ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 11 Μαΐου 2013

ΕΚΤΑΚΤΟ! Η ΤΡΙΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΧΟΥΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΕΙ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΤΗΝ ΟΛΜΕ!! ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ ΗΛΙΘΙΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΣ??



 
Πληροφορίες του ''The Press Project'', φέρουν την Χούντα των Αθηνών να επιτάσσει από απόψε την ΟΛΜΕ


Συγκεκριμένα αναφέρει :
Ετοιμάζουν ήδη τα φύλλα επίταξης στο υπουργείο Παιδείας

Επίταξη από απόψε. Στο υπουργείο Παιδείας τυπώνονται ήδη τα πρώτα από τα 86.000 φύλλα επίταξης


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2SzHVToDZ

Έκθεση-σοκ ! Η Βουλή αμφισβητεί τον Γιάννη Στουρνάρα - Τι λέει για την μείωση του κόστους εργασίας



Ως υπερβολική και αντιπαραγωγική χαρακτηρίζει τη μείωση του κόστους εργασίας το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής στην τριμηνιαία έκθεσή του για την πορεία της Οικονομίας. «Με τη μείωση του κόστους εργασίας, επιχειρήθηκε να επιτευχθεί η λεγόμενη εσωτερική υποτίμηση, καθώς αναμενόταν ότι μέσω της μείωσης του κόστους εργασίας θα έπεφταν και οι τιμές, κάτι που τελικά δεν συνέβη.
Η έμφαση που δόθηκε στη μείωση του κόστους εργασίας και στις θεσμικές μεταβλητές ήταν υπερβολική και, πιθανόν, αντιπαραγωγική. Ουσιαστικά, υπερτονίσθηκε ένας παράγοντας, δεν ελήφθησαν υπόψη η ύφεση (πράγμα που εξηγεί γιατί βραχυχρόνια δεν μειώθηκε η ανεργία ενώ οι μισθοί υποχωρούσαν), ούτε η ανατροφοδότηση της ύφεσης από τη μείωση των μισθών, ούτε ο θετικός ρόλος πολλών θεσμών εργασίας σε ένα κόσμο ατελειών (που χαρακτηρίζεται π.χ. από ολιγοπωλιακέςή/και μονοπωλιακές καταστάσεις)» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.

Μάλιστα, παραθέτοντας σειρά στοιχείων καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «ο μισθός έχει λιγότερη σημασία για την ανταγωνιστικότητα από άλλους παράγοντες!» και ουσιαστικά καλεί την κυβέρνηση να δώσε έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις από εδώ και στο εξής.

Η πορεία του προϋπολογισμού

Για την πορεία του προϋπολογισμού 2013 το πρώτο τρίμηνο 2013 αναφέρει ότι σηματοδοτεί την ομαλή υλοποίηση του προϋπολογισμού από την πλευρά των πρωτογενών δαπανών με βάση τα μέτρα της κυβέρνησης.

«Πρέπει ωστόσο να παρατηρήσουμε ότι ένα μέρος των μειωμένων δαπανών έναντι των στόχων οφείλεται σε μετάθεση πληρωμής υποχρεώσεων». Αναμφίβολα η προσπάθεια της δημοσιονομικής εξυγίανσης είναι «δύσκολη και η έκβασή της αβέβαιη» εκτιμούν οι οικονομολόγοι του ΓΠΚ. Αυτό οφείλεται πρώτον στην αρχική κλίμακα και τον εμπροσθοβαρή χαρακτήρα των περιορισμών, στη βαθιά ύφεση που επηρεάζει τη δημόσια οικονομία μέσω των φόρων και της ανεργίας και στα εμπόδια - νομικά και πολιτικά- στα οποία προσκρούουν κρίσιμες μεταρρυθμίσεις. Επίσης, από κοινωνική άποψη ρόλο παίζει μια διάχυτη αίσθηση ότι τα βάρη της προσαρμογής δεν κατανέμονται δίκαια.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή του κανόνα της μίας πρόσληψης για κάθε μία υποχρεωτικής που συμφωνήθηκε με την τρόικα τον περασμένο μήνα, το ΓΠΚ σημειώνει ότι «αυτό θα βοηθήσει στην ανανέωση και την ποιοτική αναβάθμιση του δημοσίου τομέα». Ωστόσο, προσθέτει ότι η αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης «αποτελεί ένα τιτάνιο έργο και λογικά θα απαιτούσε προετοιμασία και σταδιακή εφαρμογή σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου». Μια πρόγευση των δυσκολιών είχαμε όταν ένα χρόνο νωρίτερα επιχειρήθηκε η λεγόμενη «εργασιακή εφεδρεία» επισημαίνεται στην έκθεση και αναφέρεται ότι οι δυσκολίες έχουν πολλές αιτίες: 1) το ισχύον πειθαρχικό δίκαιο δεν επιτρέπει ταχείες αποφάσεις, 2) το Σύνταγμα δεν μπορεί απλά να παρακαμφθεί, 3) η επετηρίδα προκαλεί δυσλειτουργίες στο Δημόσιο και 4) η παράδοση του πελατειακού συστήματος δημιουργεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα αξιοκρατικών προσλήψεων ή μετακινήσεων.


Μεγάλη υστέρηση στα έσοδα

Για την πορεία των εσόδων διαπιστώνεται «μεγάλη υστέρηση» στα καθαρά έσοδα και ιδιαίτερα στα έσοδα από έμμεσους φόρους, όπως στον ΦΠΑ, στον ΕΦΚ καπνού και πετρελαιοειδών. «Πηγές αβεβαιότητας ωστόσο, δημιουργούν οι χαμηλότερες έναντι του στόχου επιστροφές φόρων, καθώς και τα μεγαλύτερα -έναντι των στόχων- έσοδα του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων που όμως δεν συμβαδίζουν με τις αντίστοιχες δαπάνες» αναφέρει το Γραφείο. Επίσης, οι οικονομολόγοι του Γραφείου αναφέρουν ότι δεν υπάρχουν (οικονομικά και κοινωνικά) περιθώρια για περαιτέρω μέτρα λιτότητας.

«Το επιθυμητό θα ήταν βέβαια να εξετασθούν δυνατότητες για μικρότερες περικοπές δαπανών και μείωση φορολογικών συντελεστών το 2013. Υποστηρίζεται ευρέως ότι ειδικά ο συντελεστής ΦΠΑ 23% στις επιχειρήσεις εστίασης αποτελεί πλήγμα για την ανταγωνιστικότητα του ελληνικού τουρισμού, με δεδομένους τους κατά πολύ χαμηλότερους συντελεστές ανταγωνιστικών χωρών. Εν τούτοις, λόγω συνθηκών, δεν είναι βέβαιο ότι η μείωση του συντελεστή θα οδηγούσε σε χαμηλότερες τιμές στην εστίαση. Αντίθετα, η αποτελεσματική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα μπορούσε να διευκολύνει μια ηπιότερη δημοσιονομική προσαρμογή που λαβαίνει υπόψη την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και την κατάσταση της εσωτερικής ζήτησης».

Αστάθεια στο ασφαλιστικό σύστημα

Για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων στην έκθεση αναφέρεται ότι η ύφεση και η ανεργία, σε συνδυασμό με την επέκταση της ανασφάλιστης εργασίας και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α. «αυξάνουν τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε νέες περικοπές συντάξεων και έτσι ανατροφοδότηση της ύφεσης. Η κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος είναι όντως ασταθής και οι τάσεις μπορούν να αναστραφούν μόνον αν αποδώσουν γρήγορα άλλα μέτρα και πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας (ΕΣΠΑ, μεγάλα έργα κλπ)». Επίσης, αναφέρεται στην έκθεση ότι το μεγάλο ποσοστό κάλυψης της προγραμματισμένης συνολικής επιχορήγησης, σε συνδυασμό με την περσινή υπέρβαση του στόχου, δημιουργεί αμφιβολίες για την δυνατότητα συγκράτησης των δαπανών του ΟΑΕΕ για την φετινή χρονιά.

