ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013

Στάσεις εργασίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ

Κατά τη συνεδρίαση, την Πέμπτη, του Γενικού Συμβουλίου της ΠΟΕ-ΟΤΑ, αποφασίστηκαν στάσεις εργασίας την Πέμπτη και την Παρασκευή, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και άλλες μορφές κινητοποιήσεων, που αποφασίζονται και από τους κατά τόπους δήμους.


Στάσεις εργασίας αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή αποφάσισε σήμερα Τετάρτη το Γενικό Συμβούλιο της ΠΟΕ - ΟΤΑ.

Αύριο Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι ως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12.30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Την Παρασκευή θα γίνει στάση εργασίας από τις 11.30 ως τη λήξη του ωραρίου, συγκέντρωση στις 12 στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς τη Βουλή.

Το Σαββατοκύριακο όλοι οι εργαζόμενοι θα απέχουν από τα καθήκοντά τους.

Για τη Δευτέρα, παραμονή ψήφισης του πολύ-νομοσχεδίου, η ΠΟΕ-ΟΤΑ καλεί σε συγκέντρωση στην πλ. Συντάγματος. Η συγκέντρωση ενδέχεται να συνδυαστεί με συναυλία, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο ολονύκτιας παραμονής στην πλατεία.

Την Τρίτη η ΠΟΕ-ΟΤΑ θα συμμετάσχει στην 24ωρη απεργία που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Αύριο Πέμπτη στις 3 μετά το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του δήμου Αθηναίων. 

Σε ό,τι αφορά στην αποκομιδή απορριμμάτων, οι αποφάσεις λαμβάνονται από τους κατά τόπους συλλόγους. 
Οι εργαζόμενοι στο δήμο Νίκαιας-Ρέντη θα απέχουν από την αποκομιδή σκουπιδιών ως την Παρασκευή.

Επίσης,

Ο Δήμος Ζακύνθου με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου θα είναι κλειστός για όλες τις υπηρεσίες ως Παρασκευή.

Ο δήμος Νέας Ιωνίας θα είναι κλειστός την Παρασκευή.

Στο Δήμο Ξάνθης διαμηνύουν στους βουλευτές τους ότι αν ψηφίσουν το πολυνομοσχέδιο θα είναι ανεπιθύμητοι.


Ζητείται στήριξη από τους δημάρχους

Σε ό,τι αφορά ειδικά το δήμο Αθηναίων, οι εργαζόμενοι θα παραβρεθούν στη συνεδρίαση την Πέμπτη, του Δημοτικού Συμβουλίου προκειμένου να ζητήσουν από το Δημοτικό Συμβούλιο και το δήμαρχο κ. Καμίνη να πάρουν θέση υπέρ των εργαζομένων.

Ήδη στο δήμο Ξάνθης, οι εργαζόμενοι παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Συμβούλιο ζητώντας από τη δημοτική αρχή να πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ τους, πράγμα που έκανε ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μ. Στυλιανίδης, ο οποίος και θα παραβρεθεί την Παρασκευή στη Γενική Συνέλευση της ΚΕΔΕ. Ανάλογες αποφάσεις έχουν ληφθεί από τα δημοτικά συμβούλια και άλλων δήμων της χώρας.

Επιδίωξη των συλλόγων εργαζομένων σε όλη τη χώρα είναι οι δημοτικές αρχές να πάρουν θέση υπέρ τους, με απώτερο στόχο να επηρεασθούν οι αποφάσεις κατά τη Γενική Συνέλευση που έχει συγκαλέσει για την Παρασκευή η ΚΕΔΕ στην Αθήνα.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Αθηναίων κ. Β. Πολυμελόπουλος «είμαστε υπέρ των δομικών αλλαγών και της αναδιάρθρωσης, αλλά επιδιώκουμε νομοθετικές αλλαγές στο νομοσχέδιο» και προσθέτει ότι υπό τις παρούσες συνθήκες αποχωρούν από το δήμο Αθηναίων 1.400 άτομα.

Πηγή: http://www.skai.gr/news/greece/article/237361/staseis-ergasias-tis-poe-ota/#ixzz2YfT8Gwp8
Follow us: @skaigr on Twitter | skaigr on Facebook

Επεισόδια στο Υπουργείο Παιδείας



Μέσα σε κλίμα έντασης πραγματοποιείται η συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εκπαιδευτικών έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Οι καθηγητές, διαμαρτυρόμενοι έντονα για την ένταξή τους στο πρόγραμμα διαθεσιμότητας, εισέβαλλαν στο προαύλιο του κτηρίου στο Μαρούσι, με αποτέλεσμα να σπεύσουν στο σημείο αστυνομικές δυνάμεις και να κάνουν χρήση χημικών. 



Ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε σε αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ ότι η κυβέρνηση εμμένει στο non paper που έδωσε χθες στη δημοσιότητα και ανακοίνωνε τις απολύσεις χιλιάδων καθηγητών. 

Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ αποφάσισε το απόγευμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στο πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης που προβλέπει την ένταξη εκπαιδευτικών στο καθεστώς κινητικότητας, και την κατάργηση 52 ειδικοτήτων καθηγητών.













(Στο σημείο υπάρχουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες προχώρησαν σε χρήση χημικών)



Πατήστε εδώ και διαβάστε αναλυτικά το σχέδιο για τη διαθεσιμότητα των εκπαιδευτικών

Ο «πολυμήχανος» Skoumas «σάρωσε» στο διαγωνισμό Accolade στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ και ο ίδιος χορεύει....τρανς


Ο ταλαντούχος νεαρός από την Άρτα Γιώργος Σκούμας Παπανικολάου
Ο 24χρονος σκηνοθέτης Γιώργος Σκούμας Παπανικολάου απέσπασε 2 διεθνή βραβεία για την αριστουργηματική ταινία του, ενώ έχει κάνει θραύση στοyoutube με το «Χορεύω τρανς» μιλά στο Πινάκιο


Κύριοι του υπουργείου Πολιτισμού δεν θα συγχαρείτε ποτέ τον Έλληνα νεαρό σκηνοθέτη που χωρίς budgetέφτιαξε το αριστουργηματικό«The Designer»;


Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου 

Η τρέλα δεν είναι η μόνη που πάει στα βουνά...αλλά και το ταλέντο. Στην Άρτα -την ξεχασμένη από το «αθηναϊκοκεντρικό» κράτος- ένας 24χρονος αποδεικνύει με τις ιδέες του και τη δουλειά του πως ο Έλληνας στιγμή δεν παύει να είναι πολυμήχανος, αρκεί να αγνοεί δωσίλογες κυβερνήσεις και διεθνείς τοκογλύφους.
Ο λόγος για τον Γιώργο Σκούμα Παπανικολάου  ο οποίος πριν λίγους μήνες
απέσπασε δύο βραβεία Αριστείας και Σκηνοθεσίας η μεσαίου μήκους ταινία δράσης «The Designer» του, στο διαγωνισμό Accolade στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.
Η ταινία γυρίστηκε εξ' ολοκλήρου με μια κάμερα Canon 550D και μία goPro, χωρίς επαγγελματίες ηθοποιούς και με τη μουσική επένδυση του Νίκου Σαλωνίτη, η παραγωγή της οποίας δεν έγινε σε επαγγελματικό στούντιο, αλλά σε κάποιο σπίτι και το budget της μηδενικό παρακαλώ.
Την ίδια ώρα είχε κάνει θραύση στο youtube το βίντεοκλιπ του («Χορεύω τρανς) το οποίο κοντεύει να αγγίξει τις 500.000 προβολές.
Πέρα από αυτά ανεβάζει και πολλά βίντεο κωμικά και παράλληλα ασχολείται επαγγελματικά με την φωτογραφία.
Ο 24χρονος μιλά στο Πινάκιο για την επιτυχία της ταινίας του «The Designer», για το «Χορεύω τράνς», για τα κωμικά βίντεο αλλά και για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Άρτα και την Ήπειρο.
Δεν διστάζει να ευχηθεί στον πρωθυπουργό και στην τρόικα «καλόν και ήρεμο ύπνο», ενώ σε βιντεοκλίπ του δεν θα είχε αντίρρηση να συμμετάσχει  ο Παπανδρέου (το θέμα είναι τι θα τον έβαζε να κάνει....).
Κυρίες και κύριοι ιδού ο Γιώργος Σκούμας Παπανικολάου....


Έκανε μια νεολαία να χορεύει τρανς
«Χορεύατε τρανς» και ξαφνικά όλη η νεολαία το έκανε εξαιτίας σας. Περιμένατε τέτοια επιτυχία; (Οι σχεδόν 500.000 την επιβεβαιώνουν)
 «Δεν είχα το γνώμονα της επιτυχίας στο μυαλό μου όταν το έφτιαχνα. Ήταν κάτι που έπρεπε να γίνει».

Πως αποφασίσατε να κάνετε το βιντεοκλιπ;
«Κάθε τραγούδι θέλει και την εικόνα του για να δέσει».

Και το σενάριο και το στόρυ πως το εμπνευστήκατε;
« Ότι φέρει ο δρόμος».

Στο «Χορεύω τρανς» βλέπουμε πολλούς «κομπάρσους» (παππούδες σε καφενεία, υπαλλήλους κ.α ) πως τους πείσατε να «παίξουν»  και να ενταχθούν σε ένα νεανικό βιντεοκλίπ;
«Απλά μπήκαμε στα μαγαζιά και ζητήσαμε την άδεια. Ήταν πολύ φιλικοί, παιχνιδιάρικοι και είχανε πολύ χιούμορ η αλήθεια είναι».

Το «χορεύω τρανς» είναι μια απάντηση προς όλη αυτή τη δηθενιά της ελληνικής μουσικής βιομηχανίας;
Δεν σκοπεύει να απαντήσει σε τίποτα. Ο καθένας το χρησιμοποιεί όπως νομίζει.




Υπάρχει όμως ανθρωπιά φιλότιμο και αγάπη για αυτόν τον Τόπο κύριοι ?

Katerini News | Κατερίνη | Πιερία

Ίδρυμα… «γιοκ»!

Δεν υπάρχει Ίδρυμα “Διονύση Πασχάλη”

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα “ΠΟΛΙΤΕΙΑ” της Πιερίας
Και αυτό τη είναι  ?????????
ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΦΕΚ ΚΑΙ ΑΛΛΑ











Κλιματική αλλαγή: “κενό γράμμα” ο στόχος για την παγκόσμια θερμοκρασία

Μέχρι σήμερα, οι κλιματικοί στόχοι αφορούν αποκλειστικά στον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας.

Ωστόσο, αν θέλουμε να προλάβουμε την άνοδο της στάθμης των θαλασσών, την οξίνιση των ωκεανών, τη μείωση της αγροτικής παραγωγής και την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οι στόχοι για την παγκόσμια θερμοκρασία πρέπει να γίνουν πιο φιλόδοξοι.

