ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 15 Οκτωβρίου 2013

Μήνυμα Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την απελευθέρωση της Κατερίνης

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                               ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax:  2351 – 351207                           Κατερίνη, 15   Οκτωβρίου  2013


  


Υπερήφανοι για τους αγώνες και τις νίκες που πέτυχαν οι πρόγονοί μας, υποκλινόμαστε με τιμή,  ευγνωμοσύνη και σεβασμό στους ήρωες που θυσιάστηκαν για την προάσπιση του ιερού δικαιώματος της ελευθερίας. Με  δύναμη ψυχής,  πατριωτισμό, θάρρος,  τόλμη,  αγάπη για τον τόπο, αυταπάρνηση και αυτοθυσία συνέβαλαν,  ώστε σήμερα η Κατερίνη να είναι ελεύθερη.


Στην περίοδο της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που ζούμε σήμερα, εάν αναλογιστούμε την πραγματικά  δύσκολη περίοδο που βίωσαν οι πρόγονοί μας,  θα πάρουμε κουράγιο και δύναμη και με πείσμα, αποφασιστικότητα, αλληλεγγύη, ομοψυχία, θέληση και πίστη στις ικανότητές μας θα ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση.



Φέτος η πόλη μας γιορτάζει, τα 101 χρόνια από την απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό στις 16 Οκτωβρίου 1912 κατά τη διάρκεια του Α΄ Βαλκανικού πολέμου (1912-1913 ), από την 7η Μεραρχία πεζικού. Η τελευταία μάχη που δόθηκε ήταν στο Κολοκούρι, σημερινός Σβορώνος, όπου η μονάδα του 20ου  Συντάγματος δέχτηκε αιφνιδιαστική επίθεση, με αποτέλεσμα να πέσουν ηρωικά ο   Αντισυνταγματάρχης,  Δημήτριος Σβορώνος, Διοικητής του 20ου  Συντάγματος, ο Υπολοχαγός (ΠΖ) Δημήτριος Νίκας και  ο Λοχίας Βίγκος Θωμάς. Της απελευθέρωσης, προηγήθηκαν δύσκολες μάχες, όπου έχασαν τη ζωή τους περίπου 20 ακόμα άτομα, ανάμεσά τους και ο 17χρονος εθελοντής από την Κρήτη, Κονταξάκης.


Η  επέτειος σαν την σημερινή -με τα μηνύματά της που πάντα είναι επίκαιρα και ισχυρά- μας διδάσκει. Με τα διδάγματα της εποχής εκείνης και την ιστορική διαδρομή της πόλης ως οδηγό,  μπορούμε να πορευτούμε και να αγωνιστούμε ενάντια στις σημερινές προκλήσεις, εξασφαλίζοντας  ένα ασφαλές μέλλον στις επόμενες γενιές. Άλλωστε, η  επέτειος αυτή μας  εμπνέει να συσπειρωθούμε για την αναγέννηση της οικονομίας  και μας πεισμώνει να σταθούμε απέναντι στα  τωρινά  προβλήματα, χωρίς υποχωρήσεις και συμβιβασμούς με δυνατή την ιστορική μνήμη και ακλόνητη  την εθνική μας  ταυτότητα.

Σήμερα,  τιμούμε την ιστορία της πόλης μας, θυμόμαστε το παρελθόν  και οραματιζόμαστε ένα  μέλλον με ευκαιρίες,  προοπτική και ανάπτυξη. Ας αναζητήσουμε λύσεις, ας διεκδικήσουμε και ας ανακαλέσουμε τις δημιουργικές δυνάμεις που διαθέτουμε για να γυρίσουμε σελίδα σε ένα καλύτερο αύριο.


               Η ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΠΙΕΡΙΑΣ


                      ΣΟΦΙΑ ΜΑΥΡΙΔΟΥ