Καθυστέρηση στις ιδιωτικοποιήσεις

Για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αναφέρεται πως «γενικά, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας εξελίσσεται με βραδύτητα και, αντίστοιχα, είναι αργός ο ρυθμός εισροής εσόδων στα κρατικά ταμεία από το πρόγραμμα» αναφέρει στην έκθεσή του το Γραφείο. Οι αιτίες της βραδύτητας είναι πολλές και πρέπει να αναζητηθούν, ανάμεσα σε άλλα, στις συναρμοδιότητες των υπουργείων, σε νομικές εμπλοκές, σε βάρη του παρελθόντος (π.χ. η έναρξη έρευνας της ευρωπαϊκής επιτροπής ανταγωνισμού για ενδεχόμενες κρατικές ενισχύσεις στη Λάρκο, όπως επίσης, τα υψηλά χρέη της επιχείρησης που ανέρχονται σε 300 εκατομμύρια ευρώ) και σε πολιτικές αναστολές σε ορισμένες περιπτώσεις κυρίως λόγω του φόβου να γίνουν πωλήσεις κάτω από την αξία των μονάδων και οικοπέδων. Παράλληλα, σημειώνει πως υπάρχει συναίνεση ότι μια από τις προϋποθέσεις για επωφελείς ιδιωτικοποιήσεις είναι να μη μετατρέπονται τα δημόσια σε ιδιωτικά μονοπώλια.

«Η εμπειρία που υπάρχει από παρόμοιες ιδιωτικοποιήσεις κρατικών μονοπωλίων δεν είναι ενθαρρυντική (πχ εταιρίες ύδρευσης στη Γερμανία). Μια άλλη προϋπόθεση είναι η καθίδρυση ενός αποτελεσματικού και αξιόπιστου συστήματος κανονιστικής ρύθμισης, πράγμα σημαντικό όχι μόνο στην περίπτωση μονοπωλίων». Από την άλλη πλευρά, αποδίδει τα εύσημα στην ελληνική κυβέρνηση που ζητάει την επιτάχυνση των διαδικασιών για «τραπεζική ένωση» στην ΕΕ.

Διαβάστε 
ΕΔΩ αναλυτικά την έκθεση
newpost.gr


Κωνσταντοπούλου: «Οι οικονομικοί εισαγγελείς στόχος συμφερόντων»


«Για δεύτερη φορά μέσα σε ενάμισι χρόνο οι οικονομικοί εισαγγελείς έγιναν στόχος συμφερόντων που ενοχλούνται από την ανεξάρτητη και ευσυνείδητη άσκηση των καθηκόντων τους και από τη διερεύνηση υποθέσεων όπως η υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο, η τραπεζική δανειοδότηση των πολιτικών κομμάτων, οι απόρρητες δαπάνες, η δανειοδότηση του Mega και, φυσικά, η υπόθεση της Λίστας Λαγκάρντ», σχολιάζει η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου για την παράδοση, ουσιαστικώς, όπλων στην οποία εξαναγκάστηκαν οι Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης. Η ίδια προσθέτει πως το ότι τα συμφέροντα αυτά φθάνουν να μεθοδεύουν παρεμβάσεις και να υπαγορεύουν νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί από το ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στις Επιτροπές και στην Ολομέλεια της Βουλής: «Είναι ανεπίτρεπτο να τίθεται σε διακύβευση η διερεύνηση υποθέσεων με δήθεν θεσμικές νομοθετικές ρυθμίσεις και δήθεν θεσμικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Οι οικονομικοί εισαγγελείς αντέδρασαν με θεσμική υπευθυνότητα και αξιοπρέπεια που, δυστυχώς, ελλείπει από όσους απροσχημάτιστα προσπάθησαν να αποτρέψουν και να διακόψουν τις έρευνές τους».
Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη απόπειρα αντικατάστασης των οικονομικών εισαγγελέων είχε λάβει χώρα επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου, με κοινή ρύθμιση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών. «Σήμερα έχει πια αποκαλυφθεί ότι κατά τον χρόνο εκείνο ο Ευ. Βενιζέλος είχε κρυφά στην κατοχή του τη λίστα Λαγκάρντ. Τα συμπεράσματα είναι αναπόδραστα και αποκαλυπτικά του ότι η διαπλοκή ζει και βασιλεύει και κρατά σε ομηρία το πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως της φαινομενικής εναλλαγής προσώπων στην τρικομματική συμπαιγνία. Άλλωστε, καταστατική αρχή του τρικομματικού συνεταιρισμού είναι να μοιράζουν και σήμερα θέσεις του δημοσίου και να διασπαθίζουν το δημόσιο χρήμα για ημέτερους ειδικών προσόντων που γίνονται παράγοντες του δημοσίου βίου εκ του μηδενός και λαφυραγωγοί του δημοσίου πλούτου», υπογραμμίζει η κα Κωνσταντοπούλου.



 http://www.koutipandoras.gr


Είναι νόμιμη η επιστράτευση των εκπαιδευτικών;


Από ποιο νόμο υποστηρίζεται η επιστράτευση των εκπαιδευτικών από την πρώτη ημέρα απεργίας;  Όχι οτι η Χούντα χρειάζεται και νόμιμο πλαίσιο για να κάνει ότι κάνει, εξάλλου αν θέλει φτιάχνει ένα νομοθετικό μόρφωμα σε μια νύχτα, όπως το συνηθίζει άλλωστε να παραβιάζει νόμους, Σύνταγμα και Διεθνείς Συμβάσεις, και καθαρίζει! Το ζήτημα είναι οτι σε αυτή τη χώρα η απεργία πλέον έχει απαγορευτεί στην πράξη ολοκληρωτικά. Και τι θα κάνει λοιπόν η κοινωνία γι αυτό; Τι θα κάνουν οι υποψήφιοι των Πανελληνίων, που σε τέσσερα χρόνια θα είναι και αυτοί υποψήφιοι εργαζόμενοι; Τι θα κάνουν οι γονείς, που και αυτοί έχουν κάποια εργασία, στην καλύτερη περίπτωση; Θα επιτρέψουν να αποτελέσει προηγούμενο η επίταξη από την πρώτη κιόλας μέρα απεργίας, χωρίς να υπάρχει καν κίνδυνος για...
τη δημόσια υγεία ή ασφάλεια, όπως λέει ο νόμος τους;
Προσέξτε το παρακάτω άρθρο του Αντώνη Ρουπακιώτη: "Η επιβολή αναγκαστικής εργασίας απαγορευόταν με την 105/1950 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, η οποία είχε ενταχθεί στο εθνικό μας δίκαιο με τον Ν. 2329/53 και εν συνεχεία με το Ν.Δ. 53/1974, μετά την ψήφιση δε του Συντάγματος 1975 και με βάση το άρθρο 28 παρ. 1 αυτού, οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωσή τους με νόμο υπερισχύουν από κάθε αντίθετη διάταξη νόμου".

Δεν είναι νόμιμη η πολιτική επιστράτευση
Αντώνης Ρουπακιώτης
24/02/2006


"Ι. Η πολιτική επιστράτευση κηρύχθηκε με την επίκληση των άρθρων 22 και 112 του Συντάγματος και του άρθρου 2 Ν.Δ. 171/1974. Το διάταγμα αυτό δεν έχει καταργηθεί μέχρι σήμερα, αλλά δεν εφαρμόζεται σε περιπτώσεις όπως η απεργία των ναυτεργατών και αυτό γιατί εκδόθηκε μετά την πτώση της δικτατορίας υπό την ισχύν του Συντάγματος 1952 με βάση τη Συντακτική Πράξη 1.8.1974, με σκοπό να αντιμετωπιστούν καταστάσεις μέγιστης ανάγκης της εποχής εκείνης, μεταξύ των οποίων δεν περιλαμβάνεται η απεργία.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι, ενώ ψηφίστηκαν μεταγενέστεροι νόμοι με σκοπό την αντιμετώπιση σοβαρών καταστάσεων ανάγκης (π.χ. άρθρο 2 Ν. 2641/1998), όχι μόνο δεν υπήρξε αναφορά στην αντιμετώπιση απεργιών με πολιτική επιστράτευση, αλλά, αντίθετα, με το άρθρο 16 Ν. 2936/2001 αντικαταστάθηκε το άρθρο 2 παρ. 5 Ν.Δ. 17/74 και ορίστηκε ότι ως "κατάσταση έκτακτης ανάγκης είναι κάθε αιφνίδια κατάσταση, που προκαλείται από \φυσικά\ ή άλλα \γεγονότα τεχνολογικά\ ή \πολεμικά\ και έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ή την απειλή δημιουργίας εκτεταμένων απωλειών - ζημιών και καταστροφών σε έμψυχο ή άψυχο δυναμικό της χώρας ή την παρακώλυση και διατάραξη της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας".

