ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Πώς τα Google Apps διεισδύουν ολοένα και περισσότερο στην εκπαίδευση


Περισσότερα από 20 εκατομμύρια σπουδαστές παγκοσμίως κάνουν χρήση της σουίτας Google Apps, αριθμός που κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχει διπλασιαστεί.



Σύντομα αναμένεται να προστεθούν άλλα 10 εκατομμύρια μαθητές χάρη σε συμφωνία της Google με την κυβέρνηση της Μαλαισίας, σύμφωνα με την οποία τα 10.000 σχολεία της χώρας θα εξοπλιστούν επίσης με υπολογιστές (τουλάχιστον 1 για κάθε 10 μαθητές) και 4G πρόσβαση στο Internet.

Με ολοένα και περισσότερους μαθητές, σπουδαστές και πανεπιστήμια να αποθηκεύουν τα δεδομένα τους στους cloud servers της Google, μεγάλη αύξηση στη δημοτικότητα της γνωρίζει και η υπηρεσία Βackupify που διασφαλίζει την ασφάλεια των αποθηκευμένων εγγράφων κάνοντας back-up.

Καταδικασμένα σε αφανισμό 140 είδη της ελληνικής πανίδας


Λιγότερα από 100 χρόνια ζωής απομένουν σε συνολικά 140 είδη ζώων που βρίσκουν καταφύγιο στην ελληνική φύση εδώ και πολλές χιλιετίες...
καθώς κινδυνεύουν να εξαφανιστούν οριστικά μέσα στις αμέσως επόμενες δεκαετίες. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Βιοποικιλότητας, που εορτάζεται διεθνώς την προσεχή Τετάρτη 22 Μαΐου, επιστήμονες και μέλη οργανώσεων τονίζουν πως η Ελλάδα απειλείται με απώλεια έως και του 43,3% των σπονδυλωτών και χερσαίων ειδών ζώων που κατοικούν σήμερα στη χώρα.

Ορισμένα από τα απειλούμενα είδη είναι εντελώς άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως το μικροσκοπικό αμφίβιο αλπικός τρίτωνας που φωλιάζει στις πηγές της Πίνδου ή το εντυπωσιακό αιλουροειδές λύγκας που απαντάται στη Φλώρινα, ενώ άλλα είναι απόλυτα συνδεδεμένα με την παραδοσιακή ζωή στην ελληνική ύπαιθρο, όπως ο λύκος ή το αγριοκάτσικο.

«Καθένα από αυτά έχει την ξεχωριστή του σημασία για τη φύση της χώρας μας. Ομως αυτό που δεν έχουμε καταλάβει μέχρι σήμερα είναι ότι αυτά τα είδη έχουν λάβει μια πορεία προς τον αφανισμό, η οποία δυστυχώς είναι δύσκολα αναστρέψιμη. Ουσιαστικά, αν και δεν έχουν εξαφανιστεί ακόμα, ο άνθρωπος έχει καταδικάσει αυτά τα είδη στην εξαφάνιση από την ελληνική φύση μέσα στον επόμενο αιώνα», δηλώνει ο επίκουρος καθηγητής Βιοποικιλότητας και Εξέλιξης Χερσόβιων Ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών Ηλίας Γκιώκας.

Τα τρομακτικά επίπεδα στον κίνδυνο απώλειας της ελληνικής βιοποικιλότητας προκύπτουν από την πολυετή επιστημονική εργασία «Κόκκινο βιβλίο των απειλούμενων ζώων της Ελλάδας», η οποία έχει ήδη εκπονηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με την εργασία, από τα είδη πανίδας που κατοικούν στην Ελλάδα, σε καθεστώς απειλής βρίσκονται τα 9 από τα 22 είδη ελληνικών αμφίβιων, τα 18 από τα 24 είδη ερπετών, τα 45 από τα 115 είδη θηλαστικών και τα 78 από τα 122 είδη πτηνών - ή αλλιώς τα 140 από τα 323 καταγεγραμμένα είδη χερσαίας ζωής της χώρας μας.

«Ο χαρακτηρισμός ενός είδους ως κρισίμως κινδυνεύοντος σημαίνει πως έχει ένα μέγιστο χρόνο ζωής 100 ετών. Ο χρόνος βέβαια μπορεί να είναι ήδη πολύ μικρότερος, καθώς στην ουσία πρόκειται για μια εκτίμηση της εξαφάνισης μέσα σε τρεις γενιές. Ετσι, για μια χελώνα που εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία ο χρόνος ζωής υπερβαίνει τον αιώνα, ενώ για μία πεταλούδα είναι περίπου 3 χρόνια», εξηγεί η Μαρία Λιβανού από το WWF.

Φυσικός θησαυρός

Ο μεγάλος αριθμός των απειλούμενων ειδών στην Ελλάδα δεν οφείλεται μόνο στο κυνήγι ή στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, αλλά και στην τεράστια ποικιλομορφία που έχει το ελληνικό φυσικό ανάγλυφο. «Η γεωγραφική θέση της χώρας μας βοήθησε ώστε να αναπτυχθεί μία πανίδα με επιρροές από Ευρώπη, Αφρική και Ασία. Παράλληλα, τα πολλά απομονωμένα νησιά ή ακόμα και οι απότομες βουνοκορφές βοήθησαν ώστε να δημιουργηθούν πολλοί σπάνιοι πληθυσμοί ζώων με ξεχωριστά χαρακτηριστικά», λέει ο Ηλ. Γκιώκας.

Πράγματι, η Ελλάδα είναι, μετά την Τουρκία, η δεύτερη χώρα της Μεσογείου σε αριθμό ενδημικών ειδών, δηλαδή ζώων που συναντώνται μόνο στη χώρα μας. Αντίστοιχα σημαντική είναι η θέση της ελληνικής φύσης και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς στην Ελλάδα ζει το 64% των προστατευόμενων πτηνών, το 43% των προστατευόμενων θηλαστικών και το 41% των προστατευόμενων ερπετών, ενώ η χώρα μας είναι πρώτη πανευρωπαϊκά σε αριθμό ειδών ψαριών του γλυκού νερού (συνολικά 154 διαφορετικά είδη).

«Αυτή η τεράστια ποικιλομορφία των ειδών συνεπάγεται και μια μεγάλη ευθύνη για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, στις θάλασσές μας ζει πάνω από το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού της μεσογειακής φώκιας, άρα η διαιώνιση αυτού του είδους εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη συμπεριφορά του κράτους και των πολιτών απέναντί του», τονίζει η Μ. Λιβανού, συντονίστρια Θαλάσσιων Προγραμμάτων του WWF Ελλάς, προσθέτοντας πως οι πολίτες συχνά δεν αντιλαμβάνονται πως με τις ενέργειές τους δυσχεραίνουν τη θέση των απειλούμενων ειδών. «Οταν πετάμε ένα πλαστικό σκουπίδι στη θάλασσα, δεν καταλαβαίνουμε ότι αυτό μπορεί να προκαλέσει ασφυξία σε ένα σπάνιο ζώο. Πριν από λίγα χρόνια, στις Κυκλάδες είχε εκβραστεί ένας σπάνιος φυσητήρας μήκους 15 μέτρων που είχε καταπιεί 15 κιλά πλαστικών απορριμμάτων»...

Φόλες και λαθροθηρία

«Η ευθύνη είναι τις περισσότερες φορές δική μας. Δηλητηριασμένα δολώματα, λαθροθηρία, εγκατάλειψη παραδοσιακών χρήσεων γης έχουν φέρει δεκάδες είδη πουλιών της Ελλάδας σε κατάσταση κινδύνου», δηλώνει η Ρούλα Τρίγκου από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα του γύπα ασπροπάρη, που είναι το ζώο που ίσως απειλείται περισσότερο στην Ελλάδα σήμερα. «Εχουν απομείνει λιγότερες από 20 φωλιές, καθώς ο πληθυσμός του έχει μειωθεί κατά 85% τις τελευταίες δεκαετίες, κυρίως λόγω των δηλητηριασμένων δολωμάτων (φόλες) που τοποθετούν κάποιοι για τα ζώα που θεωρούν ανεπιθύμητα».

Σκέτη τρέλα η Πετρούλα


Φωτιές ανάβει η Πετρούλα σε αυτό το ολόγυμνο αφιέρωμα που της αξίζει και σας αξίζει. Ελπίζουμε μόνο να συνεχίσει να κάνει τέτοιες φωτογραφίσεις για να βλέπουμε και εμείς λίγο... 

Με τον Σουλεϊμάν οι Έλληνες, με τον Παλαιολόγο οι ξένοι... Μήπως στραβά αρμενίζουμε;


Μπορεί εδώ, στην διαλυμένη και γονατισμένη Ελλάδα, προτεραιότητα να έχουν οι λαθρομετανάστες, ο πολυπολιτισμός και τα gay prides, επιδοτούμενα κιόλας από το ελληνικό (;) κράτος. 
Μπορεί ο κάθε Τατσόπουλος και η κάθε Ρεπούση, ο Καμίνης και ο Μπουτάρης, να βυσσοδομούν κατά πατρίδας και ελληνικότητας. 
Έρχονται όμως ξένοι να μας θυμίζουν ποιοί είμασταν και που καταντήσαμε. Το Βυζάντιο και ο βυζαντινός Ελληνισμός λοιπόν, αναδεικνύονται σε ένα λογοτεχνικό έργο παγκόσμιας εμβέλειας από τον συγγραφέα του «Κώδικα Ντα Βίντσι» και των «Ιλουμινάτι», Νταν Μπράουν. Το έργο θα γίνει και ταινία, με τον γνωστό φιλέλληνα ηθοποιό Τομ Χανκς να πρωταγωνιστεί στην αναζήτηση του Μαρμαρωμένου Βασιλιά μας Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, στις μυστικές στοές κάτω από την Αγία Σοφία... 

Ήδη έχει βρεθεί χρηματοδότηση για την δημιουργία της κινηματογραφικής ταινίας, με σενάριο βασισμένο στο βιβλίο, και έτσι επιτέλους οι δυτικοί θα πάρουν μια γεύση του τι σημαίνει Βυζαντινός Ελληνισμός, και ίσως πληροφορηθούν ότι αυτή την στιγμή υπάρχει Δύση και δυτικός πολιτισμός επειδή επί 1000 χρόνια η - ελληνική, προϊόντος του χρόνου - βυζαντινή αυτοκρατορία, αναχαίτιζε τις ορδές των βαρβάρων πριν φτάσουν στην κεντρική και δυτική Ευρώπη.

Το ότι για πρώτη φορά καταπιάνεται η Δύση με έναν βυζαντινό θρύλο, είναι από μόνο του σημαντικό. Μην ξεχνάμε ότι στην πρόσφατη ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμύ η οποία επικρίθηκε σφοδρά, υπάρχει ένα "μικρό" κενό οκτώ αιώνων από την κατάληψη της Ρώμης από τους Βανδάλους μέχρι τον Κάρολο τον Μέγα, όπου το ελληνικό Βυζάντιο χάνεται σε μία παράγραφο.

