ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;


Φωτογραφία για Τι είναι η Ζέα και γιατί απαγορεύτηκε στην Ελλάδα;


Ζέα: Για τους περισσότερους Έλληνες η ζέα είναι μία άγνωστη τροφή. 

Όχι άδικα, θα έλεγε κανείς, αφού για πολλά χρόνια το δημητριακό είχε εξαφανιστεί από τη χώρα. Στις αρχές της δεκαετίας του...30, ένας νόμος για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία απαγόρευσε όχι μόνο την καλλιέργεια της ζέας στο εσωτερικό της χώρας, αλλά ακόμη και το να αναφέρεται ως όρος στα λεξικά. Όπως ήταν λοιπόν αναμενόμενο με το πέρασμα των χρόνων, το δημητριακό ξεχάστηκε, ενώ οι μετέπειτα γενιές δεν έμαθαν καν την ύπαρξή του. Οι Έλληνες στερήθηκαν έτσι για πολλά χρόνια ένα πολύτιμο αγαθό, το οποίο βέβαια άλλες χώρες συνέχιζαν να καλλιεργούν και να απολαμβάνουν. Πολλές θεωρίες συνωμοσίας έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί γύρω από αυτή την εξαφάνιση. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι πως το δημητριακό τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει αργά και σταθερά να επανέρχεται στη χώρα, ενώ το μόνο που μένει είναι να εξοικειωθούμε μαζί του και να αρχίσουμε να το χρησιμοποιούμε.Γιατί οι αρχαίοι ημών πρόγονοι ήταν τόσο έξυπνοι; Η απάντηση για πολλούς είναι μια και στηρίζεται στις αρχές που έθεσε ο πατέρας της Ιατρικής ο Ιπποκράτης, που έλεγε «νους υγιής εν σώματι υγιεί» και «φάρμακο σου είναι η τροφή σου».

Στηριζόμενη σε αυτές τις ρήσεις, η κ. Δήμητρα Τυλλιανάκη, χειρουργός οδοντίατρος, αν και ξεκίνησε από την κλασική ιατρική, στην πορεία ασχολήθηκε και με την ομοιοπαθητική αλλά και τη διεξοδική μελέτη των διατροφικών συνηθειών στις εποχές του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα.

Ο λόγος που το έκανε ήταν για να απαντήσει σε ένα ερώτημα που τη βασάνιζε έντονα. «Γιατί παρά την εξέλιξη της επιστήμης θερίζουν οι ασθένειες; Ο καρκίνος, τα καρδιοεγκεφαλικά και τα αυτοάνοσα νοσήματα;» Ψάχνοντας τις απαντήσεις άρχισε να αμφισβητεί τη θεραπεία μόνο με φάρμακα και στάθηκε στην ολιστική αντιμετώπιση του ανθρώπου. Μάλιστα η ίδια αν και μαραθωνοδρόμος, διαπίστωσε ότι παρά τον υγιεινό τρόπο ζωής της, έκανε και λάθη, που δε γνώριζε.

Ένα από αυτά... κατανάλωνε ψωμί και μακαρόνια, κατανάλωνε δηλαδή σιτάρι. Και τί το «κακό» έχει το σιτάρι; Γλουτένη. Μια ουσία που βρίσκεται παντού στη σύγχρονη διατροφή και κρατάει σε «υπνηλία» τον εγκέφαλο. Οι αρχαίοι, σιτάρι δεν έβαζαν στο στόμα τους. Διότι δεν υπήρχε. Καλλιεργούσαν το δημητριακό Ζέα, πλούσιο σε μαγνήσιο που θεωρείται η τροφή του εγκεφάλου.

«Πριν ασχοληθώ με τη μελέτη της Ιπποκράτειας διατροφής, νόμιζα ότι έκανα καλή διατροφή, αλλά δεν έκανα. Κατανάλωνα ψωμί και μακαρόνια. Όπως διαπίστωσα στη συνέχεια, στην αρχαιότητα δεν έτρωγαν στάρι. Υπήρχε ένα δημητριακό το «Ζέα» το οποίο είναι πλούσιο σε μαγνήσιο, «τροφή» του εγκεφάλου. Για αυτό και οι προγονοί μας ήταν έξυπνοι. Υπάρχει μεγάλη πιθανότατα αυτό να οφείλεται στο ότι δεν έτρωγαν στάρι που έχει γλουτένη, ουσία που συγκολλάει τις νευρικές απολήξεις και δεν αφήνει τον εγκέφαλο να σκεφτεί ελεύθερα και να δημιουργήσει.

