ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

15 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για τον απόλυτο άνδρα, Ντόν Ντράπερ από το Mad Men

Don Draper-570
Είναι η επιτομή του στυλ, είναι ο άνδρας που θα ήθελαν οι γυναίκες για σύντροφο και οι άνδρες προσπαθούν διακαώς να του μοιάσουν. Ο Ντόν Ντράπερ στην σειρά Mad Men έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στο πρόσωπό του πολλά απ’ όσα θα θέλαμε να έχουμε. Αν και εσύ ανήκεις στην κατηγορία των ανδρών που θαυμάζεις το στυλ του, την επιτυχία του στις γυναίκες και την επαγγελματική του επιτυχία, τότε να 15 πράγματα που μπορείς να μάθεις από την ζωή του:
1. Πες περισσότερα με πιο λίγα λόγια- Γιατί να βγάλεις ολόκληρο λόγο όταν μπορείς να περάσεις το μήνυμά σου με μονάχα τρείς λέξεις. Γίνε σύντομος, περιεκτικός και στόχευσε στην ουσία. Το «λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν», το έλεγαν και οι Σπαρτιάτες.
2. Να γνωρίζεις την αξία σου – Ο Ντον δεν ζει την ζωή του αμφιβάλλοντας για τον εαυτό του. Γνωρίζει την αξία του καθώς και την αξία που προσθέτει στην εταιρεία που εργάζεται. Απαιτεί σεβασμό με την αυτοπεποίθησή του που είναι κάτι που όλοι πρέπει να μάθουμε να κάνουμε. Όταν μάλιστα οι συνέταιροι της εταιρείας αποφάσισαν να μειώσουν το όνομα της εταιρείας βγάζοντας το όνομα Ντράπερ – Δεν τον επηρέασε καθόλου καθώς γνώριζε την αξία που έχει ο ίδιος στην εταιρεία.
3. Αν δεν σε ενδιαφέρει ότι λέγεται, άλλαξε θέμα συζήτησης. Απλό αλλά εμπνευσμένο.
4. Πούλησε την εμπειρία, όχι το προϊόν. Οι μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο δεν πουλούν μονάχα ένα προϊόν. Πουλάνε την εμπειρία, το όνειρο. Κοίταξε πέρα από τις φυσικές όψεις αυτού που προσπαθείς να προωθήσεις και ψάξε έντονα ώστε να βγάλεις τα συναισθήματα των πελατών σου για το προϊόν.
5. Κατανόησε την αγορά. Δεν εννοώ να κάνεις έρευνα αγοράς. Γνώρισε και κατανόησε τις ανάγκες των πελατών σου σε συναισθηματικό επίπεδο. Αν μπορείς να προβλέψεις τις ανάγκες τους, τόσο το καλύτερο. Είναι σημαντικό να μπορείς να εισβάλεις στο μυαλό τους και να τους δώσεις αυτό που θέλουν ή να τους κάνεις να πιστέψουν ότι το χρειάζονται.
6. Μην φοβάσαι να πάς κόντρα στην μάζα – όρθωσε το ανάστημά σου για όσα πιστεύεις. Το να πηγαίνεις όπου σε πάει το ρεύμα μόνο και μόνο για να «προσαρμοστείς» στο σύνολο δεν λειτουργεί ποτέ μακροπρόθεσμα. Όταν η εταιρεία του Ντόν απολύθηκε από την Lucky Strike –ένα χαρτοφυλάκιο που πολλοί πάλευαν να αποκτήσουν- βγήκε και μίλησε για το πόσο άσχημα ένιωθε να διαφημίζει εταιρεία καπνού. Κανείς άλλος δεν θα δημοσίευε τέτοια δήλωση. Με την ειλικρίνειά του ο Ντόν, όχι μονάχα κέρδισε βραβείο, αλλά προσέλκυσε και πολλούς νέους πελάτες.