Προφανώς το βιβλίο και η ταινία θα αναφέρονται και στις ιστορικές προφητείες αιώνων, και είναι στη διάθεση και κρίση του καθενός από εμάς αν αυτές είναι μύθοι ή υποκρύπτουν αλήθειες του μέλλοντος. Σημασία έχει πως ανασύρεται από την ναφθαλίνη αιώνων ο "Μαρμαρωμένος Βασιλιάς", και είναι ο δικός μας, ο Έλληνας, ο Πελοποννήσιος Άρχοντας του Μυστρά, ο τελευταίος των Ελλήνων αυτοκρατόρων του Βυζαντίου, ο Κωνσταντίνος Παλαιολόγος. Αυτός που έπεσε όρθιος υπερασπιζόμενος την πατρώα γη, ακολουθώντας μετά από 2.000 χρόνια τον Λεωνίδα και τους 300 των Θερμοπυλών, στην αιωνιότητα.

Με τον Παλαιολόγο λοιπόν κάποιοι πιό Έλληνες από εμάς στη Δύση, με τον Σουλειμάν τον Μεγαλοπρεπή εμείς. ''Μεγαλοπρεπείς'' ή ορθότερα μικροπρεπείς, μέσα στο απίστευτο κατάντημά μας, να προσκυνάμε τους Τούρκους και να θάβουμε στην λήθη τους δικούς μας. Και μάλιστα τους πιό εξαίσιους...

Πηγή ΕΛΚΕΔΑ 

Καταγγελία: Σοβαρές ελλείψεις φαρμάκων στο ΕΣΥ




ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΒΥΡΩΝΑ
Ελλησπόντου 12 Βύρωνας
210 7628 209 + 6977 747431

Καταγγελία
Με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας, το ειδικό όσο και πανάκριβο φάρμακο ΓΑΜΑ ΣΦΑΙΡΙΝΗ ( λέγεται ότι κάνει 7.000 ευρώ!) έχει εξαφανισθεί από τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων με αποτέλεσμα να υπάρχει σχετική αδυναμία χορήγησής του και η υγεία πολλών ασθενών να τίθεται σε σοβαρό κίνδυνο. Το φάρμακο αυτό, όπως και ορισμένα αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα, ειδικής θεραπευτικής αξίας, δεν υπάρχει στα ιδιωτικά φαρμακεία, χορηγείται αποκλειστικά από τα κρατικά φαρμακεία των νοσοκομείων, υπάγεται στο νόμο 3816/10 και λόγω της υψηλής τιμής του χορηγείται δωρεάν σε όλους τους ασφαλισμένους χωρίς καμιά συμμετοχή.

Το Κοινωνικό Ιατρείο Φαρμακείο Βύρωνα δέχεται συνεχώς σωρεία καταγγελιών  για  τρομακτικές ελλείψεις φαρμάκων, που σημειώνονται σε όλα τα φαρμακεία των κρατικών νοσοκομείων και αφορούν όχι μόνο την περίπτωση των σπάνιων φαρμάκων αλλά και συνήθη φάρμακα, που είναι ευρείας χρήσης. Γέροντες, ανάπηροι, άρρωστοι, άνθρωποι ανήμποροι και με ποικίλα προβλήματα κίνησης, οι οποίοι έχουν βιβλιάρια της Πρόνοιας,  εξαναγκάζονται να ξεθεώνονται στις γύρες,  από νοσοκομείο σε νοσοκομείο, να υποβάλλονται σε έξοδα μετακίνησης και τελικά να καταλήγουν με άδεια χέρια ζητώντας την συνδρομή των κοινωνικών φαρμακείων επειδή το ΕΣΥ αδυνατεί να ικανοποιήσει τις βασικές φαρμακευτικές ανάγκες των ελλήνων πολιτών.

Ακόμα, δεχόμαστε καταγγελίες πολιτών ότι σε ορισμένες περιπτώσεις εμφανίζονται φαινόμενα κανιβαλισμού και ότι διοικήσεις κρατικών νοσοκομείων αρνούνται να χορηγήσουν σε ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΥΣ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΥΣ ασθενείς με καρκίνο ή άλλες σοβαρές παθήσεις, φάρμακα για την θεραπεία τους, επειδή αυτά έχουν υψηλό κόστος και τους ασκούν ισχυρές πιέσεις για να αγοράσουν τα φάρμακα ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΟΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΡΟΙ ή μέσω συγγενών τους ή με διάφορους άλλους τρόπους κλπ!….

Θέτουμε αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις υπόψη των πολιτικών κομμάτων των βουλευτών και των συνδικαλιστικών οργάνων των εργαζομένων στην Υγεία και τους καλούμε να παρέμβουν για να τερματισθεί αυτό το καθεστώς, που θέτει σε αυξημένους κινδύνους την υγεία και την ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας.
Δ. Σουλιώτης, Υπεύθυνος ΚΙΦΒ

Mην υποβάλλεις φορολογική δήλωση αν πρώτα δεν δεις αυτή την είδηση!


Min ypovalleis forologiki dilosi an prota den deis afti tin eidisi 1 315x236 300x224 Mην υποβάλλεις φορολογική δήλωση αν πρώτα δεν δεις αυτή την είδηση!
Θα πάρουν φωτιά τα ποντίκια και τα πληκτρολόγια , αφού ανοίγει η ηλεκτρονική «πύλη» του Τaxisnet για να υποδεχθεί περίπου 6.000.000 φορολογικές δηλώσεις. Φέτος, όλοι ανεξαιρέτως οι φορολογούμενοι καλούνται να υποβάλουν υποχρεωτικά ηλεκτρονικά τη φορολογική τους δήλωση, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει ταλαιπωρία για περίπου ένα εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην Εφορία για να παραλάβουν «κλειδαρίθμους» προκειμένου να μπορέσουν να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις τους.
Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθούν σε λογιστή, θα πρέπει όμως να καταβάλλουν το αντίτιμο των 40 – 50 ευρώ.
Τι αλλάζει στην υποβολή και συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων;
-Η ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική από όλους τους φορολογούμενους
-Η υποβολή δήλωσης είναι υποχρεωτική από όλους τους φορολογούμενους που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους με εξαίρεση τα προστατευόμενα τέκνα.
-Προσυμπληρωμένες οι φορολογικές δηλώσεις για 640.000 δημοσίους υπαλλήλους, 440.000 συνταξιούχους του Δημοσίου και πολλούς ακόμη συνταξιούχους διαφόρων ασφαλιστικών ταμείων. Θα είναι προσυμπληρωμένα τα στοιχεία για τις αποδοχές και τους παρακρατηθέντες φόρους του έτους 2012
-Οι φορολογούμενοι συνταξιούχοι, αλλά και νέοι άνω των 18 ετών που θα υποβάλουν για πρώτη φορά φέτος ηλεκτρονικά φορολογική δήλωση θα πρέπει υποχρεωτικά να προσέλθουν στην εφορία για να παραλάβουν κλειδάριθμο.
-Βεβαίωση από την τράπεζα θα πρέπει να ζητήσουν όλοι όσοι έχουν καταθέσεις για να δηλώσουν τους τόκους.
-Στις 30 Ιουνίου 2013 λήγει κανονικά η προθεσμία για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει παράταση.
Το σύνολο των εισοδημάτων
Μία από τις πιο σημαντικές αλλαγές στις φετινές φορολογικές δηλώσεις είναι η υποχρέωση αναγραφής του συνόλου των εισοδημάτων, από όπου και αν προέρχονται, και ανεξάρτητα από το αν έχουν φορολογηθεί ή αν έχουν τύχει απαλλαγής. Σε αυτήν την κατηγορία ανήκουν οι τόκοι από κάθε είδους καταθέσεις, οι υπεραξίες ακινήτων, οι κάθε είδους παροχές κ.ά. Τα ποσά αυτά θα προστεθούν στο συνολικό εισόδημα του φορολογούμενου και θα υπολογισθεί και γι” αυτά εισφορά αλληλεγγύης (1% έως 4% ανάλογα με το ύψος του συνολικού εισοδήματος).
Όσοι αμείβονται με τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, αλλά θεωρούνται μισθωτοί (είτε γιατί έχουν έως τρεις εργοδότες είτε γιατί ο ένας εξ αυτών αποφέρει το 75% του εισοδήματος), πρέπει να το δηλώσουν για να πληρώσουν τέλος επιτηδεύματος 500 ευρώ και όχι 650 ευρώ.
Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν θα υποβάλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά θα πρέπει να προμηθευτούν από την εφορία δικό τους ΑΦΜ!
Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή πήραν έναντι θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμεους και αναλογούντες φόρους, αλλά για να κάνουν αυτήν τη διάκριση πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.
Δαπάνες και αφορολόγητο
Οι δαπάνες που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα για την αγορά και λήψη υπηρεσιών, εφόσον προσκομιστούν τα νόμιμα στοιχεία όπως ορίζονται από τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Απεικόνισης Συναλλαγών (ΚΦΑΣ), κατοχυρώνουν το αφορολόγητο όριο.
Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται και τα ειδικά στοιχεία που εκδίδουν οι επιχειρήσεις λόγω των συγκεκριμένων υπηρεσιών που παρέχουν (π.χ. αποδείξεις των ΕΛΤΑ, εταιρειών courier, πινακίδια χρηματιστηριακών εταιρειών για την αμοιβή των παρεχόμενων υπηρεσιών μόνο κ.λπ.), όπως και οι πάσης φύσεως δαπάνες αγοράς υλικών και παροχής υπηρεσιών των κοινόχρηστων χώρων, εκτός από τις δαπάνες εξόφλησης των λογαριασμών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροδότησης αυτών μετά τον επιμερισμό τους στους ενοίκους ή στους ιδιοκτήτες των οριζόντιων ιδιοκτησιών.
Επίσης, περιλαμβάνεται και η δαπάνη για παροχή υπηρεσιών από συμβολαιογράφο για σύνταξη συμβολαίου απόκτησης ακινήτου. Οταν στις περιπτώσεις αυτές η αμοιβή του συμβολαιογράφου αναγράφεται στο συμβόλαιο, τότε για την απόδειξη της πραγματοποίησης αυτής της δαπάνης επισυνάπτονται από το φορολογούμενο φωτοτυπίες των σελίδων του συμβολαίου από τις οποίες προκύπτει η δαπάνη.
Επισημαίνεται ότι δεν λαμβάνονται υπόψη οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, οι δαπάνες για ύδρευση, αποχέτευση, ηλεκτρισμό, τηλεπικοινωνίες γενικά, για εισιτήρια σε κάθε είδους μεταφορικό μέσο και όσες δαπάνες με βάση άλλες φορολογικές διατάξεις λαμβάνονται υπόψη για φορολογικές ελαφρύνσεις.
Οι βασικότερες αλλαγές – προσθήκες στο νέο Ε1:
** στον πίνακα 2, πληροφοριακά στοιχεία, προστέθηκαν:
το σημείο 11: Είστε επιτηδευματίες, που φορολογείται με τις διατάξεις του άρθρου 45 ΚΦΕ;
το σημείο 12: Ασκείτε εμπορική επιχείρηση και γεννηθήκατε μέχρι 31/12/1950;
το σημείο 19: Ανήκετε στην κατηγορία των βαριά κινητικά αναπήρων με ποσοστό 80%;
** στον πίνακα 4Ε, που αφορά εισοδήματα από ακίνητα, προστέθηκε το σημείο 7: Ακαθάριστο εισόδημα κατοικιών επιφάνειας μέχρι 300 τ.μ. καθεμιά (περι. 1α, 2α, 3α), αστικών μισθώσεων αποθηκών και χώρων στάθμευσης ανεξαρτήτως επιφάνειας (περ. 1γ, 1δ, 2α)
** στον πίνακα 5 με τα στοιχεία προσδιορισμού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης, θα πρέπει να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος για όλες τις κατοικίες
** στον πίνακα 8 με τους προκαταβληθέντες – παρακρατηθέντες φόρους προστέθηκε το σημείο 12: Ποσό που παρακρατήθηκε για ειδική εισφορά αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν. 3986/2011
** στον πίνακα 9 και στα στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογουμένους και τους βαρύνουν θα πρέπει να αναγραφεί και ο ΑΜΚΑ των παιδιών.
Το ειδικό έντυπο για το επίδομα τέκνων
Περίπου 2,5 εκατ. φορολογούμενοι, οι οποίοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνων, θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο με τα στοιχεία των παιδιών για να καταγραφούν στους καταλόγους των δικαιούχων.
Πρόκειται για το έντυπο Ε21, το οποίο θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω του taxinet από όλους τους γονείς που δικαιούνται να εισπράξουν τα νέα οικογενειακά επιδόματα για τα παιδιά (κυμαίνονται από 13,33 έως 40 ευρώ τον μήνα για κάθε παιδί, ανάλογα με το ύψος του ετήσιου εισοδήματος), καθώς επίσης και τα νέα τριτεκνικά και πολυτεκνικά επιδόματα τα οποία ανέρχονται σε 500 ευρώ τον χρόνο για κάθε παιδί, μετά το τρίτο.
Το νέο έντυπο θα αποτελεί ουσιαστικά υπεύθυνη δήλωση για τα δηλωθέντα στοιχεία των προστατευόμενων τέκνων του φορολογούμενου.
Για κάθε τέκνο θα πρέπει να δηλώνονται: η ηλικία, το εάν είναι φοιτητής ή όχι, ο ΑΜΚΑ και ο ΑΦΜ.
Η καταβολή των επιδομάτων τέκνων θα γίνεται με κριτήριο το συνολικό ύψος των εισοδημάτων του έτους 2012, το οποίο θα ελέγχει η εφορία μέσα από τα στοιχεία που θα συμπληρωθούν στο έντυπο Ε1 της ηλεκτρονικής φορολογική δήλωσης.
Αναμένονται καθυστερήσεις
Οι πολλές αλλαγές, οι προσθήκες και κυρίως τα ζητήματα με τις βεβαιώσεις αποδοχών αναμένεται να καθυστερήσουν σημαντικά τη φετινή διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, εξέλιξη που θα φέρει πίσω και την πληρωμή του πρόσθετου φόρου εισοδήματος.
Πολλοί φορολογούμενοι θα υποχρεωθούν τελικώς να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος είτε σε δύο δόσεις είτε εφάπαξ. Τα εκκαθαριστικά τους θα εκδοθούν από τον Αύγουστο και μετά, και αυτό σημαίνει ότι θα χάσουν το δικαίωμα εξόφλησης του φόρου σε 3 δόσεις.
Η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων με ηλεκτρονικό τρόπο (www.gsis.gr), λήγει -αν δεν δοθεί κάποια παράταση- στις 30 Ιουνίου.
Επιστρέφουν φοροαπαλλαγές;
Εν τω μεταξύ, την επιστροφή ορισμένων φοροαπαλλαγών (για τους τόκους δανείων πρώτης κατοικίας, καθώς και για τα ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους) , με αυστηρά όμως οικονομικά και κοινωνικά κριτήρια, σχεδιάζουν στο υπουργείο Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν αδικίες και να βοηθηθούν κοινωνικές ομάδες που διαβιούν στα όρια της φτώχειας. Σε κάθε περίπτωση, οι όποιες αποφάσεις ληφθούν θα έχουν την έγκριση των δανειστών.
Πηγή: Ναυτεμπορική, euro2day

