ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Με την βούλα του Ευρωκοινοβουλίου το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ


Με την βούλα του Ευρωκοινοβουλίου το κούρεμα των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ

Θετικά διακείμενο φέρεται το Ευρωκοινοβούλιο στο «κούρεμα» των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ που προβλέπεται στο σχέδιο οδηγίας για την εξυγίανση των προβληματικών τραπεζών στην Ε.Ε. (bail-in). Οπως δήλωσε ο Γκ. Χόκμαρκ, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων για το bail-in, οι μεγαλοκαταθέτες δεν θα προστατεύονται με βάση τις προτάσεις που εξετάζονται. Τόνισε, ωστόσο, ότι υπάρχει «σαφής εξαίρεση για όλες τις καταθέσεις κάτω από τα 100.000 ευρώ». Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν έχει ήδη καταθέσει προσχέδιο οδηγίας για το πώς θα κατανέμονται οι ζημίες των τραπεζών και απαιτείται πλέον η έγκριση από τις κυβερνήσεις των «27» και το Ευρωκοινοβούλιο.


dailynews24.


ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΥΣΗ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΠΟΛΙΤΙΚΑ «ΑΠΟΛΙΘΩΜΑΤΑ»


Του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Καγχασμούς προκάλεσε η εκλογή του Τζόρτζιο Ναπολιτάνογια μία ακόμη θητεία του ως προέδρου της Ιταλίας. Αιτία της πολιτικής θυμηδίας δεν είναι ούτε η προσωπικότητα του Ναπολιτάνο ούτε το προχωρημένο της ηλικίας του – ειρήσθω εν παρόδω ότι αν ολοκληρώσει αυτήν τη θητεία του που μόλις άρχισε θα είναι 94 ετών!
Η επανεκλογή του Ναπολιτάνο ορθά εκτιμήθηκε ωςαπεγνωσμένη προσπάθεια του ιταλικού πολιτικού κατεστημένου να διασώσει τον εαυτό του και μόνο τον εαυτό του, μετά την παταγώδη αποτυχία του να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οι προταθέντες υποψήφιοι από τον ηγέτη του υποτιθέμενου κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι απερρίφθησαν μετά βαΐων και κλάδων όχι απλά από τους πολιτικούς αντιπάλους του κόμματος αυτού αλλά και από πάνω από… 100 (!) βουλευτές του ίδιου του Δημοκρατικού Κόμματος, στη μυστική ψηφοφορία που έλαβε χώρα στο κοινοβούλιο.

Ακριβώς αυτή η παράμετρος της εσωτερικής σύγκρουσης στο Δημοκρατικό Κόμμα έκανε να πέσει στην πολιτική γκιλοτίνα και το κεφάλι του ίδιου του αρχηγού των Δημοκρατικών, του Μπερσάνι, ο οποίος φαινόταν κοινοβουλευτικά πανίσχυρος ελέω του απίστευτα καλπονοθευτικού ιταλικού εκλογικού συστήματος.

Υπενθυμίζουμε ότι το σύστημα αυτό δίνει στον πρώτο συνασπισμό ή κόμμα, ανεξαρτήτως ποσοστού, το… 54% των εδρών της ιταλικής Βουλής - δηλαδή τις 340 από τις 630 συνολικά βουλευτικές έδρες! Ετσι ο Μπερσάνι, ο οποίος πέρασε στις εκλογές τον δεξιό συνασπισμό του Μπερλουσκόνι κατά μόλις 0,36%, πήρε 340 έδρες και ο Μπερλουσκόνι… 124!!!
Αυτή η εντελώς τεχνητή κοινοβουλευτική παντοδυναμία όμως κατέρρευσε στην εκλογή προέδρου, με αποτέλεσμα ο Μπερσάνι αντί να γίνει πρωθυπουργός, να γίνει… συνταξιούχος της πολιτικής! Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επανεκλέγοντας τον Ναπολιτάνο, το ιταλικό πολιτικό κατεστημένο αμύνεται με νύχια και με δόντια και αρνείται να εκχωρήσει τη διακυβέρνηση της χώρας στις νέες δυνάμεις της πολιτικής που αναδύονται εξαιτίας των συνθηκών της κρίσης. Είναι αξιοθρήνητη ιδίως η Κεντροαριστερά, η οποία αφενός αναδεικνύεται σε πρωταρχικό πυλώνα της υποτέλειας της Ιταλίας στη Γερμανία και αφετέρου στέκεται εμπόδιο σε κάθε είδους ανανέωση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεν Μπερσάνι προσπάθησε να προωθήσει στην Προεδρία της Δημοκρατίας μέχρι και τον αλήστου πολιτικής μνήμης Ρομάνο Πρόντι, ενώ ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο δεν κρύβει την προσπάθειά του να προωθήσει στην πρωθυπουργία έναν άλλο «πολιτικό βρικόλακα», τον 75χρονο πλέον Τζουλιάνο Αμάτο, που είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της Ιταλίας πριν από καμιά εικοσαριά χρόνια!
Οπως και να έχει το πράγμα, είναι σίγουρα λυπηρό να βλέπει κανείς ένα ακόμη κεντροαριστερό κόμμα στην Ευρώπη να διαλύεται λόγω της εθελοδουλείας της ηγεσίας του προς τη Γερμανία – πόσω μάλλον που στο Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας συμμετέχουν και όσοι έχουν απομείνει από εκείνους που κάποτε ανήκαν στο ιστορικό Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα. Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος αυτού κινείται για να προωθήσει στην ηγεσία του τον 38χρονο Ματέο Ρέντσι, δήμαρχο της Φλωρεντίας, σε αντικατάσταση του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, από τον οποίον είχε σαρωθεί όταν προ μηνών διεκδίκησε την αρχηγία.
Τώρα όμως οι πολιτικοί συσχετισμοί άλλαξαν και στη χώρα και στο Δημοκρατικό Κόμμα. Ο Ματέο Ρέντσι δεν έχει καμιά αναστολή να συνεργαστεί με τον Μπερλουσκόνι, πράγμα που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσει διασπάσεις στο Δημοκρατικό Κόμμα. Φυσικά, ο Ρέντσι θέλει να αποφύγει πάση θυσία νέες βουλευτικές εκλογές, γιατί σε αυτές είναι βέβαιο ότι το Δημοκρατικό Κόμμα θα συντριβεί και η μπερλουσκονική Δεξιά θα βγει σίγουρα πρώτη, οπότε ενδεχομένως να μη χρειάζεται τον Ρέντσι ούτε ως «τσόντα» για να εξασφαλίσει πλειοψηφία και στη Γερουσία.
Αν δεν γίνουν εκλογές, τουλάχιστον τυπικά, ο Ρέντσι θα έχει τον πρώτο λόγο και θα γίνει αυτός πρωθυπουργός, αν καταφέρει να πάρει την αρχηγία των Δημοκρατικών, πράγμα πολύ πιθανό, και δεν του φύγουν πάνω από… εκατό δικοί του βουλευτές! Μέσα σε αυτό το απίθανο «τουρλουμπούκι» πρέπει να θεωρείται βέβαιη η διάσωση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως και η εγκατάλειψη στην πράξη εκ μέρους του των δυναμικών θέσεών του κατά του ευρώ και της Γερμανίας, παρόλο που αυτές ακριβώς οι θέσεις ανέβασαν ραγδαία την πολιτική απήχηση και επιρροή του από το 8% των δημοσκοπήσεων στο 29% των εκλογών! Αν τελικά σχηματιστεί κυβέρνηση με τη στήριξη του Μπερλουσκόνι, θα πρόκειται για προσωπικό του πολιτικό θρίαμβο.
Από εκεί και πέρα, όποια κυβέρνηση και αν συγκροτηθεί, αποκλείεται να μακροημερεύσει, γιατί η ιταλική Κεντροαριστερά είναι καταδικασμένη σε πολιτικό θάνατο και ο Μπέπε Γκρίλο καιροφυλακτεί.
*Δημοσιεύθηκε στο “ΕΘΝΟΣ” την Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

Θηριώδεις εισπρακτικές λογικές και η διάλυση του κοινωνικού ιστού



«Ξεπουλήστε ακίνητα για την Εφορία» 


Όταν διαβάζεις μια είδηση περί «υπουργικής εγκυκλίου» που μας καλεί να αυτό-εκποιηθούμε–βλ. την είδηση στο τέλος του παρόντος– ελέγχεις το ημερολόγιο. Μήπως είναι πρωταπριλιά; Η είδηση εν τούτοις δημοσιεύτηκε στις 23.4.2013 σε έντυπο του πολιτικού χώρου της παρούσης κυβέρνησης. Αντί να παρθεί μια πολιτική απόφαση που να γίνει νόμος η οποία θα απαγορεύει την εκποίηση της περιουσίας των Ελλήνων πολιτών μέχρι να τελειώσει η κρίση, η τριμερής εντολοδόχος εξουσία της τρόικας εξωθεί προς εκποιήσεις και εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών. Για καθαρά εισπρακτικούς λόγους.  

Είναι πλέον σαφές ότι στην Ελλάδα, στην Κύπρο και σε πολλά άλλα ευρωπαϊκά κράτη τα πράγματα έχουν φτάσει σε οριακό σημείο. Οι εξουσιαστές αποθρασύνθηκαν από την αδράνειά μας και ροκανίζουν την κοινωνικοπολιτική βάση της πολιτειακής νομιμότητας. Τολμούν να μας καταναγκάζουν ακόμη και στην εκποίηση των ιερών και οσίων μας, του μόχθου και του κόπου μας, των σπιτιών μας και των υποστατικών μας. Για να τα ρίξουμε μέσα στην μαύρη τρύπα που δημιουργεί η ολοένα μεγαλύτερη ύφεση και για να συντηρήσουμε στην εξουσία ένα κινούμενο από ξένους εντολοδόχο διοικητικό μηχανισμό ο οποίος κατ’ ευφημισμό ονομάζεται κυβέρνηση. Μηχανισμός  ο οποίος εν τέλει κατάντησε να είναι εντολοδόχος της θηριώδους διεθνικής χρηματοοικονομικής ιδιωτείας! 