Αυτό υποστηρίζει έρευνα του Πανεπιστημίου της Βέρνης που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Nature και που λέει ότι ο στόχος κυβερνήσεων και φορέων για αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή είναι κενό γράμμα από μόνος του.

Κι αυτό διότι σύμφωνα με τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή που χρονολογείται από το 1992, το κλιματικό σύστημα περιλαμβάνει “την ολότητα της ατμόσφαιρας, της υδρόσφαιρας, της βιόσφαιρας, της γεώσφαιρας και των μεταξύ τους σχέσεων”. Η συμφωνία πλαίσιο αναφέρεται επίσης στην αειφορία των οικοσυστημάτων και της παραγωγής τροφίμων. Όλα αυτά δεν μπορούν να συμπεριληφθούν κάτω από την ομπρέλα του στόχου για τους δύο βαθμούς Κελσίου.

Οι ερευνητές Δρ Μάρκο Στάιναχερ, Καθ. Φορτουνάτ Γιόος και Καθ. Τόμας Στόκερ προτείνουν ένα συνδυασμό έξι διαφορετικών παγκόσμιων και τοπικών κλιματικών στόχων στην εργασία τους εστιάζοντας στην άνοδο της στάθμης των θαλασσών, στην οξίνιση των ωκεανών που απειλεί τους κοραλλιογενείς υφάλους και τα θαλάσσια οικοσυστήματα, και στην αγροτική παραγωγή.

Χρησιμοποιώντας εξελιγμένα μαθηματικά μοντέλα προκειμένου να διαπιστώσουν ποια επίπεδα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα επέτρεπαν την επίτευξη των προτεινόμενων στόχων (μεμονωμένα και συνδυαστικά) κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να τα μειώσουμε περισσότερο από δύο βαθμούς Κελσίου.

Οι τρεις επιστήμονες επισημαίνουν ότι οι κλιματικές πολιτικές πρέπει να συνδέσουν διαφορετικούς κλιματικούς στόχους με τις ανθρωπογενείς εκπομπές ρύπων σε ποσοτική βάση.

Μάλιστα, στο μέλλον και εφόσον το επιτρέπει η τεχνολογία στα κλιματικά μοντέλα πρέπει να συμπεριληφθούν τοπικές και περιφερειακές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής όπως είναι τα ακραία καιρικά φαινόμενα, οι πλημμύρες και οι ξηρασίες.

Η εργασία βασίστηκε στο σύστημα Bern3D-LPJ Earth System Model που αναπτύσσεται στο Πανεπιστήμιο της Βέρνη.

Το μοντέλο εξομοιώνει μια σειρά σημαντικών φυσικών και βιογεωχημικών διεργασιών και τις σχέσεις τους σε τοπικό επίπεδο προκειμένου να διαμορφώσει συγκεκριμένους κλιματικούς στόχους, όπως είναι η πρόληψη της οξίνισης των ωκεανών στους Τροπικούς.

econews

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2013 - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ / Δηλώσεις του νορβηγού πρέσβη κ. Sjur Larsen

                                                                                                                     Κατερίνη, 10 Ιουλίου 2013
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ 2013
Δηλώσεις του νορβηγού πρέσβη κ. Sjur Larsen
«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέουν την Πιερία με τη Νορβηγία»
Στην τελετή έναρξης του Φεστιβάλ Ολύμπου 2013 ήταν και ο νορβηγός πρέσβης στην Ελλάδα κ. Sjur Larsen, αφού η Νορβηγία φέτος είναι η τιμώμενη χώρα στη μεγάλη αυτή πολιτιστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα της Πιερίας.

Εκτός από την ομιλία του στη εκδήλωση, έκανε και μια δήλωση προς τον τύπο.

Σ΄ αυτή αναφέρει τα εξής: «Είναι μεγάλη χαρά για μας ότι η Νορβηγία είναι η τιμώμενη χώρα στο 42ο Φεστιβάλ Ολύμπου. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνδέουν την Πιερία με τη Νορβηγία, και μέσω της συμμετοχής μας στο φεστιβάλ στοχεύουμε να δώσουμε μια γεύση νορβηγικού πολιτισμού και να δημιουργήσουμε μια γέφυρα κατανόησης και ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών μας. Μέσα από μια σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων, άρθρων,  πληροφοριών και επισκέψεων, ελπίζουμε οι πολίτες της Πιερίας θα γνωρίσουν καλύτερα τη Νορβηγία. Παράλληλα, ελπίζουμε πως για τους Νορβηγούς η Πιερία θα αποκαλυφθεί ως ένας νέος ενδιαφέρον, ποικίλος και όμορφος προορισμός,  τόσο τουριστικός, όσο και για άλλες δραστηριότητες».

ΦΩΤΟ:


1.      Ο νορβηγός πρέσβης κ. Sjur Larsen με το αντίγραφο κεφαλής κόρης, αναμνηστικό δώρο από τον πρόεδρο τους ΟΡΦΕΟ κ. Γρηγόρη Παπαχρήστο, ο οποίος δέχθηκε ένα βιβλίο με την ιστορία της Νορβηγίας

2.      Με τον υπουργό Μακεδονίας και Θράκης κ. Θεόδωρο Καράογλου

Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνωv από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                               ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax: 2351 – 351207                           Κατερίνη,  10 Ιουλίου  2013




                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Σ.Μαυρίδου:«Με τη συμμετοχή της Π.Ε.Πιερίας στις εκδηλώσεις  επιτυγχάνεται  ο στόχος που είναι  η ανάδειξη του Ολύμπου και της περιοχής»




Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου κορυφώνονται οι επετειακές εκδηλώσεις,  που
περιλαμβάνει το πρόγραμμα για τη συμπλήρωση 100 χρόνων,  από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο,  τον Ιούλιο του 1913,   από τον Λιτοχωρίτη Χρήστο Κάκαλο και τους Ελβετούς Fred Boissonnas και Daniel Baud Bovy.



Με ιδιαίτερη κατάνυξη και ευλάβεια θα τελεστεί δοξολογία στην Παλαιά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω στις 20 Ιουλίου 2013 στις 10 το πρωί. Την ίδια μέρα  και μετά το πέρας της δοξολογίας θα γίνει η έναρξη της 73ης Πανελλήνιας Ορειβατικής Συγκέντρωσης στον «Προφήτη Ηλία» στον Όλυμπο  και συγχρόνως θα γίνει και αναρριχητική συνάντηση, όπου Μοναδικές θα είναι και οι στιγμές που θα αναβιώσουν από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο. Η συγκέντρωση αυτή θα ολοκληρωθεί την επόμενη μέρα 21/7/2013.




Παράλληλα, στις 20 Ιουλίου 2013  θα διατίθενται στην Παλαιά Μονή Αγ. Διονυσίου και στα Πριόνια, συλλεκτικά φυλλαράκια, σειρά γραμματοσήμων και φάκελοι πρώτης ημέρας κυκλοφορίας, που θα εκδοθούν με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στον Όλυμπο από τα ΕΛ.ΤΑ.




Αξιοσημείωτο, είναι ότι και το  προηγούμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή οι εξής εκδηλώσεις: συνάντηση Ένωσης Βαλκανικών Ορειβατικών Ομοσπονδιών (31/05/2013 έως 2/06/ 2013) και το 3ο Εντατικό Σεμινάριο «Ιατρικής Βουνού» από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 15-16/6/ 2013.





Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, ο Δήμος Δίου-Ολύμπου η  Ελληνική Ομοσπονδία Ορειβασίας Αναρρίχησης,  η Παλαιά Μονή Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ο  Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Λιτοχώρου, ένωσαν  τις δυνάμεις τους, επιμελήθηκαν και   παρουσίασαν  ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την 1η ανάβαση στο  «Βουνό των Θεών», που έτυχε της μεγάλης ανταπόκρισης του κόσμου.





Μέσα από το πρόγραμμα των εκδηλώσεων οι επισκέπτες της Πιερίας είχαν και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον Όλυμπο και οι λάτρεις της φύσης να απολαύσουν το μαγικό περιβάλλον. Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας και Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Σοφία Μαυρίδου, κάνει λόγο για σπουδαία ευκαιρία προβολής και ανάδειξης της Πιερίας, καθώς η επισκεψιμότητα που καταγράφεται το διάστημα αυτό  είναι   σημαντική με τη συμμετοχή χιλιάδων ορειβατών και επισκεπτών.






Οι εκδηλώσεις προγραμματίστηκαν  με τη συμμετοχή και τη στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας με γνώμονα την ανάδειξη τόσο του μυθικού βουνού, της περιοχής και του αθλητισμού και με σκοπό να τιμηθούν οι πρώτοι «κατακτητές» της κορυφής του Ολύμπου.




Η αγαστή συνεργασία των συνδιοργανωτών, η οργάνωση και ο λεπτομερής σχεδιασμός διασφαλίζουν ένα   άρτιο αποτέλεσμα, αντάξιο για τον εορτασμό του σημαντικού γεγονότος της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την 1η ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου.




« Στόχος της Π.Ε.Πιερίας είναι  να αναδειχθεί τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό ο Όλυμπος,  το  παγκόσμιο αυτό σύμβολο πολυσήμαντης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς και ένας  από τους πολυτιμότερους βοτανικούς παράδεισους της Ευρώπης. Ο Όλυμπος αποτελεί  έναν από τους μαγνήτες έλξης του Πιερικού τουρισμού, με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα του Ολύμπου βρίσκεται μέσα στα όρια της Π.Ε. Πιερίας. Σκοπός  μας είναι να καταστήσουμε τον Όλυμπο επισκέψιμο, που να αποτελέσει το σήμα κατατεθέν «brand name» της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας» αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Μαυρίδου.




Η Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, εκφράζει τις ευχαριστίες της στον κόσμο που τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις και εύχεται  καλή διασκέδαση στους συμμετέχοντες, με την υπόσχεση ότι η Π.Ε.Πιερίας θα συνεχίζει να στηρίζει διοργανώσεις που σκοπό έχουν την προστασία και προαγωγή του πολιτισμού και του αθλητισμού και που συνεισφέρουν  στην τουριστική ανάδειξη του τόπου μας, προς όφελος της τοπικής οικονομίας. 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ:Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την πρώτη ανάβαση στον Όλυμπο


ΤΟ ΕΙΧΑΜΕ ΠΕΙ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ!! ΘΑ ΧΥΘΕΙ ΑΙΜΑ!! ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΠΑΣΗΣ ΦΥΣΕΩΣ ΠΡΟΘΥΜΟΙ ΚΛΗΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ ΠΟΥ "ΚΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ" ΤΟΥΣ ΈΝΤΑΣΗ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ


Μεγάλη ένταση επικράτησε πριν από λίγο στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά με τους εργαζόμενους να πιάνονται κυριολεκτικά στα χέρια με τους δικαστικούς επιμελητές.
Ειδικότερα, όπως καταγγέλλει ο πρόεδρος του σωματείου των εργαζομένων στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά, κ. Βασίλης Καρακίτσος, η ένταση ξεκίνησε όταν στα ναυπηγεία έφτασαν δικαστικοί επιμελητές τους οποίους είχε στείλει η εταιρεία η οποία παρείχε πλήρωμα στο ρημουλκό Πήγασος των ναυπηγείων.


