ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 15 Μαρτίου 2013

Υπόμνημα στον Υπουργό Παιδείας απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας για το σχέδιο «Αθηνά»


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                              Κατερίνη, 15 Μαρτίου 2013 


                                               ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


                         


Υπόμνημα για τα προβλήματα που ανακύπτουν από την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» , απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Σοφία Μαυρίδου, στον Υπουργό  Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο.

Σημειώνεται, ότι η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας πρόσφατα είχε μεταβεί στο υπουργείο Παιδείας και είχε συναντηθεί  με τον κ. Αρβανιτόπουλο προκειμένου να του μεταφέρει  τις θέσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το σχέδιο «Αθηνά»  τις αντιδράσεις και τις ενστάσεις που κατεγράφησαν στη σύσκεψη που διενεργήθηκε στην έδρα της Π.Κ.Μ. με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων.




Το περιεχόμενο του υπομνήματος έχει ως εξής:



 «Αξιότιμε κύριε  Υπουργέ,

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση από το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ», ενδεχομένως να συμβάλλουν στην ποιοτική αναβάθμιση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστήμιου, προσδοκώντας να συνενώσουν τους θύλακες αξιοσύνης που υπάρχουν στα Ανώτατα Ιδρύματα μας, και να τα συνδέσουν με τους παραγωγικούς τομείς και τις παραγωγικές δυνάμεις κάθε ελληνικής περιφέρειας, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας, ωστόσο υπάρχει έκδηλη ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες αλλά και στην επιστημονική – πανεπιστημιακή κοινότητα για τη δημιουργία σημαντικών προβλημάτων.

Ο διαχωρισμός του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης σε δύο Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου:
·        Αποδυναμώνει τη διαπραγματευτική ικανότητα του ΤΕΙ για μελλοντικά αιτήματα χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων (στο στάδιο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών φορέων)
·        Δυσχεραίνει τη συνέχιση των εγκεκριμένων ερευνητικών συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, λόγω αλλαγής του οργανικού σχήματος του δικαιούχου, η οποία μπορεί να επιφέρει την ακύρωση των συμβάσεων και οικονομική επιβάρυνση των εμπλεκομένων φορέων.
·        Δημιουργεί προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, διότι δεν θα υπάρχει η δυνατότητα συνέργειας με εκπαιδευτικούς του Κεντρικού ΤΕΙ λόγω της μεγάλης απόστασης, προκαλώντας προβλήματα και οπισθοδρόμηση στο εκπαιδευτικό και ερευνητικό έργο, χωρίς να προκύπτει κάποιο οικονομικό – δημοσιονομικό όφελος για την Χώρα.
·        Υποβαθμίζει το ΤΕΙ σε επίπεδο Διοικητικής και Φοιτητικής Μέριμνας.
·        Δημιουργεί προβλήματα συνοχής των τοπικών κοινωνιών καθώς αποδυναμώνεται η  οικονομική δύναμη των κατοίκων με άμεση επίπτωση στην ανάσχεση της αναπτυξιακής πορείας της Περιφέρειας.
·        Ειδικότερα για το ΤΕΙ Κατερίνης, θα δημιουργηθούν προβλήματα λόγω της διοικητικής υπαγωγής του στην απομακρυσμένη έδρα των Σερρών που θα επικεντρωθούν όχι μόνο σε εκπαιδευτικό και σε ερευνητικό επίπεδο, χωρίς οικονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά και σε υποβάθμιση ανάπτυξης ερευνητικών συνεργασιών, λόγω χαμηλότερης αξιολόγησης του ιδρύματος – χωρίς να ευθύνεται η στελέχωση ή οι υφιστάμενες υποδομές. Η μεγάλη χιλιομετρική απόσταση της Κατερίνης από τις Σέρρες θα αποδυναμώσει την ταχύτητα και αμεσότητα λήψης αποφάσεων, απαξιώνοντας τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα του τμήματος στην Κατερίνη, τα οποία οφείλονται στη γειτνίαση και την άριστη συνεργασία με τα στελέχη του Αλεξάνδρειου ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, κάτι που είναι τόσο άμεσο και αναγκαίο για την ενίσχυση του τομέα της Ελληνικής Οικονομίας που τόσο στηρίζει το ΤΕΙ Κατερίνης με το ερευνητικό του έργο.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, ζητάμε την άμεση αναθεώρηση στρατηγικών σημείων του προγράμματος «ΑΘΗΝΑ» προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, της επιστημονικής κοινότητας και του δημοσιονομικού οφέλους της χώρας μας.
Ευελπιστώντας σε μία θετική εξέταση του προβλήματος που έχει ανακύψει είμαστε στη διάθεσή σας για μία άμεση, δημόσια και εποικοδομητική διαβούλευση όλων των εμπλεκομένων φορέων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η τομεακη Αντιπεριφερειάρχησ
Πολιτισμού, Αθλητισμού και Παιδείας ΠΚΜ


Σοφία Μαυρίδου
                                                    Αντιπεριφερειαρχησ   Πιερίας





Επίσκεψη του Αγροτικού, Μορφωτικού, Εκπολιτιστικού και Τουριστικού Συλλόγου Καρίτσας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ" στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                                


                                                         ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, επισκέφθηκε το Διοικητικό  Συμβούλιο του  Αγροτικού,  Μορφωτικού,  Εκπολιτιστικού  και Τουριστικού Συλλόγου  Καρίτσας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ" , στο γραφείο της στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.



Η συνάντηση  πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβούλου Καρίτσας, κ. Αστεριου Πατρή, προκειμένου να ενημερωθούν από την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για την πορεία των εργασιών στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων που υλοποιεί η Π.Ε.Πιερίας στο Δημοτικό Διαμέρισμα Καρίτσας,  για τις ανάγκες των πολιτιστικών εκδηλώσεων των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής του Δ. Δίου- Ολύμπου.



Παράλληλα, ενημέρωσαν την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας για τις δράσεις και το πρόγραμμα του συλλόγου που σκοπό έχει να διατηρήσει αναλλοίωτα τις παραδόσεις, τα ήθη και  τα έθιμα της περιοχής.




Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Δομών- Περιβάλλοντος   της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  κ. Δημήτρης  Λαφαζάνης,    ο Τοπικός Σύμβουλος της Δημοτικής Κοινότητας Καρίτσας, κ. Αστέριος Πατρής, ο Πρόεδρος του Αγροτικού,  Μορφωτικού,  Εκπολιτιστικού  και Τουριστικού Συλλόγου  Καρίτσας "Ο ΟΛΥΜΠΟΣ", κ. Ιωάννης Τσιλιμίγκας, ο Α΄Αντιπρόεδρος, κ. Κωνσταντίνος Μπέης, ο Β΄Αντιπρόεδρος, κ. Δημήτρης Μπούσιας, ο Ταμίας, κ. Νεκτάριος Παπαϊωάννου, ο Υπεύθυνος των Χορευτικών Τμημάτων του συλλόγου, κ. Νίκος Γκίνας και ο υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος  Δήμου Δίου- Ολύμπου, κ. Διονύσης Φόλιος.




Σύμφωνα με τον Προϊστάμενο του Τμήματος Δομών- Περιβάλλοντος   της  Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,  κ. Δημήτρη Λαφαζάνη, για την ολοκλήρωση και λειτουργία της αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ως Πολιτιστικού Κέντρου, συντάσσεται η τεχνική μελέτη των υπολειπομένων εργασιών και θα ακολουθήσει άμεσα η δημοπράτηση αυτών.



Το κτίριο έχει συνολικό εμβαδόν 903,09 τμ.  και  σύμφωνα με την αρχική μελέτη και τη  μελέτη αποπεράτωσης προβλέπονται η εγκατάσταση όλων των απαραίτητων για τη  λειτουργία της αίθουσας,  που αφορούν το  φωτισμό (εσωτερικό, εξωτερικό και σκηνής), την τοποθέτηση καθισμάτων, τη  θέρμανση, την ύδρευση και την αποχέτευση, τους ανελκυστήρες, το αλεξικέραυνο, καθώς επίσης και όλες τις  ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις , τηλεφωνικές εγκαταστάσεις, εγκαταστάσεις αερισμού, κλιματισμού,  εγκατάσταση τηλεόρασης  και λοιπές μικροεγκαταστάσεις  καθώς και τη διαμόρφωση της εξωτερικής όψης και του αύλειου  χώρου.



Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αφού τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη, υποσχέθηκε πως η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας θα  είναι αρωγός σε κάθε προσπάθεια και ενέργεια που έχει κατεύθυνση την ανάπτυξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου. Άλλωστε, ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο  του Συλλόγου και καλή δύναμη στα μέλη του για την προσφορά τους στην παράδοση.

Ένα φλιτζάνι τσάι Ολύμπου για τη στήριξη των πολυτέκνων


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                               Κατερίνη,  15  Μαρτίου  2013



                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ






Η εκδήλωση με πρωτοβουλία της Σοφίας Μαυρίδου θα αναδείξει το τοπικό  προϊόν και θα ενισχύσει το έργο του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν.Πιερίας


Στο πλαίσιο της  ενίσχυσης  του πρωτογενούς τομέα, συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η δράση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας να προωθεί τοπικά προϊόντα για την ανάκαμψη της αγροτικής οικονομίας.


Το αυτοφυές φυτό  «τσάι Ολύμπου» (Sideritis Scardica)  γνωστό για τις ευεργετικές του ιδιότητες,  έχει τη δυναμική  να συγκαταλεχθεί στην ομάδα παραγωγής αρίστης ποιότητας τοπικών προϊόντων, με ισχυρή τοπική ταυτότητα, που θα αποκτήσουν μια σημαντική θέση τόσο στην εγχώρια όσο και στην ξένη ανταγωνιστική αγορά και θα συμβάλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας.


Η πολλά υποσχόμενη  και ελπιδοφόρα καλλιέργεια του τσαγιού Ολύμπου, εντάσσεται στο στρατηγικό σχεδιασμό της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας για την ανάδειξη  τοπικών προϊόντων με συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση, που  αποτελούν πλεονέκτημα έναντι άλλων περιοχών και που εγγυώνται την ποιότητα και την ασφάλεια των αγαθών.


Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας με πρωτοβουλία της Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφίας Μαυρίδου, προγραμματίζει εκδήλωση με διττό χαρακτήρα για την προβολή του τσαγιού Ολύμπου  και για την ενίσχυση του έργου του Συλλόγου  Πολυτέκνων Ν.Πιερίας, καθώς τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για τις ανάγκες του συλλόγου.


«Το τσάι Ολύμπου δικαιωματικά έχει καταλάβει μια θέση στο τοπικό αγροτικό μας καλάθι. Στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας πιστεύουμε ότι τα ποιοτικά προϊόντα της εύφορης γης μας, αποτελούν το «όχημα» για την ενθάρρυνση των νέων να ασχοληθούν με τη γεωργία, για την ενίσχυση του «επιχειρείν» και κατ΄επέκταση και των εξαγωγών. Η εκδήλωση που διοργανώνουμε συμβάλει τόσο στην ανάδειξη του τσαγιού Ολύμπου όσο και στην στήριξη της πολύτεχνης οικογένειας που πλήττεται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Παρακαλούμε  τον κόσμο να προσέλθει  σ΄αυτή τη γιορτή που είμαι βέβαιη ότι θα αποφέρει σύντομα θετικά αποτελέσματα και θα επιτύχει τους στόχους της» , δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.  


 «Τσάι Ολύμπου – Ένα φλιτζάνι θεραπευτικό τσάι Ολύμπου – Ευεργεσία για τους Πολύτεκνους»  είναι ο τίτλος της γιορτής που θα εκτυλιχθεί το Σάββατο  23 Μαρτίου 2013 στις 10:30 π.μ. στην  κεντρική πλατεία Κατερίνης.


Πολίτες και επισκέπτες της Πιερίας θα απολαύσουν αρωματικό τσάι Ολύμπου, συνοδευόμενο από πιερικό μέλι και ελληνικά λεμόνια, στη συμβολική τιμή των 0,50 ευρώ.


Για το συντονισμό της εκδήλωσης η Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε.Πιερίας,  κ. Ευδοκία Γεωργίου – Κίτσιου πραγματοποίησε συνάντηση με τους καλλιεργητές τσαγιού στο γραφείο της στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας,  η οποία και εξέφρασε τη στήριξη  της Διεύθυνσης στην παραγωγική διαδικασία. Από την πλευρά τους οι καλλιεργητές  έθεσαν επι τάπητος τη σύσταση ομάδας παραγωγών τσαγιού Ολύμπου ενώ  στην ανάγκη προώθησης  βιώσιμων εναλλακτικών μορφών καλλιέργειας, αναφέρθηκε ο επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε.Πιερίας, κ. Δημήτρης Ρουκάς. Ευχαριστίες τόσο προς την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας όσο και προς τους καλλιεργητές τσαγιού, για τη  διοργάνωση της εκδήλωσης απηύθυνε ο  κ. Γιώργος Αραβίδης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Πολυτέκνων Ν.Πιερίας, που ευχήθηκε η εν λόγω πρωτοβουλία να βρει σύντομα και άλλους μιμητές.


Στη συνάντηση παρέστησαν οι καλλιεργητές: Τάνια Φυσικοπούλου (Λιτόχωρο), Αναστασία Μποστανίτη,  (Ελατοχώρι) , Κώστας Κωστόπουλος και Μελαχροινή Κυπαρισσοπούλου  (Ελατοχώρι), Χρυσοβαλάντης Παπανικολάου (Ελατοχώρι), Ελένη Γκουτζιούλη (Ελατοχώρι), Κατερίνα
Λάϊου (Ρητίνη), Σταύρος Τσιώνης (Ρητίνη), Απόστολος Ζάχος (Ρητίνη)  , Σωτήρης Κραγιόπουλος (Ρητίνη) και οι  πολύτιμοι αρωγοί της προσπάθειας,    ο Πρόεδρος  της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου, κ. Γιώργος Κουκουλιάτας, για τη δημοσιογραφική κάλυψη της εκδήλωσης καθώς και ο Πρόεδρος  του Συνεταιρισμού   Μελισσοκόμων Πιερίας, κ. Κώστας Παπαγιαννούλης και τα μέλη του Συνεταιρισμού για τη διάθεση του μελιού. 

«Συμμετοχή της εταιρείας ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. στην DETROP 2013»




     Η εταιρεία ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε., με την εταιρική επωνυμία «ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», συμμετείχε με επιτυχία για δεύτερη συνεχόμενη φορά στην 22η Διεθνή Έκθεση Τροφίμων, Ποτών, Μηχανημάτων & Εξοπλισμού DETROP 2013, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 10 Μαρτίου 2013, υπό την αιγίδα της HELEXPO στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

     Η εταιρεία ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. δραστηριοποιείται από το 2007 στον ιδιαίτερα ανταγωνιστικό κλάδο των ζυμαρικών, χρησιμοποιώντας Α’ ύλες ελληνικής προέλευσης, όπως γάλα, αλεύρι και αυγά. Τα τελευταία τρία χρόνια η εταιρεία ξεκίνησε να εξάγει τα προϊόντα της σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ παράλληλα βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με χώρες όπως η ΗΠΑ και η Κίνα. Η DETROP 2013 αποτέλεσε ειδικά στην φετινή κρίσιμη περίοδο κομβικό γεγονός για την ανάπτυξη του κλάδου των τροφίμων – ποτών. Θέλοντας να δώσει ώθηση στην προσπάθεια των ελληνικών βιομηχανιών τροφίμων - ποτών να εξάγουν τα προϊόντα τους, προσκάλεσε πάνω από 100 ξένους εμπορικούς επισκέπτες, από τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Σουηδία, Βέλγιο και πολλές άλλες χώρες. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ», κ. Νικόλαος Αρβανιτίδης συναντήθηκε με εμπορικούς επισκέπτες από τις ακόλουθες χώρες: ΗΠΑ, Αγγλία, Ολλανδία, Ρωσία, Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία, Σουηδία και Νορβηγία, με σκοπό την εξωστρέφεια της εταιρείας.

     Η εταιρεία ΝΙΚΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ & ΣΙΑ Ο.Ε. είναι μία οικογενειακή επιχείρηση, η οποία κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια λειτουργίας της, να εδραιωθεί στην ελληνική αγορά αλλά και να εξάγει τα προϊόντα της, αποσπώντας πολύ θετικές κριτικές, γεγονός που της δίνει ώθηση και δύναμη να συνεχίσει την ανοδική της πορεία.

«Προτιμώντας τα ελληνικά προϊόντα, στηρίζουμε την ελληνική αγορά και κατά επέκταση τον Έλληνα εργαζόμενο».


ΛΕΖΑΝΤΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ:
Στις φωτογραφίες διακρίνεται ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «ΑΛΛΟΤΙΝΕΣ ΓΕΥΣΕΙΣ» & Διευθύνων Σύμβουλος της «OLYMPIA ELECTRONICS A.E.», κ. Νικόλαος Αρβανιτίδης και ο Υπεύθυνος Πωλήσεων των νομών Πιερίας & Θεσσαλονίκης, κ. Στέργιος Μπούρας.

“ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΣΕ ΑΠΟΡΟΥΣ ΕΤΟΥΣ 2013”


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                                Κατερίνη,  15  Μαρτίου  2013



                                             ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ  

        
 
       Από τη  Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Π.Ε. Πιερίας ανακοινώνεται ότι δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ Β’ 414/22-2-2013 η με αριθμό 279/23460 ΚΥΑ «Καθορισμός κριτηρίων επιλεξιμότητας τελικών δικαιούχων και φορέων εκπροσώπησης τους, του προγράμματος Δωρεάν Διανομής τροφίμων σε απόρους της Ε.Ε. για το έτος 2013»
          Καλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς εκπροσώπησης δικαιούχων να  υποβάλουν στην υπηρεσία μας το αργότερο μέχρι 31 Μαρτίου 2013  την τυποποιημένη αίτηση − υπεύθυνη δήλωση συμμετοχής στο πρόγραμμα, η οποία θα συνοδεύεται από τα αντίστοιχα δικαιολογητικά, προκειμένου η υπηρεσία μας να προβεί σε έλεγχο . Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται μπορούν να τα βρουν στο Παράρτημα Ι του παραπάνω ΦΕΚ στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (www.minagric.gr) ή στα γραφεία της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Οποιαδήποτε αίτηση συμμετοχής υποβληθεί μεταγενέστερα, θεωρείται εκπρόθεσμη και οι σχετικοί φορείς εκπροσώπησης αποκλείονται του προγράμματος.
     Ως φορείς εκπροσώπησης, θεωρούνται οι φορείς παροχής υπηρεσιών φιλανθρωπικού, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Στο πρόγραμμα δύναται να συμμετάσχουν:
Οι Δήμοι όλης της χώρας.
Τα Ν.Π.Δ.Δ. στις αρμοδιότητες των οποίων υπάγεται η παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας (π.χ. Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας, Δημοτικά Γηροκομεία, Βρεφοκομεία, κ.α.)
Τα Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, για τα οποία, είτε βάσει των καταστατικών τους διατάξεων, είτε βάσει των τεκμηριωμένων δράσεων/ενεργειών τους κατά τα δύο τουλάχιστον προηγούμενα έτη, να προκύπτει φιλανθρωπική δραστηριότητα (π.χ. Σύλλογοι, Σωματεία, Εκκλησιαστικά Ιδρύματα, Κοινωφελείς Επιχειρήσεις ΟΤΑ α΄ βαθμού, Μ.Κ.Ο, κ.α.).
Οι Ιερές Μητροπόλεις της χώρας για την άσκηση του φιλανθρωπικού έργου των ενοριών τους.
       Εντός δεκαπενθημέρου από το πέρας υποβολής των αιτήσεων των φορέων εκπροσώπησης,  αναρτάται ο προσωρινός πίνακας των φορέων και ακολουθεί η διαδικασία εξέτασης των τυχόν υποβληθεισών ενστάσεων. Ο οριστικός πίνακας των επιλέξιμων φορέων αναρτάται στην υπηρεσία μας και στις ιστοσελίδες του Υπ.Α.Α.Τ. και του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων το αργότερο έως 30/4/2013.
  Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα γραφεία της Υπηρεσίας ή στο τηλέφωνο 2351351120  κ. Καλιαμπός Βασιλειος





ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ


Στο πλαίσιο έγκυρης και ολοκληρωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων των τοπικών ηλεκτρονικών και έντυπων ΜΜΕ του Νομού Πιερίας, σχετικά με την 2η προκήρυξη του τοπικού προγράμματος Leader του Νομού Πιερίας συνολικού ενδεικτικού προϋπολογισμού 3.898.340,00 € (Δ.Δ.: 2.490.170,00 €), σας προσκαλούμε στη Συνέντευξη Τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013 και ώρα 14.00 στα γραφεία της Πιερικής Αναπτυξιακής (16ης Οκτωβρίου 17β, όπισθεν Δημαρχείου).


Η 2η προκήρυξη του προγράμματος Leader περιλαμβάνει δράσεις ιδιωτικών και δημοσίων έργων. Αναλυτικά οι ιδιωτικές επενδύσεις περιλαμβάνουν ενίσχυση επειχείρησεων μεταποίησης φυτικής και ζωικής παραγωγής, υποστήριξη του αγροτουρισμού μέσω της δημιουργίας υποδομών διανυκτέρευσης, εστίασης, αναψυχής, αλλά και επιχειρήσεων ειδών διατροφής, βιοτεχνικών μονάδων, κλπ. Τα δημόσια έργα περιαμβάνουν ενδεικτικά μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα, μικρά έργα πρόσβασης στις γεωργικές εκμεταλεύσεις, δράσεις προβολής, κλπ. 

Στη Συνέντευξη Τύπου θα παρευρεθούν τα μέλη του Δ.Σ. της Πιερικής Αναπτυξιακής. Η συμμετοχή των δημοσιογράφων που εκπροσωπούν τα τοπικά έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ, είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς θα συμβάλλει στην από κοινού προσπάθεια ευρείας και ορθής ενημέρωσης του κοινού, αναφορικά στις λεπτομέρειες της προκήρυξης του τοπικού προγράμματος Leader Νομού Πιερίας.

ΤΟ ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΠΡΟΣ ΣΑΜΑΡΑ ΠΕΡΙ ΑΕΡΙΟΥ


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Φιλοφρονήσεις μπορεί να ανταλλάχτηκαν τυπικά κατά τη συνάντηση του διευθύνοντος συμβούλου του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού της Γκαζπρόμ, Αλεξέι Μίλερ, με τον Ελληνα πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.

Μόνο φιλική όμως δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η συνάντηση που έλαβε χώρα, ανεξαρτήτως των ευγενικών διατυπώσεων που επικράτησαν κατά τις συζητήσεις. Οι Ρώσοι έθεσαν τον Αντώνη Σαμαρά προ των ευθυνών του, ώστε να μην μπορεί να κρυφτεί πίσω από άλλους. Ο Μίλερ, στενότατα συνδεόμενος με τον Ρώσο ηγέτη Βλαντίμιρ Πούτιν, κατέστησε σαφές στον πρωθυπουργό ότι θα έχει σοβαρές συνέπειες στις σχέσεις Μόσχας – Αθήνας η διαφαινόμενη μεθόδευση της κυβέρνησης Σαμαρά να μη δώσει σε καμιά περίπτωση στους Ρώσους πλειοδότες τη ΔΕΠΑ(Δημόσια Επιχείρηση Αερίου) ή τον ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου).

