ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Η ποινή Παπαγεωργόπουλου θα μοιάζει πταίσμα



ΒΑΡΙΟΠΟΥΛΑΑυτή την ώρα συντελούνται στην Ελλάδα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Ο λαός μπαίνει σε μια βαθιά ανθρωπιστική κρίση. Η στέρηση ακόμα και του βασικού αγαθού της θέρμανσης των ανθρώπων έχει ήδη οδηγήσει στο θάνατο Έλληνες συμπολίτες. Τις προάλλες ένα δεκαεξάχρονο αγόρι με τα δύο αδελφάκια του, τώρα δύο άλλα παλικάρια και κανείς δεν ξέρει τι άλλο έρχεται. Ηλικιωμένοι και μικρά παιδιά τρέμουν από το κρύο μέσα στα σπίτια τους. Χιλιάδες συμπολίτες μας έθεσαν τέρμα στη ζωή τους μη αντέχοντας να υποστούν αυτά που έρχονται. Η υγειονομική περίθαλψη υπολειτουργεί. Μεγάλα τμήματα του λαού ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας ή υποσιτίζονται.  
Και όσοι αυτή τη στιγμή ακόμα νομίζουν ότι το κακό κτύπησε μόνο τον διπλανό τους και ότι οι ίδιοι θα τη γλιτώσουν, είναι πολύ γελασμένοι. Σύντομα η κρίση θα κτυπήσει την πόρτα όλων μας. Το αχόρταγο τέρας τα θέλει όλα. Η υγεία μας, η περιουσία μας και εντέλει η ίδια η ζωή μας είναι πλέον στα χέρια των υπευθύνων της κρίσης. Των υπεύθυνων που μας οδήγησαν στην κρίση και όμως εξακολουθούν να επιμένουν να την διαχειρίζονται.
Ολόκληρη η ανθρωπότητα παρακολουθεί με έκδηλο ενδιαφέρον τη συμπεριφορά των Ελλήνων. Την αντίδραση του «πειραματόζωου». Δεν αποκλείεται λοιπόν κάποια στιγμή, όλα να τιναχθούν στον αέρα. Δεν αποκλείεται οι υπεύθυνοι αυτής της κρίσης να δικαστούν νόμιμα και να τους επιβληθούν ποινές, που μπροστά τους η ισόβια κάθειρξη Παπαγεωργόπουλου θα μοιάζει ποινή πταίσματος.
Πέτρος  Χασάπης


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2MSE4BLj4

ΔΙΟΔΙΑ ΑΙΓΙΝΙΟΥ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ


http://isabellededes.wordpress.com

Μέχρι στιγμής έχουμε τις καθημερινές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στα διόδια Αιγινίου με την παρουσία κατοίκων στο σταθμό διοδίων μέρα-νύχτα, κάποιες αναφορές σε τηλεοπτικά κανάλια προπαντός τοπικά, κάποιες ραδιοφωνικές εκπομπές και μια διαμαρτυρία στην κεντρική πλατεία της Κατερίνης… αναμένεται η μεγάλη συγκέντρωση στις 10 Μαρτίου στην Κατερίνη που όλο και πιο πολύ ακούγεται ως την εκδήλωση διαμαρτυρίας της τελευταίας ελπίδας..
 Η εταιρία μέχρι τώρα δεν έχει τίποτα να φοβάται .. Απλώς περιμένει να κουραστούμε και σιγά-σιγά να πάμε πίσω στα σπίτια μας..
 Θα ήθελα να προτείνω κάτι.. Ίσως το έχετε σκεφτεί, ίσως το έχετε ήδη δρομολογήσει,ίσως να θεωρήσετε αυτήν την πρόταση μη πραγματοποιήσιμη ή ακόμα ανόητη.. Δεν πειράζει, ας την διατυπώσω και ίσως να μην οδηγήσει σε τίποτα, ίσως να αποτελείται τα θεμέλια ενός καινούριου πολέμου εναντίον των διοδίων..
 Προτείνω λοιπόν να ανοίξουμε 2 άλλα μέτωπα…
 Η εταιρία έκανε μία επένδυση και περιμένει να βγάλει πολλά λεφτά από τα διόδια…
Βλέποντας πόσο αυξήθηκε η κυκλοφορία των μεγάλων οχημάτων στο Αιγίνιο ( με όποιες συνέπειες κακές ή καλές συνεπάγονται για τον τόπο μας, όπως ανέλυσα σε προηγούμενο άρθρο) και ξέροντας πως τόσο πιο πολλά φορτηγά επιλεγούν την παράκαμψη τόσο πιο πολλές είναι οι χρηματικές απώλειες του σταθμού διοδίων, προτείνω να βοηθήσουμε τους οδηγούς να προτιμήσουν την παράκαμψη ..
Για παράδειγμα, παρόλο που οι πιο πολλοί έχουν GPS, δεν θα έβλαπτε αν υπήρχαν ταμπέλες του στυλ “ Θεσσαλονίκη χωρίς διόδια ”όπως έχει στην Κόρινθο για να πάμε στην Πάτρα. Στο κόμβο της Μεθώνης τοποθετήθηκε μια πρόσφατα, αλλά δεν είδα μέσα στο Αιγίνιο καμία μέχρι στιγμής.
Θα μπορούσαμε επίσης να μοιράσουμε χάρτες για τις παρακάμψεις με τα ενημερωτικά φυλλάδια που δίνουμε στους οδηγούς όταν σηκώνουμε τις μπάρες μια φορά την ημέρα ή ακόμα να ανεβάσουμε τους χάρτες στο διαδίκτυο στα Ελληνικά και στα Αγγλικά για να βοηθήσουμε τους ξένους οδηγούς..
Σίγουρα θα υπάρχουν και άλλοι τρόποι, αρκεί να το σκεφτούμε λίγο ..

Το δεύτερο μέτωπο είναι νομικό… Αν δεν έχουν γίνει ήδη, θα έπρεπε να αναγκάσουμε τις εταιρίες των διοδίων να ολοκληρώσουν το έργο για το οποίο πληρώνουμε διόδια..
Οι δρόμοι να γίνουν σωστοί ( πάρκινγκ πιο συχνά,…) Η σήμανση να είναι άψογη ( πινακίδες σωστές, γραμμές στο οδόστρωμα να φαίνονται τις βροχερές νύχτες….) και επιτέλους να τελειώσει αυτός ο δρόμος ΘΕΣΣΑΛΟΩΙΚΗ – ΑΘΗΝΑ !!! ( από το 1987 που ήρθα, όλο για το αυτοκινητόδρομο αυτό ακούω και ολοκληρωμένο αυτοκινητόδρομο δεν βλέπω !! )
Έλεος πια ! Να μην μπορούμε να φτιάχνουμε ένα τούνελ στα Τέμπη σε 26 χρονιά !!!
Θα μου πείτε ότι εδώ παίζονται άλλα συμφέροντα…. Και αυτή τη δικαιολογία τη βαρέθηκα!!!!
Να πληρώσω για έναν ολοκληρωμένο δρόμο με ευρωπαϊκές προδιαγραφές …ΝΑΙ
Να πληρώσω για κάτι ημιτελές για να πλουτίσουν κάποιοι … ΟΧΙ
Και δεν θα έπρεπε κανείς από εμάς να συμφωνήσει να πληρώσει για ένα ημιτελές δρόμο, όπως δεν δεχόμαστε να πληρώνουμε για ένα ελαττωματικό προϊόν !!!!!

ΔΕΔΕ ΙΖΑΜΠΕΛ

Στην Πόλη ο πρωθυπουργός και το μισό υπουργικό συμβούλιο


Τρία  χρόνια μετά την πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση του Ανώτερου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας Τουρκίας στην Αθήνα ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης  Σαμαράς με το μισό υπουργικό συμβούλιο  μεταβαίνει την Δευτέρα στην Κωνσταντινούπολη για την δεύτερη συνεδρίαση του οργάνου.

Ο κ. Σαμαράς ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση  του κ. Ταγίπ Ερντογάν κατά την  πρόσφατη  συνάντησή τους στο  Κατάρ. Οι δύο πρωθυπουργοί θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα βελτίωσης των  σχέσεων και οικονομικής συνεργασίας και ανάπτυξης στις δύο πλευρές του Αιγαίου.

Μάλιστα, ο νέος αυτός γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών ξεκίνησε ουσιαστικά από το απόγευμα της Κυριακής με το ραντεβού των κυρίων Αβραμόπουλου – Νταβούτογλου.

Η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών ήταν άτυπη, προπαρασκευαστική των συναντήσεων και των διεργασιών που θα σηματοδοτήσει η άφιξη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Πόλη και η έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου Συνεργασίας, που θα γίνουν σε συνέχεια αντίστοιχης συνάντησης που είχε γίνει στην Αθήνα τον Μάιο του 2010 επί διακυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου, με το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο παρουσία και του Ταγίπ Ερντογάν.

