ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 24 Μαρτίου 2013

ΤΣΑΓΚΑΡΟΤΡΙΤΗ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ.


Για ακόμη μια φορά οι ήχοι των τσουκανιών ξεσήκωσαν τον Κολινδρό. Επαγγελματίες και παιδιά περπάτησαν στους δρόμους του χωριού,επισκέφτηκαν μαγαζιά
τραγουδώντας παραδοσιακά τολμηρά τραγούδια. Στη συνέχεια ακολούθησε γλέντι στη ταβέρνα "ΣΤΑΒΑΡΑΣ" όπου παρευρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ  κ. Δημήτριος Λακασάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου
κ. Ηλίας Χατζηχριστοδούλου και πολιτικοί του τόπου μας, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την αναβίωση του εθίμου κρατώντας το ζωντανό.

Από το Σωματείο  Επαγγελματιών και Εμπόρων  Κολινδρού.

































ΑΞΙΖΕ ΤΗ ΝΙΚΗ Ο ΕΘΝΙΚΟΣ Ν ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ - ΤΕΛΙΚΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΙΣΟΠΑΛΙΑ 1-1 ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ - ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ - ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΕΠΟΜΕΝΟΙ ΑΓΩΝΕΣ




Χωρίς άγχος και παίζοντας πολύ καλό ποδόσφαιρο οι πιτσιρικάδες του Εθνικού Ν Κεραμιδίου έδειξαν ότι στο φετινό πρωτάθλημα άξιζαν κάτι παραπάνω στο βαθμολογικό πίνακα. Η ουσία είναι ότι σχεδόν σε όλα τα παιγνίδια έπαιξαν καλό ποδόσφαιρο. Έτσι και μέσα στην έδρα της Αναγέννησης Κολινδρού, ήταν η ομάδα που θαύμασαν οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο γήπεδο, αφού είδαν νεαρά παιδιά να αγωνίζονται με τέτοιο τρόπο που να χαίρεσαι να τους βλέπεις. Παράγοντες αλλά και ποδοσφαιριστές της τοπικής ομάδος, μετά το παιγνίδι έδωσαν συγχαρητήρια στους πιτσιρικάδες και δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι που υπάρχει ομάδα που τολμά και δίνει ευκαιρίες σε δεκαπεντάχρονα παιδιά να αγωνίζονται σε ένα τέτοιο ανταγωνιστικό και δύσκολο πρωτάθλημα.
ΠΡΩΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ: Καλύτερη η φιλοξενούμενη ομάδα του Εθνικού, με αντίπαλο μία πολύ καλή και δυνατή ομάδα όπως είναι η Αναγέννηση. Με καλή κυκλοφορία της μπάλας και σωστή ανάπτυξη του παιγνιδιού, δημιούργησε καλές φάσεις και αρκετές ευκαιρίες. Η υπεροχή καρποφόρησε σχετικά νωρίς στο 25 λεπτό με γκολ του Σταθακόπουλου που με δυνατό γυριστό σουτ μέσα από την περιοχή βρήκε επιτέλους δίχτυα και έκανε το 0-1.Στη μία και μοναδική καλή ευκαιρία η τοπική ομάδα ισοφάρισε (1-1) στο 35 λεπτό του αγώνα.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ:
Στο δεύτερο ημίχρονο η ομάδα του Εθνικού ήταν καλύτερη από ότι στο πρώτο ημίχρονο, ξεκίνησε με δύο αλλαγές, με την είσοδο και πάλι του 14χρονου Μιχαηλίδη, έπαιξε στο ίδιο μοτίβο, με στρωτό και ωραίο ποδόσφαιρο. Δέν  κατάφερε να πετύχει και δεύτερο τέρμα, παρότι η τοπική ομάδα έπαιξε για 15 λεπτά με δέκα παίκτες αφού ποδοσφαιριστής της έκανε μία βλακώδη και μεμονωμένη ενέργεια να επιτεθεί σε αντίπαλο και να τον πιάσει απο το λαιμό, με αποτέλεσμα να   αποβληθεί σωστά από τον διαιτητή κ.Λαφατζή.
Σημείωση: Γενικά ο αγώνας ήταν πολύ καλός και πλήν εξαιρέσεων η συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών της τοπικής ομάδος και η φιλοξενία ήταν πολύ καλή.
ΣΕ ΚΑΛΗ ΜΕΡΑ ΜΕ ΚΑΛΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ Ο Κ ΛΑΦΑΤΖΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ.
ΕΘΝΙΚΟΣ Ν ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ (COACH ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ):ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ, ΜΥΣΤΑΚΙΔΗΣ, ΤΖΙΝΟΒΙΤΣ,  ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗΣ, ΤΣΑΟΥΣΙΔΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ, ΚΑΚΑΛΟΣ, ΣΚΟΥΡΤΗ, (46 ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ) ΜΑΧΑΙΡΙΔΗΣ (46 ΤΑΚΟΣ),  ΓΚΑΝΑΒΑΣ, ΤΣΟΠΟΖΙΔΗΣ, ΣΤΑΘΑΚΟΠΟΥΛΟΣ (75 ΒΑΦΕΙΑΔΗΣ)

Β΄ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: Αποτελέσματα 26ης-Βαθμολογία-Επόμενη 27η αγωνιστική


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
ΑΝΑΓ/ΣΗ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ-ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙΔΙΟΥ  1-1
ΕΡΜΗΣ ΕΞΟΧΗΣ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ    2-5
ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ Κ.ΑΓΙΑΝΝΗ-ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΛΩΝΙΩΝ  1-0
ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΡΥΑΚΙΩΝ-ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΦΕΝΔΑΜΗΣ  1-2
ΠΙΝΔΟΣ Α. ΑΓΙΑΝΝΗ-ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ  3-2
ΕΛΠΙΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ-ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  0-0
ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ-ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  3-2
Π.Α.Ο. Κ.ΜΗΛΙΑΣ - ∆ΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ  0-3 Α.Α.
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1 ΕΛΠΙΣ ΑΝ∆ΡΟΜΑΧΗΣ  62
2 ΠΙΝ∆ΟΣ Α. ΑΓΙΑΝΝΗ  56
3 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΦΕΝ∆ΑΜΗΣ  48
4 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝ∆ΡΟΥ  47
5 ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  43
6 ΕΡΜΗΣ ΕΞΟΧΗΣ  43

7 ∆ΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ  43

8 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ  36
9 ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ  34
10 ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ  31
11 ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙ∆ΙΟΥ  31
12 ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ Κ.ΑΓΙΑΝΝΗ   30
13 ∆ΙΓΕΝΗΣ ΑΛΩΝΙΩΝ   26
14 ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ  24
15 ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΡΥΑΚΙΩΝ   19
16 Π.Α.Ο. Κ.ΜΗΛΙΑΣ   8
ΕΠΟΜΕΝΗ 27Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
∆ΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΣΤΗΡ Κ.ΑΓΙΑΝΝΗ
ΕΛΠΙΣ ΑΝ∆ΡΟΜΑΧΗΣ - ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝ∆ΡΟΥ
ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - Π.Α.Ο. Κ.ΜΗΛΙΑΣ
ΕΘΝΙΚΟΣ Ν. ΚΕΡΑΜΙ∆ΙΟΥ - ΕΡΜΗΣ ΕΞΟΧΗΣ
∆ΙΓΕΝΗΣ ΑΛΩΝΙΩΝ - ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΣ Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ
ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ - ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 2006
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΦΕΝ∆ΑΜΗΣ - ΠΙΝ∆ΟΣ Α. ΑΓΙΑΝΝΗ
ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ - ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΡΥΑΚΙΩΝ

Αδυσώπητο εκ φύσεως...




