ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2013

Η υψηλή τεστοστερόνη και το κόκκινο χρώμα

Γιατί πολλοί αθλητές επιλέγουν να φορούν κόκκινο χρώμα όταν αγωνίζονται; Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό υποστηρίζει ότι η παραπάνω επιλογή μπορεί να σχετίζεται με τα επίπεδα τεστοστερόνης.

Ειδικότερα, μια ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Sunderland έδειξε ότι οι άνδρες που διάλεγαν το κόκκινο χρώμα κατά τη συμμετοχή τους σε μια δραστηριότητα που ενείχε το στοιχείο του ανταγωνισμού είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης, σε σύγκριση με αυτούς που επέλεγαν το μπλε.

Οι ερευνητές, μάλιστα, πιστεύουν πως η σχέση αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί πολλοί διάσημοι αθλητές προτιμούν το κόκκινο χρώμα. Ο Tiger Woods, για παράδειγμα, φορά πάντα κόκκινο πουκάμισο την τελευταία ημέρα ενός σημαντικού αγώνα. Το κόκκινο χρώμα είναι πιθανό να σχετίζεται με την ανταγωνιστική φύση σε υποσυνείδητο επίπεδο και να επηρεάζει επίσης τον τρόπο απάντησης του αντιπάλου.

Στη μελέτη συμμετείχαν 73 άνδρες, οι οποίοι, χωρίς να μάθουν τον σκοπό της μελέτης, ενημερώθηκαν ότι θα πάρουν μέρος σε μια ανταγωνιστική δραστηριότητα και επέλεξαν το αντιπροσωπευτικό τους χρώμα, ανάμεσα στο κόκκινο και το μπλε. Μετά την ολοκλήρωση της δραστηριότητας απάντησαν ερωτήσεις που στόχευαν στη διευκρίνιση των λόγων που θα μπορούσαν να σχετίζονται με την επιλογή χρώματος. Για τον καθορισμό των επιπέδων τεστοστερόνης, οι ερευνητές έλαβαν δείγματα σιέλου κατά την έναρξη της μελέτης, πριν μάθουν για την ανταγωνιστική δραστηριότητα, καθώς και μετά την ολοκλήρωσή της.

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι οι άνδρες που επέλεξαν το κόκκινο χρώμα είχαν υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης κατά την έναρξη της μελέτης, σε σύγκριση με αυτούς που διάλεξαν το μπλε, ενώ παράλληλα συσχέτισαν την επιλογή τους με τα χαρακτηριστικά της κυριαρχίας και της επιθετικότητας.

Η επιλογή χρώματος, ωστόσο, δεν βρέθηκε να σχετίζεται με την πραγματική επίδοση των συμμετεχόντων στη δραστηριότητα. Οι ερευνητές πιστεύουν πως, για να έχει το κόκκινο χρώμα πλεονέκτημα αναφορικά με την επίδοση, θα πρέπει να υπάρχει άμεσος ανταγωνισμός, όπου οι αντίπαλοι βλέπουν ο ένας τον άλλον. Η υπόθεση αυτή συμφωνεί με προηγούμενα ευρήματα που αναδεικνύουν την επίδραση του χρώματος στην αντιλαμβανόμενη αξία ενός αντιπάλου. Οι αντίπαλοι που φορούσαν κόκκινο χρώμα θεωρούνταν πιο ισχυροί.

Υπάρχει, λοιπόν, μια ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα στην επιλογή χρώματος και τον ανταγωνισμό που ενδεχομένως εξηγείται από κάποιον βιολογικό μηχανισμό, στον οποίο σημαντικό ρόλο φαίνεται να έχει η τεστοστερόνη.

Πηγή: medicalnewstoday

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Δαλαμαρίνης, 
Βιολόγος, επιστημονικός συνεργάτης 
του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών 
www.andrologia.gr