ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Νυμφαίο: Οι αρκούδες... ξύπνησαν


Οι αρκούδες ξύπνησαν στο Καταφύγιο της Αρκούδας και περιμένουν να τις επισκεφθείτε στο Νυμφαίο. Ήδη εδώ και μερικές ημέρες στο εσωτερικό του καταφυγίου παρουσιάζεται...
κινητικότητα με τις αρκούδες να κάνουν μικρές και μεγάλες βόλτες, να παίρνουν το μπάνιο τους στις 2 μικρές λιμνούλες του Καταφυγίου.

Η πρώτη αρκούδα που ξύπνησε φέτος ήταν ο Κυριάκος, που μαζί με τον αδερφό του, Μανώλη, είναι οι πιο «κοινωνικές» αρκούδες που μπορούν να παρατηρήσουν οι επισκέπτες.

Ακόμη και ο νωχελικός Γιώργος, ο μαύρος αμερικανός αρκούδος που δεν βγαίνει από τη φωλιά του αν δεν βγει και ο ήλιος, ξύπνησε και απολαμβάνει την ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα.

Ευχάριστα είναι τα νέα και από τον Ανδρέα που ξύπνησε φέτος 49 ετών (με 25-30 έτη, μέσο προσδόκιμο ζωής για τις αρκούδες!) και αποτελεί τον γηραιότερο αρκούδο σε Καταφύγιο παγκοσμίως. Ο Ανδρέας με τα κινητικά προβλήματα της ηλικίας του και το γκριζωπό τρίχωμά του, βγήκε από τη φωλιά του και αργά αλλά σταθερά μετακινείται καθημερινά προς το φράχτη του Καταφυγίου και πίσω στη φωλιά.

Η διάθεσή τους για φαγητό δεν έχει επανέλθει ακόμη. Κάτι που είναι φυσιολογικό καθώς διακόπτεται εντελώς κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Το εγερτήριο των αρκούδων ανοίγει ταυτόχρονα και τις πόρτες του Καταφυγίου για τους επισκέπτες που ήδη από το Σάββατο, 9 Μαρτίου, μπορούν να ξεναγούνται στην περιπετειώδη ζωή των 12 αρκούδων.

Και μέχρι να μπορέσετε να επισκεφθείτε και τις 12, υιοθετήστε μία εδώ arcturos.gr/eshop/eshop.php?idsub=20

Ώρες λειτουργίας:

Καταφύγιο Αρκούδας/Νυμφαίο: Ημέρες λειτουργίας καθημερινές (εκτός Τετάρτης), Σαββατοκύριακα και τις αργίες με ώρες ξεναγήσεων τις εξής: 10.00πμ, 11:00πμ, 12.00μμ, 13.00μμ, 14.00μμ, 15.00μμ, 16.00μμ, 17.00μμ.

Κέντρο Ενημέρωσης για την Καφέ Αρκούδα (Νίκειος Σχολή/Νυμφαίο): Ημέρες λειτουργίας Σαββατοκύριακα και Αργίες με ώρες ξεναγήσεων τις εξής: 10.00πμ, 11:00πμ, 12.00μμ, 13.00μμ, 14.00μμ, 15.00μμ, 16.00μμ, 17.00μμ.

Για επισκέψεις σχολείων και ομάδων-γκρουπ θα πρέπει να προηγηθεί τηλεφωνική συνεννόηση για ραντεβού.

Περισσότερες πληροφορίες για τους επισκέπτες και ραντεβού για τα σχολεία στο www.arcturos.gr και στο 23860 41500.

vivanews.gr

Συνάντηση με το Δ.Σ του Συνδέσμου Προπονητών Ν. Πιερίας πραγματοποίησε ο υποψήφιος πρόεδρος για την ΕΠΣ Πιερίας, Δημήτρης Ελευθεριάδης




  «Θέλουμε τις γνώσεις σας»


     Με το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Προπονητών Ν. Πιερίας συναντήθηκε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, ο υποψήφιος πρόεδρος για την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας, Δημήτρης Ελευθεριάδης, έχοντας την ευκαιρία τόσο αυτός, όσο και οι υποψήφιοι σύμβουλοί που τον πλαισίωναν, να ακούσουν τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες των προπονητών της Πιερίας. 
 

    Ο κ. Ελευθεριάδης αναφέρθηκε στο όραμα του ίδιου και της ομάδας του για τη δημιουργία μιας Ένωσης που θα έχει, εκτός των άλλων, άμεση συνεργασία με τους προπονητές του νομού. Μάλιστα αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες προτάσεις οι οποίες είναι καταγεγραμμένες στο πρόγραμμα του, σημειώνοντας ότι η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Πιερίας οφείλει να στηρίξει τον πιεριέα προπονητή και να του δώσει όλα εκείνα τα εφόδια που χρειάζεται για να εξελιχθεί και να προοδεύσει. Όπως είπε, μέλημα του, είναι η δημιουργία Σχολής Προπονητών στην Πιερία, κυρίως όμως είναι η άμεση συνεργασία με τους προπονητές σε όλα τα επίπεδα που η ΕΠΣ θα μπορούσε να φανεί χρήσιμη και να υποστηρίξει τη δουλειά τους, μέσα από συγκεκριμένες πρωτοβουλίες. «Θέλουμε τις γνώσεις σας» ανέφερε συγκεκριμένα υποστηρίζοντας ότι ο μορφωμένος προπονητής θα πρέπει-επιτέλους- να πάρει τη θέση που του αξίζει. 
 

   Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών κ. Λάζαρος Τζιούτζιος εξέφρασε την ικανοποίησή του που δίνεται βήμα για διάλογο στον Σύνδεσμο Προπονητών Πιερίας, κάτι που, όπως είπε, απουσίαζε τα προηγούμενα χρόνια. Δεν δίστασε μάλιστα να αναφερθεί στο κλίμα καχυποψίας που διέκρινε τις σχέσεις παραγόντων και προπονητών καθώς και ότι η πόρτα της Ένωσης ήταν κλειστή μέχρι τώρα για το Σύνδεσμο ο οποίος, όπως είπε, ουδέποτε στηρίχθηκε όπως θα έπρεπε.
Μέλημα της Ένωσης, ανέφερε ακόμη ο κ. Τζιούτζιος, θα πρέπει να είναι η αναβάθμιση, εκτός των άλλων, των προπαιδικών και παιδικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου στην Πιερία, τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.
«Για μας είναι ιδιαίτερα σημαντικό το ότι καταγράψατε τις προτάσεις σας σε ένα φυλλάδιο, μέσα στις οποίες συμπεριλάβατε τις σκέψεις σας για τους προπονητές. Είναι κάτι που θα σας δεσμεύει» ανέφερε ο κ. Στέλιος Καλαϊτζίδης, ταμίας του Συνδέσμου, επικροτώντας το γεγονός ότι για πρώτη φορά ένας υποψήφιος δεσμεύεται προεκλογικά με γραπτές προτάσεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν ανάλογες συναντήσεις με εκπροσώπους θεσμικών φορέων.