Η κυρία Λαγκάρντ είχε πει, σε ανύποπτο χρόνο, ότι «τα πλεονάσματα της Γερμανίας είναι τα ελλείμματα της Ελλάδας».
Κατ' αντιστοιχία, η ζημιά της Κύπρου από το παιχνίδι που παίχτηκε στο «Γιούρογκρουπ» δεν είναι παρά τα κέρδη που φιλοδοξούν να έχουν οι ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις στο πλαίσιο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού που εξελίσσεται μεταξύ τους μεσούσης της κρίσης.
Είναι πασίγνωστο ότι η Γερμανία (φυσικά δε μιλάμε για τη Γερμανία του γερμανικού λαού, αλλά για την ιμπεριαλιστική Γερμανία των μονοπωλίων, της «Ζήμενς», της «Χόχτιφ», της «Τίσεν», της «Ντόιτσε Μπανκ») κερδίζει αστρονομικά ποσά από την κρίση.
Αλλωστε, οι ιμπεριαλιστές δεν το έχουν κρύψει: Γι' αυτούς δεν είναι μόνο η καπιταλιστική «ανάπτυξη», αλλά είναι και η καπιταλιστική κρίση που αποτελεί «ευκαιρία».
Στο πλαίσιο του αδήριτου νόμου που διέπει τις καπιταλιστικές σχέσεις, στο πλαίσιο δηλαδή του νόμου της καπιταλιστικής ανισομετρίας, ο ισχυρός - εν προκειμένω η Γερμανία - έχει πάντα το πλεονέκτημα να κερδίζει τόσο από την «ανάπτυξη» όσο και από την κρίση του καπιταλιστή συμμάχου της. 
Σήμερα, σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες κρίσης, τα πράγματα διαμορφώνονται ως εξής:
α) Οπως παραδέχτηκε τον περασμένο Αύγουστο η γερμανική εφημερίδα «Bild», χάρη στα αρνητικά επιτόκια για τα δεκαετή γερμανικά ομόλογα «τους τελευταίους 30 μήνες η Γερμανία έχει εξοικονομήσει πάνω από 60 δισ. ευρώ μέσω της αναχρηματοδότησης του χρέους της». Ο τίτλος του μακροσκελούς άρθρου ήταν: «Η Γερμανία κερδίζει χρήματα χάρη στην κρίση του ευρώ», τόνιζε.
β) Στην ίδια παραδοχή προχώρησε και η γερμανική «Handelsblatt». Στο δημοσίευμά της, η ανάλυση του οικονομολόγου του ινστιτούτου του Κιέλου Jens Boysen - Hogrefe οδηγεί στο συμπέρασμα ότι λόγω της κρίσης και των χαμηλών επιτοκίων, το γερμανικό κεφάλαιο τα τελευταία 3,5 χρόνια εξοικονόμησε 68 δισ. ευρώ σε κόστος δανεισμού.
γ) Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού ινστιτούτου του Μονάχου «Ifo» η κρίση για τη Γερμανία είναι τόσο προσοδοφόρα, που, σύμφωνα με τα στοιχεία του περασμένου Αυγούστου, αναμενόταν το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας για το 2012 να ξεπερνούσε το πλεόνασμα κάθε άλλης χώρας στον κόσμο.
Επομένως, τα όσα συμβαίνουν στην Ελλάδα (σ.σ.: Ηδη από το Μάρτη του 2012, ο ίδιος ο Γερμανός επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), ο Κλάους Ρέγκλινγκ, αποκάλυπτε μιλώντας στο γερμανικό περιοδικό «Focus» ότι από τα μέχρι εκείνη τη στιγμή λεγόμενα «πακέτα στήριξης» προς την Ελλάδα, τα κέρδη της Γερμανίας ξεπερνούσαν τα 15 δισ. ευρώ, ενώ ακόμα και με τους πιο συγκρατημένους υπολογισμούς του οικονομολόγου Thomas Fricke, που δημοσιεύτηκαν το Μάη του 2011 στη γερμανική έκδοση «Financial Times», τα κέρδη του γερμανικού κεφαλαίου μόνο από την αξιοποίηση των λεγόμενων «πακέτων στήριξης» προς την Ελλάδα δε θα είναι λιγότερα από 10 δισ. ευρώ),τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο, στην Πορτογαλία, στην Ισπανία κ.λπ.,δεν είναι το αποτέλεσμα της «κακής φύσης των Γερμανών». Είναι το αποτέλεσμα που προκύπτει από την αδυσώπητη φύση του κεφαλαίου, ανεξαρτήτως εθνικότητας.

Το μοντάζ είναι από το "Γρέκι"

Spiegel: Η Μέρκελ φοβάται ντόμινο στην ευρωζώνη



Άνγκελα Μέρκελ είναι γνωστή για τη μετρημένη προσέγγισή της ακόμη και για τα πιο αμφιλεγόμενα ζητήματα. Η κρίση στην Κύπρο, ωστόσο, έχει εξοργίσει τη γερμανίδα καγκελάριο. Σε κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις που έλαβαν χώρα το πρωί της Παρασκευής, ελάχιστα έκρυψε την οργή της, αναφέρει η Spiegel Online.

Είναι από τις ελάχιστες φορές που οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού είδαν την καγκελάριο Μέρκελ τόσο αναστατωμένη. Είτε επρόκειτο για εκλογικές ήττες, είτε για ενδοκυβερνητικές διαμάχες, είτε για την κρίση του ευρώ, σχεδόν πάντοτε έβρισκε ένα ψύχραιμο και μετριοπαθή τρόπο στις δηλώσεις της, ακόμα κι αν οι υπόλοιποι είχαν καταληφθεί από πανικό. Έτσι, έχει κερδίσει με την αξία της τη φήμη ότι είναι ψυχρή και υπολογιστική. Όμως η κατάσταση στην Κύπρο φαίνεται ότι την έχει φτάσει στα όριά της.

Σε συναντήσεις της, την Παρασκευή, με βουλευτές των Χριστιανοδημακρατών (CDU) και αργότερα με βουλευτές του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP), γρήγορα έγινε σαφές ότι η υπομονή της για την Κύπρο έχει αρχίσει να εξαντλείται. Από κοινού με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατέστησαν απολύτως σαφή την απογοήτευσή τους για το σχέδιο της Λευκωσίας, αναφορικά με το Επενδυτικό Ταμείο Αλληλεγγύης και το κούρεμα των μη εξασφαλισμένων καταθέσεων της Τράπεζας Κύπρου (προκειμένου να βρεθούν τα 5.8 δισ. Ευρώ). «Ελπίζω να μην οδηγηθούμε σε συντριβή», είπε η καγκελάριος Μέρκελ σε βουλευτή του FDP, σύμφωνα με πληροφορίες της Spiegel Online.