Κανείς εύλογα διερωτάται γιατί η ανεξάρτητη Ελληνική δικαιοσύνη δεν κινείται προς την κατεύθυνση διαφύλαξης των κοινωνικών θεμελίων της πολιτειακής νομιμότητας. Μας καλούν να αυτό-εκποιηθούμε και να εξαθλιωθούμε. Η πολιτειακή νομιμότητα, όμως, αποστολή έχει να υπηρετεί την κοινωνία. Δεν νοείται να υιοθετούνται νόμοι και διοικητικές πράξεις που διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και που εξαθλιώνουν τους πολίτες. Βέβαια, έχουμε και το προηγούμενο της Κύπρου όπου τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα: Εξαρχής προχώρησαν και στην κατάσχεση περιουσίας («κούρεμα καταθέσεων» το ονόμασαν). Καλομελετάτε και έρχονται τέτοιες πρακτικές στην υπόλοιπη Ευρώπη. Στις Βρυξέλλες ήδη τις προαναγγέλλουν. 

Εύλογα πολλοί απορούν; Τι έπεται; Εάν δεν καταναγκαστούμε και αυτό-εκποιηθούμε τι σκέφτονται να κάνουν; Μήπως η τεχνόσφαιρα που τους διατάζει θα τους προμηθεύσει και με αγχόνες για να κρεμάσουν όποιους δεν πληρώνουν τα χαράτσια; Ποιοι θα είναι οι Δήμιοι; Δήμιοι θέλουν να γίνουν όσοι επιμένουν να μας σπρώχνουν στην εξαθλίωση και στον θάνατο; Τι λέει για όλα αυτά η Ελληνική Δικαιοσύνη; Υπάρχουν νόμοι που μπορούν να στρέφονται ενάντια στον πολίτη για λογαριασμό ξένων συμφερόντων; Τι λέει για αυτόν τον κατήφορο ο Αντώνης Σαμαράς;

Εύλογα κανείς διερωτάται, επίσης, εάν τα πιο πάνω και πολλά άλλα ανάλογα και αντίστοιχα γεγονότα θα αποτελέσουν την θρυαλλίδα που θα προκαλέσει τήξη και έκρηξη, ή εάν αντίθετα, τα χειμαζόμενα μέλη των κοινωνιών θα δεχθούν παθητικά και αδιαμαρτύρητα την κατάσχεση των περιουσιών τους, την ανθρωπολογική υποβάθμισή τους και την πολιτική υποδούλωσή τους. 

Αναμφίβολα, πολλοί πολίτες δεν αντέχουν πλέον και πολύ θα ήθελαν να υπάρξει μια ομαλή και συντεταγμένη ειρηνική μετάβαση σε μια πιο δημοκρατική δομή. Όσο αργούμε τόσο περισσότερο βυθιζόμαστε. Έπρεπε μήπως εξαρχής να αρνηθούμε τα μνημόνια έστω και εάν θα πληρώναμε υψηλό κόστος; Έτσι θα διαφυλάτταμε την αξιοπρέπειά μας, την ελευθερία μας, την περιουσία μας και την ανεξαρτησία του κράτους μας. Χρηματιστηριακά, εξάλλου, μάλλον θα γίνουμε τελικά πολύ φτωχότεροι σε σύγκριση με τις συνέπειες μιας απόρριψης των μνημονίων. Ακούσαμε πολλούς κινδυνολόγους και πολιτικούς τρομοκράτες αλλά δεν διαβάσαμε μια πειστική συγκριτική μελέτη των δύο αυτών επιλογών. 

Πολλοί εύλογα διερωτώνται, επίσης, κατά πόσο διολισθαίνουμε σε κάποιου είδους «μεταμοντέρνα βαρβαρική εποχή». Η ανάγνωση του βιβλίου του Julian Assange, Η Ελευθερία και το μέλλον του διαδικτύου (Εκδόσεις Ποιότητα) που μόλις κυκλοφόρησε πείθει ότι αν δεν μεριμνήσουμε να μην ελεγχθεί το διαδίκτυο από την ιδιωτεία και τις δεσποτικές εξουσίες, θα μπορούσαμε να διολισθήσουμε σε μια κτηνώδη βαρβαρική μεταμοντέρνα εποχή. Ή μήπως ήδη διολισθήσαμε μιας και όλες οι σαπουνόφουσκες περί «προσωπικών δεδομένων», «δικαίωμα περιουσίας» και τα λοιπά εξαερώνονται. Μια αδίστακτη δυναστική εξουσία ξαπλώνεται πάνω από τα κεφάλια μας. Το διαδίκτυο χρησιμοποιείται πλέον ως μέσο του κάθε ιδιώτη για να παρακολουθεί τους λογαριασμούς μας, τα προσωπικά μας δεδομένα και την προσωπική μας ζωή. 

Τι σημαίνει όμως «βαρβαρική εποχή»; Στην προ-πολιτική βαρβαρική εποχή οι σχέσεις των ανθρώπων ήταν αθέσμιστες. Η ισχύς ήταν πολιτικά γυμνή και η φυσική δύναμη ήταν το μόνο διανεμητικό μέσο. Πολιτικοί σκοποί δεν υπήρχαν: Σε φυσική κατάσταση το κριτήριο ήταν αποκλειστικά η βιολογική αυτοσυντήρηση. Για την απόκτηση των αναγκαίων πόρων αυτοσυντήρησης-επιβίωσης ίσχυε το «ο θάνατός σου η ζωή μου». 

Ο πολιτικός πολιτισμός κατόρθωσε, κατά κάποιο τρόπο, να θεσπίσει την ισχύ εντός των κρατών. Στην διεθνή πολιτική η ισχύς συνέχισε να είναι αθέσμιστη και η αυτοσυντήρηση-επιβίωση κριτήριο των διεθνών σχέσεων (μερικοί πεισματικά δεν κατανοούσαν το τελευταίο με αποτέλεσμα όσοι δεν πρόσεξαν να υποστούν ακόμη περισσότερες ζημιές). [Διεθνείς θεσμοί σίγουρα πάντα υπήρχαν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν, αλλά όταν υπάρχει πρόβλημα αναπόδραστα αποτελούν εξαρτημένη μεταβλητή των ισχυρών. Όποιος έχει μάτια το βλέπει όποιος είναι τυφλός δεν το βλέπει.]  

Ο πολιτικός πολιτισμός μετά την πτώση του κοσμοσυστήματος της Βυζαντινής Οικουμένης, βέβαια, είχε δύο όψεις. Στο υπόβαθρο οι άνθρωποι συγκροτούσαν την ανθρωπολογική ετερότητα της κοινωνίας τους εδραιώνοντας τις οντολογικές προϋποθέσεις της προσδοκούμενης πολιτικής τους ύπαρξης. Μέσα στα επίπλαστα εποικοδομήματα και στις «μεταβατικές» «θεσμικές επιφάσεις», όμως, ένας ακταρμάς ωραιοποιημένων μετά-Μεσαιωνικών εξουσιαστών ονομάστηκε «κράτος». 

Επιχείρησαν να μιμηθούν την κλασική Πολιτεία. Όμως, δυστυχώς, όσο και εάν μερικοί ονειρεύονταν να μοιάσει το μοντερνιστικό υλιστικό κράτος στην κλασική Πολιτεία, πόρρω απέχει. Άλλες ήταν οι προϋποθέσεις τότε και άλλες οι προϋποθέσεις της μετά-Μεσαιωνικής Ευρώπης. 

Τους τελευταίους αιώνες τα μέλη των κοινωνιών δεν είχαν και πολλές επιλογές. Όσοι δεν βρίσκονταν κάτω από αποικιακό ζυγό και στην συνέχεια κάτω από τον ηγεμονικό ζυγό, πίστεψαν τα ιδεολογικά κινούμενα ελίτ. Τους έριχναν και κάποια κόκκαλα από το αποικιακό πλιάτσικο ή και άφηναν μερικά μέλη των «κατώτερων» τάξεων να περνούν την πόρτα της εξουσίας και του φαγοποτιού. Όπως κάθε γενίτσαρος οι τελευταίοι ήταν και συνεχίζουν είναι οι σκληρότεροι κατεξουσιαστές. Μέσα σε όλα αυτά σίγουρα εξαφανίστηκε η Πολιτική και η Δημοκρατία. Έμειναν μόνο τα συνθήματα, οι μεταμφιέσεις και τα προσωπεία μιας έμμεσης αντιπροσώπευσης η οποία μόνο κατ’ όνομα είναι έμμεση δημοκρατία. Ή μήπως υπάρχει κανείς που αμφισβητεί σοβαρά αυτό το γεγονός! 