Την Δευτέρα το πρωί ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της  Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ και ακολούθως  με τον πρωθυπουργό κ. Ερντογάν με τον οποίο θα συζητήσει όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Παρά  τις εκατέρωθεν καλές προθέσεις  το κλίμα είναι φορτισμένο από  τις ρηματικές διακοινώσεις των  δύο χωρών στον ΟΗΕ τις τελευταίες εβδομάδες αναφορικά με την διαφορά για την υφαλοκρηπίδα και τις έρευνες για υδρογονάνθρακες στο Αιγαίο. Η πρόθεση της Αθήνας να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ και στην εκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων όπως άλλωστε είναι δικαίωμα της χώρας βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας προκαλεί την αντίδραση της Άγκυρας  η οποία ανακοίνωσε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και την συνόδευσε με πλόες τουρκικών  πολεμικών σκαφών στο Αιγαίο.

Είναι σαφής η πρόθεση της  Άγκυρας να αξιοποιήσει την οικονομική κρίση στην Ελλάδα για να δημιουργήσει τετελεσμένα στην κατεύθυνση της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο που την συνδέει με την γεωπολιτική συγκυριαρχία. Ο Έλληνας πρωθυπουργός πάντως πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη έχοντας την πρόσφατη γεωστρατηγική στήριξη που πρόσφερε στην χώρα μας ο πρόεδρος της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ ο οποίος κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τόνισε ότι τα κοιτάσματα που ενδεχομένως βρεθούν είναι ελληνικά και ευρωπαϊκά, οι διαφορές με την Τουρκία θα πρέπει να επιλυθούν επί τη βάση του διεθνούς δικαίου και τέλος ότι εφόσον η Ελλάδα το επιθυμεί η Γαλλία είναι έτοιμη για συνεκμετάλλευση.

Για την Ελληνική πλευρά έχει αυξημένη σημασία και το θέμα της αντιμετώπισης της λαθρομετανάστευσης αφού ο μεγάλος αριθμός των παράνομων μεταναστών φθάνει στην χώρα μας από τα σύνορα ή από τα τουρκικά παράλια ενώ παράλληλα η Τουρκία αρνείται να εφαρμόσει παλαιότερη συμφωνία των δύο χωρών για επαναπροώθηση. Οι δύο πρωθυπουργοί θα συζητήσουν την κατάσταση στην Συρία που αυξάνει τις μεταναστευτικές πιέσεις που δέχονται οι δύο χώρες αλλά και την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας όπου είναι δεδομένη η θετική στάση της χώρας μας υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις που της αναλογούν μεταξύ των οποίων και το άνοιγμα των αεροδρομίων και των λιμανιών της στα κυπριακά μέσα.

Μετά την συνάντησή τους την  Δευτέρα το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα προεδρεύσουν στην συνεδρίαση του  Συμβουλίου στο οποίο θα μετέχουν περί τους 25 υπουργούς και από τις δύο χώρες. Αντικείμενο σε αυτή είναι θέματα χαμηλής πολιτικής στους τομείς του τουρισμού, της ναυτιλίας, της ασφάλειας και στο τέλος θα υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας. Τον κ. Σαμαρά συνοδεύουν – πέραν του υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου που έφτασε στην Τουρκία την Κυριακή, οι υπουργοί Αμύνης κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης, Επικρατείας κ. Δημήτρης Σταμάτης, Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκος Δένδιας, Γεωργίας κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, Παιδείας κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, Υγείας κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη, Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης καθώς επίσης, οι αναπληρωτές υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταικούρας, Πολιτισμού Κώστας Τζαβάρας και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου.

Στο πλαίσιο αυτό θα υπογραφεί μνημόνιο κατανόησης στον τομέα της ναυτιλίας  μεταξύ των δύο υπουργών για την  ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ ναυτιλιακών εταιριών καθώς και  της συνεργασίας στην ναυτική εκπαίδευση και στον θαλάσσιο Τουρισμό. Μνημόνιο όμως θα υπογραφεί και για την περαιτέρω συνεργασία στον τουριστικό τομέα όπου ήδη οι αφίξεις από την άλλη πλευρά του Αιγαίου έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την απλοποίηση των διαδικασιών για την χορήγηση βίζας.

Συμφωνίες θα υπογραφούν και για  τις ανταλλαγές και συνεργασία στον τομέα της Υγείας, στον τομέα του  Αθλητισμού και στον τομέα του  Πολιτισμού. Ιδιαίτερα σημαντική  θεωρείται η κοινή δήλωση που  θα υπάρξει μεταξύ του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κ. Νίκου Δένδια και του Τούρκου ομολόγου του για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύσουν  επιχειρηματίες οι οποίοι θα συμμετάσχουν σε κοινή συνεδρίαση με Τούρκους για  την περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών  σχέσεων.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στο Φανάρι και συνάντηση με τον οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Ωστόσο, οι συζητήσεις ξεκινούν στον απόηχο της ρηματικής διακοίνωσης  που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση  στον ΟΗΕ για το θέμα της υφαλοκρηπίδας.

ΑΥΤΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΤΡΟΜΟΣ ΤΟΥΣ!


20130302-211849.jpg

Αυτός είναι ο εφιάλτης τους. Όλοι οι Έλληνες μία γροθιά να γκρεμίζουν τα τείχη του διχασμού και της διαπλοκής. Αυτά που υψώνουν οι πάμπλουτοι “αντεξουσιαστές” του Χάρβαρντ και τα φασισταριά του φεντεραλισμού. Έτσι ελευθερώθηκε η Ελλάδα, 
με τον “παπά” δίπλα στον “κομμουνιστή” μέσα στις χιλιετίες. Έτσι γράφτηκε κάθε έπος που αποτελεί ακόμα και σήμερα δρόμο Ελευθερίας για κάθε υπόδουλο και αγωνιζόμενο λαό στον πλανήτη. Αυτός είναι ο δρόμος ο Ελληνικός. Ο οιωνός ο άριστος. Ο δρόμος του Ήρωα, του Αγίου και του Φιλοσόφου. Απέναντι στην πνευματική σήψη του εκσυγχρονιστή, του συνδικαλιστή, του σοσιαλφασίστα, του νεοφιλελεύθερου νεοφασίστα.
Η Πατρίδα απέναντι στην κάστα της ιδεοληψίας και της διαπλοκής.
Μπράβο στην Δημοκρατία που έκανε το θέμα πρωτοσέλιδο. Δείτε το μαζί με την διάλεξη των καταστροφέων της Ελλάδας, ΓΑΠ – Σόρος:





20130302-213811.jpg olympiada


Δωρεές-μαϊμού από 45 εφοριακούς



Καλοί χριστιανοί και μεγάλοι χορηγοί της εκκλησίας έδειχναν ότι είναι 45 εφοριακοί από τα Φάρσαλα, το Βόλο και τη Λάρισα, αφού τα τελευταία πέντε χρόνια είχαν δωρίσει από το...

υστέρημά τους περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ σε δύο ναούς της περιοχής, σύμφωνα με τα Παραπολιτικά.

Επειτα από έρευνα αποδείχθηκε ότι οι εφοριακοί δεν είχαν δωρίσει ούτε ένα ευρώ, αλλά ζητούσαν και λάμβαναν αποδείξεις δωρεών από τους δύο υπευθύνους παπάδες των ναών, προκειμένου να τις χρησιμοποιούν για να τυγχάνουν απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος που τους αναλογούσε.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μόνο το 2008 η μία εκκλησία έκοψε αποδείξεις δωρεών σε εφοριακούς ύψους 138.650 ευρώ, ενώ η άλλη, που είναι και μεγαλύτερη, την ίδια χρονιά έκοψε αποδείξεις ύψους 402.000 ευρώ, τις οποίες βέβαια πήραν οι εφοριακοί και τις υπέβαλαν στις φορολογικές τους δηλώσεις.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα τα χρήματα που δήλωναν ότι προσέφεραν στην εκκλησία ανέρχονταν σε μία πενταετία σχεδόν στους μισθούς ενός έτους που λάμβαναν από το κράτος.