Επισημαίνεται ότι η καγκελάριος έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό για πιθανό ντόμινο στην ευρωζώνη, εάν ένα κράτος-μέλος κήρυττε αδυναμία αποπληρωμής χρέους ή πτώχευε. Αλλά τώρα πια, η κυβέρνησή της δεν αποκλείει αυτή την πιθανότητα. Με τα χρονικά περιθώρια να εξαντλούνται, οποιοδήποτε είδος εισφοράς κι αν τεθεί σε εφαρμογή ως μέρος όσων πρόκειται να συμφωνηθούν με την τρόικα, μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο να μπορέσει να εξαλειφθεί ο κίνδυνος πτώχευσης της Κύπρου. Πάντως οι ελπίδες για ένα οικονομικό πακέτο βοήθειας, αποδεκτό από την Ευρώπη και τη Γερμανία, σταδιακά εξαφανίζονται, έγραφε η Spiegel την Παρασκευή. Οι βουλευτές του κυβερνητικού συνασπισμού στο Βερολίνο γίνονται όλο και πιο απαισιόδοξοι. Όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι μια πτώχευση της Κύπρου είναι πιθανή, ο Νόρμπερτ Μπάρτλε, στέλεχος του CDU, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο «δεν μπορεί να αποκλειστεί».

Η κα Μέρκελ από την πλευρά της, κατάφερε την Παρασκευή να πιέσει τον εαυτό της να επιστρέψει στα μετρημένα λόγια της, για τα όποια φημίζεται. Επέμεινε ότι θα προσπαθήσει να «είναι συναισθηματικά σοφή». Όμως, αυτή την Παρασκευή, δεν ήταν εύκολο.
 
 
Αντικρυ


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2ORF8FMu5

25.3.1821-25.3.2013: Τίτλοι τέλους;



