ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013

«Χάσμα» στην Βουλή για τον Φόρο Ακινήτων – Κάλεσμα Στουρνάρα στις «υπεύθυνες δυνάμεις»

stournaras-640
Ριζικά αποκλίνουσες, τόσο σε επίπεδο φιλοσοφίας, όσο και εφαρμογής, είναι οι εκτιμήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων, που συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, σήμερα και αύριο.
Οι εισηγητές της πλειοψηφίας, τόνισαν στις τοποθετήσεις τους πως με τη νέα φορολογία ακινήτων, «περισσότεροι πληρώνουν λιγότερα» και υπογράμμισαν ότι κατόπιν δικών τους πιέσεων και παρεμβάσεων, το νομοσχέδιο παρουσιάζεται σαφώς δικαιότερο και βελτιωμένο σε σχέση με την αρχική του εκδοχή.
Αντιθέτως, η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως τα ποσά που προϋπολογίζεται να εισπραχθούν είναι υπερβολικά, σε σχέση με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, και τα μέτρα άδικα για τη μεγάλη πλειονότητά τους. Ιδιαίτερα απέναντι στον ισχυρισμό της πλειοψηφίας, πως το νομοσχέδιο προβλέπει απαλλαγές από την φορολογία, για τις πλέον ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, η αντιπολίτευση αντέταξε πως με τους όρους, που προβλέπονται οι απαλλαγές, στην πράξη καθίστανται μηδενικές.
Σημειώνεται, επίσης, και η αντίδραση που εκφράστηκε από τους εισηγητές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, απέναντι στην προσθήκη στο νομοσχέδιο, κεφαλαίων που δεν αφορούν τη φορολογία ακινήτων και δεν είχαν τύχει της επεξεργασίας των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.
Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, στην ομιλία του ενέταξε τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων στον συνολικό κυβερνητικό σχεδιασμό για έξοδο από την κρίση και για την καθιέρωση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος. Ο κ. Στουρνάρας τόνισε πως φορολογία ακινήτων υπάρχει σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και μάλιστα, ο συγκεκριμένος φόρος θεωρείται ως «ο λιγότερο επιβλαβής για την ανάπτυξη» σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, παραμένει ελαφρώς χαμηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (1,6% έναντι 1,8%) και αισθητά χαμηλότερος σε σχέση με την ΕΕ των «27» (2,1%).
Ο κ. Στουρνάρας υπενθύμισε επίσης, πως τα προϋπολογιζόμενα στο νομοσχέδιο 2,65 δισ έσοδα από τη φορολογία ακινήτων περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του Κράτους και έχουν ήδη υπερψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Αναφέρθηκε στους βουλευτές των «υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων» για τη στήριξη που παρέχουν στην κυβερνητική πολιτική και τόνισε πως το 2014 «η κυβέρνηση θα διαψεύσει τους καταστροφολόγους».