Και μόνη η ανάγνωση του άρθρου αυτού πείθει ότι δεν προβλέπεται η απεργία ως αιτία διατάραξης της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, όπως επικαλείται η κυβέρνηση, ώστε να δικαιολογεί τη λήψη της απόφασης αυτής.

ΙΙ. Εκτός από τους λόγους αυτούς μετά την έκδοση του παραπάνω Ν.Δ. 17/1974 ακολούθησε η ψήφιση του Συντάγματος 1975, με το άρθρο 23 του οποίου αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά με συνταγματικό κανόνα το δικαίωμα της απεργίας, και με το άρθρο 22 παρ. 3 \"Απαγορεύεται οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας\. Ειδικοί νόμοι ρυθμίζουν τα σχετικά με την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών σε περίπτωση πολέμου ή επιστράτευσης ή για την αντιμετώπιση αναγκών της άμυνας της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από θεομηνία ή ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, καθώς και τα σχετικά με την προσφορά προσωπικής εργασίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης για την ικανοποίηση τοπικών αναγκών".

Έτσι μετά την ψήφιση του Συντάγματος 1975 το Ν.Δ. 17/74, στο μέτρο που, αναποτελεσματικά, επικαλείται αυτό η πρωθυπουργική απόφαση, ήταν ανίσχυρο με βάση και τα άρθρα 22 αλλά και 112 του Συντάγματος και τα οποία μάλιστα προς ειρωνεία επικαλείται η απόφαση αυτή. Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις επιβολής αναγκαστικής εργασίας, με την επιλογή της πολιτικής επιστράτευσης, πολύ περισσότερο δεν είναι επιτρεπτή αυτή ως μέτρο διευθέτησης κοινωνικών ανταγωνισμών, όπως το χρησιμοποίησε η κυβέρνηση στην περίπτωση των ναυτεργατών.

Σ’ αυτά προστίθεται ότι και πριν από τη ρύθμιση αυτή του Συντάγματος η επιβολή αναγκαστικής εργασίας απαγορευόταν με την 105/1950 Διεθνή Σύμβαση Εργασίας, η οποία είχε ενταχθεί στο εθνικό μας δίκαιο με τον Ν. 2329/53 και εν συνεχεία με το Ν.Δ. 53/1974, μετά την ψήφιση δε του Συντάγματος 1975 και με βάση το άρθρο 28 παρ. 1 αυτού, οι διεθνείς συμβάσεις από την επικύρωσή τους με νόμο υπερισχύουν από κάθε αντίθετη διάταξη νόμου.

Κατά συνέπεια και αν υποτεθεί ότι υπήρχε διάταξη νόμου που προέβλεπε τη δυνατότητα επιβολής αναγκαστικής εργασίας, από την ισχύ του Συντάγματος 1975 για την πρόσθετη αυτή αιτία είναι ανίσχυρη και έτσι απαγορεύεται αυτή με οποιαδήποτε μορφή.

Πηγή
http://kafeneio-gr.blogspot.gr/2010/07/blog-post_6385.html

Τι προβλέπει ο νόμος για την «επίταξη»

Σύμφωνα με τον νόμο 3536/2007:

Ως «έκτακτη ανάγκη» ορίζεται κάθε αιφνίδια κατάσταση, η οποία απαιτεί τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση αμυντικών αναγκών της χώρας ή επείγουσας κοινωνικής ανάγκης από κάθε μορφής απειλούμενη φυσική καταστροφή ή ανάγκη, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Έκτακτη ανάγκη, επίσης, είναι κάθε άμεση κοινωνική ανάγκη, που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη ή υγεία.

* Η επίταξη αποφασίζεται με απόφαση του πρωθυπουργού ύστερα από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού. Η επίταξη προσωπικών υπηρεσιών πραγματοποιείται με «Φύλλα Επίταξης Προσωπικών Υπηρεσιών» που εκδίδονται από τις οικείες αστυνομικές, λιμενικές ή και πυροσβεστικές αρχές και επιδίδονται από όργανά τους και όργανα της δημοτικής αστυνομίας, καθώς και από υπαλλήλους του Δημοσίου και νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου. Από την επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών απαλλάσσονται πρόσωπα που έχουν σωματική ή πνευματική αναπηρία ή άλλους λόγους υγείας, εφόσον αυτοί πιστοποιούνται με σχετική γνωμάτευση κλινικής δημόσιου νοσοκομείου.

* Όποιος καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του ή ακίνητο ή κινητό πράγμα κατά τις διατάξεις του άρθρου αυτού και είτε αρνείται να παραλάβει το σχετικό φύλλο επίταξης είτε αρνείται ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον τριών (3) μηνών.

Οπως αναφέρει το Νομοθετικό Διάταγμα 17/1974 «Περί Πολιτικής Σχεδιάσεως Εκτάκτου Ανάγκης», εφόσον απουσιάζει ο παραλήπτης του φύλλου πορείας, αυτό θυροκολλείται και αναλαμβάνει η Αστυνομία τον εντοπισμό του.

Πηγή
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=494756


Η περίπτωση της ΠΝΟ
Του Αλέξανδρου Αυλωνίτη
ΗΜΕΡΗΣΙΑ On Line
"Η" Online 8/5/2012 09:13


Η απειλή κινδύνου σε βάρος της δημόσιας υγείας, με έλλειψη τροφίμων, φαρμάκων, καυσίμων, ειδών πρώτης ανάγκης, αποτελεί συνταγματικά επαρκή λόγο για επιβολή πολιτικής επιστράτευσης απεργών και δεν συνιστά συνταγματικά απαγορευμένη αναγκαστική εργασία.
Σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι συνταγματική και νόμιμη η πολιτική επιστράτευση απεργών όταν γίνεται για να προστατευθεί η δημόσια υγεία σημαντικής μερίδας του πληθυσμού, ακόμα και όταν η επίταξη γίνεται για αόριστο χρονικό διάστημα, μεγαλύτερο από όσο είναι αναγκαίο.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ απορρίπτοντας αίτηση ακύρωσης της ΠΝΟ εξέδωσε ουσιαστικά μια απόφαση-«μπούσουλα» για τις πολιτικές επιστρατεύσεις με την οποία κατ' αρχήν θεωρεί νόμιμη την κήρυξη (στις 29-11-10) σε κατάσταση «πολιτικής κινητοποίησης» των πληρωμάτων της ΠΝΟ, ενώ παράλληλα κρίνει γενικά ως συνταγματικά ανεκτή την πολιτική επιστράτευση απεργών και την επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, όταν πρέπει να αντιμετωπιστούν ανάγκες άμυνας της χώρας, κοινωνικές ανάγκες από θεομηνία ή ανάγκες που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Αποκρούοντας τους αντίθετους ισχυρισμούς της ΠΝΟ, το ΣτΕ δέχεται ότι ο κίνδυνος να ελλείψουν φάρμακα, καύσιμα, είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, νερό, υγειονομικό υλικό, κ.λπ. από τους κατοίκους των νησιών, καθιστά δικαιολογημένο το μέτρο της πολιτικής κινητοποίησης (επιστράτευσης) και δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι αποτελεί συνταγματικά απαγορευμένη αναγκαστική εργασία.