 
 Του Δημήτρη Κωνσταντακόπουλου


‘Όταν ο Ιμπραήμ αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο και η ελληνική επανάσταση απειλήθηκε με αφανισμό, φώναξαν τον Κολοκοτρώνη να «καθαρίσει». «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους», ήταν το σύνθημα του Γέρου του Μωριά.
Δεν ξέρουμε αν μπορεί να σωθεί η Κύπρος και τι μπορεί να σωθεί πια, είμαστε όμως βέβαιοι ότι δεν μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να επιβιώσει ενός Προέδρου που πρόδωσε και κατέστρεψε το κράτος του δεκαπέντε ημέρες μετά την εκλογή του. Αυτό είναι παγκόσμιο ρεκόρ. Είναι δυνατόν να μην έχει απαιτηθεί με όλα τα μέσα, από όλους, ακόμα κι από το δικό του κόμμα, αν έχει ίχνος πατριωτισμού και αξιοπρέπειας, η παραίτησή του και αυτός ο άνθρωπος, μαζί με τον απερίγραπτο Υπουργό Οικονομικών, να διαπραγματεύονται με τους Ευρωπαίους ή τους Ρώσους τη «σωτηρία» της χώρας του από την καταστροφή που ο ίδιος προκάλεσε; Αν δεν θέλουν να το κάνουν αυτό ας φωνάξουν οι Κύπριοι τον Σόιμπλε να τους διοικήσει απευθείας. Καλύτερα θα τα κατάφερνε.
Είναι δυνατόν να θέλουν οι Κύπριοι να σωθούν και να μην έχουν ακόμα συγκροτήσει ένα πολιτικό κέντρο ικανό να ηγηθεί του «υπέρ πάντων αγώνος», ένα παλλαϊκό μαζικό κίνημα, με μια υψηλού επιπέδου τεχνοκρατική στήριξη οικονομική, επικοινωνιακή, νομική, γεωπολιτική;
Πρέπει σήμερα κιόλας να διώξουν τον Αναστασιάδη από το Προεδρικό Μέτωπο και η καινούρια ηγεσία να κάνει μια έκκληση στους ευρωπαϊκούς λαούς (και προς τον ρωσικό) και τον ανθρωπισμό τους εξηγώντας ότι ήδη κατεστράφη, με τις αποφάσεις του Eurogroup, του ΔΝΤ, της Κομισιόν και της ΕΚΤ η οικονομία ενός μικρού, δοιχτομημένου και ημικατεχόμενου κράτους-μέλους της ΕΕ, ότι απειλείται ακόμα και η επιβίωση του κυπριακού λαού και η ασφάλεια του κράτους του. Να ζητήσει η Λευκωσία έκτακτη σύγκλιση του Συμβουλίου της ΕΕ με αντικείμενο την καταστροφή της. Φυσικά ήταν πρόβλημα η υπερδιόγκωση του τραπεζικού τομέα στην Κύπρο και η ακόμα μεγαλύτερη στο Λουξεμβούργο και τη Μάλτα. Αλλά η δολοφονία δεν μπορεί να θεωρηθεί θεραπεία!
Ο κυπριακός τραπεζικός τομέας είναι αδύνατο να σωθεί. Ας σωθεί τουλάχιστο το κυπριακό κράτος. Να χρεωκοπήσουν κανονικά οι τράπεζες χωρίς να φορτωθεί το κράτος ένα τεράστιο για τα δεδομένα του δάνειο. Να μη χρησιμοποιηθεί ούτε λεπτό από το ταμείο αλληλεγγύης ή τα ασφαλιστικά ταμεία για τη σωτηρία των τραπεζών.
Στη συνέχεια επισημαίνουμε μερικά σημεία που αφορούν την εξελισσόμενη ταχύτατα κυπριακή κρίση. Αυτό όμως που μας τρομάζει περισσότερο είναι η αδυναμία συγκρότησης επαρκούς κατανόησης της πολύ σύνθετης κατάστασης σε οποιοδήποτε σημείο του κρατικού και πολιτικού συστήματος της Κύπρου και της Ελλάδας. Ακόμα κι αν εμείς κάνουμε λάθος στη μια ή την άλλη εκτίμησή μας, διερωτώμεθα γιατί κανείς αρμόδιος, σε Κύπρο και Ελλάδα, να βγαίνει να πει κάτι που να κάνει νόημα, να εξηγεί τι προσπαθούμε να κάνουμε και πως
Μερικά σημεία για το κυπριακό
1. Τη μεγαλύτερη ίσως προδοσία της ιστορίας του γνωρίζει αυτές τις μέρες ο ελληνικός λαός. Το κυπριακό κράτος έχει προδοθεί στο κέντρο και στην κορυφή του, όπως και το ελληνικό. Μετατρέποντας το ‘Όχι (που επέβαλε προς στιγμήν η αυθόρμητη λαϊκή αντίδραση) σε Ναι, το κυπριακό κράτος (η ύπαρξη του οποίου είναι προϋπόθεση ασφαλούς και αξιοπρεπούς επιβίωσης του ελληνισμού στο νησί) θα οδηγηθεί σε αυτοκατάργηση, της οποίας πολύ δύσκολα θα επιβιώσει και το ελληνικό κράτος. Θα διατηρηθούν οι ταμπέλες «Ελληνική Δημοκρατία», «Κυπριακή Δημοκρατία», θα εξαφανιστεί όμως το περιεχόμενό τους. ‘Ηδη, όλοι οι διεθνείς παίκτες τοποθετούνται στο αύριο της μη ύπαρξης Ελλάδας και παίρνουν θέσεις για τον διαμοιρασμό των ιματίων Κύπρου και Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός και τα κράτη του συνθλίβονται, όπως η Πολωνία του 1939, οικονομικά ανάμεσα στη Γερμανία και τις «αγορές», γεωπολιτικά ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ.
2. ‘Όπως και σε όλες τις περιπτώσεις εφαρμογής του δόγματος «Σοκ και Δέους», ο εκβιασμός στηρίζεται σε ένα επείγον δίλημμα. Στην περίπτωσή μας λένε, πρέπει να ανοίξουν οι τράπεζες την Τρίτη και μέχρι τότε να έχει βρεθεί λύση. Αν δεν ανοίξουν τις τράπεζες, απαιτώντας βιώσιμο σχέδιο σωτηρίας όχι μόνο τραπεζών, αλλά και κράτους και απειλώντας, σε ενάντια περίπτωση, με χρεωκοπία, oι Κύπριοι δεν αναλαμβάνουν σπουδαίο κίνδυνο, γιατί έχουν ήδη υποστεί σε μεγάλο βαθμό χρεωκοπία (Θα πρέπει βέβαια να εξετάσουν όλες τις κινήσεις τους σχολαστικά από πλευράς ευρωπαϊκού δικαίου, πρέπει, όσο είναι δυνατόν, να παραμείνουν εντός ορίων ευρωπαϊκού δικαίου).
Δεν είναι όμως καθόλου βέβαιο πως ο τραπεζικός τομέας σε όλη την Ευρώπη, οι περίφημες «αγορές» θα απορροφήσουν ομαλά την κατάσταση. Αν επιπλέον προχωρήσουν σε πολιτική αντεπίθεση στην Ευρώπη, θα δημιουργήσουν και πολιτικό πρόβλημα στις ευρωπαϊκές ηγεσίες που τους επιτίθενται. Δυστυχώς όμως δεν έχουν εμφανισθεί ικανά υποκείμενα να χαράξουν και εφαρμόσουν στρατηγική.
Αν όμως αντίθετα η Κύπρος ανοίξει τις τράπεζες χωρίς εγγυημένο από την Ευρώπη σχέδιο που να εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα του κράτους της, όχι των τραπεζών δεν θα έχει κράτος. Πριν ανοίξουν οι τράπεζες, οφείλει να έχει καταρτισθεί και συμφωνηθεί ολόκληρο το σχέδιο που θα επιτρέπει τη βιωσιμότητα του κυπριακού κράτους, ότι κι αν γίνει, ότι και αν απειληθεί, όσος χρόνος κι αν χρειαστεί.
3. Οι δυνάμεις που αντιτάχθηκαν στην αρχική απόφαση Αναστασιάδη, όπως το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ, οπισθοχωρούν πανικόβλητες υπό την πίεση των μνημονιακών, ακριβώς γιατί δεν κατάφεραν να αναπτύξουν ικανοποιητική στρατηγική. Τι νόημα έχει το λευκό, που επέτρεψε πρακτικά το ναι του Αναστασιάδη στις τελευταίες ψηφοφορίες (η υπόθεση κρίθηκε για μια ψήφο και επί ισοψηφίας οι «αντιμνημονιακοί» είχαν τη νικώσα ψήφο του Προέδρου της Βουλής) ‘Οσο για το ΔΗΚΟ ξαναγύρισε στη θέση που έχει από πολύ καιρό επιλέξει, όταν υποστήριζε την υποψηφιότητα Χριστόφια και, αργότερα, την υποψηφιότητα Αναστασιάδη.
4. Σε μια τόσο άσχημη κατάσταση κανείς δεν θα έπρεπε να απορρίψει εκ των προτέρων συμβιβασμούς, ακόμα και συμβιβασμούς που δεν θα δεχόταν υπό άλλες συνθήκες. Αλλά αυτό που προτείνεται σε Κύπρο (και Ελλάδα) δεν είναι συμβιβασμοί. Είναι η εθελούσια προσυπογραφή της καταδίκης τους και η ανάληψη προκαταβολικά της ευθύνης από μας. Είναι ήδη πολύ δύσκολο έως αδύνατο να αντιστραφεί η συντελεσθείσα σε Κύπρο και Ελλάδα καταστροφή, είναι δύσκολο να αποτραπεί ακόμα και η επερχόμενη, πολύ μεγαλύτερη. Αλλά για αυτό ακριβώς δεν χάνουμε απολύτως τίποτα ανθιστάμενοι. Μη ανθιστάμενοι ζημιώνουμε και κάθε μελλοντική, μακροχρόνια προοπτική.
