ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Φώτης Κουβέλης: Ο Σαμαράς ήθελε εκλογές (video)

«Ηταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.«Οφείλω να είμαι πολύ σαφής μαζί σας. Οταν ένας πρωθυπουργός, όταν ένα κόμμα που μετέχει στην κυβέρνηση και είναι το μεγαλύτερο, αποφασίζει να προχωρήσει στην έκδοση μιας Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των υπουργών που έχουν υποδειχθεί από τα άλλα δύο κόμματα που συγκυβερνούν δεν αποτελεί πράξη και συγκεκριμένη μαρτυρία για την επιλογή ότι πήγαινε για εκλογές;», αναρωτήθηκε ο κ. Κουβέλης.
Και πρόσθεσε: «Τις ήθελε τις εκλογές, αλλά όταν υπήρξε η ευρωπαϊκή πίεση, υπήρξε η πίεση των πραγμάτων τότε ανέκρουσαν πρύμνα. Δεν είχα τίποτε άλλο να κάνω. Εκείνο που έπρεπε να κάνω είναι αυτό που έπραξε η Δημοκρατική Αριστερά. Αποχώρησε από την κυβέρνηση».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ έκανε λόγο για μεγάλες διαφορές για την ΕΡΤ, το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια και τον αντιρατσιστικό νόμο: «Βγήκε το ΣτΕ και έλεγξε το νόμο για την ιθαγένεια ως προς ορισμένες διατάξεις του και είπαμε βεβαίως να σεβαστούμε την απόφαση του ΣτΕ, να προχωρήσουμε στην σύνταξη ενός καινούργιου νόμου λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις του ΣτΕ. Νόμος δεν υπάρχει ακόμη σήμερα… Και δεν υπάρχει διότι έχει κατατεθεί, έχει δυναμική την παρουσία η βαθύτατα συντηρητική άποψη η οποία εκπορεύονταν όχι από κάποια κυβέρνηση, από την τριμερή κυβέρνηση, αλλά από τον χώρο του Μαξίμου τον χώρο της ΝΔ».
Και συνέχισε ο κ. Κουβέλης: «Θέλετε να πάμε και στον αντιρατσιστικό νόμο; Να πάμε κι εκεί. Πέρα από το γεγονός ότι ήταν διεθνής υποχρέωση της χώρας, το Μαξίμου πίεζε και έλεγε “γιατί αργεί η έκδοση του αντιρατσιστικού νόμου” και πράγματι προχώρησε ο αντιρατσιστικός νόμος. Και πράγματι προχώρησε ο αντιρατσιστικός νόμος. Το Μαξίμου πρέπει να σας πω ότι επέμενε πως οι διατάξεις που είχε το σχέδιο νόμου ήταν ήπιες, ήταν μαλακές. Κι αναγκάζονταν ο υπουργός δικαιοσύνης να προσαρμόσει εκείνα που έρχονταν ως οδηγίες από το Μαξίμου. Και κάποια προέκυψε η μεγάλη διαφοροποίηση της θέσης του Μαξίμου. Είπε δεν χρειάζεται αντιρατσιστικός νόμος…»