Είναι όντως εξωφρενικά αντιρωσικός ο όρος που βάζει η κυβέρνηση, τόνισε ο Μίλερ στον Σαμαρά, αν οι Ρώσοι αγοράσουν αυτοί τη ΔΕΠΑ ή τον ΔΕΣΦΑ, αλλά στη συνέχεια η ΕΕ δεν εγκρίνει την εξαγορά ή βάλει εκ των υστέρων όρους που καθιστούν ασύμφορη οικονομικά την αγορά, τότε η Γκαζπρόμ να… χάσει τα περίπου 180 εκατομμύρια ευρώ που θα έχει δώσει υπό τη μορφή εγγυητικής επιστολής που θα έχει καταθέσει!!! Οι Ρώσοι δεν είναι ηλίθιοι. Γνωρίζουν ότι αν υπάρχει τέτοιος όρος, εξαγοράζοντας οποιοσδήποτε ανταγωνιστής τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ, πράγμα συνηθέστατο κατά τα λεγόμενα, θα ακυρώσει την αγορά και οι Ρώσοι θα έχουν πληρώσει κι από πάνω σχεδόν διακόσια εκατομμύρια!
Ο Μίλερ υπογράμμισε επίσης ότι δεν είναι δυνατόν να μην ανταποκρίνεται η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ στις οχλήσεις των Ρώσων για να τους παράσχουν στοιχεία για τις δύο δημόσιες επιχειρήσεις που θέλουν να αγοράσουν. Εμμέσως δηλωτικό της υποβόσκουσας έντασης είναι και το γεγονός ότι μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών δεν έγινε απολύτως καμία δήλωση από τους Αλεξέι Μίλερ και Αντώνη Σαμαρά. Ούτε καν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έκανε την Τρίτη καμία σχετική ανακοίνωση. Αντιθέτως η κυβέρνηση Σαμαρά προσπάθησε με κατευθυνόμενες «διαρροές» να συγκαλύψει τα πεπραγμένα της, διοχετεύοντας τις υποτιθέμενες πληροφορίες ότι ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε πως ο διαγωνισμός θα γίνει δήθεν με απόλυτη διαφάνεια και με βάση αυστηρά οικονομικά και όχι πολιτικά κριτήρια. Ως εκ τούτου ο Αλεξέι Μίλερ αναχώρησε δήθεν ικανοποιημένος από τις πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις, ισχυρίζονταν ανωνύμως οι ελληνικές κυβερνητικές πηγές. Προσωπικά δεν δίνουμε καμιά απολύτως σημασία σε αυτές τις κυβερνητικές διαρροές.
Γνωρίζουμε ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν να ακούσουν με τίποτα ότι οι Ρώσοι θα πάρουν τη ΔΕΠΑ ή τον ΔΕΣΦΑ και ασκούν τρομερές πιέσεις να μην κατοχυρωθούν κατά κανέναν τρόπο στους Ρώσους οι εταιρείες αυτές. Απαιτούν δε κατά προκλητικό τρόπο η ΔΕΠΑ και ο ΔΕΣΦΑ να δοθούν στους ανθρώπους τους, έστω και αν αυτοί δίνουν τα μισά λεφτά από τους Ρώσους! Οσο και αν οι Γερμανοί δεν έχουν αντίρρηση να δώσει η κυβέρνηση τις εταιρείες στους Ρώσους, θα εκπλαγούμε ειλικρινά αν ο Σαμαράς υπερβεί εαυτόν και τολμήσει πραγματικά να δώσει τις ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ σε όποιον δώσει τα περισσότερα λεφτά. Από τότε που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, ουδέποτε έφερε την παραμικρή αντίρρηση στις εντολές των Γερμανών, της ΕΕ ή του ΔΝΤ και ως εκ τούτου θα συνιστά εντυπωσιακή στροφή, αν τολμήσει να πει «όχι» στους Αμερικανούς, έστω και σε αυτή την προκλητικά αυθάδη απαίτησή τους που εξόφθαλμα αντίκειται σε κάθε έννοια λογικής.
Εν πάση περιπτώσει, μέχρι τις 12 Απριλίου, σε έναν περίπου μήνα από τώρα, πρέπει να έχουν υποβληθεί οι δεσμευτικές προσφορές των εταιρειών που θέλουν να αγοράσουν ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, οπότε θα δούμε στην πράξη τι θα γίνει. Θεωρείται απίθανο πάντως μέχρι τότε να δεχτούν οι Ρώσοι τον Σαμαρά στη Μόσχα (εκτός φυσικά αν μεσολαβήσει κάποια απροσδόκητη εξέλιξη), παρά τη σφοδρότατη επιθυμία του πρωθυπουργού να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα και να έχει συνομιλίες με την ηγεσία της χώρας όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Οχι για ουσιαστικούς λόγους, απλώς για... «πολιτικό ξεκάρφωμα» - για να βελτιώσει δηλαδή την εικόνα της θεωρούμενης από τους πάντες ως τραγικά γερμανόφιλης κυβέρνησής του. Από τον τρόπο που θα χειριστεί τελικά την υπόθεση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ εξαρτάται σε μέγιστο βαθμό όχι μόνο το αν οΣαμαράς θα γίνει δεκτός στη Μόσχα, όχι μόνο το αν θα αλλάξει η αισχίστη εκτίμηση που έχουν οι Ρώσοι ηγέτες γι’ αυτόν, αλλά πρωτίστως το αν θα διευρυνθεί ακόμη περισσότερο το χάσμα στις ελληνορωσικές σχέσεις που έχουν ανοίξει η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου και η συγκυβέρνηση Σαμαρά, Βενιζέλου, Κουβέλη. Καλύτερη σχέση είχε η Ελλάδα με τη Σοβιετική Ενωση, όταν υποτίθεται ότι ήταν ανειρήνευτοι εχθροί, παρά σήμερα!
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

«Στηρίξτε με γιατί θα έρθει ο Τσίπρας και θα τα χάσετε όλα»



ΣΧΕΤΙΚΟ:ΤΟ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟ ΕΓΙΝΕ! Η ΤΡΟΙΚΑ ΤΗΝ "ΕΚΑΝΕ"...ΔΕΝ ΤΑ "ΒΡΗΚΑΝ"... Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΘΑ "ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΕΙ" ΣΤΗΝ ΣΥΝΟΔΟ ΝΑ ΤΟΥ ΕΠΙΜΗΚΥΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΞΟΥΣΙΑ!!!


«Στηρίξτε με γιατί θα έρθει ο Τσίπρας και θα τα χάσετε όλα»
Αδιέξοδο με την τρόικα που επιμένει για απολύσεις και να παραμείνει το χαράτσι της ΔΕΗ για δύο ακόμα χρόνια σε ισχύ -Τρόμος στην κυβέρνηση από την απαίτηση για νέα μέτρα
Παρά το κλίμα εφησυχασμού που θέλησε να περάσει ο κ. Στουρνάρας, για την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική.
Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο αφού οι τροϊκανοί πιέζουν για απολύσεις στο δημόσιο, παράταση της είσπραξης του χαρατσιού, μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ για δύο ακόμα χρόνια ενώ θεωρούν ότι η υστέρηση στόχων δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αντιμετωπιστεί, παρά μόνο με τη λήψη άλλων μέτρων.
Και σε μία τέτοια περίπτωση τα νέα μέτρα θα είναι μειώσεις μισθών και συντάξεων.
Αρνούνται επίσης να συζητήσουν την θέσπιση πολλών δόσεων για την αποπληρωμή φόρων και χρεών προς το δημόσιο, ενώ η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών καθυστερεί αφού οι δανειστές θέλουν να γίνει με όρους απόλυτου ελέγχου του τραπεζικού συστήματος.
Ο πρωθυπουργός τους διεμήνυσε ότι όλα αυτά ισοδυναμούν με πτώση της κυβέρνησής του και κοινωνική έκρηξη αλλά οι εκπρόσωποι της τρόικα δήλωσαν αναρμόδιοι για τα πολιτικά ζητήματα.
Ουσιαστικά παρέπεμψαν τον Έλληνα Πρωθυπουργό στην κ. Μέρκελ, με αποτέλεσμα οι μέρες που θα ακολουθήσουν να είναι ιδιαίτερα κρίσιμες.
Η Σύνοδος Κορυφής είναι ένα κομβικό σημείο ενώ από σήμερα ο Πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να πείσει την γερμανίδα καγκελάριο ότι η λήψη νέων μέτρων και οι απολύσεις θα αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση και θα οδηγήσουν σε κοινωνική αναταραχή.
Ο Α. Σαμαράς θα επισημάνει στην κ. Μέρκελ ότι ενδεχόμενη άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία θα θέσει σε κίνδυνο τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα απέναντι στους δανειστές αλλά και τις ελληνογερμανικές σχέσεις, αφού είναι γνωστό ότι ο κ. Τσίπρας κοιτάζει περισσότερο προς την Ουάσιγκτον παρά προς το Βερολίνο.
Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει από την κ. Μέρκελ χαλάρωση του προγράμματος λιτότητας αλλά και να μην ληφθούν μέτρα, όπως απολύσεις και μείωση μισθών που απειλούν να τινάξουν στον αέρα την κυβέρνησή του.
newsbomb.gr


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2NYC1Me5g

ΒΙΝΤΕΟ: ΟΙ ΟΜΟΛΟΓΙΟΥΧΟΙ ΕΚΑΝΑΝ ΒΙΝΤΕΟ ΤΟ ΚΛΕΨΙΜΟ ΤΩΝ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΠΑΤΕΩΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟ (ΔΙΑΔΩΣΤΕ)

ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΓΧΩΡΙΑΣ ΤΡΟΙΚΑΣ ΜΕ ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία, αλλά... διώχνει τον πόνο!