5. ‘Όπως συνέβη πάντα, και στις πιο σκοτεινές εποχές του Γένους των Ανθρώπων και της ιστορίας των Εθνών, υπάρχουν κάποιοι που μένουν όρθιοι, διατηρώντας αναμμένη τη φωτιά του Προμηθέα. Αυτή είναι σήμερα η περίπτωση των βουλευτών Ζαχαρία Κουλία και Νίκου Κουτσού.
6. Το 2004, κορόιδευαν τον κυπριακό λαό λέγοντάς του ότι, αν ψηφίσει ‘Όχι στο σχέδιο Ανάν, θα προκαλέσει νέα «Μικρασιατική Καταστροφή». Καμία τέτοια καταστροφή δεν συντελέσθηκε. Σήμερα οι ίδιοι κάνουν το αντίστροφο. ‘Εχουν ήδη προκαλέσει την
καταστροφή και ισχυρίζονται ότι θα την αποφύγουμε με ένα Ναι που θα μας αποτελειώσει.
7. Ο τραπεζικός τομέας της Κύπρου, στον οποίο στηριζόταν κυρίως η οικονομία της, έχει ήδη σχεδόν καταστραφεί και η προσπάθεια διάσωσής του είναι σχεδόν μάταιη (και ο τουριστικός τομέας είναι επίσης απίθανο να μην πληγεί). Τα ποσά και οι τεχνικές λύσεις που συζητώνται είναι άνευ αντικειμένου, οικονομετρικές ανοησίες, γιατί βεβαίως το κόστος από τις ανακοινώσεις του Eurogroup και το συνακόλουθο «πλήγμα εμπιστοσύνης», αλλά και τη συνεχιζόμενη συζήτηση περί του «υπέρογκου» του τραπεζικού τομέα είναι πιθανώς δεκάδες δισεκατομμύρια. Το Eurogroup (μαζί με το ΔΝΤ, την Κομισιόν και την ΕΚΤ) με τις αποφάσεις του έχει καλέσει σχεδόν επισήμως όποιον έχει λεφτά στις κυπριακές τράπεζες να τα πάρει και να φύγει. Για ποια σωτηρία συζητάμε;
8. Θα είναι εγκληματικό να διατεθούν τα λεφτά των Κυπρίων πατριωτών και των ασφαλιστικών ταμείων και των εσόδων των υδρογονανθράκων στη σωτηρία των τραπεζών, αν δεν μπορούν να σωθούν οι τράπεζες. Θα τα χρειαστεί ο κυπριακός λαός για να ζήσει.
9. Η μερική σωτηρία του τραπεζικού τομέα απαιτεί τουλάχιστο ισχυρή οικονομική και πολιτική στήριξη. Με την Ευρώπη όμως η κυπριακή ηγεσία δεν διαπραγματεύεται (για να διαπραγματευθεί θα έπρεπε οπωσδήποτε να απειλήσει) και με τη Ρωσία επίσης δεν προσπάθησε καν. ‘Οποια κριτική μπορεί και πρέπει να γίνει στη ρωσική πολιτική θάπρεπε να δοκιμάσουμε πρώτα σοβαρά αυτόν τον δρόμο και δεν το κάναμε. Η αποστολή Σαρρή στη Μόσχα σχεδιάστηκε για να μην πετύχει, όπως και το ταξίδι Παπανδρέου στη Ρωσία, τον Φεβρουάριο 2010. Αυτό δεν σημαίνει ασφαλώς ότι αν δοκιμάζαμε μια τέτοια πολιτική θα πετύχαινε. Αλλά δεν μπορούμε να κατηγορούμε τη Ρωσία γιατί αρνήθηκε κάτι που δεν προτείναμε.
10. Η Κύπρος, οι δυνάμεις που εκφράζουν τον κυπριακό λαό δηλαδή όφειλαν από τη πρώτη στιγμή να έχουν ζητήσει την παραίτηση Αναστασιάδη ή, τουλάχιστον, να τον θέσουν υπό κηδεμονία. Ταυτόχρονα όφειλαν, από την πρώτη μέρα της επίθεσης του Eurogroup, να προχωρήσουν σε μείζονα πολιτική αντεπίθεση σε όλη την Ευρώπη, εξηγώντας ότι αυτό είναι ένα πλήγμα κατά μιας μικρής χώρας, που καταργεί ουσιαστικά τη δημοκρατία στην Ευρώπη, αφού αποσυνθέτει, δεν ενισχύει το ευρωπαϊκό πολιτικό σχέδιο και με δεδομένο ότι ο κ. Αναστασιάδης εξελέγη με τη ρητή δέσμευση να κάνει τα αντίθετα από αυτά που έκανε. ‘Ετσι η ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχει μείνει στο έλεος της έμφασης στο «κυπριακό πλυντήριο χρήματος», των κατηγοριών περί «ρωσικής ολιγαρχίας», ενώ ακόμη και ο Σόιμπλε έχει το θράσος να εμφανίζεται σε όλη την Ευρώπη ως «προστάτης των φτωχών» λέγοντας ότι δεν ήθελε το κούρεμα καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ υπέρ του οποίου τάχθηκε ο Σαρρής, η Κομισιόν και η ΕΚΤ.
11. Το αυτό ισχύει και για την Ελλάδα. Μια σειρά προσωπικοτήτων από όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων οι Μανώλης Γλέζος, Μίκης Θεοδωράκης, Αλέξης Τσίπρας από την Ελλάδα, ο Λαφονταίν από τη Γερμανία, ο Μελανσόν από τη Γαλλία συνυπέγραψαν μια δραματική έκκληση για τη γενοκτονία του ελληνικού λαού και το μέλλον της Ευρώπης, με τον τίτλο «’Εκκληση για τη σωτηρία των λαών της Ευρώπης», ήδη από τον Οκτώβριο του 2011. Τι έγινε μετά; Τίποτα!
12. Οποιαδήποτε συμφωνία συναφθεί με την Ευρώπη πρέπει να πληροί τρεις προϋποθέσεις: να είναι πλήρης, όχι να αφήνει το μέλλον στην καλή θέληση των πιστωτών, να περιέχει ρήτρα αποφυγής καταστροφής και ρήτρα ανάπτυξης. Δηλαδή να αναλάβει η ΕΚΤ και η ΕΕ ότι θα παράσχουν τα αναγκαία κεφάλαια για αποφυγή κραχ αν, όταν ανοίξουν οι τράπεζες και εξαιτίας των ενεργειών τους, φύγει το μεγαλύτερο μέρος των κατατεθειμένων κεφαλαίων. Δεύτερο αναπτυξιακή βοήθεια, μέτρα προστασίας και διακοπή μνημονιακών πολιτικών, σε περίπτωση που η Κύπρος γνωρίσει υφεσιακή βουτιά και έκρηξη ανεργίας μετά την συνομολόγηση και εφαρμογή Μνημονίου.
Αν η Κύπρος δεν τα πάρει αυτά να προετοιμαστεί να γίνει Ισλανδία, χρεωκοπώντας κανονικά τις τράπεζες για να μη χρεωκοπήσει η ίδια ενδεχομένως εισάγοντας και εσωτερικό αρχικά μέσο πληρωμής, όχι με δική της πρωτοβουλία. Πρέπει να χρησιμοποιήσει και όλα τα θεσμικά εργαλεία που διαθέτει ως μέλος της ΕΕ, αλλά για να τα χρησιμοποιήσει, πρέπει προηγουμένως να έχει προχωρήσει σε πανευρωπαϊκή και παγκόσμια πολιτική-επικοινωνιακή αντεπίθεση. Κανονικά, οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου έπρεπε ήδη να έχουν ζητήσει σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής της ΕΕ με θέμα «Η καταστροφή δύο μελών της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης από τα μέτρα που πήρε η ‘Ενωση για τη σωτηρία τους».
13. Κλείνοντας παραθέτουμε μια σειρά διεθνών ειδήσεων και δηλώσεων, που δεν νομίζουμε ότι χρειάζονται πολύ σχολιασμό:
- ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Ερντογάν να του ζητήσει συγγνώμη για το «Μαβί Μαρμαρά», παρουσία του αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα (αναζητούνται τώρα οι νέοι «Κλαούζεβιτς» Ελλάδας και Κύπρου)
η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βίβιαν Ρέντινγκ δήλωσε ότι «λυπάται» γιατί «οι ‘Ελληνες υποφέρετε», «παρόλο που δεν το αξίζετε». «’όμως», συνέχισε «είναι γεγονός και πρέπει να το περάσουμε μαζί για να βγείτε από την κρίση». Και πρόσθεσε «έχετε πρόβλημα με την τρόικα, όμως η τρόικα είναι δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν αναλύσεις. Τις αποφάσεις τις παίρνουν υπουργοί σας, ο υπουργός Οικονομικών».
ο πρώην Καγκελλάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ ζήτησε την επείγουσα ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή ‘Ενωση
Θεσσαλονίκη, 23.3.2013