Η εταιρεία μέσω των δικαστικών επιμελητών ήθελε να προχωρήσει σε κατάσχεση μηχανημάτων για οφειλές ύψους 200.000 ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία οι οποίοι έχουν κάνει επίσχεση εργασίας και βρίσκονται σε απεργία διαρκείας περιφρουρούν καθημερινά τα ναυπηγεία. 'Ετσι όταν 6 δικαστικοί επιμελητές μαζί με 3 εκπροσώπους της εταιρείας πήγαν να  κατασχέσουν τα μηχανήματα, οι εργαζόμενοι τους εμπόδισαν.

Οι δικαστικοί επιμελητές μαζί με τους εκπροσώπους της εταιρείας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν αλλά οι εργαζόμενοι εκφράζουν την ανησυχία ότι αυτό θα επαναληφθεί. 
http://www.newsit.gr/
ΠΡΕΖΑ TV
 ΣΧΕΤΙΚΑ:
ΠΡΟΣ 4000 ΕΝ ΔΥΝΑΜΕΙ ΦΟΡΟΕΙΣΠΡΑΚΤΟΡΕΣ: ΤΑ ΚΕΦΑΛΙΑ ΣΑΣ ΤΑ ΣΚΕΘΤΗΚΑΤΕ??... ΕΣΕΙΣ ΕΧΕΤΕ ΟΝΟΜΑΤΕΠΩΝΥΜΟ ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ "ΑΝΩΝΥΜΟΙ" ΣΑΝ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ
 

Η επίθεση άρχισε…


της συνεργάτιδάς μας Έφης Γ.
Η επίθεση άρχισε… Οι απολύσεις στο χώρο των μόνιμων εκπαιδευτικών ξεκίνησαν [i].
Η συγκεκριμένη επίθεση όμως προετοιμαζόταν χρόνια, αλλά πολλοί δεν ήθελαν να την δουν. Πίστευαν τα παπαγαλάκια, τους συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ και της ΠΑΣΚ, ότι οι απολύσεις δεν αφορούν τους εκπαιδευτικούς, γιατί αυτοί είτε με ΑΣΕΠ είτε με επετηρίδα είχαν μπει με αξιοκρατικό τρόπο.
Η επίθεση αυτή, ωστόσο, είχε αποφασιστεί χρόνια πριν και δεν ήταν κρυφή. Είχε γραφτεί στο μεσοπρόθεσμο, είχε ξαναγραφεί στο 3ο μνημόνιο. Αλλά πολλοί από τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς προτίμησαν να στρουθοκαμηλίζουν και να συνεχίζουν να στηρίζουν αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική ψηφίζοντας τα κόμματα που είτε την εφαρμόζουν ανοικτά είτε την πρεσβεύουν (στα κρυφά).
Η επίθεση όμως έχει ξεκινήσει εδώ και τέσσερα χρόνια με τις περικοπές μισθών ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, με απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων στο δημόσιο τομέα και εκατοντάδων χιλιάδων στον ιδιωτικό, με διάλυση του όποιου κράτους πρόνοιας υπήρχε, με διάλυση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση των εργατικών κατακτήσεων ενός αιώνα, με περιορισμό των δημοκρατικών και ατομικών ελευθεριών, με όξυνση του αυταρχισμού. Η πλειοψηφία του κλάδου όμως δεν ήθελε να πιστέψει πως θα απολυθούν εκπαιδευτικοί…
Η τελευταία αυτή επίθεση είχε ξεκινήσει από προχθές με την διαθεσιμότητα-απόλυση χιλιάδων σχολικών φυλάκων και δημοτικών υπαλλήλων. Παρόλα αυτά η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ, οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί δε συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της ΠΟΕ-ΟΤΑ, λες και δεν τους αφορούσε… Μα για να ζητήσεις συμπαράσταση στον αγώνα σου, πρέπει να προσφέρεις κι εσύ συμπαράσταση και να σταθείς αλληλέγγυος στο δίκαιο αγώνα του άλλου που πλήττεται από την ίδια αντιλαϊκή πολιτική.
Η επίθεση αυτή δε σταματά εδώ. Θα χτυπήσει και το γενικό λύκειο. Δε θα χτυπήσει μόνο τις «μικρές» αριθμητικά ειδικότητες των ξενόγλωσσων, των θεολόγων, των πληροφορικών, των κοινωνιολόγων, των οικονομολόγων και άλλων. Θα χτυπήσει και τις «μεγάλες» ειδικότητες των φιλολόγων, των μαθηματικών και των φυσικών. Δε ξεχωρίζει κανέναν. Δεν την ενδιαφέρει αν θα αφήσει ένα ρημαγμένο δημόσιο σχολείο. Αυτό που ενδιαφέρει είναι να πιαστούν τα νούμερα των απολύσεων που ζητούν οι δανειστές.
Και η επίθεση θα συνεχιστεί. Όσοι γλυτώσουν σε αυτή τη φάση να μη νιώθουν ασφαλείς. Θα φροντίσει η επερχόμενη αξιολόγηση να εξαφανίσει οργανικές θέσεις ή σειρά τοποθέτησης στα σχολεία και κυρίως να γεμίσει τις νέες «δεξαμενές» απολύσεων. Γιατί η κρίση θα συνεχίζεται μέχρι να διαλύσουν εντελώς το δημόσιο τομέα και να παραδώσουν τους συγκεκριμένους τομείς βορά στους ιδιώτες επιχειρηματίες. Και όσον αφορά στο δημόσιο σχολειό ο κατήφορος δε θα σταματήσει μέχρις ότου περάσουν τα σχολεία και η μισθοδοσία των εκπαιδευτικών στους δήμους με ταυτόχρονη κατάργηση της μονιμότητας τους και, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, με απολύσεις, που θα φέρουν το σχολείο στα επίπεδα του 1950, όταν ο δάσκαλος γυρνούσε τα σπίτια των μαθητών του, για να εξασφαλίσει τα προς το ζην, αφού τα όσα έπαιρνε από την κοινότητα ή το δήμο δεν έφταναν ούτε για να φάει…
Και για να σταματήσει η επίθεση πρέπει από αύριο:
  • Να βγούμε στους δρόμους του αγώνα.
  • Να σταθούμε αλληλέγγυοι στους συναδέλφους που απολύονται, όπως και σε κάθε εργαζόμενο που απολύεται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
  • Να καταδικάσουμε πολιτικά και συνδικαλιστικά αυτή την πολιτική που γεννά φτώχεια, απολύσεις και εξαθλίωση.
  • Να αναγνωρίσουμε τους υπεύθυνους αυτής της τραγωδίας. Τους μεγάλους ντόπιους και ξένους επιχειρηματικούς ομίλους, την ΕΕ.
  • Να αντιληφθούμε ότι αιτία των δεινών του λαού μας είναι η ίδια η ύπαρξη της άπληστης κυρίαρχης τάξης και των πολιτικών υπηρετών της.
  • Να πιέσουμε την ΟΛΜΕ και τις κατά τόπους ΕΛΜΕ:
  1. Σε πρώτη φάση να οργανώσουν μέσα στο καλοκαίρι κινητοποιήσεις, δράσεις και  ένα μέτωπο αγώνα με όσους πλήττονται από τις απολύσεις.
  2. Σε δεύτερη φάση, επίσης μέσα στο καλοκαίρι, να επιδιώξει το χτίσιμο ευρύτερων συμμαχιών. Να εξασφαλισθεί η κοινωνική και πολιτική στήριξη του δίκαιου αγώνα. Να μην εγκαταλειφθούμε, όπως συνέβη πριν λίγες μόλις εβδομάδες με την ανακοίνωση της πρόθεσης να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις μέσα στις πανελλήνιες εξετάσεις.
  3. Σε τρίτη φάση να αρχίσει την οργάνωση του αγώνα με την έναρξη της σχολικής χρονιάς.
Μαζί με τους μαθητές, τους γονείς και όλο το λαό μα μην επιτρέψουμε τη διάλυση του Δημόσιου Σχολείου και την παράδοση του Κράτους Πρόνοιας στους ιδιώτες!
Μαζί με όλο το λαό να παλέψουμε για την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής!



ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:
[i] Non paper «ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ»:
ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ
·         Η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις του Μεσοπρόθεσμου για την αναδιοργάνωση του Δημόσιου Τομέα, προτάσσει ως αναγκαία για την ουσιαστική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του, την απλούστευση των λειτουργιών του και την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του.
·         Το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του είχε ορίσει την συμμετοχή του Υπουργείου Παιδείας στις 12.500 «διαθεσιμότητες»  σε 7.500 εκπαιδευτικούς.
·         Το Υπουργείο Παιδείας υποστηρίζοντας ότι ο ποσοτικός προσδιορισμός των υπό Διαθεσιμότητα Εκπαιδευτικών ή Διοικητικών Υπαλλήλων δεν μπορεί να προηγείται της Έκθεσης Αξιολόγησης των Δομών, των Υπηρεσιών και του Ανθρώπινου Δυναμικού του, προέβη σε αξιολόγηση των δομών του – που στελεχώνουν περισσότερα από 190.000 άτομα – και κατέδειξε με μεθοδολογική αρτιότητα ότι υπηρετώντας τη θεσμική αναδιάρθρωση του εκπαιδευτικού συστήματος και μόνο, ότι οι εκπαιδευτικοί που δύνανται να τεθούν σε διαθεσιμότητα δεν υπερβαίνουν τους 2.000 σε συγκεκριμένους κλάδους και ειδικότητες.
·         Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης υιοθέτησε και υποστήριξε αποτελεσματικά τις τεκμηριωμένες θέσεις του Υπ. Παιδείας στις πρόσφατες διαπραγματεύσεις.
·         Παράλληλα, και οι εκπρόσωποι της Task Force συμφώνησαν με τη μεθοδολογική επάρκεια και συνεπώς με τα ποσοτικά  αποτελέσματα του staffing plan, ήτοι 2.000 εκπαιδευτικοί σε διαθεσιμότητα σε δύο εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης προσωπικού προσμετρώντας τις αλλαγές που έχουν δρομολογηθεί σχετικά με το Γενικό Λύκειο και το Τεχνικό Λύκειο, στη δομή, τη λειτουργία και τα ωρολόγια προγράμματα σπουδών τους:
-  Σενάριο 1ο από τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς κατά την 30η Ιουνίου 2013
1ο Βήμα) στις 4933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών, υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεραρίθμων εκπαιδευτικών των ιδίων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν
2ο Βήμα) στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ της Κεντρικής & των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ καθώς και των Δ.Ι.Ε.Κ. υποχρεωτική μετάταξη υπεραρίθμων εκπαιδευτικών με ισόποση μείωση αποσπάσεων  και
3ο Βήμα) «διαθεσιμότητα» των  περίπου 2.000 εκπαιδευτικών που συνεχίζουν να πλεονάζουν