"Το χρήμα δεν φέρνει την ευτυχία" λέει ο σοφός λαός αλλά όπως έδειξε μια έρευνα και μόνο το άγγιγμα μερικών χαρτονομισμάτων είναι αρκετό για να...
απαλύνει τον φυσικό πόνο! Η επίδραση του χρήματος στα συναισθήματά μας πηγάζει από την πανάρχαια δύναμή του ως συμβόλου κοινωνικής αποδοχής και στάτους σε μια κοινωνία και σχετίζεται με τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχτηκε για να επεξεργάζεται τις κοινωνικές σχέσεις. Όπως διαπιστώθηκε, το απλό άγγιγμα χρημάτων, ή, αντίστροφα, η σκέψη και μόνο των εξόδων που κάποιος έχει κάνει, είναι σε θέση να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη σωματική και συναισθηματική του ακεραιότητα.

Προκειμένου να ελεγχθεί η ανθεκτικότητα των ανθρώπων στον φυσικό πόνο, οι ερευνητές πραγματοποίησαν ένα πείραμα χωρίζοντας 96 εθελοντές σε δύο ομάδες, εκ των οποίων στους μεν δόθηκαν χαρτονομίσματα για να μετρήσουν, στους δε απλά χαρτιά. Όταν στη συνέχεια τους ζητήθηκε να βουτήξουν τα δάχτυλά τους σε καυτό νερό, με την θερμοκρασία να πλησιάζει τους 50 βαθμούς Κελσίου, διαπιστώθηκε ότι όσοι προηγουμένως είχαν μετρήσει χρήματα, δήλωσαν κατά μέσο όρο ότι αισθάνθηκαν σαφώς λιγότερο πόνο σε σχέση με όσους είχαν πριν μετρήσει απλά χαρτιά. Σε άλλο πείραμα ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να γράψουν οι μεν τα έξοδα που έκαναν τον προηγούμενο μήνα, οι δε απλώς για τον καιρό.

Όταν στη συνέχεια πάλι βούτηξαν το χέρι τους στο καυτό νερό, όσοι είχαν αναγκαστεί να θυμηθούν τα χρήματα που χάλασαν σε διάφορες δαπάνες, είχαν μειωμένη αντοχή στον πόνο σε σχέση με όσους είχαν γράψει για κάτι άσχετο όπως ο καιρός. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα πειράματα επιβεβαίωσαν τη δύναμη του χρήματος, ακόμα και ως συμβόλου, να αλλάζει τις αντιλήψεις πολύ πραγματικών αισθημάτων όπως ο πόνος. Τα πορίσματα της μελέτης μπορούν να εξηγήσουν καλύτερα γιατί μερικοί άνθρωποι εθίζονται στη ζωή τους να κάνουν όλο και περισσότερα χρήματα.

thestival.gr

H Samsung μας δίνει 6 λόγους για να διαλέξουμε το Galaxy Note 8 από ένα iPad Mini [Photos]


To Samsung Galaxy Note 8.0 αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την Κορεατική εταιρεία και θέλει με αυτό το μοντέλο να χτυπήσει ξεκάθαρα το iPad Mini της Apple και δεν το κρύβει...

Μάλιστα για να προμοτάρει ακόμη καλύτερα το δικό tablet η Samsung δίνει στον χρήστη 6 λόγους για τους οποίους πρέπει να διαλέξει το δικό της μοντέλο αντί του αντίστοιχου της Apple...

Σίγουρα πολλοί δεν θα συμφωνήσουν και θα πούν ότι η εταιρεία συγκρίνει ανόμοια πράγματα,όμως η Samsung κυνηγά την Apple και θέλει διακαώς να γίνει η νούμερο ένα εταιρεία και στον τομέα των tablets...
Δείτε τις φωτογραφίες ΕΔΩ

Έγιναν κολλητοί αντί να την καταβροχθίσει: το χαμένο ένστικτο του κυνηγού


Το 2009 μια μικρή τίγρη της Βεγγάλης που εντοπίστηκε εγκαταλελειμμένη από τη μητέρα της διασώθηκε από Ινδούς δασοφύλακες.

Η μικρή τίγρης που έλαβε το όνομα Μπανγκαράμ βρέθηκε τα επόμενα χρόνια στο καταφύγιο άγριας ζωής Μπορ στην κεντρική Ινδία με στόχο κάποια στιγμή να απελευθερωθεί στη φύση.

Ωστόσο, όπως φάνηκε η αρσενική τίγρης είχε αποκοπεί εντελώς από τη φύση της.

Πρόσφατα, εργαζόμενοι στο καταφύγιο απελευθέρωσαν μια κατσίκα στο χώρο του Μπανγκαράμ, που έχει πλέον ενηλικιωθεί με σκοπό να ενεργοποιήσουν το ένστικτο του θηρευτή.

Ωστόσο, αντί να κατασπαράξει την κατσίκα, η τίγρης έκανε ακριβώς το αντίθετο: άρχισε να παίζει μαζί της και στο τέλος έγιναν φίλοι.

Παρότι η ιστορία διακρίνεται από έναν ρομαντισμό, οι ειδικοί εκφράζουν τις ανησυχίες τους διότι το ένστικτο του κυνηγού στην τίγρη έχει εξουδετερωθεί σε βαθμό τέτοιο ώστε η απελευθέρωσή της στη φύση, όπου οι άγριες τίγρεις εξαφανίζονται, να φαντάζει αδύνατη.

Από τη δεκαετία του 1970, η κυβέρνηση της Ινδίας έχει ιδρύσει καταφύγια άγριας ζωής και αποκατάστασης για τις τίγρεις της Βεγγάλης, οι οποίες κινδυνεύουν με εξαφάνιση εξαιτίας της λαθροθηρίας και της απώλειας των βιοτόπων τους από την ανθρώπινη δραστηριότητα.

Ωστόσο, οι ειδικοί διαπιστώνουν ότι η απομάκρυνση των μικρών τίγρεων από τη μητέρα τους έχει ως συνέπεια να μην αποκτήσουν τις ικανότητες του κυνηγού που αυτή τους διδάσκει.

Επίσης, οι τίγρεις που απελευθερώνονται στη φύση μετά από παραμονή τους σε καταφύγια είναι πιθανότερα να αναζητήσουν τροφή σε ζώα κτηνοτροφίας και να έρθουν σε αντιπαράθεση με τον άνθρωπο.

Τουλάχιστον, παρά τα παραπάνω προβλήματα, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των τίγρεων στην Ινδία έχει αυξηθεί κατά 15% τα τελευταία χρόνια.

Παρόλα αυτά, σε παγκόσμιο επίπεδο η τίγρης απειλείται σοβαρά με εξαφάνιση καθώς έχει απολέσει το96,8% του πληθυσμού της.

Εσκεμμένη εξάπλωση καρκίνου παγκοσμίως μέσω εμβολίων!


Ναι, ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί μέσω ιών του καρκίνου και προτού να πείτε ότι είναι λάθος, διαβάστε εδώ... Αυτή η εκπληκτική λογοκριμένη συνέντευξη διενεργήθηκε από τον ιατρικό ιστορικό Edward Shorter για την δημόσια τηλεόραση...
WGBH (Βοστώνη) και Blackwell Science. Κόπηκε από την The Health Century λόγω της τεράστιας ευθύνης της.
H παραδοχή ότι τα εμβόλια της φαρμακευτικής εταιρείας Merck έχουν παραδοσιακά ενισχύσει ιούς του καρκίνου (SV40 και άλλους) σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Ο ειδικός της υγείας, ο Δρ Leonard Horowitz, χαρακτηρίζει ως κορυφαίο ειδικό των εμβολίων στον κόσμο, τον Δρ Maurice Hilleman, που εξηγεί γιατί τα εμβολία της Merck εξάπλωνουν το AIDS, την λευχαιμία και άλλες φρικιαστικές πληγές σε όλο τον κόσμο.

Για να μάθετε πώς αρρωσταίνουν τα παιδιά από καρκίνο θα ήθελα να προσέξετε αυτό που θα σας πω (Τα πρόσωπα είναι φανταστικά).
- Ένα απόγευμα παίρνουν οι γονείς την ΜΑΙΡΟΥΛΑ (4 ετών) και την πηγαίνουν στον (στην) παιδίατρο για ένα συνηθισμένο εμβόλιο (MMR ας πούμε). Αφού εμβολιάσθηκε η μικρή έφυγαν και πήγαν σπίτι τους. Μετά από 3 περίπου μήνες η Μαιρούλα αρχισε να έχει τα πρωινά για κανα 5λεπτο τάση για εμετό. Επίσης χωρίς ιδιαίτερη αιτία η Μαιρούλα έπεφτε συνεχώς και χτυπούσε. Ανησύχησαν οι γονείς και πήγαν πάλι την Μαιρούλα στον (στην) παιδίατρο. Μόλις είδε την Μαιρούλα ο(η) παιδίατρος είπε στους γονείς να πάνε στα νοσοκομεία παίδων της Αθήνας και θα ειδοποιήσει να τους περιμένει νευρολόγος. Ανήσυχοι οι γονείς ρώτησαν τι συμβαίνει, οπότε ο(η) παιδίατρος τους απάντησε: Λόγω του εμβολίου που έκανε η Μαιρούλα πιθανώς να έχει δημιουργηθεί κύστη με υγρό στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Οι γονείς σάστισαν.