Περιορισμός
Η δικαστική απόφαση (1623/12) ανοίγει ουσιαστικά το δρόμο για να κριθούν νόμιμες τυχόν επιτάξεις στο μέλλον, αφού στην περίπτωση της διασταύρωσης και σύγκρουσης διαφόρων συνταγματικών δικαιωμάτων δέχεται ότι το δικαίωμα της απεργίας ουσιαστικά υποχωρεί όταν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία. Έτσι το ΣτΕ δέχεται πως στον κανόνα ότι η απεργία μπορεί μεν να περιοριστεί από το νόμο αλλά όχι και να καταργηθεί, εισάγεται συνταγματική εξαίρεση όταν απειλείται η δημόσια υγεία. Και τότε μπορεί να γίνει επίταξη των προσωπικών υπηρεσιών και των απεργών. Γίνεται μάλιστα ειδική αναφορά για τις επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Η Ολομέλεια δέχθηκε (κατά πλειοψηφία) ως συνταγματική την επιστράτευση για αόριστο χρόνο, σημειώνοντας ότι όταν εκλείψουν οι σχετικοί λόγοι μπορεί να ζητείται η άρση της από τους εργαζομένους. Αντίθετα, μειοψηφία 8 δικαστών από τον πρόεδρο του ΣτΕ Π. Πικραμμένο έκρινε ότι πρέπει πάντα να προσδιορίζεται συγκεκριμένος χρόνος επιστράτευσης (με δυνατότητα παράτασης) γιατί η επιβολή της για αόριστο διάστημα ισοδυναμεί με συνταγματικά απαγορευμένη αναγκαστική εργασία.
Κατά το ΣτΕ, το μέτρο δεν παραβιάζει διεθνείς συμβάσεις (για την εργασία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κ.λπ.) όταν τίθεται σε κίνδυνο η διασφάλιση ζωτικών αγαθών και η υγεία. Το δικαστήριο απέκρουσε τους ισχυρισμούς της ΠΝΟ ότι δεν μπορεί να γίνει επίταξη όταν απειλείται η δημόσια υγεία, ότι η απειλή αυτή αφορά ενδημικές νόσους μόνο και ότι δεν αρκεί να πιθανολογείται, αλλά πρέπει να έχει επέλθει.
Η επίταξη που κηρύχθηκε την 7η μέρα της απεργίας (29-11-10) η οποία γινόταν μέχρι να υπογραφεί η ΣΣΕ, κρίθηκε δικαιολογημένη και συνταγματική από το ΣτΕ, καθώς προκύπτει επαρκώς ο κίνδυνος για την υγεία των νησιωτών από τη διακοπή των θαλάσσιων συγκοινωνιών. Έτσι απορρίφθηκε ο ισχυρισμός ότι διατάχθηκε κατάχρηση εξουσίας για να ματαιωθεί το απεργιακό δικαίωμα, ενώ κρίθηκε ότι αρκεί η απειλή της δημόσιας υγείας και δεν χρειάζεται να εξετασθεί και ο κίνδυνος διαταραχής της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας, τον οποίο επικαλείτο παράλληλα το Δημόσιο.

Πηγή
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112860195


Η περίπτωση του Μετρό
tovima.gr
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  24/01/2013 22:17

Δημοσιεύθηκαν το απόγευμα της Πέμπτης στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως οι πρωθυπουργικές αποφάσεις για την επιστράτευση των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ και την επίταξη των πάγιων στοιχείων και του τροχαίου υλικού της Αττικό Μετρό.
Ειδικότερα, η πρώτη απόφαση του κ. Αντώνη Σαμαρά προβλέπει την «πολιτική κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΣΤΑΣΥ ΑΕ και εξουσιοδότηση Υπουργών να προβούν σε επίταξη των υπηρεσιών αυτών, καθώς και της χρήσης των ακινήτων και κινητών της ΣΤΑΣΥ ΑΕ που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Ο πρωθυπουργός επικαλείται την «επιτακτική ανάγκη αποτροπής των δυσμενών συνεπειών της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (ΑΜΕΛ ΑΕ, ΗΣΑΠ ΑΕ και ΤΡΑΜ ΑΕ), που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, ενέχει σοβαρούς κινδύνους για τη δημόσια τάξη και υγεία από την παρατεινόμενη μη δυνατότητα χρήσης των μέσων σταθερής τροχιάς».

Έτσι, κηρύσσονται «σε κατάσταση πολιτικής κινητοποίησης το σύνολο των εργαζομένων στην Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ)» και εξουσιοδοτείται ο μεν υπουργός Υποδομών & Ανάπτυξης «να προβεί σε επίταξη των υπηρεσιών του συνόλου των εργαζομένων» στην ΣΤΑΣΥ) καθώς και να προχωρήσει «σε επίταξη της χρήσης του συνόλου των γραφείων, εγκαταστάσεων, δικτύου, τροχαίου υλικού και λοιπών ακινήτων και κινητών μέσων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ, που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου», από
κοινού με τον υπουργό Οικονομικών.

Επίσης, καλούνται «να λάβουν κάθε άλλο αναγκαίο μέτρο για τη διασφάλιση των δημόσιων αγαθών που κινδυνεύουν από την κατά τα άνω διατάραξη της ομαλής λειτουργίας της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της Χώρας».

Με άλλη απόφαση του κ. Σαμαρά παρέχεται η εξουσιοδότηση στους εν λόγω
υπουργούς «να προβούν σε επίταξη της χρήσης των ακινήτων και κινητών της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ που είναι απαραίτητα για την εκτέλεση του συγκοινωνιακού έργου».

Πηγή
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=494756


Εκκενώθηκε η δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου


 Εκκενώθηκε η δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου
 Εκκενώθηκε πριν από λίγα λεπτά σύμφωνα με πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης η δυτική πτέρυγα του Λευκού Οίκου, λόγω της ύπαρξης καπνού.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για κίνδυνο της ζωής του αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα.

Δεν παραλαμβάνω τιμητική πλακέτα από προδότη της πατρίδας (video)


Ένταση επικράτησε σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Τοπικού Συμβουλίου Κέλλης σε συνεργασία με τον Δήμο Αμυνταίου,
όταν η ηρωική δασκάλα του Έβρου, Χαρά Νικοπούλου, που ήταν… ένα από τα τιμώμενα πρόσωπα, αρνήθηκε να λάβει την τιμητική πλακέτα από τα χέρια του βουλευτή Ν.Δ. Φλώρινας, Στάθη Κωνσταντινίδη. «Δεν μπορώ να πάρω μία πλακέτα από έναν βουλευτή που έχει υπογράψει το ΦΕΚ 240 που παραχωρεί την Εθνική κυριαρχία της Ελλάδας» τόνισε.

Κυκλοφορεί sex tape στη Mύκονο με παρουσιάστρια και νεαρή πορνοστάρ!


kykloforei sex tape sti Mykono me parousiastria kai neari pornostar 1 315x236 300x224 Κυκλοφορεί sex tape στη Mύκονο με παρουσιάστρια και νεαρή πορνοστάρ!Συνέβη κι αυτό και είναι πέρα για πέρα αληθινό… Αφήστε δε που κυκλοφορεί και Video το οποίο το έχουν μόνο κάποιοι… ο εξής ένας που αρέσκεται να κυκλοφορεί με ωραίες γυναίκες.
Η ιστορία είναι άγνωστή στο ευρύ κοινό και βεβαίως στην πιάτσα μας.
Αυτή; Παρουσιάστρια σε ελεύθερη πτώση. Έγινε γνωστή από διαγωνισμό ομορφιάς και μετά το γύρισε στα «λουκουμάκια». Ήθελε να κάνει πολλά και να πληρώνεται γι΄αυτά. Ήθελε να δοκιμάσει τα πάντα. Δε σταματούσε ποτέ και πουθενά.
Η άλλη; Νεαρή κι αυτή που ξεκίνησε από την ίδια δεξαμενή. Απο το διαχρονικό ελληνικό modeling. Στο δρόμο όμως άλλαξε ρότα και είπε να παίξει σε τσoντες. Και το έκανε.
Το video «χτίστηκε» στη Μύκονο, όπου η Πορνoστάρ χρησιμοποιώντας βοηθητικό τροχό κάνει σεx με την παρουσιάστρια. Και όπως λένε αυτοί που το είδανε το απολαμβάνουν πολύ και οι δυο σε τέτοιο βαθμό που οι φωνές τους αναστάτωσαν τους γείτονες και οι κραυγές μετακίνησαν πέτρες!
Τι λές τώρα!

πηγή:nasosblog

Αστυνομικός προπηλάκισε βουλευτή μέσα στο τμήμα για τις περικοπές!