Πηγή: Παραπολιτικά

Τι συμβαίνει όταν 15.000 βολτ διαπερνούν το ξύλο;

perierga.gr - Τι συμβαίνει όταν 15.000 βολτ διαπερνούν το ξύλο;


Η φοιτήτρια Πολυτεχνικής Σχολής Melanie Hoff τοποθέτησε δύο καλώδια που μεταφέρουν 15.000 βολτ επάνω σε μια ξύλινη επιφάνεια και στη συνέχεια απόλαυσε τα αποτελέσματα....
Παραδόξως οι περιοχές γύρω από κάθε σημείο επαφής δεν πήραν φωτιά αλλά τα βολτ για έναν λόγο διασχίζουν την επιφάνεια αναζητώντας διέξοδο, δημιουργώντας παράλληλα εντυπωσιακά σχέδια πάνω στο ξύλο, τα οποία θα δείτε στο ακόλουθο βίντεο…

perierga.gr

Η Ελλάδα σε τροχιά κοινωνικής καταστροφής. Ποια η απάντηση της αριστεράς;


Go-Left

Του Κώστα Λαπαβίτσα
«Θέλω να σας πω μερικά πράγματα για το τι συμβαίνει στην Ευρώπη αυτήν τη στιγμή και συγκεκριμένα στην νομισματική ένωση και μετά θέλω να σας πω τι νομίζω ότι συμβαίνει στην Ελλάδα μέσα στο πλαίσιο αυτό.
Θα ξεκινήσω λοιπόν με τη νομισματική ένωση. Υπάρχει λοιπόν μια σχετική σταθεροποίηση. Η πραγματικότητα είναι αυτή, το τελευταίο εξάμηνο υπάρχει μια σχετική σταθεροποίηση της νομισματικής ένωσης. Η κρίση δεν έχει την οξύτητα που είχε μέχρι πρόσφατα. Ο λόγος είναι ξεκάθαρος: έχει κυριαρχήσει το σχέδιο του κέντρου για την επίλυση της κρίσης. Όσοι πίστευαν ότι η Γερμανία ή οι άλλες χώρες του κέντρου δεν είχαν σχέδιο, απλώς δεν καταλάβαιναν τι γίνεται. Η Γερμανία είχε σχέδιο και το σχέδιο αυτό εφαρμόζεται και έχει πλέον κυριαρχήσει.
Το σχέδιο έχει δύο πλευρές, υπάρχουν δύο λόγοι της σχετικής σταθεροποίησης: ο πρώτος  είναι η επιβολή της λιτότητας κυρίως στην περιφέρεια, αλλά και γενικότερα στο κέντρο της ευρωζώνης. Η αποδοχή της λιτότητας δηλ. για την ώρα, από τις πολιτικές και κοινωνικές δομές των χωρών της περιφέρειας σε βαθμό που η λιτότητα πλέον να έχει  θεσμοθετηθεί και συνταγματικά με το δημοσιονομικό σύμφωνο.
Έχουμε δηλ. μια τελείως ακραία κατάσταση όπου η Γερμανία έχει επιβάλει πολιτικές λιτότητας οι οποίες μόνο ως ανόητες μπορούν να χαρακτηριστούν, διότι το δημοσιονομικό σύμφωνο στερείται λογικής. Αφαιρεί τη δυνατότητα ευλυγισίας από μία κυβέρνηση που πλήττεται από την κρίση. Αλλά ως εκεί έχουμε φτάσει.
Ένας λόγος για τον οποίο κυριαρχεί η λιτότητα έτσι είναι γιατί έχουμε ιδεολογική κυριαρχία στην ΕΕ των πιο ακραίων μορφών φιλελευθερισμού, πολλοί πίστευαν ότι χαρακτηρίζουν τον αμερικάνικο καπιταλισμό, αλλά δεν είναι καθόλου έτσι, χαρακτηρίζουν τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό πολύ περισσότερο: η λογική ότι το κράτος είναι κακό και η αγορά είναι καλή εξ ορισμού. Οτιδήποτε είναι δημόσιο είναι κακό επειδή είναι δημόσιο, οτιδήποτε είναι ιδιωτικό είναι καλό, επειδή είναι ιδιωτικό. Δηλ. τελείως ακραία και παράλογα πράγματα, αλλά αυτό έχει επικρατήσει μέσα στην ΕΕ, είναι η πολιτική του κέντρου.
Ως εκ τούτου λοιπόν, έχουμε λιτότητα που σημαίνει περιστολή του κράτους πρόνοιας, στην περίπτωση της Ελλάδας έχουμε σχεδόν διάλυση του κράτους πρόνοιας, με φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης σε πολλές αστικές περιοχές και επίσης έχουμε περικοπή μισθών. Περικοπή μισθών για τη λεγόμενη ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, που στη χώρα μας όπως θα εξηγήσω παρακάτω, έχει φτάσει σε ακραία φαινόμενα.
Αυτός λοιπόν είναι ο πρώτος παράγοντας σχετικής σταθεροποίησης. Το πρόγραμμα, αυτό το μέρος του πακέτου, το έχουν αποδεχτεί οι κυβερνήσεις και οι κοινωνικές και πολιτικές αντιστάσεις δεν έχουν την οξύτητα που είχαν μέχρι πριν ένα εξάμηνο, υπάρχει μια οπισθοχώρηση.
Ο δεύτερος παράγοντας για τον οποίο έχουμε τη σχετική σταθεροποίηση είναι ότι οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν ηρεμήσει. Υπάρχει μία σχετική ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές το τελευταίο διάστημα και ο λόγος είναι ξεκάθαρος: λέγεται Μάριο Ντράγκι.”
  
 costaslapavitsas.blogspot.


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2MSB5Loe7

Αδίστακτοι και ακόρεστοι «πολιτικοί ληστές»


Αδίστακτοι και ακόρεστοι «πολιτικοί ληστές» αποδεικνύονται οι ηγέτες της συγκυβέρνησης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης επιδεικνύουν μια απίστευτη εφευρετικότητα τόσο στη φορομπηξία όσο και στην κατάργηση θεμελιωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων, αδιαφορώντας κυνικά αν με τις ενέργειές τους γυρίζουν τη χώρα και το λαό πενήντα, εβδομήντα ή εκατό χρόνια πίσω.

«Γδέρνουν» ανελέητα τον κόσμο με τις πλάτες της τρόικας. Την Πέμπτη επιστράτευσαν τους …γιατρούς του νοσοκομείου της Νίκαιας για να κάνουν απλήρωτες στην ουσία εφημερίες, καθώς τους χρωστάει η κυβέρνηση τις δεδουλευμένες εφημερίες …πέντε ολόκληρων μηνών! 

Με απίστευτη κτηνωδία οι Σαμαράς, Βενιζέλος και Κουβέλης αποφάσισαν να αναγκάσουν τις γυναίκες να …γεννούν στο σπίτι(!!!) όπως πριν από έναν αιώνα, κόβοντάς τους το επίδομα τοκετού αν γεννήσουν σε κλινική και δίνοντάς τους το, μόνο αν γεννήσουν μόνες στο σπίτι τους, όπως στα πιο απομονωμένα χωριά τη δεκαετία του 1950. Όσες λεχώνες ζήσουν κι όσες πεθάνουν, όσα νεογέννητα επιβιώσουν κι όσα πεθάνουν, σαν σκυλιά ή γατιά, είναι το νέο κοινωνικό δόγμα της «μνημονιακής Ελλάδας» του Σαμαρά, το νέο «ευρωπαϊκό ιδεώδες» της ΕΕ του 21ου αιώνα, η πολιτική πρακτική της κατάπτυστης συγκυβέρνησης. 
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να αρπάξει κι άλλα λεφτά από τους ιδιοκτήτες ακινήτων μέσω της …υποχρεωτικής ασφάλισης όλων των ακινήτων! Νέο χαράτσι συνολικού ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο που θα φεύγει από τις τσέπες κάθε ιδιοκτήτη ακόμη και καλύβας και θα πηγαίνει με το ζόρι στα χρηματοκιβώτια των ιδιωτικών, ασφαλιστικών εταιρειών που απλώς θα εισπράττουν και θα τρώνε τα λεφτά εις υγείαν των κορόιδων. 
Οι «πολιτικοί συμμορίτες» που μας κυβερνούν διαπίστωσαν ότι μόνο το 15% των ακινήτων είναι ασφαλισμένα, οπότε όρμησαν να τα αρπάξουν από το υπόλοιπο 85%! Ταυτόχρονα, οι πολιτικοί ληστές του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισαν ότι θα αρκεί πλέον ένα απλό ηλεκτρονικό μήνυμα για να κατάσχουν τους μισθούς, τις συντάξεις, τις καταθέσεις, οποιοδήποτε εισόδημα έχει όποιος μικροφουκαράς χρωστάει κάτι στο Δημόσιο! 
Την ίδια ώρα ένα άλλο κυβερνητικό λαμόγιο προτείνει να πουληθούν τα πανεπιστήμια σε ιδιώτες. Μάλιστα, πρότεινε ωμά να παραβιαστεί το Σύνταγμα – και ο Σαμαράς τον κρατάει ακόμη υπουργό, αποδεικνύοντας ότι έχουμε να κάνουμε με μια δοσίλογη κυβέρνηση Τσολάκογλου ειδικής αποστολής.
Από την εφημερίδα "Πριν"

Όταν η γεροντική άνοια γίνεται πολιτικό άλλοθι



Γράφει ο Γιώργος Στράτος  

Ο σεβασμός προς τους ηλικιωμένους αποτελεί και δικαίως πρωταρχικό στοιχείο πολιτισμού. Αυτός είναι και ο λόγος που τον συναντάμε ως σχεδόν παγκόσμια σταθερά σε όσους και όπου της γης είδαν το φως του ήλιου.