Μέσα στα εποικοδομήματα της εξουσίας των μοντερνιστικών κρατών αναπτύχθηκε ένας ακταρμάς δρώντων των οποίων η συντρέχουσα κρίση απλά βοήθησε να αφαιρεθούν τα προσωπεία: Παράσιτα κάθε είδους, εναλλασσόμενα στελέχη της έμμεσης αντιπροσώπευσης, πανεπιστημιακοί, διεθνικοί πρωταθλητές της ιδιωτείας και πολλοί άλλοι. Επιδίδονταν στο φαγοπότι, στο κτίσιμο ενός επίπλαστου διεθνούς και διεθνικού κόσμου και στον άκρατο παρασιτισμό. Το εκκρεμές του κατεξουσιασμού κυμαινόταν ανάλογα με τις αντοχές των πολιτών κάθε κράτους. Μέσα μαζικής παραπληροφόρησης και προβεβλημένοι οργανικοί διανοούμενοι επώαζαν πολλά αυγά πολλών φιδιών που τώρα μόλις εκκολάπτονται. Σήμερα τους αναγνωρίζεις σε όλη την Ευρώπη: Αδιάντροπα ή ανεπίγνωστα στηρίζουν τον κατεξουσιασμό επικαλούμενοι «αναγκαιότητες». Την «συντηρητική» φρονιμάδα διαδέχεται η «προοδευτική» υποκρισία και τώρα που το χτένι έφτασε στο κτένι βράζουν όλοι μέσα στο ίδιο καζάνι. Τα προσωπεία πετάχτηκαν και η πολιτική γύμνια έγινε ορατή σε όλους. 

Έκπληκτοι βλέπαμε μπροστά σα μάτια μας να μετατρέπονται οι κυβερνήσεις σε τροχονόμους της διαφθοράς, του πολιτικού ανορθολογισμού, της ιδιωτείας, των υπερβολών, των εξυπηρετικών λογοτεχνικών σαπουνόφουσκων, της χρηματοοικονομικής ασωτίας και της δημιουργίας μιας υπερεθνικής-διεθνικής κατεξουσιαστικής τεχνόσφαιρας που απλά καιροφυλαχτούσε να έλθει η στιγμή της. Απερίφραστα πλέον ένα μίγμα τεχνοκρατών και «πολιτικών» εντολοδόχων (τους) κατάλαβε τους διοικητικούς μηχανισμούς που μετατρέπονται σε μηχανισμούς καταλήστευσης του πλούτου των κοινωνιών των οποίων τα μέλη με κόπο και μόχθο απέκτησαν τις τελευταίες δεκαετίες. 

Πριν εκδοθούν υπουργικά φιρμάνια των εντολοδόχων της Τρόικας που διατάζουν τους πολίτες να αυτό-εκποιηθούν, επί μακρόν ακούγαμε ιδεολογικά παραμύθια κάθε είδους και κάθε απόχρωσης: Έμμεση αντιπροσώπευση (δήθεν έμμεση δημοκρατία), φιλελευθερισμοί (και κατασκευαστικά ελιτιστικά ιδεολογικά δόγματα περί δικαιοσύνης), κομμουνισμοί (και κατασκευαστικά ιδεολογικά δόγματα περί ισότητας και δικαιοσύνης), ενδιάμεσες τραβεστί αποχρώσεις (περήφανα γερατειά, τρίτος δρόμος, κτλ), αεροβατούντα ιδεολογικά δόγματα περί παγκοσμιοποίησης (συνομάδωση και δημιουργία ακταρμά ιδεολογικών δογμάτων που ροκάνισαν την πολιτειακή δημοκρατία), και τα λοιπά. 

Θα προσέξατε ότι την λέξη ΕΕ δεν την ανέφερα μέχρι στιγμής. Χωρίς πλέον δυνατότητα αντιστροφής η ΕΕ κατάντησε ένας ανορθολογικός πύργος της Βαβέλ. Αντιφάσεις, αντιθέσεις, άγρια σύγκρουση εθνικών συμφερόντων, θηριώδεις αξιώσεις ισχύος από όλους εναντίον όλων, κυριαρχία μιας αυτονομημένης τεχνόσφαιρας, αρπαγή του πλούτου των αδυνάμων από τους ισχυρούς, στυγνή κοινωνική καταστολή και δημιουργία τεχνοκρατικών μηχανισμών των οποίων ο ρόλος πλέον είναι εξώθηση στην βαρβαρότητα όπως την ορίσαμε πιο πάνω. Οι εγχώριες εξουσίες των αδύναμων κρατών είναι πλέον εντολοδόχοι αυτών των τροχονόμων της κοινωνικοπολιτικά ανεξέλεγκτης τεχνόσφαιρας. Πόσο θα αντέξει αυτός ο ανορθολογισμός, αυτή η θηριωδία και αυτή βαρβαρότητα! Λογικά όχι πολύ.

Τα ψέματα των ωραιοποιημένων εξουσιών και των κούφιων υποσχέσεων έκαναν τον κύκλο τους. Αφού μας οδήγησαν στο τέλμα οι αδιάντροποι τώρα ομολογούν: «μαζί τα φάγαμε» (μεταξύ τους δηλαδή οι συντελεστές των κομματικών εξουσιών)Για τους δράστες της ημέτερης ελληνικής συνομοταξίας όπως γνωρίζουμε ισχύει ότι φρόντισαν εγκαίρως να υπάρχει νομική … ασυλία». Ασυλία για τα πολιτικά δικαιώματα των μελών της κοινωνίας, όμως, δεν υπάρχει. 

Χάος βέβαια και η Ευρώπη, όπως προαναφέραμε. Κοινωνίες όπως η Γερμανική που διαθέτουν ισχυρούς κρατικούς-διοικητικούς μηχανισμούς οι ασκούντες την διακυβέρνηση αρπάζουν ότι μπορούν από τις άλλες λιγότερο ισχυρές κοινωνίες για να πλουτίσει ακόμη περισσότερο το δικό τους κράτος. Σε αδύναμες και εξαθλιωμένες πλέον κοινωνίες όπως η δική μας οι εγχώριοι εξουσιαστές χωρίς να σκεφτούν καν τα αίτια που προκάλεσαν την εξαθλίωση των νοικοκυριών τα διατάζουν τώρα να εκποιηθούν. 

Να αυτό-εκποιηθούν τα νοικοκυριά μας προστάζουν τώρα τα ξένα και εγχώρια πολιτικά τρωκτικά. Ξεχνούν, μεταξύ άλλων ποιοι και γιατί έκαναν την ΟΝΕ. Ξεχνούν ότι οι ίδιοι οι πρωτεργάτες ομολογούσαν πως η ΟΝΕ τάχιστα εξελίχθηκε σε ένα εξωπολιτικό ανορθολογικό μηχανισμό που θα προκαλούσε μια κρίση που συχνά προανήγγελλαν. Ότι έβαλαν κράτη όπως η Ελλάδα στον μηχανισμό ενώ γνώριζαν πως δεν μπορούσε να αντέξει στον ανταγωνισμό. Ότι επέτρεψαν στην διεθνή χρηματοοικονομική ιδιωτεία να ασκεί διανεμητική εξουσία. Ότι συγκροτήθηκαν εξωπολιτικές «διεθνικές συμμορίες» που τις αποτελούσαν μεταξύ άλλων τεχνοκράτες, χρηματοοικονομικοί ιδιώτες, χρηματοοικονομικοί κλέφτες («σόροι, σοράκια και κοράκια» που χρηματοδοτούν μάλιστα και εξωπολιτικά «ιδρύματα» «προτάσεων πολιτικής» με επιρροή στα «κράτη θύματα» - επιρροή που συνεχίζεται). Ότι την πρωτοβουλία στο χρηματοοικονομικό πεδίο την είχαν «οίκοι εκτιμητών» που ευλογούν τα γένια τους, αναδεικνύουν όποιον θέλουν και καταποντίζουν όποιον θέλουν εάν και όταν αυτό τους συμφέρει. Ότι σε κράτη-θύματα το πολιτικό πεδίο «καταλήφθηκε» από σπιθαμιαίου αναστήματος «δικά τους» πολιτικά υποχείρια οι οποίοι αντί στήριξης της κρατικής κυριαρχίας αναζητούσαν μια … παγκόσμια κυβέρνηση ή κήρυτταν ότι προτεραιότητά τους ήταν να … σώσουν το Ευρώ. Ότι κυριάρχησαν «δικοί τους» πολιτικάντηδες οι οποίοι αντί χρηστής και αποτελεσματικής διακυβέρνησης συζητούσαν εν κρυπτώ με υπαλλήλους διεθνών οργανισμών αναγγέλλοντας ταυτόχρονα την βύθιση του Τιτανικού. Ότι έτσι όλοι μαζί λειτουργώντας πυροδοτούσαν ανεξέλεγκτα κερδοσκοπικά ενεργήματα που προκαλούσαν εκατοντάδες δισεκατομμύρια ζημιές.  Ότι «δικοί τους» τεχνοκράτες που στην συνέχεια άσκησαν επιτελικό ρόλο προπαγάνδιζαν την μνημονιακή πειθαρχία πριν καλά-καλά υπάρξει μνημόνιο. Ότι οι ίδιοι κινδυνολογούσαν καλώντας τις κοινωνίες να πειθαρχήσουν στις μεταφυσικές αναγκαιότητες (δηλαδή την ιδιωτεία που κυριάρχησε πάνω στην Πολιτική σε όλα τα επίπεδα). 

Τα πιο πάνω αίτια, μεταξύ άλλων, παρακάμφτηκαν, αποσιωπήθηκαν, εκλογικεύτηκαν για να κτυπηθεί ο νοικοκύρης πολίτης. Για να υποδουλωθούν οι κοινωνίες και να αρπαχτεί ο πλούτος των λιγότερο ισχυρών κρατών. Ακόμη, τα παπαγαλάκια τους στα διεθνή και εγχώρια «μέσα μαζικής παραπληροφόρησης» επισκιάζουν τα πιο πάνω και άλλα αληθή αίτια και επιδίδονται στο αποκρουστικό έργο της ενοχοποίησης των πολιτών ως δήθεν ενόχων της κρίσης. 