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής



ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                               Κατερίνη,  22    Μαρτίου  2013



                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



                               


Με τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής, κ.  Κώστα Χατζηστεφανίδη,συναντήθηκε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,την Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013,  στο γραφείο της στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας υποδέχτηκε θερμά τον Πρόεδρο της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και μίλησε με θαυμασμό για το σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η Ένωση στην προσπάθεια διατήρησης και ανάδειξης του ελληνικού στοιχείου στο εξωτερικό.

«Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν ξεχνούν ποτέ την Ελλάδα. Είναι πιο Έλληνες από τους Έλληνες που ζούμε σ΄αυτή τη χώρα»,τόνισε η κ. Σοφία Μαυρίδου. Άλλωστε, επεσήμανε το δυναμισμό, την υπερηφάνεια  και  την υπέρμετρη αγάπη των ομογενών για την πατρίδα, την οποία αποδεικνύουν έμπρακτα σε κάθε ευκαιρία , είτε υπερασπιζόμενοι τα εθνικά μας συμφέροντα, είτε προβάλλοντας την ελληνική μας ταυτότητα, τα ελληνικά προϊόντα, τον ελληνικό τουρισμό κ.α. 


« Οι μέρες που βιώνουμε ως λαός είναι δύσκολες. Περισσότερο από ποτέ έχουμε ανάγκη από το ενδιαφέρον , την αγάπη και τη στήριξη των ομογενών μας» , πρόσθεσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.
Από την πλευρά του ο κ. Χατζηστεφανίδης ενημέρωσε την κ. Μαυρίδου για την ιστορία, τις δράσεις,  τα μελλοντικά σχέδια της
Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής καθώς και για το ετήσιο συνέδριο της Ένωσης που θα λάβει χώρα στο Αλεξάνδρειο Ίδρυμα στο Λιτόχωρο Πιερίας, από τις 8 ως τις 12 Ιουλίου 2013.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας ευχαρίστησε τον κ. Χατζηστεφανίδη για τη συνάντηση και δεσμεύθηκε να συμβάλει στο μέτρο του δυνατού στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες της Ένωσης. 

Συνάντηση Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας με το Διοικητή και τον Επιπυραγό της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κ. Μακεδονίας και το νέο Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ

28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη                         e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                                               Κατερίνη,  22   Μαρτίου  2013



                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ




Την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, επισκέφθηκαν στο γραφείο της στην έδρα της Π.Ε.Πιερίας, ο Διοικητής της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κ. Μακεδονίας, Υποστράτηγος Π.Σ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Επιπυραγός της  Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κ. Μακεδονίας, Υπασπιστής, Ιωάννης Στεργιούλας και ο νέος  Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κατερίνης,  Γιώργος  Παπαπολύκαρπος.


Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας αναφέρθηκε στο ρόλο του Πυροσβεστικού Σώματος, στους κινδύνους στους οποίους εκτίθενται   και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι για την προάσπιση της ασφάλειας  που αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα του κάθε πολίτη.


Στο πλαίσιο της εθιμοτυπικής συνάντησης τέθηκαν επι τάπητος οι ανάγκες και οι ελλείψεις που καταγράφονται στο σώμα  σε προσωπικό και εξοπλισμό εξαιτίας της δυσμενούς οικονομικής κρίσης καθώς και η σημασία της αγαστής συνεργασίας που πρέπει να διατηρηθεί με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών.


Η κ. Σοφία Μαυρίδου τους ευχαρίστησε για την επίσκεψη και ευχήθηκε υγεία, δύναμη και καλή επιτυχία στο σημαντικό έργο  που καλούνται να επιτελέσουν.  Άλλωστε, τους διαβεβαίωσε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας στηρίζει το δύσκολο έργο της κοινωνικής αποστολής προς όφελος της κοινωνίας  στο οπο

Δόθηκε η επιταγή στo Δημοτικό Σχολείο Καλλιθέας.





Την επιταγή των 1.500 ευρώ από την αποκριάτική εκδήλωση που διοργάνωσαν τρεις  σύλλογοι της Καλλιθέας, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου, η Ομάδα Γερμανόφωνων Γυναικών και ο Πολιτιστικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος, παρέδωσε σήμερα αντιπροσωπεία των τριών συλλόγων, στο Διευθυντή του δημοτικού σχολείου Καλλιθέας κ. Συριανίδη Δημήτριο, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του σχολείου για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. 
Οι Σύλλογοι προσπάθησαν να κάνουν ό,τι καλύτερο για να βοηθήσουν να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του δημοτικού σχολείου.  Ελπίζουμε η προσπάθειά μας να προσθέσει ένα λιθαράκι στην υλοποίηση των δράσεων που έχει σχεδιάσει η διεύθυνση του σχολείου.


Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του δημοτικού σχολείου Καλλιθέας
Ομάδα Γερμανόφωνων Γυναικών Καλλιθέας
Πολιτιστικός Μουσικοχορευτικός Σύλλογος Καλλλιθεας

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                                   Παραλία Πιερίας   22-03-2013
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ                                       Αριθ.Φακέλου: 611.8/2013   
ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ  –                                              Αριθ.Σχεδίου: 827
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΚΤΟΦΥΛΑΚΗΣ
ΥΠΟΛΙΜΕΝΑΡΧΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ              ΠΡΟΣ : ΠΕΡ.  ΚΕΝΤ.  ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ                                                                                                                     ΑΝΤΙΠ/ΡΕΙΑ   ΠΙΕΡΙΑΣ                                                                                                                               ΓΡΑΦΕΙΟ   ΤΥΠΟΥ                                                                                                                           ( email : press@pieria.pkm.gov.gr)
             


      ΣΑΣ  ΑΝΑΜΕΤΑΒΙΒΑΖΟΥΜΕ  ΤΗΝ  ΠΑΡΑΚΑΤΩ  ΕΚΤΑΚΤΗ  ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ  ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ  ΓΙΑ  ΤΗΝ  ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΚΑΙ  ΤΙΣ  ΔΙΚΕΣ  ΣΑΣ  ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ  :

               
Ώρα έκδοσης :  07:00 UTC  22-03-2013
WWME21 LGAT 220700

ΑΠΟ : ΕΜΥ/
NΜΚA
ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ 07:00 UTC  22-03-2013
ΙΣΧΥΕΙ ΑΠΟ 141000  UTC ΕΩΣ 142200  UTC


ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΕΛΤΙΟ ΘΥΕΛΛΩΔΩΝ ΑΝΕΜΩΝ

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ ΧΑΜΗΛΟ ΜΕ ΚΕΝΤΡΑ 992  ΣΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΚΑΙ 1002 ΣΤΙΣ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΕΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΛΙΒΥΗΣ ΚΙΝΗΤΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΒΟΡΕΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΣ :
 ΤΟΝ  ΘΕΡΜΑΙΚΟ ΜΕ  ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΟΥΣ ΣΧΕΔΟΝ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ 7  ΤΟΠΙΚΑ  ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ  8  BF  ΚΑΙ ΑΠΟ 221200 UTC ΣΧΕΔΟΝ ΘΥΕΛΛΩΔΕΙΣ 7 .


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΕΣ ΣΤΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΑΚΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΚΑΙΡΟΥ ΤΗΣ Ε.Μ.Υ. ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ Ε.Μ.Υ. (www. emy.gr).


                                                                                                            Η ΛΙΜΕΝΙΚΗ ΑΡΧΗ



                                                                                    ΥΠΟΠ/ΡΧΟΣ ΛΣ ΚΟΝΤΕΛΙΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ      

Είναι Δικαίωμά μας η Επιλογή του τόπου και του τρόπου που θα φέρουμε στη ζωή το παιδί μας αλλά και η διαχείριση του πλακούντα μας!


Της Ειδικής Παθολόγου, Μαρίας-Μυρτώ Γρίβα
Στις 22/10/2009 εγώ κι ο πρώην άντρας μου βιώσαμε το μεγαλύτερο θαύμα της ζωής, την γέννηση της κόρης μας στο πιο ανθρώπινο περιβάλλον που μπορούσαμε να επιλέξουμε, το σπίτι μας. Τον Ιούνιο του 2013 θα δικαστούμε μαζί με άλλους γονείς, γιατρούς και μαίες. Είμαστε κατηγορούμενοι όχι για τον τόπο που επιλέξαμε να γεννήσουμε τα παιδιά μας, αλλά…για το ότι μολύναμε το περιβάλλον επειδή δεν…..παραδώσαμε τους «επικίνδυνους και μολυσματικούς» πλακούντες μας σε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα διαχείρισης και «θέσαμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία»!!!

Μέχρι σήμερα και παρά τα πολλά ανυπόστατα δημοσιεύματα δεν δώσαμε μια δημόσια απάντηση, για έναν και μόνο λόγο: δεν είμαστε σωματείο ή σύλλογος, ούτε μέλη ανωνύμων εταιρειών, που εξειδικεύονται στην διαχείριση και αξιοποίηση πλακούντων.
Είμαστε όλοι άνθρωποι που παλεύουμε να επιβιώσουμε οικονομικά και να φροντίσουμε της οικογένειές μας και δεν υπήρχε η πολυτέλεια χρόνου για να συντονίσουμε τις ενέργειές μας. Από εδώ και πέρα όμως οι απαντήσεις μας θα είναι δημόσιες.

Εγώ αποφάσισα σήμερα να κοινοποιήσω την δική μου ιστορία, υπό το βάρος της ηθικής ευθύνης και της συναισθηματικής φόρτισης όταν έμαθα ότι μεταξύ των συγκατηγορουμένων μου δύο δεν βρίσκονται πια στην ζωή. Η μία ήταν εξαιρετική συνάδελφος κι ο άλλος πατέρας τριών παιδιών. «’Εμεινε» πίσω η γυναίκα του πέρα από χήρα και μαμά τριών παιδιών να είναι και κατηγορούμενη μαζί μας.

Τα γεγονότα:

1) Είναι δικαίωμα κάθε γονιού να επιλέξει τον τόπο και τον τρόπο που θα γεννήσει
2) Είναι δικαίωμα κάθε γονιού να επιλέξει ποιός και πόσοι θα συμμετέχουν στην διαδικασία αυτή
3) Ο πλακούντας είναι το όργανο που κρατάει τα έμβρυά μας στην ζωή κατά την διάρκεια της κύησης. Είναι αυτό το μαγικό «κάτι» που μας κάνει ένα με τα έμβρυα που κυοφορούμε. ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ και ΜΟΛΥΣΜΑΤΙΚΟ ΑΠΟΒΛΗΤΟ. Αν ο πλακούντας μας, που είναι ένα με τα δυνάμει μωρά μας στην ενδομήτρια ζωή είναι επικίνδυνος και μολυσματικός, τότε και αυτά είναι επικίνδυνα και μολυσματικά. Σε ποιόν δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα έπρεπε να τα έχουμε «παραδώσει» για διαχείριση;
4) ΚΑΝΕΝΑΣ πλακούντας δεν βρέθηκε ποτέ στα σκουπίδια και για αυτό δεν υπάρχει ΠΟΥΘΕΝΑ ως στοιχείο στο κατηγορητήριο. Οι πλακούντες μας είναι θαύμα της φύσης κι όχι απόβλητα, για να τα πετάξουμε στις τουαλέτες ή στα σκουπίδια. Τουλάχιστον έτσι τους αντιλαμβανόμαστε εμείς οι συνειδητοποιημένες μαμάδες, προφανώς σε αντίθεση με ορισμένους επαγγελματίες υγείας.