Αστυνομικός που υπηρετεί στο αστυνομικό τμήμα Καρπάθου προπηλάκισε τον βουλευτή Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνο Κόνσολα όταν αυτός επισκέφθηκε το τμήμα για εθιμοτυπική επίσκεψη το απόγευμα της Πέμπτης.
astynomikos Αστυνομικός προπηλάκισε βουλευτή μέσα στο τμήμα για τις περικοπές!
Όπως έγινε γνωστό, ο αστυνομικός, διαμαρτυρόμενος για τις περικοπές μισθών, επιτέθηκε φραστικά στον βουλευτή και κινήθηκε απειλητικά εναντίον του.
Με την παρέμβαση άλλων αστυνομικών δεν δόθηκε συνέχεια στο επεισόδιο.
Το περιστατικό καταδίκασαν ο δήμαρχος Καρπάθου Μιχάλης Χανιώτης και ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς.
«Τρέφω μεγάλη εκτίμηση και θαυμασμό για το έργο και την κοινωνική προσφορά του Έλληνα και της Ελληνίδας Αστυνομικού. Επιτελούν με αυταπάρνηση το καθήκον τους, αυταπάρνηση που πολλές φορές, έχει πληρωθεί με αίμα και ανθρώπινες ζωές. Είναι δεδομένο ότι οι οριζόντιες περικοπές στους μισθούς του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, συνιστούν άδικη αντιμετώπιση και όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες, την επόμενη διετία, θα πρέπει αυτές οι αδικίες να αποκατασταθούν» δήλωσε ο κ. Κόνσολας.
Ο ίδιος έκανε λόγο για «μεμονωμένο και θλιβερό επεισόδιο», που «καταδεικνύει πού οδηγεί η άρνηση και η υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών και της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».
«Ο προπηλακισμός ενός Βουλευτή μέσα σε αστυνομικό τμήμα, από ένστολο πολίτη, πρέπει να αφυπνίσει όλους. Κυρίως τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, όσους πιστεύουν στη δημοκρατία» τόνισε.

Πως θα βάλουν φυλακή τους ελεύθερους επαγγελματίες! Διαβάστε όλα τα νέα μέτρα


Με ένα «πλέγμα» έξι κριτηρίων θα προσδιορίζεται εφεξής το τεκμαρτό εισόδημα 800.000 ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ εισάγονται νέου τύπου αντικειμενικά κριτήρια για τη φορολόγηση 5,5 εκατομμυρίων φορολογούμενων.
97092 80958 80388 xrimata 660 2 Πως θα βάλουν φυλακή τους ελεύθερους επαγγελματίες! Διαβάστε όλα τα νέα μέτρα
Τα μέτρα ενεργοποιούνται με υπουργικές αποφάσεις οι οποίες υπεγράφησαν χθες και τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους που τις συνοδεύουν.
Το οικονομικό επιτελείο επίσπευσε τις διαδικασίες, καθώς έπειτα από συμφωνία με την τρόικα το νέο μοντέλο εντοπισμού αδήλωτων εισοδημάτων και περιστολής της φοροδιαφυγής θα έπρεπε να επικυρωθεί πριν από την ερχόμενη Δευτέρα, ημέρα διεξαγωγής του Eurogroup στις Βρυξέλλες.
Η εγκύκλιος ορίζει τις διαδικασίες συλλογής πληροφοριών και διασταυρώσεων με τις οποίες τα φορολογητέα ακαθάριστα έσοδα και καθαρά εισοδήματα των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα προσδιορίζονται με βάση έξι κριτήρια:
- Τις καταθέσεις τους στις τράπεζες και τις λοιπές μορφές αποταμιεύσεων (μετοχές, ομόλογα κλπ.).
- Τα ακίνητα και κινητά περιουσιακά στοιχεία τους.
- Τις δαπάνες διαβίωσής τους.
- Την έδρα της επιχείρησης, τα λειτουργικά έξοδα καθώς και τα έξοδα μισθοδοσίας.
- Την ανάλυση ρευστότητας του φορολογουμένου.
- Τη σχέση της τιμής πώλησης στον συνολικό όγκο κύκλου εργασιών.
Προσοχή: προφανώς επικοινωνιακά η κυβέρνηση μέσα από τα μέσα μαζικής αποχαύνωσης θα επιχειρήσει για ακόμη μία φορά να παρουσιάσει τους ελεύθερους επαγγελματίες ως κλέφτες & απατεώνες στο σύνολο τους.
Δε πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι η πλειοψηφία πλέον των ελεύθερων επαγγελματιών & μικρών επιχειρήσεων σε όρους αγοράς «μπαίνει μέσα» .
Οι άνθρωποι αυτοί δίνουν καθημερινά μία άνιση μάχη με την δύσκολη καθημερινότητα για την οποία υπεύθυνοι είναι αυτοί που νομοθετούν.
κ. Στουρνάρα αφήστε τα κόλπα με τα οποία θα βάλετε φυλακή ή θα οδηγήσετε στο λουκέτο εκατοντάδες χιλιάδες συνανθρώπων μας (μη ξεχνάμε και τις αυτοκτονίες σε αυτό το σημείο) & πάρτε μέτρα δίκαια για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που όντως υπάρχει στους ελεύθερους επαγγελματίες αλλά πλέον από τη μειοψηφία (αφού η μειοψηφία έχει κέρδη).
Με τα τεκμήρια & όλες αυτές τις μαϊμουδιές απλώς θα φορολογείται άδικα. Επειδή δεν διστάζετε να πάρετε μέτρα επώδυνα όπως λέτε (κάποιοι θα τα έλεγαν και δολοφονικά) γιατί δεν παίρνετε ένα πολύ απλό μέτρο;
«ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΕΣ & ΧΡΕΩΣΤΙΚΕΣ ΚΑΡΤΕΣ»
Απλά είναι τα πράγματα…
Όλα τα άλλα εξυπηρετούν απλά στην εξαθλίωση των αδυνάτων, στην άδικη φορολογία & σε έσοδα που θα γραφτούν στον προϋπολογισμό αλλά το κράτος ποτέ δε θα εισπράξει…
TROKTIKO.EU

Σε ποια πόλη του κόσμου, δεν σταματούν να... ερωτοτροπούν;


Αν σας ρωτούσαν ποια πόλη στον κόσμο είναι η Μέκκα του σεξ, τι θα απαντούσατε; Σε ποια πόλη πιστεύετε ότι οι άνθρωποι το κάνουν περισσότερο από παντού... Σε ποιο σημείο του πλανήτη, το σεξ δεν σταματάει ποτέ; Μια μεγάλη έρευνα, εταιρίας προφυλακτικών, έχρισε την πόλη που όλοι θα θέλαμε να ζούμε εκεί. Οι αριθμοί θα σας εκλήξουν (εντάξει μην υπερβάλλουμε κιόλας)...

Το Μαϊάμι λοιπόν είναι η πόλη που οι άνθρωποι έχουν την εντονότερη σεξουαλική ζωή. Το Μαϊάμι με τα εκατομμύρια των γυναικών από την Κούβα με τα φιδίσια και λάγνα κορμιά. Η έρευνα έδειξε ότι οι κάτοικοι της συγκεκριμένης πόλης περισσότερο από παντού έχουν σεξουαλική ζωή που αγγίζει το 74%. Δηλαδή 7 στους 10 που ζουν εκεί κάνουν συνέχεια σεξ.

Και όταν δεν κάνουν σεξ, σκέφτονται το σεξ (πως να μην το κάνουν άλλωστε) τουλάχιστον 11 φορές την ημέρα. Και εάν μπερδευτήκατε με τα νούμερα σας λέμε ότι σύμφωνα με την έρευνα ο μέσος κάτοικος του Μαϊάμι θα κάνει σεξ 179 φορές το χρόνο, δηλαδή μια φορά κάθε 2 ημέρες.

Και η έρευνα συνεχίζει... Οι μισοί κάτοικοι του Μαϊάμι (ποσοστό 53%) έχουν κάνει σεξ κατά μέσο όρο με 24 διαφορετικούς συντρόφους, ενώ τουλάχιστον το 42% στις ηλικίες μέχρι τα 35, σε κάποια φάση της ζωής τους δοκίμασαν σεξ με περισσότερους από έναν σύντροφο ταυτόχρονα.

iatropedia

6 Tρόποι για χρησιμοποιείτε με ασφάλεια τα δημόσια δίκτυα Wi-fi


Καθημερινά οι περισσότεροι από εμάς και ειδικά με την εξάπλωση των smartphones χρησιμοποιούμε wifi δίκτυα.Πολλές φορές μερικά από αυτά μπορούν να κρύβουν κινδύνους για το κινητό μας και τα προσωπικά μας στοιχεία...