Λάθος σε θέμα των Πανελλαδικών διαπιστώνει η Μαθηματική Εταιρεία


Λάθος είναι το θέμα Δ3 του μαθήματος «Μαθηματικά και Στοιχεία Στατιστικής Γενικής Παιδείας» των πανελλαδικών εξετάσεων, στο οποίο διαγωνίστηκαν...
οι υποψήφιοι της Δ’ Τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων και Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), σύμφωνα με τη Μαθηματική Εταιρεία.

Σε σχετική ανακοίνωσή τους, οι μαθηματικοί καλούν το υπουργείο Παιδείας να λάβει άμεσα μέτρα, δίδοντας οδηγίες για τον τρόπο βαθμολόγησης των γραπτών των υποψηφίων.

Όπως λένε οι εκπαιδευτικοί της Μαθηματικής Εταιρείας η υπόθεση του ερωτήματος ήταν λάθος και τα δεδομένα που δόθηκαν δεν ισχύουν. Γι’ αυτό ζητούν να ακυρωθεί το συγκεκριμένο θέμα.

Αν οι εξεταστές αποδεχθούν την άποψη αυτή και στείλουν σχετικές οδηγίες στους βαθμολογητές να ακυρωθεί το θέμα, οι βαθμοί του θα δοθούν στα υπόλοιπα ερωτήματα.
capital.gr

Αποκαλυπτική έρευνα του ΕΒΕ Χανίων για το κρέας και τους καταναλωτές


Τις θετικές και αρνητικές πτυχές της αγοράς κρέατος στο Δήμο Χανίων αποτύπωσε με σαφήνεια η έρευνα που διενέργησε το Επιμελητήριο Χανίων και παρουσιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας 20 Μαΐου στους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται... στην εν λόγω αγορά, στην αίθουσα Δ.Σ. του φορέα.

Η έρευνα για τις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών του Δήμου Χανίων καταγράφει επίσης και τις τάσεις αναφορικά με την κατανάλωση του εν λόγω προϊόντος.

Συνοπτικά, αν και η αγοραστική δύναμη των πολιτών φαίνεται να έχει μειωθεί κατα 60%, το 90% καταναλώνει πάνω απο 1-2 φορές την εβδομάδα κρέας, με προτίμηση σε κοτόπουλο και χοιρινό και μάλιστα με βασικό κριτήριο επιλογής την ελληνικότητα των κρεάτων.

Πάντως προσοχή θα πρέπει να δείξουν οι υπηρεσίες καθώς το 70% των συμμετεχόντων στην έρευνα, φάνηκε δύσπιστο σε σχέση με τους ελέγχους στην αγορά.

Αναλυτικότερα και σύμφωνα με το Επιιμελητήριο Χανίων :

"Στην πρώτη ενότητα της έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του ΕΒΕΧ η εταιρεία «Sentiment Analysis» μελετήθηκε η καταναλωτική ισχύς των πολιτών, εν μέσω της οικονομικής κρίσης, διαφάνηκε η πτώση της αγοραστικής δύναμης σε ποσοστά μάλιστα κοντά στο 60%. Ουσιαστικά οι 6 στους 10 άλλαξαν τον τρόπο ζωής τους, μιας και έχουν μειώσει δραστικά την κατανάλωση ειδών πρώτης ανάγκης.

Τα αποτελέσματα στην ίδια ερώτηση όσον αφορά τις επαγγελματικές κατηγορίες και τις ηλικίες διαφέρουν, μιας και το ποσοστό αυτό ανεβαίνει περίπου 10% στους συνταξιούχους αλλά και στις γυναίκες που ασχολούνται με τα οικιακά, όπως και στις ηλικίες από 55 ετών και άνω. Ειδικά στο γυναικείο πληθυσμό αποτυπώνεται μια μεγαλύτερη αγοραστική κάμψη, κάτι το οποίο είναι λογικό μιας και αποτελεί κατηγορία η οποία πλήττεται σε σχέση με τους άνδρες περισσότερο από την ανεργία, άλλα και όντας εργαζόμενες μέσα στο σπίτι έρχονται σε επαφή περισσότερο με τα είδη πρώτης ανάγκης, έχοντας ουσιαστικά αποκτήσει μια σφαιρική εικόνα γύρο από την αγορά.

Στη δεύτερη ενότητα δόθηκε έμφαση στις καταναλωτικές συνήθειες των πολιτών του Δήμου Χανίων ως αναφορά το κρέας. Οι 9 στους 10 καταναλώνουν πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα κρέας, κάτι που καταδεικνύει με σαφήνεια τις διατροφικές συνήθειες των πολιτών. Η διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών έγκειται στο ότι οι γυναίκες επιλέγουν να καταναλώνουν κρέας κατά 10% περισσότερο από τους άνδρες 1-2 φορές την εβδομάδα, ενώ οι άνδρες είναι πιο φανατικοί καταναλωτές κρέατος μιας και υπερέχουν έναντι των γυναικών κατά 6% στην κατηγορία, 3-4 φορές την εβδομάδα και καθημερινά.

Πρώτα στην επιλογή των κατοίκων έρχονται το κοτόπουλο και το χοιρινό, ενδεχομένως λόγω της χαμηλής τιμής τους και ακολουθούν το μοσχάρι και το κουνέλι. Χαμηλά βρίσκονται το κατσίκι και το αρνί. Αναφορικά με τα αλλαντικά οι 7 στους 10 τα καταναλώνουν, με το 6,5% να τα προτιμάει καθημερινά. Το ποσοστό δαπάνης για αγορά αλλαντικών κάθε πολίτη δεν κινείται πάνω από 50 ευρώ μηνιαίως. Παράλληλα χαμηλή προτίμηση υπάρχει για τα κρεατοσκευάσματα, η οποία δεν υπερβαίνει το 25% στο σύνολο του πληθυσμού. Ελληνική καταναλωτική συνείδηση φαίνεται να έχει αναπτυχθεί, μεταξύ των καταναλωτών μιας και όχι μόνο επιλέγουν ελληνικά κρέατα, σε ποσοστά άνω του 80%, άλλα βασικό κριτήριο επιλογής είναι, κατά 50% περίπου, η ελληνικότητα του προϊόντος.

Θετικό ήταν το crash test των επιχειρήσεων διάθεσης κρέατος. Οι πολίτες αποφάνθηκαν θετικά τόσο ως προς την υγιεινή των καταστημάτων διάθεσης κρέατος, όσο και για την ποικιλία των προϊόντων που διαθέτουν. Πολύ καλό βαθμό παίρνει και η ποιότητα των κρεάτων που προσφέρει η Χανιώτικη αγορά με ποσοστό που αγγίζει το 85%.