-  Σενάριο 2οαπό τους πλεονάζοντες εκπαιδευτικούς κατά την 30η Ιουνίου 2013
1ο Βήμα) στις 4933 κενές οργανικές θέσεις της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στις ειδικότητες Γυμναστών, Πληροφορικής, Γαλλικής Φιλολογίας, Θεατρικών Σπουδών, Μουσικής και Καλλιτεχνικών , υποχρεωτική μετάταξη ισάριθμων υπεραρίθμων εκπαιδευτικών των ιδίων ειδικοτήτων της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που πλεονάζουν
2ο Βήμα) «διαθεσιμότητα» εκπαιδευτικών που προκύπτουν από τυχόν κατάργηση κλάδων και ειδικοτήτων εφόσον προκριθούν αλλαγές στο ωρολόγιο πρόγραμμα του νέου Τεχνικού Λυκείου  και
3ο Βήμα)  υποχρεωτική μετάταξη στις 2.500 κενές οργανικές θέσεις Διοικητικών Υπαλλήλων κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ της Κεντρικής & των Περιφερειακών Υπηρεσιών του ΥΠΑΙΘ καθώς και των Δημοσίων ΙΕΚ  όσων εκπαιδευτικών συνεχίζουν να πλεονάζουν, με ισόποση μείωση αποσπάσεων, εφόσον είναι κατηγορίας ΠΕ & ΤΕ και ειδικοτήτων αναγκαίων ή συναφών για τη  βελτίωση του διοικητικού έργου.
ΠΟΙΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΕΛΕΞΕ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ & ΓΙΑΤΙ
·         Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι τα Επαγγελματικά & Τεχνικά Λύκεια & Σχολές δεν επιτελούν σήμερα το ρόλο τους αντιμετωπίζοντας σειρά στρεβλώσεων και πελατειακών σχέσεων, για αυτό το λόγο και οι προηγούμενες Κυβερνήσεις είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε Μεταρρυθμίσεις.
·         Πιστεύουμε ότι η δευτεροβάθμια Τεχνική Εκπαίδευση πρέπει να προσβλέπει στο συνδυασμό της γενικής παιδείας με την τεχνική επαγγελματική γνώση και αυτή με την σειρά της να εκπληρώνει τον ρόλο της στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Γι αυτό σχεδιάζουμε ένα Τεχνικό Λύκειο που θα μεταδίδει τις απαιτούμενες τεχνικές και επαγγελματικές γνώσεις και δεξιότητες, παράλληλα με την καθολική εφαρμογή του θεσμού της μαθητείας, και τη σύνδεση με την αγορά εργασίας, χωρίς στρεβλώσεις και επικαλύψεις με ανώτερες βαθμίδες τυπικής εκπαίδευσης ή μη τυπικής κατάρτισης.
·         Σε κάθε περίπτωση, υπηρετούμε ένα σχεδιασμό που στοχεύει το Τεχνικό Λύκειο να προσφέρει ειδικότητες αποφοίτων που ανταποκρίνονται στις επιλογές των μαθητών και όχι στις ειδικότητες των εκπαιδευτικών και να στελεχώνεται από εκπαιδευτικούς των απαιτούμενων ειδικοτήτων, ώστε να επιτρέπεται η αξιολόγηση τους, οι αναπληρώσεις τους και ο προγραμματισμός για τα επόμενα σχολικά έτη.
·         Η πρακτική αυτή που ακολουθήθηκε τα προηγούμενα χρόνια στα ΕΠΑΛ & στις ΕΠΑΣ οδήγησε στην ύπαρξη 110 διαφορετικών ειδικοτήτων εκπαιδευτικών, μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο.
·         Η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ προέκρινε το 2ο ΣΕΝΑΡΙΟ γιατί πιστεύει ότι οι θεσμικές αλλαγές  προκρίνονται και προηγούνται της διαχείρισης προσωπικού.
·         Μετά από συγκριτική μελέτη ευρωπαϊκών συστημάτων τεχνικής εκπαίδευσης, μελέτη αναγκών της εγχώριας αγοράς εργασίας και ανάπτυξη περιγραμμάτων επαγγελμάτων εξήχθη το συμπέρασμα ότι τα επαγγέλματα υγείας όπως Βοηθοί Φαρμακείων, Βοηθοί Φυσιοθεραπευτών, Βοηθοί Ακτινολογικών Εργαστηρίων, Βοηθοί Οδοντοτεχνιτών, Βοηθοί Νοσηλευτών, Βοηθοί Ιατρικών & Βιολογικών Εργαστηρίων &  Βοηθοί Βρεφονηπιοκόμων του Τομέα Υγείας Πρόνοιας καθώς και επαγγέλματα όπως Γραφικών Τεχνών, Σχεδίασης & Παραγωγής Ενδύματος, Αισθητικής Τέχνης, Κομμωτικής Τέχνης & Αργυροχρυσοχοΐας δεν υπάρχει σκοπιμότητα να παρέχονται από την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
·         Παράλληλα, το ίδιο αντικείμενο σπουδών και χωρίς την αναγκαιότητα να αποδίδεται σε τρία επίπεδα σπουδών (Δευτεροβάθμιας – Μετα/Δευτεροβάθμιας – Ανώτατης) προσφέρεται σε άλλες βαθμίδες της Δημόσιας Εκπαίδευσης (Δημόσια ΙΕΚ &  ΤΕΙ) με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση στον επαγγελματικό προσανατολισμό και στην αγορά εργασίας.
·         Για αυτό το λόγο προχωρήσαμε στην κατάργηση 46 ειδικοτήτων από τις 110 ειδικότητες που υπήρχαν, συνολικά, έως σήμερα, και συνεπώς στη κατάργηση 2.500 οργανικών θέσεων της τεχνικής εκπαίδευσης εκ των οποίων οι 2000 θα τεθούν σε διαθεσιμότητα και οι υπόλοιποι σύμφωνα με τα κάτωθι θα μεταταχθούν.
·         Συνεπεία της θεσμικής αλλαγής στη τεχνική εκπαίδευση που προωθούμε οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα προέρχονται από την Επαγγελματική & Τεχνική Εκπαίδευση και συγκεκριμένα από την κατάργηση του τομέα Υγείας & Πρόνοιας και των Ειδικοτήτων Αισθητικής, Κομμωτικής και Γραφικών Τεχνών στα ΕΠΑΛ και στις ΕΠΑΣ.
·         Σημειώνουμε σε πολλές περιπτώσεις αυτοί οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα είναι απόφοιτοι Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ή πρώην ΚΑΤΕΕ & ΚΑΤΕ.. Οι εκπαιδευτικοί Κατηγορίας ΥΕ (Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης) που τίθενται σε διαθεσιμότητα θα αντικατασταθούν σταδιακά με νέους εκπαιδευτικούς κατηγορίας ΤΕ και ΠΕ γεγονός που συμβάλει στην ποιότητα της εκπαίδευσης.
ΤΙ ΜΕΛΛΕΙ ΓΕΝΕΣΘΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ 2.500 ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΤΩΝ ΟΠΟΙΩΝ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΓΑΝΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΘΕΣΕΙΣ
Καταρχάς λαμβάνουμε μια σειρά μέτρων υποστήριξης των συγκεκριμένων εκπαιδευτικών και εξαιρέσεων ώστε εν κατακλείδι να τεθούν περίπου 2000 σε διαθεσιμότητα και περίπου 500 θα μεταταχθούν σε διοικητικές θέσεις, από το σύνολο των απασχολούμενων στους καταργούμενους κλάδους.  Συγκεκριμένα:
- έχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν οργανική θέση σε Σχολεία Ειδικής Αγωγής.
-  έχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών κλάδων που έχουν και δεύτερη ειδικότητα γιατί αυτή τους αποδίδει οργανική θέση εκ της δεύτερης ειδικότητας
-  έχουν εξαιρεθεί εκπαιδευτικοί των σχετικών ειδικοτήτων που είναι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και άτομα με Αναπηρίες, οι οποίοι και θα υποχρεωθούν σε μετάταξη σε διοικητικές θέσεις στις εγγύτερες διοικητικές υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας της περιοχής που σήμερα υπηρετούν.
-  προνοείται όλοι οι εκπαιδευτικοί που τίθενται σε διαθεσιμότητα, εάν δεν τοποθετηθούν σε άλλες θέσεις και απολυθούν, να απασχολούνται κατά προτεραιότητα, όλων των υπολοίπων, ως ωρομίσθιοι σε μαθήματα των ειδικοτήτων τους.
-  το 55% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες απαραίτητες και αναγκαίες των υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας και των σχετικών Μονάδων Υγείας. Γεγονός που προμηνύει την αξιοποίησή τους και την επαναπροσληψή τους στις Υπηρεσίες υγείας του σχετικού Υπουργείου τους προσεχείς μήνες.
-  περισσότερο από το 35% των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα υπάγεται σε κλάδους με ειδικότητες που είτε ασκούσαν παράλληλα ελεύθερο επάγγελμα είτε μπορούν να ασκήσουν.

Η μηχανοκίνητη πορεία των δημοτικών αστυνομικών έφθασε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης

 

Στις 12.00 περίπου η ώρα κατέληξε στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης η μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης που πραγματοποίησαν οι δημοτικοί αστυνομικοί διαμαρτυρόμενοι στην πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει την υπηρεσία τους και να τους μετατάξει στην ΕΛ.ΑΣ.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί συγκεντρώθηκαν αρχικά στη διεύθυνση της Δημοτικής Αστυνομίας στη Μοναστηρίου και ξεκίνησαν την πορεία τους άλλοι πεζή και άλλοι με τα περιπολικά, τις μηχανές και τα ποδήλατα της υπηρεσίας τους με κατεύθυνση το δημαρχείο δημιουργώντας μία εξαιρετικά έντονη ατμόσφαιρα με τις σειρήνες, τις κόρνες και τις σφυρίχτρες τους.

Τις πινακίδες των οχημάτων τους είχαν καλύψει με λευκά χαρτιά, ενώ στις σειρήνες είχαν κρεμάσει πωλητήρια στο οποία αναγραφόταν: "Πωλείται - Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης - Τρόικα.
Οι δημοτικοί αστυνομικοί κινήθηκαν από την Εγνατία στη Λεωφόρο Νίκης για να καταλήξουν στη Βασιλέως Γεωργίου όπου την ίδια ώρα βρίσκονται συγκεντρωμένοι δημοτικοί υπάλληλοι από άλλες υπηρεσίες που κινδυνεύουν με απόλυση. Οι συγκεντρωμένοι ανέμεναν τους δημοτικούς αστυνομικούς προκειμένου να αποφασίσουν αν θα προβούν σε κατάληψη του δημαρχείου.

