Στο μήνυμά της για την 8η Μάρτη 2013, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Η ΚΕ του ΚΚΕ, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, χαιρετίζει όλες τις γυναίκες της εργατικής τάξης, τις αυτοαπασχολούμενες, τις αγρότισσες, τις άνεργες, τις μετανάστριες, τις νέες γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Χαιρετίζει αυτές που απεργούν με τα Σωματεία τους, παίρνουν μέρος στις κινητοποιήσεις των αγωνιστικών γυναικείων οργανώσεων, των Επιτροπών Αγώνα, των Λαϊκών Επιτροπών στις γειτονιές για τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η συντριπτική πλειοψηφία των γυναικών στη χώρα μας.
Προβλήματα που έχουν να κάνουν με τη συνεχιζόμενη επίθεση σε όσες κατακτήσεις και δικαιώματα είχαν απομείνει στους εργαζόμενους και το λαό, με τη γενικευμένη φτώχεια των 500.000 οικογενειών χωρίς κανένα εργαζόμενο, των λαϊκών οικογενειών, όλων αυτών που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο.
Η επίθεση αυτή εξαπολύεται από την κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΔΝΤ, με τα μνημόνια, τα μεσοπρόθεσμα και τις δανειακές συμβάσεις για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης σε όφελος του κεφαλαίου.
Αποδεικνύεται όμως ότι το καπιταλιστικό σύστημα είτε σε περίοδο ανάπτυξης είτε πολύ περισσότερο σε περίοδο κρίσης δεν μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ευημερίας για τις λαϊκές δυνάμεις, από τη στιγμή που ενδιαφέρεται μόνο για την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό το γεύονται καθημερινά όλοι οι λαοί της Ευρώπης και παγκόσμια είτε έχουν μνημόνια είτε όχι.
Μέσα σε αυτή την κατάσταση οι γυναίκες και οι νέοι πλήττονται περισσότερο. Η ανισοτιμία των γυναικών εντείνεται. Αναχρονιστικές και σκοταδιστικές αντιλήψεις αναπαράγονται με την αμέριστη βοήθεια που δίνει στο σύστημα το φασιστικό, ναζιστικό, αντικομμουνιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, του ιδεολογικού απογόνου των SS, των ταγμάτων ασφαλείας, των δωσίλογων της περιόδου 1940-1944 στην Ελλάδα. Η ΧΑ με τα συσσίτια και τις άλλες μορφές "αλληλεγγύης" προσπαθεί να διαμορφώσει και τις υλικές συνθήκες για να δέσει με την πολιτική και την ιδεολογία τις φτωχές, πολιτικά ανώριμες λαϊκές μάζες, αντιγράφοντας τη χιτλερική πολιτική με τους ιδιαίτερους μηχανισμούς στον τομέα στης Πρόνοιας για την επιλεκτική χορήγηση των επιδομάτων ανεργίας.
Σ' αυτές τις συνθήκες οι γυναίκες των λαϊκών νοικοκυριών βιώνουν σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό την ταξική εκμετάλλευση και τη φυλετική τους καταπίεση, ανεξάρτητα αν οι νέες που δεν έχουν δημιουργήσει τη δική τους οικογένεια δεν μπορούν ακόμα να το νιώσουν. Τα στοιχεία όμως είναι αμείλικτα:
Η ανεργία το Νοέμβρη του 2012 ήδη καταγραφόταν στο 27% και στις γυναίκες έφτανε στο 31%. Η μεγαλύτερη αύξηση το Γ' τρίμηνο του 2012 σημειώνεται στις νέες γυναίκες μέχρι 24 ετών (65,4%).
Τα επίσημα στοιχεία μιλούν για 1.350.000 ανέργους, όμως στην πραγματικότητα ξεπερνούν τα 2.000.000, αφού άνεργος υπολογίζεται αυτός που δεν δουλεύει ούτε μία ώρα τη βδομάδα!
Η ανασφάλιστη δουλειά και η προσωρινή απασχόληση ανακυκλώνουν την ανεργία, με ανέργους χωρίς δικαιώματα σε επίδομα, σύνταξη, Υγεία, ενώ ενισχύουν την εργοδοσία και το κεφάλαιο. Η εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων. που μεγάλο μέρος τους είναι γυναίκες, δίνει τη σκυτάλη τώρα στις οριστικές απολύσεις.