Νομίζω η εγκύκλιος ενός από υπουργούς της εντολοδόχου διακυβέρνησης της τρόικας με την οποία εξωθεί τα νοικοκυριά να αυτό-εκποιηθούν, συμβολίζει το γεγονός ότι ο το χτένι έφτασε στον κόμπο. Είτε τα μέλη των κοινωνιών θα δεχθούν να υποδουλωθούν είτε θα βρουν τρόπο να αντιστρέψουν την βαρβαρότητα διαφυλάττοντας συνάμα τον πλούτο τους, την ασφάλεια της οικογένειάς τους και την εσωτερική και εξωτερική ασφάλεια της πατρίδας τους. 

Για όσα κράτη βρίσκονται ήδη σε θέση αδυναμίας αυτό που κρίνεται είναι η εθνική τους ανεξαρτησία. Εάν δεν αποκατασταθεί η εθνική ανεξαρτησία ο φαύλος κύκλος της συμφοράς θα συνεχίσει να τα πλήττει μέχρι ολικής διάλυσης.

Εθνική ανεξαρτησία σημαίνει, μεταξύ άλλων, να περιέλθει η διακυβέρνηση στους εντολείς πολίτες και να αξιωθεί απαράβατα η διακρατική ισοτιμία, η μη επέμβαση και η ισορροπία συναλλαγών και συμφερόντων. Διεθνής συνεργασία μπορεί να υπάρξει μόνο εάν μεταξύ των κυρίαρχων κρατών υπάρχει μια τέτοια ισορροπία που διαφυλάττει τα ζωτικά συμφέροντα των κοινωνιών τους. Δημοκρατία μεταξύ των κρατών, εξάλλου, ιδιαίτερα στην ΕΕ, μπορεί να σημαίνει μόνο ισοτιμία, ισότητα και ισορροπία συναλλαγών.

Η ΕΕ, ολοφάνερα έκανε τον κύκλο της. Τα μεγάλα κράτη ήδη εισήλθαν στις συμπληγάδες των στρατηγικών αντιπαραθέσεων. Το πρόβλημα των λιγότερο ισχυρών κρατών της Ευρώπης είναι να μην συνθλιβούν στις συμπληγάδες των επερχόμενων ηγεμονικών ανταγωνισμών και συγκρούσεων. Κόστος θα υπάρξει. Το ζήτημα είναι πόσο θα είναι αυτό το κόστος και κατά πόσο εάν το υποστούμε θα αποκαταστήσουμε, τουλάχιστον, την εθνική μας ανεξαρτησία.


«Πουλήστε το σπίτι σας όσο-όσο και ελάτε να πληρώστε την Εφορία» λέει ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγανης σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη από το Δημόσιο! Σε μια περίοδο όπου η αγορά ακίνητων ψυχορραγεί λόγω της κρίσης, το υπουργείο Οικονομικών περιμένει από τους πολίτες να πουλήσουν τα σπίτια τους και να δώσουν, υποχρεωτικά, ζεστό χρήμα στα κρατικά ταμεία... Και μάλιστα να τα πουλήσουν για ένα κομμάτι ψωμί, υπό την πίεση της Εφορίας, που πάει να πάρει κυριολεκτικά ό,τι προλάβει. Ο κ. Μαυραγάνης γνωρίζει καλά ότι το Δημόσιο θα κερδίσει ελάχιστα, αν βγάλει στο σφυρί τα ακίνητα των οφειλετών του Δημοσίου. Ετσι λοιπόν εξέδωσε εγκύκλιο με την οποία ζητά από τους φορολογουμένους που χρωστούν στην Εφορία να τρέξουν οι ίδιοι να πουλήσουν την κύρια κατοικία τους ή το κατάστημα τους ή κάποιο πατρικό σπίτι που μπορεί να έχουν κ.λπ. Εννοείται ότι το τίμημα από την πώληση του ακινήτου θα πάει κατά προτεραιότητα στην πληρωμή των ληξιπροθέσμων οφειλών προς το Δημόσιο. Οι οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου προς τις εφορίες είναι σαφείς. Σε περιπτώσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών οι εφοριακοί θα παρέχουν φορολογική ενημερότητα και βεβαίωση οφειλής στους φορολογουμένους, εφόσον δεχτούν να πουλήσουν τα ακίνητά τους. Ακόμα και αν αναγκαστούν να τα «σκοτώσουν» για να τα πουλήσουν, το Δημόσιο θα εισπράξει, κατά προτεραιότητα, τα χρήματα που αντιστοιχούν στην οφειλή. Τα επισυμβαίνοντα μετά την πώληση είναι δύο: 1.Το τίμημα από την πώληση του ακινήτου να είναι μικρότερο από την οφειλή. Στην περίπτωση αυτή η Εφορία παίρνει από τον φορολογούμενο όσα εισέπραξε από την πώληση Οι εναπομείνασες οφειλές θα διασφαλίζονται είτε από λοιπά περιουσιακά στοιχεία είτε από εγγυήσεις τρίτων. 2.Το τίμημα από την πώληση του ακινήτου να μεγαλύτερο από την οφειλή. Στην περίπτωση αυτή το Δημόσιο εισπράττει εφάπαξ το ποσοστό που χρωστά ο οφειλέτης και ό,τι χρήματα απομείνουν τα κράτα ο φορολογούμενος. Πρόκειται για ακόμη μία τακτική εκβιασμού των φορολογουμένων από την πολιτική ηγεσία του υπουργείο Οικονομικών, που σχεδιάζει νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα, η οποία όμως, από ό,τι φαίνεται, είναι «για τα μάτια του κόσμου». Στην πραγματικότητα αυτό που θέλει το κράτος είναι να εισπράξει -εδώ και τώρα- όσα περισσότερα μπορεί. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του 2012 περίπου 2.500.000 φυσικά πρόσωπα και 148.500 επιχειρήσεις χρωστούσαν στο Δημόσιο 55,7 δισ. ευρώ!

Η «ελληνίδα θεά» του βομβιστή της Βοστώνης


Τακτική επικοινωνία με μία ελληνίδα συμφοιτήτριά του στο Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης στο Ντάρτσμουθ, είχε στο twitter ο Τζοχάρ Τσαρνάεφ.
1231 Η «ελληνίδα θεά» του βομβιστή της Βοστώνης
Η νεαρή ελληνίδα με τα αρχικά Ε.Σ., στο τελευταίο της μήνυμα προς τον Τσαρνάεφ πριν σβήσει τον λογαριασμό της έγραφε: «Εσύ είσαι αυτός; Δεν ήξερα ότι πήγες στο Μαραθώνιο».
Δείτε το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του Alpha:




Δείτε ποιο είναι το χειρότερο επάγγελμα του κόσμου


Έρευνα της αμερικανικής ιστοσελίδας αναζήτησης εργασίας careercast.com παραθέτει μια λίστα με τα χειρότερα επαγγέλματα.
Το επάγγελμα του ρεπόρτερ κατατάχθηκε στην 200η και τελευταία θέση των ειδικοτήτων που συμμετείχαν στην έρευνα, χάνοντας πέντε θέσεις από την αντίστοιχη περσινή λίστα και βλέποντας την πλάτη ακόμα και των ξυλοκόπων. Ποιο είναι το καλύτερο επάγγελμα του κόσμου αυτή τη στιγμή; Ο αναλογιστής. Οι αναλογιστές είναι οι στατιστικολόγοι που υπολογίζουν πιθανότητες κινδύνου και καθορίζουν την οικονομική τους αξία για λογαριασμό οργανισμών και ασφαλιστικών εταιριών.

Η κορυφαία δεκάδα επαγγελμάτων είναι:
1) Αναλογιστής
2) Μηχανικός βιοϊατρικής
3) Μηχανικός λογισμικού
4) Ακουστικολόγος
5) Οικονομικός προγραμματιστής
6) Οδοντίατρος
7) Εργοθεραπευτής
8) Οπτομέτρης
9) Φυσικοθεραπευτής
10) Αναλυτής συστημάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών

Η λίστα με τα 10 χειρότερα επαγγέλματα
190) Αγρότης
191) Αεροσυνοδός
192) Επισκευαστής σκεπών
193) Ταχυδρόμος
194) Αναλυτής μετρήσεων
195) Γαλακτοκόμος
196) Εργάτης σε πετρελαιοπηγή
197) Ηθοποιός
198) Μόνιμος στρατιωτικός
199) Ξυλοκόπος
200) Ρεπόρτερ εφημερίδας

To Tetris βοηθάει το «τεμπέλικο» μάτι


Tην όραση σε άτομα που πάσχουν από αμβλυωπία φαίνεται πως βελτιώνει μια θεραπεία αντιμετώπισης που... ανέπτυξαν καναδοί ερευνητές από το Πανεπιστήμιο ΜακΓκίλ και η οποία βασίζεται στο δημοφιλές παιχνίδι Tetris.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί με δημοσίευσή τους στην επιστημονική επιθεώρηση «Current Biology», το ηλεκτρονικό παιχνίδι με τα πολύχρωμα τουβλάκια, «γυμνάζει» τα μάτια ώστε να συνεργάζονται μεταξύ τους.

Η αμβλυωπία, γνωστή και ως «τεμπέλικο μάτι», αποτελεί μια διαταραχή του οπτικού συστήματος κατά την οποία το ένα ή τα δυο τεμπέλικα μάτια δεν συνεργάζονται μεταξύ τους με αποτέλεσμα να εντοπίζεται πρόβλημα ως προς τη μετάδοση του οπτικού σήματος μέσω του οπτικού νεύρου στον εγκέφαλο. Αν διαγνωσθεί νωρίς και μέχρι την ηλικία των επτά-οκτώ ετών η κατάσταση είναι αναστρέψιμη.

Η μελέτη

Οι ερευνητές από το Μόντρεαλ εξέτασαν αν μια διαφορετική προσέγγιση θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα στην περίπτωση της αμβλυωπίας. Στις δοκιμές τους έλαβαν μέρος 18 ενήλικοι αμβλύωπες.