Konstantakopoulos.blogspot.com

Η μαφία του μάρκου



του ΚΙΜΠΙ
 Επειδή αρκετά κράτησε η πλάκα με την άφαντη συμμορία της δραχμής -για συμμορία της κυπριακής λίρας δεν έπεσε κάτι στην αντίληψή μου τις μέρες που η κυπριακή τραγωδία πήρε τη σκυτάλη από την ελληνική -, καιρός να σοβαρευτούμε και να μιλήσουμε για τη μόνη ληστρική και αποτελεσματική δρώσα συμμορία της Ευρωζώνης: τη συμμορία του μάρκου. Δηλαδή, τι συμμορία, εδώ μιλάμε για κανονική μαφία του μάρκου. Που μέχρι στιγμής δρα ως μαφία του ευρώ.
Απ’ την αρχή της ελληνικής κρίσης, το απόλυτο μέσο ψυχολογικού εκβιασμού όχι μόνο των 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, αλλά και των 500 εκατομμυρίων κατοίκων της Ε.Ε., ήταν η προστασία των καταθετών. Πάνω σ’ αυτό το επιχείρημα που εκθείαζε ως απαραβίαστο δικαίωμα την αποταμίευση οικοδομήθηκε ολόκληρη η μηχανή διάσωσης με χρήματα των φορολογουμένων των ευρωπαϊκών τραπεζών που είχαν πλημμυρίσει με τοξικά σαπάκια. Στο ίδιο επιχείρημα στηρίχθηκε ο σφαγιασμός των μισθών, των συλλογικών συμβάσεων, του ασφαλιστικού συστήματος, κάθε ίχνους κοινωνικής προστασίας, των δημόσιων συστημάτων υγείας και η κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους εν γένει στην Ευρώπη. Αυτό πραγματοποιήθηκε με ακραίο τρόπο στην Ελλάδα, με κάπως ηπιότερο τρόπο στην Πορτογαλία και στην Ιρλανδία και σε λιγότερο θανατηφόρες δόσεις σχεδόν σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης. Όλα στο όνομα της προστασίας των καταθετών, που στο μεταξύ, ανάλογα με το ύψος των καταθέσεων που είχαν να ρισκάρουν (ή να κρύψουν), το ’ριξαν στο κυνήγι του θησαυρού. Δηλαδή του ασφαλούς αποθετηρίου. Και, μαντέψτε πού κυρίως μετέφεραν τα χρήματά τους, όσοι τουλάχιστον είχαν την ευχέρεια να αξιοποιούν τη μόνη ζωντανή ελευθερία στην Ε.Ε., την ελευθερία κίνησης κεφαλαίων: στη Γερμανία, στη Βρετανία, στο Λουξεμβούργο, στην Ελβετία, και σε μικρότερο βαθμό στην Κύπρο και μερικούς ακόμη από τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους.
Όλο το αυταρχικό οικοδόμημα της Ευρωζώνης την τελευταία τριετία θεμελιώθηκε πάνω στην αποτροπή του κινδύνου κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος από ένα bank run, μια μαζική έφοδο στα γκισέ των ευρωπαϊκών τραπεζών. Ακόμη και το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων -«μοναδική περίπτωση», κατά τη ρητορική των ευρωκρατών, όπως τώρα το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων- επιβλήθηκε εν ονόματι μιας «δικαιοσύνης» η οποία προβλέπει τη δίκαιη τιμωρία όσων ανέλαβαν υπερβολικούς κινδύνους στο χρέος πιστωτικά ανυπόληπτων χωρών, σε αντίθεση με τους προνοητικούς αποταμιευτές που δεν τους άξιζε να εκτεθούν σε ανάλογους κινδύνους. Στο πλαίσιο της «δικαιοσύνης» αυτής, άλλωστε, προβλέπεται και η ολοκλήρωση της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης ως τραπεζικής ένωσης, με την ενιαία εποπτεία των τραπεζικών ιδρυμάτων από την ΕΚΤ και τον ενιαίο μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων, που υποτίθεται ότι πρέπει να αποφασιστεί μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.
Κατά τα φαινόμενα, η γερμανική ελίτ, που μοιράζεται με ελάχιστους τις βαθύτερες σκέψεις της, αποφάσισε να κάνει την υπέρβαση. Η προτεσταντική ηθική επέπρωτο να επεκταθεί και στις καταθέσεις και σε όσους άφρονες τις εμπιστεύονται σε χώρες μειωμένης αξιοπιστίας ή φορολογικής χαλαρότητας. Το καινούργιο επιχείρημα του Σόιμπλε, ότι δηλαδή και οι καταθέτες, μετά τους ομολογιούχους, οφείλουν να αναλαμβάνουν τους κινδύνους που τους αναλογούν έναντι ενός αναξιόπιστου τραπεζικού συστήματος, παραβιάζει τα ιερά και τα όσια του καπιταλισμού των τελευταίων τριών αιώνων. Ο ισχυρισμός πως η Κύπρος είναι μια «ειδική και μοναδική» περίπτωση αποτελεί καραμπινάτη απάτη και θα πρέπει να αναρωτηθεί κανείς γιατί η Λαγκάρντ του ΔΝΤ βάζει πλάτη σ’ αυτό. «Η Κύπρος», λένε, «έχει έναν δυσανάλογο με το ΑΕΠ της τραπεζικό τομέα», περίπου δεκαπλάσιο. Τότε, τι να πει κανείς για τους φορολογικούς παραδείσους που φιλοξενούνται στην Ευρώπη, με τραπεζικούς τομείς εκατονταπλάσιους του σχεδόν μη μετρήσιμου ΑΕΠ τους; Το Λουξεμβούργο, πληθυσμιακά ανάλογο της Κύπρου και με ετήσιο ΑΕΠ 43 δισ., έχει τραπεζικό τομέα με ενεργητικό 1,1 τρισ. Ήτοι, 25 φορές το ΑΕΠ του. Κι αν η ιδιαιτερότητα του Μεγάλου Δουκάτου ως παγκόσμιου πλυντηρίου είναι αποδεκτή λόγω του μικρού του μεγέθους, τι θα πουν οι ευρωκράτες για τη Βρετανία, που με ΑΕΠ 1,7 τρισ. έχει ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με ενεργητικό σχεδόν 10 τρισ. ευρώ (πενταπλάσιο) ή για την ίδια τη Γερμανία, που διαθέτει το ένα τέταρτο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων των 27 της Ε.Ε., με ενεργητικό τετραπλάσιο του ΑΕΠ της (9 τρισ. ευρώ); Κι αυτό, χωρίς να υπολογίζονται τα περιουσιακά στοιχεία που ελέγχουν οι ημικρατικές περιφερειακές τράπεζες της χώρας (Landesbank), που μεταξύ άλλων είναι και μια θαυμάσια κρυψώνα για σημαντικό μέρος του χρέους της.
Θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η θεαματική μεταστροφή των Γερμανών κατά του ταμπού της αποταμίευσης είναι μια αιφνίδια προσχώρηση στον κλασικό κεϊνσιανισμό που μετά βδελυγμίας απέρριπταν και στην εξ ίσου κλασική συνταγή της «ευθανασίας του ραντιέρη», την οποία ο Κέινς εισηγήθηκε την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης για να χρηματοδοτηθούν η ανάπτυξη και η απασχόληση. Καμία σχέση (προσωπικώς δεν θα είχα καμία αντίρρηση να θυσιαστεί μέρος της «νεκρής εργασίας» που είναι θαμμένη στις αποταμιεύσεις, προκειμένου να διασωθεί η ζωντανή εργασία που σήμερα σφαγιάζεται κατά προτεραιότητα. Αλλά θα άντεχαν οι ευρωκράτες τέτοια προδοσία στην Πίστη; Την τραπεζική, εννοείται…).
Θα μπορούσε, επίσης, να δει κανείς στον όλο χειρισμό μια προσπάθεια γεωπολιτικής προβολής της Γερμανίας στην ευρύτερη περιοχή  της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, όπου η μυρωδιά των υδρογονανθράκων καθιστά την Κύπρο και την Ελλάδα θηράματα των νέων αποικιοκρατών και των ανταγωνισμών τους. Αυτό παίζει, αλλά είναι ακόμη ασαφές αν οι υδρογονάνθρακες είναι πράγματι πεδίο ανταγωνισμού της Γερμανίας με τη Ρωσία ή, αντιθέτως, πεδίο σύγκλισης και υπόγειων συνεννοήσεων εν όψει μιας νέας ενεργειακής Γιάλτας.  Κανείς από τους δυο παράγοντες δεν δείχνει να βιάζεται. Και μπορεί βάσιμα να υποθέσει κανείς ότι και οι δύο έχουν λόγους να προσβλέπουν σε μια πιο φθηνή διευθέτηση, με μια κατεδαφισμένη οικονομικά και πολιτικά Κύπρο.
Αλλά, υπάρχει πιθανότατα κάτι βαθύτερο που βασανίζει τον πυρήνα της γερμανικής ελίτ κι όσων την ακολουθούν πειθήνια. Ή έχουν αποφασίσει ότι το έκτρωμα που έχουν κτίσει ως Ευρωζώνη δεν σώζεται με τίποτα, οπότε καλόν είναι να πάρουν τα μέτρα τους από τώρα, ή ωριμάζει εντός τους η ιδέα να είναι αυτοί που θα δώσουν την αποφασιστική κλοτσιά για την κατεδάφισή του, με την επιστροφή στο μάρκο ή σε ένα ευρώ των ολίγων και εκλεκτών. Υπολογίζουν, και πολύ σωστά, ότι μια παρατεταμένη κατάσταση καρκινοβασίας της Ευρωζώνης θα δημιουργήσει συνθήκες ανασφάλειας και φυγής στους κατόχους του χρήματος. Αν αυτή η ανασφάλεια επιμεριστεί σωστά στην καθημαγμένη και ανυπόληπτη περιφέρεια της Ευρωζώνης, το χρήμα θα αναζητήσει ασφάλεια στα κατά τεκμήριο ασφαλέστερα γκισέ. Όπως ακριβώς συνέβη με τα κεφάλαια που επενδύουν σε κρατικό χρέος και κατευθύνθηκαν στα γερμανικά ομόλογα, διευκολύνοντας τη Γερμανία να δανείζεται ακόμη και με αρνητικά επιτόκια, έτσι ελπίζουν ότι θα συμβεί και με τις καταθέσεις. Η γερμανική ελίτ, πρωτίστως ο χρηματοπιστωτικός πυρήνας της, θέλει να οχυρωθεί πίσω από βουνά χρήματος. Να μαζέψει όσο το δυνατό περισσότερα κεφάλαια από τη διαλυμένη ευρωπαϊκή περιφέρεια, όσα τουλάχιστον δεν ακολουθούν τον Δρόμο του Μεταξιού, τις ασιατικές οικονομίες.
Η μαφία του μάρκου (ή του σκληρού ευρώ) ρισκάρει.  Μπορεί η επιλογή για την Κύπρο να ήταν απλώς ένας ακραίος πειραματισμός, αλλά φωτίζει αρκετά τι είδους μηχανισμό εγγύησης καταθέσεων θέλει η γερμανική ελίτ να προωθήσει στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη, ή τι εκπλήξεις μπορεί να συνοδεύσουν το επόμενο κούρεμα του ελληνικού χρέους. Μια ακόμη διχοτόμος χαράσσεται στην Ευρώπη, αυτή τη φορά ανάμεσα στα υγιή, «καθαρά» τραπεζικά συστήματα, από τη μια, και στα ύποπτα «πλυντήρια» από την άλλη (εξαιρούνται, φυσικά, τα «δικά μας» καθωσπρέπει «πλυντήρια»). Εκείνο που δεν μετρά η μαφία του μάρκου (ή του σκληρού ευρώ) είναι ότι το νέο τείχος από χρήμα πίσω από το οποίο πασχίζει να οχυρωθεί στο τέλος θα πλακώσει και την ίδια.
ΘΕΩΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ
Αποταμίευση. Μια σεβαστή ομολογώ
μορφή χορτάτη ευθανασίας.
Εν μέρει καλά τα λέει ο μύθος. 
Έπρεπε να λογικευτούν λίγο τα τζιτζίκια
να βάλουν στη μπάντα μισό τραγούδι για το κρύο
να εξοικονομούν ολίγην 
της ύπαρξής τους ασωτεία.
Έξω απ’ το χορό, καλά τα λέει ο μύθος. 
Πώς αλλιώς να κάνουν τα τζιτζίκια. 
Δεν αποταμιεύεται η ένταση. 
Δεν θα ’θελε κι αυτή να ζει περισσότερο. 
Όμως δεν αποταμιεύεται. Μια μέρα να τη φυλάξεις χαλάει.
Κι είπα, έτσι που τη βλέπω 
Σωρηδόν να κείται άταφη άψαλτη 
να της ρίξω ένα ολάνθιστο Αμήν 
πριν τη διαμελίσει η κατακραυγή
πριν τη σύρουν τροφή στη φωλιά τους 
κάτι τομάρια εαυτούλικα μερμήγκια.
Κική Δημουλά, «Υπέρ ασωτείας» (Συλλογή «Χαίρε ποτέ»)
(Ελεύθερος Σκοπευτής, Επενδυτής, 23/3/2013)