Η απάντηση της κυβέρνησης στην αυξανόμενη ανεργία είναι τα προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης των νέων με μισθούς 300-400 ευρώ, χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που ουσιαστικά ενισχύουν την εργοδοσία, πλασματικά μειώνουν τους δείκτες και ουσιαστικά ανακυκλώνουν τη ανεργία. Για δε τις γυναίκες, η ανάλογη απάντηση έρχεται με την κοροϊδία των προγραμμάτων γυναικείας επιχειρηματικότητας για τη δημιουργία ατομικών ή "κοινωνικών επιχειρήσεων και συνεταιρισμών". Την ίδια στιγμή χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι και αυτοαπασχολούμενες κλείνουν μαγαζιά, μικροεπιχειρήσεις και σε επιστημονικούς κλάδους, όπως δικηγόροι, μηχανικοί, γιατροί, χιλιάδες φτωχοί αγρότες και αγρότισσες ξεκληρίζονται. Κι όλα αυτά συμβαίνουν γιατί αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις πληρωμές δανείων, στην αυξανόμενη φορολογία, στα χαράτσια, τις αυξημένες πληρωμές για ΟΤΕ, ΔΕΗ, νερό κλπ. αλλά και σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, σε εισφορές και υπηρεσίες Υγείας, όπως άλλωστε και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι και εργαζόμενες. Ο ανταγωνισμός των φτωχών μεσαίων στρωμάτων με τις μεγάλες μονοπωλιακές επιχειρήσεις έρχεται να δώσει το τελευταίο χτύπημά τους.
Σ' αυτό το οικονομικό περιβάλλον, χωρίς να έχουν οι αυτοαπασχολούμενες ούτε τις στοιχειώδεις κοινωνικές παροχές για τη μητρότητα και την κρατική στήριξη για τα εξαρτημένα μέλη των οικογενειών τους, παιδιά, ηλικιωμένους, ανάπηρους, τουλάχιστον ως εμπαιγμός μπορεί να θεωρηθεί το κάλεσμα για αύξηση "της γυναικείας επιχειρηματικότητας".
Οι περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις συνεχίζονται. Νέο σχέδιο ανατροπών στο Ασφαλιστικό σχεδιάζεται μέσω της "τελικής αναμόρφωσής του". Επιδιώκουν το νέο ασφαλιστικό σύστημα, εκτός από την παραπέρα αύξηση των ηλικιακών ορίων, να λειτουργεί όπως τα εξατομικευμένα και ανταποδοτικά ασφαλιστικά συμβόλαια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, ένα σύστημα στο οποίο δεν υπάρχουν ούτε αυτά τα κατώτερα όρια συντάξεων που έχουμε σήμερα.
Οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται και αυξάνεται η ανταποδοτική πληρωμή τους, ενώ οι λαϊκές ανάγκες και ιδιαίτερα των γυναικών για δημόσιες δωρεάν υπηρεσίες Υγείας - Πρόνοιας μεγαλώνουν ακόμη περισσότερο.
Καταργήθηκε το επίδομα του τοκετού και πριμοδοτείται η γέννα στο σπίτι για εξοικονόμηση πόρων, αδιαφορώντας για την υγεία ακόμα και για τη ζωή - κάτω από αυτές τις συνθήκες - της μητέρας και του νεογέννητου. Μάλιστα έχουν βαλθεί να πείσουν τις γυναίκες ότι αυτός ο αναχρονισμός είναι η μοντέρνα έκδοση, ο σύγχρονος τρόπος τοκετού. Την ώρα που τα νέα ζευγάρια δυσκολεύονται να δημιουργήσουν οικογένεια, λόγω της μεγάλης ανεργίας, της πολύμηνης απλήρωτης εργασίας, της μεγάλης και πρόσθετης φορολογίας, της έλλειψης λαϊκής στέγης, γενικά των σοβαρών οικονομικών προβλημάτων και της έλλειψης κρατικών δομών και υπηρεσιών για τα παιδιά και την οικογένεια. Οι συνεχώς αυξανόμενοι δείκτες του υποσιτισμού και της απόλυτης φτώχειας και εξαθλίωσης του παιδικού πληθυσμού που επεκτείνεται και έξω από τα μεγάλα αστικά κέντρα, δεν μπορεί να μας εξοικειώνουν με το γεγονός, ούτε να τα αφήνουμε για λύση στη φιλευσπλαχνία των "φιλανθρωπικών δικτύων". Είναι υποχρέωση του κράτους να εξασφαλίσει πλήρη δικαιώματα στα παιδιά, όχι μόνο τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, γιατί είναι το μέλλον, η αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης.