Ένα από τα συνθήματα που αντηχούν έξω από το δημαρχιακό μέγαρο είναι: "Ψωμί, Παιδεία, Εργασία. Κυριάκο Μητσοτάκη τα πήρες και τα τρία".
Αξίζει να σημειωθεί η κίνηση μίας υπαλλήλου η οποία εισήλθε στο δημαρχιακό μέγαρο προσπαθώντας να ξεσηκώσει τους συναδέλφους της που βρίσκονταν μέσα καλώντας τους να αντιδράσουν και να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και τη δουλειά τους.








Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2YejmEept

Οι καθηγητές Κ. Χρυσόγονος και Σ. Βλαχόπουλος μιλούν για την καταστρατήγηση του Συντάγματος και την ανασφάλεια δικαίου στην εποχή των Μνημονίων


“Ο εγγυητής του Συντάγματος, είναι η ελληνική κοινωνία. Αν η ελληνική κοινωνία δεν αντιδράσει, η συστηματική παραβίαση του Συντάγματος θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί [...] Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Κώστας Χρυσόγονος, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη για το tvxs.gr με βάση τις -κατ’ εξακολούθησιν- παραβιάσεις του Ελληνικού Συντάγματος.”
Κρ.Π.: Υπάρχει Σύνταγμα στην Ελλάδα; Υπάρχουν νόμοι; Ή μόνο παράνομες αυθαιρεσίες, από δικαστές – εισαγγελείς, μέχρι τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, αν λάβουμε υπόψιν όσα λέχθηκαν για την αντισυνταγματική απόφαση της επιστράτευσης των απεργών του Μετρό, αλλά και για τις συνεχώς αυξανόμενες πράξεις νομοθετικού περιεχομένου;
Κ.Χρ.: Σύνταγμα υπάρχει, αλλά δεν εφαρμόζεται στο βαθμό που θα έπρεπε. Και νόμοι υπάρχουν, αλλά κι αυτοί δεν εφαρμόζονται στο βαθμό που θα έπρεπε.
Κάποιες φορές εφαρμόζονται επιλεκτικά, με μεγαλύτερη αυστηρότητα σε βάρος ορισμένων ανθρώπων ή κατηγοριών του πληθυσμού, και με μικρότερη ή καθόλου αυστηρότητα σε βάρος άλλων.
Να ξεκινήσω από το ζήτημα της επίταξης των απεργών…  Η επίταξη, λοιπόν, αυτή, η οποία κηρύχτηκε στις 24 Ιανουαρίου, με απόφαση του Πρωθυπουργού, βρίσκεται εκτός των ορίων της Συνταγματικής νομιμότητας.
Διότι, το Άρθρο 22, παράγραφος 4 του Συντάγματος, απαγορεύει κατηγορηματικά οποιαδήποτε μορφή αναγκαστικής εργασίας, και επιτρέπει κατ’ εξαίρεση την επιβολή επίταξης προσωπικών υπηρεσιών ή αλλιώς πολιτική επιστράτευση, όπως τη λέει η κοινή νομοθεσία, σε εξαιρετικά καθοριζόμενες περιπτώσεις.
Θα σας πω ποιες είναι οι περιπτώσεις αυτές, ας δούμε όμως πρώτα, τι προβλέπει η απόφαση του Πρωθυπουργού.
Η απόφαση του Πρωθυπουργού, προβλέπει ότι κηρύσσει επίταξη προσωπικών υπηρεσιών, προκειμένου να αποτραπούν οι δυσμενείς συνέπειες της παρατεινόμενης απεργίας των εργαζομένων στην Εταιρεία Σταθερές Συγκοινωνίες, που έχει προκαλέσει σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας, και ενέχει σοβαρούς κινδύνους στη δημόσια τάξη και υγεία.
Αυτά τα οποία επικαλείται ο Πρωθυπουργός, δηλαδή τη σοβαρή διαταραχή στην κοινωνική ζωή της χώρας και τον κίνδυνο για την δημόσια τάξη, δεν αποτελούν κατά το Σύνταγμα, λόγο κηρύξεως πολιτικής επιστράτευσης ή αλλιώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών.
Οι λόγοι τους οποίους προβλέπει το Σύνταγμα, είναι:
Πόλεμος, Επιστράτευση (εννοείται στρατιωτική επιστράτευση), αντιμετώπιση αναγκών της Άμυνας της χώρας και αντιμετώπιση κινδύνου από θεομηνία (παντός είδους φυσικές καταστροφές), ή αντιμετώπιση ανάγκης που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία.
Το μόνο, λοιπόν, που προβλέπεται από το Σύνταγμα, ως λόγος κηρύξεως επιτάξεως προσωπικών υπηρεσιών, και το επικαλείται ο Πρωθυπουργός στην απόφασή του, είναι οι κίνδυνοι για τη Δημόσια Υγεία.  Οι κίνδυνοι, όμως, αυτοί, είναι ανύπαρκτοι. Διότι, είναι προφανές ότι μιλώντας για Δημόσια Υγεία, και όχι για υγεία εν γένει, το Σύνταγμα δεν εννοεί την υγεία μεμονωμένων προσώπων, αλλά τον κίνδυνο διάδοσης λοιμωδών, μεταδοτικών ή μολυσματικών νοσημάτων.
Τέτοιος κίνδυνος προδήλως δεν υφίσταται από τη διακοπή των σταθερών συγκοινωνιών στην Αττική, δηλαδή, χολέρα ή πανούκλα.
Θα έλεγα ότι δεν υπάρχει κίνδυνος ούτε ακόμα και για την υγεία μεμονωμένων ασθενών, διότι ακόμα και κάποιος που έχει ανάγκη άμεσης μεταγωγής σε νοσοκομείο, μπορεί να μεταβεί με ασθενοφόρο.
Κι ακόμα, αν υποθέσουμε ότι λόγω της απεργίας στο Μετρό, υπάρχει μεγάλη συμφόρηση στους οδικούς άξονες, το ασθενοφόρο έχει απόλυτη προτεραιότητα, έναντι όλων των άλλων οχημάτων.
Άρα  είναι φανερό, ότι δεν συντρέχουν οι Συνταγματικές προϋποθέσεις κηρύξεως επιτάξεως.
Από κει και πέρα όμως, υπάρχει σοβαρό κενό στην δικαστική προστασία έναντι παρομοίων παρανόμων και αντισυνταγματικών εγχειρημάτων της εκτελεστικής εξουσίας, διότι, το μόνο ένδικο μέσον με άμεση ενέργεια και απόδοση, είναι η κατάθεση αιτήσεως αναστολής στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατά της διοικητικής πράξεως για επίταξη, όπου όμως, δεν κρίνεται η ουσία της υποθέσεως –δεν κρίνεται, δηλαδή, καθεαυτή η νομιμότητα ή η παρανομία της αποφάσεως του Πρωθυπουργού-, αλλά κρίνεται και αποτελεί λόγο αναστολής, μόνον η τυχόν ανεπανόρθωτη βλάβη των θιγομένων από την πράξη, η οποία μάλιστα θα πρέπει να είναι υπέρτερη του τυχόν δημοσίου συμφέροντος για την άμεση εκτέλεσή της.
Με άλλα λόγια, αναστολή δεν μπορεί να δοθεί, παρά μόνο εάν ο αιτών υφίσταται βλάβη στα συμφέροντά του, η οποία δεν μπορεί να επανορθωθεί σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης ακυρώσεως.
Κρ.Π.: Παρεμπιπτόντως, το να απολύσουν κάποιον, επειδή συνεχίζει π.χ. να απεργεί, μη δεχόμενος την αντισυνταγματική απόφαση του Πρωθυπουργού για επίταξη, δεν θεωρείται ανεπανόρθωτο για τον ίδιο; 
Κ.Χρ.: Όχι, δεν θεωρείται, διότι αν γίνει δεκτή η αίτηση ακυρώσεως, θα επανέλθει στη θέση του και θα πληρωθεί τους μισθούς του αναδρομικά. Δεν θεωρείται, λοιπόν, ανεπανόρθωτη βλάβη η απόλυση, κατά την έννοια των διατάξεων που ρυθμίζουν το θέμα της αναστολής από το Συμβούλιο Επικρατείας.
Με άλλα λόγια, επειδή, ακριβώς, δεν δικάζεται η ουσία της υποθέσεως αλλά γίνεται στάθμιση συμφερόντων ουσιαστικά, στην περίπτωση της αναστολής, είναι πάγια η πρακτική των Επιτροπών Αναστολών, να μην δίδουν τέτοιες Αναστολές.
Και αυτή την πρακτική ακολούθησε και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Επικρατείας, ο οποίος απέρριψε το αίτημα προσωρινής διαταγής που κατέθεσε το Συνδικάτο των Εργαζομένων στο Μετρό.
Επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι ενώ υπάρχει παραβίαση του Συντάγματος, δεν υπάρχει διαδικαστικά τρόπος, ώστε η παραβίαση, αυτή, να αντιμετωπιστεί, από την έννομη τάξη. Κι αυτό, βεβαίως, είναι ένα μεγάλο κενό δικαστικής προστασίας!
Θα έπρεπε να υπάρχει πιο αποτελεσματική δικαστική προστασία!
Υπό την έννοια, ότι θα έπρεπε να υπάρχει ένα Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως υπάρχει στα περισσότερα άλλα Ευρωπαϊκά κράτη, το οποίο να μπορεί εν τη γενέσει τους, να καταστέλλει τις παραβιάσεις του Συντάγματος:
  • Είτε σε μορφή αντισυνταγματικού νόμου, όπως ήταν ο πρόσφατος νόμος για το μεσοπρόθεσμο (Ν.4093), που διαπιστωμένα, με γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, περιείχε αντισυνταγματικές διατάξεις ως προς την μείωση των συντάξεων, και παρόλα αυτά η κοινοβουλευτική πλειοψηφία απτόητη τον ψήφισε.
  • Είτε, ως προς διοικητικές πράξεις που παραβιάζουν το Σύνταγμα, όπως είναι αυτή η απόφαση του Πρωθυπουργού για επίταξη προσωπικών υπηρεσιών των απεργών στις σταθερές συγκοινωνίες, χωρίς να συντρέχουν οι συνταγματικές προϋποθέσεις.
Κρ.Π.: Για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, τί έχετε να πείτε;
Κ.Χρ.: Το Σύνταγμα, προβλέπει τη δυνατότητα εκδόσεως Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, οι οποίες είναι μια μορφή, ουσιαστικά, προσωρινού νόμου, μόνον σε περιπτώσεις εξαιρετικά επείγουσας, και απρόβλεπτης ανάγκης, όπως, π.χ. σε έναν σεισμό(ο οποίος προκαλεί ανθρώπινα θύματα, ή ζημιές, και υπάρχει ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης των συνεπειών του).