Απόρροια της οικονομικής κρίσης και της δραματικής μείωσης της καταναλωτικής δυναμικής των ερωτώμενων, είναι η απάντηση για τις τιμές των κρεάτων, οι οποίες κατά 50% περίπου θεωρούνται λίγο έως καθόλου ικανοποιητικές.

Η τέταρτη ενότητα περιέχει δυο αρκετά σημαντικά ευρήματα. Πρώτον, τη δυσπιστία του κόσμου αναφορικά με τους ελέγχους που γίνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες, σε ποσοστό περίπου 70% και δεύτερον την αλλαγή του τρόπου διατροφής σε ποσοστό 20% εξαιτίας του σκανδάλου με την πώληση κρέατος αλόγου.

Αναφορικά με τον τόπο επιλογής του κρέατος, τα συνοικιακά κρεοπωλεία βρίσκονται αναμφισβήτητα πρώτα στις επιλογές των πολιτών, με ποσοστά άνω του 80%, ενώ αρκετά ψηλά βρίσκονται και τα Super Markets, από τα οποία οι 7 στους 10 καταναλωτές ψωνίζουν το κρέας τους. Αρκετά υψηλό ποσοστό λαμβάνουν οι επιλογές Δημοτική Αγορά και οι παραγωγοί. Όσον αφορά τη Δημοτική Αγορά το ποσοστό 32% που επιλέγει από εκεί να ψωνίσει κρέας είναι αρκετά υψηλό αναλογουμένως τον μικρό αριθμό των κρεοπωλείων. Ειδικά στον παλιό Δήμο Χανίων το ποσοστό 30% λόγω της αρκετά μεγαλύτερης πληθυσμιακής αναλογίας σε σχέση με άλλους όμορους παλιούς Καποδιστριακούς Δήμους δίνει μεγάλο εμπορικό πλεονέκτημα στη Δημοτική Αγορά.

Παράλληλα οι παραγωγοί λαμβάνουν σημαντικό μερίδιο της αγοραστικής πίτας των καταναλωτών, μιας και οι μισοί από τους ερωτώμενους ψωνίζουν από αυτούς.

Τέλος, χρήσιμο είναι το εύρημα της μελέτης το οποίο καταγράφει ένα ποσοστό 10% περίπου των κατοίκων του Δήμου Χανίων να είναι οι ίδιοι παραγωγοί. Ιδιαιτέρως στον παλιό Δήμο Θερίσου το ποσοστό αυτό αγγίζει το 60%."
flashnews.gr

ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΔΟΤΟΥΜΕΝΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΕΧΕΙ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΙ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΗΝ "ΣΧΟΛΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗ" ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΑΝΕΡΓΩΝ 18 ΕΩΣ 29 ΕΤΩΝ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΣΕ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ Ή ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΑΝΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΤΟΜΑ, ΧΩΡΙΣ ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ. ΛΗΞΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ 27 ΜΑΪΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΥΣΤΑΚΙΔΗ- 2351032440 ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Δ. ΔΗΜΑΔΗ 2


Οι Βρυξέλλες μπλοκάρουν την πώληση της ΔΕΠΑ στην Gazprom


ΔΕΠΑ, GAZPROM

Αντιρρήσεις φαίνεται πώς έχουν oι Βρυξέλλες στο να περάσει η ΔΕΠΑ σε ρωσικά χέρια.
Η εταιρεία, σύμφωνα με τις εξελίξεις καταλήγει στην αγκαλιά της Gazprom κάτι που δεν είναι αρεστό στον επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Ε.Ε. κ. Χοακίν Αλμούνια.
Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η Gazprom είναι προμηθευτής φυσικού αερίου ενώ ταυτόχρονα διαχειρίζεται τη διανομή. Έχει δηλαδή και τη χονδρική πώληση και τη λιανική και αυτό αποτελεί μονοπωλιακό καθεστώς.
Όπως αναφέρει κυριακάτικη εφημερίδα, αυτό σημαίνει ότι θα μπορεί να διαμορφώνει τις τιμές και αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψει η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Ήδη η Λιθουανία έχει παραπέμψει την Gazprom στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, γιατί διπλασίασε τις τιμές του φυσικού αερίου μέσα σε μια νύχτα.
Η Γερμανία δεν έχει πρόβλημα αφού η τιμή στην οποία παίρνει φυσικό αέριο από την Gazprom είναι 11 δολάρια, ενώ από τη Λιθουανία είναι 17 δολάρια, παρότι το κόστος της μεταφοράς είναι λιγότερο, επειδή η απόσταση είναι μικρότερη.
Ως προς το ερώτημα γιατί αποσύρθηκε η εταιρεία που διακινεί φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, η οποία επρόκειτο να συμμετάσχει στον διαγωνισμό για την απόκτηση της ΔΕΠΑ, η εξήγηση που δίνεται είναι ότι το Αζερμπαϊτζάν δεν θέλει να έχει τριβές με τη γειτονική του Ρωσία.
newsbomb.gr

Η τηλεόραση πριν από τον ύπνο


Η τηλεοπτική εικόνα προσφέρει στο μικρό παιδί μια εύκολη και εύπεπτη ψυχαγωγία, αποφορτίζοντάς το από τις πιέσεις της ημέρας. Όταν όμως γίνεται καθημερινή της χρήση εις βάρος άλλων δημιουργικών δραστηριοτήτων, τότε παθητικοποιεί την σκέψη του, δημιουργεί υπερκινητικότητα, εκνευρισμό και αίσθημα σύγχυσης.

Ιδιαίτερα αν η τελετουργία αυτή λαμβάνει χώρο πριν από τον βραδινό ύπνο, τότε τα συμπτώματα αυτά μπορεί να ενταθούν.

Προτιμήστε να του διαβάζετε ένα παραμύθι ή να τον ενθαρρύνετε να διαβάζει μόνος του κάθε βράδυ και να μιλάτε μαζί του για τις ιστορίες.

Εξηγήστε του τα οφέλη μιας τέτοιας δημιουργικής και χαλαρωτικής βραδινής συνήθειας και επιτρέψτε του να βλέπει λίγη τηλεόραση μόνον τα Σαββατοκύριακα.
tanea.gr

Πώς να «βγάλετε» τη μέρα έπειτα από μία κακή νύχτα


Συμβαίνει και στους μεγαλύτερους… υπναράδες: ένα οικογενειακό πρόβλημα, μια ασφυκτική προθεσμία, κάτι που...προκαλεί υπέρμετρο άγχος κορυφώνεται το βράδυ και καθιστά αδύνατο τον ύπνο, οπότε περνούν τη νύχτα κοιτάζοντας τους δείκτες του ρολογιού να κυλούν αργά έως ότου ξημερώσει.

Το ερώτημα είναι πως θα καταφέρουν να «βγάλουν» άυπνοι την επόμενη μέρα. Κορυφαίοι αμερικανοί ειδικοί έχουν μερικές χρήσιμες συμβουλές.

1. Πιείτε καφέ, αλλά με μέτρο. Η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό όταν χρειάζεται μια τονωτική «ένεση» ενεργητικότητας, αλλά δεν πρέπει να το παρακάνει κανείς, λέει η αναπληρώτρια καθηγήτρια δρ Τζόις Γουώλσλεμπεν, από το Κέντρο Διαταραχών Ύπνου της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης (NYU).

Όπως εξηγεί, δύο φλιτζάνια καφέ παρέχουν σχεδόν όλη την ενεργητικότητα που μπορεί κάποιος να περιμένει από τον καφέ. Οι μεγαλύτερες ποσότητες δεν παρέχουν πρόσθετο όφελος, ιδίως εάν κάποιος ήδη συνηθίζει να καταναλώνει καθημερινά πολλά ροφήματα με καφεΐνη, κατά τον δρα Τζέφρι Ντάρμερ, αρχίατρο στο Fusion Sleep Center της Ατλάντα.

Αυτό οφείλεται εν μέρει στην χημεία του εγκεφάλου: όταν έχουμε έλλειψη ύπνου, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας συσσωρεύονται στον εγκέφαλο ορμόνες του ύπνου – και αυτή η διαδικασία δεν μπορεί να εμποδιστεί από την καφεΐνη.

Τι είδους καφέ πρέπει να πιείτε; Ο δρ Μάικλ Μπρέους, ψυχολόγος με εξειδίκευση στην Ιατρική Ύπνου ο οποίος αποκαλείται «δόκτωρ Ύπνος» (SleepDoctor) στις ΗΠΑ, λέει ότι ο σκέτος καφές είναι η καλύτερη επιλογή. Εναλλακτικά μπορείτε να πιείτε μαύρο ή πράσινο τσάι, συνιστά, προσθέτοντας ότι μετά τις 4 το απόγευμα καλό είναι να μην καταναλώσετε καφεΐνη για να περιορίσετε τις πιθανότητες να περάσετε και δεύτερη άυπνη νύχτα.

2. Μην βασισθείτε στα γλυκά. Όταν μας λείπει ύπνος, η φυσική παρόρμηση είναι να φάμε άφθονα γλυκά, επειδή η ζάχαρη παρέχει άμεσα ενέργεια. Ωστόσο οι ειδικοί λένε πως η δράση της είναι πολύ σύντομη, ενώ τα πλούσια σε λίπη και θερμίδες τρόφιμα κουράζουν τον οργανισμό και εντείνουν την υπνηλία.

Ο δρ Ντάρμερ συνιστά να τρώμε λίγο και συχνά, ενώ αντί για γλυκά προτείνει καλής ποιότητας πρωτεΐνες και λίπη (όπως τα καρύδια και το άπαχο κρέας) και υδατάνθρακες ολικής αλέσεως (λ.χ. ψωμί, δημητριακά, ζυμαρικά ολικής αλέσεως) έναντι των επεξεργασμένων (άσπρο ψωμί, κλασικά δημητριακά, λευκό ρύζι).

Όπως εξηγεί, οι ολικής αλέσεως υδατάνθρακες παρέχουν σταθερά στον εγκέφαλο την «τροφή του», δηλαδή τα σάκχαρα, ενώ οι επεξεργασμένοι προκαλούν «εκρήξεις» σακχάρου και μετά απότομη μείωση των επιπέδων του, που κουράζουν τον οργανισμό.

Τι σημαίνουν πρακτικά όλ’ αυτά; Ο δρ Ντάρμερ συνιστά για πρωινό βραστά αυγά, σκέτο γιαούρτι και φρούτα (για να ικανοποιηθεί η λαχτάρα για γλυκό). Για μεσημεριανό και βραδινό προτιμήστε μια σαλάτα με ψητό κοτόπουλο, ψάρι ή άπαχο κρέας. Για συνοδευτικό αλλά και σνακ, προτιμήστε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως ή λίγους ξηρούς καρπούς.

3. Να κάνετε διάλειμμα. Για να μπορείτε να συγκεντρώνετε την προσοχή σας έπειτα από το ξενύχτι, ο δρ Ντάρμερ συνιστά συχνά και μικρά διαλείμματα, στη διάρκεια των οποίων θα κάνετε σύντομες βόλτες εκτός γραφείου ή σπιτιού, διότι η κίνηση διεγείρει την εγρήγορση.