Μια άλλη ουσία που έχει το συγκεκριμένο δημητριακό είναι το αμινοξύ Λυσίνη το οποίο ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει ελάχιστη γλουτένη».

Η κ. Τυλλιανάκη ζυμώνει το ψωμί της με Ζέα και φτιάχνει και τα μακαρόνια της από το ίδιο δημητριακό. Είναι σούπερ τροφή και δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να χορτάσει ο οργανισμός. Η καλλιέργεια του απαγορεύτηκε στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Καλλιεργούνταν στην Ελλάδα και απαγορεύτηκε αιφνιδιαστικά - άγνωστο γιατί. Το έχουν οι Γερμανοί και το εξάγουν. Είναι πανάκριβο κοστίζει 6,5 ευρώ το κιλό!»

Η ίδια συνιστά στους καταναλωτές να καταναλώνουν τροφές που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία, διότι όλες οι βιταμίνες βρίσκονται στον φλοιό.

«Βγάζουν το φλοιό των τροφίμων και στη συνέχεια οι βιταμίνες γίνονται συμπληρώματα διατροφής».

Όσον αφορά στην κατανάλωση κρέατος αυτή ήταν ελάχιστη και μόνο όταν το άτομο ήταν υγιές. Όταν υπήρχε κάποια ασθένεια δεν καταναλωνόταν κρέας.

Τι είναι η Ζέα; Το αρχαιότερο ίσως δημητριακό και βασικό συστατικό της διατροφής των αρχαίων. Αναφέρεται και ως Ζειά, βρίζα, όλυρα, Emmer και ορισμένες φορές συγχέεται με το ασπροσίτι (γερμαν. Dinkel), ή τη Σίκαλη, ή ακόμα και με το καλαμπόκι, μια και η λέξη Zea (Zea mais) είναι η επιστημονική ονομασία του αραβοσίτου.

Η θρεπτική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη, άλλωστε δεν είναι τυχαίο που η ετυμολογία της λέξης “ζείδωρος” (αυτός που δωρίζει ζωή) προέρχεται απο αυτό το δημητριακό. Αυτό άλλωστε είναι και το κύριο ζητούμενο της “βελτίωσης” των σιτηρών.

Ζει (ζειαί (πληθυντικός του ζειά)) + δώρος (δώρον) [Λεξικό της Νέας Ελληνικής Γλώσσας/ Γεώργιος Δ. Μπαμπινιώτης, Αθήνα, Κέντρο Λεξικολογίας, 1998].

(Ζειά + δωρέομαι) δωρούμενος (δίδων, παράγων) ζειάς [Λεξικόν Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης/ Ιωάννου Δρ. Σταματάκου, Αθήνα, Βιβλιοπρομηθευτική, 1994].

Μετά απο μακρόχρονη λησμονιά, οι νεότεροι επιστήμονες το “ανακάλυψαν” ξανά και κυρίως μετά τις έρευνες του Άγγλου Allen. Η ζέα είναι δημητριακό που περιέχει 40% μαγνήσιο επιπλέον των άλλων δημητριακών. Το συστατικό αυτό βοηθά στην αντιμετώπιση των κραμπών που εμφανίζονται συνήθως μετά απο πολύωρη ποδηλασία. Είναι σημαντική οχι μόνο για τις ίνες και τα μέταλλα που περιέχει αλλά κυρίως για το μαγνήσιο που ενεργοποιεί τις ενζυματικές διαδικασίες του μεταβολισμού. Αποκαλείται μαγνήτης της Ζωής. Το ποσοστό του αμινοξέος λυσίνη (Lycin) που περιέχει είναι το συστατικό των πρωτεϊνών που αυξάνει την πεπτικότητα τους, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και είναι το βασικό στοιχείο στην βιοχημική λειτουργία του εγκεφάλου.


Βοηθάει στην απορρόφηση θρεπτικών συστατικών (Ca, Mg κ.α.).

Καταστέλλει τις φλεγμονές που χρονίζουν στον οργανισμό και καταστρέφουν τα υγιή κύτταρα.

Καταστέλλει τα ένζυμα του καρκινικού κυττάρου (εμποδίζει την ανάπτυξη και μετάσταση του καρκίνου).

Ο Γαληνός (γιατρός κατά τον 2ο αι. π.Χ.) αναφέρει την όλυρα ως το τρίτο σε θρεπτική αξία δημητριακό μετά το κριθάρι και το σιτάρι, ενώ όπως μας πληροφορεί ο Διοσκουρίδης (1ος αι. μ.Χ.) στην εποχή του ήταν διαδεδομένη μια πανάρχαια συνήθεια των Ελλήνων και των Ρωμαίων: η μίξη χονδροαλεσμένων κόκκων ζέας και σιταριού, που λεγόταν “κρίμνον”, και το οποίο ήταν ένα παχύρρευστο θρεπτικό ρόφημα που ονομαζόταν “πολτός” (χυλός).

