ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 17 Νοεμβρίου 2013

Νέα στοιχεία απίστευτης φοροδιαφυγής Εχουν 9 δισ. € «ζεστά» αλλά κυνηγούν τα μαντριά

Η κυβέρνηση έχει επιτέλους το νομικό πλαίσιο για να εισπράξει τους φόρους που αναλογούν στα χρήματα που φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. 

Είναι τουλάχιστον διπλάσια από εκείνα που φιλοδοξεί να εισπράξει από αγρότες με τη φορολογία ακινήτων

Την ώρα που η κυβέρνηση κλονίζεται από την πίεση των βουλευτών καθώς προγραμμάτισε την είσπραξη 300 εκατ. ευρώ από τον φόρο αγροτεμαχίων και των αγροτικών κτισμάτων, 410 Ελληνες πολίτες που έβγαλαν στο εξωτερικό «μαύρα» χρήματα ύψους 1 δισ. ευρώ παραμένουν μέχρι στιγμής στο απυρόβλητο.

Και δεν είναι οι μόνοι. Το Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ) έχει ανακαλύψει εδώ και έναν χρόνο ότι την τριετία 2010-2012 σχεδόν 20.000 πολίτες φυγάδευσαν στο εξωτερικό πάνω από 9 δισ. ευρώ «μαύρα» λεφτά, τα οποία δεν δηλώθηκαν ποτέ στην Εφορία.
Να σκεφτεί κανείς ότι μόνο οι 410 της λίστας των εμβασμάτων που έχουν ονοματεπώνυμο και

Στο ΚΕΦΟΜΕΠ γίνεται ήδη από τον περασμένο Αύγουστο αγώνας δρόμου από 100 εφοριακούς προκειμένου να ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στις φορολογικές δηλώσεις των 410 φορολογούμενων το αργότερο ως το τέλος του χρόνου - έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος για 140 από αυτούς. Στη συνέχεια θα κληθούν όλοι και θα τους ανακοινωθούν τα πρόστιμα και οι προσαυξήσεις, που εκτιμώνται σε περίπου 350-400 εκατ. ευρώ. Δηλαδή, περισσότερα χρήματα απ’ όσα ελπίζει να εισπράξει το κράτος από τον φόρο στα αγροτεμάχια και τις στάνες. Τα αδήλωτα εισοδήματα θα φορολογηθούν σύμφωνα με την...
κλίμακα εισοδήματος που ίσχυε τα προηγούμενα 10 χρόνια και τα χρήματα αυτά θα πρέπει να εισπραχθούν το αργότερο σε 12 μήνες. Εάν ένας φορολογούμενος διαπιστώσει ότι αδικείται, τότε προκειμένου να λυθεί η διαφορά εξωδικαστικά μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή του άρθρου 70Β του υπουργείου Οικονομικών. Ομως, σ’ αυτή την περίπτωση πρέπει να καταβάλει το 50% του οφειλόμενου φόρου.

διεύθυνση θα μπορούσαν άμεσα -χωρίς να υπολογίζονται πρόστιμα και προσαυξήσεις- να πληρώσουν με την κλίμακα 35% και να προσθέσουν στα έσοδα του κράτους 350 εκατ. άμεσα χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.
Από τους πρώτους ελέγχους, δε, έχει διαπιστωθεί ότι οι 410 πολίτες, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται από επιφανείς επιχειρηματίες μέχρι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και ανεπάγγελτοι, «κατέθεσαν» σε τράπεζες του εξωτερικού υπό τον φόβο της χρεοκοπίας της χώρας πάνω από 1 δισ. ευρώ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει επιβληθεί ούτε ένα ευρώ πρόστιμο, ούτε κινήθηκε η διαδικασία πληρωμής του αναλογούντος φόρου με βάση τις κλίμακες φορολογίας. Και, φυσικά, είναι εντυπωσιακή η υποκρισία κομμάτων και βουλευτών που δείχνουν επιλεκτική ευαισθησία για δεκάδες άλλα ζητήματα, αλλά δεν έχουν πιέσει ποτέ για το συγκεκριμένο θέμα, προστατεύοντας επί της ουσίας τους φοροφυγάδες. ...
1 δισ. ευρω βρίσκεται στην κατοχή μόλις 410 καταθετών και αποτελεί μέρος        των 9 δισ. που «έφυγαν» την τριετία 2010-2012
Μόλις ολοκληρωθούν οι έλεγχοι στους πρώτους 410, το ΚΕΦΟΜΕΠ θα συνεχίσει τους ελέγχους και στους υπόλοιπους πολίτες που κατέθεσαν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Από τα συνολικά 9 δισ. ευρώ το κράτος υπολογίζει να εισπράξει περίπου 3 δισ. σε πρόστιμα και φόρους. Αν αυτό δεν αποτελεί άλλον ένα ακόμα ανέφικτο στόχο, τότε υπερκαλύπτεται το πολυσυζητημένο χρηματοδοτικό κενό του 2014 που αποτελεί διελκυστίνδα ανάμεσα στην τρόικα και την κυβέρνηση.