Τερματοφύλακας επιστρέφει στην εστία του με… μηχανάκι! [Video]


Όταν ένας τερματοφύλακας προωθείται στην αντίπαλη περιοχή για κάποια στημένη φάση...
πάντα υπάρχει το ρίσκο να μην προλάβει να γυρίσει στο τέρμα του και να δεχτεί έτσι ένα εύκολο γκολ…

Και κάπου εκεί, έρχεται ο απίθανος πρωταγωνιστής του παρακάτω βίντεο να αλλάξει εντελώς όσα ξέραμε μέχρι τώρα!


otherside.gr

Και όμως, υπάρχουν κάποιοι που ακόμη και σήμερα το πρωί ψωνιζαν στα LIDL!!


 Και όμως, υπάρχουν κάποιοι που ακόμη και σήμερα το πρωί ψωνιζαν στα LIDL!!
Την ώρα που ο αρχιαπατεώνας Σόιμπλε ενορχηστρώνει την επίθεση στην Κύπρο για να πλουτίσουν οι Γερμανικές τράπεζες πάνω στο αίμα του κυπριακού λαού, την ώρα που η Μέρκελ εκβιάζει για να βάλει στο χέρι το αέριο της Κύπρου ρίχνοντας στο παιχνίδι ακόμα και την τουρκική απειλή, υπήρχαν συμπατριώτες μας που ΣΑΝ να μην τρέχει τίποτα ΨΩΝΙΖΑΝ στα LIDL!
Δεν κάνουμε στους Γερμανούς σαν εταίροι, αλλα τους κάνουμε για πελάτες!
Δεν φταίνε αυτοί.
Εμείς φταίμε.
Αν δεν βάλουμε μυαλό, ούτε η Ρωσίες ούτε ο Θεός ο ίδιος δεν θα μας γλιτώσει.
Ας πανε να πουλήσουν στην Μέρκελ.

Το χωριό που δεν έχει δρόμους - Κυκλοφορούν όλοι με... βάρκες!


Πως θα σας φαινόταν να ζείτε σε ένα σπίτι που δεν έχει δρόμους; 
Οι κάτοικοι στο χωριό Giethoorn της ολλανδικής επαρχίας του Overijssel το έχουν συνηθίσει. Αντί για δρόμους το χωριό έχει… κανάλια που φτάνουν τα 7,5 χιλιόμετρα!

Έχουν κατασκευαστεί περίπου 50 μικρές ξύλινες γέφυρες, που περνούν πάνω από το τρεχούμενο νερό και διευκολύνουν την πρόσβαση στα σπίτια, τα περισσότερα από τα οποία είναι χτισμένα πάνω σε νησάκια.

Όλες οι μετακινήσεις είναι… πλωτές και αθόρυβες, με βαρκούλες που δεν διαταράσσουν την ηρεμία και τη γαλήνη των κατοίκων.

Το χωριό αποκαλείται και «Βενετία της Ολλανδίας», κι όπως θα δείτε και στις εικόνες όχι άδικα…



star.gr

Κάποιοι γνώριζαν και στην Ελλάδα...





Προσχεδιασμένα όλα... 

Γράφει ο Εconomics 

Η ΕΚΤ είχε εγγράφως ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές  ότι αν δεν κλείσει η υπόθεση του ΤΤ με κάποιο τρόπο έως τις 11 Ιανουαρίου, θα αποσύρει το ELA την παρεχόμενη ρευστότητα. Εν συνεχεία αποδέχθηκε παράταση μιας εβδομάδας έως τις 18 Ιανουαρίου. 

Τελικά, δόθηκε παράταση έξι μηνών, σε συμφωνία με την τρόικαΤο ΤΤ ήταν μια εκ των τριών τραπεζών που είχε ως επιλογή η ελληνική κυβέρνηση, στο να δώσει τις κυπριακές τράπεζες. 

Λίγες μέρες αργότερα, στις 31 Ιανουαρίου βγαίνει ο Σάλλας και μιλά για πλήρη κάλυψη του 10% της ιδιωτικής συμμετοχής στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου

Όλοι απορούν πώς θα το πετύχει αυτό. 

Οι κυπριακές τράπεζες τελικά περνούν στον έλεγχο της Πειραιώς, στην τράπεζα που μέχρι πριν δυο χρόνια ήταν έτοιμη να βάλει λουκέτο και έγινε “κολοσσός” εν μέσω κρίσης! Το Sigmaliveσήμερα αποκαλύπτει ότι τα νομοσχέδια στην Κύπρο έφεραν υπογραφή 14 Ιανουαρίου του 2013Την ίδια περίοδο δηλαδή, που ο πανικός με το ΤΤ ήταν σε πλήρη εξέλιξη και έδωσαν παράταση και για να δουν τι θα κάνουν, έχοντας την τράπεζα ως “back up”. 

Ποιος δεν γνώριζε στην Ελλάδα; 


Νέες τεχνολογίες της Apple προστατεύουν το iPhone εάν σου πέσει


Σου έχει τύχει κάποιες φορές στο παρελθόν να σου πέσει από τα χέρια το smartphone σου κι αφού αυτό προσγειωθεί στο πάτωμα...
να περνάνε μερικά εφιαλτικά δευτερόλεπτα μέχρι να διαπιστώσεις εάν «ζει» ή όχι;

Αν δε σου έχει τύχει, έχεις την τύχη με το μέρος σου. Επειδή όμως σε πολλούς έχει τύχει, η Apple εξασφάλισε πατέντα, η οποία δημοσιεύτηκε χθες, προκειμένου να απαλλάξει –τουλάχιστον- τους κατόχους iPhone από αυτό τον πονοκέφαλο.

Σε αυτή γίνεται λόγος για ένα μηχανισμό, εφοδιασμένο με αισθητήρα, ο οποίος θα αντιλαμβάνεται την πτώση και θα μπορεί να αλλάζει το κέντρο βάρους της συσκευής, ώστε να μειώνονται -στο βαθμό που κάτι τέτοιο είναι εφικτό- οι αρνητικές συνέπειες μίας πρόσκρουσης.

Έτσι, η συσκευή θα χτυπάει στο πάτωμα σε ένα πιο ανθεκτικό της σημείο κι όχι στο πιο εύθραυστο, όπως παραδείγματος χάρη, στο πλάι κι όχι με την οθόνη, η οποία μπορεί εύκολα να σπάσει.

Προκειμένου να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, προβλέπεται η περιστροφή της συσκευής κατά την πτώση ή ακόμα κι η αφαίρεση της μπαταρίας εάν κάτι τέτοιο κριθεί αναγκαίο βάσει πάντα των συνθηκών της πτώσης.

Επίσης, στην πατέντα αναφέρεται ένα «φύλλο αέρα», το οποίο, ουσιαστικά, θα λειτουργεί σαν αερόσακος για το iPhone και θα δίνει μια ώθηση σε αυτό με σκοπό και πάλι να μετριαστούν οι επιπτώσεις του χτυπήματος στο έδαφος. Η Apple φημολογείται να αναπτύσσει την εν λόγω τεχνολογία ήδη από το Νοέμβριο του 2011.

Μία τελευταία πρόταση είναι τα αναδιπλούμενα κουμπιά ή ακουστικά και καλώδια τροφοδοσίας, τα οποία όταν θα αντιλαμβάνονται πτώση της συσκευής θα παραμένουν σφιχτά κολλημένα σε αυτή, προκειμένου να μην «ξεχαρβαλώνονται» κατά τη σύγκρουση.