ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2013

Εκτός από πλεόνασμα, έχουμε και πρωτογενές έλλειμμα 4 δισ. στον προϋπολογισμό

Evro-570
Πρωτογενές έλλειμμα 4 δισ. ευρώ εμφανίζει σε ταμειακή βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, ο Κρατικός Προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο Ιανουαρίου- Νοεμβρίου.
Ωστόσο, εάν συμπεριληφθούν έσοδα ύψους 1,5 δισ. ευρώ από τη μεταφορά των αποδόσεων ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος και αφαιρεθούν δαπάνες ύψους περίπου 5.638 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, το αποτέλεσμα της δημοσιονομικής διαχείρισης για την περίοδο αυτή μετατρέπεται σε πλεόνασμα ύψους 3,1 δισ. ευρώ. Ποσό που περίπου εμφανίζουν και τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Σε επίπεδο κεντρικής διοίκησης ο Προϋπολογισμός στο ενδεκάμηνο εμφανίζει έλλειμμα 9,7 δισ. ευρώ έναντι ελλείμματος 7,7 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά τη μείωση των εσόδων στα 41,7 δισ. ευρώ από 42,9 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού, στις οποίες περιλαμβάνονται και δαπάνες ύψους περίπου 5.638 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, διαμορφώθηκαν σε 5