ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2013

Πόσο «αίμα» θέλει η αγορά για να ζωντανέψει

pic-0-norm.jpg
Περίπου 10 δισ. ευρώ λείπουν αυτή τη στιγμή από την αγορά με τη μορφή της τραπεζικής ρευστότητας. Αυτό είναι το αποτέλεσμα ειδικής μελέτης που παρήγγειλε κι έγινε για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης ξένος εξειδικευμένος οίκος. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της, άλλα 10 δισ ευρώ λείπουν και πάλι με τη μορφή ρευστότητας από τις εταιρείες ως κεφάλαιο.
Όπερ σημαίνει ότι για να πάρει μπρος η μηχανή της ελληνικής οικονομίας, αυτή τη στιγμή, απαιτούνται περί τα 20 δισ. ευρώ. Το ποσό αντιστοιχεί σε ένα ξεχωριστό πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, είναι υπερβολικά μεγάλο, αλλά καθίσταται σχεδόν απαραίτητο, καθώς θα αποτελέσει το «αίμα» που θα επαναφέρει στη ζωή την ημιθανή σήμερα πραγματική οικονομία.
Μία πρώτη αρχή για την αιμοδότηση της οικονομίας θα γίνει με το νέο Επενδυτικό Ταμείο που ξεκινάει άμεσα τη λειτουργία του με αρχικό κεφάλαιο 500 εκατ. ευρώ, και μπορεί να διαθέσει χρηματοδοτήσεις μέχρι 4-5 δισ. ευρώ. Παρότι όχι αρκετά, εκτιμάται ότι αυτά τα χρήματα θα λειτουργήσουν πολλαπλασιαστικά, δίνοντας μία πρώτη ώθηση στην αγορά, που κυριολεκτικά, «διψάει» για φρέσκο χρήμα, το οποίο αποτελεί είδος εν ανεπάρκεια εδώ και τέσσερα – πέντε χρόνια.