Η Ζέα εξαφανίστηκε “μυστηριωδώς” απο τη διατροφή μας. Το 1928 η καλλιέργειά  της άρχισε να απαγορεύεται σταδιακά και μέχρι το 1932 καταργήθηκε τελείως στην Ελλάδα. Η λέξη Ζειά, Ζέα κτλ εξαφανίστηκε ακόμα και απο τα λεξικά. Η Ζέα υποβιβάστηκε σε ζωοτροφή. Οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Το γιατί παραμένει αδιευκρίνιστο. Το σιτάρι είναι πιο ανταποδοτική καλλιέργεια, αλλά λιγότερο ωφέλιμο για τον οργανισμό.  Ήταν η εισαγωγή των αλεύρων σίτου; Ήταν το οικονομικό συμφέρον ή κάτι πιο πολύπλοκο; Στα λεξικά (ελληνικά) ακόμα και σήμερα υπάρχει ως ζωοτροφή.

Αλλά ας το πάρουμε απο την αρχή.

Η ΖΕΑ ( Triticum dicoccum ) είναι ένα απο τα αρχαιότερα δημητριακά που είναι γνωστά στον άνθρωπο.

Δείγματα του βρέθηκαν σε ανασκαφές προϊστορικών οικισμών σε όλο τον Ελληνικό χώρο με παλαιότερο αυτό της Μικράς Ασίας που χρονολογείται 12000 έτη π.Χ.

Ήταν ένα απο τα πρώτα δημητριακά που “εξημέρωσε” ο άνθρωπος και βασικό καλλιεργήσιμο είδος της πρώιμης γεωργίας της Εύφορης Ημισελήνου (Fertile Crescent), δηλαδή της Παλαιστίνης, της Συρίας, του Ευφράτη και του Τίγρη ως τον Περσικό κόλπο. Δείγματα της εκμετάλλευσής του που χρονολογούνται 10.000 χρόνια πριν, έχουν βρεθεί και στην Βόρεια Αφρική.

Ο Όμηρος αναφέρεται στην καλλιέργεια της ζέας στην Λακωνική πεδιάδα “πυροί τε ζειαί τ’ ήδ’ εύρυφανές κρί λευκόν”.

Δέσποζε μέχρι τις αρχές των ιστορικών χρόνων μεταξύ των δημητριακών. Με το πέρασμα του χρόνου επιλέχθηκαν πιο αποδοτικές και πιο εύκολες καλλιέργειες δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Έτσι η καλλιέργεια της Ζέας είχε σχεδόν εξαφανισθεί Για χιλιάδες χρόνια παρέμενε το κυριότερο δημητριακό της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Μετέπειτα αντικαταστάθηκε απο το Triticum turgidum (Durum) το οποίο πιθανά να δημιουργήθηκε απο το Triticum dicoccum με μετάλλαξη. Οι αγρότες προτίμησαν το νέο αυτό δημητριακό λόγω του ότι ο σπόρος αποχωριζόταν απο το φλοιό με μεγαλύτερη ευκολία. Το δημητριακό Triticum dicoccum ή αλλιώς Emmer ή aja όπως ονομάζεται στην Αφρική, έφτασε στην Αιθιοπία πριν απο 5.000 ή και περισσότερα χρόνια και έχει επιζήσει μέχρι τις μέρες μας. Έχει επιζήσει επίσης σε μικρής κλίμακας παραγωγή και στην (πάλαι ποτέ) Γιουγκοσλαβία, Ινδία, Τουρκία, Γερμανία (Βαυαρία), Γαλλία και αλλού.

Αναφορά στην Παλαιά Διαθήκη: “31 Εκτυπήθησαν δέ το λινάριον και η κρίθη διότι η κρίθη ήτο σταχυωμένη, και το λινάριον καλαμωμένον 32 ο σίτος όμως και η ζέα δεν εκτυπήθησαν, διότι ήσαν όψιμα”. [Έξοδος 9: 31, 32].

Απο βρίζα (όλυρα στο αρχαίο κείμενο) παρασκευαζόταν ψωμί, σε μέρες πείνας, καθώς ήταν είδος σιτηρού δεύτερης σειράς. Αυτό συνέβη κατά την έβδομη πληγή της Αιγύπτου. [Ησαΐας 28:25] Χρησίμευε και ως τροφή των αλόγων, όταν ακόμα δεν είχε ωριμάσει.