Μην ξεχνάτε ότι τα wifi είναι ευπαθή δίκτυα και ότι οι επιτήδειοι παραμονεύουν...
Διαβάστε τη συνέχεια ΕΔΩ

Πεινασμένες μύγες που γίνονται... καννίβαλοι


Περίεργη καννιβαλιστική συμπεριφορά αναπτύσσουν οι προνύμφες της μύγας Drosophila melanogaster -της κοινής φρουτόμυγας, όπως...παρατήρησαν έκπληκτοι οι επιστήμονες σε συνθήκες εργαστηρίου.

Συγκεκριμένα, όταν ξεμένουν από τροφή, επιτίθενται στις μεγαλύτερες μύγες και τις κατατρώνε...

"Το ανακαλύψαμε κατά τύχη και έπειτα αρχίσαμε να ψάχνουμε παλαιότερες δημοσιεύσεις, αλλά δεν βρήκαμε τίποτε γι’ αυτό" δήλωσε ο βιολόγος στο πανεπιστήμιο της Λωζάνης Ταντέους Καβέτσκι, ένας εκ των συντακτών της έκθεσης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature Communications.

Και πρόσθεσε: "Αυτό μας προκάλεσε μεγαλύτερη έκπληξη από την ίδια τη συμπεριφορά".

Μετά από την επώαση, οι φρουτόμυγες περνούν από αρκετά στάδια χρυσαλλίδας.

Ο Καβέτσκι και οι συνάδελφοί του παρατήρησαν ότι στα δύο πρώτα στάδια χρυσαλλίδας, οι μελλοντικές μύγες αφήνουν την "συμβατική" τροφή τους και αρχίζουν να κυνηγούν προνύμφες που βρίσκονται στο τρίτο στάδιο.


Επιτίθενται εναντίον τους με τους γάντζους που έχουν στο στόμα τους μέχρι να σπάσουν το προστατευτικό τους κέλυφος και στη συνέχεια τις τρώνε, συνήθως κατά ομάδες.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι τις προνύμφες ελκύει η οσμή των τραυματισμένων χρυσαλλίδων.

Όπως υποστηρίζουν μάλιστα, οι προνύμφες μπορούν να αναπτυχθούν κανονικά ακόμη και χωρίς άλλη πηγή τροφής, ενώ όταν δεν υπάρχει τροφή γίνονται ακόμη πιο επιθετικές.

"Για πολύ καιρό, γνωρίζαμε ότι ο κανιβαλισμός αποτελεί παράγοντα που συμβάλλει στις εξελικτικές διεργασίες" δήλωσε στο BBC ο Ροσάν Βιτζεντραβάρμα, επικεφαλής της ομάδας του πανεπιστημίου της Λωζάνης.

"Είναι όμως παρακινδυνευμένος: η μετάδοση παθογόνων είναι πιθανότερη όταν τρώει κανείς ένα μέλος του είδους του ή ενός συγγενούς είδους" συμπλήρωσε.

Οι ερευνητές παραδέχονται ότι δεν μπορούν ακόμη να εξηγήσουν γιατί ένα φυτοφάγο είδος στρέφεται σε τέτοιες πρακτικές, ακόμη κι όταν έχει πρόσβαση σε άλλη πηγή τροφής.

"Εικάζουμε ότι οι μύγες είναι ανεπαρκώς εξοπλισμένες για να κυνηγήσουν άλλα ζώα, ανάμεσά τους και μέλη του είδους τους, συνεπώς αποτελεί εξελικτικό ερώτημα γιατί ο κανιβαλισμός εξακολουθεί να απαντάται σε ζώα που δεν είναι σαρκοφάγα" δήλωσε ο Βιτζεντραβάρμα.

Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια δεν παχαίνουν αλλά…


Μπορεί να υπάρχουν αρκετοί υποστηρικτές της θεωρίας «τα ηλεκτρονικά παιχνίδια παχαίνουν επειδή σε καθηλώνουν», ωστόσο... σύμφωνα με έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ οι παίκτες τους διαθέτουν σώμα πολύ καλύτερο του μέσου όρου.

Πρόσφατα έγινε μία μεγάλη διαδικτυακή μελέτη στην οποία συμμετείχαν 7.000 παίκτες του ηλεκτρονικού παιχνιδιού «EverQuestII» οι οποίοι απάντησαν σε ερωτηματολόγιο που είχαν συντάξει ειδικοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση «JournalofComputer–Mediated Communication», ο μέσος όρος του δείκτη μάζας σώματος των παικτών μόλις που ξεπερνούσε το 25 δηλαδή αντιπροσώπευαν το ιδανικό βάρος, όταν ο ίδιος αριθμός στο σύνολο των Ηνωμένων Πολιτειών ανέρχεται σε 28, δηλαδή είναι υπέρβαροι.

Τα τελευταία χρόνια η αύξηση των χρηστών ηλεκτρονικών παιχνιδιών είναι δραματική, γι’ αυτό οι ειδικοί επιχειρούν με διάφορες μελέτες να προσεγγίσουν και να αποκρυσταλλώσουν τα οφέλη αλλά και τα μειονεκτήματα από τη χρήση τους.

Και μπορεί με την εν λόγω μελέτη να έχει γίνει μία προσέγγιση κατάρριψης του μύθου της παχυσαρκίας, ωστόσο, αξιολογώντας την ψυχική και συναισθηματική διάθεση των παικτών έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση NewScientist, αναφέρει πως εκδηλώνουν κατάθλιψη σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό που εμφανίζεται στο γενικό πληθυσμό.
tanea.gr

Οι πιο hot τάσεις του καλοκαιριού 2013


Όπως και να το κάνουμε η μόδα είναι σημαντική για μας τις γυναίκες. Αυτό το καλοκαίρι η μόδα θα είναι σύμμαχός μας χωρίς δύσκολα ρούχα και άβολους συνδυασμούς. Τέσσερα είναι τα πιο hot trend του καλοκαιριού και σίγουρα μπορείς και εσύ... πανεύκολα να είσαι in εντάσσοντάς τα στο στυλ σου.

1. Το κλασικό τζινάκι

Αυτό δεν θα χρειαστεί καν να προσπαθήσεις και ιδιαίτερα να το εντάξεις στην καθημερινή σου ενδυμασία. Όλες φοράμε ένα τζιν και έχουμε καμιά δεκαριά στην ντουλάπα μας. Ξέθαψε ότι τζιν έχεις και δεν έχεις γιατί είναι in fashion baby! Θα μου πεις και πότε έφυγαν τα τζιν από τη μόδα;

2. Βερμούδα ftw


Άλλο κλασικό trend του καλοκαιριού είναι η βερμούδα, που φέτος κάνει αρκετά δυναμικό come back φορεμένη με φαρδιά πουκάμισα και σε διάφορα σχέδια. Είναι κάτι βολικό που όλες έχουμε αλλά σίγουρα θα πρέπει να τσεκάρουμε και τα νέα σχέδια που υπάρχουν στην αγορά γιατί σίγουρα κάτι θα μας γυαλίσει.

3. Στρατιωτικό style! Παρουσιάσου!

Το military στυλ είναι και πάλι εδώ και επειδή όλες έχουμε στρατιωτικά αξεσουάρ, μπλουζάκια, ρούχα κτλ καλό θα είναι να τα χρησιμοποιήσουμε φέτος το καλοκαίρι γιατί είναι must!

