ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 14 Ιουλίου 2013

Μαζέψτε αποδείξεις, κερδίστε δώρα(!) από το υπουργείο Οικονομικών


 
«Έξυπνα κίνητρα» για τη συλλογή αποδείξεων προανήγγειλε ο Μαυραγάνης. Προωθείται η υποχρεωτική χρήση καρτών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ
Σε συνέχεια της χθεσινής επισήμανσης του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα ότι δεν καταργείται το μέτρο των αποδείξεων, ο υφυπουργός Γ.Μαυραγάνηςδιαβεβαίωσε ότι σύντομα θα υπάρξει μέριμνα για μια διαφορετική προσέγγιση, με την παροχή έξυπνων κινήτρων στο θέμα των αποδείξεων.
Μεταξύ άλλων, σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ, εξετάζεται να έχουν αυξημένη βαρύτητα οι αποδείξεις από συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες(ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς κα), καθώς και η έκπτωση μέχρι 10% επί του καταβαλλόμενου ΦΠΑ για όσους χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους κάρτες(χρεωστικές-πιστωτικές) ή την κάρτα αποδείξεων.
Σύμφωνα μάλιστα με τον αρχικό σχεδιασμό, στο τραπέζι έχει πέσει ακόμα ένα κίνητρο, μάλλον πρωτοφανές: Οι φορολογούμενοι με τον κωδικό της απόδειξης θα μπαίνουν σε κληρώσεις που θα γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από το υπουργείο Οικονομικών και οι τυχεροί θα κερδίζουν δώρα! Αυτοκίνητα, ταξίδια, μετρητά και άλλα, με την προϋπόθεση ότι έχουν χρησιμοποιήσει για τις αγορές τους τις παραπάνω κάρτες.
Το βέβαιο είναι ότι οι φορολογούμενοι δεν θα πρέπει να πετάξουν τις αποδείξεις που έχουν συλλέξει, γιατί παρά τις αρχικές διαρροές περί του αντιθέτου, που δημιούργησαν για ακόμα μια φορά σύγχυση και λανθασμένες εντυπώσεις, τελικά το μέτρο, έστω και σχετικά διαφοροποιημένο, θα διατηρηθεί.
Επιπλέον, το υπουργείο Οικονομικών προωθεί την υποχρεωτική χρήση καρτών πληρωμών για συναλλαγές ποσών άνω των 500 ευρώ, από 1.500 που ισχύει σήμερα.
«Η περαιτέρω προώθηση των συναλλαγών μέσω καρτών πληρωμών, χρεωστικών και πιστωτικών καρτών, αλλά και λοιπών ηλεκτρονικών μέσων, θα οδηγήσει σε ουσιαστικά αποτελέσματα στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χάρης Θεοχάρης, από το βήμα του συνεδρίου «Digital Banking Money Conference 2013: Τράπεζες 2.0 – Ενοποίηση πληροφοριακών συστημάτων και ψηφιακές πληρωμές» της Ethos Media.
Μάλιστα, από τον Σεπτέμβριο θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες για την παροχή κινήτρων σε όσους κάνουν χρήση καρτών πληρωμών για τις συναλλαγές τους. Ο κ.Θεοχάρης πάντως τόνισε ότι το θέμα θα τεθεί υπό διαβούλευση, γιατί υπάρχουν διαφορετικές απόψεις με τα υπέρ και τα κατά της μείωσης του σχετικού ορίου.
voria.gr