ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2013

Κλειστό το κέντρο της Αθήνας για χάρη του Σόιμπλε



Νεκρώνει το κέντρο της Αθήνας από τις εννιά το πρωί ως τις οκτώ το βράδυ λόγω της επίσκεψης του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε θα συναντηθεί το πρωί με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ θα ακολουθήσουν συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο, τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, και τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη. Επίσης, θα μιλήσει σε εκδήλωση του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Hilton, όπου θα ακολουθήσει συζήτηση με εκπροσώπους ελληνικών επιχειρήσεων αλλά και γερμανικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.
Με απόφαση του Γενικού Αστυνομικού Διευθυντή Αττικής, από τις 9:00 πμ έως τις 20:00 μμ απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και πορείες σε μεγάλου εύρους περιοχή της Αθήνας, ενώ θα γίνουν και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Παράλληλα, από τις 9:30 το πρωί θα είναι κλειστοί οι σταθμοί του μετρό σε Σύνταγμα και Ευαγγελισμό. Κλειστοί θα παραμείνουν και σταθμοί του μετρό σε Κατεχάκη και Μέγαρο Μουσικής από τις 9:30 το πρωί έως τις 12:30 το μεσημέρι και από τις 6 το απόγευμα έως τις 12 τα μεσάνυχτα. Τα δρομολόγια του τραμ δεν θα φθάνουν στο Σύνταγμα από τις 9:30 το πρωί.
Οι συναντήσεις που θα έχει σήμερα στην Αθήνα ο Β. Σόιμπλε θα αγγίξουν όλα τα άλλα φλέγοντα ζητήματα: Την πορεία του προγράμματος προσαρμογής, το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να ανακύψει μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, τις τελευταίες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις σε εγχώριο και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Τα γερμανικά ΜΜΕ έχουν προεξοφλήσει ότι το βάρος των συνομιλιών θα πέσει στον τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού του οποίου το μέγεθος δεν είναι ακόμη σαφές, ούτε και ο χρόνος αναγκαστικής κάλυψής του. Αλλοι μιλούν για ««προληπτικό (precautionary) πακέτο στήριξης », άλλοι για «νέο μεσοπρόθεσμο », από πολλές πλευρές προβλέπεται νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους με συμμετοχή του επίσημου/θεσμικού τομέα και όλοι δείχνουν προς το φθινόπωρο, προβλέποντας ότι μετά τις γερμανικές εκλογές της 22ης Σεπτεμβρίου θα ανοίξει στα σοβαρά η σχετική συζήτηση.
Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚΟ αναμένεται να εξάρει τις « μεταρρυθμιστικές προσπάθειες » της κυβέρνησης και να στείλει μήνυμα υπέρ της πολιτικής σταθερότητας. Κανείς δεν προβλέπει ότι θα ανοίξει τα χαρτιά του για τα θέματα « μακρο-οικονομίας », αφού άλλωστε βασικό αντικείμενο της επίσκεψής του είναι η δημιουργία του « ελληνικού αναπτυξιακού ταμείου » στο οποίο θα προσφέρει τεχνογνωσία και κεφάλαια η γερμανική επενδυτική τράπεζα Kfw. Πρόθεση του κ. Σόιμπλε είναι να δείξει ότι το Βερολίνο αναλαμβάνει αναπτυξιακές πρωτοβουλίες για τον ευρωπαϊκό Νότο προκειμένου να σπάσει ο κύκλος της ύφεσης και της ανεργίας. Θα συζητηθεί αναλυτικά η χρηματοδότηση και ο τρόπος λειτουργίας αυτού του ταμείου, η διαδικασία ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δεινοπαθούν, ενώ πιθανολογείται ότι θα μπει στο τραπέζι και ένα πρόγραμμα καταπολέμησης της ανεργίας των νέων, κατά το πρότυπο της γερμανοϊσπανικής συμφωνίας που έχει ήδη επιτευχθεί.
Η υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου είναι ένα επιχείρημα που θα επικαλεστεί η ελληνική πλευρά για να πείσει τον Γερμανό επισκέπτη ότι και τα αδύνατα γίνονται δυνατά, όμως πρέπει και η άλλη πλευρά, αυτή των πιστωτών, να διανύσει την απόσταση που της αναλογεί, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ρευστότητας από την έλλειψη της οποίας στενάζει η ελληνική αγορά.