Συγκεκριμένα, οι ειδικοί προχώρησαν στη σύγκριση της αποτελεσματικότητας ανάμεσα στη χρήση ειδικών βίντεο-γυαλιών όπου προβαλλόταν το παιχνίδι Tetris σε κάθε μάτι ξεχωριστά και στη μέθοδο του κλεισίματος του δυνατού ματιού (patching) για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, με στόχο την κινητοποίηση του «τεμπέλικου ματιού».

«Το ''κλειδί'' για τη βελτίωση της όρασης στους ενήλικες – για τους οποίους στην παρούσα φάση δεν υπάρχει κάποια θεραπεία – είναι να επιτρέψουν με κάποιο τρόπο τη συνεργασία ανάμεσα στα δυο μάτια» εξηγεί ο κύριος συγγραφέας της μελέτης δρ Ρόμπερτ Χες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο εγκέφαλος των ενηλίκων διαθέτει έναν βαθμό προσαρμοστικότητας σε νέες συνθήκες, γεγονός που θα πρέπει να αποτελέσει τη βάση για την ανάπτυξη νέων μεθόδων αντιμετώπισης διαφόρων προβλημάτων όρασης.

«Χρησιμοποιώντας γυαλιά στα οποία προβάλλονταν το παιχνίδι, ήμασταν σε θέση να επιτρέπουμε στο ένα μάτι να βλέπει τα τουβλάκια κατά την πτώση τους και στο άλλο μάτι να βλέπει τον τοίχο που “χτιζόταν” στο κάτω μέρος» εξηγεί ο ειδικός. «Η συνεργασία ανάμεσα στα δύο μάτια θεωρήσαμε ότι θα οδηγούσε στη βελτίωση του ''τεμπέλικου ματιού''».

Από τη 15μερη δοκιμή, στην οποία οι μισοί συμμετέχοντες έπαιζαν μονόφθαλμα Tetris επί μια ώρα την ημέρα και οι άλλοι μισοί με τη χρήση των ειδικών γυαλιών, φάνηκε ότι η δεύτερη ομάδα είχε αισθητά καλύτερα αποτελέσματα συγκριτικά με την πρώτη.
tovima.gr

Νέα συνθετικά βιοκαύσιμα ντίζελ παίζουν ρόλο διυλιστηρίου


Βρετανοί επιστήμονες δημιούργησαν γενετικά τροποποιημένα βακτήρια - «διυλιστήρια», που μπορούν να παράγουν βιοκαύσιμα ντίζελ.
Αν τα επόμενα χρόνια καταστεί εφικτό αυτή η διαδικασία να γίνει πιο ενεργειακά αποδοτική και να εφαρμοστεί σε μαζική κλίμακα (κάτι όχι βέβαιο), τότε το εν λόγω συνθετικό καύσιμο θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση στα συμβατικά ορυκτά καύσιμα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), σύμφωνα με το BBC, τροποποίησαν γενετικά κολοβακτηρίδια (E.coli), που συνήθως ζουν στο ανθρώπινο έντερο, έτσι ώστε να μετατρέπουν τα σάκχαρα σε ένα παράγωγο πετρελαίου που είναι σχεδόν ταυτόσημο με το συμβατικό ντίζελ, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Όπως είπε ο Τζον Λαβ, «οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, οι καταναλωτές και οι βενζινοπώλες ούτε που θα καταλάβαιναν τη διαφορά… (σ.σ. το νέο καύσιμο) θα γινόταν απλώς ένα ακόμα τμήμα στην αλυσίδα παραγωγής καυσίμων». Αν και υπάρχει διεθνώς η τάση να αυξηθεί η χρήση βιοκαυσίμων, υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες και εμπόδια στην επέκταση των συμβατικών βιοκαυσίμων που παράγονται από την μετατροπή φυτών, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται για τη διατροφή των ανθρώπων. Επιπλέον, οι περισσότερες ήδη παραγόμενες μορφές βιοντίζελ και βιοαιθανόλης δεν είναι πλήρως συμβατές με τους σημερινούς κινητήρες, με συνέπεια να πρέπει να ανακατεύονται με κανονικό πετρέλαιο, προτού χρησιμοποιηθούν στα αυτοκίνητα.

Όμως η δημιουργία βιοκαυσίμων από βακτήρια λύνει και τα δύο ανωτέρω προβλήματα, αφενός γιατί δεν χρειάζονται πια να καλλιεργούνται μεγάλες εκτάσεις για καύσιμα αντί για τρόφιμα και, αφετέρου, επειδή τα «βακτηριο-καύσιμα» είναι συμβατά με τους σύγχρονους κινητήρες. Οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες έχουν διαβλέψει τις προοπτικές δημιουργίας καυσίμων από μικροοργανισμούς και δεν είναι τυχαίο ότι η νέα βρετανική έρευνα χρηματοδοτήθηκε από τον πετρελαϊκό κολοσσό Shell.

Με τη χρήση τεχνικών της συνθετικής βιολογίας, οι ερευνητές τροποποίησαν τα γονίδια και τους κυτταρικούς μηχανισμούς των βακτηρίων εισάγοντας γονίδια από άλλους μικροοργανισμούς. Έτσι, τα ανάγκασαν να μετατρέπουν τα σάκχαρα όχι σε λίπη (όπως έκαναν υπό φυσιολογικές συνθήκες προκειμένου να δημιουργήσουν τις κυτταρικές μεμβράνες τους), αλλά σε αλκάνια, δηλαδή σε μόρια συνθετικών υδρογονανθράκων. Στην ουσία, οι μικροοργανισμοί μετατράπηκαν σε μικροσκοπικά διυλιστήρια!

Προς το παρόν πάντως, η αποδοτικότητα της διαδικασίας δεν είναι μεγάλη. Χρειάζονται περίπου 100 λίτρα βακτηρίων για να παραχθεί ένα μόλις κουταλάκι βιοκαυσίμου. «Η πρόκληση είναι να αυξήσουμε την απόδοση για να καταφέρουμε να πετύχουμε κάποιας μορφής βιομηχανική παραγωγή», δήλωσε ο Τζον Λαβ, κάτι που, όπως είπε, μπορεί να γίνει μέσα στα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα εξεταστεί κατά πόσο, εκτός από βακτήρια, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και άλλα προϊόντα για την μετατροπή τους σε βιοκαύσιμα, όπως ζωικά ή ανθρώπινα απόβλητα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει ως στόχο την παραγωγή του 10% των μεταφορικών καυσίμων από βιοκαύσιμα έως το 2020. «Η παγκόσμια ζήτηση για ενέργεια αυξάνεται διαρκώς και ένα καύσιμο που θα είναι απαλλαγμένο τόσο από τις παγκόσμιες διακυμάνσεις τιμών του πετρελαίου, όσο και από την πολιτική αστάθεια, θα είναι μια ολοένα πιο δελεαστική προοπτική», εκτίμησε ο επικεφαλής της έρευνας.

Τι να κάνουμε εάν το παιδί μας καταπιεί απορρυπαντικό ή βενζίνη;


Είναι από τους χειρότερους εφιάλτες που μπορεί να βιώσει ένας γονέας. Να μην προσέξει για μια στιγμή, για ένα απειροελάχιστο κλάσμα του δευτερολέπτου, και το μικρό παιδί του με κάποιο “μαγικό τρόπο” ως συνήθως, να μπορέσει να πιει από... ένα ξεχασμένο μπουκάλι, απορρυπαντικό, ή υγρό μπαταρίας, ή βενζίνη, ή οποιοδήποτε τοξικό δηλητήριο υπάρχει μέσα στο σπίτι. Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση όταν κάθε λεπτό που περνάει είναι κρίσιμο; και το σημαντικότερο πως δεν θα φτάσουμε ποτέ σε μια τέτοια κατάσταση; Διαβάστε χρήσιμες οδηγίες αποφυγής τοξικών δηλητηριάσεων από παιδιά.

Παρά τη λήψη προληπτικών μέτρων, οι δηλητηριάσεις στην παιδική ηλικία παραμένουν ένα σημαντικό παγκόσμιο πρόβλημα της δημόσιας υγείας, με αποτέλεσμα την αύξηση νοσηλείας σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Σε παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών οι δηλητηριάσεις αποτελούν περίπου το 7% του συνόλου των ατυχημάτων και 2% των παιδικών θανάτων στις αναπτυγμένες χώρες, και πάνω από 5% στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Σύμφωνα με στοιχεία από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Ατυχήματα 2008-2012 του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η λειτουργία των κέντρων δηλητηριάσεων και άλλες προληπτικής φύσης ενέργειες συνέβαλαν ουσιαστικά στη μείωση των θανάτων από δηλητηριάσεις, που αποτελούν την πέμπτη και λιγότερο συχνή αιτία θανάτου σε παιδιά στη χώρα μας.

