ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013

Οι φίλοι μας, τα γκέι

Γκέι γάμοι τώρα και στο Νιου Τζέρσεϊ! - Δικαστήριο έκρινε νομικά έγκυρους τους γάμους ομοφυλόφιλων
Στις προβολές της ταινίας «Η ζωή της Αντέλ», όταν φτάνουν οι ερωτικές σκηνές, το κοινό χαχανίζει με την αμηχανία μαθητών έκτης δημοτικού. Ενίοτε κάποιος από τους θεατές κατρακυλά σε ομοφοβικό παραλήρημα κι εγκαταλείπει την αίθουσα. Σε τηλεοπτική εκπομπή για την αντίστοιχη «Αντέλ του Κολωνού», πολίτες μιλούν για τους ομοφυλόφιλους σαν να μιλούν για κατοικίδια. Αναμασώντας ψυχρά κλισέ, είναι λες και τους αντιμετωπίζουν σαν «τους καλύτερους φίλους των ανθρώπων».
Γράφει η Ξένια Κουναλάκη
Πρόσφατα ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Θεόδωρος Ανδρεάδης Συγγελάκης, θέλησε να στείλει ένα μήνυμα, λέγοντας ότι είναι ομοφυλόφιλος, μόνο που όπως παρατηρούν φίλοι μου γκέι, τα είπε όλα, χωρίς να πει την επίμαχη φράση: «Γεια σας, είμαι γκέι». Οχι, ότι αυτό αναιρεί τη γενναιότητα της κίνησής του, αλλά η παράλειψη είναι ενδεικτική της αυτολογοκρισίας που προκαλεί ο συντηρητισμός της ελληνικής κοινωνίας.
Μέσα σε αυτό ο κλίμα η πολιτεία, παραδόξως, «ξέχασε» να συμπεριλάβει στον αντιρατσιστικό νόμο τους γκέι. Πιθανότατα δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα ρατσισμού απέναντι στους ομοφυλόφιλους. Μόλις πριν από λίγους μήνες, όμως, οι χρυσαυγίτες έπαιζαν «Πάκμαν» με ομοφυλόφιλα ζευγάρια στο Ζάππειο. Πρόσφατα, ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ είχε πει ότι οι γκέι είναι «ηθικά απονευρωμένοι, με ψυχοπαθολογικές εκτροπές και ψυχασθένειες, με μανία ικανοποιήσεως της ψυχοπαθολογικής των εκτροπής, που έκαναν αξία ζωής τον σωλήνα αποβολής περιττωμάτων». Στην αντίδραση γκέι ακτιβιστή είχε απαντήσει με αγωγή εναντίον του, διεκδικώντας μάλιστα αποζημίωση 1 εκατ. ευρώ. Χθες επανήλθε δριμύτερος, είπε διάφορα αντίστοιχης τεχνοτροπίας και με τη φώτιση της Παναγίας, την εικόνα της οποίας μάς έστειλε, εδώ στην «Κ», ίσως για να μη γράφουμε εναντίον του, απείλησε ότι θα αφορίσει όσους βουλευτές υπερψηφίσουν την τροπολογία για την επέκταση του συμφώνου συμβίωσης σε άτομα του ίδιου φύλου.
Το ΕΣΡ πάλι είχε επιβάλει πρόστιμο στο MEGA για το πιο ξενέρωτο φιλί μεταξύ δύο ανδρών, που ίσα ίσα είχαν ακουμπήσει τα χείλια τους στις τηλεοπτικές μας οθόνες. (Οχι ότι αν ήταν ρουφηχτό θα ήταν λιγότερο σκανδαλώδης η ενέργειά του). Το ίδιο όργανο είχε απορρίψει το σποτ του φετινού Athens Pride από την κατηγορία των κοινωνικών μηνυμάτων, επειδή περιείχε φιλί μεταξύ δύο γυναικών.
Για όσους, τώρα, πανηγυρίζουν, για την απόφαση να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης σε άτομα του ίδιου φύλου, ας μη σπεύσουν να «ραφτούν», ο γάμος αργεί ακόμη. Απλώς, πριν από δύο εβδομάδες και χάρη στην ξεροκεφαλιά ανθρώπων όπως οι Γρηγόρης Βαλιανάτος, Νίκος Μυλωνάς, Νίκος Αλιβιζάτος, Παναγιώτης Δημητράς και Βαγγέλης Μάλιος (αξίζουν ξεχωριστή μνεία όλοι) φάγαμε μια ωραιότατη καταδίκη από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και είμαστε υποχρεωμένοι ως χώρα να εναρμονιστούμε με την απόφαση. Απ’ ό,τι μαθαίνουμε, άλλωστε, χρειάστηκαν ασφυκτικές πιέσεις από το ΠΑΣΟΚ για να αποδεχθεί η Ν.Δ. ότι πρέπει η κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την απόφαση.

Το διαβάσαμε στην Καθημερίνη