ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου 2013

Ξεκίνησε η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού παράβολου (e-παράβολο)

Άρχισε την Παρασκευή 6 Σεπτεμβρίου, η πιλοτική λειτουργία από το υπουργείο Οικονομικών του ηλεκτρονικού παραβόλου (e-παράβολο) με στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση...
των πολιτών και των επιχειρήσεων για την αγορά και τη χρήση παραβόλων.

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο, στην πρώτη φάση λειτουργίας της εφαρμογής e-παράβολο, θα είναι διαθέσιμα ηλεκτρονικά παράβολα του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων και στη συνέχεια θα εντάσσονται σταδιακά παράβολα από άλλους δημόσιους φορείς αποδέκτες παραβόλων.

Για την αγορά του e-παράβολου οι ενδιαφερόμενοι (φυσικά και μη φυσικά πρόσωπα) μπορούν να επισκέπτονται τον διαδικτυακό τόπο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (www.gsis.gr), επιλέγοντας από τις «Υπηρεσίες προς Πολίτες ή Υπηρεσίες προς Επιχειρήσεις» τη σχετική εφαρμογή «e-παράβολο». Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για όλους τους πολίτες και επιχειρήσεις, χρήστες και μη χρήστες του Taxisnet.

Αναλυτικότερα, η διαδικασία περιλαμβάνει:

- Δημιουργία παράβολου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμπληρώσει τη σχετική ηλεκτρονική φόρμα για τη χορήγηση του παράβολου που επιλέγει και η εφαρμογή εκδίδει μοναδικό ψηφιακό «κωδικό παράβολου» που αντιστοιχεί στο ηλεκτρονικό παράβολο. Στη συνέχεια, θα εκτυπώνει το ηλεκτρονικό παράβολο για να το καταθέσει στον φορέα.

- Πληρωμή παράβολου: Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να πληρώσει το αντίστοιχο ποσό του e- παράβολου σε οποιαδήποτε τράπεζα ή τα ΕΛΤΑ, με τον «κωδικό παράβολου» (σε κατάστημα της τράπεζας ή και στα εναλλακτικά δίκτυα- ΑΤΜ, Web banking και phone banking).

- Κατάθεση παράβολου στον φορέα: Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει- χρησιμοποιήσει το e- παράβολο στον φορέα και, στη συνέχεια, ο υπάλληλος του φορέα, θα κάνει τον έλεγχο και τη δέσμευση του e-παράβολου μέσω της εφαρμογής.

Κατά τη φάση της πιλοτικής λειτουργίας, η κατάθεση του e-παράβολου μπορεί να γίνει δύο εργάσιμες ημέρες μετά την πληρωμή. Στην επόμενη φάση, η εφαρμογή θα δώσει τη δυνατότητα χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας και ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να καταθέσει άμεσα το ηλεκτρονικό παράβολο στον δημόσιο φορέα.

Σημειώνεται, ότι η εφαρμογή e-παράβολο υλοποιήθηκε από τις γενικές γραμματείες Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημοσίων Εσόδων, σε συνεργασία με άλλα υπουργεία και φορείς, καθώς και τις τράπεζες.

ileiapost.gr