Αυτό είναι το αντικείμενο επί του οποίου ο Συνταγματικός νομοθέτης, προέβλεψε την δυνατότητα εκδόσεως Πράξεως Νομοθετικού Περιεχομένου.
Όπου, νομοθετεί, ουσιαστικά, η κυβέρνηση, χωρίς τη συναίνεση της βουλής! Και απλώς, υποχρεούται μέσα σ’ ένα χρονικό διάστημα –που μπορεί να είναι και αρκετά μεγάλο, ανάλογα αν βρίσκεται ή αν δεν βρίσκεται η βουλή σε Σύνοδο, γιατί π.χ. βρίσκεται σε διακοπές- να τις φέρει  στη βουλή για κύρωση.
Αλλά ακόμα κι αν η βουλή αρνηθεί την κύρωση (δηλ. δεν  εγκρίνει), οι Πράξεις Ν.Π. εξακολουθούν να ισχύουν για το διαρρεύσαν χρονικό διάστημα, μέχρι την πάροδο των προθεσμιών, ή την απορριπτική απόφαση της βουλής.
Κρ.Π.: Και τώρα που οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου μοιάζει να έχουν γίνει… μόδα στην Ελλάδα; 
Κ.Χρ.: Αυτό, τώρα, αποτελεί μια έκτακτη και εξαιρετική διαδικασία.
Η συχνότητα, των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, ήταν μία – δύο Πράξεις το χρόνο. Ενώ οι συχνότητα των νόμων, ήταν 100 – 150 νόμοι το χρόνο.
Το 2012, η σχέση αυτή, έχει σχεδόν ανατραπεί! Δηλαδή, έχουμε φτάσει κατ’ ουσίαν, οι Νόμοι, να είναι περίπου τόσοι, όσες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. 
Με άλλα λόγια, έχουμε μία μερική υποκατάσταση –αντικατάσταση αν θέλετε- της τακτικής νομοθετικής διαδικασίας, από την έκτακτη, αυτή, διαδικασία, των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.
Κρ.Π.: Μήπως γιατί το Σύνταγμα της χώρας παραβιάζεται από τα μνημόνια και τις μνημονιακές κυβερνήσεις;
Κ.Χρ.: Διότι η κυβέρνηση εκδίδει Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, και ο πρόεδρος της Δημοκρατίας τις υπογράφει, προδήλως χωρίς να συντρέχει η προϋπόθεση της απρόβλεπτης ανάγκης, δεδομένου ότι στις πλείστες περιπτώσεις πρόκειται για εκτέλεση μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας που είχαν αναληφθεί πολλούς μήνες και χρόνια πριν.
Αφήνουν, δηλαδή, να περάσει το χρονικό διάστημα, μέχρι να έρθει ο χρόνος καταβολής της επόμενης δόσης, οπότε δημιουργούν μόνοι τους το «επείγον» αλλά και πάλι, δεν υπάρχει το «απρόβλεπτο».
Άρα, λοιπόν, πρόκειται για μία συστηματική καταστρατήγηση του Συντάγματος, προκειμένου να αποφευχθεί η εισαγωγή νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, νικών αντιδράσεων(απεργίες, διαδηλώσεις, κλπ).
Στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δεν υπάρχει καμιά προειδοποίηση ούτε της κοινωνίας, ούτε της βουλής!
Η πράξη υπογράφεται σε χρόνο μηδέν από τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, και ισχύει ως νόμος του κράτους, χωρίς να το έχει αντιληφθεί κανείς, στην ουσία! Δηλαδή, αιφνιδιάζει τους πάντες!
Και έτσι, δεν υπάρχει χρόνος, ούτε για διάλογο, ούτε για αντιδράσεις των ενδιαφερομένων, όποιοι κι αν ήταν αυτοί, και όπως και αν θα αντιδρούσαν.
Άρα, έχουμε μία συστηματική καταστρατήγηση του Συντάγματος, η οποία, δεν υπόκειται και αυτή σε Δικαστικό έλεγχο, διότι τα δικαστήρια δεν έχουν αρμοδιότητα να ελέγξουν την συνδρομή των όρων της «ανάγκης»…
Κρ.Π.: Επί της ουσίας, λοιπόν;
Κ.Χρ.: Η ουσία είναι ότι υπάρχει υποκατάσταση της δημοκρατικής νομοθετικής διαδικασίας, της κοινοβουλευτικής νομοθετικής διαδικασίας, από μία νομοθέτηση της κυβέρνησης, που πλήττει  τη δημοκρατία.
Κρ.Π.: Τι άλλα ανάλογα προβλήματα πλήττουν την δημοκρατία και το Σύνταγμα;
Κ.Χρ.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η κατεδάφιση όλων των κοινωνικών δικαιωμάτων, μέσω των εφαρμοστικών νόμων των μνημονίων.
Για παράδειγμα, το δικαίωμα στην κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στην εργασία, το δικαίωμα στην υγεία,  υφίστανται πρωτοφανή υποβάθμιση, με τους μνημονιακούς νόμους.
Επίσης, υπάρχει συστηματική παραβίαση της ισότητας στα δημόσια βάρη. Διότι, επιβάλλονται φορολογικά βάρη χωρίς να αντιστοιχούν σε πραγματική φοροδοτική ικανότητα των φορολογουμένων.
Κρ.Π.: Και επίσης, υπάρχουν και οι «νόμιμοι φοροφυγάδες», δηλαδή, οι εφοπλιστές, ή η Εκκλησία, ή εκείνοι που διατηρούν δις στο εξωτερικό και δεν φορολογούνται… 
Κ.Χρ.: Αυτό σας λέω. Ότι επιβάλλονται φορολογικά βάρη, σε ανθρώπους που διαπιστωμένα δεν έχουν τη δυνατότητα να τα πληρώσουν, και δεν επιβάλλονται σε άλλους, που την έχουν.
Κρ.Π.: Οι Ενώσεις των Συνταγματολόγων στην Ελλάδα, τι κάνουν για όλα αυτά; Ή εσείς ως καθηγητής, τί λέτε σήμερα στους φοιτητές σας; Πως το Σύνταγμα είναι ένα… παιχνίδι που μπορεί να παίζουν κάποιοι, ή ότι δεν ισχύει τίποτα, τελικά, για τα όσα ορκίζονται σ’ αυτό όσοι ορκίζονται;
Κ.Χρ.: Αυτός ο οποίος είναι ο τελικός εγγυητής του Συντάγματος, δεν είναι οι Συνταγματολόγοι. Οι Συνταγματολόγοι, μπορούν απλώς να επισημάνουν την παραβίαση του Συντάγματος.
Κρ.Π.: Εκτός από Συνταγματολόγοι, είστε και πολίτες… 
Κ.Χρ.: Ο εγγυητής του Συντάγματος, είναι η ελληνική κοινωνία. Αν η ελληνική κοινωνία δεν αντιδράσει, η συστηματική παραβίαση του Συντάγματος θα συνεχιστεί και θα διευρυνθεί.
Κρ.Π.: Σύμφωνοι, αλλά ο κλάδος σας, ως ένας κλάδος που αποτελείται από ένα κομμάτι αυτής της κοινωνίας πολιτών, οι οποίοι έχετε και άμεση και ολοκληρωμένη γνώση του αντικειμένου, τί κάνει; Γιατί π.χ. δεν βγάζει έστω, μία ενημέρωση για τους πολίτες στο διαδίκτυο και την δυνατότητα για παράδειγμα, συλλογής υπογραφών, κατά της καταστρατήγησης του Ελληνικού Συντάγματος κατ’ εξακολούθησιν;
Κ.Χρ.: Πρώτ’ απ’ όλα οι συνταγματολόγοι δεν έχουν ενιαίες απόψεις. Ο κάθε συνταγματολόγος έχει δικές του απόψεις. Και δεν εκπροσωπεί τους υπολοίπους.
Κρ.Π.: Υπάρχουν Ενώσεις και Σωματεία, όμως. Δεν έχουν τεθεί αυτά τα ζητήματα; 
Κ.Χρ.: Όχι.
Κρ.Π.: Γιατί; Τι να πρωτοκάνει η ελληνική κοινωνία; Σε τι να πρωτοαντιδράσει; Να πάει να σπουδάσει όλες τις επιστήμες, για να μπορεί να αντιληφθεί επακριβώς ώστε να αντιμετωπίσει τα απανωτά χτυπήματα από όλες τις μεριές; Κάποιοι που καταλαβαίνετε την σοβαρότητα της κατάστασης, δεν θα έπρεπε να κάνετε κάτι; 
Κ.Χρ.: Το Σωματείο δεν έχει κάνει κάποια ιδιαίτερη εκδήλωση, εκτός από μία που έγινε τον Οκτώβριο στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, και όπου βεβαίως οι γνώμες διίσταντο. Άλλοι έχουν παρόμοιες με τις δικές μου απόψεις, που σας τις είπα, άλλοι  λένε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα!
Κρ.Π.: Αυτοί που συμφωνείτε, τουλάχιστον; 
Κ.Χρ.: Κινητοποιούμαστε, με κείμενα, με ενημερώσεις στα ΜΜΕ, κλπ.
Κρ.Π.: Δεν μιλώ για μεμονωμένες προσπάθειες…
Κ.Χρ.: Βγάλαμε και μία διακήρυξη κάποια στιγμή, όταν το Φεβρουάριο του 2012 πήγε να ψηφιστεί το δεύτερο μεσοπρόθεσμο, συνυπογράψαμε 5 συνταγματολόγοι ένα κείμενο, αλλά αγνοήθηκε  από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, όπως αγνοήθηκε και η γνωμοδότηση, π.χ. του Ελεγκτικού Συνεδρίου τον Νοέμβριο του 2012.-
———————————————————————
[...] όλ’ αυτά, πέρα από το ζήτημα συνταγματικότητας, αυτό καθ’ αυτό, το οποίο θίγουν και γεννούν, δημιουργούν και ένα κλίμα ανασφάλειας [...] Η Δημοκρατία, δεν είναι μόνο το να ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια ή να συμμετέχουμε ή να ασκούμε τα δικαιώματά μας, είναι και να ξέρουμε ως πολίτες πως μπορούμε και πως πρέπει να συμπεριφερθούμε. Ε, αυτό, πλέον, σιγά σιγά χάνεται…” Ο Αναπληρωτής Καθηγητής, Συνταγματικού και Διοικητικού Δημοσίου δικαίου, του τμήματος Νομικής του Παν/μίου Αθηνών, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στην Κρυσταλία Πατούλη και το tvxs.gr, για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης στην Ελλάδα, σήμερα, που πλήττουν τη Δημοκρατία.
Κρ.Π.: Από την πρόσφατη επίταξη των εργαζομένων του Μετρό, μέχρι τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, αλλά και το ίδιο το μνημόνιο, φτάνουμε στην κατ’εξακολούθησιν πλέον, καταστρατήγηση του Ελληνικού Συντάγματος;
