ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013

Τραγωδία με εκτροχιασμό τρένου στην Ισπανία



Στους 77, μέχρι στιγμής, οι νεκροί - Στους 143 οι τραυματίες - Σε εξέλιξη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης - Συνολικά εκτροχιάστηκαν 13 βαγόνια - Στο τρένο επέβαιναν συνολικά 218 άτομα - Επιβάτες αναφέρουν ότι το τρένο έτρεχε με υπερβολική ταχύτητα - Δείτε τα συγκλονιστικά βίντεο 

Τουλάχιστον 77 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 143 τραυματίστηκαν κατά τον εκτροχιασμό του τρένου στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα στη Γαλικία της βόρειας Ισπανίας to βράδυ της Τετάρτης.

Οι διασώστες ανέσυραν 73 πτώματα από τα συντρίμμια της αμαξοστοιχίας, ενώ τέσσερις ακόμη άνθρωποι υπέκυψαν στα τραύματά τους στο νοσοκομείο, δήλωσε εκπρόσωπος του δικαστηρίου.

Ωστόσο, ορισμένα τμήματα του τρένου δεν έχουν ακόμη ερευνηθεί και εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί.

Ο ισπανικός τύπος «προκρίνει» την υπερβολική ταχύτητα που είχε αναπτύξει το τρένο ως το πιθανότερο αίτιο της σιδηροδρομικής τραγωδίας.

«Η μεγάλη ταχύτητα σε μια στροφή, μια πιθανή αιτία του δυστυχήματος», έγραψε η μεγάλη καθημερινή εφημερίδα της Ισπανίας, El Pais.




Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι πρόκειται να επισκεφθεί το σημείο του εκτροχιασμού, στις παρυφές της πόλης Σαντιάγο ντε Κομποστέλα την Πέμπτη το πρωί, ανέφερε επίσης η εκπρόσωπος της κυβέρνησης στη Μαδρίτη.

«Ο Ραχόι βρίσκεται σε έκτακτη σύσκεψη με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον υπουργό Εσωτερικών και τον υπουργό Δημοσίων Έργων. Θα επισκεφθούν την περιοχή το πρωί », συμπλήρωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος στη Μαδρίτη.

Ο πάπας Φραγκίσκος που βρίσκεται στο πλαίσιο πολυήμερης περιοδείας στη Βραζιλία και ενημερώθηκε για το σιδηροδρομικό δυστύχημα στη βόρεια Ισπανία, κάλεσε τους πιστούς να προσευχηθούν για τα θύματα και τις οικογένειες τους.






Στο τραίνο που εκτελούσε το δρομολόγιο Μαδρίτη-Φερόλ επέβαιναν περίπου 218 άτομα. Οι περισσότεροι επιβάτες του τρένου κατευθύνονταν στη Γαλικία προκειμένου να λάβουν μέρος στην πρώτη ημέρα του μεγάλου φεστιβάλ του Σαντιάγκο. Όπως είναι φυσικό μετά την τραγωδία όλες οι εκδηλώσεις ακυρώθηκαν.

Ο εκτροχιασμός σημειώθηκε σε μια απότομη στροφή την οποία τεχνικοί χαρακτηρίζουν «δύσκολη», χωρίς μέχρι στιγμής να έχουν γίνει γνωστές περισσότερες πληροφορίες για τα ακριβή αίτια. Κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν πάντως ότι άκουσαν μια έκρηξη λίγα λεπτά πριν τον εκτροχιασμό. Επιβάτες που μίλησαν σε ισπανικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι το τρένο ταξίδευε με υψηλή ταχύτητα όταν σε μια απότομη στροφή ένα από τα βαγόνια εξερράγη.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Γαλικίας, Samuel Johnson, ανέφερε ότι κατά τη στιγμή του δυστυχήματος το τρένο πήγαινε με 220 χλμ/ώρα, ενώ η μέγιστη ταχύτητα σε εκείνο το σημείο είναι 80 χλμ/ώρα.

Αυτή είναι μία από τις χειρότερες τραγωδίες στην ιστορία των σιδηροδρομικών δυστυχημάτων της Ισπανίας.