Τα δεδομένα δείχνουν ότι κατά την τελευταία διαθέσιμη περίoδο (1992-2004) παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα 1.593 ακούσιοι θάνατοι παιδιών ηλικίας 0-14, εκ των οποίων οι 874 οφείλονται σε τροχαία, οι 135 σε πνιγμούς, οι 82 σε πτώσεις, οι 47 σε εγκαύματα, οι 23 σε δηλητηριάσεις. Για τους υπόλοιπους 432 θανάτους από ατύχημα οι αιτίες ήταν αδιευκρίνιστες. Ωστόσο, η οικονομική ανέχεια μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο πρόκλησης γενικά ατυχήματων. Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ. (WHO 1996; WHO 1998), η θνησιμότητα που παρατηρείται στις χώρες χαμηλού ή μέσου εισοδήματος είναι υψηλότερη σε σχέση με τις χώρες υψηλού εισοδήματος. Γι αυτό, λοιπόν, η συνεχής ενημέρωση σχετικά με την πρόληψη των δηλητηριάσεων στην παιδκή ηλικία είναι ουσιαστικής σημασίας, σε μία δύσκολη, από οικονομικής πλευράς, περίοδο για τη χώρα μας.
Τα περισσότερα ατυχήματα λόγω κατάποσης επικίνδυνων ουσιών παρατηρούνται σε παιδιά ηλικίας 1-5 ετών, κυρίως στο χώρο του σπιτιού, και αυτό οφείλεται τόσο στην περιέργεια του μικρού παιδιού, όσο και στην απροσεξία των ενηλίκων που αφήνουν φάρμακα και ουσίες οικιακής χρήσης σε σημεία προσπελάσιμα από τα παιδιά.

Τα αίτια δηλητηριάσης ποικίλλουν από χώρα σε χώρα και μεταξύ γεωγραφικών περιοχών στην ίδια χώρα, ανάλογα με την κοινονικοοικονομική και πολιτιστική κατάσταση του κάθε πληθυσμού.

Τα συνήθη αίτια είναι τα ακόλουθα:

-Υγρά αυτοκινήτου (π.χ. Βενζίνη, αντιψυκτικό, υγρό καθαρισμού παρμπρίζ)

-Καλλυντικά και άλλα προϊόντα προσωπικής φροντίδας

-Προϊόντα καθαρισμού οικιακής χρήσης (π.χ. Καθαριστικά, χλωρίνη, υγρό πιάτων)

-Φάρμακα (π.χ. αναλγητικά όπως ακεταμινοφαίνη, αντιβηχικά και βιταμίνες)

-Ξένα αντικείμενα (π.χ. παιχνίδια, μπαταρίες)

-Χρώματα και διαλυτικά χρωμάτων

-Φυτοφάρμακα (π.χ., εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα, ποντικοφάρμακα)

-Φυτά

-Αλκοόλ

Ορισμένες ουσίες θεωρούνται ώς αδρανείς όταν καταπωθούν σε μικρές ποσότητες, όπως:

-Αφρόλουτρο,

-σαπούνι,

-κραγιόν,

-κρέμα χεριών,

-αντηλιακή κρέμα,

-αρώματα,

-Make up,

-οδοντόκρεμα,

-αποσμητικά,

-σαμπουάν,

-κραγιόν,

-κιμωλία,

-κεριά,

-μολύβι,

-νερομπογιές.

Ορισμένοι απλοί κανόνες μειώνουν την πιθανότητα δηλητηριάσεων στην παιδική ηλικία και είναι οι ακόλουθοι:
Τοποθετήστε όλα τα φάρμακα, τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού και τα καλλυντικά στη φυσική τους συσκευασία, κλειδωμένα σε σημεία που δεν μπορούν να τα φτάσουν τα παιδιά.
Μη χρησιμοποιείτε κοινές συσκευασίες, πχ πλαστικά μπουκάλια νερού για να αποθηκεύσετε επικίνδυνες ουσίες, όπως: νέφτι, βενζίνη, αλκοόλ

Διατηρείτε τα χρώματα, τα βερνίκια, τα διαλυτικά χρωμάτων, τα εντομοκτόνα και τα λιπάσματα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι, στις αρχικές τους συσκευασίες και με την ετικέτα τους
Μην αναμειγνύετε προιόντα καθαρισμού μεταξύ τους, καθώς είναι δυνατό από τη μίξη να δημιουργηθούν τοξικά αέρια.
Χρησιμοποιείτε σύρτες ασφαλείας σε συρτάρια και ντουλάπια που περιέχουν αντικείμενα που μπορεί να είναι επικίνδυνα για τα παιδιά. Μην αφήνετε δηλητηριώδη προιόντα σε εμφανή σημεία χωρίς τη συνεχή επίβλεψή σας. Τα περισσότερα ατυχήματα γίνονται τη στιγμή που ο γονιός για ένα λεπτό θα σηκώσει το τηλέφωνο ή θα ανοίξει την πόρτα του σπιτιού.
Σφραγίστε καλά τη συσκευασία ενός φαρμάκου ή ενός τοξικού προιόντος αμέσως μετά τη χρήση, ώστε να είναι αδύνατη η διάνοιξή του από ένα παιδί

Αποφύγετε την αγορά προϊόντων με έντονα χρώματα, ελκυστική συσκευασία, ή ευχάριστη οσμή που παραπέμπει σε τρόφιμο, όπως αρώματα (λεμόνι ή δυόσμο), το οποίο θα μπορούσε να δελεάσει το παιδί σας σας να το διερευνήσει. Μπορείτε να καλύψετε τις ελκυστικές εικόνες στις συσκευασίες με μία μαύρη ταινία (προσέχοντας να μην καλύψετε τυχόν οδηγίες).
Επίσης, προσπαθείστε να αγοράζετε λιγότερο επικίνδυνα προϊόντα καθαρισμού, όπως λευκαντικά χωρίς χλωρίνη, ξύδι, λεμόνι κλπ.
Ελέγχετε καθημερινά τους χώρους του σπιτιού για μικροαντικείμενα που θα μπορούσαν να καταπωθούν από τα παιδιά, πχ κέρματα, κομμάτια από παιχνίδια
Προσέξτε τις οδηγίες και προειδοποιήσεις που αναφέρονται στις συσκευασίες παιχνιδιών, ώστε να αποφευχθούν ατυχήματα όταν το παιχνίδι δεν ανταποκρίνεται στην ηλικία του παιδιού
Μην λαμβάνετε φάρμακα παρουσία μικρών παιδιών, καθώς είναι στη φύση τους να προσπαθήσουν να σας αντιγράψουν.
Μην προμηθεύεστε φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή. Το παιδί θα πρέπει να λαμβάνει φάρμακα στη σωστή δοσολογία που προσαρμόζεται και υπολογίζεται με βάση το βάρος του σώματός του.
Μην χαρακτηρίζετε ένα φάρμακό ή πολυβιταμινούχο σκεύασμα ώς λιχουδιά, ώστε να πείσετε το παιδί να λάβει το φάρμακό του.

Μη δίνετε ποτέ φάρμακο τη νύχτα χωρίς να ανάψετε το φώς. Ενέχεται κίνδυνος να μη γίνει σωστός υπολογισμός της δόσης
Ελέγχετε τις οδηγίες χορήγησης των φαρμάκων του παιδιού σας, για να είστε σίγουροι ότι δίνετε το φάρμακο στη σωστή δοσολογία.
Διατηρείστε τα στοματικά διαλύματα σε μέρη που δεν μπορούν να είναι προσιτά από τα παιδιά, καθώς αρκετά από αυτά περιέχουν αλκοόλ
Ενημερώστε ανθρώπους του οικείου περιβάλλοντος (γιαγιά, παππους που συνήθως λαμβάνουν μακροχρόνια αγωγή για διάφορες παθήσεις), που πιθανόν να έχουν την ευθύνη του παιδιού κάποιες ώρες την ημέρα, για τους κινδύνους και τους τρόπους αποφυγής δηλητηριάσεων στην παιδική ηλικία.

Χρησιμοποιείστε τα διάφορα οικιακά καθαριστικά με ανοιχτά παράθυρα.
Μη δίνετε αλκοολ, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, στα παιδιά θεωρώντας οτι είναι ακίνδυνο. Το αλκοόλ στα παιδιά προκαλεί σημαντικού βαθμού υπογλυκαιμία που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή του.
Εκχυλίσματα τροφίμων, κυρίως βανίλιας και αμυγδάλου, μπορεί να περιέχουν αλκοόλ, γιαυτό και πρέπει να αποφεύγονται στην παιδική ηλικία
Μη χρησιμοποιείτε κούνιες, καρεκλάκια ή βαμμένα παιχνίδια που είναι κατασκευασμένα πριν το 1978, καθώς μπορεί να έχουν φινίρισμα που περιέχει μόλυβδο

Κρατήστε τα παιδιά μακρυά από φυτά εσωτερικού χώρου, αλλά κι εξωτερικού χώρου που είναι δηλητηριώδη. Πολλές φορές φροντίζουμε φυτά που δεν γνωρίζουμε ότι μπορεί να προκαλέσουν δηλητηρίαση άν καταπωθούν. Το ανθούριο, η ορτανσία, το κυκλάμινο,η πικροδάφνη, το αλεξανδρινό καθώς και τα μανιτάρια Phalloides ή Muscaria που αναπτύσσονται ανάμεσα στα χόρτα είναι μερικά από αυτά. Δηλητηριάσεις, κυρίως ομαδικές, αναφέρονται από το φυτό Datura που μοιάζει με τα ήρεμα χόρτα και έχει δράση ατροπίνης
Αν καποιο παιχνίδι λειτουργεί με επίπεδες μικρές μπαταρίες τύπου ρολογιού, θα πρέπει να τις απομακρύνετε καθώς είναι ιδιαίτερα τοξικές και διαβρωτικές για το γαστρεντερικό σύστημα όταν καταπωθούν.

Σημειώστε το τηλέφωνο του Κέντρου Δηλητηριάσεων (2107793777) και του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (166) σε εμφανές σημείο στο σπίτι σας, ώστε να το βρίσκετε εύκολα όταν το χρειαστείτε. 

Αντιμετώπιση Δηλητηριάσεων
Η διατήρηση της ψυχραιμίας σε περίπτωση δηλητηρίασης είναι η βασική προυπόθεση για την σωστή αντιμετώπιση της επείγουσας αυτής κατάστασης.