Για μας έχει ακόμη πιο ξεχωριστή σημασία, καθώς διατηρούμε την προνομία να μεγαλώνουμε ακόμα με παππούδες και γιαγιάδες, ανάμεσα σε οικογένειες και σόγια που έχουν και τα γερόντιά τους μαζί και στα σπίτια τους.

Από την αδυναμία μας αυτή δεν ξεφεύγει και η δημόσια ζωή μας. Κάθε άλλο μάλιστα. Οχι μόνο δεν υποπίπτουμε στον πειρασμό του ηλικιακού…ρατσισμού, αλλά το αντίθετο· είμαστε τόσο υπομονετικοί με την τρίτη ηλικία, που την αποδεχόμαστε και την ανεχόμαστε για όσο τραβάνε η ψυχή της και τα όποια κουράγια της και σε θέσεις και σε αξιώματα.

Προνομιακό πεδίο εκδήλωσης αυτού του σεβασμού μας είναι η πολιτική. Σεβόμαστε τους γέροντες μέχρις… ακινησίας! Πολλές φορές, για να μην τους στενοχωρήσουμε, τους στέλνουμε στη Βουλή και άλλα πρόσωπα της οικογένειάς τους για παρέα. 
Κάποιοι κακεντρεχείς και ασεβείς ονομάζουν κάτι τέτοιο οικογενειοκρατία, αλλά δεν έχουν δίκιο. Αποτελεί όχι μόνο ένδειξη σεβασμού αλλά και ιστορική πρωτοτυπία, καθώς ένα κράτος μπορεί να έχει περισσότερες από μία… βασιλικές οικογένειες, όλες εν ενεργεία έστω και εναλλάξ. Ασχέτως αν ο λαός του παραμένει πάντα… εκτός και επί τα αυτά.

Οταν με το καλό οι σοφοί γέροντες αποφασίζουν να αποσυρθούν, τότε, απόρροια του σεβασμού μας κι αυτό, ενεργοποιείται ένα σύστημα δικαίωσής τους πριν από την αναχώρησή τους από τα εγκόσμια, γεροί να είναι οι άνθρωποι.

Αιχμή αυτού του συστήματος, που δικαίως θα χαρακτηρίζαμε «ο… επιζών δεδικαίωται», είναι η έκδοση βιβλίων για τα πεπραγμένα του μεγάθυμου αποχωρήσαντος από το πολιτικό προσκήνιο μετά τα τρίτα -ήντα ή τα -όντα.

Αυτά τα βιβλία μοιάζουν τόσο πολύ μεταξύ τους, που θυμίζουν εκείνα τα υποδείγματα εκθέσεων που έδιναν παλιά τα φροντιστήρια για τις πανελλαδικές και στα οποία αρκούσε να αλλάξεις μόνο τη βασική λέξη του θέματος. Ολα τα άλλα, πρόλογος, κυρίως θέμα και επίλογος, παραμένουν τα ίδια. Και κυρίως όλα είναι καλώς καμωμένα! Οι φωτογραφίες μόνο είναι διαφορετικές, αλλά κι αυτές με λίγη φαντασία από το ίδιο Photoshop της Ιστορίας έχουν ρετουσαριστεί!

Οι προθέσεις του πρωταγωνιστή ήταν οι καλύτερες, οι περιστάσεις που αντιμετώπισε οι χειρότερες και οι συγκυρίες ανεξέλεγκτες και, ως εκ τούτου, οι επιλογές και οι πράξεις του αναδρομικώς δικαιωμένες, άσε που γλιτώσαμε και τα χειρότερα. Και οι συμβουλές του για το παρόν και το μέλλον, μπόλικες και εύκολες. Τόσες πολλές και τόσο σαφώς διατυπωμένες, που αναρωτιέσαι «μα πώς δεν τα 'κανε, ρε παιδί μου, έτσι όπως τα λέει τώρα όταν ήταν στα πράγματα;»

Δεν τα 'καναν γιατί, με όλο τον σεβασμό στην ηλικία τους, την εμπειρία και τη διαδρομή τους, ανεξαρτήτως από τις προθέσεις των ιδίων και κυρίως των αγιογράφων τους, εκ του αποτελέσματος αυτοί και τα πολλαπλώς ευνοημένα περιβάλλοντά τους αποτελούν μείζον τμήμα του προβλήματος, αν όχι το πρόβλημα της χώρας αυτό καθεαυτό.

Σας βαρέθηκα...




Προς την μνημονιακή κυβέρνηση!

Γράφει ο Ευάγγελος Φραγκιουδάκης

Δημόσιος υπάλληλος ετών 44 επί 24 χρόνια στην τοπική αυτοδιοίκηση. 
Αυτός είμαι εγώ.

Βαρέθηκα να με αποκαλούν τεμπέλη οι βουλευτές που δεν έχουν δουλέψει ποτέ στην ζωή τους.
Βαρέθηκα να μου λένε ότι φταίω εγώ που προσφέρω σε αυτόν τον τόπο, τόσα χρόνια, όταν αυτοί (και εννοώ οι βουλευτές της κυβέρνησης) το μόνο που προσέφεραν σε αυτό τον τόπο είναι χρέη σε εμένα και τα παιδιά μου.
Βαρέθηκα να προσφέρουν την πατρίδα μας στους ευρωπαίους οικονομικούς κατακτητές απλόχερα, χωρίς κανείς να τους σταματά.
Βαρέθηκα να απολογούμαι στους γνωστούς που δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι ή στην υπόλοιπη κοινωνία γιατί έτυχε να εργάζομαι στο δημόσιο.

Κουράστηκα να με δείχνουν λες και είμαι από άλλο πλανήτη.
Θυμώνω που μου κόβετε τον μισθό χωρίς να σας ενδιαφέρει πως θα ζήσω, θα μεγαλώσω και θα σπουδάσω τα παιδιά μου.
Θυμώνω που καταστρέψατε την παιδεία, την υγειά, τον πολιτισμό μας, που δεν αφήσατε τίποτα που να θυμίζει την ένδοξη πατρίδα μας.
Θυμώνω που τα παιδιά μας τα ελληνόπουλα φεύγουν στο εξωτερικό για να σωθούν από την θύελλα που σπέρνετε.
Θυμώνω που παίζετε παιχνίδια στην πλάτη μου και με χρησιμοποιείτε για να τρομοκρατήσετε τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, που περνάνε τα πάνδεινα από τις δικές σας πολιτικές επιλογές.

Εσάς, κυρίες και κύριοι βουλευτές, που οι περισσότεροι το μόνο που γνωρίσατε στην ζωή σας σαν εργασία είναι να καταστρέφετε ανθρώπους που μοχθούν για την ζωή, κάτι που φυσικά εσείς δεν κάνετε, σας προσφέρει τα πάντα η βουλευτική σας ασυλία, η καλή βουλευτική αποζημίωση και κατ’ επέκταση σε κάποιους από εσάς οι χρηματοδότες σας.

Βαρέθηκα να μου λέτε ότι θα με σώσετε όταν εσείς και η παρέα σας με καταστρέψατε.
Βαρέθηκα να μου λέτε ότι μαζί τα φάγαμε, αφού δεν τα φάγαμε μαζί, μόνοι σας τα φάγατε και συνεχίζετε να τα τρώτε και το άσχημο είναι ότι τα τρώτε μόνο από εμένα τον σκληρά εργαζόμενο και φτηνά αμειβόμενο έλληνα πολίτη.

Κουράστηκα να μου λέτε ότι θα σώσετε την πατρίδα μου και να την ξεπουλάτε γιατί σας το είπαν τα λογιστάκια της τρόικας.
Κουράστηκα να είστε όλοι άπραγοι (ή πρωταγωνιστές άραγε;) στο έγκλημα που γίνεται κατά του ελληνικού λαού.

Δεν θέλω να με σώσετε, γιατί όσο είστε εκεί με στέλνετε στον βούρκο, ξεπουλάτε την πατρίδα μου στην πιο φτηνή τιμή και μου στερείτε το χαμόγελο, την ελευθερία μου και όλα τα ιδανικά που έχουν κρατήσει οι Έλληνες στο πέρασμα του χρόνου και της ιστορίας.

Έκοψαν στο μισό το κοινωνικό κράτος


Μέσα σε τρία χρόνια οι δαπάνες μειώθηκαν κατά 14 δισ. ευρώ
* 5,5% δισ. μείωση των δαπανών Υγείας 
* 8,5% δισ. συνολική μείωση συντάξεων
Χωρίς στοιχειώδη κοινωνική προστασία εκατομμύρια πολίτες, καθώς το Μνημόνιο εκμηδενίζει ιατρικές και ασφαλιστικές παροχές. Κι όμως, η τρόικα ζητά απολύσεις στο ΕΣΥ, νέες περικοπές στον ΕΟΠΥΥ και μαχαίρι στις συντάξεις. 