- Πήραν την Μαιρούλα και την πήγαν στο νοσοκομείο ΠΑΙΔΩΝ όπου τους περίμενε νευρολόγος. Μόλις εξέτασε ο νευρολόγος την Μαιρούλα έδωσε εντολή για μαγνητική στο κεφάλι. Οι γονείς τρελάθηκαν και είπαν στον νευρολόγο αυτά που τους είπε ο(η) παιδίατρος.
Τότε κυνικά ο νευρολόγος τούς είπε ότι μάλλον το υγρό έχει γίνει όγκος. Αμέσως η μητέρα ρώτησε τον γιατρό: Αφού τα εμβόλια δημιουργούν τέτοια προβλήματα γιατί οι γιατροί δεν ενημερώνουν τον κόσμο; Η απάντηση του νευρολόγου ήταν η εξής: Εγώ δεν εμβολιάζω τα παιδιά μου αλλά ποιός μπορεί να τα βάλει με τις φαρμακοβιομηχανίες από την στιγμή που καταφέρνουν να εγκρίνει ο ΕΟΦ τα δηλητηριά τους; Ξαναρωτάει η μητέρα: Πώς γίνεται να μην εμβολιάσω το παιδί μου και να το δεχτούν στο σχολείο; Απαντάει ο γιατρός: Μπορείς να πληρώσεις τον γιατρό να υπογράψει ότι έκανε το εμβόλιο το παιδί σου και να μην το κάνει. Οι γονείς ξέσπασαν σε λυγμούς.

- Έγινε τελικά η μαγνητική και βρέθηκε ότι η μικρή Μαιρούλα είχε έναν όγκο 5 εκατοστά στο πίσω μέρος του κεφαλιού εξαιτίας ενός εμβολίου. Αμέσως ξεκίνησε η διαδικασία για χειρουργείο. Εννοείτε ότι έπεσε και το σχετικό φακελάκι περί τα 3000 ΕΥΡΩ στον νευροχειρούργο.
Μέχρι εδώ είναι το πρώτο μέρος της επιχείρησης. Τα κρούσματα λευχαιμιών και όγκων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά την εισαγωγή στην αγορά των νέων εμβολίων από το 2005 και μετά.

Για προσέξτε το 2ο μέρος της επιχείρησης:
- Μετά από 10ήμερη παραμονή στην νευροχειρουργική η Μαιρούλα μεταφέρεται σε πολυδιαφημισμένο νέο ογκολογικό νοσοκομείο. Στο μεταξύ βγήκε και η ιστολογική εξέταση και βρέθηκε ότι η Μαιρούλα είχε κακοήθη όγκο. Αφού μπήκε στο δωμάτιο η Μαιρούλα ήρθε ο(η) ογκολόγος ιατρός και είπε στους γονείς ότι το παιδί τους για να έχει καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να φέρουν ένα φάρμακο (EDOXAN) από τις ΗΠΑ διότι το EDOXAN εδώ στην ΕΛΛΑΔΑ προέρχεται από Ινδία και Πακιστάν. Έντρομοι οι γονείς ρώτησαν γιατί συμβαίνει αυτό. Ο(Η) ογκολόγος απάντησε:Διότι το υπουργείο Υγείας έδωσε εντολή να προμηθευόμαστε τα πιο φθηνά φάρμακα που έχουν έγκριση από τον ΕΟΦ. Όμως επειδή τα φάρμακα αυτά έχουν πολλά προσθετικά (έκδοχα) έχουν και περισσότερες παρενέργειες και δεν είναι σίγουρο ότι θα έχουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έτσι οι γονείς ξεκίνησαν έναν αγώνα να φέρουν EDOXAN από τις ΗΠΑ. Φυσικά σχεδόν πούλησαν το μισό τους σπίτι.

- Έτσι ξεκίνησαν οι χημειοθεραπείες της Μαιρούλας. Εκτός από το ΕΝΤΟΞΑΝ η Μαιρούλα έπαιρνε ΟΓΚΟΒΙΝ, ΚΑΡΜΠΟΠΛΑΤΙΝΑ, ΒΕΠΕΣΙΝΤ σε διάφορες δόσεις και σχήματα. Οι θεραπείες που έκανε η Μαιρούλα ήταν 4ήμερες και κοστίζουν 5000 ευρώ για το ταμείο περίπου (η μία 4ήμερη).
Εδώ ξεκινάει το τρίτο μέρος της επιχείρησης. Πριν προχωρήσω θα δώσω μερικές πληροφορίες για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Για να καταπολεμηθεί η νόσος πρέπει να πέφτουν τα αιματολογικά και όχι να είναι φυσιολογικά, δηλαδή να πέφτουν σε επίπεδα που το παιδί να χρειάζεται μετάγγιση. Επομένως η αιμοσφαιρίνη να πέφτει κάτω από 8 και τα αιμοπετάλια κάτω από 20000. Βέβαια σε αυτή την περίπτωση με τα αιμοπετάλια το παιδί κινδυνεύει με εγκεφαλική αιμορραγία αλλά αυτό αντιμετωπίζεται με μετάγγιση.

- Η θεραπεία της Μαιρούλας πήγαινε καλά. Σε κάθε θεραπεία τα αιματολογικά έπεφταν όλο και πιο πολύ οπότε χρειάζονταν μετάγγιση. Εδώ αρχίζει και το πρόβλημα. Τα αιμοπετάλια της μετάγγισης έχουν όριο ζωής από 1 μέρα εως 5 μέρες ανάλογα από το πόσο είναι αποθηκευμένα όμως αυτό πως μπορούν να το ξέρουν οι γονείς; Οι γιατροί και οι νοσοκόμοι δεν μιλάνε αρκετά αν δεν πέσουν τα ανάλογα φακελάκια. Έτσι η Μαιρούλα έβαλε αιμοπετάλια αλλά ήταν για 2 ημέρες και το παιδί είχε πάθει από τις θεραπείες μυελική υποπλασία δηλαδή δεν παρήγαγε αιμοπετάλια ο μυελός. Οι γονείς νόμιζαν ότι όπως τις άλλες φορές έβαλε το παιδί τους αιμοπετάλια για 5 ημέρες. Την τρίτη ημέρα το βράδυ το παιδί είδε ένα εφιάλτη πιέστηκε και επειδή δεν είχε αρκετά αιμοπετάλια έπαθε εγκεφαλική αιμορραγία. Το παιδί ενώ πήγαινε καλά στην θεραπεία, τελικά πέθανε.




epanastasi-gr.blogspot.com

Πιο αδύνατη με το σωστό μακιγιάζ


Είναι γνωστό ότι ένα καλό μακιγιάζ μπορεί να καλύψει ατέλειες και να βελτιώσει αισθητά την εμφάνισή σας. Είχατε σκεφτεί, όμως...
ποτέ ότι ο σωστός συνδυασμός χρωμάτων μπορεί μέχρι και να σας αδυνατίσει; Το βρετανικό Vogue σας προτείνει να ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα και θα δείτε την εικόνα σας να αλλάζει:

Βήμα 1ο: Βάση

Αφού ανακαλύψετε ποια είναι η σωστή βάση για σας, αποφασίστε για το υπόλοιπο μακιγιάζ, το οποίο θα αναδείξει τα χαρακτηριστικά σας. Επιλέξτε ένα σούπερ φωτεινό φον ντε τεν, το οποίο θα απλώνεται εύκολα στην επιδερμίδα σας. Απλώστε το προϊόν με τις άκρες των δακτύλων σας, ώστε να έχετε ανάλαφρο αποτέλεσμα. Εάν χρειάζεστε επιπλέον βοήθεια, για να καλύψετε τυχόν μαύρους κύκλους, κόκκινα σημάδια ή σπυράκια, επιλέξτε ένα κονσίλερ στη φυσική απόχρωση της επιδερμίδας σας.