Μπορεί την ζέα να την χρησιμοποιούσαν ως τροφή για τα άλογα, αλλά για τους Ρωμαίους ήταν τροφή εκστρατείας. Κατά την Ομηρική εποχή πιθανολογείται ότι η Ζέα χρησιμοποιείτο ως ζωοτροφή. Ο Ηρόδοτος (5ος αι. π.Χ.) αναφέρει ότι οι Αιγύπτιοι παρασκεύαζαν ψωμί αποκλειστικά απο ζέα και περιφρονούσαν το σιτάρι και το κριθάρι. Ο Θεόφραστος (4ος αι. π.Χ.) διακρίνει σαφώς τη ζέα απο την όλυρα, χαρακτηρίζοντας την πρώτη ως το πλέον αποδοτικότερο μεταξύ πολλών άλλων δημητριακών. Σύμφωνα, με τον Πλίνιο τον Πρεσβύτερο και τον Διονύσιο τον Αλικαρνασσέα, η ζειά (όλυρα) είχε καλλιεργηθεί αποκλειστικά ως το μοναδικό δημητριακό απο τους πρώτους Ρωμαίους στην αρχή της ιστορίας τους και αυτό αποδεικνύεται και απο τη χρησιμοποίηση τους σε όλες τις θρησκευτικές τελετές τους.

vatolakkiotis
pestanea

ΤΕΛΟΣ Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ. ΑΠΟ ΤΟ 2014 ΘΑ ΜΑΣ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΓΙΑ ΠΛΑΚΑ


Γράφει ο Κούρκουλος

Αν δεν τους "πάρετε και τους σηκώσετε", θα σας πάρουν ακόμη και τα όργανα του κορμιού σας αυτοί...

Τέλος στο καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας μπαίνει μετά από
απαίτηση της τρόικας και τη συμφωνία της κυβέρνησης. Από το 2014 τα σπίτια των οφειλετών θα βγαίνουν σε πλειστηριασμό σε περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες εξόφλησης των δανειακώντου υποχρεώσεων.



Αφού δηλαδή στραγγάλισαν την ελληνική κοινωνία με απανωτά και εξοντωτικά οικονομικά μέτρα και οδήγησαν την πλειονότητα των Ελλήνων στη φτώχεια και την ανεργία τώρα επιτρέπουν στα «αρπακτικά» να τους πάρουν και τα σπίτια.


Η αρχή γίνεται με το νόμο που κατατέθηκε στη Βουλή από την κυβέρνηση περί ρύθμισης των χρεών των ενήμερων δανειοληπτών. Το υπουργείο Ανάπτυξης και η κυβέρνηση γενικότερα επιχειρούν να παρουσιάσουν τον νόμο αυτό ως «διευκόλυνση» των οφειλετών, που είναι συνεπείς, αλλά η ουσία κρύβεται στις τροποποιήσεις του νόμου 3869/2010 (γνωστού και ως Νόμου Κατσέλη), ο οποίος προστάτευε την πρώτη κατοικία. Αυτός ο νόμος σύντομα θα αποτελεί παρελθόν.

Η τρόικα έχει θέσει τη συγκεκριμένη αξίωση εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ με την άφιξη της στην Αθήνα θα συζητηθεί εκ νέου το θέμα των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας. Το διεστραμμένο επιχείρημα που προβάλλουν είναι (αυτό άλλωστε επικαλούνται οι τράπεζες και όλοι όσοι συμμετέχουν στο κύκλωμα υφαρπαγής της περιουσίας των Ελλήνων) πως οι δανειολήπτες «καλύπτονται» πίσω από την προστασία της πρώτης κατοικίας και δεν πληρώνουν τις δόσεις των δανείων τους.

Οι άνθρωποι δεν έχουν να φάνε, είναι άνεργοι και κυβέρνηση τους εκβιάζει πώς θα τους βγάλει το σπίτι στο σφυρί. Αυτό είναι το κοινωνικό κράτος του κ. Σαμαρά και οι πρόνοια για τους πολίτες της Ελλάδας.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα έχουν αποφασίσει κυβέρνηση και τρόικα η πρώτη κατοικία θα εξακολουθήσει να είναι προστατευμένη μέχρι το τέλος του 2013. Από τις αρχές του 2014 όποιος έχει οφειλές για στεγαστικό δάνειο που έλαβε θα δέχεται στο σπίτι του τον κλητήρα με την επίδοση του φύλλου πλειστηριασμού. Η κυβέρνηση ίσως δώσει μία τελευταία ευκαιρία (επειδή συμπονεί τους Έλληνες) στους δανειολήπτες να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε ένα χρονικό διάστημα που δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Το σχέδιο προχωράει όπως ακριβώς το είχαν σχεδιάσει. Στην αρχή κόψανε μισθούς και συντάξεις, διέλυσαν το κοινωνικό κράτος και το κράτος πρόνοιας, άρχισαν τις κατασχέσεις για οφειλές προς το Δημόσιο αφού κανείς δεν έχει να πληρώσει και τώρα απλώνουν τα πλοκάμια τους στην πρώτη κατοικία.