7+1 νέες πληγές στο Ασφαλιστικό μέχρι το 2015

Μόνο τρία χρόνια χρειάστηκαν προκειμένου να ξεθεμελιωθεί το κοινωνικό κράτος που δομήθηκε τα τελευταία 60 χρόνια στη χώρα, ενώ μέσα στην επόμενη διετία έρχονται νέες θεσπισμένες ανατροπές, σε συντάξεις και ασφάλιση 
Τα τρία θανατηφόρα «τ», τρία Μνημόνια, τρία χρόνια, τρόικα, ήταν αρκετά για να περικοπούν οι συντάξεις μέχρι 56%, να χαθούν κοινωνικά επιδόματα, να κοπούν επικουρικές συντάξεις μέχρι και 80% και τα εφάπαξ βοηθήματα μέχρι 35%, εξοικονομώντας συνολικά 8,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,5 δισ. είναι από το 3ο Μνημόνιο.

Το πρώτο κύμα

Από το 2010 που θεσπίστηκαν οι πρώτες ανατροπές έχουν συμβεί τα εξής:
  • Με το 1ο Μνημόνιο (ν. 3986/11) ξεκίνησε το «κούρεμα» των συντάξεων και των επικουρικών, οι οποίες κόπηκαν αναλογικά από 3%, 4% και ούτω καθεξής.
  • Με το 2ο Μνημόνιο κόπηκαν οι επικουρικές συντάξεις από την 1/11/2011 κατά 30% στο ΕΤΕΑΜ (ΙΚΑ) και από 15% στα επικουρικά ταμεία των ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λπ.
  • Με το 3ο Μνημόνιο (ν. 4051/12) κόπηκαν από τα 200-250 ευρώ 10%, από τα 251-300 ευρώ 15% και ούτω καθεξής.
  • Καταργούνται από φέτος τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και η 13η σύνταξη.
  • Μειώθηκαν οι κύριες συντάξεις από 5% έως 20% από τον περασμένο Ιανουάριο κλιμακωτά για ποσά από 1.000,01 - 1.500 ευρώ, 5% στο σύνολο του ποσού κ.λπ.
  • Οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις ανέρχονται στο 80%, ενώ μόνο φέτος, αθροιστικά, η μείωση ανήλθε από 16% ώς 22% για 900.000 ασφαλισμένους.
Διετής γολγοθάς

1. Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στα Ταμεία κύριας ασφάλισης, στον ιδιωτικό τομέα αλλά και στο Δημόσιο από το 2015 και υιοθετείται μικτό σύστημα στον τρόπο υπολογισμού. Το τελικό ποσό της σύνταξης θα διαμορφώνεται από τη βασική σύνταξη και από την αναλογική σύνταξη. Η εφαρμογή της βασικής σύνταξης θα είναι στα 360 ευρώ, δηλαδή όσο είναι σήμερα η προνοιακή σύνταξη του ΟΓΑ.

2. Μετά το 2015 θα υπάρξει ένα μεταβατικό διάστημα για όσους συνταξιοδοτηθούν τα επόμενα έτη. Για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα δίδεται αναλογία της σύνταξης ίση με το πηλίκον των ετών που διήνυσε μετά την ημερομηνία αυτή, διά του συνόλου των ετών ασφάλισής του.

3. Η βασική και η αναλογική σύνταξη θα δίδονται για 12 μήνες το χρόνο, δηλαδή δεν θα χορηγούνται 13η και 14η συντάξεις. Για τον υπολογισμό της σύνταξης θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο του εργασιακού βίου. Το ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης θα διαμορφώνεται με ένα συντελεστή που αρχίζει από το 0,8% κατά το πρώτο έτος ασφάλισης και κλιμακώνεται, στο 40ό και έως το 50ό έτος, στο 1,5%. Σημειώνεται ότι σήμερα το αντίστοιχο ποσοστό φθάνει το 2%. Το ποσοστό αναπλήρωσης μαζί με τη βασική σύνταξη θα φθάνει το 64%.

4. Θα υπάρξει ενιαίος τρόπος για τον υπολογισμό εισφορών και συντάξεων με τις ενοποιήσεις των κλάδων που θα γίνουν το 2014. Το σχέδιο των ενοποιήσεων περιλαμβάνει τη συγχώνευση σε έξι Ταμεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, Δημόσιο, ΝΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) 60 ασφαλιστικών κλάδων και 90 τμήματα μητρώων συνταξιούχων που σήμερα λειτουργούν με δικό τους καθεστώς εισφορών και παροχών. Αυτό θα επηρεάσει κατά κύριο λόγο τους ασφαλισμένους στα πρώην ευγενή ταμεία (ΔΕΚΟ, τράπεζες) που θα αντιμετωπίσουν σταδιακά μειώσεις στις παροχές σε χρήμα -ακόμα και στις συντάξεις- ενώ αντίστοιχα θα μειωθεί και το ύψος των εισφορών που καταβάλλουν.

5. Οι ενιαίες εισφορές θα σημάνουν ενιαίο σύστημα παροχών. Ο νέος υπολογισμός των συντάξεων είναι σε άμεση σύνδεση με το ύψος των καταβαλλόμενων εισφορών, στο σύνολο του εργασιακού βίου του ασφαλισμένου.

6. Περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 3,9%.

7. Αναδρομικό ψαλίδι θα έχουν 100.000 από τον ερχόμενο μήνα, όπου περικόπτονται κατά 12% οι διπλές συντάξεις που το άθροισμά τους είναι μεγαλύτερο από 1.300 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς αλλά και δικαστικούς, που παίρνουν μια κύρια σύνταξη από το Ταμείο στο οποίο ανήκουν (δηλαδή από το ΕΤΑΑ) και μια δεύτερη, επίσης κύρια σύνταξη, είτε από το ΙΚΑ είτε από το Δημόσιο. Οι διπλοσυνταξιούχοι είχαν μείνει μέχρι τώρα εκτός περικοπών όσον αφορά την Εισφορά Αλληλεγγύης που επιβάλλεται με ποσοστά 3%-14% και από το πρώτο ευρώ σε συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, και από τη μείωση κατά 12% που επιβάλλεται στο τμήμα σύνταξης από τα 1.300 ευρώ και πάνω. Και στις δύο περιπτώσεις οι περικοπές αυτές, όπως προβλέπονται στους νόμους 3986/11 (ΛΑΦΚΑ) και 4051/12 (μείωση 12%), επιβάλλονται είτε σε μια κύρια σύνταξη είτε στο άθροισμα δύο κύριων συντάξεων.

8. Νέος τρόπος υπολογισμού σε επικουρικές συντάξεις και εφάπαξ βοήθημα που θα μειωθούν μέχρι 84% από την 1-1-2015. 

Του ΑΝΤΩΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ από enet

ΣΧΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ Ν.

ΚΆΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΉ ΘΑ ΠΛΗΡΏΣΕΤΕ ΌΛΟΙ.....ΑΛΗΤΕΣ ΔΟΛΟΦΌΝΟΙ .


Δημιουργούν έρημο και την αποκαλούν ειρήνη…!



Δεν μας έφταναν τα βάσανά μας, έχουμε και όλους τους επίδοξους αντιμνημονιακούς να μας πρίζουν με το λάθος του ΔΝΤ. Μέχρι και ο κ. Στουρνάρας με τ’ όνομα, ξέρετε αυτόν που όλοι οι διαλεχτοί διανοούμενοι των σαλονιών μόδας νομίζουν ως μέγα οικονομολόγο, απαίτησε σχετική δήλωση από την ΕΕ. Τελικά είτε παίζει κανείς το γνωστό χαρτοπαίγνιο ο «παπάς», είτε μιλά για τον δημοσιονομικό πολλαπλασιαστή, είναι το ίδιο πράγμα. Εδώ δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής, εκεί δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής, που πήγε ο δημοσιονομικός πολλαπλασιαστής; Όποιος δεν θέλει να καταλάβει τι συμβαίνει και σε τι κατάσταση έχει οδηγηθεί η χώρα και η ελληνική κοινωνία, δεν έχει παρά να φλυαρεί περί δημοσιονομικού πολλαπλασιαστή. Κατά τα άλλα μια από τα ίδια.