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας διαβεβαιώνει μέσω του «ΘΕΜΑτος» ότι ως το τέλος του 2014 θα έχουν καταλογιστεί όλα τα πρόστιμα και οι φόροι, ενώ ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρης Θεοχάρης παραδέχεται ότι αυτή τη στιγμή ο έλεγχος των εμβασμάτων εξωτερικού είναι η βασική προτεραιότητα του υπουργείου.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι ότι πολλοί από τους φορολογούμενους που ελέγχονται είναι ανεπάγγελτοι, ενώ ανάμεσα σε αυτούς κάποιοι είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά και συνταξιούχοι! Επίσης, στη λίστα υπάρχουν 4 πρόσωπα που δεν έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση τα τελευταία 10 χρόνια με καταθέσεις 10 εκατ. ευρώ.

Πάντως, ακόμα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε απόρρητη έκθεση που παρέδωσε στο υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι πολλοί επίορκοι εφοριακοί έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό. Για την ακρίβεια, το κορυφαίο στέλεχος του ΔΝΤ κυρία Ιβα Πέτροβα στην έκθεσή της για την αποτελεσματικότητα των φορολογικών ελέγχων, η οποία είναι στη διάθεση του «ΘΕΜΑτος», αναφέρει: «Η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων παρέλαβε πρόσφατα στοιχεία 130 υπαλλήλων που περιλαμβάνονται σε κατάλογο προσώπων τα οποία φαίνεται να έχουν εμβάσει ποσά σε ξένη τράπεζα. Οι έλεγχοι των δηλώσεων “πόθεν έσχες” των εν λόγω υπαλλήλων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσουν πολύ σύντομα. Οι έλεγχοι θα επεκταθούν και θα καλύψουν τόσο τις φορολογικές τους δηλώσεις όσο και τις φορολογικές δηλώσεις των συζύγων τους».
Αλλαξε ο τρόπος ελέγχου
Με αφορμή την πολύμηνη καθυστέρηση στους ελέγχους των εμβασμάτων αδήλωτων χρημάτων στο εξωτερικό, ύστερα από τροπολογία που ψηφίστηκε στη Βουλή δίνεται η δυνατότητα στις Αρχές να εκδίδουν προσωρινό φύλλο ελέγχου μέσα σε λίγες μέρες αντί να περιμένουν τον οριστικό έλεγχο που μπορεί να κρατήσει χρόνια. Ετσι, εφεξής θα συγκρίνονται εμβάσματα και φορολογικές δηλώσεις και εάν υπάρχει σημαντική διαφορά, αυτομάτως θα καταλογίζεται το πρόστιμο και ο επιπλέον φόρος που θα πρέπει να πληρωθεί. Δηλαδή το αδικαιολόγητο ποσό αυτομάτως θα θεωρείται μη δηλωθέν. Στη συνέχεια, αν κριθεί απαραίτητο, θα ελέγχονται και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία του φορολογούμενου (ακίνητη περιουσία, δαπάνες κ.λπ.). «Με τη νέα μεθοδολογία θα προχωρήσουν ταχύτατα οι σχετικοί έλεγχοι», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας Εσόδων κ. Θεοχάρης. Ενδεικτική της δυστοκίας του υπουργείου να καταλογίσει πρόστιμα όσον αφορά στα εμβάσματα του εξωτερικού ήταν και η δήλωση του κ. Στουρνάρα στη Βουλή προ ολίγων ημερών, όταν παραδέχτηκε ότι «έχουν ελεγχθεί μόνο 2 πολίτες και έχουν εισπραχθεί πρόστιμα 5 εκατ. ευρώ».
Πώς λειτουργεί η Επιτροπή 70Β
Εάν κάποιος φορολογούμενος διαφωνήσει με τα αποτελέσματα των ελέγχων και τα πρόστιμα, τότε θα μπορεί να προσφύγει στην Επιτροπή 70Β του υπουργείου Οικονομικών. Αυτή θα αρχίσει να λειτουργεί από τις αρχές του 2014 στη θέση της παλαιάς 70Α που καταργείται στις 31 Δεκεμβρίου του 2013.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αποφάσισε να καταργήσει την Επιτροπή 70Α καθώς διαπιστώθηκε ότι στην ουσία υπολειτουργούσε αν και υπήρχε υπερπληθώρα υποθέσεων. Για την ακρίβεια, είχαν συγκεντρωθεί πάνω από 1.000 υποθέσεις, η εκδίκαση των οποίων θα αργούσε αρκετά χρόνια. Η Επιτροπή του άρθρου 70 Α του υπουργείου Οικονομικών είναι αρμόδια για την εξωδικαστική επίλυση φορολογικών διαφορών άνω των 300.000 ευρώ. Στη θέση της θα δημιουργηθεί μια νέα Διεύθυνση, η 70Β, η οποία θα ονομάζεται και Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης.

