ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ένας, έστω ένας έντιμος δικαστής δεν υπάρχει σ' αυτό τον τόπο! Nεκρή 13χρονη απο το κρύο. Στα ζεστά η ΝΔ που δεν πληρώνει χαράτσι και ΔΕΗ!

Την ίδια στιγμή που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έπλεκε το εγκώμιο της Ελλάδας, λέγοντας ότι "αξίζει το σεβασμό μας για τις επιτυχίες της" και λίγες ημέρες αφότου η Ανγκέλα Μέρκελ εντυπωσιαζόταν από τα επιτεύγματα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου, μια άνεργη μητέρα στην Θεσσαλονίκη άναβε ένα μαγκάλι για να ζεστάνει εκείνη και την 13χρονη κόρη της που λίγο αργότερα θα πνιγόταν από τις αναθυμιάσεις και θα πέθαινε. Θύμα μιας λιτότητας που οδηγεί σε...
μόνιμο αδιέξοδο και μετράει ανθρώπινες απώλειες.

Το αυτοσχέδιο μαγκάλι "έπνιξε" τη μικρή Σάρα καθώς κοιμόταν, στο σπίτι της, στον 4ο όροφο της πολυκατοικίας επί της οδού Μπαρκοπούλου στη Ξηροκρήνη της Θεσσαλονίκης. Η 54χρονη μητέρα της ισχυρίζεται οτι είχε ανάψει το μαγκάλι την προηγούμενη ημέρα, καθώς στο σπίτι δεν είχαν ρεύμα τους τελευταίους τρείς μήνες, κι ότι το βράδυ της Κυριακής έπεσε για ύπνο μαζί με τη κόρη της, σε απόσταση ενός μέτρου από αυτό. Όταν η μητέρα ξύπνησε βρήκε την Σάρα νεκρή. Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή ο θάνατος της οφείλεται σε δηλητηρίαση από αέρια.
Η 54χρονη Ζωή, με καταγωγή από τη Σερβία, κάλεσε το ΕΚΑΒ και ζήτησε βοήθεια από τους γείτονες άλλα η μικρή κόρη της είχε ήδη χάσει τη μάχη. Αργότερα, η μητέρα συνελήφθη και σε βάρος της σχηματίζεται δικογραφία για ανθρωποκτονία από αμέλεια. Με εντολή εισαγγελέα αφέθηκε ελεύθερη λόγω ψυχικής οδύνης. Ωστόσο, της δόθηκε προθεσμία 30 ημερών προκειμένου να αποχωρήσει απο τη χώρα! 
Μητέρα και κόρη ζούσαν τους τελευταίους τρεις μήνες χωρίς ρεύμα και όπως αναφέρουν οι γείτονες, ετοιμαζόταν να επιστρέψουν στην Σερβία όπου ζει η δεύτερη κόρη της οικογένειας. Η 54χρονη δούλευε περιστασιακά σε ταβέρνες και το τελευταίο διάστημα πουλούσε ημερολόγια, χωρίς να δίνει ούτε εκείνη ούτε η 13χρονη Σάρα τη παραμικρή ένδειξη στους γείτονες και συμμαθητές για το μέγεθος των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζαν.
Ο τσουχτερός χειμώνας βρήκε τις δυο γυναίκες χωρίς χρήματα και με κομμένο ρεύμα, σε μια χώρα που βουλιάζει στην ύφεση με τη κυβέρνηση να απαιτεί απο τους πολίτες να πληρώνουν βαρύτατα χαράτσια, όταν το κυβερνών κόμμα της ΝΔ χρωστάει μισό εκατομμύριο στη ΔΕΗ, όπως αποκάλυψε το Hot Doc, χωρίς να στερείται όμως το ρεύμα και τη θέρμανση στα γραφεία του.
Κι όλα αυτά ενώ την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση καβγαδίζουν για το ενδεχόμενο καθόδου στα ψηφοδέλτια της ΝΔ του "αντι-καραμανλικού σοσιαλδημοκράτη" Γιάννη Στουρνάρα ενώ τα στελέχη της περιφέρονται στα τηλεοπτικά πάνελ "πουλώντας σκληρή διαπραγμάτευση" για τους πλειστηριασμούς ακινήτων, τις ομαδικές απολύσεις και τα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που θα πέσουν στο κεφάλι των κατοίκων αυτής της χώρας.
Το τραγικό γεγονός έρχεται έναν χειμώνα μετά τον θάνατο δυο ακόμη νέων ανθρώπων. Δυο φοιτητών που πνίγηκαν απο τα δηλητηριώδη αέρια του μαγκαλιού το οποίο άναψαν για να ζεστάνουν το παγωμένο φοιτητικό τους δωμάτιο στη Λάρισα.
Κασσιανός Τζέλης