Βήμα 2ο: Ρουζ

Το πολύ έντονο ρουζ, που στη κυριολεξία χτίζει τα χαρακτηριστικά, είναι οριστικά παρελθόν. Ο πιο μοντέρνος τρόπος για να φοράτε ρουζ ή μπρονζέ έχει ενδιαφέρον. Προτιμήστε μία ελαφρά λαμπερή υφή και απλώστε τη σε ματ βάση. Επιλέξτε ανάμεσα σε αποχρώσεις, όπως απαλό μπρονζέ, τερακότα και ροζ ροδακινί σε πολύ λευκή επιδερμίδα, αλλά και όποια άλλη απόχρωση σας δίνει την αίσθηση του ηλιοκαμένου. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό προς μέτριο πάχος πινέλο για ρουζ και συγκεντρωθείτε στο κεντρικό σημείο στα μάγουλα και την περιοχή του πιγουνιού. Στο τέλος απλώστε ελάχιστο από το προϊόν ψηλά στο μέτωπο.

Βήμα 3ο: Highlight

Το επόμενο βήμα είναι να δημιουργήσετε κάποια φωτεινά σημεία στο πρόσωπό σας με τη βοήθεια ενός λαμπερού προϊόντος. Απλώστε το highlighter στα σωστά σημεία, όπως κάτω από το τόξο των φρυδιών, πάνω από τα μήλα του προσώπου και κατά μήκος του πιγουνιού, και δώστε ένα διακριτικό τελείωμα με το πινέλο σας στους κροτάφους. Εάν είναι καλοσχηματισμένη η μύτη σας, μη χρησιμοποιήσετε το highlighter κατά μήκος του οστού της μύτης. Βάλτε ελάχιστη ποσότητα επάνω αλλά και κάτω από τα χείλη, ώστε να αναδειχθούν και να δείχνουν μεγαλύτερα.

Βήμα 4ο: Σκιά

Στο τέλος, με το πινέλο που χρησιμοποιείτε στα βλέφαρα πάρτε ελάχιστη ποσότητα σκιάς, την οποία θα απλώσετε στην κόγχη των ματιών, και μία πιο ελαφριά απόχρωση πιο πάνω, στα όρια του οστού. Εάν πιστεύετε ότι το πρόσωπό σας χρειάζεται λίγο πιο πολύ χρώμα, απλώστε ρουζ σε ζεστή ροζ απόχρωση στα μάγουλα.

«Όπλο» κατά του διαβήτη το γκρέιπ φρουτ


Το γκρέιπ φρουτ είναι οπωροφόρο δέντρο της τάξης των σαπινδωδών, του γένους κίτρος και της οικογένειας των ρυτοειδών (σπεριδοειδών), αγγειόσπερμο δικότυλο φυτό και καλλιεργείται για... τον ομώνυμο καρπό του. Θεωρείται πολύ πιθανό ότι το γκρέιπ φρουτ αποτελεί μετάλλαξη της φράπας.

Η ονομασία «γκρέιπ φρουτ» έλκει την καταγωγή της από τις ανατολικές Ινδίες τον 18ο αιώνα κυρίως λόγω του τρόπου που αναπτύσσεται. Ο τρόπος ανάπτυξης είναι παρόμοιος με εκείνον των σταφυλιών σε ομάδες των 10 με 12 καρπών.

Ωστόσο μοιάζει με μεγάλο πορτοκάλι, κάτι σαν διασταύρωση ανάμεσα σε πορτοκάλι και κίτρο. Ανάλογα με το χρώμα της σάρκας τους, τα γκρέιπφρουτ χωρίζονται σε λευκά ή ροζ – κόκκινα.

Το μισό ενός γκρέιπ φρουτ περιέχει περίπου:

52 θερμίδες
0,2 γρ. λιπαρά
13 γρ. υδατάνθρακες
0,9 γρ. πρωτεΐνες
2 γρ. φυτικές ίνες

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να εντάξουμε το γκρέιπ φρουτ στο ημερήσιο σιτηρέσιό μας. Πέρα από τις λίγες θερμίδες που περιέχει, αποτελεί και εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και καλή πηγή διαιτητικών ινών. Εμπεριέχει επίσης ικανοποιητικές ποσότητες βιταμινών Α και Β αλλά και μέταλλα όπως κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, φώσφορο και σίδηρο.

Επίσης, τα ροζ και τα κόκκινα γκρέιπ φρουτ είναι πλούσια σε λυκοπένιο (εξού και το χρώμα τους), ένα καροτονοειδές φυτοχημικό, γνωστό για την αντιοξειδωτική του δράση αλλά και για την πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου (όπως του καρκίνου του προστάτη). Τα λευκά γκρέιπ φρουτ εμπεριέχουν μεγάλες ποσότητες λεμονοειδών (φυτοχημικά συστατικά) τα οποία παρουσιάζουν επίσης αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Σύγχρονες κλινικές μελέτες, έδειξαν ότι τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια και το γκρέιπ φρουτ περιέχουν ναρινγενίνη, ένα φλαβονοειδές που θεωρείται ότι έχει βιοενεργή δράση στην ανθρώπινη υγεία. Είναι ένα αντιοξειδωτικό, εξολοθρευτής ελευθέρων ριζών, αντιφλεγμονώδες, προάγει τον μεταβολισμό των υδατανθράκων, και διαμορφωτής του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιστημονικές αποδείξεις δείχνουν ότι η ναρινγενίνη μειώνει την οξειδωτική ζημιά στο DNA.

Το γκρέιπ φρουτ περιέχει πηκτίνη, μια μορφή διαλυτής ίνας, ικανής να μειώσει τα ποσοστά της χοληστερόλης, απομακρύνοντάς την από τον οργανισμό και μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο αθηροσκλήρωσης. Επίσης η πηκτίνη μειώνει τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αλλά και τον ρυθμό απορρόφησης των υδατανθράκων. Εάν είστε διαβητικοί, τότε πρέπει οπωσδήποτε να συμπεριλάβετε το γκρέιπφρουτ στην καθημερινή σας διατροφή.

Μελέτη έδειξε πως όσοι ασθενείς κατανάλωναν μισό γκρέιπφρουτ πριν από κάθε γεύμα για δώδεκα εβδομάδες, παρουσίασαν χαμηλότερα ποσοστά ινσουλίνης και γλυκόζης μετά από κάθε γεύμα, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν γκρέιπ φρουτ πριν από το γεύμα τους.

Τέλος το γκρέιπ φρουτ λόγω της καλής περιεκτικότητάς του σε φυτικές ίνες συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του πεπτικού μας συστήματος και κατ' επέκταση της καλής λειτουργίας του εντέρου.

Ωστόσο πρέπει να αναφερθεί ότι υπάρχει αλληλεπίδραση της κατανάλωσης γκρέιπ φρουτ με κάποιες κατηγορίες φαρμάκων. Στα τοιχώματα του λεπτού εντέρου υπάρχουν ειδικά ένζυμα, τα οποία παρεμποδίζουν την απορρόφηση των φαρμάκων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, ο οργανισμός να απορροφά μικρότερη ποσότητα φαρμάκου απ' αυτή που έχει καταναλωθεί.

Τα γκρέιπ φρουτ όμως μπορούν να μπλοκάρουν τη δράση αυτών των ενζύμων. Έτσι η συγκέντρωση των φαρμάκων στο αίμα θα αυξηθεί, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος για αυξημένη τοξικότητα. Για το λόγο αυτό δεν ενδείκνυται η κατανάλωση γκρέιπ φρουτ σε ασθενείς που ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή. Ορισμένες κατηγορίες φαρμάκων που αλληλεπιδρούν με τα γκρέιπφρουτ είναι τα ανοσοκατασταλτικά, τα αντιισταμινικά, τα ψυχιατρικά, τα φάρμακα που χορηγούνται για τη ρύθμιση άσθματος, τα φάρμακα για την καταπολέμηση του Aids κ.ά.

Όταν αγοράζετε γκρέιπ φρουτ, κοιτάξτε τα φρούτα να είναι βαριά για το μέγεθός τους και αποφύγετε όσα έχουν μαλακά σημεία ή δείχνουν χτυπημένα. Αν σκοπεύετε να τα καταναλώσετε μέσα σε μία εβδομάδα, μπορείτε να τα αφήσετε στον περιβάλλοντα χώρο της κουζίνας σας. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση μπορείτε να τα διατηρήσετε για 2 με 3 εβδομάδες στο ψυγείο σας.

Το γκρέιπ φρουτ μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στην διατροφή σας ως εξής :

Μπορείτε να φτιάξετε χυμό απ' αυτό ή σε συνδυασμό με άλλα φρούτα. Μπορείτε να το προσθέσετε σαν συστατικό σε σαλάτες ή σε σάλτσες.