Εδώ έφτασε το έτερον ήμισυ του κ. Στουρνάρα – για να μην παρεξηγηθώ, έτερον ήμισυ ως προς το απύθμενο βάθος της οικονομικής του μόρφωσης – ο λεγόμενος αντιμνημονιακός κ. Βαρουφάκης ανεφώνισε τρις: Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των αλλοφύλων, τώρα που το ΔΝΤ βρήκε το λάθος και μπήκε στον σωστό δρόμο! Κατά τ’ άλλα ο κ. Βαρουφάκης, με το γνωστό από την εποχή της πλατείας Συντάγματος πολύ ταιριαστό υποκοριστικό, μας διαβεβαιώνει ότι πάμε καλύτερα γιατί, λέει, ο προϋπολογισμός παρουσιάζει πρωτογενές ισοζύγιο και έτσι, λέει, το κράτος μαθαίνει να δαπανά εξ ιδίων πόρων χωρίς να δανείζεται. Βέβαια δανείζεται για να ξεχρεώνει τα παλιότερα χρέη του, αλλά αυτό δεν συνιστά πρόβλημα, αρκεί να πετυχαίνει ευνοϊκούς όρους δανεισμού. Τάδε έφη ο κ. Βαρουφάκης στον κ. Παπαδάκη και μας άφησε σύξιλους. Το μόνο που μένει είναι να πειστεί η «Ευρώπη» να λασκάρει τα δεσμά, για να πεθαίνουμε πιο λάσκα ρε παιδιά και να μας δανείζει με ευνοϊκότερους όρους. Τι καλύτερο;

Κατά τ’ άλλα έτσι και φύγουμε από το ευρώ, ουαί και αλλοίμονό μας. Μέχρι και το γαϊδούρι του Χότζα θα ψοφήσει σε ένδειξη διαμαρτυρίας γιατί του στερούν το υπέρτατο δικαίωμα να ψοφολογήσει με το ευρώ και το κουφάρι του να γίνει λεία για τα μεγάλα αρπακτικά της ευρωζώνης! Αιδώς Αργείοι! Ούτε το γαϊδούρι του Χότζα δεν σέβεται το γνωστό λόμπι της δραχμής. Και μετά σου το παίζουν φιλόζωοι. Άμα φύγει η Ελλάδα από το ευρώ και σωθεί, ποιος σταματά μετά τα άλλα θύματα της ευρωζώνης από το να κάνουν το ίδιο; Κι αν όλοι αυτοί σωθούν, τότε πώς θα επιβιώσουν τα μεγάλα αρπακτικά της ευρωζώνης;

Έτσι με την αμέριστη βοήθεια των Μέσων Μαζικής Εξαπάτησης, ο διάλογος του παραλόγου συνεχίζεται. Πρέπει πάσει θυσία να κυριαρχήσει ένας τεχνητός εφησυχασμός έτσι ώστε να νομίζει ο απλός κόσμος πώς ότι του συμβαίνει, ακόμη και το πλήθος των θανάτων από απόγνωση και εξαθλίωση είναι κάτι το παροδικό, όπως περίπου έχει καταντήσει και η ζωή του μέσου Έλληνα. Αφού έφτασαν στο σημείο οι επιτελείς του ΔΝΤ να αναγνωρίζουν το λάθος του δημοσιονομικού παρονομαστή, γιατί να μην πειστούν και οι αξιωματούχοι της Ένωσης να μας λυπηθούν;
Άλλωστε έχουμε τόσα φωτεινά μυαλά και τόσο υπέροχους άνδρες που μπορούν να πείσουν ακόμη και την κ. Μέρκελ να σταματήσει τα πείσματα. Εδώ μέχρι και ο μέχρι το 2010 προσωπικός σύμβουλος του κ. Παπανδρέου, Νίκος Κοτζιάς, μας εξηγεί: «Η νομισματική αυτονομία και δύναμη, συνδέεται με την ισχύ ενός κράτους, αλλά και με την πολιτική που αυτό ακολουθεί. Ευρώ έχει η Γερμανία, ευρώ έχει και η Ελλάδα. Άλλες οι επιπτώσεις στην πρώτη, άλλη στη δεύτερη. Η Αιτία; Η πολιτική και οικονομική ισχύς που διαθέτει η πρώτη, η αδυναμία και ο νεοραγιαδισμός που χαρακτηρίζουν τη δεύτερη. Συνολικά, τα νομίσματα έχουν σημαντικό ρόλο στην οικονομική ζωή μιας χώρας, αλλά δεν είναι αυτά που την καθορίζουν. Αντίθετα, αυτά ορίζονται και αξιοποιούνται ως εργαλείο από εκείνους που μπορούν να τα ορίζουν, να καθορίζουν την οικονομική και πολιτική εξουσία. Η αντιστροφή αυτής της σχέσης είναι λάθος».

Καταλάβατε τι λέει; Δεν φταίει για την κατάντια μας το ευρώ και η ευρωζώνη, ούτε το γεγονός ότι το κοινό νόμισμα υπηρετεί την ισχύ των μεγάλων οικονομιών, αλλά η αδυναμία και ο νεοραγιαδισμός της Ελλάδας που δεν την αφήνει να απολαύσει τα ευεργετήματα της ΟΝΕ. Και που οφείλεται η αδυναμία και ο νεοραγιαδισμός; Όχι βέβαια στις σχέσεις εξάρτησης και υποτέλειας που επιβάλλουν οι μεγάλοι διαμέσου του ευρώ και της ευρωζώνης προκειμένου να διατηρήσουν και να ενισχύσουν την ισχύ τους. Προς θεού! Μην τυχόν και σας περάσει από το μυαλό ότι η αδυναμία και ο ραγιαδισμός της Ελλάδας υπάρχει για να μπορεί η Γερμανία και οι άλλες μεγάλες δυνάμεις να ασκούν παγκόσμια ηγεμονία και ευρωπαϊκή ισχύ. Όχι βέβαια. Η αδυναμία και ο νεοραγιαδισμός της Ελλάδας οφείλεται στο DNA του Έλληνα. Είναι αποκλειστικά ίδιον των ελληνικών κυβερνήσεων και δεν έχει σε τίποτε να κάνει με το καθεστώς προτεκτοράτου που επιδιώκουν συστηματικά να επιβάλουν οι μεγάλες δυνάμεις στην χώρα μας από την εποχή της βαυαροκρατίας. Οπότε αντί να τα βάζουμε με τα εργαλεία επικυριαρχίας των ισχυρών σε βάρος της χώρας και του λαού μας, όπως είναι το ευρώ και η ευρωζώνη, ας ασχοληθούμε με αυτοψυχανάλυση. Ας εκδιώξουμε τον νεοραγιαδισμό και ας κρατήσουμε το καθεστώς υποταγής στους αφέντες. Ζήτω! Αυτό θα πει προοδευτική αντιμνημονιακή λογική.

Την θέση για πιστή εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε πρόσφατα επανέλαβε ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν, τονίζοντας πως δεν υπάρχει λόγος αναθεώρησής του. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες (22/2) με θέμα τις οικονομικές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις χώρες της ΕΕ, την περίοδο 2012-2014, ερωτηθείς για την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, απέδωσε τη βαθύτερη από το αναμενόμενο ύφεση της οικονομίας και την υψηλή ανεργία στην πολιτική αβεβαιότητα που επικρατούσε στη χώρα καθώς και στα μειονεκτήματα εφαρμογής του προγράμματος, σχετικά με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Με άλλα λόγια, για την ύφεση φταίει η ίδια η Ελλάδα γιατί δεν δρομολόγησε νωρίτερα την γενική εκποίησή της.

Αυτή η κατάσταση, σύμφωνα με την επίτροπο οικονομίας, συνέβαλε στο αίσθημα φόβου για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οδήγησε σε εκροή κεφαλαίων από τη χώρα. Πρόσθεσε πως η μείωση της ανάπτυξης στην ΕΕ είχε αρνητικές επιπτώσεις στις ελληνικές εξαγωγές. Στην εκτίμηση ότι τα σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας θα πρέπει να αναμένονται περί τα τέλη του 2013 καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη το 2014, καταλήγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις οικονομικές προβλέψεις της περιόδου 2012-2014 που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες. «Το κλειδί της εξόδου από την ελληνική κρίση συνεχίζει να το έχει η Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Επίτροπος Οικονομίας και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, η Βουλή, η διοίκηση και οι αρχές της χώρας πρέπει να εφαρμόσουν πλήρως το πρόγραμμα, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε πριν από μερικούς μήνες.

Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που το λέει αυτό. Ο επίτροπος της ΕΕ για τις οικονομικές υποθέσεις μας φέρνει κάθε φορά που μιλά ή γράφει καλά νέα: «Από την περασμένη άνοιξη, η Ελλάδα έχει επιδείξει μια αξιοσημείωτη δέσμευση για τη σταθεροποίηση της οικονομίας της – τέτοια που είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει διαρκή απόδοση. Η Ισπανία επιδιώκει, επίσης τώρα, ένα ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.» Πράγματι, «η ανάκαμψη της Ευρώπης στην πραγματική οικονομία έχει επικρατήσει και γίνεται αυτοτροφοδοτούμενη.» Επομένως, η στρατηγική της Επιτροπής φαίνεται να λειτουργεί. Ξέρετε πότε τα έγραφε αυτά ο Όλι Ρεν; Στους Financial Times στις 11/1/2011! Στις 11/12/2012 ο Όλι Ρεν ξανάγραψε στους Financial Times και επανέλαβε τα ίδια. Σχεδόν αυτολεξεί. Έτσι ή αλλιώς δεν δίνει λογαριασμό σε κανένα από τα θύματα του ευρώ και της προσαρμογής που προωθεί.

