ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Διαφωνούν ΥΠΑΝ - τρόικα - Άκαρπη η συνάντηση για τις επαγγελματικές μισθώσεις

Στον αέρα κινδυνεύουν να βρεθούν χιλιάδες έμποροι λόγω της επιμονής της τρόικας -με την οποία διαφωνεί ο υπουργός Ανάπτυξης- για πλήρη απελευθέρωση των εμπορικών μισθώσεων -παλαιών και νέων.
Αυτό προέκυψε από τη δίωρη ...
συνάντηση που είχε χθες το πρωί ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης και ο γενικός γραμματέας Εμπορίου Στέφανος Κομνηνός με τους εκπροσώπους της τρόικας.

Στη διάρκεια της συζήτησης, η οποία ήταν αρκετά δύσκολη, η ελληνική πλευρά κατέθεσε ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρύθμισης του ισχύοντος καθεστώτος των εμπορικών μισθώσεων, σύμφωνα με το οποίο οι παλιές μισθώσεις παραμένουν ως έχουν, ενώ οι νέες θα έχουν χρονική διάρκεια έξι χρόνια με δικαίωμα ανανέωσης για άλλα έξι χρόνια.

Ωστόσο, η αντίδραση της τρόικας ήταν απόλυτη. Παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά τεκμηρίωσε με προφανείς λόγους την αναγκαιότητα της προστασίας στην παρούσα φάση των εμπόρων, η τρόικα επέμενε πως τα εμπόδια δημιουργούν προβλήματα στην ανάπτυξη του εμπορίου και ότι τα ακίνητα μένουν ξενοίκιαστα όχι λόγω της ύφεσης, αλλά επειδή στους ιδιοκτήτες τους δεν συμφέρει να τα νοικιάσουν.

Στο σημείο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης παρενέβη βλέποντας το αδιέξοδο της συζήτησης και κατέθεσε μια συμβιβαστική πρόταση κάνοντας λόγο για διατήρηση του χρόνου μίσθωσης στις παλιές συμβάσεις και αλλαγές σε επιμέρους ζητήματα -όπως π.χ. η αποζημίωση που πρέπει να δώσει ο ιδιοκτήτης στον ενοικιαστή, εάν θέλει να τον βγάλει πρόωρα κ.λπ.- και πρότεινε τριετή περίοδο για τις νέες μισθώσεις.

Οι εκπρόσωποι των δανειστών επιφυλάχθηκαν να απαντήσουν, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Τα άλλα θέματα τα οποία συζητήθηκαν ήταν οι δημόσιες συμβάσεις, η επικείμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα και τα εργαλεία για τον ανταγωνισμό του ΟΟΣΑ.


Πρωτοσέλιδο 26.9.2013