5) Κάθε σύλλογος, αρχή ή άλλος φορέας, που ισχυρίζεται ότι είναι τόσο ευαισθητοποιημένος για το δικαίωμα της γυναίκας να γεννάει όπως επιλέγει, θα έπρεπε από χρόνια να έχει πάρει δημόσια θέση για το υψηλό ποσοστό καισαρικών και περινεοτομών στην Ελλάδα (51% των γεννήσεων γίνονται με καισαρική με βάση στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο Βήμα και στην Καθημερινή)
6) Κάθε μητέρα που επιλέγει να γεννήσει σπίτι της το επιλέγει από σεβασμό και αγάπη στο σώμα της, στο μωρό της και στο περιβάλλον κι αυτή η επιλογή από μόνη της είναι έμπρακτη απόδειξη ότι δεν θα έκανε οτιδήποτε που να βλάπτει τον εαυτό της, το μωρό της ή το περιβάλλον
7) Σε όλη την Ευρώπη οι γυναίκες έχουν δικαίωμα όχι μόνο στο να επιλέξουν τον τόπο που θα γεννήσουν, αλλά και το πώς θα διαχειριστούν αυτό το θαύμα της φύσης που λέγεται πλακούντας.
8) Η γέννηση ενός παιδιού είναι ένα θαύμα που απαιτεί σεβασμό και που το διαχειρίζονται οι δύο άνθρωποι που το δημιούργησαν, οι γονείς. Κανένας σύλλογος δεν νομιμοποιείται να καθορίζει τις επιλογές μας
9) Ο Σύλλογος Μαιών Θεσσαλονίκης κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά εις βάρος μας και τώρα δια στόματος της Προέδρου του κ. Βικτωρίας Μοσχάκη ισχυρίζεται ότι θα μας προστατέψει. ΑΠΟΠΟΙΟΥΜΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ την «προστασία» όσων υπήρξαν η αφορμή για να υπάρχει πρόσβαση στα προσωπικά μου δεδομένα, όσων έκαναν ότι ήταν δυνατόν από περήφανη μητέρα της κόρης μου να γίνω κατηγορούμενη για μόλυνση περιβάλλοντος. 
10) Σε μια ΕΥΝΟΝΟΥΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ μόνη μου προστασία είναι το Σύνταγμα, οι Νόμοι, οι Αδέκαστοι Δικαστές και η Κοινή Λογική
11) Την δίκη μου δεν την αντιμετωπίζω ως κατηγορούμενη, αλλά ως ενεργός πολίτης που παλεύει, για να μπορεί η κόρη μου να αποφασίζει όταν έρθει η σειρά της για το δικό της παιδί και τον δικό της πλακούντα.

Υπό το βάρος της συναισθηματικής φόρτισης και της ηθικής ευθύνης στους εκλιπόντες συγκατηγορούμενους μου την γυναικολόγο ΜΙΛΕΝΑ ΡΟΥΣΚΟΒΑ και ΦΑΝΑΡΙΩΤΗ ΔΗΜΗΤΡΗ, πατέρα τριών παιδιών, με την δημόσια δέσμευση να δώσω και την δική τους μάχη για έναν καλύτερο κι ελεύθερο κόσμο

Με τιμή

Η 79η κατηγορούμενη

Μαρία- Μυρτώ Γρίβα

Ειδική Παθολόγος

Δείτε ποια αγαπημένη συνήθεια απαγορεύεται στους αστροναύτες!



Μία νέα επιστημονική έρευνα υποστηρίζει ότι η ερωτική επαφή άνευ βαρύτητας βλάπτει σοβαρά την υγεία... Συγκεκριμένα, η επιστημονική ομάδα του πανεπιστημίου του Μόντρεαλ ισχυρίζεται ότι οι συνθήκες χαμηλής βαρύτητας μπορούν να επηρεάσουν τη διαδικασία αναπαραγωγής, ενώ προσθέτουν ότι το διαστημικό σεx μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και καρκίνο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στις μελέτες τους γύρη και συγκεκριμένα στήμονες (που παράγουν αρσενικούς γαμέτες), τα συμπεράσματά τους, ωστόσο, σχετίζονται και με το ανθρώπινο είδος.

Γυμναστική για μωρά


Κι όμως και τα μωρά χρειάζονται τη γυμναστική τους. Μόλις κλείσει τους 6 πρώτους μήνες της ζωής του, είναι ήδη έτοιμο για την πρώτη γνωριμία με την άσκηση. Με τη δική σας βοήθεια φυσικά.
Τα αποτελέσματα θα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, αφού μέσα από τις κινήσεις που θα κάνετε μαζί θα εξελιχθεί κινητικά το επόμενο εξάμηνο, αλλά και θα εμβαθύνει την επικοινωνία του μαζί σας.

Προγράμματα ασκήσεων

Βρέφη 6-9 μηνών

*Διάρκεια: 12-15 λεπτά, η κάθε άσκηση επαναλαμβάνεται 4-6 φορές.

Άσκηση αναπνοής. Βάλτε το μωράκι ανάσκελα. Πιέζετε απαλά και ρυθμικά στο θώρακα, μπροστά και πλάγια, αποφεύγοντας το στέρνο.

Γενικό μασάζ σώματος: Κάνετε ελαφρύ μασάζ, ξεκινώντας απ’ τα χεράκια και μετά τα ποδαράκια του μωρού – τα τρίβετε απαλά με τις παλάμες σας από το πάνω προς τα κάτω. Συνεχίστε κάνοντας μασάζ στα πέλματα, με το μεγάλο δάχτυλο του χεριού σας, κρατώντας με το δείκτη τη φτέρνα του μωρού. Κάνετε δεξιόστροφα και με κυκλικές κινήσεις μασάζ στην κοιλιά του. Τώρα γυρίστε το παιδάκι σας μπρούμυτα (να στηρίζεται στα χεράκια του και να έχει σηκωμένο το κεφάλι) και συνεχίστε με το μασάζ της πλάτης – με τις παλάμες σας χαϊδεύετε απαλά το μωράκι από το κεφάλι προς τους γλουτούς, αποφεύγοντας τη μέση.

Βάλτε το μωρό ανάσκελα και τραβήξτε το σιγά- σιγά σε καθιστή θέση. Ακόμη καλύτερα θα είναι αν του δώσετε δύο κρίκους να κρατάει.

Ανασηκώνετε και κατεβάζετε τα ποδαράκια του μωρού (αφού πρώτα τα έχετε ισιώσει).