Η βασική τους διαφορά είναι μία: όσοι προσέφευγαν στην Επιτροπή δεν πλήρωναν ούτε ένα ευρώ για την εξωδικαστική επίλυση της διαφοράς τους, ενώ στην Υπηρεσία Εσωτερικής Επανεξέτασης πρέπει να πληρώσουν το 50% των βεβαιωμένων φόρων και προστίμων.
Το πρόβλημα με την Επιτροπή 70Α ήταν ότι οι υποθέσεις εκδικάζονταν με αργούς ρυθμούς, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να έχουν συσσωρευτεί υποθέσεις με βεβαιωμένες οφειλές πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

Αποτέλεσμα ήταν το Δημόσιο να μην εισπράττει χρήματα. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της τελευταίας συνεδρίασης της 70Α την περασμένη εβδομάδα, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, εισήχθησαν για εξέταση 22 υποθέσεις με βεβαιωμένες οφειλές ύψους 94 εκατ. ευρώ. Από αυτές, μόνο σε δύο υποθέσεις προέκυψε συμβιβασμός (από τα 3 εκατ. ευρώ υπήρξε συμβιβασμός στο 1 εκατ. ευρώ), τέσσερις υποθέσεις πάνε στα δικαστήρια -με άγνωστο ορίζοντα εκδίκασης-, ενώ για τις 16 προέκυψε αναβολή (με τις γνωστές αιτιολογίες του τύπου «έλειπε ο δικηγόρος»...).

Ομως τώρα, με τη δημιουργία της νέας Διεύθυνσης, όποιος θέλει να προσφύγει θα είναι υποχρεωμένος να πληρώσει το 50% της συνολικής οφειλής. Επιπρόσθετα, θα υπάρχει και μια δικλίδα ασφαλείας έτσι ώστε να μην καταλήγουν όλες οι υποθέσεις στη συγκεκριμένη Διεύθυνση - δηλαδή θα γίνεται επανεξέταση από κλιμάκιο εφοριακών, το οποίο θα δίνει μια δεύτερη άποψη. Εάν είναι αρνητική και ο φορολογούμενος επιμένει στην προσφυγή του, τότε θα πληρώνει το 50% της οφειλής. Σημειώνεται ότι ακόμα και για την προσφυγή στα φορολογικά δικαστήρια απαιτείται η πληρωμή του μισού της συνολικής οφειλής.

Το προφίλ των 410 

Οι 92 είναι επιχειρηματίες, μέλη Δ.Σ. επιχειρήσεων και εφοπλιστές, ενώ αρκετοί από αυτούς περιλαμβάνονται και στη λίστα Λαγκάρντ. Επίσης, 19 είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι, 14 ανεπάγγελτοι, 9 γιατροί, 6 δικηγόροι, 4 αρχιτέκτονες και μηχανικοί και 2 αθλητές

4 πρόσωπα


με καταθέσεις 10 εκατ. ευρώ που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν έχουν καταθέσει φορολογική δήλωση τα τελευταία 10 χρόνια

Τα «μαύρα εμβάσματα»

Κινέζοςμέλος ΕΠΕ, με μερικές χιλιάδες φορολογική δήλωση, έχει καταθέσεις 11,7 εκατ. ευρώ

Συνταξιούχος 
που από το 2004 δεν έχει κάνει φορολογική δήλωση έχει καταθέσεις 3,7 εκατ. ευρώ

Ιδιωτικός υπάλληλος 
με μικρό μισθό που έχει να παρουσιαστεί στην Εφορία από το 2009 έχει καταθέσεις 700.000 ευρώ

Ανεπάγγελτος 
που δεν έχει υποβάλει φορολογική δήλωση εδώ και 14 χρόνια έχει καταθέσεις 1,7 εκατ. ευρώ