ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013



Tουλάχιστον 300 εξαγωγικές επιχειρήσεις, συλλογικοί φορείς και ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών αδειάζουν τις πολιτικές του υπουργείου Ανάπτυξης για τις εξαγωγές, που έχουν σαν στόχο να μπει λουκέτο στον ΟΠΕ και το Ελληνικό Ινστιτούτο Συσκευασίας.
Αυτή είναι η απάντηση που εισέπραξε από την ηλεκτρονική διαβούλευση στην οποία προχώρησε το γραφείο του υπουργού Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη στην προσπάθεια του να συγχωνεύσει τον ΟΠΕ ΑΕ με το Invest in Greece.
Πρόκειται επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΟΠΕ (Σύλλογος Εργαζομένων στον Οργανισμό Προώθησης Εξαγωγών) για δυο αντιφατικές δραστηριότητες που η συγχώνευση τους σε ένα φορέα προκαλεί, εφόσον προχωρήσει, σε ανεπανόρθωτη βλάβη στην εξωστρέφεια της χώρας. «Πώς γίνεται την ώρα που άπαντες στην κυβέρνηση εναποθέτουν τις ελπίδες τους για ανάμκαμψη στην επιχειρηματική εξωστρέφεια και τις εξαγωγές να επιχειρούν την κατάργηση του μοναδικού οργανισμού που λειτουργεί σε αυτή την κατεύθυνση» διερωτάται ο κ. Παπαστεργιόπουλος από τον ΟΠΕ σε επικοινωνία με το koutipandoras.gr, αφήνοντας αιχμές για ιδιωτικά συμφέροντα.
Σύμφωνα με τα όσα καταγγέλονται η κατάργηση του ΟΠΕ και η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του στο Invest in Greece μόνο ζημία μπορεί να προκαλέσει στο ελληνικό Δημόσιο, καθώς οι ιθύνοντες του υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ο υφυπουργός Ν. Μηταράκης, ζητά τη μεταφορά των δραστηριοτήτων του οργανισμού σε νέο κτίριο στο κέντρο της Αθήνας, για το οποίο θα πρέπει να καταβάλλεται ενοίκιο, ενώ ο ΟΠΕ μέχρι σήμερα στεγάζεται σε ιδιόκτητο κτίριο. Δικαιολογία της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης για την κοστοβόρα μεταφορά στο κέντρο της Αθήνας είναι ότι «οι επενδυτές έρχονται στην Αθήνα και δεν μπορούν να έρχονται στην Ηλιούπολη που βρίσκονται τα γραφεία του ΟΠΕ σήμερα» καταγγέλουν στελέχη του ΣΥΟΠΕ στο koutipandoras.gr.
Κύκλοι του ΟΠΕ αφήνουν αιχμές για «σκιώδη σημεία» και προσωπικές στρατηγικές στην ανεξήγητη στάση του υπουργείου, καθώς τα επιχειρήματα που προβάλλονται δεν εξυπηρετούν την εξαγωγική στρατηγική της χώρας. Σημειωτέον, ότι στο Invest in Greece, όπου θέλουν να μεταφέρουν τις αρμοδιότητες του ΟΠΕ επικεφαλής είναι ο κ . Ησαΐας, ο οποίος αποτελεί επιλογή της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.
«Είναι βέβαιο ότι μία τέτοια κίνηση θα επηρεάσει αρνητικά τον προγραμματισμό και την προοπτική μεγάλου αριθμού εξαγωγέων, αναφέρει, σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό ο ΣΥΟΠΕ, επισημαίνοντας ο τι εκκρεμεί η υλοποίηση σημαντικών εξαγωγικών δράσεων, η διοργάνωση διεθνών εκθέσεων, επιρρηματικών αποστολών, και κοινοτικών προγραμμάτων. Προς επίρρωση των λεγομένων του ΣΥΟΠΕ έρχεται η στάση που τήρησαν οι εταιρίες που συνεργάζονται με τον ΟΠΕ κατά τη διάρκεια της ηέκτρονικής διαβούλευσης του σχεδίου νόμου, αφού δεν βρέθηκε ούτε μία που να ταχθεί υπέρ του λουκέτου στον ΟΠΕ.
Στη διαβούλευση πήραν μέρος με κριτικές τοποθετήσεις κατά της πρότασης Χατζηδάκη-Μηταράκη στο διαδίκτυο:
-88 επώνυμες οινοποιητικές επιχειρήσεις που συγκροτούν την εθνική διεπαγγελματική οργάνωση αμπέλου και οίνου
-36 ελαιουργικές βιομηχανίες και εταιρίες τυποποίησης
-55 εξαγωγικές επιχειρήσεις τροφίμων
-10 βιομηχανίες τυποποιημένων
-29 ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών
-οι εταιρίες του συνδέσμου θαλλασοκαλλιεργειών ( ιχθυοκαλλιέργειες)
-41 εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων
-36 εξαγωγικές επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους
Εντύπωση προκαλεί η επιμονή της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης να καταργήσει τον Οργανισμό με κίνδυνο να βλάψει τη «σανίδα σωτηρίας» που οι ίδιοι προβάλλουν, δηλαδή τις εξαγωγές και παρά το γεγονός ότι όλες οι συνεργαζόμενες με τον ΟΠΕ εταιρίες είναι αναφανδόν κατά της κατάργησης του ΟΠΕ και της προωθούμενης ανάθεσης αρμοδιιοτήτων στο Invest In Greece.


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2jtURSJe0