Πιάσε το παιχνίδι: Βάζετε το μωρό ανάσκελα. Με το ένα χέρι κρατάτε τα πόδια του και με το άλλο σηκώνετε το παιχνιδάκι μπροστά από το κεφάλι του. Ο στόχος είναι να προσπαθήσει το μωρό να το πιάσει πρώτα με το ένα και μετά και με τα δύο χέρια.

Από τη στάση μπρούμυτα, ανασηκώνετε το μωράκι, κρατώντας το από τα χέρια (για διευκόλυνση, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κρίκους) ώστε να σηκωθεί στα ποδαράκια του.

Βάλτε το μωρό ανάσκελα. Κρατήστε τα πόδια του με το χέρι σας, βάλτε πλάι από το κεφάλι του ένα παιχνίδι και παροτρύνετε το μωρό να γυρίσει με το σώμα του για να πιάσει το παιχνίδι. Μετά, κρατώντας το μωρό από το χέρι, γυρίζετε το σώμα του στο πλάι. Ο σκοπός της άσκησης είναι να μπορεί να γυρίζει μόνο του μπρούμυτα.

Άσκηση «ελατήριο»: Από θέση ανάσκελα, σπρώχνετε ελαφριά με τις παλάμες σας τα ποδαράκια του μωρού ώστε να προσπαθεί να τα σφίγγει και να σπρώχνει τα χέρια σας. Επαναλαμβάνετε την άσκηση κρατώντας στα χέρια σας μια μικρή μπάλα.

Βρέφη 9-12 μηνών

*Διάρκεια: 15 λεπτά, η κάθε άσκηση επαναλαμβάνεται 4-6 φορές.

1. Γενικό μασάζ σώματος (βλ. την άσκηση 2 στο προηγούμενο πρόγραμμα).

2. Κυκλικές κινήσεις με τα χέρια. Από θέση παράλληλα στο σώμα, φέρνετε τα χέρια του μωρού σε διάσταση στην προέκταση των ώμων και μετά μπροστά από το σώμα.

3. Λυγίζετε και ισιώνετε τα χέρια του μωρού, τραβώντας από τους κρίκους (πρώτα όταν το μωρό κάθεται και μετά όταν είναι όρθιο).

4. Κρατάτε το μωρό όρθιο, ώστε να ακουμπάει με την πλάτη στο στήθος σας. Φέρτε ένα παιχνίδι στο ύψος των τεντωμένων του χεριών και ζητήστε του να προσπαθήσει να το πιάσει.

5. Από την ίδια θέση με την προηγούμενη άσκηση, το μωρό πρέπει να σκύψει και να πιάσει ένα παιχνίδι που βρίσκεται από κάτω.

6. Το μωράκι πρέπει να μπορεί να γυρίσει μόνο του από την πλάτη στην κοιλιά όταν του το ζητήσετε.

7. Το μωρό σηκώνει τα ποδαράκια του και ακουμπάει με τα δάχτυλα των ποδιών το αντικείμενο (παιχνίδι) που κρατάτε στα χέρια σας.

8. Βάλτε το σε θέση ανάσκελα. Όταν του πείτε «Κάθισε!» πρέπει να καθίσει, όταν του πείτε «Ξάπλωσε», πρέπει να ξαπλώσει ανάσκελα.

9. Να χορέψουμε; Κρατώντας το μωρό από τα χέρια, ενώ είναι όρθιο, το προτρέπετε να κουνάει και να λυγίζει ελαφρά τα ποδαράκια του σαν να χορεύει.

10. Βάλτε το μωρό να σταθεί στα ποδαράκια του, κρατώντας το από το χέρι. Μετά αφήνετε για λίγο το χέρι, για να στέκεται μόνο του (προσέχοντας πάντα να μην πέσει).


Για καλύτερες επιδόσεις

* Ξεκινήστε με λιγότερες ασκήσεις και μικρή διάρκεια. Αρχικά να τις επαναλαμβάνετε για μικρά χρονικά διαστήματα και πολλές φορές την ημέρα. Η διάρκεια των ασκήσεων πρέπει να αυξάνεται σταδιακά, όταν θα δείτε ότι το μωρό έχει καλή διάθεση και ανταπόκριση. Αντίθετα αν κλαίει, διακόψτε αμέσως το πρόγραμμα.

* Να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας πριν την άσκηση.

* Να αερίζετε το χώρο όπου θα κάνετε γυμναστική στο μωρό σας.

* Να ξεκινάτε τη γυμναστική μισή ώρα πριν ή μία ώρα μετά το φαγητό του μωρού.

* Οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται καθημερινά και την ίδια ώρα ούτως ώστε το μωρό να τις συνηθίσει και να τις αντιλαμβάνεται σαν κάτι καθιερωμένο, όπως, π.χ. το φαγητό και ο ύπνος.

* Να επιβραβεύετε το μωρό σας για τα κατορθώματα του με χαμόγελα και τρυφερές λέξεις.

* Να χρησιμοποιείτε παιχνίδια σε διαφορετικά χρώματα, σχήμα και μεγέθη: προκαλούν το μωρό σας να συμμετέχει πιο ενεργά στις ασκήσεις.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΡΙΤΕΚΝΩΝ ΔΙΟΥ-ΟΛΥΜΠΟΥ Ο ΑΓΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ





ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ:
  1. ΕΤΗΣΙΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΤΟΜΙΚΟ 7.200 €
  2. ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΜΕ ΔΥΟ ΑΤΟΜΑ 10.700 €
  3. ΜΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ 11.520 €
  4. ΜΕ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ 14.400 €
  5. ΜΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ 17.280 €
  6. ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΟΣ ΜΕ 67% ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΣΥΝ 3.600 €
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:


1) ΦΩΤΟΤΥΠΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
2) ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ 2012
3) ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥ ΤΕΤΡΑΜΗΝΟΥ.