4. Λευκό ή διαφανές πουκάμισο

Είναι διαχρονικό όσο και αν κάποιες δεν το προτιμούν. Είναι απλό, ευκολοφόρετο και άκρως κολακευτικό. Ειδικά το see through style είναι αρκετά γοητευτικό αν το συνδυάσεις αναλόγως. Θηλυκό στυλάτο και κλασάτο! Τι άλλο να ζητήσεις από ένα ρούχο;

Η επίδραση της άσκησης σε άτομα που καπνίζουν ή καταναλώνουν αλκοόλ



Την επίδραση διαφορετικών μορφών άσκησης σε ψυχολογικούς, φυσιολογικούς και βιοχημικούς παράγοντες ατόμων που... καπνίζουν ή καταναλώνουν αλκοόλ μελετά ερευνητικό έργο, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Θαλής» από το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και έχει τίτλο: «Άσκηση, Κάπνισμα & Αλκοόλ: Διερεύνηση μηχανισμών και παρεμβάσεις για διακοπή, πρόληψη και ευαισθητοποίηση».

Στο παρελθόν, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο υπεύθυνος καθηγητής του ΤΕΦΑΑ Γιάννης Θεοδωράκης, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες από ειδικούς να αναπτύξουν παρεμβατικά προγράμματα που θα βοηθήσουν τους καπνιστές να μειώσουν ή και να κόψουν το τσιγάρο, χωρίς τη χρήση φαρμάκων. Από τις μελέτες αυτές δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει η άσκηση.

«Θεωρούμε πως η συστηματική φυσική δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει την αυτοπεποίθηση του ατόμου ότι μπορεί να κόψει το κάπνισμα, να αντιμετωπίσει τα συμπτώματα στέρησης, που προκαλεί η εξάρτηση από τη νικοτίνη και που συνοδεύουν συνήθως το άτομο, όπως είναι το στρες, η κατάθλιψη, η οξυθυμία, οι ανησυχίες, η κακή συγκέντρωση. Η άσκηση επίσης βοηθάει, μέσω της αύξησης κατανάλωσης των θερμίδων, στη μεταβολική ισορροπία και την προστασία του ατόμου από την αύξηση του βάρους του σώματος» εξηγεί ο κ. Θεοδωράκης.

Σχετικά με το αλκοόλ τονίζει πως η αλόγιστη κατανάλωσή του, ιδιαιτέρως από τους νέους, μπορεί να εκφράζει μια πρόκληση, προς την εξουσία των ενηλίκων ή μια προσπάθεια καταξίωσης στις εφηβικές παρέες. Για τις μεγαλύτερες ηλικίες, όμως, οι αιτίες είναι διαφορετικές και αφορούν κυρίως ανησυχίες, άγχος, νευρικότητα, ανασφάλειες, αποτυχίες και επαγγελματικά ή προσωπικά προβλήματα. Πολλοί είναι αυτοί που κάνουν κατάχρηση στο αλκοόλ, επειδή δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν το στρες της καθημερινότητας.

Έτσι, θεωρείται ότι η άσκηση μπορεί να λειτουργήσει ως συμπληρωματική στρατηγική, μαζί με άλλα θεραπευτικά μοντέλα, για την αποχή από το αλκοόλ.

«Ερευνητικά, δεν έχει εξετασθεί το θέμα της κατάλληλης μορφής της άσκησης ή το θέμα της έντασης της άσκησης ή το επίπεδο της φυσικής κατάστασης του καπνιστή, που θα μπορούσε να βοηθήσει καλύτερα τα άτομα, ή κατά πόσο η άσκηση θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μηχανισμός απόσπασης της προσοχής ή ο συνδυασμός με άλλες τεχνικές ψυχολογικής υποστήριξης. Επιπλέον, δεν υπάρχουν επαρκή ερευνητικά δεδομένα διεπιστημονικής προσέγγισης, όπως είναι η επίδραση διαφορετικών μορφών άσκησης σε βιοχημικούς δείκτες, όπως η ενδοφρίνη και οι κατεχολαμίνες σε καπνιστές και αλκοολικούς. Θεωρούμε ότι η κατάλληλη μορφή άσκησης, θα συνεισφέρει στην κατάλληλη έκκριση της ενδοφρίνης, η οποία σε συνδυασμό με την ψυχολογική ευχαρίστηση, την αλλαγή της διάθεσης, τη μείωση του στρες, την αύξηση της αυτοπεποίθησης, και την μετατόπιση της προσοχής, θα βοηθήσει τα άτομα να ακολουθούν υγιεινούς τρόπους ζωής και να αποστρέφονται το κάπνισμα και το αλκοόλ» υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωράκης.

Σο έργο αυτό θα εξετασθεί αρχικά η επίδραση διαφορετικών μορφών άσκησης στους παραπάνω μηχανισμούς που σχετίζονται με το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ. Στη συνέχεια, θα αναπτυχθούν κατάλληλα προγράμματα άσκησης σε συνδυασμό με στρατηγικές ψυχολογικής υποστήριξης με στόχο τη διακοπή του καπνίσματος και της κατάχρηση στο αλκοόλ. Τέλος, θα σχεδιασθούν, θα υλοποιηθούν και θα αξιολογηθούν προγράμματα ευαισθητοποίησης σε πληθυσμούς εφήβων και ενηλίκων.

Τα πρώτα ερευνητικά αποτελέσματα δείχνουν ότι, όταν τα άτομα γυμνάζονται για 30 λεπτά στο εργομετρικό ποδήλατο, μειώνεται σταδιακά η επιθυμία τους για τσιγάρο και καθυστερεί η επιθυμία τους να καπνίσουν. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα άτομα ανάβουν το πρώτο τους τσιγάρο, μισή ή μία ώρα μετά το πέρας της άσκησης.

Το έργο θα ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια.

Tα "θανατηφόρα" μαγνητάκια στο ψυγείο


Πολλά έχουν γραφτεί και έχουν ειπωθεί για το θέμα με τους μαγνητάκια στο ψυγείο. Κάποιοι μέσω ερευνών κατέληξαν πως μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για τα τρόφιμα που αποθηκεύονται στο εσωτερικό των ψυγείων και θα μπορούσε συνεπώς να...
αυξηθεί σημαντικά ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου μεταξύ αυτών που έχουν μαγνητάκια στα ψυγεία τους. Σύμφωνα με το μήνυμα, αυστηρές κλινικές μελέτες με δύο ομάδες ποντικών έδειξαν ότι τα ποντίκια που κατανάλωναν τρόφιμα από ένα ψυγείο που είχε μαγνήτες στην πόρτα είχε έως και 87% μεγαλύτερη πιθανότητα να προσβληθούν από καρκίνο από ό, τι τα ποντίκια που έτρωγαν φαγητό από το ψυγείο χωρίς μαγνήτες στην πόρτα.

Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι αξιόπιστο αλλά δεν υπάρχει κανένα αρχείο της μελέτης όπως αυτή που λέγεται ότι έγινε στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Ο αρθρογράφος του άρθρου ήρθε σε επαφή με το Πανεπιστήμιο του Princeton στην έρευνα για την υποτιθέμενη μελέτη και έλαβε την ακόλουθη απάντηση από έναν εκπρόσωπο του πανεπιστήμιου:

Δεν είμαστε ενήμεροι για καμία τέτοια έρευνα από κανέναν στο Princeton και, δυστυχώς, δεν ξέρουμε πού ή γιατί ξεκίνησε αυτό το αλυσιδωτό e-mail.

Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, ότι αυτό το e-mail είναι μια φάρσα. Στην πραγματικότητα, παρά τις εκτεταμένες έρευνες, δεν μπορούσα να βρω κανένα αρχείο μελέτης που διεξάχθηκε σε κάποιο άλλο μεγάλο πανεπιστήμιο.

Όπως καταλαβαίνεις κείμενα επί κειμένων που γράφτηκαν στηριζόμενα πάνω σε αυτή την έρευνα κατακριμνίζονται γιατί στην πραγματικότητα αυτή η έρευνα δεν έγινε ποτέ. Ο τυπικός μαγνήτης που βάζουμε στο ψυγεία είναι ένα αντικείμενο κατασκευασμένο από ένα μαγνητισμένο υλικό που δημιουργεί το δικό του μαγνητικό πεδίο αλλά δεν υπάρχει κανένα αξιόπιστο στοιχείο που να δείχνει ότι ο μαγνήτης στο ψυγείο θα μπορούσε να έχει ενδεχομένως κάποια επίπτωση στα τρόφιμα που αποθηκεύονται μέσα σε ένα ψυγείο.

