ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2013

Αλήθειες και ψέματα σχετικά με την καθαριότητα στον Δήμο Δίου-Ολύμπου



  ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΡΟΧΑΡΙΔΗΣ:

 

Επειδή πολλά λέγονται και κυρίως πολλά γράφονται για το συγκεκριμένο θέμα νομίζω πως μετά από τρία σχεδόν χρόνια ως Αντιδήμαρχος (υπεύθυνος για τον τομέα της καθαριότητας) μπορώ να εκφράσω και εγώ τις απόψεις μου.

Καταρχήν, ούτε εγώ αλλά ούτε και κάποιος από τα μέλη της διοίκησης του Δήμου έχουμε πει ποτέ ότι είμαστε ευχαριστημένοι από την συνολική εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος σε σχέση με την καθαριότητα. 

Θα ήταν τουλάχιστον αφελές να πιστεύουμε ότι όλα βαίνουν καλώς και θέλω να πιστεύω ότι δικαίωμα να μας πούνε αφελείς δεν έχουμε δώσει. 

Ακούω συνέχεια παράπονα για σκουπίδια στους κοινόχρηστους χώρους, για κάδους σπασμένους η χωρίς ρόδες, για σκουπιδιάρικα που πιο πολύ λερώνουν παρά καθαρίζουν και για την έλλειψη εργατών στα τουριστικά διαμερίσματα του Δήμου μας κυρίως το καλοκαίρι. Ο κόσμος παραπονιέται και λέει ότι δουλειά μας είναι να έχουμε τον Δήμο καθαρό και πως αν δεν μπορούμε να το κάνουμε να πάμε σπίτια μας.

Να απαντήσω καταρχήν ότι ο κόσμος έχει δίκιο. Δουλειά μας είναι όντως, γι’ αυτό μας εξέλεξε και έχει κάθε δικαίωμα να μας κρίνει. Επίσης έχει δίκιο γιατί αυτό που μπορεί μόνο να κρίνει είναι το αποτέλεσμα που βλέπει και όχι η προσπάθεια που γίνεται από εμάς και κυρίως τα μέσα που διαθέτουμε (ή για την ακρίβεια που δεν διαθέτουμε) για να τα καταφέρουμε. Ήθελα πάντα να πιστεύω πως τα έργα μιλάνε και όχι τα λόγια αλλά πλέον ξέρω πως δεν έχει νόημα να κάνεις κάτι καλό αν δεν μπορείς να το αναδείξεις.

Κανείς ή σχεδόν κανείς δεν σκέφτεται πριν κάνει τη διαπίστωση ότι υπάρχουν γύρω του πεταμένα παντού σκουπίδια, ότι ίσως να μην είναι υπεύθυνη γι’ αυτό μόνο η υπηρεσία καθαριότητας που προσπαθεί να κάνει τη δουλειά της με σκουπιδιάρικα τριαντακονταετίας, με προσωπικό όχι μόνιμο, πολλές φορές ακατάλληλο (ΑΣΕΠ το μεγαλείο σου…) και πάντα ολιγάριθμο, με καύσιμα για να κινηθούν τα σκουπιδιάρικα όποτε δεήσει ο επίτροπος να υπογράψει τα εντάλματα, με οικονομικά και διαρθρωτικά προβλήματα για τα οποία δεν ευθυνόμαστε εμείς και κυρίως εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που γνώρισε ο τόπος και κατ’ επέκταση και οι Δήμοι τα τελευταία εξήντα χρόνια. Ο  Δαυίδ με σφεντόνα μια φορά νίκησε τον Γολιάθ (η πληροφορία ελέγχεται ως ανακριβής) και θαύματα δεν γίνονται πια στις μέρες μας. Σκουπίδια παντού γύρω μας υπάρχουν γιατί κάποιοι από εμάς τα πετάμε και θα υπάρχουν για όσο καιρό δεν υπάρχει η κατάλληλη παιδεία έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο στη ρίζα του.

 Να πω με λίγα λόγια τη δική μου αλήθεια για το πώς ζω την καθαριότητα στον Δήμο και ίσως η επομένη κριτική, καλόπιστη (θα ήθελα να ελπίζω) ή κακόπιστη να είναι πιο ήπια και με περισσότερη κατανόηση.

Καταρχήν να θυμίσω πως όταν σαν καινούργια δημοτική αρχή αναλάβαμε τον Δήμο παραλάβαμε έντεκα οχήματα εκ των οποίων λειτουργούσαν λόγω βλαβών μόνο τα τρία και αυτά με παρακάλια και ευχέλαια.

Επίσης εξίσου ή ίσως ακόμα πιο σημαντικό είναι το χρέος που παραλάβαμε (αποκλειστικά στον τομέα της καθαριότητας) από τον πρώην Δήμο Ανατολικού Ολύμπου κυρίως (και αυτό έχει τη σημασία του) που πλησίαζε το ενάμιση εκατομμύριο ευρώ.

Να σας πω μόνο ότι με αυτά τα λεφτά (αν τα είχαμε ξεκινώντας) μπορούσαμε να αγοράσουμε άμεσα οχτώ ολοκαίνουρια σκουπιδιάρικα και οκτακόσιους μεγάλους κάδους. Και ανίδεος να είναι κάποιος καταλαβαίνει ότι το θέμα της αποκομιδής των σκουπιδιών θα είχε λυθεί με τέλειο τρόπο με το καλημέρα.