ΤΡΙΤΕΚΝΟΙ ΘΕΩΡΟΥΝΤΑΙ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΗΛΙΚΙΑΣ, ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝΕ ΤΡΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΟΣΟΙ ΕΧΟΥΝΕ ΑΝΗΛΙΚΑ ΈΩΣ 20 ΧΡΟΝΩΝ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ.
ΑΝΑΛΟΓΩΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΚΑΙ Η ΠΟΣΟΤΗΤΑ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΕΥΘΥΝΟ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ.
ΤΗΛΕΦΩΝΟ:
ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΕΩΣ 20 ΜΑΙΟΥ.
ΕΤΗΣΙΑ ΣΥΝΔΡΟΜΗ 10 ΕΥΡΩ



Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΠΑΤΡΗΣ ΑΣΤΕΡΙΟΣ
ΤΗΛ. :6976468482

Η δίαιτα είναι στο μυαλό: η φράση που θα αλλάξει τον τρόπο σκέψης σας


Πόσες φορές, όταν σας έχουν προσφέρει ένα κομμάτι γλυκό ή ένα λαχταριστό πιροσκί πατάτας, δεν έχετε απαντήσει με... πόνο καρδιάς «όχι ευχαριστώ, είμαι σε δίαιτα», ρίχνοντας κατάρες ταυτόχρονα μέσα στο μυαλό σας για την άτιμη την τύχη σας; Πολλές, το ξέρουμε, όλες το έχουμε περάσει. Αυτό που δεν σκεφτόμαστε συνήθως, όμως, είναι πως έχουμε επιλέξει να κάνουμε δίαιτα για κάποιον λόγο, για να χάσουμε τα περιττά κιλά που μας ενοχλούν τόσο στο μάτι και μας ρίχνουν την ψυχολογία. Η δίαιτα, όπως και τα περισσότερα πράγματα που αποφασίζουμε να κάνουμε στη ζωή μας, είναι πρώτα απ᾽όλα στο μυαλό. Άπαξ και πάρουμε απόφαση κάτι, με την αποδοχή πάντα πως αυτό θα είναι καλό για εμάς και θα μας ωφελήσει, δεν χρειάζεται ούτε τα τιμωρούμε τον εαυτό μας ούτε να καταπιεζόμαστε. Για αυτό, την επόμενη φορά που θα βρεθείτε μπροστά σε ένα σοκολατένιο μάφιν με κομματάκια σοκολάτας και σιρόπι καραμέλα, αντί να «αυτοχαστουκιστείτε» και να πείτε «όχι όχι, δεν πρέπει, κάνω δίαιτα» σκεφτείτε το εξής: «είναι επιλογή μου να μην το φάω γιατί ξέρω πως θα κάνει κακό στο σώμα μου και δεν αξίζει τόσο για να το μετανιώσω αργότερα». Θα δείτε πως η αλλαγή μέσα σας, στην πορεία, θα είναι μεγάλη και το να λέτε «όχι» σε διατροφικούς πειρασμούς θα καταλήξει να είναι το πιο απλό πράγμα στον κόσμο.

Πώς επηρεάζει η εξωσωματική τη σεξουαλικότητα του άνδρα


Πώς επηρεάζεται η σεξουαλική λειτουργία των ανδρών που βρίσκονται στη διαδικασία υποβοηθούμενης αναπαραγωγής;



Λίγες μελέτες έχουν διερευνήσει τη σεξουαλική λειτουργία των ανδρών που προσέρχονται στα ειδικά ιατρεία για υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Πρόσφατα δημοσιεύτηκε μελέτη (Lotti, 2012) που είχε σκοπό να περιγράψει τα χαρακτηριστικά των ανδρών που μαζί με τη σύντροφό τους αναζητούν βοήθεια για πρόβλημα υπογονιμότητας, στηριζόμενη στους άνδρες από τα 244 ζευγάρια που συμμετείχαν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το 17,8% αυτών των ανδρών είχε στυτική δυσλειτουργία και το 15,6% είχε πρόωρη εκσπερμάτιση. Περίπου 1 στους 6 άνδρες είχε πρόβλημα με τη στύση ή γρήγορη εκσπερμάτιση.

Επιπλέον, οι άνδρες με πρόβλημα στύσης είχαν αυξημένη πιθανότητα να αναφέρουν συμπτώματα κατάθλιψης, ενώ οι άνδρες με γρήγορη εκσπερμάτιση είχαν αυξημένη πιθανότητα να αναφέρουν συμπτώματα προστατίτιδας καθώς και έντονο άγχος.

Πώς εξηγούνται τα δεδομένα της παραπάνω μελέτης;

Η παραπάνω μελέτη διεξήχθη σε ζευγάρια που αντιμετώπιζαν πρόβλημα υπογονιμότητας και είχαν απευθυνθεί σε ειδικό ιατρείο για να λάβουν ιατρικές υπηρεσίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Ενώ φάνηκε πως ένα σημαντικό ποσοστό των ανδρών αντιμετώπιζε κάποιο σεξουαλικό πρόβλημα, η συγκεκριμένη μελέτη δεν μας δίνει πληροφορίες για το αν το σεξουαλικό πρόβλημα ήταν η αιτία ή η συνέπεια της υπογονιμότητας.

Είναι εξαιρετικά συχνό το να προκύπτουν σεξουαλικά προβλήματα όταν τα ζευγάρια κάνουν σεξ με σκοπό τη σύλληψη. Επειδή αυτές οι επαφές συχνά καθορίζονται από τις μέρες της ωορρηξίας και όχι από τη σεξουαλική επιθυμία, συχνά έχουν ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία τόσο του άνδρα όσο και της γυναίκας.

Επιπλέον, επειδή οι επαφές αυτές γίνονται με αποκλειστικό σκοπό τη σύλληψη και όχι με στόχο την ευχαρίστηση, συχνά χαρακτηρίζονται από ανεπαρκή σεξουαλικά ερεθίσματα, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων διέγερσης.

Επιπλέον, η εμπειρία της δυσκολίας σύλληψης συχνά δημιουργεί στα ζευγάρια συμπτώματα κατάθλιψης, τα οποία με τη σειρά τους αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης σεξουαλικών προβλημάτων.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις, τα πρόβλημα της υπογονιμότητας οφείλεται στην ύπαρξη σεξουαλικών προβλημάτων που έχουν, δυστυχώς, παραμείνει άλυτα. Ανεξάρτητα από το αν τα σεξουαλικά προβλήματα είναι η αιτία ή η συνέπεια της υπογονιμότητας, είναι πολύ σημαντικό για τα ζευγάρια να αναζητούν θεραπεία προκειμένου να μπορούν να παίρνουν ευχαρίστηση από τη σεξουαλική τους ζωή και κυρίως να μη χάνουν την εγγύτητα μεταξύ τους.