7. Μην προσπαθείς να κάνεις τα πάντα μόνος σου – Μπορεί να είσαι καλός σε πολλά πράγματα αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να περνάνε όλα τα πράγματα από το χέρι σου. Προσπάθησε να έχεις γνώση των υποχρεώσεών του και μην παρεκκλίνεις αναλαμβάνοντας χιλιάδες πράγματα που θα έπρεπε να κάνουν άλλοι. Το να εξουσιοδοτείς είναι σημαντικό πλεονέκτημα. Όπως δήλωσε μάλιστα ο Ντόν κάποια στιγμή στην σειρά, θα συνεχίσει να αξιολογεί τους συνεργάτες του στην δουλειά τους, γιατί αυτή είναι η δουλειά του και όχι να κάνει ο ίδιος την δουλειά.
8. Το να περιβάλλεσαι από ταλαντούχους ανθρώπους είναι σημαντικό. Ρίξε μια ματιά στους ανθρώπους που περιβάλλουν τον Ντόν. Είναι όλοι κορυφή σε ό,τι κάνουν. Ο καθένας είναι βασικός παράγοντας στην τελική εικόνα, αυξάνοντας σημαντικά τις πιθανότητες επιτυχίας.
mad men-2-570
9. Ντύσου κατάλληλα- Είναι σημαντικό να έχεις ένα καλό κοστούμι στην καρνταρόμπα σου, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να ξέρεις να ντυθείς κατάλληλα. Η κάθε περίσταση χρειάζεται και το αντίστοιχο ντύσιμο, οπότε το να ντύνεσαι υπερβολικά καλά σε μια χαλαρή περίσταση είναι ατόπημα όπως και αντιστρόφως να ντύνεσαι υπερβολικά χαλαρά σε μια επίσημη περίσταση –ακόμα και αν τα ρούχα αυτά είναι ακριβά ή μάρκα- είναι εξίσου στυλιστικό «ατόπημα»
10. Θέλεις να κερδίζεις τον σεβασμό; Πήγαινε και κέρδισέ τον – Μην αναμένεις να έρθει από μόνος του. Πρέπει να τον κατακτήσεις.
11. Δεν χρειάζεται να φωνάζεις για να κάνεις αισθητή την παρουσία σου. Όταν ο Ντόν Ντράπερ περπατά σε ένα δωμάτιο, δεν χρειάζεται καν να πει κάτι αλλά οι γύρω του γνωρίζουν ότι είναι εκεί.
12. Μην αυτοκτονήσεις για έναν πελάτη – Η μέρα που υπογράφεις με έναν πελάτη είναι η μέρα που ξεκινάς να χάνεις κάποιον άλλο.
13. Μην ακολουθείς άλλους τυφλά. Έχε την δική σου κατεύθυνση. Ο Ντόν είχε πεί μια φορά ότι «οι άνθρωποι έχουν ανάγκη να τους λένε τι να κάνουν τόσο έντονα που θα άκουγαν τον οποιονδήποτε». Μην είσαι ένας ακόμα από αυτούς τους ανθρώπους. Δεν θες να περάσεις την ζωή σου αναμένοντας από τους άλλους εντολές και κατευθύνσεις για το τι πρέπει να κάνεις. Ακολούθησε το ένστικτό σου και κάνε όσα πιστεύεις εσύ ότι έχεις ανάγκη.
14. Γνώριζε την διάκριση μεταξύ του τι θέλω και τι περιμένουν από εμένα. Υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ αυτών των δύο. Μην σπαταλάς την ζωή σου προσπαθώντας να γίνεις κάτι που δεν είσαι. Βγές έξω και πάρε ότι θες αντί να προσπαθείς να εκπληρώσεις προσδοκίες που έχουν άλλοι άνθρωποι για εσένα.
15. Ένα «παλιομοδίτικο»- κλασικό ποτό. Μην πίνεις «πόρνσταρ» ή άλλου τέτοιου είδους ποτά. Πάρε ένα κλασικό, bourbon με whiskey, Αngostura (ρούμι) νερό, ζάχαρη, μαρασκίνο κεράσι και πορτοκάλι.
Rum_Manhattan_Tequila_Old_Fashioned