Εξακριβώστε το είδος και την ποσότητα της ληφθείσας ουσίας
Καλέστε το Κέντρο Δηλητηριάσεων για την καταγραφή του περιστατικού και τη λήψη σωστών οδηγιών
Αν το παιδί παρουσιάζει ήδη σημεία δράσης της τοξικής ουσίας όπως λήθαργό, αστάθεια, σπασμούς, εμέτους, μεταφέρετε γρήγορα και ασφαλώς το παιδί στο Νοσοκομείο, καλώντας το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας
Είναι ουσιαστικής σημασίας κατά τη μετάφορά του παιδιού στο Νοσοκομείο να προσκομίσετε το σκεύασμα που έχει λάβει και να δώσετε σαφείς πληροφορίες για την ποσότητα και το χρονική περίοδο που έχει μεσολαβίσει από τη λήψη
Μην προκαλείτε εμετό στο παιδί. Αν έχουν καταπωθεί ουσίες καυστικές ή πετρελεοειδή, ο έμετος επιδεινώνει την κατάσταση.

Μη δίνετε οτιδήποτε από το στόμα σε ένα παιδί που έχει χάσει τις αισθήσεις του
Τοποθετείστε το παιδί στο πλάι αν παρουσιάζει επεισόδιο σπασμών, χωρίς να κάνετε προσπάθειες να ανοίξετε το στόμα του, διότι υπάρχει ο κίνδυνος να τραυματήσετε τα χέρια σας αλλά και το στόμα του παιδιού

Αν ο χώρος έχει τοξικά αέρια, καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με ένα βρεγμένο ύφασμα, πάρτε μία βαθιά ανάσα και μπείτε στο χώρο. Ανοίξτε παράθυρα και πόρτες και βγάλτε το παιδί έξω στον καθαρό αέρα.
Άν η ουσία έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα του παιδιού απομακρύνετε τα ρούχα του και πλύνετε το δέρμα με άφθονο νερό
Αν η ουσία έχει έρθει σε επαφή με τα μάτια του παιδιού, πλύνετε τα μάτια του με άφθονο νερό για 10 λεπτά περίπου και μεταφέρετε το παιδί προς εξέταση από ειδικό

Σύμφωνα με τις συστάσεις του Κέντρου Δηλητηριάσεων σε κάθε λήψη πιθανής τοξικής ουσίας καλό είναι να δίνετε στο παιδί να πιεί γάλα για να αραιώσει το δηλητήριο, εκτός κι αν πρόκειται για λήψη ναφθαλίνης ή καμφορά.
Είτε έχετε ένα βρέφος είτε ένα παιδί σχολικής η προσχολικής ηλικίας, το σπίτι σας θα πρέπει να είναι ένα καταφύγιο όπου το παιδί σας μπορεί να εξερευνήσει με ασφάλεια. Εξερευνώντας τους χώρους, κρατώντας αντικείμενα, σκαρφαλώνοντας σε έπιπλα, τα παιδιά αναπτύσσουν το σώμα και το μυαλό τους. Το πόσο ασφαλές θα είναι το περιβάλλον που κινείται το παιδί εξαρτάται από τους γονείς. Είναι γεγονός ωστόσο ότι η ασφάλεια δεν μπορεί να προσεγγίσει το 100% ακόμη κι όταν αφορά τους πιο υπεύθυνους και ευαισθητοποιημένους γονείς.

iatropedia

Τι πρέπει να έχει κάθε γυναικείο νεσεσέρ;


Η καθημερινότητα και οι πολλές ώρες που περνάμε εκτός σπιτιού, μας κάνει να κουβαλάμε όλο το boudoir μέσα στη τσάντα μας.
Αδειάστε τη τσάντα σας και δείτε πόσα καλλυντικά έχετε μέσα; Πόσο βάρος κουβαλάτε συνέχεια!

Για να σας κάνουμε τη ζωή λίγο πιο εύκολη, δείτε παρακάτω τι πρέπει να έχει ένα γυναικείο νεσεσέρ, εκτός σπιτιού:

1. Οπωσδήποτε ένα άχρωμο lip balm. Το μικρό αυτό βαζάκι θα σας λύσει τα χέρια και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπη σε πολλές έκτακτες περιπτώσεις.

2. Μια κρέμα ματιών με χρώμα, σε μορφή στυλό για γρήγορο φρεσκάρισμα κάτω από τα μάτια και όπου είναι απαραίτητο στο πρόσωπο. Το προϊόν
αυτό πιάνει μικρό χώρο στο νεσεσέρ, απλώνεται εύκολα γιατί έχει ειδικό ενσωματωμένο βουρτσάκι και παράλληλα κάνει σπουδαία δουλειά. Εναλλακτικά μπορείτε να επιλέξετε ένα απλό concealer σε μορφή στυλό.

3. Πινέλα σε μικρά μεγέθη (συσκευασία ταξιδιού). Ένα για ρουζ, ένα για σκιά ματιών και ένα για χείλη.

4. Παλέτα με σκιές ματιών. Επιλέξτε μια έτοιμη με δυο σκιές ή φτιάξτε μια δική σας, πολλές εταιρείες μακιγιάζ πουλάνε άδειες παλέτες.

5. Οπωσδήποτε ένα ρουζ ή ένα bronzer.

6. Την αγαπημένη σας μάσκαρα, ένα μολύβι ματιών και ένα φρυδιών.

7. Το κραγιόν, το lip gloss σας και ένα μολύβι χειλιών.

8. Το άρωμα σας, φυσικά όχι όλο το μπουκάλι. Μπορείτε να πάρετε ένα απλό μπουκαλάκι για άρωμα, κατά προτίμηση γυάλινο, με spray και να το γεμίσετε με το αγαπημένο σας άρωμα.

20 πράγματα που πρέπει να σταματήσετε να κάνετε στους άλλους


Υπάρχει ένας βασικός παράγοντας που μπορεί να βλάψει τις σχέσεις σας αλλά και την προσπάθεια να τις εμβαθύνετε. Το στοιχείο αυτό είναι εσείς και η στάση σας! Αν επιθυμείτε ν' αναπτύξετε και να διατηρήσετε υγιείς και θετικές σχέσεις στη...
ζωή σας, θα πρέπει να σταματήσετε κάποια πράγματα:

1. Σταματήστε να κατηγορείτε.
- Με το να κατηγορείτε τους άλλους δεν θα καταφέρετε τίποτα. Είτε θα αντιμετωπίστε τα προβλήματά σας, είτε αυτά θα καθορίσουν την ζωή σας. Η επιλογή είναι δική σας. Όταν κατηγορούμε τους άλλους για το τι περνάμε, μεταθέτουμε την ευθύνη και αρνούμαστε την δυνατότητα μας να ελέγχουμε εμείς την ζωή μας.

2. Σταματήστε να παραπονιέστε.
- Αντ 'αυτού, χρησιμοποιήστε το χρόνο και την ενέργειά σας για να κάνετε κάτι ποιοτικό για τον εαυτό σας.

3. Σταματήστε να εννοείτε ό,τι δεν λέτε.
- Οι άλλοι δεν μπορούν να διαβάσουν το μυαλό σας. Επικοινωνήστε απλά κι αποτελεσματικά.

4. Σταματήστε να τα κάνετε όλα για σας.
- Ο κόσμος περιστρέφεται γύρω από τον ήλιο, όχι γύρω από σας. Αφιερώστε λίγο χρόνο για να διακρίνετε αυτή την αλήθεια σε τακτική βάση.

5. Σταματήστε τα ψέματα.
- Μακροπρόθεσμα η αλήθεια αποκαλύπτεται πάντα. Είτε εσείς θα έχετε την ευθύνη των πράξεων σας, είτε αυτές θα σας κυριαρχήσουν.

6. Σταματήστε να είστε μνησίκακοι.
- Οι μνησικακίες σίγουρα δεν οδηγούν στην ευτυχία.

7. Σταματήστε να αμφιβάλλετε.
- Αν νομίζετε ότι κάπου δεν μπορείτε να καταφέρετε κάτι, πιθανών έχετε δίκιο. Αλλά μην αφήνετε την δική σας αμφιβολία να παρεμβαίνει στα όνειρα των άλλων. Όποιος ισχυρίζεται ότι κάτι δεν μπορεί να γίνει, δεν πρέπει να εμποδίζει και τους άλλους να το επιχειρήσουν.

8. Σταματήστε να διακόπτετε.
- Διορθώστε κάποιον όταν είναι κατάφωρα άδικος σε κάτι, αλλά πάντα διατυπώνετε την ένστασή σας όταν τελειώσει ο συνομιλητής σας και έρθει η σειρά σας.

9. Σταματήστε να είστε εγωιστές.
- Παίρνετε ό,τι δίνετε σε μια σχέση. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

10. Σταματήστε να κρίνετε.
- Ο καθένας δίνει τη δική του μοναδική μάχη. Δεν έχετε ιδέα τι περνάνε οι άλλοι, όπως και αυτοί δεν έχουν ιδέα για το τι περνάτε εσείς.

11. Σταματήστε να κουτσομπολεύετε .
-Το κουτσομπολιό είναι μια χαμένη υπόθεση. Πληγώνει αλλά αμαυρώνει και την εικόνα σας.

12. Σταματήστε να δίνετε υποσχέσεις που δεν μπορείτε να κρατήσετε.
- Μην υπερ-υπόσχεστε. Πράξεις και όχι μόνο λόγια.

13. Σταματήστε να είστε αμυντικοί.
- Επειδή κάποιος έχει διαφορετικές απόψεις και αντιλήψεις από σας, αυτό δεν σημαίνει ότι ένας από τους δυο σας είναι λάθος. Εξετάζετε όλα με ευρύ πνεύμα. Οι ανοικτόμυαλοι είναι αυτοί που ανακαλύπτουν τα σπουδαία πράγματα.

