ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Τιμήθηκε η Ημέρα Μνήμης των Εθνικών Ευεργετών στην Πιερία

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ








Η Hμέρα Μνήμης των Εθνικών  Ευεργετών τιμήθηκε στην Κατερίνη,  από την  Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013.


Στο χώρο του μνημείου της Πλατείας Ελευθερίας παρουσία των αρχών του νομού τελέστηκε  επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια  κατάθεση στεφάνων από τον Περιφερειακό Σύμβουλο της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρη  Τσιμήτρη,  προς τιμήν των Εθνικών Ευεργετών.


Στη συνέχεια ακολούθησε εκδήλωση που συνδιοργάνωσε η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και ο Σύλλογος Ηπειρωτών Πιερίας, παρουσία και των υπαλλήλων  στην αίθουσα συσκέψεων της Π.Ε. Πιερίας.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, αναφέρθηκε στη μνήμη των Εθνικών Ευεργετών, που -όπως είπε- μέσα από την έντονη φιλοπατρία που τους διέκρινε, επώνυμα ή ανώνυμα,  στήριξαν τη χώρα μας σε χαλεπούς καιρούς, ευεργέτησαν αθόρυβα, διακριτικά και δίχως να επιζητούν την εφήμερη δόξα και την τιμή, προσέφεραν ακόμη και ολόκληρες περιουσίες για την ανασυγκρότηση του τόπου, την ανάπτυξη των επιστημών, των  γραμμάτων, των   τεχνών κ.α.


«Αποδεικνύοντας έμπρακτα την αγάπη για την πατρίδα και τους συνανθρώπους και επιδεικνύοντας υψηλό αίσθημα φιλοπατρίας, φιλανθρωπίας και  κοινωνικής αλληλεγγύης, προχώρησαν  σε δωρεές, είτε χρηματικές είτε οικημάτων για κοινωφελείς σκοπούς, για να κτισθούν σχολεία, νοσοκομεία, ιδρύματα, μουσεία. Άλλοι παρείχαν υποτροφίες σε λαμπρούς μαθητές, άλλοι δώρισαν  προσωπικές συλλογές σε μουσεία και ιδρύματα ενώ κάποιοι άλλοι συνέβαλαν στη διεξαγωγή σημαντικών γεγονότων στην ιστορία του πολιτισμού μας, όπως είναι το αξιέπαινο παράδειγμα της δωρεάς των αδελφών Ζάππα και του Γεωργίου Αβέρωφ, που  χρηματοδότησαν  την  αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων και πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ιστορία στην Ελλάδα και όλα αυτά με οδηγό την υπέρμετρη αγάπη για τη  χώρα  και με μεγαλείο ψυχής» , δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.



Εκτενή αναφορά στην προσωπικότητα και στην προσφορά του Πιεριέα ευεργέτη, Θεόδωρο Χατζόγλου και των Ηπειρωτών ευεργετών στη ζωή του τόπου, έκανε η  Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας και Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών Πιερίας, κ. Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου.





«Ως καλοί χριστιανοί οι Ηπειρώτες Ευεργέτες  πίστευαν ότι οι αμύθητες περιουσίες που απέκτησαν, δεν ανήκαν αποκλειστικά στους ίδιους, αλλά ότι ο Θεός τους όρισε διαχειριστές αυτών των αγαθών. Άλλωστε, άφησαν ηθικό και κοινωνικό δίδαγμα ότι: Ο πλούτος δεν είναι μόνο υλικό αγαθό, αλλά και ηθικό που μπορεί να συμπαραστέκεται σε όλους τους τομείς της εθνικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής», επεσήμανε η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, που ενημέρωσε ότι οι σπουδαίοι ευεργέτες της Ηπείρου,  ίδρυσαν φιλανθρωπικά ιδρύματα, πτωχοκομεία, ορφανοτροφεία, νοσοκομεία, οικοτροφεία, χρηματοδότησαν την κατασκευή έργων υποδομής, την έκδοση σημαντικού αριθμού βιβλίων, άφησαν καταθέσεις κ.α.




Σημαντικοί  Ηπειρώτες Ευεργέτες υπήρξαν, όπως είπε, ο Γεώργιος Αβέρωφ, οι Αδελφοί Ζωσιμάδες, ο Ευάγγελος και  ο Κων/νος Ζάππας, ο Μιχαήλ Τοσίτσας, ο Νικόλαος Στουρνάρας,  ο Γεώργιος Χατζηκώστας, ο Νεόφυτος Δούκας, ο Ζώης Καπλάνης,  ο Μάνθος και ο Γεώργιος Ριζάρης, ο Ιωάννης Δόμπολης,  ο Αναστάσιος, ο Παναγιώτης και Λέων Μελάς, κ.α..





«Σήμερα περιφρονούνται οι ιδεολογικές αξίες του εθνικού χρέους, των θρησκευτικών εντολών, της συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας, της θυσίας για τους άλλους και της προσφοράς προς την πατρίδα. Η σημερινή εκδήλωση αποτελεί ένα ιερό μνημόσυνο στη μνήμη αυτών των γενναίων ψυχών, στη μνήμη των ανθρώπων που μας δίδαξαν με το παράδειγμά τους και τη ζωή τους,  ποιος πρέπει να είναι ο Έλληνας», τόνισε  η κ. Κίτσιου.


Τέλος, η  Σοφία Μαυρίδου υπογράμμισε ότι οι Εθνικοί μας Ευεργέτες  με κίνητρο τη φλόγα της αγάπης τους προς την πατρίδα και το περίσσευμα ή και το υστέρημα της περιουσίας τους, συνέβαλαν σε δύσκολες ώρες στο να ορθοποδήσει η Ελλάδα και να αποκτήσει υποδομές και άνθηση σε καίριους τομείς. «Μέσα από τα παραδείγματα των μεγάλων ευεργετών του έθνους μπορούμε όλοι να εμπνευστούμε και να προσφέρουμε στις δύσκολες εποχές που περνάμε», είπε χαρακτηριστικά η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.