Οι πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία, όπως αυτή που δημιουργείται από γραμμές ηλεκτρικού ρεύματος και τα κινητά τηλέφωνα είναι υπαρκτές. Ωστόσο, οι μόνιμοι μαγνήτες έχουν χρησιμοποιηθεί για μία μεγάλη ποικιλία σκοπών επί πολλά χρόνια, και δεν υπάρχουν επιστημονικές ενδείξεις που τους συνδέουν με τον καρκίνο ή άλλα προβλήματα υγείας του ανθρώπου.

Κατά ειρωνικό τρόπο, οι επιστήμονες αναπτύσσουν ένα καινοτόμο μαγνητικό ψυγείο που θα χρησιμοποιεί πραγματικά ένα μαγνητικό πεδίο για την ψύξη τροφίμων. Οι επιστήμονες δεν βλέπουν προφανώς κανένα κίνδυνο για την υγεία στην έκθεση των τροφίμων σε ένα μαγνητικό πεδίο.

Δεύτερον, αν και έχουν διατυπωθεί ανησυχίες ότι η άμεση έκθεση σε μαγνητικά πεδία θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις για την ανθρώπινη υγεία, δεν έχω δει καμία αξιόπιστη πρόταση ότι τέτοια ακτινοβολία παραμένει κατά κάποιο τρόπο στα τρόφιμα και στη συνέχεια μετακυλίεται στους ανθρώπους (ή ποντίκια) που το καταναλώνουν.

Και, τρίτον, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο (αρθρογράφος του κειμένου) αν οι ισχυρισμοί του μηνύματος ήταν αλήθεια, τα ευρήματα της υποτιθέμενης μελέτης θα είχαν μεγάλη δημοσιότητα σε διάφορα επιστημονικά και ιατρικά περιοδικά, και θα είχαν επίσης αναφερθεί ευρέως από έγκυρα μέσα ενημέρωσης. Η απουσία τέτοιων εκθέσεων, από μόνη της, αρκεί για να προσδιορίσει την προειδοποίηση ως πλαστή.

Το μόνο που είναι άξιο να αναφερθεί είναι ότι ορισμένοι τύποι μαγνητών ψυγείου και διακοσμητικά κοσμήματα φτιαγμένα με μαγνήτες νεοδυμίου μπορεί να παρεμβαίνουν σε βηματοδότες και άλλες εμφυτευμένες συσκευές της καρδιάς με πιθανές απειλητικές για τη ζωή συνέπειες. Εάν ένα άτομο με μία από αυτές τις συσκευές καρδιάς είχε πολύ στενή επαφή με έναν από αυτούς τους μαγνήτες, η συσκευή θα μπορούσε να καταστεί ασταθής και να σταματήσει να λειτουργεί σωστά. Φυσικά, αυτό δεν σχετίζεται με τις ψεύτικες προειδοποιήσεις για την υγεία που αναφέρθηκαν παραπάνω.

Μάλλον ο συνθέτης της φάρσας έχει μπερδέψει το “μαγνητικό πεδίο” και την “ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία”.

bletsas.gr

ΦΙΛΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΠΑΛΑΙΜΑΧΩΝ ΑΥΡΙΟ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΟ ΓΗΠΕΔΟ ΜΕΘΩΝΗΣ.

ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΕΠΙΛΕΚΤΟΙ ΠΙΕΡΙΑΣ - ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΞΑΝΘΗΣ !!!       ΟΙ ΠΑΛΑΙΜΑΧΟΙ ΒΙΣΤΩΝΙΔΑΣ ΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΦΕ PLATIA ΟΠΟΥ ΘΑ ΑΠΟΛΑΥΣΟΥΝ ΤΟ ΚΑΦΕΔΑΚΙ ΤΟΥΣ...ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΗΝ ΜΕΘΩΝΗ...Κ ΜΕΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΗΜΙΧΡΟΝΟ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΤΑΒΕΡΝΑ ΣΤΑΒΑΡΑΣ ΣΤΟΝ ΚΟΛΙΝΔΡΟ ΜΕ ΖΩΝΤΑΝΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΞΕΧΑΣΤΗ ΒΡΑΔΙΑ !!!


Η Συνταγή της Ημέρας!


Κλασσικό κοτόπουλο πικάτα

Συνταγή για 4 άτομα

Απο το: xs-recipes.com

Υλικά:

4 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα και δέρμα (περίπου 700γρ.)
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαύρο πιπέρι
3 κουταλιές της σούπας αλεύρι
2 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1/2 φλιτζάνι λευκό κρασί
1/3 φλιτζάνι φρέσκο χυμό λεμονιού
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κάπαρη
2 κουταλιές της σούπας φρέσκο μαϊντανό

Εκτέλεση:

Βάζουμε τα στήθη κοτόπουλου σε ένα μπολ και τα αλατοπιπερώνουμε. Τοποθετούμε το αλεύρι σε ένα ρηχό πιάτο και βουτάμε το κοτόπουλο στο αλεύρι ώστε να αλευρωθεί πολύ καλά.

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Προσθέτουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και τσιγαρίζουμε για 5 λεπτά ανά πλευρά. Αφαιρούμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και το καλύπτουμε με αλουμινόχαρτο για να μην κρυώσει.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι στο τηγάνι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε και ανακατεύουμε μαζί με το κρεμμύδι, το κρασί, το χυμό λεμονιού και τη κάπαρη. Αφήνουμε να σιγοβράσουν.

Βάζουμε ξανά πίσω το κοτόπουλο στο τηγάνι και το περιχύνουμε με τη σάλτσα χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι. Μειώνουμε τη φωτιά στο μέτριο, καλύπτουμε μερικώς και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί. Ανακατεύουμε και το μαϊντανό πριν το σερβίρουμε. Καλή Όρεξη!

Πώς άλλαξε η όψη της Γης τα τελευταία 28 χρόνια (pics)


Μια απίστευτη εφαρμογή που αποκαλύπτει όλες τις αλλαγές που έχουν γίνει στον πλανήτη μας τα τελευταία 28 χρόνια, δημιούργησε η Google. Κάνοντας κανείς μια μικρή περιήγηση στον κόσμο, μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής μπορεί να δει τα τεχνητά νησιά στο Ντουμπάι να ... εμφανίζεται, το δάσος στον Αμαζόνιο να ... εξαφανίζεται, αλλά και την ... Αθήνα να εξαπλώνεται!  
Πώς άλλαξε η όψη της Γης τα τελευταία 28 χρόνια (pics)


Οι δημιουργοί της συγκεκριμένης εφαρμογής χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Google map αλλά και εικόνες που συνέλεξε ο δορυφόρος Landsat από το 1982 ως το 2012, ενώ για την κατασκευή της συνεργάστηκαν με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, τη ΝΑSA και το περιοδικό TIME.
«Σήμερα, σας δίνουμε την ευκαιρία να επιστρέψετε στο παρελθόν και να δείτε όλες τις αλλαγές που έγιναν στην επιφάνεια της Γης μέσα στο χρόνο» δήλωσε η Ρεμπέκα Μουρ, μηχανολόγος μηχανικός της Google.
Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την οικοδομική δραστηριότητα στο Λας Βέγκας:
Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε πώς εξαφανίστηκαν τα δάση στον Αμαζόνιο:
Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το λιώσιμο των πάγων στην Αλάσκα:
Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε καρέ καρέ την εξάπλωση του αρδευτικού συστήματος στη Σαουδική Αραβία:
Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε τα τεχνητά νησιά στο Ντουμπάι να ξεφυτρώνουν:
Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε την εξαφάνιση της λίμνης Ούρμια στο Ιράν:
Πατήστε πάνω στην παρακάτω εικόνα για να δείτε όλες τις αλλαγές που έγιναν στην Ελλάδα τα τελευταία 28 χρόνια (πατήστε πάνω στο πλην στη μπάρα αριστερά για να μεταφερθείτε στον παγκόσμιο χάρτη και στη συνέχεια εστιάστε στην Ελλάδα και σε κάθε περιοχή της για να δείτε όλες τις αλλαγές ):
Πηγή: iefimerida.gr



Εκδήλωση στην μνήμη του Σ.Κουγιουμτζή στον Κολινδρό (foto.pieriaicons)