14. Σταματήστε να συγκρίνετε τους ανθρώπους μεταξύ τους.
- Δεν υπάρχουν δύο ίδιοι άνθρωποι. Ο καθένας έχει διαφορετικές δυνατότητες και δυνάμεις . Παλεύουμε μόνο με τον εαυτό μας, και προσπαθούμε να βελτιωθούμε.

15. Σταματήστε να επιζητείτε την τελειότητα από τους άλλους.
- Το τέλειο είναι ο εχθρός του καλού. Την ιδανική «καλοσύνη» είναι δύσκολο να βρείτε σε αυτόν τον κόσμο. Μην το ξεχνάτε.

16. Σταματήστε να προσπαθείτε να είστε τα πάντα για όλους.
- Είναι αδύνατο να το πετύχετε. Όμως κάνοντας κάποιον να χαμογελάσει, μπορείτε να αλλάξετε τον κόσμο. Ίσως όχι ολόκληρο τον κόσμο, αλλά έστω τον δικό του κόσμο. Οπότε περιορίσετε την εστιασή σας.

17. Σταματήστε να εκνευρίζετε τους άλλους κριτικάροντας τους.
- Επειδή σας δίνει κάποιος την αφορμή να τον κριτικάρετε, δεν σημαίνει ότι πρέπει να το κάνετε. Σκεφτείτε διαφορετικά και μην εκμεταλλεύεστε την αδυναμία του άλλου.

18. Σταματήστε να αντιδράτε υπερβολικά στις αναποδιές
- Οι άνθρωποι κάνουν λάθη. Απλά συμβαίνει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αγχώνετε τον εαυτό σας αλλά και τους γύρω σας. Ένας τρόπος για να ελέγξετε αν κάτι αξίζει να σας στεναχωρεί και να σας προβληματίζει, είναι να αναρωτηθείτε το εξής: «Θα με ενοχλεί αυτό το θέμα σε ένα χρόνο," Αν όχι, τότε δεν αξίζει να του δίνετε υπερβολική σημασία.

19. Σταματήστε να γίνεστε δραματικοί.
- Μείνετε έξω από τις υπερβολές και το δράμα των άλλων, και μην δημιουργείτε άσκοπα το δικό σας.

20. Σταματήστε να δίνετε συμβουλές, κι απλά ακούστε.
- "Λιγότερες συμβουλές" είναι συχνά η καλύτερη συμβουλή. Οι άνθρωποι δεν χρειάζονται πολλές συμβουλές, χρειάζονται απλώς κάποιον να τους ακούσει και να τους τονώσει το ηθικό. Αυτό που θέλουν να ακούσουν, βρίσκεται ήδη κάπου μέσα τους. Απλά χρειάζονται χρόνο για να σκεφτούν , να κοντοσταθούν και να ψάξουν το μονοπάτι που θα τους οδηγήσει να βρουν το δρόμο τους.

Και να θυμάστε, η σχέση σας με τον εαυτό σας είναι η πιο κοντινή και πιο σημαντική σχέση που θα έχετε ποτέ. Δώστε την απαραίτητη προσοχή σε αυτή, αναπτύξτε τη, καλλιεργήστε τη, και ποτέ να μην τη εγκαταλείψετε

Χάστε κιλά με 7 υπέρ-αδυνατιστικές τροφές!


Δε γίνεται δίαιτα χωρίς αυτές. Γνωρίστε τις πιο ισχυρές αδυνατιστικές αλλά και νόστιμες τροφές που μπορούν να διώξουν τα περιττά κιλά.
1. Ραπανάκι

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα: Το γνωστό μας ραπανάκι αυξάνει την παραγωγή πεπτικών εκκρίσεων και έτσι το φαγητό μπορεί να μεταβολιστεί και να απορροφηθεί πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

Θρεπτικά συστατικά: Ασβέστιο, σίδηρος, μαγνήσιο, φώσφορος, κάλιο, νάτριο, βιταμίνη Β, βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, φολικό οξύ, ψευδάργυρος.

2. Παπάγια

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα: Το γλυκό αυτό φρούτο περιέχει παπαίνη που είναι ένα ένζυμο που βοηθάει στην αφομοίωση της πρωτεΐνης, αλλά και στην καλύτερη χώνεψη. Μια σωστή και αποτελεσματική χώνεψη έχει ως αποτέλεσμα τον έλεγχο του βάρος.

Θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνη C, βήτα καροτίνη, μαγνήσιο, σίδηρος, κάλιο, φώσφορος, ψευδάργυρος, ασβέστιο, ένζυμο παπαίνη.

3. Βερίκοκο

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα: Το βερίκοκο έχει ελάχιστες θερμίδες και είναι εξαιρετικό σνακ και υλικό για φαγητά και γλυκά. Το συγκεκριμένο φρούτο καθαρίζει το πεπτικό σύστημα, έχει αποτοξινωτική δράση και απομακρύνει δραστικά τα «κατάλοιπα» που είναι άχρηστα για τον οργανισμό.

Θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνες (Β1,Β2,Β3, Β5, Β6, C, βήτα καροτίνη), φολικό οξύ, χαλκός, ψευδάργυρος, ασβέστιο, ψευδάργυρος, κάλιο, μαγνήσιο, σίδηρος.

4. Τόνος

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα: Ο τόνος περιέχει λιπαρά οξέα που είναι απαραίτητα για την καύση του λίπους και για να κρατάει το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα, πράγμα που μειώνει τις λιγούρες. Ο φρέσκος τόνος περιέχει ακόμη σελήνιο που ενισχύει το ανοσοποιητικό, αυξάνει τα λευκά αιμοσφαίρια και δημιουργεί «ασπίδα» σε πιθανές λοιμώξεις που είναι σημαντικό όταν κάποιος κάνει δίαιτα. Τέλος με την υγιεινή πρωτεΐνη που έχει βοηθάει στη διαδικασία του καψίματος του λίπους.

Θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνες(Β3, Β6, Β2, D,E, Βιοτίνη), ασβέστιο, πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα, σελήνιο, ιώδιο, τρυπτοφάνη.

5.Μάραθο

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα: Το μάραθο μπορεί να διεγείρει το μεταβολισμό, έχει διουρητικές ιδιότητες, παίζει σημαντικό ρόλο στη διάσπαση του λίπους και θεωρείται εξαιρετικό χωνευτικό.

Θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνες(Β6, C), φολικό οξύ, σίδηρος. ασβέστιο, κάλιο, μαγνήσιο, ίνες, ψευδάργυρος, φώσφορος.

6. Μπρόκολο

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα: Το μπρόκολο βοηθάει τον οργανισμό να απορροφήσει, και να αξιοποιήσει καλύτερα τα συστατικά που λαμβάνει από τις τροφές. Επίσης έχει αποτοξινωτική δράση, δηλαδή εμποδίζει τη συσσώρευση τοξινών στον οργανισμό, καθώς και την αποθήκευση λίπους.

Θρεπτικά συστατικά: Βιταμίνες( Β2, Β3, Β5, C, Βήτα καροτίνη), φολικό οξύ, ίνες, ψευδάργυρος, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρος, κάλιο, φώσφορος.

7. Φράουλες

Πως βοηθάει στο αδυνάτισμα: Πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες οι φράουλες διεγείρουν τα όργανα που δρουν αποτοξινωτικά, ενισχύουν το μεταβολισμό και δημιουργούν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για πιο αποτελεσματικό κάψιμο του λίπους. Τις ίδιες ιδιότητες με τις φράουλες έχουν τα φραγκοστάφυλα και τα βατόμουρα.

Η Συνταγή της Ημέρας!


Ταλιατέλες με σπαράγγια, παρμεζάνα και τραγανή πανσέτα

Συνταγή για 4 άτομα

Από το: xs-recipes.com

Υλικά:

1 μάτσο σπαράγγια
12 λεπτές φέτες πανσέτα, κομμένες σε λεπτές λωρίδες
500γρ. ταλιατέλες ή άλλα ζυμαρικά της επιλογής σας
40γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Κόβουμε το σκληρό μέρος των κοτσανιών των σπαραγγιών το πετάμε και κρατούμε το τρυφερό μέρος.

Κόβουμε τις μύτες των σπαραγγιών που είναι το πιο τρυφερό μέρος (περίπου 4 εκ.)και τοα κρατάμε στην άκρη και το υπόλοιπο μέρος το ψιλοκόβουμε.

Βάζουμε ένα μεγάλο τηγάνι στη φωτιά και τσιγαρίζουμε ελαφρά το ψιλοκομμένο μέρος των σπαραγγιών σε λίγο ελαιόλαδο με την πανσέτα.

Όταν τα σπαράγγια μαλακώσουν κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά και με ένα πιρούνι πολτοποιούμε τα ψιλοκομμένα σπαράγγια στο τηγάνι.

Βράζουμε τις ταλιατέλες σε άφθονο αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Προσθέτουμε τις μύτες των σπαραγγιών που κρατήσαμε από προηγουμένως στα τελευταία 2 λεπτά του χρόνου μαγειρέματος.

Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά, κρατώντας ένα φλιτζάνι από το νερό του μαγειρέματος.

Βάζουμε τα στραγγισμένα ζυμαρικά στο τηγάνι με τα σπαράγγια και την πανσέτα και ανακατεύουμε. Πασπαλίζουμε με τη μισή παρμεζάνα και αλατοπιπερώνουμε.

Εάν τα ζυμαρικά μας είναι πολύ στεγνά προσθέτουμε λίγο από το νερό του μαγειρέματος που κρατήσαμε .

Σερβίρουμε το φαγητό μας πασπαλίζοντας με την υπόλοιπη παρμεζάνα. Καλή Όρεξη!