Επίσης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε μέσα σε φρουτοσαλάτες μαζί με άλλα φρούτα ή και σε γρανίτες. Τέλος, μπορεί να καταναλωθεί και σαν γλυκό του κουταλιού.
medicalnews.gr

Πώς θα διατηρήσουμε τα μαλλιά μας στη... θέση τους;


Βλέπετε κάθε φορά που χτενίζεστε τις τρίχες να εγκαταλείπουν το κεφάλι σας; Το ίδιο συμβαίνει περίπου στο 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού που πάσχει από απώλεια μαλλιών, είτε αυτή οφείλεται σε...φαρμακευτικές αγωγές είτε σε στρες, σε έλλειψη μετάλλων ακόμα και σε κληρονομικότητα. Υπάρχει λύση;

Αν ανήκετε και εσείς σε αυτούς που τρομάζουν στη θέα της βούρτσας, θα πρέπει να πιάσετε το πρόβλημα από τη ρίζα του, αναζητώντας δηλαδή με τη βοήθεια ειδικού τον τύπο της αλωπεκία που σας βασανίζει.

Τύποι αλωπεκίας

Ανδρογενής Αλωπεκία: Ίσως η πιο συνηθισμένη μορφή τριχόπτωσης. Οι ορμόνες και η κληρονομικότητα είναι οι βασικότεροι παράγοντες που την προκαλούν. Στους άντρες οδηγεί σε απώλεια μαλλιών στο μπροστινό τμήμα του κρανίου. Στις γυναίκες, που είθισται να την εμφανίζουν μετά την εμμηνόπαυση, οι τρίχες λεπταίνουν γενικά στη μετωπική επιφάνεια, ακριβώς πίσω από τη γραμμή των μαλλιών, αλλά παραμένουν χοντρές στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Τοξική: Εμφανίζεται μετά από εξάντληση του οργανισμού και στρες. Μια αρρώστια, μια μόλυνση, ξαφνική απώλεια βάρους ακόμα και εγκυμοσύνη μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών. Ασθένειες, όπως ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, ο διαβήτης και προβλήματα στο θυρεοειδή ενδέχεται να οδηγήσουν σε τριχόπτωση ανάλογη χημειοθεραπείας.

Γυροειδής αλωπεκία: Πρόκειται για αυτοάνοσο νόσημα που εμφανίζεται κυρίως σε νεαρές ηλικίες. Προκαλεί μικρές, στρόγγυλες περιοχές αλωπεκίας στο κεφάλι ή τα γένια. Συνήθως τα μαλλιά φύονται εκ νέου σε διάστημα μηνών ή και χρόνων.

Ολική αλωπεκία: Κάθε τρίχα του σώματος χάνεται, από τα μαλλιά μέχρι τις βλεφαρίδες. Οι λόγοι είναι ψυχολογικοί και η επανεμφάνιση τριχοφυΐας είναι πολύ δύσκολη.

Υπάρχει λύση;

Αν και δεν υπάρχει συνταγή για αιωνίως πλούσια και στιλπνά μαλλιά, υπάρχουν αρκετοί και εύκολοι τρόποι για να διατηρήσουμε τα μαλλιά μας σε καλή κατάσταση όσο το δυνατόν περισσότερο. Το παν είναι να προσέχουμε για να έχουμε…

Στο styling

Η ζέστη καταστρέφει τα μαλλιά. Το πιστολάκι αλλά και εργαλεία όπως ισιωτική, ψαλίδια, βούρτσες και ρόλεϊ που λειτουργούν θερμαίνοντας τα μαλλιά, όχι μόνο κάνουν την τρίχα πιο αδύναμη κι εύθραυστη αλλά αν έρθουν κατά λάθος σε επαφή με το δέρμα καίνε τους θύλακες των τριχών. Εξίσου επιβαρυντική για την αντοχή των μαλλιών, είναι η βαφή.

Οι επισκέψεις στο κομμωτήριο για βάψιμο πρέπει να απέχουν 6 με 8 εβδομάδες μεταξύ τους, και ειδικά όταν τα μαλλιά έχουν γκριζάρει που είναι ακόμα πιο ευαίσθητα.

Τέλος, ακόμα και τα χτενίσματα μπορούν να συμβάλλουν στην αποδυνάμωση τις τρίχας. Ψηλές κοτσίδες και σφιχτοί κότσοι, αν γίνονται σε καθημερινή βάση, μπορούν να οδηγήσουν μακροπρόθεσμα στην «αλωπεκία του τραβήγματος» όπως είναι ευρέως γνωστό το φαινόμενο αδύναμων μαλλιών τέτοιων χτενισμάτων.
Στο λούσιμο

Η επιλογή του σαμπουάν είναι σημαντική. Το ιδανικό είναι ένα απαλό σαμπουάν. Με τον όρο απαλό εννοούμε χωρίς χημικά αλλά με φυσικά μαλακτικά συστατικά όπως το μέλι, το λάδι και το βούτυρο καριτέ, ενώ αν έχετε πολύ πιο λεπτά μαλλιά μπορείτε να δοκιμάσετε κι ένα σαμπουάν για μωρά.

Τα «ενισχυμένα» με πρωτεΐνες σαμπουάν δε προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης, γιατί μολονότι οι πρωτεΐνες είναι καθοριστικές για την υγεία των μαλλιών δεν απορροφούνται από τα σαμπουάν. Βραχυπρόθεσμα δημιουργούν εφέ όγκου και στιλπνότητας αλλά δεν προστατεύουν την τρίχα, αντίθετα κάποια συστατικά τους ενδέχεται να την επιβαρύνουν κιόλας.

Μετά το λούσιμο καλό θα ήταν να μην τρίβετε τα μαλλιά με πετσέτα για να στεγνώσουν, ούτε να τα ξεμπλέκετε τα με χτένα γιατί με τον τρόπο αυτό σπάνε πολλές τρίχες. Αντίθετα, λύστε τους κόμπους με τα χέρια σας και επιλέξτε μια απαλή βούρτσα για χτένισμα.

Στην καθημερινότητα

Το στρες είναι καταστροφικό, μεταξύ άλλων και για τα μαλλιά. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τριχόπτωση αποτελεί ένα από τα αρχικά καμπανάκια του οργανισμού ότι εξαντλείται. Επαρκής ύπνος και εκτόνωση του στρες μέσω φυσικής δραστηριότητας, θα επαναφέρουν την εντυπωσιακή σας κόμη. Εξίσου ευεργετικά αποτελέσματα έχει και η διατροφή. Είναι φυσικό ότι ένας υγιής οργανισμός θα έχει καλύτερα μαλλιά από έναν μη υγιή. Εμπλουτίστε λοιπόν το διαιτολόγιό σας με σίδηρο, πρωτεΐνες, βιταμίνη C, λιπαρά Ωμέγα 3, ψευδάργυρο ενώ αποκλείστε θερμιδικά φτωχές δίαιτες.

Ένα χρήσιμο τεστ

Αν νιώθετε ότι η απώλεια των μαλλιών σας είναι ανησυχητική, μπορείτε να ελέγξετε την ποιότητα της τρίχας. Πάρτε 20 -30 τρίχες, κρατήστε τες ανάμεσα στον αντίχειρα και τον δείκτη, και με το άλλο χέρι τραβήξτε αργά και δυνατά. Αν περισσότερες από 6 τρίχες σπάσουν, τότε ίσως τα μαλλιά σας χρειάζονται «τόνωση». Για πιο ασφαλή και επιστημονική εκτίμηση, ενδείκνυνται εξετάσεις θυρεοειδούς ή/και σιδήρου.

Νέες μέθοδοι αντιμετώπισης

Ωστόσο υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του προβλήματος. Η μεταμόσχευση μαλλιών είναι από τις πιο γνωστές μεθόδους για την επανεμφάνιση μαλλιών. Το αποτέλεσμα, αν γίνει σωστά η διαδικασία, μπορεί να δείχνει αρκετά φυσικό. Η θεραπεία με λέιζερ διεγείρει τους θύλακες αυξάνοντας τη ροή του αίματος με σκοπό τη δημιουργία νέας τρίχας.

Άλλες μέθοδοι είναι διάφορες φαρμακευτικές αγωγές και κρέμες στεροειδών για τις οποίες είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε γιατρό. Βέβαια, δεν είναι κάθε τρόπος αντιμετώπισης για όλους, αφού εξαρτάται από το φύλο, την ηλικία, αλλά και τον τύπο της αλωπεκίας.
clickatlife.gr