Το σχέδιο "Αθηνά", που είναι ο νέος "ακαδημαϊκός χάρτης σε άμεση σύνδεση με τον αναπτυξιακό", δηλαδή η απευθείας σύνδεση των Πανεπιστημίων και των ΤΕΙ με τα σχέδια των επιχειρήσεων, για να παράγονται, με αναλώσιμη γνώση και όχι επιστημονική μόρφωση, φθηνοί και με ελαστικές μορφές εργαζόμενοι, έρχεται να καταφέρει ένα επιπλέον βαρύ πλήγμα στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές των λαϊκών οικογενειών.
Αλλάζουν το αντικείμενο των σπουδών τους και με το κλείσιμο ή τη συγχώνευση των Σχολών, επιβαρύνουν με επιπλέον έξοδα μεταφοράς και διαβίωσης τα λαϊκά νοικοκυριά και πολύ περισσότερο τα πολυμελή ή τα μονογονεϊκά που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες.
Τα βάσανα της λαϊκής οικογένειας και ιδιαίτερα της γυναίκας, τη μάνας, δεν έχουν τέλος. Αυτό το διάστημα η κυβέρνηση φέρνει νομοσχέδιο για τα ναρκωτικά, που στην ουσία στηρίζει, διαιωνίζει και συντηρεί τα υποκατάστατα, εναρμονιζόμενη με την πολιτική της ΕΕ, αντί να στηρίξει τα στεγνά προγράμματα και την πρόληψη για να βοηθήσει τους νέους και τις νέες να ξεφύγουν από τον αργό θάνατο. Να δώσει ελπίδα και ζωή σ' αυτούς και τις οικογένειές τους.
Γυναίκες της εργατικής τάξης, της λαϊκής οικογένειας, το ΚΚΕ σας καλεί:
Μη μείνετε άλλο απαθείς.
Μη δέχεστε άλλο να χάνετε δικαιώματα, κατακτήσεις για να 'ρθει ανάπτυξη με φτώχεια και ανεργία.
Αντιδράστε και απαιτήστε όλα όσα σας ανήκουν.
Οργανωθείτε στα σωματεία σας, ενισχύστε το κίνημα με ταξικό προσανατολισμό, το ΠΑΜΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα της ΟΓΕ, τις αντιμονοπωλιακές συσπειρώσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, τους ελεύθερους επαγγελματίες, την ΠΑΣΕΒΕ, για τους φτωχούς αγρότες και αγρότισσες την ΠΑΣΥ, την Επιτροπή Αγώνα σπουδαστών, το ΜΑΣ.
Ενισχύστε αποφασιστικά τις Λαϊκές Επιτροπές σε κάθε γειτονιά.
Μόνο στον οργανωμένο αγώνα ενάντια στην πολιτική και την εξουσία των μονοπωλίων κατακτιούνται δικαιώματα. Αυτό δείχνει και η ιστορία της πάλης για τη γυναικεία χειραφέτηση και ισοτιμία.
ΟΧΙ ΑΛΛΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ.
Πάλη για τα σύγχρονα λαϊκά δικαιώματα, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ΕΕ, ΝΑΤΟ, ΔΝΤ,  που φέρνουν πολέμους, φτώχεια και δυστυχία. Μια ανάπτυξη που τα μέσα παραγωγής θα είναι λαϊκή περιουσία και το τιμόνι της εξουσίας θα το 'χει η εργατική τάξη με τους συμμάχους της.
Το ΚΚΕ αυτόν το δρόμο ανάπτυξης προτείνει, το σοσιαλιστικό, και είναι ο μόνος που μπορεί να φέρει τη λαϊκή ευημερία και την ισοτιμία των γυναικών.
Είναι η ελπίδα, η προοπτική, η μόνη διέξοδος από τα σημερινά σοβαρά αδιέξοδα της βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που βιώνουμε».