Η σύγκρουση ήταν τόσο σφοδρή που σύμφωνα με την El Pais ένα βαγόνι σηκώθηκε περίπου πέντε μέτρα στον αέρα και κατέληξε σε αυτοκινητόδρομο που βρίσκεται δίπλα στις γραμμές του τρένου. Τρία από τα βαγόνια, μάλιστα, έπιασαν φωτιά λίγα λεπτά μετά τον εκτροχιασμό.

«Το τρένο ταξίδευε τόσο γρήγορα... Σε μια στροφή άρχισε να φεύγει από τις γραμμές και τα βαγόνια άρχισαν να πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο. Πολλοί επιβάτες εγκλωβίστηκαν κάτω από βαγόνια. Προσπαθήσαμε να βγούμε κάτω από τα βαγόνια και τότε συνειδητοποιήσαμε ότι το τρένο καίγεται... Ήμουν στο δεύτερο βαγόνι και έπιασε φωτιά... Είδα πτώματα» δήλωσε συγκλονισμένος ένας από τους επιβάτες.

Έκκληση για αίμα

Ο πρόεδρος της περιφερειακής κυβέρνησης της Cadena Ser απηύθυνε στον ισπανικό λαό έκκληση για αίμα, παροτρύνοντας τους εθελοντές αιμοδότες να κατευθυνθούν προς το κέντρο του campus του πανεπιστημίου του Σαντιάγο, στην Κοντέσα (Condesa). Η τοπική αστυνομία του Σαντιάγο ανακοίνωσε από την πλευρά της ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την ομάδα 0 αρνητικό.

Oι τραυματίες μεταφέρονται στο νοσοκομείο του Σαντιάγο, ενώ άλλοι στην Ποντεβέδρα.

Μαρτυρίες επιβατών


Μάρτυρες που μίλησαν στην «El Mundo» ανέφεραν πως άκουσαν «μία μεγάλη έκρηξη» και στη συνέχεια είδαν το πρώτο βαγόνι να εκτροχιάζεται και τα υπόλοιπα να ακολουθούν σαν ντόμινο.

Άλλη μάρτυρας, σε δηλώσεις της στην «El País» είπε: «Πόσος κόσμος πέθανε εδώ! Θεέ μου!». Ο Σέρχιο Πρέγο, επιβάτης της αμαξοστοιχίας, ανέφερε σε δημοσιογράφο: «Η εικόνα είναι μία καταστροφή. Δεν έχω ιδέα (τι συνέβη) αλλά πρέπει να υπάρχει ένας σωρός από θύματα».

Ο Τύπος εκτιμά ότι το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα

Ένας εκπρόσωπος της Renfe, της ισπανικής εταιρείας σιδηροδρόμων, είπε ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.«Πρέπει να περιμένουμε για να μάθουμε τα αίτια του δυστυχήματος, θα ξέρουμε σύντομα την ταχύτητα όταν αναλύσουμε τα μαύρα κουτιά του τρένου», πρόσθεσε.

«Φονική ταχύτητα», έγραψε στον τίτλο της και η εφημερίδα El Mundo, αναφέροντας ότι το τρένο είχε αναπτύξει ταχύτητα 220 χιλιομέτρων την ώρα, σε ένα σημείο όπου η μέγιστη επιτρεπόμενη ταχύτητα ήταν τα 80 χιλιόμετρα. «Η επιτάχυνση του τρένου είναι μία από τις κυρίαρχες εξηγήσεις για το δυστύχημα», έγραψε η εφημερίδα.

«Η πρώτη υπόθεση είναι, ότι η αιτία του δυστυχήματος βρίσκεται στην ταχύτητα» σχολίασε η La Voz de Galicia, η μεγαλύτερη περιφερειακή εφημερίδα της Γαλικίας.

Το τρένο από τη Μαδρίτη κατευθυνόταν προς την πόλη της Φερόλ, στις ακτές του Ατλαντικού, και μετέφερε 218 επιβάτες και τέσσερις υπαλλήλους της Renfe.

Η Ισπανία, έχει πολύ ανεπτυγμένο δίκτυο σιδηροδρόμων με γραμμές μήκους 3.100 χιλιομέτρων, και είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο, πίσω από την Κίνα, σε μεγάλο σιδηροδρομικό δίκτυο υψηλής ταχύτητας.

Το σημείο όπου έλαβε χώρα το δυστύχημα