ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ: Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για τη Δημόσια Τηλεόραση κ. Π. Καψή

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ
Βουλευτής Ν. Σερρών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ερώτηση προς τον Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό για τη Δημόσια Τηλεόραση κ. Π. Καψή κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής κ. Μάρκος Μπόλαρης, για τη συνέχιση της λειτουργίας των Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της ΕΡΑ, μεταξύ των οποίων και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Σερρών.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης.:
Αθήνα, 10 Δεκεμβρίου 2013


ΘΕΜΑ: «Η συνέχιση της λειτουργίας των Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της ΕΡΑ, μεταξύ των οποίων και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Σερρών, συνιστά επιτακτική εθνική ανάγκη και δημοκρατικό δικαίωμα για αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών»
Έξι μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι κάτοικοι της ελληνικής περιφέρειας, και ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών της Μακεδονίας, της Θράκης, της Ηπείρου και του Αιγαίου δεν έχουν τη δυνατότητα να ακούσουν ραδιοφωνικό δελτίο ειδήσεων ούτε εθνικής ούτε περιφερειακής εμβέλειας, με αποτέλεσμα να αποξενώνεται και να φιμώνεται ο πολίτης της Περιφέρειας.
Είναι γεγονός πως σε κάποιες ακριτικές περιοχές αποσπασματικά φτάνει το σήμα διάφορων ιδιωτικών ραδιοφωνικών σταθμών της Αθήνας, ενώ σε κάποιες άλλες τα δελτία ειδήσεων που φτάνουν στους δέκτες των ραδιοφώνων των κατοίκων τους είναι στη βουλγαρική, στη σλαβική διάλεκτο των Σκοπίων, στην αλβανική ή στην τουρκική γλώσσα.
Είναι δεδομένο ότι οι ραδιοφωνικοί σταθμοί στις ακριτικές περιοχές της χώρας, τουλάχιστον ένας ανά περιφέρεια, αποτελούν το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στον πολίτη και την δημόσια ραδιοφωνική εκπομπή με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο εθνικό και πολιτισμικό αφενός, και βέβαια στο πλαίσιο του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών της περιφέρειας να έχουν πρόσβαση στην ενημέρωση από το δημόσιο ραδιόφωνο.
Η σημερινή ελλιπής ενημέρωση από τον Ιούνιο του 2013 των Ελλήνων-κατοίκων της περιφέρειας και ιδιαίτερα των ακριτικών περιοχών όπου έχει σιωπήσει το δημόσιο ραδιόφωνο, συνιστά και καταστρατήγηση της συνταγματικής επιταγής για ισότητα και ίση μεταχείριση των πολιτών.
Μετά τα ανωτέρω ερωτάσθε κύριε Υπουργέ:
1.Έχετε προβεί σε μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας αναφορικά με τη λειτουργία των Περιφερειακών Σταθμών της ΕΡΑ;
2. Προτίθεστε να λάβετε υπόψη σας για την εκπομπή του σήματος της Δημόσιας Ραδιοφωνίας τις τεχνικές μελέτες, οι οποίες λαμβάνουν υπόψη την γεωμορφολογία της χώρας (ορεινοί όγκοι, νησιωτικότητα), ώστε το ραδιοφωνικό σήμα της δημόσιας ραδιοφωνίας να καλύπτει το σύνολο της επικράτειας και να φτάνει σε όλους τους πολίτες της χώρας;
3. Έχετε προβεί σε αξιολόγηση των περιφερειακών ραδιοφωνικών σταθμών, σε συνδυασμό με τις εθνικές προτεραιότητες των ακριτικών περιοχών και τις γεωμορφολογικές ιδιαιτερότητες κάθε περιφέρειας;
4. Τι προτίθεστε να κάνετε για τη συνέχιση λειτουργίας των Περιφερειακών Ραδιοφωνικών Σταθμών της ΕΡΑ, μεταξύ των οποίων και ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Σερρών, ώστε κάθε πολίτης των ακριτικών αυτών περιοχών της χώρας να έχει πρόσβαση στην υπεύθυνη δημόσια ενημέρωση, όπως έχει δημοκρατικό δικαίωμα και αξίωση;



Ο ερωτών Βουλευτής



Μάρκος Μπόλαρης