Σπ.Βλ.: Για το μνημόνιο υπάρχουν διάφορες απόψεις… Κατ’ αρχήν το μνημόνιο έχει χίλιες δυο πτυχές. Δεν είναι εύκολο να πει κανείς.
Αυτό για το οποίο μπορώ να σας πω είναι για τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Το Σύνταγμα προβλέπει τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ως μία πράξη έκτακτης νομοθέτησης. Υπάρχει το άρθρο 44 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να εκδοθεί μία πράξη νομοθετικού περιεχομένου: Σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσας, και απρόβλεπτης ανάγκης.
Δηλαδή, θα πρέπει να έχουμε μία ανάγκη, η οποία όχι μόνο να είναι επείγουσα, αλλά να είναι και απρόβλεπτη(να μην μπορεί να έχει προβλεφθεί. Και επίσης, θα πρέπει να είναι έκτακτη περίπτωση. Που σημαίνει, ότι δεν μπορεί η νομοθέτηση να γίνεται, συνήθως, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.
Τον τελευταίο καιρό, δυστυχώς, έχουμε δει το φαινόμενο, να εκδίδονται πάρα πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου. Και μάλιστα για θέματα, τα οποία σε καμία περίπτωση(εγώ προσωπικά, τουλάχιστον) δεν θα τα χαρακτήριζα θέματα εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης.
Να σας πω ένα παράδειγμα: Η προθεσμία για να προσφύγει κάποιος σε ένα δικαστήριο για φορολογικές διαφορές, ήταν 60 μέρες(μέχρι πρόσφατα). Με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, πριν από μερικούς μήνες, έγινε 30 μέρες, τροποποιώντας μία διάταξη του κώδικα διοικητικής δικονομίας.
Όπως καταλαβαίνετε, όλ’ αυτά, πέρα από το ζήτημα συνταγματικότητας, αυτό καθ’ αυτό, το οποίο θίγουν και γεννούν, δημιουργούν και ένα κλίμα ανασφάλειας. Γιατί είναι πά-ρα πολλές οι πράξεις νομοθετικού περιεχομένου!
Κρ.Π.: Τί εννοείται «ανασφάλειας»; 
Σπ.Βλ.: Ανασφάλειας Δικαίου!
Υπό ποία έννοια το λέω: Ότι εκδίδονται πάρα πολλές πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, και νόμοι που ψηφίζονται από τη βουλή(αυτό είναι το άλλο μεγάλο θέμα), όπως ο πρόσφατος νόμος που ψηφίστηκε με δύο ή τρία άρθρα, έκτασης εκατοντάδων σελίδων, και είναι πραγματικά πάρα πολύ δύσκολο, όχι μόνο για τον απλό πολίτη, αλλά και για μας τους νομικούς, που ασχολούμαστε επαγγελματικά με το Δίκαιο, να ξέρουμε ποιος νόμος ισχύει και ποιος νόμος εφαρμόζεται. 
Υπάρχει, λοιπόν, ένα πολύ πολύ μεγάλο θέμα ανασφάλειας του δικαίου, που επηρεάζει όλους! Κι αυτό, επηρεάζει και τη δικαιοσύνη, γιατί και για τον δικαστή είναι πολύ δύσκολο να βρει πλέον ποιος είναι ο κανόνας Δικαίου…
Κρ.Π.: Άρα, λοιπόν, πλήττεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα. Γενικώς.
Σπ.Βλ.: Ε, ναι. Μέσω της κακής νομοθέτησης, μέσω της πολυνομοθεσίας, μέσω της άτακτης(ας το πω, έτσι) νομοθέτησης, ναι, όλα αυτά, πλήττουν το θεσμό της δικαιοσύνης, ουσιαστικά. Γιατί δημιουργούν πάρα πολλά προβλήματα.
Πρώτον, δημιουργούν διαφορές. Μεταξύ πολιτών και κράτους. Και, για παράδειγμα:
  • Α. Πηγαίνουν περισσότερες υποθέσεις στα δικαστήρια.
  • Β. Ο δικαστής χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να βρει ποια διάταξη εφαρμόζεται – ποιος είναι ο νόμος.
  • Γ. Δημιουργούνται διάφορα ζητήματα συνταγματικότητας.
Οπότε, όπως καταλαβαίνετε, όλα αυτά δημιουργούν έναν φόρτο εργασίας και μία καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης, και γενικώς ένα κλίμα ανασφάλειας δικαίου.
Κρ.Π.: Το οποίο, σε σχέση με την Δημοκρατία, πώς μεταφράζεται; 
Σπ.Χρ.: Η ασφάλεια δικαίου, αποτελεί ένα από τα συστατικά στοιχεία του κράτους δικαίου. Το κράτος δικαίου, πηγαίνει μαζί με τη δημοκρατία. Κράτος δικαίου τί σημαίνει; Να το πω πολύ απλά: Το δίκαιο κράτος.
Ένα κράτος που νομοθετεί με συνταγματικά (να το πούμε έτσι)αμφίβολες μεθόδους συνεχώς και χωρίς να είναι πλέον προβλέψιμο για τον πολίτη τι ισχύει και τι δεν ισχύει, δεν είναι δίκαιο κράτος.
Η Δημοκρατία, δεν είναι μόνο το να ψηφίζουμε κάθε 4 χρόνια ή να συμμετέχουμε ή να ασκούμε τα δικαιώματά μας, είναι και να ξέρουμε ως πολίτες πως μπορούμε και πως πρέπει να συμπεριφερθούμε. Ε, αυτό, πλέον, σιγά σιγά χάνεται… 
Κρ.Π.: Το να ξέρουμε ποιες είναι οι υποχρεώσεις μας και ποια τα δικαιώματά μας, δηλαδή. Διότι, από τους νόμους συμπεραίνονται όλα αυτά…
Σπ.Βλ.: Έτσι ακριβώς. Δηλαδή, ακόμα και για μας, επαναλαμβάνω, τους επαγγελματίες νομικούς, είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρούμε ποιος νόμος ισχύει!
Κρ.Π.: Υπάρχει και κάποιο άλλο προβληματικό θέμα; 
Σπ.Βλ.: Σε επίπεδο Συνταγματικού Δικαίου, ένα θέμα το οποίο ανοίγει και είναι και επίκαιρο, το οποίο άπτεται της δικαιοσύνης αλλά είναι και γενικότερα πολιτικό, είναι της ποινικής ευθύνης των υπουργών, η οποία, ρυθμίζεται από το άρθρο 86, του Συντάγματος.
Όπως γνωρίζετε, στην Ελλάδα, ακολουθούμε το σύστημα, ότι η βουλή ασκεί την ποινική δίωξη, και ακολουθεί ένα ειδικό δικαστήριο.
Όμως, το σύστημα άσκησης ποινικής δίωξης από τη βουλή, έχει το πρόβλημα ότι εμπλέκει ένα πολιτικό όργανο, σε μία διαδικασία (εγώ θα έλεγα)νομική.
Το εάν ένας υπουργός έχει ή δεν έχει ποινική ευθύνη, δεν είναι θέμα το οποίο θα κριθεί από ένα πολιτικό όργανο με βάση πολιτικά κριτήρια. Πρέπει να κριθεί από τη Δικαιοσύνη.
Γι’ αυτό υποστηρίζω την άποψη, την οποία ακολουθεί και ένα πολύ μεγάλο μέρος των Ευρωπαϊκών κρατών:
Η απονομή της ποινικής δικαιοσύνης στους διατελέσαντες υπουργούς, να γίνεται από τα κοινά δικαστήρια, όπως για τους υπόλοιπους πολίτες, ενδεχομένως από ανώτερα δικαστήρια όπως το Εφετείο, λόγω της σοβαρότητας των αδικημάτων, και λόγω της σοβαρότητας των προσώπων(του αξιώματος που κατέχουν) και επειδή πρέπει να δικάζονται από δικαστές που κατά τεκμήριο έχουν μία εμπειρία και ένα κύρος. Αλλά από κανονικούς δικαστές, όχι από το ειδικό δικαστήριο του άρθρου 86.
Ένα άλλο θέμα το οποίο απασχολεί, και θα απασχολήσει στο πλαίσιο της μελλοντικής αναθεώρησης, είναι και η ενδεχόμενη ίδρυση ενός Συνταγματικού Δικαστηρίου.
Κρ.Π.: Δηλαδή; 
Σπ.Βλ.:Ένα δικαστήριο το οποίο θα είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο της συνταγματικότητας των νόμων και, κυρίως, με τον έλεγχο των διαφορών που ανακύπτουν μεταξύ των πολιτειακών οργάνων.
Κρ.Π.: Υπάρχει στο εξωτερικό… 
Σπ.Βλ.: Ναι, σε πολλά κράτη. Στην Γερμανία, στην Ισπανία, στην Ιταλία. Σε πάρα πολλά κράτη υπάρχει. Εμείς όμως, ακολουθούμε το αμερικανικό σύστημα, όπου δεν υπάρχει συνταγματικό δικαστήριο, αλλά όλα τα δικαστήρια(ακόμα και το Ειρηνοδικείο) είναι υποχρεωμένα να ελέγχουν την συνταγματικότητα των νόμων.
Αυτό, μπορεί κάποιος να πει, ότι είναι θετικό, γιατί ο κάθε δικαστής στο πλαίσιο της ανεξαρτησίας του, έχει τη δυνατότητα να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων. Είναι όμως και προβληματικό, διότι άλλα μπορεί να αποφασίσει ένα δικαστήριο, και άλλα μπορεί να αποφασίσει ένα άλλο δικαστήριο.
Σας θυμίζω ότι για το πρώτο μνημόνιο βγήκαν διαφορετικές αποφάσεις. Το Συμβούλιο Επικρατείας είπε ότι είναι Συνταγματικό, ενώ άλλα δικαστήρια σε διάφορες πτυχές του το έκριναν αντισυνταγματικό.
Κρ.Π.: Για την απονομή της δικαιοσύνης, τί έχετε να πείτε; 
Σπ.Βλ.: Υπάρχει ένα πρόβλημα με την απονομή της δικαιοσύνης, γιατί αργεί πάρα πολύ η εκδίκαση των υποθέσεων.
Κρ.Π.: Λόγω και της απεργίας των δικαστικών; Ή γενικά; 
Σπ.Βλ.: Όχι, για πολλούς λόγους. Ένας λόγος είναι αυτό που σας είπα πριν, ότι δύσκολο να βρεις τον κανόνα δικαίου που εφαρμόζεται.
Ένας άλλος, είναι ότι υπάρχει μία τάση στην Ελλάδα να δικαστικοποιούμε και να ποινικοποιούμε τα πάντα. Δηλαδή, έχουμε μία τάση και εμείς οι πολίτες(για να μη τα ρίχνουμε όλα στις εξουσίες) να πηγαίνουμε και για ήσσονος σημασίας υποθέσεις στα δικαστήρια.
Επίσης, ίσως και ορισμένοι δικαστές να καθυστερούν στην εκδίκαση των υποθέσεων.
