ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Eurostat: 34,1% η πραγματική ανεργία


Το β' τρίμηνο του 2013 το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη ήταν 27,1% και 11,8% αντίστοιχα, σύμφωνα με την Eurostat.
Ομως, μαζί με την «άτυπη ανεργία», δηλαδή τρεις μορφές ανεργίας που δεν περιλαμβάνει ο επίσημος ορισμός και μέτρηση της ανεργίας από το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO) αλλά κατέγραψε εντούτοις η Eurostat, το πραγματικό ποσοστό ανεργίας ανέρχεται σε 34,1% στην Ελλάδα και 20,8% στην Ε.Ε. 17.
Οπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχουν εργαζόμενοι ελάχιστων ωρών εβδομαδιαίως (βλ. μερικώς απασχολούμενοι) που στην πραγματικότητα είναι άνεργοι.
Οπως υπάρχουν και άνεργοι που ζητούν εργασία αλλά δεν μπορούν να πιάσουν δουλειά πριν από την παρέλευση 2 ή και περισσότερων εβδομάδων, ή ακόμη και άνεργοι που θα ήθελαν να εργασθούν αλλά έχουν πάψει να αναζητούν εργασία γιατί έχουν απελπιστεί (π.χ. μακροχρόνια άνεργοι) ή δεν τους το επιτρέπουν προσωπικές και οικογενειακές περιστάσεις.
Οι τρεις κατηγορίες
Μολονότι αυτές οι τρεις κατηγορίες δεν υπάγονται στα κριτήρια του ILO και δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο ποσοστό ανεργίας, δεν παύουν να αντιπροσωπεύουν μια μορφή ζήτησης για απασχόληση και να αποτελούν την εξωτερική ζώνη της ανεργίας που συμπληρώνει τον καθεαυτό πυρήνα της και υπολογίζονται σαν ποσοστό του εργατικού δυναμικού.
Στη διάρκεια του τελευταίου έτους η αύξηση των τριών μορφών άτυπης ανεργίας ήταν μικρή ή οριακή στην Ε.Ε. 28, αφού η υποαπασχόληση αυξήθηκε από 3,8% σε 4,1% (β' τρίμηνα 2012 και 2013), το ποσοστό των ατόμων (φοιτητών κυρίως) που ζητούσαν δουλειά αλλά δεν ήταν άμεσα διαθέσιμα να απασχοληθούν αυξήθηκε από 0,9% σε 1% και, τέλος, το ποσοστό όσων ήταν διαθέσιμοι προς εργασία αλλά δεν την αναζητούσαν έμεινε σταθερό στο 3,6%.
Να σημειωθεί ότι μακροχρονίως οι τρεις αυτές μορφές ανεργίας εμφανίζουν πολύ μικρότερη μεταβλητότητα από την επίσημη ανεργία.


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2hizTQiDi