ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2013

«Γλυκιά Πιερία» στο 5ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                                    ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax:  2351 – 351207                             Κατερίνη, 10 Δεκεμβρίου  2013



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Σοφία Μαυρίδου: Στηρίζουμε τους μελισσοκόμους μας,  αναλαμβάνοντας αποτελεσματικές δράσεις προβολής και προώθησης του Πιερικού Μελιού,  ενός προϊόντος ταυτότητας της Πιερίας

Δημήτρης Ρουκάς: Παραγωγή και κατανάλωση Πιερικού Μελιού επιδρά πολλαπλασιαστικά στην τοπική μας οικονομία



Έπεσε η αυλαία και του 5ου  Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, που διοργάνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ) και τελούσε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,  συμμετέχοντας σε αυτό με απόλυτη επιτυχία για τρίτη  συνεχή χρονιά η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

Το Πιερικό Μέλι με τα μοναδικά οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά , αποτέλεσμα της εξαιρετικής ποικιλομορφίας του φυσικού περιβάλλοντος της Πιερίας,  με τους ορεινούς όγκους του Ολύμπου και των Πιερίων, είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε από τις 6 έως τις 8 Δεκεμβρίου 2013,  στο στάδιο Ειρήνης & Φιλίας.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας,  κ. Σοφία Μαυρίδου,  επισήμανε πως τα τελευταία χρόνια η μελισσοκομεία στην Πιερία αποκτά μια ολοένα και αυξανόμενη δυναμική, με περίπου τετρακόσιους  συμπολίτες μας να ασχολούνται μ’ αυτήν, είτε συμπληρωματικά ενισχύοντας το εισόδημα τους, είτε ως κύρια απασχόληση. «Η Π.Ε. Πιερίας στηρίζει την προσπάθεια των μελισσοκόμων μας,  αναλαμβάνοντας αποτελεσματικές δράσεις τόσο προβολής όσο και  προώθησης του Πιερικού Μελιού,  ενός προϊόντος ταυτότητας της Πιερίας,  αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά την εξωστρέφεια που επιδεικνύει η Π.Ε. Πιερίας, καθώς και τον κοινωνικό της  ρόλο, στηρίζοντας τους μελισσοκόμους,  οι οποίοι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούσαν να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις και να συμμετάσχουν στο φεστιβάλ  με δικό τους περίπτερο», ανέφερε  η κ. Μαυρίδου.

Όσοι επισκέφτηκαν το περίπτερο της Π.Ε. Πιερίας είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν προϊόντα κυψέλης (Βάμα πρόπολης, βασιλικό πολτό, γύρη κ.α.)  να προμηθευτούν μέλι από τους ίδιους τους παραγωγούς σε ελκυστικές τιμές αλλά και να ενημερωθούν για τους τρόπους παραγωγής του.

Το Πιερικό Μέλι και συγκεκριμένα, το ανθόμελο από την περιοχή του Ολύμπου,  αποτέλεσε ένα από τα βασικά συστατικά των εδεσμάτων και των γλυκισμάτων,  στις γαστρονομικές δημιουργίες-προτάσεις των σπουδαστών σχολών μαγειρικής, γλυκαίνοντας τους επισκέπτες του φεστιβάλ.


Αξίζει να σημειωθεί πως οι επισκέπτες του περιπτέρου της Π.Ε. Πιερίας ξεπέρασαν τους 3.000 και σε ορισμένες στιγμές δημιουργήθηκε πραγματικά το αδιαχώρητο στο διάδρομο μπροστά από το περίπτερο. Οι επισκέπτες και όσοι  ασχολούνται με τη μελισσοκομεία προμηθεύτηκαν  δωρεάν dvd για τη βασιλοτροφία, από τον κληρικό, κ. Ευάγγελο Καρακάση  και παρακολούθησαν  λεπτομερέστατα τις τεχνικές μεθόδους της βασιλοτροφίας που παρουσίασε,  καθώς είναι από τους πρωτοπόρους και από τους πιο καταρτισμένος σε  θέματα βασιλοτροφίας.


Ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς, που εκπροσώπησε την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας  είχε συνεργασία με τον Γενικό Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατηγικού Σχεδιασμού (ΕΟΣΣ) , κ. Ιωάννη Κάκκο,  για το σχεδιασμό της συμμετοχής της Π.Ε. Πιερίας στις κλαδικές εκθέσεις,  που διοργανώνει ο ΕΟΣΣ,  με σκοπό την καλύτερη προβολή και προώθηση των προϊόντων της Πιερικής γης.

Αναφερόμενος στην πραγματικά μεγάλη επισκεψιμότητα  που κατεγράφη στο περίπτερο της Π.Ε. Πιερίας,  ο  κ.  Ρουκάς τόνισε «πως από την ανταπόκριση του κόσμου τα μηνύματα για τους μελισσοκόμους μας και το μέλι της Πιερίας είναι κάτι περισσότερο από ενθαρρυντικά. Η παραγωγή αλλά και η κατανάλωση του Πιερικού μελιού επιδρά πολλαπλασιαστικά στην τοπική μας οικονομία και  κοινωνία καθώς  και στο περιβάλλον».


Τις ευχαριστίες του στην Π.Ε. Πιερίας για την κάλυψη του κόστους ενοικίασης του περιπτέρου και των διαφημιστικών εντύπων,  που διανεμήθηκαν στους επισκέπτες της έκθεσης για την παρουσία του συλλόγου, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Πιερίας, κ. Κώστας Παπαγιανούλης, που όπως δήλωσε «Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας βρίσκεται στο πλευρό των μελισσοκόμων της περιοχής, όχι μόνο με τις δράσεις  προβολής και προώθησης του εξαιρετικού μας μελιού,  που προέρχεται από  την  εύφορη γη  μας, άλλα και με τη σωστή εκπαίδευση των μελισσοκόμων  και με τους συνεχείς  ελέγχους που διενεργούνται  , αναδεικνύοντας το μέλι σε ένα από τα ασφαλέστερα τρόφιμα».