Οι άντρες λένε περισσότερα ψέματα


Οι άντρες λένε συχνότερα ψέματα απ’ ό,τι οι γυναίκες και επιπλέον αισθάνονται και λιγότερες ενοχές γι’ αυτά, σύμφωνα με μια νέα δημοσκόπηση. Ωστόσο, θεωρούν τις γυναίκες καλύτερες ψεύτρες, διότι οι ίδιοι γίνονται συχνότερα αντιληπτοί όταν ψεύδονται!

Αυτά είναι τα ευρήματα μιας νέας δημοσκόπησης, την οποία ανέθεσε στον οργανισμό OnePoll το Μουσείο Επιστήμης του Λονδίνου, με αφορμή νέα του έκθεση που τιτλοφορείται «Who am I?», αρχίζει στις 26 Ιουνίου και αφορά την επιστήμη του εγκεφάλου, την γενετική και την ανθρώπινη συμπεριφορά.

Όπως έδειξε η δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν 3.000 εθελοντές ηλικίας 18 ετών και άνω, το 25% των ανδρών και το 20% των γυναικών λένε ψέματα στη μητέρα τους, ενώ μόνο το 10% παραδέχτηκαν ότι έχουν πει ψέματα στον ή στην σύντροφό τους.

Επιπλέον, οι άντρες είπαν πως καθημερινά λένε κατά μέσον όρο 3 ψέματα – συνολικά 21 την εβδομάδα ή 1.092 τον χρόνο. Οι γυναίκες είπαν ότι κατά μέσον όρο λένε κάτι λιγότερο από 2 ψέματα την ημέρα – συνολικά 728 τον χρόνο.

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι σχεδόν το 20% των ερωτηθέντων θεωρούν αποδεκτή τη χρήση του ψέματος στην καθημερινή ζωή, με περισσότερους από έναν στους 10 να θεωρούν τα ψέματα απαραίτητα στον χώρο εργασίας!

Άλλα ευρήματα

Η δημοσκόπηση αποκάλυψε επίσης ότι:

* Το 55% των ανδρών θεωρούν τις γυναίκες καλύτερες ψεύτρες

* Περισσότεροι από 2 στους 3 ερωτηθέντες εκτιμούν ότι οι γυναίκες καταλαβαίνουν πιο εύκολα πότε κάποιος τους λέει ψέματα – με το 14% των κυριών να λένε πως πάντοτε ξέρουν εάν ο απέναντί τους ψεύδεται.

* Οι γυναίκες είναι πιθανότερο να αισθανθούν ενοχές για τα ψέματά τους: το 82% είπαν ότι αισθάνονται άσχημα όταν λένε ψέματα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στους άντρες ήταν 70%.

* Το 84% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι υπάρχουν αποδεκτά ψέματα, με το 75% να πιστεύει ότι είναι θεμιτό να λένε ψέματα, εάν είναι να μην πληγώσουν τα αισθήματα του απέναντί τους.

* Το 71% πιστεύουν πως είναι αποδεκτό να προσπαθούν να προστατεύσουν τους άλλους λέγοντας ψέματα, ενώ το 57% θα έλεγε ψέματα εάν λάμβανε ένα δώρο που δεν του άρεσε.

* Το 8% των ερωτηθέντων χώρισε από τον/την σύντροφό του όταν έγιναν αντιληπτά τα ψέματά του, ενώ το 7% αντιμετώπισε προβλήματα στη δουλειά λόγω των ψεμάτων που διαρκώς έλεγε.

Τα ψέματα στο έτερο ήμισυ

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν τα ευρήματα της δημοσκόπησης και όσον αφορά τους λόγους για τους οποίους λέμε ψέματα στους συντρόφους μας.

Για τους άντρες, τα συνηθέστερα ψέματα προς τις συντρόφους τους είναι «τίποτα δεν συμβαίνει, είμαι μια χαρά», «δεν είχε σήμα το κινητό», «δεν ήταν και τόσο ακριβό», «σε λίγο έρχομαι σπίτι», «αργώ γιατί έχει πολλή κίνηση», «όχι, δεν σε παχαίνει αυτό το ρούχο», «δεν πρόλαβα το τηλέφωνο», «έχεις αδυνατίσει» και «δεν έχω πιει και πολύ».

Για τις γυναίκες, τα συνηθέστερα ψέματα προς τους συντρόφους τους είναι «τίποτα δεν συμβαίνει, είμαι μια χαρά», «δεν ξέρω που είναι, δεν το πείραξα», «έχω πονοκέφαλο», «το πήρα με έκπτωση», «είμαι στο δρόμο», «αυτό το έχω από χρόνια» και «όχι, δεν το πέταξα».
tanea.gr

Σωστή διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας


Από την Ειρήνη Αμούρη, κλινική διαιτολόγο / διατροφολόγο (BSc): 
Υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων που τηρούν τις νηστείες οι οποίες είναι καθορισμένες από τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό (τουλάχιστον 180 ημέρες το χρόνο). Στην πραγματικότητα η αξία της νηστείας είναι μεγάλη καθώς βοηθάει στην αποτοξίνωση του οργανισμού μας...
Παράλληλα όμως χρειάζεται και προσοχή για όσους νηστεύουν μεγάλα χρονικά διαστήματα επειδή υπάρχει πιθανότητα έλλειψης κάποιων βιταμινών.

Νηστεία είναι αποχή από την κατανάλωση κρέατος, ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και αυγών. Κατά συνέπεια υπάρχει αυξημένη κατανάλωση τροφών όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα όσπρια, τα λαδερά φαγητά, τα θαλασσινά, τα φρούτα και τα λαχανικά.