Παρ’ όλα αυτά όμως από την πρώτη στιγμή βάλαμε σαν κύριο στόχο την αντικατάσταση του απαρχαιωμένου στόλου. Φύσει αισιόδοξος άνθρωπος είχα δηλώσει πως αυτό θα αρχίσει να γίνεται στο τέλος του δευτέρου χρόνου αλλά τελικά καθυστερήσαμε μισό χρόνο.

Σήμερα όμως έχουμε την χαρά να κυκλοφορούν στους δρόμους μας τρία καινούρια απορριμματοφόρα που έχουν αλλάξει την εικόνα άρδην (από τα μέσα Ιουλίου και μετά) και να έχουμε ήδη προγραμματίσει για τον επόμενο χρόνο (πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου) την αγορά άλλων δυο καθώς και ενός σαρώθρου (τη γνωστή κίτρινη σκούπα του Δήμου που καθαρίζει σαν δέκα εργάτες) που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την κατάσταση.

Επειδή η αχαριστία είναι για μένα το μεγαλύτερο ίσως αμάρτημα, να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά δημόσια τον ΔΕΣΦΑ που για μια μικρή παράκαμψη που έκανε στον αγωγό του φυσικού αερίου στον Πλαταμώνα και χωρίς να έχει καμία υποχρέωση (αποτέλεσμα κυρίως συντονισμένων ενεργειών αλλά και μεγάλης πίεσης του  Δημάρχου και δικής μου) μας έκανε δώρο ένα καταπληκτικό σκουπιδιάρικο άξιας άνω των εκατό χιλιάδων (καθώς επίσης ανέλαβε και μέρος της ανακατασκευής του γηπέδου του Πλαταμώνα η οποία ήδη εκτελείται, αλλά αυτό αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο και θα προβληθεί στην ώρα του).

Αν και δεν είναι της παρούσης αλλά για να μη νομίζει κανείς ότι αυτό έγινε από μόνο του θα ήθελα απλά εδώ να θυμίσω ότι από το χωριό μου τον Πλαταμώνα πέρασαν τα προηγούμενα χρόνια τα τρία μεγαλύτερα έργα που έγιναν στην Ελλάδα (εθνική οδός, σιδηροδρομική γραμμή και αγωγός φυσικού αερίου) και δεν άφησαν στον τόπο ούτε ένα μικρό έστω έργο υποδομής, παρά μόνο λάσπη και χαλασμένους από τα φορτηγά δρόμους. Δεν θέλω να πω ότι ευθύνεται κάποιος από τις προηγούμενες διοικήσεις. Έτσι έκριναν, έτσι έκαναν .

 Για να μην κουράζω άλλο, να συμπληρώσω πως επειδή τα προβλήματα στην καθαριότητα ήταν κυρίως στον πρώην Ανατολικό Όλυμπο (λόγω τεράστιου όγκου απορριμμάτων) λειτούργει από τα μέσα του καλοκαιριού (με πολύ μεγάλη επιτυχία) στον Πλαταμώνα η ράμπα περισυλλογής μπαζών και ήδη η εικόνα που υπήρχε όλα τα τελευταία χρόνια (μπαίνοντας δηλαδή στο χωριό να βλέπεις ένα μεγάλο σκουπιδότοπο) έχει πλέον αλλάξει. Αυτό λειτούργησε φέτος πιλοτικά και ήδη στο μυαλό μας είναι η κατασκευή άλλων δυο ραμπών σε Λεπτοκαρυά και κάπου μεταξύ Σκοτίνας-Παντελεήμονα ώστε το πρόβλημα να λυθεί συνολικά.

Επίσης έχουμε ήδη ενταχτεί ως Δήμος στο πρόγραμμα υπογειοποίησης κάδων και περιμένουμε ακόμη την έγκριση για χιλίους κάδους κομποστοποίησης, που θα παρέχονται εντελώς δωρεάν στον δημότη και έτσι θα έχει την δυνατότητα από την μια αυτός από τα άχρηστα φυτικά υπολείμματα (τροφές, φύλλα κλπ) να παράγει  λίπασμα για όλα του τα φυτά και από την άλλη ο Δήμος να απαλλαχτεί από τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων.

Μια μικρή απάντηση και στα παράπονα όλων ότι δεν επαρκούν οι εργάτες την καλοκαιρινή περίοδο. Εννοείται ότι δεν επαρκούν και δεν υπάρχει άνθρωπος στον Δήμο μας που να ήθελε πιο πολύ από εμένα να έχει πολύ περισσότερους. Απλά για να γνωρίζουν όλοι, εμείς σαν Δήμος κάθε χρόνο ζητάμε τον αριθμό εργατών που χρειαζόμαστε και κάθε χρόνο το κράτος μας εγκρίνει όλο και λιγότερους (πενήντα πέντε ζητήσαμε πέρυσι και δέκα επτά μας εγκρίνανε έναντι τριάντα τριών την προηγούμενη χρόνια).

Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου

Βασίλης Βροχαρίδης