Σε ερώτηση αν το ελληνικό πρόγραμμα χρειάζεται αναθεώρηση, ο Όλι Ρεν απάντησε ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει αναθεωρηθεί, βάσει των εξελίξεων, κυρίως σε ό,τι αφορά την ύφεση και υπενθύμισε ότι το χρονοδιάγραμμα για δημοσιονομική προσαρμογή επιμηκύνθηκε κατά δύο επιπλέον χρόνια. Σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές, ο επίτροπος Ρεν παρέπεμψε στην επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ. Στην επιστολή αυτή ο κ. Ρεν σημείωνε μεταξύ άλλων πως η συζήτηση για τους πολλαπλασιαστές «δεν βοηθά», επισημαίνοντας μάλιστα πως υπάρχει κίνδυνος «να διαβρώσει την εμπιστοσύνη που με τόσο κόπο δημιουργήσαμε τα τελευταία χρόνια με πολλαπλές ολονύχτιες συζητήσεις».

Καταλάβατε τι λέει ο Όλι Ρεν; Αφού τα έχουμε συμφωνήσει μεταξύ μας σε ολονύχτιες συζητήσεις, τι θέλετε και ανοίγετε ζητήματα με λάθος δημοσιονομικούς παρανομαστές; Το πρόβλημά του Όλι Ρεν δεν είναι οι λάθος εκτιμήσεις και προβλέψεις, αλλά η συζήτηση γύρω από αυτές. «Δεν βοηθά», σου λέει ο Επίτροπος και αντιπρόεδρος της Κομισιόν, να αμφισβητείται το ιερατείο και έτσι που το πάτε όλοι εσείς οι εξυπνάκηδες που μιλάτε για λάθη, θα ξυπνήσουν τα βόδια στην Ελλάδα και αλλού που νομίζουν ότι είναι ακόμη πολίτες και θα χάσουν την εμπιστοσύνη που τους έχουμε ενσταλάξει στους μακελάρηδες των χωρών τους.

Και δεν έχει άδικο. Αρκεί να παρατηρήσει κανείς γύρω του την μαζική εξόντωση που συντελείται πρώτα στην Ελλάδα και έπειτα σ’ ολόκληρη την ευρωένωση για να φρίξει. Μάλιστα, έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις το γενικό ξεπούλημα της χώρας που δεν είναι εύκολο πια κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της εθνικής μειοδοσίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι απαντώντας ο φερόμενος ως υπουργός οικονομικών κ. Στουρνάρας σε επερώτηση του κ. Τσίπρα στην «ώρα του πρωθυπουργού» στην Βουλή (15/2), είπε εκ μέρους του φερόμενου ως πρωθυπουργού: «Εγώ, βέβαια, έθεσα το θέμα στο Eurogroup, όπως και η Κυβέρνηση και θα σας πω ότι το έθεσα πολύ πιο πριν από την παραδοχή του κ. Μπλανσάρντ, ήδη από το καλοκαίρι, όταν συζητούσαμε με την τρόικα εδώ. Όμως, δεν μπορώ να παρακολουθήσω το νοητικό άλμα που εσείς κάνετε στο ότι δηλαδή επειδή μία παράμετρος που χρησιμοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στις προβλέψεις του είναι λάθος, σημαίνει ότι πρέπει να ακυρώσουμε όλο το πρόγραμμα, να βγούμε από το μνημόνιο, να ζητήσουμε επαναδιαπραγμάτευση. Με ποια λεφτά; Ποιος θα μας δώσει άλλα χρήματα, εάν βγούμε από το μνημόνιο; Έχετε εσείς κάποια πρόταση; Σας έχω προκαλέσει εδώ και μήνες. Πείτε μου ποια είναι η πρότασή σας. Πηγαίνετε σε ξένες χώρες, ζητάτε, μιλάτε. Πρόταση συγκεκριμένη για το τι θα κάνουμε, εάν βγούμε από το μνημόνιο, ποιος θα μας δώσει αυτά τα 550 δισεκατομμύρια που έχουμε πάρει, δεν έχω ακούσει. Δεν έχω πάρει απάντηση.»

Τι έθεσε ο κ. Στουρνάρας και η κυβέρνηση στο Eurogroup; Τίποτε το σοβαρό, απλά ζήτησε από την Κομισιόν να πει στο ΔΝΤ και στα στελέχη του να σταματήσουν να μιλάνε για λάθη. Λάθος, ξελάθος, εσείς καθάρσιο και κλύσμα, όπως διδάσκει ο Άγιος Οράτιος της Ανοιχτής Παλάμης, προστάτης του Τάγματος των Αγιογδυτών όπου ανήκει ο κ. Στουρνάρας και οι όμοιοί του. Κι όντως όπως είδαμε ο αδελφός Όλι Ρεν ανταποκρίθηκε δεόντως.

Όμως η τρομακτική αλητεία δεν βρίσκεται σ’ αυτό. Προσέξτε τι είπε ο Στουρνάρας ζητώντας να πάρει απάντηση από τον Τσίπρα: «Πρόταση συγκεκριμένη για το τι θα κάνουμε, εάν βγούμε από το μνημόνιο, ποιος θα μας δώσει αυτά τα 550 δισεκατομμύρια που έχουμε πάρει, δεν έχω ακούσει.» Πόσα έχουμε πάρει από το ευρωσύστημα; 550 δις ευρώ! Από πού κι ως πού; Πότε τα πήραμε όλα αυτά και που πήγαν; Εδώ δεν μιλάμε για τρίχες, αλλά για 550 δις ευρώ! Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Η ελληνική οικονομία είχε δημόσιο χρέος στα τέλη του 2009 της τάξης των 300 δις ευρώ περίπου και οι εγχώριες τράπεζες είχαν δανειακές ανάγκες της τάξης των 50 δις ευρώ που τις άντλησαν από το ευρωσύστημα. Την περίοδο 2007-2009 το ελληνικό δημόσιο προσέφυγε σε νέο δανεισμό της τάξης των 248 δις ευρώ για να εξυπηρετήσει κατά 90% παλιότερα δάνεια και το δημοσιονομικό έλλειμμα. Την ίδια περίοδο οι τράπεζες χρειάστηκαν ρευστότητα της τάξης των 103 δις ευρώ που άντλησαν κυρίως από το ευρωσύστημα. Συνολικές δανειακές ανάγκες τριετίας, 351 δις ευρώ. Έτσι πέσαμε έξω σαν χώρα και η ευρωζώνη μας έθεσε υπό καθεστώς κηδεμονίας.
Μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια μνημονίων και δανειακών συμβάσεων, απελπιστικής λιτότητας και πρωτοφανούς συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας και οι δανειακές ανάγκες αντί να μειώνονται, αυξάνονται και μάλιστα σε τρομακτικό βαθμό. Σε λιγότερο από τρία χρόνια το ελληνικό κράτος χρειάστηκε να αντλήσει 550 δις ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα. Κι αυτά είναι τα δάνεια που άντλησαν από το ευρωσύστημα. Σ’ αυτά δεν συμπεριλαμβάνονται τα έντοκα γραμμάτια που μόνο τα τελευταία δύο χρόνια ξεπερνούν τα 35 δις ευρώ. Μα καλά που πήγαν όλα αυτά τα 550 δις ευρώ που αντλήθηκαν από το ευρωσύστημα, όπως λέει ο Στουρνάρας.

Μέχρι στιγμής από τον μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα έχει αντλήσει περί τα 190 δις ευρώ από την εποχή του πρώτου μνημονίου. Τα υπόλοιπα 360 δις ευρώ που πήγαν; Μα στις τράπεζες, που αλλού; Το 2010 οι τράπεζες άντλησαν με εγγυήσεις και ομόλογα του ελληνικού δημοσίου κοντά στα 99 δις ευρώ. Το 2011 άντλησαν 130 δις ευρώ και το 2012 κοντά στα 131 δις ευρώ. Σύνολο 360 δις ευρώ!
Καταλαβαίνετε τι συμβαίνει; Η χώρα έχει τεθεί υπό κατοχή για να μπορέσουν οι τράπεζες να μην χρεοκοπήσουν. Ταυτόχρονα, οι κυβερνήσεις των δωσίλογων εξασφαλίζουν τον δανεισμό τους με εγγυήσεις του ελληνικού κράτους. Οι τράπεζες έφτασαν να έχουν ανάγκη ρευστότητας που ισοδυναμεί σχεδόν με το ύψος της καταθετικής τους βάσης (155 δις ευρώ για το 2012), δηλαδή των καταθέσεων από επιχειρήσεις και νοικοκυριά που φαίνεται λογιστικά ότι διαθέτουν.

Με άλλα λόγια οι τράπεζες δανείζονται όσα υποτίθεται ότι διαθέτουν ως καταθέσεις. Και που πάνε όλα αυτά τα ποσά ρευστότητας; Χρηματοδοτούν το αλλησβερίσι της κίνησης κεφαλαίων από και προς την Ελλάδα προκειμένου οι κερδοσκόποι να συνεχίσουν να κερδίζουν. Ας δούμε για παράδειγμα το Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος.