Καλό είναι επίσης να κάνετε μία «σιέστα»: αν έχετε χρόνο το μεσημέρι, κοιμηθείτε έως 25 λεπτά το πολύ, για να αυξήσετε την ενεργητικότητά σας. Αν κοιμηθείτε περισσότερο, το πιθανότερο είναι πως θα εντείνετε την υπνηλία σας.

Ο δρ Μπρέους υπολογίζει πως με 25 λεπτά ύπνου το μεσημέρι, θα «κρατήσετε» τουλάχιστον άλλες 4 ώρες σε αρκετά καλή κατάσταση.

4. Απλοποιήστε όσο μπορείτε τη μέρα σας. Επειδή δεν αποδίδουμε καλά όταν είμαστε κουρασμένοι, ύστερα από ένα ξενύχτι οι ειδικοί συνιστούν να «ελαφραίνουμε» το εργασιακό φορτίο μας όσο το δυνατόν περισσότερο, διότι το στρες θα μας εξαντλήσει ακόμα πιο γρήγορα.

Καλό είναι επίσης να μην πάρουμε αυτή την ημέρα σοβαρές αποφάσεις, λέει ο δρ Μπρέους.

5. Μην οδηγήσετε, αν δεν κάνετε πρώτα μία σιέστα. Επειδή η υπνηλία στο τιμόνι είναι πάρα πολύ επικίνδυνη, είτε δεν πρέπει να οδηγήσετε καθόλου είτε να φροντίσετε να κάνετε μία σιέστα των 15-20 λεπτών πριν καθίσετε στην θέση του οδηγού, συνιστά η δρ Γουώλσλεμπεν.

Ιδιαιτέρως προσεκτικοί θα πρέπει να είστε εάν χρειασθεί να οδηγήσετε νωρίς το μεσημέρι, προσθέτει, διότι οι περισσότεροι άνθρωποι εκ φύσεως νιώθουν μια κούραση γύρω στις 1-2 μ.μ. – πόσο μάλλον όταν είναι και άυπνοι.

6. Μην κοιμηθείτε υπερβολικά το βράδυ. Προς το τέλος της ημέρας, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πέσετε για ύπνο νωρίς, ώστε να κοιμηθείτε περισσότερο απ’ όσο συνηθίζετε και να αναπληρώσετε τον χαμένο ύπνο.

Η δρ Γουώλσλεμπεν, όμως, λέει ότι αν μπείτε για ύπνο πολύ νωρίτερα απ’ όσο συνηθίζετε, κινδυνεύετε να διαταράξετε ακόμα περισσότερο το βιολογικό σας ρολόι, το οποίο ήδη έχει πληγεί από την αϋπνία. Η σύστασή της είναι να μπείτε για ύπνο το πολύ μία ώρα νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Σε περίπτωση που πάλι δεν σας παίρνει ο ύπνος, ο δρ Μπρέους συνιστά να μετρήσετε ανάποδα από το 300, χρησιμοποιώντας πολλαπλάσια του 3. Όπως λέει, τα δύσκολα μαθηματικά μας εμποδίζουν να σκεφτούμε οτιδήποτε άλλο, αλλά και να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά.
tanea.gr

Ο καρκίνος του δέρματος προσβάλλει τους άνδρες διαφορετικά


Μπορεί μια ασθένεια να προσβάλλει με διαφορετικό τρόπο τα δύο φύλα; Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη αυτό όχι μόνο είναι δυνατό, αλλά ισχύει και για τον καρκίνο του δέρματος...

Μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Investigative Dermatology, έδειξε ότι ο καρκίνος του δέρματος προσβάλλει τους άνδρες σε διαφορετικά σημεία από ό,τι στις γυναίκες, γεγονός για το οποίο ενδέχεται να ευθύνεται το ότι περνούν πολλές ώρες στη θέση του οδηγού.
Αυτό σημαίνει ότι εκτίθενται στον ήλιο διαφορετικά σημεία του κεφαλιού και του αυχένα τους, κάτι που στις γυναίκες δεν συμβαίνει τόσο συχνά, επειδή πολλές φορές κάθονται στη θέση του συνοδηγού.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε περιοχή της Γαλλίας, είχε διάρκεια πέντε ετών και οι επιστήμονες ανέλυσαν τις περιπτώσεις 279 ασθενών άνω των 70 ετών, οι οποίοι έπασχαν από μελάνωμα που σε πολλούς ήταν επιθετικό ή μεταστατικό.
Όπως διαπίστωσαν, στο 57% των ανδρών το μελάνωμα είχε εμφανιστεί στην περιοχή που περιλαμβάνει την κορυφή του κεφαλιού, το μέτωπο, τους κροτάφους, τα αυτιά και τον λαιμό (περιφερική), ενώ στο 43% στην περιοχή που περιλαμβάνει τα βλέφαρα, τη μύτη, τα μάγουλα, το στόμα και το πηγούνι (κεντρική).  Αντίθετα, στο 79% των γυναικών ο καρκίνος του δέρματος είχε προσβάλλει την κεντρική περιοχή, ενώ την περιφερική μόλις το 21%.
Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, περίπου το 20% των περιπτώσεων επιθετικού καρκίνου του δέρματος εμφανίζεται στο κεφάλι και τον λαιμό επειδή εκτίθενται στον ήλιο πολύ περισσότερο από ό,τι το υπόλοιπο σώμα.

Ούτε 5% από τα «τελεσίδικα» χρέη δεν εισπράττει το κράτος!


 Ούτε 5% από τα «τελεσίδικα» χρέη δεν εισπράττει το κράτος!
 Μόνο «στα χαρτιά» υπάρχουν οι φόροι που προσπαθεί να μαζέψει το υπουργείο Οικονομικών. Ακόμα και όταν οφειλέτης υπάρχει, η υπόθεση έχει πάει στα δικαστήρια και έχει τελεσιδικήσει υπέρ του ελληνικού Δημοσίου, οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών δεν καταφέρνουν να εισπράξουν ούτε το 5% από τα χρωστούμενα!
Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως κατά την εκδίκαση χιλιάδων εκκρεμών υποθέσεων φοροδιαφυγής, τα δικαστήρια έχουν επιδικάσει υπέρ του Δημοσίου φόρους και πρόστιμα συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Παρ” όλα αυτά, εισπράχθηκαν μόλις 688,5 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 4,9%!
Η εκδίκαση των υποθέσεων μπορεί να πήρε και χρόνια. Τα δικαστήρια επιδικάζουν πρόστιμα για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις,  για τις οποίες ασκήθηκε προσφυγή αλλά τα 13,3 από τα 14 δισ. δεν εισπράχθηκαν και κατέληξαν να προστεθούν στην «μαύρη τρύπα» των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν υπερβεί πια τα 57 δισ. ευρώ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση της εταιρίας «Ακρόπολις Χρηματιστηριακή» η οποία είχε εμπλακεί στο σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων. Στις 27 Ιουνίου 2012 βεβαιώθηκε στην εταιρία  πρόστιμο ύψους 4,8 δισ. ευρώ μετά από οριστική δικαστική απόφαση. Τα φυσικά πρόσωπα που εμπλέκονται χρωστούν πλέον έτσι από σχεδόν 1 δισ. ευρώ ο καθένας. Ωστόσο το πρόστιμο αυτό, θα μείνει «στα χαρτιά» αφού το Δημόσιο δεν έχει εισπράξει ούτε και το 10% της προβεβαίωσης κατά την άσκηση της προσφυγής και οι υπεύθυνοι της εταιρίας βρίσκονται ήδη στη φυλακή.
Την ίδια ώρα, στα διοικητικά δικαστήρια όλης της χώρας εκκρεμούν για εκδίκαση πάνω από 117.000 φορολογικές υποθέσεις, από τις οποίες οι 47.000 περίπου αφορούν σε πρόστιμα και προσαυξήσεις συνολικού ύψους 8,3 δισ. ευρώ που επιβλήθηκαν σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες για παραβάσεις στον ΦΠΑ, στον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και σε άλλα φορολογικά αντικείμενα.
Πολλά από τα καταλογισθέντα πρόστιμα είναι εξοντωτικά και οι φορολογούμενοι, προκειμένου να αποφύγουν την  άμεση διεκδίκησή τους από το Δημόσιο, αποφασίζουν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Όταν πλέον κάποια στιγμή εκδικάζονται οι υποθέσεις και τα ποσά οριστικοποιούνται είναι πλέον πρακτικά αδύνατο να εισπραχθούν από το Δημόσιο, επειδή οι επιχειρήσεις που τα οφείλουν δεν είναι σε θέση και πάλι να τα εξοφλήσουν.
Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι:
2) μέχρι και τις 31-12-2012 εκκρεμούσαν στα δικαστήρια 117.382 φορολογικές υποθέσεις από τις οποίες 106.672 στο Πρωτοδικείο, 9.410 στο Εφετείο και 1.300 στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
3) μόνο για παραβάσεις στον ΦΠΑ, στον ΚΒΣ και σε λοιπούς φόρους και τέλη, οι προσφυγές που εκκρεμούσαν στα δικαστήρια στις 31-12-2012 έφθαναν τις 46.821. Το συνολικό ποσό για το οποίο είχαν ασκηθεί αυτές οι προσφυγές φθάνει τα 8,346 δισ. ευρώ! Από τις υποθέσεις αυτές:
– οι 41.806 αφορούν σε ποσά μέχρι 150.000 ευρώ, τα οποία φθάνουν συνολικά τα 746,7 εκατ. ευρώ
– οι 2.080 αφορούν σε ποσά από 150.001 έως 300.000 ευρώ, τα οποία ανέρχονται, συνολικά, στα 443,59 εκατ. ευρώ
– οι 1.976 αφορούν σε ποσά από 300.001 έως 1.000.000 ευρώ, τα οποία φθάνουν, συνολικά, το 1,05 δισ. ευρώ
– οι 959 υποθέσεις αφορούν ποσά άνω του 1 εκατ. ευρώ, τα οποία ανέρχονται συνολικά σε 6,1 δισ. ευρώ!
4) Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 υποβλήθηκαν άλλες 473 προσφυγές για φορολογικές εκκρεμότητες, συνολικού ύψους 127,98 εκατ. ευρώ.

Eγκεφαλικό: 15 πράγματα που οφείλουμε να γνωρίζουμε


Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια κατάσταση, κατά την οποία τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν ξαφνικά, λόγω έλλειψης οξυγόνου. Αυτό μπορεί να προκληθεί από ένα εμπόδιο στη ροή του αίματος ή τη ρήξη μιας αρτηρίας που τροφοδοτεί τον εγκέφαλο. Τι άλλο πρέπει να γνωρίζουμε για την σοβαρότατη αυτή ιατρική κατάσταση;
1. Υπάρχουν δύο τύποι εγκεφαλικού επεισοδίου: το ισχαιμικό και το αιμορραγικό. Το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο αντιπροσωπεύει περίπου τα τρία τέταρτα του συνόλου των εγκεφαλικών επεισοδίων και συμβαίνει, όταν ένας θρόμβος μπλοκάρει τη ροή του αίματος σε τμήμα του εγκεφάλου.