Τα οφέλη της νηστείας.
Μπορεί να μειώσει τα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα σε όσους υπερβαίνουν τις φυσιολογικές τιμές, καθώς αποφεύγεται η κατανάλωση ζωικού λίπους και χοληστερόλης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μειώνονται οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων και διαφόρων μορφών καρκίνου που προέρχονται από τη διατροφή μας. Εξάλλου, η μειωμένη πρόσληψη κόκκινου κρέατος φέρνει πολύ κοντά στα πρότυπα της Μεσογειακής διατροφής, η οποία αποτελεί προστατευτικό παράγοντα κατά της ανάπτυξης πολλών χρόνιων νοσημάτων και παθήσεων, όπως έχει αποδειχθεί από επιστημονικές μελέτες.
Αυξάνεται ή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση αδιάλυτων φυτικών ινών που ευθύνονται για την σωστή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση εμφάνισης κάποιων μορφών καρκίνου(π.χ. παχέως εντέρου, μαστού και προστάτη).
Αυξάνεται η πρόσληψη αντιοξειδωτικών ουσιών όπως η βιταμίνη C , καροτινοειδή, βιταμίνη Ε , βιταμίνη Α, κάλιο ,μαγνήσιο και φυλλικό οξύ οι οποίες ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Παράλληλα, πρέπει να αναφέρουμε ότι τα θαλασσινά παρέχουν αυξημένες ποσότητες σεληνίου, ω-3 και ω-6 λιπαρών οξέων βελτιώνοντας την καρδιακή και νευρική λειτουργία και το λιπιδαιμικό προφίλ του οργανισμού. Προσοχή όμως! Χρειάζεται αποφυγή υπερκατανάλωσης θαλασσινών καθώς είναι κρυφές πηγές χοληστερίνης και ουρικού οξέως.

Τι πρέπει να προσέχουμε.
Το νηστίσιμο διαιτολόγιο περιορίζει την πρόσληψη κάποιων βιταμινών, όπως ασβέστιο, σίδηρος και βιταμίνες του συμπλέγματος Β λόγω της βιοδιαθεσιμότητάς τους από τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Γι’ αυτό παίρνουμε τροφές που είναι καλές πηγές ασβεστίου όπως ξηροί καρποί (κυρίως τα αμύγδαλα), το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο , ο χαλβάς, το σουσάμι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά(π.χ. σπανάκι).
Πρέπει να καταναλώνονται τροφές πλούσιες σε σίδηρο καθώς μπορεί να μην καλύπτονται οι ανάγκες σιδήρου. Είναι γνωστό πως υπάρχει σίδηρος στο φυτικό βασίλειο, αλλά απορροφάται σε μικρές ποσότητες λόγω κάποιων συστατικών που υπάρχουν σε αυτές. Φυτικές τροφές πλούσιες σε σίδηρο είναι τα όσπρια , οι ξηροί καρποί, εμπλουτισμένα δημητριακά, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, αποξηραμένα φρούτα και θαλασσινά. Κρίνεται ακόμη σκόπιμη η αύξηση της πρόσληψης βιταμίνης C η οποία μεγιστοποιεί την απορρόφηση του φυτικού σιδήρου.
Παράλληλα για να αποφευχθούν ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι αναγκαίο να καταναλώνονται τροφές όπως είναι οι ξηροί καρποί, χαλβάς, το ταχίνι και εμπλουτισμένα δημητριακά.

Συμπερασματικά, η νηστεία συμβάλλει πραγματικά στην σωματική αποτοξίνωση. Ιδιαίτερη προσοχή και τη γνώμη του ειδικού χρειάζεται όταν η νηστεία είναι για μεγάλο χρονικό διάστημα, γιατί ο οργανισμός στερείται μερικά θρεπτικά συστατικά που κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (π.χ. παιδιά, έφηβοι, εγκυμονούσες, γυναίκες σε γαλουχία, άτομα που πάσχουν από κάποια ασθένεια) μπορεί να είναι επικίνδυνη.

Ειρήνη Κ. Αμούργη
Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος (BSc)
Μέλος Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων/Διατροφολόγων
Αργοστόλι Κεφαλληνίας
Τηλ.: 2671024093 – email : iramourgi@gmail.com

drlist.gr 

Η Συνταγή της Ημέρας!


Πέννες Ρόζα (με σπανάκι και κοτόπουλο)

Συνταγή για 4 άτομα

Από το: xs-recipes.com

Υλικά:

2 στήθη κοτόπουλου ψημένα στη σχάρα (κομμένα σε χοντρές λωρίδες)
500γρ ζυμαρικά Πέννες
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1/3 φλιτζανιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/4 φλιτζανιού μανιτάρια σε φέτες (φρέσκα)
1 κονσέρβα ντομάτες χοντροκομμένες (στραγγισμένες)
1/2 φλιτζάνι λευκό ξηρό κρασί
1/3 φλιτζανιού κρέμα γάλακτος
2 φλιτζάνια φρέσκο σπανάκι χοντροκομμένο με το χέρι
1/3 κουταλάκι μαύρο πιπέρι
1/3 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Προετοιμασία:
Ετοιμάζουμε τα ζυμαρικά σύμφωνα με τις οδηγίες στο πακέτο για αλτέντε (al dente). Τοποθετήστε κάτω από τρεχούμενο νερό για να κρυώσουν και επαναφέρετε στην κατσαρόλα. Προσθέστε 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ανακατέψτε. Αυτό θα βοηθήσει έτσι ώστε τα ζυμαρικά να μείνουν αλτέντε και να μην κολλήσουν. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα, και αφήνουμε να ζεσταθεί αρκετά σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε τα κρεμμύδια και ανακατέψτε μέχρι να γυαλίσουν και προσθέστε τα μανιτάρια. Ανακατέψτε για περίπου τρία λεπτά και προσθέστε την ντομάτα, το κρασί, αλάτι και πιπέρι. Αφήστε την σάλτσα να σιγοβράζει για περίπου 15 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα. Τα υγρά της σάλτσας πρέπει να μειωθούν αλλά να όχι εντελώς.
Κατεβάστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε να κρυώσει για 10 λεπτά περίπου. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος και ανακατέψτε να αναμιχθεί με τα υπόλοιπα υλικά. Βάλτε την κατσαρόλα πίσω σε μέτρια φωτιά και ψήστε για περίπου 6 λεπτά, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να δέσει η σάλτσα. Προσθέστε το σπανάκι και κατεβάστε από τη φωτιά.
Προσθέστε τα ζυμαρικά στην σάλτσα και ανακατέψτε. Μπορείτε να προσθέσετε και το κοτόπουλο στη σάλτσα ή θα μπορείτε ακόμα να το κρατήσετε και να το σερβίρετε πάνω από κάθε μερίδα σαν συνοδευτικό. Σερβίρετε ζεστό πασπαλισμένο με αρκετό τυρί παρμεζάνα και ........ Καλή Όρεξη!