Το 2012 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 2,3 δις ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 453 εκατ. ευρώ το 2011 και 927 εκατ. ευρώ το 2010. Ειδικότερα, οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από το εξωτερικό εμφάνισαν καθαρή εισροή 2,3 δις ευρώ, η οποία κατά κύριο λόγο αφορούσε την αύξηση της συμμετοχής της Crédit Agricole στο μετοχικό κεφάλαιο της Εμπορικής Τράπεζας, ενώ οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή 30,4 εκατ. ευρώ (αποεπένδυση).

Επίσης, το 2012 στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 100,5 δις ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 19,8 δις ευρώ το 2011 και 20,9 δις ευρώ το 2010. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την εκροή κεφαλαίων αφενός λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια έκδοσης του εξωτερικού (περιλαμβανομένων και ομολόγων του EFSF) κατά 57,7 δις ευρώ και αφετέρου λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων ξένων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια που έχουν εκδοθεί από κατοίκους Ελλάδος κατά 41,8 δις ευρώ. Επιπλέον, εκροή κεφαλαίων καταγράφηκε και λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε χρηματοοικονομικά παράγωγα του εξωτερικού κατά 831 εκατ. ευρώ και σε μετοχές εξωτερικού κατά 129 εκατ. ευρώ. Εκροή καταγράφηκε επίσης λόγω της μείωσης των τοποθετήσεων µη κατοίκων σε μετοχές εσωτερικού κατά 52 εκατ. ευρώ.

Τέλος, στην κατηγορία των “λοιπών” επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 101,7 δις ευρώ (έναντι καθαρής εισροής 38,05 δις ευρώ το 2011) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα προς το εξωτερικό κατά 111,2 δις ευρώ (εισροή) και στη μείωση κατά 15,3 δις ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (εισροή). Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 109,1 δισεκ. ευρώ και αντανακλά τον ακαθάριστο δανεισμό του δημόσιου τομέα από το EFSF και το ΔΝΤ συνολικού ύψους 109,9 δις ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 23,4 δις ευρώ (εκροή).

Αν λοιπόν προσθέσουμε την εξαγωγή κεφαλαίου με την μορφή χαρτοφυλακίων που έκαναν κατά κύριο λόγο οι τράπεζες την τριετία 2010-2012, τότε μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι τα 360 δις ευρώ χρηματοδότησαν τουλάχιστον 141 δις ευρώ εξαγωγή κεφαλαίου στο εξωτερικό. Τα υπόλοιπα 219 δις ευρώ αναχρηματοδότησαν το τρέχων χρέος προς το ευρωσύστημα των τραπεζών και έχουν αφήσει οφειλές προς αυτό της τάξης των 113 δις ευρώ, για το οποίο εκκρεμούν κρατικές εγγυήσεις.

Το τι θα γίνει μ’ αυτό και με τα άλλα κρυμμένα μαύρα κατάστιχα των ιδιωτικών τραπεζών θα το δούμε πολύ σύντομα καθώς μάλλον ετοιμάζονται οι επίτροποι της τρόικας να ιδρύσουν και στην Ελλάδα Bad Bank, δηλαδή μια τράπεζα που θα συσταθεί για να αγοράσει τα επισφαλή δάνεια των τραπεζών με σημαντικά μη εξυπηρετούμενα περιουσιακά στοιχεία, σε τιμή αγοράς. Με τη μεταφορά των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων του ιδρύματος στην κακή τράπεζα, οι τράπεζες καθαρίζουν τον ισολογισμό τους από τα «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία. Η κακή τράπεζα θα λειτουργεί υπό την εγγύηση του κράτους, το οποίο και θα φροντίσει να χρηματοδοτήσει την όλη διαδικασία απαλλαγής των τραπεζών από τα «τοξικά» περιουσιακά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό περνάνε στο κράτος οι οφειλές των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών και το πιθανότερο είναι να περάσουν ως ανοιχτές οφειλές προς την εφορία. Οι τράπεζες θα έχουν απαλλαγεί από χρέη και «τοξικά», προκειμένου να αλλάξουν χέρια, να ανακεφαλαιοποιηθούν, ή να τεθούν σε εκκαθάριση υπό καθεστώς απόλυτης ασφάλειας για τους τραπεζίτες. Έτσι τα εναπομείναντα χρέη των τραπεζών προς το ευρωσύστημα θα φορτωθούν στις πλάτες των φορολογουμένων διαμέσου του κράτους. Γι’ αυτό άλλωστε και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Ελλάδα που είναι αρμόδιο για την εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και παίρνει τις αποφάσεις για το τι θα γίνει μ’ αυτό, έχει εγκατασταθεί Ολλανδός πρόεδρος και βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας.

Ας ξαναγυρίσουμε στην ομολογία Στουρνάρα: 550 δις ευρώ αντλήθηκαν από το ευρωσύστημα σε μια περίοδο όπου το άθροισμα των ΑΕΠ της τριετίας 2010-2012 δεν ξεπερνά τα 624 δις ευρώ! Δηλαδή χρειάστηκε να δανειστεί η χώρα υπό καθεστώς κηδεμονίας και πρωτοφανούς ύφεσης πάνω κοντά στο 90% του συνολικού ΑΕΠ της τριετίας! Κι αυτό μόνο ένας Στουρνάρας θα μπορούσε να το θεωρεί επιτυχία.

Βέβαια, ελάχιστοι πήραν είδηση αυτή την τρομακτική ομολογία του Στουρνάρα. Κι ακόμη πιο λίγοι την σχολίασαν. Δεν είδαμε πουθενά να το κάνουν πρώτο θέμα. Ούτε καν ο Τσίπρας πήρε χαμπάρι τι αμόλησε ο Στουρνάρας. Αυτό το τελευταίο δεν μας εκπλήσσει, μιας και θεωρούμε τον κ. Τσίπρα πολύ «λίγο» για να αντιπαρατεθεί ακόμη και μ’ έναν Στουρνάρα. Ούτε που πήρε μυρωδιά τι είπε ο φερόμενος ως υπουργός οικονομικών. Κι έτσι το προσπέρασε.

Αν είστε περίεργοι να μάθετε τι απάντησε ο κ. Τσίπρας στην ερώτηση του κ. Στουρνάρα, είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας την παραθέσουμε: «Και πρέπει να σας πω ότι αυτά τα «πού θα βρούμε τα λεφτά, πού θα βρείτε τα λεφτά», τα έχουμε ακούσει τόσες φορές. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας τα έλεγε αυτά. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ: Πείτε μας. ΑΛΕΞΙΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ο κ. Παπακωνσταντίνου μας τα έλεγε αυτά, ο προκάτοχός σας! Αυτά μας έλεγε την ώρα που έκρυβε τα στικάκια. Αυτά μας έλεγε. Συνεχίζετε και εσείς να μας λέτε τα ίδια, «πού θα βρούμε τα λεφτά;»; Εγώ ένα πράγμα θέλω να σας πω. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις, έχουμε κάνει προβλέψεις. Στις προβλέψεις που έχουμε κάνει, κύριε Υπουργέ, από τότε που ήμασταν ακόμα στο 4% για το τι θα γίνει με το μνημόνιο και ότι η κρίση δεν είναι ελληνική και δεν ευθύνονται οι «τεμπέληδες Έλληνες», αλλά θα επεκταθεί σε όλη την Ευρώπη, ότι είναι δομική η κρίση του ευρώ, έχουμε διαψευστεί ή έχουμε επιβεβαιωθεί; Έχουμε επιβεβαιωθεί σε όλα, κύριε Υπουργέ. Εσείς έχετε διαψευστεί επανειλημμένως με την υπεραισιοδοξία σας ότι θα είναι μια προσωρινή κατάσταση, ότι θα βγούμε στην ανάπτυξη, ότι θα κινηθούν οι αγορές.»

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε! Αυτό απαντά ο Τσίπρας. Όσο είδατε εσείς αυτές τις προτάσεις που επικαλείται ο κ. Τσίπρας, άλλο τόσο τις έχω δει κι εγώ. Εδώ δεν κατάλαβε τι του ξεφούρνισε ο Στουρνάρας, προτάσεις για χρηματοδότηση θα έχει; Ή μήπως κατάλαβε και ποιεί την νύσσα για να μην εκθέσει τα μεγάλα αφεντικά του ευρώ; Και να θέλει να απαντήσει τι έχει να πει; Μήπως κι έχει να προτείνει τίποτε σοβαρό από την στιγμή που αποδέχεται το πλαίσιο του ευρώ και της ευρωζώνης; Το θέλει, δεν το θέλει θα καταλήξει σαν τον Στουρνάρα, τον Σαμαρά και όλους τους άλλους Ευρωπαίους κανίβαλους, που «δημιουργούν έρημο και την αποκαλούν ειρήνη», όπως έλεγε ο Ρωμαίος ιστορικός Τάκιτος.

Δημοσιεύτηκε Στο Χωνί, 24/2/2013