Το αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο εμφανίζεται όταν ένα αιμοφόρο αγγείο παθαίνει ρήξη στην επιφάνεια του εγκεφάλου και γεμίζει το χώρο μεταξύ του εγκεφάλου και του κρανίου με αίμα (υπαραχνοειδής αιμορραγία) ή όταν μία ελαττωματική αρτηρία στον εγκέφαλο εκρήγνυται και γεμίζει τον περιβάλλοντα ιστό με αίμα (εγκεφαλική αιμορραγία).

2. Ο καθένας μπορεί να υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο ανεξάρτητα από ηλικία και φύλο. Αν και πολλοί παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο είναι πέρα από τον ανθρώπινο έλεγχο, η σωστή διατροφή και η ιατρική περίθαλψη είναι βασικοί κανόνες πρόληψης.

3. Οι πιο επίφοβοι ασθενείς ωστόσο είναι: όσοι είναι άνω των 55 ετών, οι άνδρες (περισσότερο από τις γυναίκες), οι Αφροαμερικανοί και οι Ισπανόφωνοι άνδρες και όσοι έχουν ιατρικό ιστορικό με εγκεφαλικά επεισόδια στην οικογένεια.

4. Από ιατρικής άποψης, στις ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν όσοι έχουν: υψηλή αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, διαβήτη, παχυσαρκία ή υπερβολικό βάρος, καρδιαγγειακές νόσους, προηγούμενο αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο ή παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, υψηλά επίπεδα ομοκυστεΐνης (ένα αμινοξύ στο αίμα), όσοι χρησιμοποιούν αγωγές αντισύλληψης ή θεραπείες με αυξητική ορμόνη, όσοι κάνουν χρήση κοκαΐνης, οι ένθερμοι καπνιστές και οι αλκοολικοί.

5. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Lille Nord de France, στη Λιλ της Γαλλίας, ανέφεραν στο περιοδικό Neurology, ότι οι αλκοολικοί έχουν σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεαρή ηλικία σε σχέση με άλλους, που δεν πίνουν.

6. Οι άνδρες από διαζευγμένες οικογένειες έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο από ό, τι εκείνοι που προέρχονται από οικογένειες, που εξακολουθούν οι γονείς να είναι μαζί.

7. Για τους Αφροαμερικανούς, το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι η πιο συχνή και πιο θανατηφόρα πάθηση, ακόμη και σε νέους και μεσήλικες.

8. Τα τελευταία χρόνια, υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός των εγκεφαλικών επεισοδίων σε άτομα μεταξύ των ηλικιών 18 και 65. Ο κίνδυνος μάλιστα αυτός συνδέεται με την αυξανόμενη συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας και της υψηλής πίεσης του αίματος σε αυτή την ηλικιακή ομάδα.

9. Μόνο περίπου το 30% των ανθρώπων, παρουσιάζουν πονοκέφαλο, ως σύμπτωμα ισχαιμικού εγκεφαλικού επεισοδίου.

10. Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα του εγκεφαλικού επεισοδίου περιλαμβάνουν αιφνίδιο μούδιασμα ή αδυναμία στη μία πλευρά, «διπλή» όραση, σύγχυση, έλλειψη συντονισμού και αντίληψης.

11. Οι παράγοντες του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, όπως η υπέρταση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία, έχουν μια γενετική συνιστώσα. Και οι πιο σπάνιες αιτίες του εγκεφαλικού επεισοδίου σε νεότερους ανθρώπους, όπως καρδιακοί όγκοι, διαταραχές πήξεως και ανωμαλίες με τα αιμοφόρα αγγεία, μπορούν επίσης να περάσουν από γενιά σε γενιά.

12. Το κάπνισμα είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο, ιδιαίτερα σε νεότερους ανθρώπους. Μάλιστα, ο κίνδυνος είναι εξίσου σοβαρός και για τους δύο τύπους επεισοδίων, ενώ συχνά είναι και τα επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά επεισόδια, στην περίπτωση των καπνιστών.

13. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Michigan, οι γυναίκες παρουσιάζουν μη παραδοσιακά συμπτώματα, δηλαδή αλλαγή της νοητικής κατάστασης, που σημαίνει σύγχυση, αποπροσανατολισμός ή απώλεια συνείδησης.

14. Τα εγκεφαλικά επεισόδια είναι θεραπεύσιμα αλλά θα πρέπει να φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο μέσα σε 60 λεπτά μετά την έναρξη των συμπτωμάτων για την πρόληψη της αναπηρίας.

15. Το μεγαλύτερο μέρος της αποθεραπείας λαμβάνει χώρα κατά τους πρώτους μήνες, αλλά η ανάκαμψη του ασθενούς συνεχίζεται σε όλη τη ζωή του.
clickatlife.gr

Καταδύσεις μαζί με καρχαρίες

Ένας ατρόμητος δύτης στις ακτές του Port Elizabeth, στη Νότια Αφρική, παρέμεινε ήρεμος και φωτογραφήθηκε ακόμα και όταν περικυκλώθηκε από μία ομάδα καρχαριών.
Μάλιστα, δεν επρόκειτο για απλούς καρχαρίες, αλλά για τον δολοφονικό καρχαρία τίγρη, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους καρχαρίες που ζουν σήμερα με το μήκος του να φτάνει τα 4.2 μέτρα.
Ο 46χρονος φωτογράφος Rainer Schimpf κατέγραψε το απίστευτο θέαμα σε μία κατάδυση… ρουτίνας, όπου οι δύτες τάισαν σαρδέλες τα ζώα του βυθού.
 Ο ίδιος δήλωσε: «Είναι προνόμιο να μπορείς να δεις τόσο μεγάλους καρχαρίες από κοντά, χωρίς κλουβί. Είμαι ειδικός σε τέτοιες καταδύσεις και είμαι βέβαιος ότι δεν διατρέχω κάποιο κίνδυνο».
Ωστόσο, για να αποφύγει να γίνει δόλωμα των τεράστιων ζώων, ο Rainer δήλωσε ότι ακολουθεί αυστηρά δύο κανόνες. Δεν οπισθοχωρεί και δεν κολυμπάει.
«Επίσης, αν τους αγγίξεις τη μύτη, νευριάζουν πολύ, και σίγουρα δεν θες να σε βλέπει εχθρικά ένας καρχαρίας 900 κιλών» συμπλήρωσε ο Rainer.
 Καταδύσεις μαζί με καρχαρίες
 Καταδύσεις μαζί με καρχαρίες
 Καταδύσεις μαζί με καρχαρίες
 Καταδύσεις μαζί με καρχαρίες

Σκάνδαλο στο Μονακό: Οι παπαράτσι «συνέλαβαν» την γυναίκα του πρίγκιπα Aλβέρτου με τον εραστή της


skandalo sto monako oi paparatsi synelavan tin gynaika tou prigkipa Alvertou me ton erasti tis 1 315x236 300x224 Σκάνδαλο στο Μονακό: Οι παπαράτσι «συνέλαβαν» την γυναίκα του πρίγκιπα Aλβέρτου με τον εραστή τηςΕδώ και καιρό υπήρχε η φήμη ότι η Charlene Wittstock απατά τον πρίγκιπα Αλβέρτο! Τώρα πια δεν είναι μόνο φήμες, αλλά υπάρχουν και φωτογραφίες ντοκουμέντο!
Η εφημερίδα Bild το επιβεβαίωσε δημοσιεύοντας φωτογραφίες με την πριγκίπισσα και τον παίκτη του ράγκμπι Byron Kelleher.
Ο φωτογραφικός φακός εντόπισε το παράνομο ζευγάρι σε αγώνα τένις στο Μόντε Κάρλο. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος απαντούσε με μηνύσεις στα δημοσιεύματα, τώρα με τις φωτογραφίες τι θα κάνει;

2 2 Σκάνδαλο στο Μονακό: Οι παπαράτσι «συνέλαβαν» την γυναίκα του πρίγκιπα Aλβέρτου με τον εραστή της

Τάσεις φυγής από Αθανασιάδη


 Τάσεις φυγής από Αθανασιάδη
 Σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση είναι από την Κυριακή το βράδυ ο Στέφανος Αθανασιάδης, ο οποίος δέχθηκε σκληρή κριτική από τους οπαδούς του ΠΑΟΚ μετά τον αγώνα με τον ΠΑΣ Γιάννινα στην Τούμπα.
Όπως αποκαλύπτει η στήλη «Τρελός του χωριού» της SportDay, το συγκεκριμένο περιστατικό είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι και ο διεθνής φορ σκέφτεται να αποχωρήσει από τον «Δικέφαλο του Βορρά».
Το ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει πως ο 24χρονος επιθετικός σκεφτόταν εδώ και καιρό να φύγει από την αγαπημένη του ομάδα, αφού από τη μία θεωρεί χαμηλό το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος και από την άλλη εκτιμά πως τα 150.000 ευρώ που παίρνει ετησίως είναι λίγα για όσα έχει προσφέρει τα τελευταία χρόνια (και ιδιαίτερα τη φετινή σεζόν).
Εκείνο, όμως, που τον πείραξε – αν και δεν ήταν σε πρώτη φάση αποφασισμένος να φύγει – ήταν η… αχαριστία των οπαδών του ΠΑΟΚ, αφού τη φετινή σεζόν έχει πετύχει πολλά γκολ (22 συγκεκριμένα σε 35 ματς, ενώ έχει μοιράσει και 8 ασίστ) και σε κρίσιμους αγώνες και εκείνοι δεν υπολόγισαν την προσφορά του.
Πλέον είναι θέμα χρόνου η αποχώρηση του Αθανασιάδη από τον ΠΑΟΚ και θα εξετάσει προσεκτικά τις προτάσεις που θα υπάρξουν για εκείνον το προσεχές διάστημα.
Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφέρον για τον διεθνή στράικερ έχουν εκδηλώσει ομάδες από τη Ρωσία, την Ελβετία (Βασιλεία), τη Γερμανία (Στουτγκάρη, Λεβερκούζεν) και την Ιταλία (Τορίνο).
Το θέμα είναι να κατατεθεί πρόταση στην «ασπρόμαυρη» ΠΑΕ από έναν σύλλογο ποιοτικού πρωταθλήματος και να καλύπτεται η ρήτρα αποδέσμευσης που αγγίζει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.
Πηγή: sport-fm.gr

