ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2013

Με 235 ψήφους και έντονο παρασκήνιο αποφασίστηκε η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής

Με 235 υπερ και έντονο παρασκήνιο αποφασίστηκε η αναστολή χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής
Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία στην Βουλή για το θέμα της αναστολής χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Με 235 ψήφους υπέρ και 34 παρών (σε σύνολο 269 ψήφων) πέρασε η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών. 
Προηγουμένως το ΠΑΣΟΚ, μετά την εμφάνιση δύο διαφορετικών «γραμμών» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της πολιτικής γραμματείας του κόμματος για το θέμα της τροπολογίας και τις ενστάσεις για την υπερψήφισή της από την «Αριστερή Πλατφόρμα», ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία για την τροπολογία έτσι ώστε να «δοκιμάσει» τη συνοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁÓ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ για τις άλλες δύο τροπολογίες που εντάχθηκαν στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και αφορούν σε ρυθμίσεις για την Δημόσια Τηλεόραση και τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ (απογραφή).
Η τροπολογία προβλέπει ότι σε περίπτωση άσκησης δίωξης κατά της ηγεσίας ή του 1/5 των στελεχών ενός κόμματος για εγκληματική οργάνωση ή τρομοκρατική δράση, αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση ύστερα από ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή και για τη λήψη απόφασης χρειάζονται 151 ψήφοι.
ΣΥΡΙΖΑ
ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁÓ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
Από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έκπληξη ήταν η επιλογή της Ζωής Κωνσταντοπούλου να ψηφίσει «παρών». Νωρίτερα σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ανέφερε πως η θέση του κόμματος είναι «ναι» στην τροπολογία, παρά τις επιφυλάξεις που διατηρεί για ορισμένα σημεία.
«Ναι» στην τροπολογία ψήφισε τελικά ο επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» Παναγιώτης Λαφαζάνης. «Ψηφίζω την τροπολογία παρά τη ριζική μου διαφωνία μόνο κα μόνο για να μη δώσω την ευκαιρία στο ΠΑΣΟΚ και το μνημονιακό μπλοκ» ανέφερε μεταξύ άλλων.
Απόντες ήταν οι Μανώλης Γλέζος λόγω διαφωνίας με την τροπολογία και Γιώργος Σταθάκης για λόγους υγείας, ενώ από την ψηφοφορία απείχε και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Απόστολος Κακλαμάνης που ενώ συμμετείχε προηγούμενως στη συζήτηση, αποχώρησε επιδεικτικά πριν από την έναρξη της διαδικασίας της ονομαστικής ψηφοφορίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει στον όρο της διευρυμένης πλειοψηφίας και διαφωνεί στη συμπερίληψη του αδικήματος της τρομοκρατικής δραστηριότητας (άρθρο 187α του Ποινικού Κώδικα) στις προϋποθέσεις εφαρμογής της ρύθμισης. Απάλειψη της αναφοράς αυτής ζήτησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς.
Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ ψήφισαν «παρών».
ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÔÇÓ ÏËÏÌÅËÅÉÁÓ ÔÇÓ ÂÏÕËÇÓ (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)
«Δεν θέλουμε να θεωρηθεί ότι αθωώνουμε την Χρυσή Αυγή, για αυτό λέμε παρών», είχε αναφέρει η Αλέκα Παπαρήγα σε παρέμβασή της κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής αποχώρησαν πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας την τροπολογία ως παράνομη και αντισυνταγματική.
Φωτογραφία: Eurokinissi