Πάντως, έχουμε πολύ μεγάλο πρόβλημα. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή, μία αγωγή κατά του κράτους, που κατατίθεται στο Διοικητικό Πρωτοδικείο κάνει περίπου 5 χρόνια να προσδιοριστεί η εκδίκασή της σε πρώτο βαθμό.
Καταλαβαίνετε, ότι είναι πολύ μεγάλο το χρονικό διάστημα. Μετά, το πιο πιθανό είναι να ασκηθεί έφεση… και όλα αυτά δημιουργούν μείζονα προβλήματα καθυστέρησης.
Κρ.Π.: Και εκτός από αυτά τα προβλήματα; 
Σπ.Βλ.: Για τη δικαιοσύνη, επίσης, μεγάλο πρόβλημα είναι το Σωφρονιστικό Σύστημα. Η κατάσταση στις φυλακές.
Επίσης, το ότι κρατούνται οι άνθρωποι για πάρα πολύ μεγάλα διαστήματα σε κρατητήρια, αντί σε φυλακές. Γι’ αυτό τα λόγο, έχουμε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου… γιατί οι κρατούμενοι, άνθρωποι που συλλαμβάνονται, αντί να κρατούνται στις φυλακές, κρατούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα(έως και μήνες), σε αστυνομικά κρατητήρια.
Κρ.Π.: Το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης, σήμερα, ποιό πιστεύεται ότι είναι; 
Σπ.Βλ.: Χωρίς να είμαι ποινικολόγος, για μένα, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η  ελληνική δικαιοσύνη, σήμερα, είναι η καθυστέρηση εκδίκασης των υποθέσεων. Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα το οποίο έχουμε.
Κρ.Π.: Και παρόλο που το μεγαλύτερο πρόβλημα της δικαιοσύνης, είναι η καθυστέρηση, οι δικαστές έκαναν… απεργία. 
Σπ.Βλ.: Δεν την ονόμαζαν απεργία, αλλά ρύθμιση του χρόνου στον οποίο εργάζονται στην Έδρα, κατά την άποψή μου, ήταν αντισυνταγματική.
Κρ.Π.: Γιατί; 
Σπ.Βλ.: Διότι υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη, στο άρθρο 23, που απαγορεύει την απεργία των δικαστών με οποιοδήποτε τρόπο. Άρα, λοιπόν, είτε ονομάζεται απεργία, είτε δεν ονομάζεται απεργία αλλά ρύθμιση του χρόνου που ανεβαίνουν στην Έδρα, είτε ρύθμιση του χρόνου λειτουργίας των ακροατηρίων, είναι μια μορφή απεργίας. Και γι’ αυτό το Σύνταγμα, ίσως προφητικά, είχε πει, ότι «απαγορεύεται η απεργία, με οποιονδήποτε τρόπο». Άρα λοιπόν, όλο αυτό το διάστημα, ορισμένες Δικαστικές Ενώσεις, τήρησαν μία στάση, η οποία δεν συνάδει με το Σύνταγμα.
Κρ.Π.: Εσάς που είναι το αντικείμενο σας, γνωρίζετε αν σε άλλο κράτος σε καιρό δημοκρατίας, υπήρχαν τόσα προβλήματα συστηματικής καταπάτησης του Συντάγματος(πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) αλλά και απονομής της δικαιοσύνης; 
Σπ.Βλ.: Δεν μπορώ να έχω γνώση για όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, βέβαια, αλλά έχουμε αρκετά προβλήματα.
Κρ.Π.: Μα, γι αυτό το αναφέρω… και δεν θα ήθελα να μου απαντήσετε μόνον ως Συνταγματολόγος, αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας, ο οποίος μαθαίνει καθημερινά στις ειδήσεις, π.χ.: για πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, για αντισυνταγματικές επιτάξεις, για διαπομπεύσεις οροθετικών ιερόδουλων, για διωγμούς ειδικών που έχουν καταθέσει κοινωνικό έργο επί χρόνια(όπως η Κατερίνα Μάτσα, υπεύθυνη του 18Άνω), για διωγμούς ανθρώπων επειδή υποστήριξαν τα ανθρώπινα δικαιώματα(όπως ο Π. Καπετανόπουλος), για αποφάσεις φυλάκισης μεταναστών(7 χρόνια) επειδή πείναγαν, έκλεψαν, έσφαξαν και έφαγαν μία προβατίνα, ή για φυλάκιση 8μιση μηνών για διαδηλωτή που αθωώθηκε μετά από 5 χρόνια, αφού όμως, για να καταφέρει να αποφυλακιστεί αναγκάστηκε να κάνει απεργία πείνας και να μεταφερθεί εσπευσμένα για νοσηλεία… Χρειάζεται κάποιος να είναι ειδικός για να καταλάβει;
Σπ.Βλ.: Έχω μάθει από το επάγγελμά μου, να είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός στην κρίση των υποθέσεων, όταν δεν έχω γνώση όλων των πτυχών της υπόθεσης και δεν έχω ακούσει όλες τις πλευρές. Δηλαδή, τις συγκεκριμένες υποθέσεις που αναφέρατε, δεν τις ξέρω, γι’ αυτό δεν μπορώ να πω.
Κρ.Π.: Δεν ξέρετε π.χ. για την διαπόμπευση των οροθετικών…; 
Σπ.Βλ.: Αυτό είναι άλλο θέμα. Για τις οροθετικές, έβγαλε διάταξη ο εισαγγελέας..
Είναι η μόνη υπόθεση που γνωρίζω, αλλά δεν θέλω να τοποθετηθώ, επειδή την έχω κρίνει και ως μέλος της Αρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων. Για τις υπόλοιπες υποθέσεις δεν γνωρίζω, και είμαι πάρα πολύ επιφυλακτικός να εκφέρω κρίση.
Το μόνο που μπορώ να σας πω, είναι, αυτό που σας είπα πριν και είναι πασιφανές, και μπορεί να το ξέρει ο καθένας.  Είναι πάρα πολύ άσχημο σε μία δημοκρατία, σε μία έννομη τάξη, σε ένα δικαιϊκό σύστημα, να καθυστερεί τόσο πολύ η απονομή της δικαιοσύνης.
Είναι πάρα πολύ άσχημο σε μία έννομη τάξη, να μένει κάποιος προφυλακισμένος για 18 μήνες. Και όσο είναι προφυλακισμένος(που σημαίνει ότι δεν έχει δικαστεί ακόμα) υπάρχει το τεκμήριο αθωότητας. Και αυτός ο άνθρωπος μπορεί να αθωωθεί. Αλλά έχει περάσει 18 μήνες στη φυλακή.
Σε πολλές, δε, περιπτώσεις, επειδή περνάει το 18μηνο, και το Σύνταγμα λέει ότι μετά το 18μηνο είναι υποχρεωτική η απελευθέρωση του προφυλακισμένου, ενδεχομένως(αν αποδειχθεί ότι δεν είναι αθώος) να τελέσει νέες αξιόποινες πράξεις.
Γι αυτό λέω, ότι, η ρίζα του κακού(κατά την άποψή μου) είναι στην καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης. 
Κρ.Π.: Γιατί συμβαίνει αυτό, όμως; 
Σπ.Βλ.: Είναι συνδυασμός παραγόντων. Ίσως της πολυνομίας, ίσως της έλλειψης ικανού αριθμού δικαστικών λειτουργών…
Κρ.Π.: Επιπλέον, της “απεργίας” που έγινε.. 
Σπ.Βλ.: Σας είπα…
Κρ.Π.: … και είχε οικονομικό αίτημα. 
Σπ.Βλ.: Σε αυτό δεν διαφωνώ, διότι οι δικαστικοί λειτουργοί λόγω επαγγέλματος έχουν αυξημένα έξοδα, και θα πρέπει να υπάρχουν και εκείνα τα εχέγγυα που θα τους εξασφαλίζουν την ανεξαρτησία τους.
Κρ.Π.: Θέλετε να αναφέρω, π.χ. πώς πληρώνεται σήμερα κάποιος δημοσιογράφος(στον ιδιωτικό χώρο) μετά από 25 χρόνια εργασίας, ώστε να εξασφαλίζεται η ανεξαρτησία του… και για να ασκεί όπως απαιτείται τα καθήκοντά του; 
Σπ.Βλ.: Το θέμα είναι, ότι δεν πρέπει να τα εξισώσουμε όλα προς τα κάτω…
Κρ.Π.: Σε καμία περίπτωση. Αλλά δεν θα έπρεπε ειδικά και τέτοιες στιγμές, να μην ενδιαφέρεται ο κάθε κλάδος μόνο για τα συμφέροντά του, αλλά να διεκδικεί γενικά μια πιο δίκαιη κοινωνία – πόσο μάλλον στα εργασιακά θέματα; Και μάλιστα, ειδικά δημόσιοι λειτουργοί, που εργάζονται για τη δικαιοσύνη; Επιπλέον, ειπώθηκε ότι θα πάρουν αναδρομικά 100 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η απόφαση, τους κάνει πιο ανεξάρτητους, ή μήπως το αντίθετο; 
Σπ.Βλ.: Όπως είπα πριν , οι δικαστικοί θα πρέπει να έχουν αποδοχές αντίστοιχες του λειτουργήματός τους. Διαφωνώ όμως με τα αναδρομικά, διότι στηρίζονται στην εσφαλμένη θέση ότι δεν μπορεί να υπάρχει άλλος κρατικός λειτουργός που να αμείβεται καλύτερα απ’ ό,τι ο δικαστικός. Πέραν τούτου, στη σημερινή συγκυρία όπου μεγάλα στρώματα του πληθυσμού υποφέρουν, δεν δημιουργεί καλή εντύπωση η διεκδίκηση υψηλών αναδρομικών.  Τα πράγματα συνεπώς δεν είναι τόσο απλά.
Κρ.Π.: Η αδιαφορία για το κοινωνικό σύνολο, συνάδει με δημοκρατική στάση; Η Δικαιοσύνη, στην Ελλάδα, σήμερα, είναι  μόνον… καθυστερημένη; Ως επιστήμονες, αλλά και ως πολίτες, τί κάνετε για όλα εκείνα που αναφέρατε(π.χ. καθυστερήσεις απονομής, καταστρατήγηση του Συντάγματος και από την Κυβέρνηση, και από τους ίδιους τους δικαστές…);  
Σπ.Βλ.: Ο δικηγορικός σύλλογος Αθηνών, έχει επιδείξει μια πλούσια δραστηριότητα. Επίσης, όσον αφορά τον επιστημονικό κόσμο, γίνονται επιστημονικά συνέδρια, δηλαδή, είναι θέματα που συζητιούνται συνέχεια, ενημερώνουμε τον κόσμο, κλπ. Ότι μπορούμε κάνουμε σ’ αυτό.
Κρ.Π.: Έχετε σκεφτεί να κάνετε κάτι; 
Σπ.Βλ.: Αναλόγως με το θέμα. Όπου υπάρχει παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εκεί υπάρχει και η οδός του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Κάθε περίπτωση, αντιμετωπίζεται αναλόγως.-
ΠΗΓΗ:


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2YejaH3tY