Εορτή Άγιων Κωνσταντίνου και Ελένης των ισαποστόλων



p01.jpg
Τ
ο έργο αυτών των δύο μεγάλων αγίων της Εκκλησίας είναι πολυσχιδές. Την εποχη εκείνη, κατά την οποία οι καταδιωχθέντες χριστιανοί έβγαιναν σιγά-σιγά από τις κατακόμβες και είχαν ανάγκη τόσο από υλική, όσο και από πνευματική βοήθεια, οι δύο αυτοί Άγιοι της Εκκλησίας ανάλαβαν να υποστηρίξουν τους πιστούς και να συμβάλουν στο έργο της Εκκλησίας.
Η Αγία Ελένη
Η Αγία Ελένη γεννήθηκε στο Δρέπανο της Βιθυνίας (Γιάλοβα Μ. Ασίας) στα μέσα του 3ου αιώνα μ.Χ. Είκοσι περίπου χρόνια μετά τη γέννησή της, η Ελένη γνωρίστηκε με τον Κωνστάντιο Χλωρό, αξιωματούχο της Αυτοκρατορίας, τον οποίο παντρέυτηκε το 270, με βάση πρόνοια ειδικού νόμου, ο οποίος επέτρεπε το γάμο αξιωματούχων με γυναίκες λαϊκής καταγωγής. Ο Κωνστάντιος ήταν συγγενής του Κλαυδίου, ο οποίος βασίλευσε πριν από τον Διοκλητιανό. Ο Κωνστάντιος προσελήφθει στα ανάκτορα από τον Διοκλητιανό. Καρπός του γάμου της Ελένης και του Κωνστάντιου ήταν ο Κωνσταντίνος, ο μετέπειτα μονοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον οποίο η Αγία Ελένη γέννησε στη Ναϊσσό της Μοισίας (Νίσσα Σερβίας).
Προκειμένου, όμως, ο Κωνστάντιος να προβιβαστεί από τον Διοκλητιανό σε Καίσαρα Γαλατίας, Ισπανίας και Βρεττανίας ήλθε σε διάζευξη και νυμφεύθηκε τη Θεοδώρα ανεψιά του Μαξιμιανού. Τότε, η Αγία Ελένη μαζί με τον Κωνσταντίνο παρέμειναν υπό φρούρηση του Διοκλητιανού και στη συνέχεια του Γαλέριου, για να μπορούν να ελέγχουν τον Κωνστάντιο. Ωστόσο, η ανάληψη του Καισαρικού αξιώματος από τον Κωνστάντιο λειτούργησε ευνοϊκά για την Εκκλησία, αφού ακόμη και κατά την περίοδο των διωγμών, που εξαπέλυσε ο Διοκλητιανός,  οι πιστοί σε αυτή την περιοχή δεν καταδιώχτηκαν. Επίσης, με την άνοδο του Χλωρού στο αξίωμα αυτό ανοίχθηκε ο δρόμος και για τον υιό του Κωνσταντίνο.
Η Αγία Ελένη επανήλθε στη δημόσια ζωή κατά την ανάδειξη του Κωνσταντίνου σε Καίσαρα το 306, οπότε ο Κωνσταντίνος την έφερε κοντά του στα Τρέβηρα και ακολούθως την πήρε μαζί του στη Ρώμη, όταν επρόκειτο να ανακηρυχθεί σε Αύγουστο. Η Αγία ανακηρύχθηκε σε Αυγούστα από τον Κωνσταντίνο, όταν αυτός παρέμεινε μονοκράτορας νικώντας τον Λικίνιο, για να την έχει κοντά του από αγάπη, αλλά και ως σύμβουλο και συνεργάτιδα. Αυτή η αγάπη και ο σεβασμός του Κωνσταντίνου προς την μητέρα του φάνηκε και με την ύψωση δύο στηλών στη μεγάλη πλατεία «Φόρος», η μία στο όνομα της Αγίας Ελένης και η άλλη στο όνομά του, και ανάμεσα τους ένας σταυρός, που έφερε την επιγραφή: «Εις Άγιος, εις Κύριος, Ιησούς Χριστός, εις δόξαν Θεού πατρός, Αμήν». Επίσης, για να την τιμήσει, έκοψε νομίσματα με τ” όνομα και τη μορφή της και μετονόμασε το Δρέπανο σε Ελενόπολη.
Ακόμη, μεταξύ άλλων, παραχώρησε στη μητέρα του το ανάκτορο στο Σεσσόριο του Λατερανού, όπου έκτισε μία εκκλησία, ώστε αυτή να μπορεί να επιτελεί φιλανθρωπικό και πνευματικό έργο. Στη συνέχεια, η Αγία Ελένη, με τη συγκατάθεση του Κωνσταντίνου, ανάλαβε η ίδια την ευθύνη της ανοικοδόμησης ναών και το κτίσιμο νέων εκκλησιών και ευαγών ιδρυμάτων σε όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας. Ο ιστορικός Ευσέβιος αναφέρει σχετικά: «Ελένη Αυγούστα…ευσεβούς τεκμήρια διαθέσεως ίδρυσε».
Καίριος και κύριος σταθμός της ζωής της Αγίας Ελένης, λίγο πριν από την κοίμησή της, είναι η μετάβασή της στους Αγίους Τόπους, όπου, κατόπιν θεϊκού σημείου, βρήκε τον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Κυρίου (326 μ.Χ.). Όταν έφθασε στα Ιεροσόλυμα, λοιπόν, καθ’ υπόδειξη του Αγίου Κυριάκου, που ήταν Εβραίος και τότε λεγόταν Ιούδας, αλλά και με βάση μία παράδοση που έλεγε ότι μετά την Αποκαθήλωση ο Τίμιος Σταυρός πετάχθηκε σε λάκκο, κοντά στον Γολγοθά, άρχισε αμέσως τις σχετικές έρευνες. Επειδή όμως επρόκειτο για υπέρογκη εργασία, οι έρευνες στράφηκαν στο μέρος εκείνο, όπου βλάστανε το λουλούδι βασιλικός, του οποίου η ευωδία ήταν έντονη. Ο χρονογράφος Γεώργιος μοναχός σημειώνει το γεγονός της ευρέσεως ως εξής: «Μαθών δε ο Επίσκοπος (Μακάριος), τα της Βασιλικής ελεύσεως…πάντας παρακάλεσε ησυχία να κάμουσι και σπουδαιοτέραν ευχήν υπέρ τούτου, στον Θεό προσέφερε… Τούτου δε γενομένου, ευθύς θεόθεν εδείχθη στον Επίσκοπο ο τόπος, όπου ο ακαθάρτου δαίμονος, ο ναός και το άγαλμα της Αφροδίτης υπήρχε. Τότε η βασίλισσα, πλήθος πολύ τεχνιτών και εργατών συγκέντρωσε και εκ βάθρων το αισχρό οικοδόμημα κατέστρεψε. Τούτου δε γενομένου, ανεφάνη το θείον Μνήμα, ο τόπος του κρανίου και τρεις καταχωμένοι σταυροί…Αμηχανία και θλίψη κατέλαβε την Βασίλισσα, αφού κανείς δεν γνώριζε ποιός είναι ο Τίμιος Σταυρός. Ο δε Επίσκοπος μετά πίστεως έλυσε την απορία…Γυναίκα άρρωστη, υπό πάντων απεγνωσμένη και τα λοίσθια πνέουσα, έφεραν μεταξύ των σταυρών…Με τη σκιά του Τιμίου Σταυρού η ασθενούσα…ευθέως αναπήδησε, δοξάζουσα μετά μεγάλης φωνής τον Θεό…Η δε Βασίλισσα Ελένη, μετά χαράς μεγάλης παρέλαβε τον Σταυρό…και μέρος αυτού παρέδωσε στον Επίσκοπο της πόλεως» (Γεώργιος Μοναχός, Περί της ευρέσεως του σταυρού, 110.620-621). Επίσης, ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος αναφέρει ότι στον Γολγοθά ανευρέθησαν τρεις σταυροί, από τους οποίους ο ένας διαγνώστηκε ότι ανήκει στον Ιησού Χριστό. Το Συναξάρι της εορτής της Ύψωσης του Τιμίου Σταυρού αναφέρει: «διαπορούσης δε της Βασιλίσσης (δηλ. της Αγίας Ελένης), τίς αν είη ο του Κυρίου Σταυρός, διά της εις θανούσαν γυναίκα χήραν θαυματουργίας δείκνυται· και ανέστη τη τούτου προσψαύσει· των δε λοιπών δύο σταυρών των Ληστών μηδέν εις τούτο ενδειξαμένων εις θαυματοποιΐας υπόδειγμα».
Μετά το σημείο αυτό της Χάρης, η Αγία Ελένη αποφάσισε να οικοδομήσει επί τόπου το ναό της Αναστάσεως, ένα ακόμη ναό επάνω από το Σπήλαιο της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ και άλλους δύο, ένα στο όρος της Αναλήψεως και ένα στο ορός Θαβώρ.
Κατόπιν, η Αγία Ελένη αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, μεταφέροντας μαζί της τεμάχια του Τιμίου Ξύλου. Η Πρόνοια του Θεού, όμως, θέλησε όπως η Αγία να περάσει (και πάλι) από την Κύπρο μας. Έτσι αποβιβάστηκε νότια της νήσου, κοντά στο σημερινό Ζύγι. Η περιοχή στην οποία αποβιβάστηκε, υπήρχε ένα ποτάμι, το οποίο τότε ονομάστηκε βασιλοπόταμο, κοντά στο οποίο εναπόθεσε τους σταυρούς – κατά την παράδοση, επειδή οι τρεις σταυροί είχαν παραμείνει μαζί για πολλά χρόνια, τους αποσύνδεσε, έσμιξε τα ξύλα τους και τους ξαναέφτιαξε. Από το ξύλο του υποποδίου του σταυρού του Χριστού έφτιαξε, επίσης, ένα άλλο μικρό σταυρό.
Εκεί, εξαντηλμένη καθώς ήταν, η ογδοντάχρονη Αγία, έγειρε για να ξεκουραστεί λίγο, ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία της προς την Κωνσταντινούπολη. Κατά τη διάρκεια του ύπνου της, όμως, ένας νέος με αγγελική μορφή της είπε: «Σεβαστή μου βασίλισσα, είμαι απεσταλμένος του Παναγάθου Θεού, για να σου εκφράσω το θέλημά Του. Όπως εκεί στα Ιεροσόλυμα έκτισες ναούς, για να δοξάζεται και να υμνείται ο Θεός, έτσι κι εδώ, σε τούτο το νησί το ευλογημένο, πρέπει να πράξεις το ίδιο. Να κτίσεις κι εδώ ιερό ναό, τον οποίο μάλιστα να θεμελιώσεις με το Τίμιο Ξύλο, για να προσκυνείται και να δοξάζεται στους αιώνες ο Σταυρός του Κυρίου από τους κατοίκους αυτού του τόπου. Εδώ θα ζουν Χριστιανοί μέχρι τη συντέλεια του κόσμου».
