ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2013

Θρίλερ για δύο πυραύλους


Διεθνής αναστάτωση προκλήθηκε για αρκετές ώρες με την ανακοίνωση από το πρακτορείο RIA-ΝΟVOSTI της Ρωσίας ότι το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα «έγκαιρης προειδοποίησης» επεσήμανε εκτόξευση «δύο αντιβαλλιστικών πυραύλων από την Κεντρική Μεσόγειο».

Επί τέσσερις ώρες κορυφωνόταν η αγωνία, καθώς έχει δημιουργηθεί «ψύχωση», ότι επίκειται αμερικανική πυραυλική επίθεση στη Συρία. 

Τελικά, όμως, υψηλόβαθμη πηγή του υπουργείου Άμυνας του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι επρόκειτο για κοινή πυραυλική δοκιμή με τις ΗΠΑ. 

Όσο περνούν οι ώρες και εν αναμονή της απόφασης του αμερικανικού Κονγκρέσου για επέμβαση στη Συρία, θα αυξάνονται τα «επεισόδια» στη Μεσόγειο. Σήμερα αποδείχθηκε πως μία ναυτική άσκηση συνεργασίας σήμανε συναγερμό από τη Μόσχα έως το Λονδίνο. Τα «αυτιά» και τα «μάτια» όλων των στρατιωτικών μηχανισμών δείχνουν ετοιμότητα. Έτσι οι «αντίπαλοι» χρονομετρούν τις αντιδράσεις τους.

Το χρονικό του επεισοδίου

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε στις 10.16 (ώρα Μόσχας, 09.16 ώρα Ελλάδας) και εντοπίσθηκε από τους σταθμούς ραντάρ στο Αρμαβίρ (Νότια Ρωσία). 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου, ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε σχετικά τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Νωρίτερα, αξιωματούχος του υπουργείου είχε επικρίνει τις Ηνωμένες Πολιτείες για την ανάπτυξη πολεμικών πλοίων στη Μεσόγειο, κοντά στη Συρία.

Ωστόσο, η Μόσχα έχει επισημάνει ότι τα ραντάρ της ανίχνευσαν την εκτόξευση «βαλλιστικών αντικειμένων». 

Λίγη ώρα αργότερα, υπήρξαν οι πρώτες αντιδράσεις: η ρωσική πρεσβεία στη Συρία ξεκαθάρισε ότι η Δαμασκός δεν έχει δεχθεί επίθεση. 

Τα δύο βαλλιστικά «αντικείμενα» που η Ρωσία δήλωσε ότι εκτοξεύτηκαν προς την κατεύθυνση της ανατολικής ακτής της Μεσογείου έπεσαν στη θάλασσα, μετέδωσε το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA-ΝΟVOSTI επικαλούμενο δηλώσεις πηγής στη Δαμασκό. 

Πάντως, την ίδια ώρα Αμερικανοί αξιωματούχοι ανέφεραν στο CBS News, ότι δεν έχει εκτοξευθεί πύραυλος από τα αμερικανικά πλοία ή αεροσκάφη που σταθμεύουν στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ, επιβεβαίωσε την είδηση αλλά δήλωσε ότι η Βρετανία δεν είχε καμία ανάμειξη, ενώ ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει το γεγονός.

Επίσης, στρατιωτικός εκπρόσωπος στο Ισραήλ ανακοίνωσε πως δεν γνωρίζει οτιδήποτε για εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν γνωρίζουμε αυτήν τη στιγμή ότι συνέβη ένα παρόμοιο γεγονός» δήλωσε στρατιωτικός εκπρόσωπος στην Ιερουσαλήμ.

Πέντε αμερικανικά καταδρομικά και ένα αμφίβιο πλοίο βρίσκονται στη Μεσόγειο, έτοιμα για ενδεχόμενα πλήγματα με πυραύλους Κρουζ εναντίον της Συρίας, και Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως το αεροπλανοφόρο Νίμιτς και τέσσερα άλλα πλοία της ομάδας κρούσης του κατέπλευσαν τη Δευτέρα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης-Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα