ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

http://nstatic.tanea.gr/552810_h0172404.limghandler.jpg?i=aT1maWxlcyUyZjElMmZtZWRpYSUyZjIwMTMlMmYxMCUyZjEzJTJmNTUyODEwX2gwMTcyNDA0LmpwZyZ3PTY2MCZoPTM3NiZzdD10cnVlJmJnPTE2Nzc3MjE1JmNyPXRydWUmYXQ9NA%3d%3d             Μία ακόμη πηγή ενδοκυβερνητικής τριβής - μετά από το ζήτημα της θεωρίας των δύο άκρων - προκάλεσε την Κυριακή η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ με την οποία εξέφρασε τη διαφωνία στην απόφαση του υπ. Αμυνας να επιστρέψουν τα ...μηχανοκίνητα τμήματα και τα πολεμικά αεροσκάφη στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου που θα γίνει στη Θεσσαλονίκη Στην ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ έσπευσε να απαντήσει η ΝΔ που έκανε για «απαίτηση των καιρών» να αναδειχθεί το φρόνημα των Ενόπλων Δυνάμεων.
Με ανακοίνωσή του, το ΠΑΣΟΚ ζήτησε την άμεση ανάκληση της απόφασης, καθώς «τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα», ενώ τα αεροσκάφη «μας κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι με πτήσεις επίδειξης».
Υπενθυμίζεται ότι από το 2010, μηχανοκίνητα τμήματα και μαχητικά αεροσκάφη δεν συμμετείχαν στις παρελάσεις, ωστόσο το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι φέτος θα μετέχουν.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ:
«Η απόφαση να μη μετέχουν μηχανοκίνητα τμήματα στις παρελάσεις δεν ελήφθη μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά και λειτουργικούς με εισήγηση της στρατιωτικής ηγεσίας. Τα άρματα δεν είναι για επίδειξη αλλά για άμυνα. Η επιθεώρηση των αρμάτων γίνεται στο τόπο που είναι εγκατεστημένες οι μονάδες και όχι στη Θεσσαλονίκη ή την Αθήνα, τα δε πολεμικά αεροσκάφη μας κάνουν υπερήφανους ως φρουροί του Αιγαίου και όχι με πτήσεις επίδειξης.

Στο πλαίσιο αυτό, ζητούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης».

Η απάντηση της ΝΔ
Σε σχόλιό του το γραφείο Τύπου της ΝΔ την Κυριακή το βράδυ ανέφερε: 

«Η παρέλαση πρέπει να γίνεται όπως αρμόζει σε ένα γεγονός που τιμά την ιστορική μας επέτειο, δίνοντας τη δυνατότητα στο λαό της Β. Ελλάδος και της Θεσσαλονίκης ειδικότερα, να συμμετάσχει, να δει, να θαυμάσει και να τιμήσει τα παιδιά του, που υπηρετούν την πατρίδα, αλλά και μέρος των δυνατοτήτων του αμυντικού μας συστήματος, το οποίο έχει αποκτήσει η πατρίδα μας με θυσίες των Ελλήνων.

Ειδικότερα η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου φέτος, όπως ενημέρωσαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θα γίνει με το δυναμικό που διαθέτει η περιοχή της Θεσσαλονίκης και μόνον, χωρίς σημαντική επιπλέον οικονομική επιβάρυνση συγκριτικά με τις παρελάσεις των 3 τελευταίων χρόνων και χωρίς συμμετοχή μαχητικών αεροσκαφών, πλην ενός αεροσκάφους επιδείξεων που συμμετείχε και τα προηγούμενα χρόνια ως συμβολική εκπροσώπηση της Πολεμικής Αεροπορίας.

Είναι απαίτηση των καιρών η ανάδειξη του φρονήματος, του αξιόμαχου και των συμβολισμών των Ενόπλων Δυνάμεων, εγγυητριών της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, ακεραιότητας και Εθνικής μας ενότητας». ΝΕΑ