Η Αγία όταν ξύπνησε, διέταξε αμέσως να γίνει όπως ο λαμπρός εκείνος νέος της υπέδειξε. Ο ένας όμως από τους μεγάλους σταυρούς είχε εξαφανιστεί. Βέβαια ύστερα θεάθηκε στην κορυφή του βουνού Όλυμπος. Εκεί, λοιπόν, βρέθηκε το τίμιο ξύλο, το οποίο προς στιγμή είχε χαθεί. Τότε, η Αγία Ελένη με τους συνεργάτες της έκτισαν ναό τον οποίο εγκαινίασαν με το τίμιο Ξύλο και από τότε (327) το βουνό αυτό ονομάζεται Σταυροβούνι, όπου μέχρι σήμερα υπάρχει η ομώνυμη Ιερά Μονή.
Εκτός από την εκκλησία στο Σταυροβούνι, η Βασίλισσα διέταξε να κτιστεί ένας ακόμη ναός στην περιοχή της Τόχνης. Επίσης, παρέδωσε στην Εκκλησία Κύπρου μερικά άλλα τεμάχια Τιμίου Ξύλου και ένα τεμάχιο από τον άγιο Κάνναβο, με τον οποίον έδεσαν τα άχραντα χέρια του Κυρίου -και που σήμερα βρίσκεται στο Όμοδος-, αλλά και τμήμα από ένα Ήλο (καρφί).
Κατόπιν η Αγία αναχώρησε για την Βασιλεύουσα, όπου ο Κωνσταντίνος υποδέχθηκε τον Τίμιο Σταυρό, τους τέσσερις Ήλους και την μητέρα του με κάθε λαμπρότητα. Σημειώνουμε ότι απ’αυτούς τους τέσσερις Ήλους, οι δύο τοποθετήθηκαν στο Στέμμα, το οποίο φορούσε ο βασιλιάς Κωνσταντίνος.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος του Τιμίου Ξύλου φυλάγεται στην Ιερά Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος.
Η Αγία Ελένη κομήθηκε ένα χρόνο αργότερα, σε ηλικία 81 περίπου ετών (328-329).
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ η Αγία Ελένη βρισκόταν στην Ανατολή, συνέβησαν διάφορα θλιβερά γεγονότα• ο θάνατος του εγγονού της Κρίσπου, το παιδί της πρώτης γυναίκας του Κωνσταντίνου Νινευίνας, αλλά και ο θάνατος της δεύτερής του γυναίκας Φαύστας, για λόγους που παραμένουν χωρίς ιστορική τεκμηρίωση. Βέβαια, αναφρέρεται από τον Ρωμαίο ιστορικό, Βίκτωρα Σέξτο Αυρήλιο ότι η εκτέλεση του Κρίσπου, έγινε κατά διαταγή του πατέρα του, Μεγάλου Κωνσταντίνου, αφού η Φαύστα τον συκοφάντησε ότι επιχείρησε να την βιάσει, προκειμένου αυτή να προωθήσει τα δικά της τρία παιδιά. Έτσι, ο Κωνσταντίνος που επέπληξε τον Κρίσπο τον φυλάκισε, αλλά πουθενά δεν αναφέρεται αν τον σκότωσε (οπως κατηγορείται). Ωστόσο, η Αγία Ελένη επέπληξε τον Κωνσταντίνο για την πράξη του να φυλακίσει τον Κρίσπο.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος
Την εποχή που ο πατέρας του Κωνστάντιος υπηρετούσε στα Ανάκτορα, ο Κωνσταντίνος ευρίσκεται στην αυλή του αυτοκράτορα Διοκλητιανού στη Νικομήδεια, κατέχοντας το αξίωμα του Χιλίαρχου. Όταν όμως οι δύο Αύγουστοι, Διοκλητιανός και Μαξιμιανός παραιτούνται από τα αξιώματά τους, στο αξίωμα του Αυγούστου προάγονται ο Κωνστάντιος για τη Δύση και ο Γαλέριος για την Ανατολή. Όταν πεθαίνει ο Κωνστάντιος (306) ο στρατός της δύσης αναγνώρισε ως Αύγουστο τον Κωνσταντίνο.
Ο Κωνσταντίνος, λοιπόν, ανακηρύχθηκε σε Αύγουστο κατόπιν της νίκης του εναντίον του Μαξεντίου. Ήταν μία περίοδος, κατά την οποία ο Μαξέντιος, υιός του Μαξιμιανού, προέβαινε σε «έκπτυστα και αποτρόπαια και εναγή και βέβηλα» έργα καταδυναστεύοντας τους πολίτες. Γι’ αυτό και ο Κωνσταντίνος επιστράτευσε εναντίον του αριθημητικά πλεονεκτούντος Μαξεντίου. Ο ιστορικός Ευσέβιος, επί του προκειμένου αναφέρει ότι ο Κωνσταντίνος δεν γνώριζε καλά-καλά σε ποιόν ακριβώς Θεό να προσευχηθεί για να αντιμετωπίσει τον Μαξέντιο. Όταν, όμως, άρχισε να αναπέμπει παρακλήσεις, μετά το μεσημέρι φάνηκε στον ουρανό ένα σημείο• ήταν ο Σταυρός, με την επιγραφή «εν τούτῳ νίκα». Έτσι, έχοντας τη βεβαιότητα της θείας συμπαράστασης επιτίθεται εναντίον του Μαξεντίου, τον οποίο και κατατροπώνει και ελευθερώνει τους ρωμαίους πολίτες από την τυρρανία του.
Μετά τα γεγονότα αυτά, και ύστερα από θεία νεύση, οικοδομεί την Κωνσταντινούπολη στην περιοχή του Βυζαντίου και μεταφέρει την έδρα της Αυτοκρατορίας εκεί, και ταυτόχρονα φροντίζει να ενισχύσει ποικιλοτρόπως όλες τις περιοχές της αυτοκρατορίας. Αξιοσημείωτο γεγονός, μεταξύ άλλων, είναι η υπογραφή του διατάγματος των Μεδιολάνων το 313, το οποίο προέβλεπε να σταματήσουν οι διωγμοί και να αποφυλακισθούν οι πιστοί. Το διάταγμα υπογράφηκε με την ευκαιρία του γάμου του Λικινίου με την αδελφή του Κωνσταντία.
Επίσης, ο Κωνσταντίνος συμμετείχε ενεργά στις εξελίξεις που αφορούσαν στην αίρεση του Αρείου, αφού απέστειλε μέσω του σύμβουλού του, Όσιου, Επισκόπου Κορδούης, επιστολή στον Επίσκοπο Αλεξανδρείας Αλέξανδρο για το πρόβλημα που δημιουργούσε ο Άρειος, χωρίς ωστόσο να βελτιωθεί η κατάσταση. Γι’ αυτό, λοιπόν, αποφάσισε όπως συγκαλέσει Οικουμενική Σύνοδο, στη Νίκαια της Βιθυνίας το 325, η οποία και αποφάνθηκε ότι ο Άρειος διδάσκει αιρετικές απόψεις.
Μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ανέλαβε την γνωστοποίηση των σχετικών αποφάσεων προς όλη την επικράτεια της Αυτοκρατορίας. Ο Άρειος, όμως, και οι ομόφρονές του, φέροντες προσωπεία αδικημένων, παραπλάνησαν τον Κωνσταντίνο ασκώντας την φιλολογική και φιλοσοφική τους τέχνη έπεισαν τον Κωνσταντίνο ότι η διδασκαλία τους δεν αφίσταται από το δόγμα της Οικουμενικής Συνόδου.
Αποτέλεσμα της επέμβασης αυτής του Αρείου ήταν η σύγκληση νέας συνόδου το 327 μ.Χ., η οποία ανακάλεσε τον Άρειο από την εξορία και αποκατέστησε τους ομοφρόνους του Επισκόπους Νικομηδείας Ευσέβιο και Νικαίας Θεόγνιο. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε αντιδράσεις από πλευράς Ορθοδόξων, γι’αυτό, τόσο ο Αλεξανδρείας Αλέξανδρος, όσο και ο Μέγας Αθανάσιος δεν συμβιβάστηκαν με τις αποφάσεις της Συνόδου, παρόλο που ο Αυτοκράτορας απειλούσε με καθαίρεση. Ακολούθως, νέα Σύνοδος αιρετικών Επισκόπων, που συνήλθε στην Αντιόχεια το 330, καθαίρεσε και εξόρισε τον ο Άγιο Ευστάθιο, Επίσκοπο Αντιοχείας και στη συνέχεια, το 335, άλλη Σύνοδος, που έγινε στην Τύρο της Συρίας, επέβαλε την ποινή της καθαιρέσεως στον Μέγα Αθανάσιο, ο οποίος, ως εκ τούτου ζήτησε από τον Κωνσταντίνο να τον ακούσει, αλλά ο Αυτοκράτορας, στην αρχή, δεν αποδέχτηκε την πρόταση του Αθανασίου, παρά μόνο όταν ο μεγάλος αυτός θεολόγος είπε σε αυτόν: «Δικάσει Κύριος ἀνὰ μέσον ἐμοῦ καὶ σοῦ».
Μετά την ακρόαση, και αφού ο Κωνσταντίνος κάλεσε όλους αυτούς που συμμετείχαν στη Σύνοδο της Τύρου, ο Ευσέβιος Νικομηδείας παρουσιάστηκε, με άλλο επιχείρημα ενώπιον του Αυτοκράτορα, αυτή τη φορά, θέτοντας το θέμα της δήθεν παρεμπόδισης της μεταφοράς σιταριού. Ο Αυτοκράτορας εξόρισε, τελικά, τον Μέγα Αθανάσιο στα Τρέβιρα της Γαλλίας, όμως δεν επικύρωσε την απόφαση της Συνόδου εκείνης και παράλληλα δεν προχώρησε σε αναπλήρωση της επισκοπικής έδρας της Αλεξάνδρειας. Το ζήτημα του Αρείου έλυσε την περίοδο εκείνη η Πρόνοια του Θεού, αφού την παραμονή της πανυγηρικής αναγνώρισης του Αρείου, αυτός απέθανε με φρικτό τρόπο ενώ βρισκόταν στο αποχωρητήριο.
Ο Μέγας Κωνσταντίνος δεν ονομάστηκε έτσι μόνο γιατί ήταν σπουδαίος και αήττητος μαχητής και έκανε μεγάλα έργα, αλλά και για τη μετάνοια που επέδειξε στη συνέχεια. Αφού βαπτίσθηκε, λοιπόν, είπε: «Νυν αληθεί λόγω μακάριον οιδ’ εμαυτόν, νυν της αθανάτου ζωής πεφάναι άξιον, νυν του θείου μετειληφέναι φωτός πεπίστευκα». Από τότε και μέχρι την ημέρα της κοιμήσεώς του το 337 σε προάστιο της Νικομήδειας δεν ενδύθηκε βασιλικό μανδύα. Ή κοίμησή του σημειώθηκε εννέα χρόνια μετά την κοίμηση της μητέρας του σε ηλικία 63 ετών. Ήταν η ημέρα της εορτής της Πεντηκοστής, όπως αναφέρει ο ιστορικός Ευσέβιος.
Η μνήμη τους τελείται στις 21 Μαΐου.
Απολυτίκιον
«Πρώτος πέφηνας, εν Βασιλεύσι, θείον έδρασμα, της ευσεβείας, απ’ ουρανού δεδεγμένος το χάρισμα• όθεν Χριστού τον Σταυρόν εφανέρωσας, και την Ορθόδοξον πίστην εφήπλωσας. Κωνσταντίνε Ισαπόστολε, συν Μητρί Ελένη θεόφρονι, πρεσβεύσατε υπέρ των ψυχών ημών».