ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Ο Άκης Πετρετζίκης μαγειρεύει ζυμαρικά με ψητό μπρόκολο και σάλτσα από ταχίνι

zumarika-570
Δώσε απίθανη γεύση στα ζυμαρικά σου!

ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλο μπρόκολο
3 - 4 κ. σούπας ελαιόλαδο
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/2 κ. γλυκού ζάχαρη
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 μπρόκολο ψημένο όπως δείξαμε
300 - 500 γρ. ζυμαρικά κοντά (πέννες ή βίδες)
100 γρ. ταχίνι
100 γρ. νερό
χυμός από 1/2 - 1 λεμόνι
μέλι
αλάτι και πιπέρι
ντοματίνια
μαϊντανός ψιλοκομμένος
παρμεζάνα τριμμένη

Για τη βινεγκρέτ

100 ml μείγμα ελαιολάδου - σπορέλαιου
1 σκελίδα σκόρδο
30 ml ξύδι από λευκό κρασί ή μήλο
1 κ. γλυκού μουστάρδα
1 κ.γλυκού μέλι
αλάτι και πιπέρι
2 - 3 κ. σούπας νερό (ίσως)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανάβουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς στον αέρα και βάζουμε μέσα στο φούρνο ένα άδειο ταψί να κάψει καλά και αυτό. Χωρίζουμε το μπρόκολο σε μπουκετάκια με τη βοήθεια ενός μικρού μαχαιριού Με το μαχαιράκι καθαρίζουμε τον "κορμό" από κάθε μπουκετάκι αφαιρώντας το σκληρό εξωτερικό του. Μετά κόβουμε στη μέση κάθετα το κάθε μπουκετάκι σε 2 κομμάτια. Το κεντρικό στέλεχος από το μπρόκολο το καθαρίζω και αυτό γύρω γύρω και το κόβω σε κομμάτια μήκους 3 - 4 εκ. και πάχος 0,5 εκ. Όλα τα παραπάνω τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα όπου ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το αλάτι, τη ζάχαρη και το πιπέρι. Τα ανακατεύουμε καλά. Όταν ο φούρνος έχει κάψει ανοίγουμε γρήγορα την πόρτα, αφαιρούμε το ταψί και εκεί μέσα ρίχνουμε τα κομμάτια του μπρόκολου σε μια στρώση και προσέχουμε την κομμένη επιφάνεια του μπρόκολου να είναι στον πάτω του ταψιού ώστε να μαγειρευτεί γρήγορα. Κλείνουμε την πόρτα και ψήνουμε για 9 - 11 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το μπρόκολο. Αφαιρούμε από το φούρνο και αμέσως μεταφέρουμε τα μπρόκολα σε ένα μπολ γιατί αν μείνουν στο ταψί θα συνεχίσουν να ψήνονται και δεν το θέλουμε αυτό. Ετοιμάζουμε το μπρόκολο. Καθώς ψήνεται βράζουμε τα ζυμαρικά σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Κόβουμε τα ντοματίνια στα 2-4 ανάλογα το μέγεθος Ετοιμάζουμε μια σάλτσα με το ταχίνι, το νερό, το λεμόνι, 1 κ.σούπας μέλι, αλάτι και πιπέρι. Τα υλικά αυτά τα ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να πάρουμε μια ωραία σάλτσα. Επειδή ταχίνι από ταχίνι διαφέρει, το ίδιο ισχύει και για το λεμόνι και το μέλι, οι ποσότητες που αναφέρουμε είναι ενδεικτικές. Μπορεί να χρειαστεί λίγο περισσότερο νερό ή λίγο μέλι ή λίγο λεμόνι. Όταν είναι έτοιμα τα ζυμαρικά τα σουρώνουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Εκεί μέσα ρίχνουμε το μπρόκολο, τα ντοματίνια και τη μισή από τη σάλτσα μας. Ανακατεύουμε καλά, δοκιμάζουμε και προσθέτουμε και άλλη σάλτσα αν θέλουμε ή σερβίρουμε την υπόλοιπη σε ένα μπολ όπου ο κάθε ένας βάζει από πάνω όση θέλει. Σερβίρουμε με τριμμένη παρμεζάνα και μαϊντανό.
Για τη βινεγκρέτ

Βάζουμε στο μούλτι τα λάδια και το σκόρδο και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν ένας ωραίος πολτός. Αφαιρούμε από το μούλτι και κρατάμε στο πλάι. Στο μούλτι τώρα πρόθέτουμε το ξύδι, τη μουστάρδα και το μέλι και τα χτυπάμε καλά.. Ξεκινάμε να προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το λάδι μέχρι να αρχίζει να πήζει το μείγμα μας και στη συνέχεια ρίχνουμε το λάδι με πιο γρήγορο ρυθμό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και αν είναι πολύ πηχτό το μείγμα μας βάζουμε και λίγο νερό. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τη σαλάτα με τα μπρόκολα, τα φυστίκια, τις πιπεριές και τη μισή βινεγκρέτ. Στήνουμε τη σαλάτα σε ένα πιάτο και από πάνω ρίχνουμε την υπόλοιπη βινεγκρέτ. Και μια συνταγή ακόμα.
Αν θέλουμε να το κάνουμε λίγο πιο ιδιαίτερο το μπρόκολο τότε πριν το ψήσουμε τυλίγουμε κάθε μπουκετάκι με προσιούτο στο οποίο έχουμε πασπαλίσει λίγη παρμεζάνα τριμμένη και πατικώσει με το χέρι μας. Τυλίγουμε μόνο το "κοτσανάκι" από το μπρόκολο για να είναι πιο όμορφο ακόμα. Ψήνουμε κανονικά όπως και το σκέτο μπρόκολο.