ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Πέντε παράξενα συμπτώματα από τη γυμναστική

Η γυμναστική έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να προκαλέσει ορισμένα περίεργα συμπτώματα. Δείτε 5 από αυτά...



Νιώθετε ότι κάποιος σας μαχαιρώνει στα πλευρά
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν ακριβώς τι προκαλεί αυτούς τους οξείς και περαστικούς πόνους που νιώθει κάποιος στα πλευρά όταν γυμνάζεται, ωστόσο πολλοί πιστεύουν ότι ο πόνος προκαλείται από σπασμούς του διαφράγματος λόγω γρήγορης αναπνοής, αναφέρει ο Tom Holland, φυσιολόγος και συγγραφέας του βιβλίου «Beat the Gym». Ίσως η κατανάλωση φαγητού λίγη ώρα πριν από την άσκηση να επιτείνει την κατάσταση και να παίζει σημαντικό ρόλο.

Τι να δοκιμάσετε: Για να σταματήσετε τον πόνο, χαμηλώστε το ρυθμό της άσκησης και πάρτε βαθιές αναπνοές, ενώ συσπάτε τους κοιλιακούς μυς. Τεντώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι σας ή στο πλάι, ενώ για να προλάβετε τον πόνο, φάτε ελαφριά γεύματα πριν από την άσκηση και περιμένετε τουλάχιστον 30 λεπτά αφότου φάγατε, προκειμένου να κάνετε γυμναστική. Κάντε πάντοτε προθέρμανση για πέντε ή δέκα λεπτά και αυξάνετε σταδιακά την ένταση της άσκησης σας.

Έχετε καταρροή
Η άσκηση, ειδικά σε συνθήκες κρύου και ξηρού αέρα, μπορεί να οδηγήσει σε καταρροή, μια κατάσταση που συχνά αποκαλείται ρινίτιδα λόγω άσκησης. «Αυξημένη αναπνοή από τη μύτη κατά τη διάρκεια της άσκησης ξηραίνει τις μεμβράνες της μύτης, που προστατεύουν τη ρινική κοιλότητα από την καταρροή», αναφέρει ο William Silvers του ιδρύματος Allergy Asthma Colorado.

Τι να δοκιμάσετε: Αν η μύτη σας τρέχει τόσο που σας εμποδίζει στην άσκηση, ζητήστε από γιατρό να σας συνταγογραφήσει ένα σπρέι ειδικό για τη μύτη και χρησιμοποιήστε το τουλάχιστον 30 λεπτά προτού γυμναστείτε. Μην ξεχάσετε, ωστόσο, να πάρετε και πολλά χαρτομάντιλα μαζί σας όσο γυμνάζεστε.

Επείγεστε να χρησιμοποιήσετε την τουαλέτα
Δυστυχώς, αυτό συμβαίνει και δεν είναι τίποτα άλλο από τη «διάρροια του δρομέα». Μην παρασύρεστε όμως από το όνομα, γιατί ακόμα και οι δρομείς μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το έντερό τους, ειδικά όταν κάνουν μεγάλες αποστάσεις. Κατά τη διάρκεια της άσκησης, το σώμα σας στέλνει αίμα από τα σπλάχνα στους μυς, κάτι που μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Μάλιστα, η αφυδάτωση και το άγχος πριν από κάποιον αγώνα μπορεί να χειροτερέψει το πρόβλημα.

Τι να δοκιμάσετε: Μην τρώτε τίποτα για δυο ώρες πριν από την άσκηση. Διαγράψτε από τη διατροφή σας τα φαγητά με πολλές ίνες και λιπαρά, την καφεΐνη και τα τεχνητά γλυκαντικά, διότι κάνουν τα πράγματα χειρότερα. Πίνετε άφθονα υγρά πριν από τη γυμναστική, κατά τη διάρκεια αυτής αλλά και μετά, ενώ φροντίστε έτσι κι αλλιώς να έχετε άμεση πρόσβαση στην τουαλέτα για παν ενδεχόμενο.

Το πρόσωπό σας γίνεται υπερβολικά κόκκινο
Γι’ αυτό μπορείτε να κατηγορήσετε τα τριχοειδή αγγεία, δηλαδή τα μικρά αιμοφόρα αγγεία κοντά στην επιφάνεια του δέρματος σας που διαστέλλονται κατά τη διάρκεια της άσκησης για να διατηρήσουν το σώμα σας δροσερό. Οι άνθρωποι με ευαίσθητο δέρμα μπορεί να κοκκινίσουν περισσότερο και να μείνουν έτσι για πιο πολύ χρόνο.

Τι να δοκιμάσετε: Βρέχετε το δέρμα σας συχνά με κρύο νερό ή γυμναστείτε σε χώρο που διαθέτει κλιματισμό. Η έξαψη στο πρόσωπο συχνά εξαφανίζεται μέσα σε 30 λεπτά αφότου σταματήσετε την εκγύμναση, αλλά αν δείτε ότι η ερυθρότητα παραμένει, ίσως να πάσχετε από μια νόσο που ονομάζεται ροδόχρους ακμή, μια δερματική πάθηση που προκαλεί εξάνθημα και ερυθρότητα, σπυράκια και στίγματα και η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική φαρμακευτική αγωγή.

Παρουσιάζετε κνίδωση
Πράγματι, ίσως να έχετε αλλεργία στην άσκηση. Η κνίδωση συχνά προκαλείται από τον ιδρώτα και την αυξημένη θερμοκρασία του σώματος.

Τι να δοκιμάσετε: Συμβουλευτείτε έναν ειδικό για να αποκλείσει άλλες πιθανές αιτίες του προβλήματος. Αν πρόκειται όντως για κνίδωση, ο γιατρός θα σας προτείνει θεραπεία με αντιισταμινικά προτού ξεκινήσετε τη γυμναστική, ενώ μπορεί να βοηθήσει και η εκγύμναση σε πιο δροσερό περιβάλλον.