ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Πατάτες au gratin με κρεμμύδι και 3 τυριά


Ένα συνοδευτικό πιάτο για ψητά κρέατα και πουλερικά που θα κάνει την καλύτερη εντύπωση σε όλα τα κυριακάτικα ή γιορτινά τραπέζια σας.

από τον Ηλία Μαμαλάκη


Υλικά για 1 μέτριο πυρίμαχο ταψί:

  • 1 κιλό πατάτες
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στον τρίφτη
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι κασέρι τριμμένο
  • 1 φλιτζάνι γραβιέρα Κρήτης τριμμένη
  • 1 φλιτζάνι έμενταλ τριμμένο
  • 1 νεροπότηρο γάλα πλήρες
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • αλάτι, πιπέρι

 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Tina Webb



 


Καθαρίζετε τις πατάτες από τα φλούδια και τα μαύρα στίγματα, τις κόβετε σε ροδέλες πάχους περίπου ½ εκατοστού, τις ξεπλένετε με άφθονο νερό και τις στεγνώνετε.

Τοποθετείτε τις πατάτες μέσα σε ένα ταψί σε σειρές σαν κεραμιδάκια, δηλαδή η μία ροδέλα να ακουμπάει επάνω στην άλλη κατά μήκος του ταψιού. Τις αλατίζετε ελαφρά, τις πιπερώνετε και μέσα σε ένα σαγανάκι ζεσταίνετε το λάδι και σοτάρετε το τριμμένο κρεμμύδι. Το σοτάρετε καλά και μέχρι να γυαλίσει. Με ένα κουτάλι το σκορπίζετε επάνω από τις πατάτες. Πασπαλίζετε με το τριμμένο μοσχοκάρυδο.

Περιχύνετε τις πατάτες με το γάλα και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170οC για μισή ώρα περίπου. Αμέσως μετά τις βγάζετε, τις πασπαλίζετε με τις μισές ποσότητες των τυριών και συνεχίζετε το ψήσιμο στους 180οC για άλλη μισή ώρα περίπου ή μέχρι να ψηθούν καλά.

Τέλος, πασπαλίζετε τις πατάτες με τα υπόλοιπα τυριά και τις βάζετε κάτω από το αναμμένο γκριλ στους 180οC μέχρι να κάνουν μια χρυσή κρούστα.

Σερβίρετε τις πατάτες στο τραπέζι μέσα στο ταψί τους και παίρνει ο καθένας όσες θέλει.