Κυβέρνηση και τρόικα παραδίδουν βορά στα «αρπακτικά», εγχώρια και διεθνή, την περιουσία των Ελλήνων. Και ακόμη το σχέδιο δεν έχει ολοκληρωθεί…

Της κακομοίρας στη Βουλή! «Βγάλε τον σκασμό μωρή!» – «Άϊ σιχτίρ από δω!»

kakomoirasΜόνο στα χέρια που δεν ήρθαν σήμερα στη Ολομέλεια της Βουλής οι βουλευτίνες της Νέας Δημοκρατίας με την βουλευτίνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων Ραχήλ Μακρή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του Πολυνομοσχεδίου…
Εκνευρισμένος από τις φωνές και τις διακοπές της Ραχήλ Μακρή ο Ιορδάνης Τζαμτζής της Νέας Δημοκρατίας έβρισε τη συνάδελφό του.
«Βγάλε το σκασμό, μωρή!» φώναξε ο Ιορδάνης Τζαμτζής στη βουλευτίνα.
«Κυρία Μακρή αναγκαστώ να σας ανακαλέσω στην τάξη!» είπε ο Γιάννης Τραγάκης στην προσπάθειά του να σταματήσει τη βουλευτίνα.
«Άϊ σιχτίρ από δω!» είπε και η Μαρία Αντωνίου της Νέας Δημοκρατίας στην Ραχήλ Μακρή συμπληρώνοντας το παζλ των ύβρεων.
Αφορμή, σύμφωνα με το zougla.gr, για όλα στάθηκε η αίτηση αντισυνταγματικότητας που έθεσαν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με τη βουλευτίνα τους Χρυσούλα Γιαταγάνα να επικαλείται την Έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία υπάρχουν αντισυνταγματικά άρθρα στο νομοσχέδιο.

Η πρώην πρώτη κυρία της Γαλλίας σε καυτές πόζες..

Η Κάρλα Μπρούνι αρκετά πριν γνωρίσει τον Νικολά Σαρκοζί και γίνει πρώτη κυρία της Γαλλίας, ήταν ενα πασίγνωστο μοντέλο. Απολαύστε την Ιταλίδα σε καυτές και γυμνές φωτογραφίσεις..

Γιατί ο αθλητισμός έχει και τις κακές στιγμές του..

Γιατί ο αθλητισμός έχει και τις κακές στιγμές του.. - Κεντρική Εικόνα
Ο αθλητισμός έχει και την αστεία πλευρά του. Τρανό παράδειγμα το βίντεο που ακολουθεί και δείχνει αθλητές και όχι μόνο σε ανεπανάληπτες γκάφες, που προσφέρουν άφθονο γέλιο...

42ο Φεστιβάλ Ολύμπου με τους Locomondo (Φωτορεπορτάζ) pieriaicons











ΑΠΟ ΤΟ ΑΙΓΙΝΙΟ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΦΕΤΙΝΟ 39ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ Ν.Σ. ΠΕΡΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ




            Το Σάββατο 20 Ιούλη και ώρα 8μμ θα ξεκινήσει η πρώτη φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ στο νομό Πιερίας από το Πολύκεντρο Αιγινίου.
            Καλούμε τη νεολαία της βόρειας Πιερίας τους ανέργους τους μαθητές τους εργαζόμενους της περιοχής να έρθουν και να ακούσουν την πρόταση της ΚΝΕ που δίνει διέξοδο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η νεολαία της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
            Δε διαλέξαμε τυχαία τον στίχο-κάλεσμα του Μπρεχτ «άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη» για σύνθημα του 39ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», αυτός ο κόσμος, αυτή η κοινωνία πρέπει να αλλάξει, είναι ανάγκη να αλλάξει. Για να βρει ο άνεργος μεροκάματο, για να σταματήσει να τρέμει το φυλλοκάρδι του ανασφάλιστου, για να είναι η δουλειά δικαίωμα για όλους κι όχι «ευκαιρία» με το πιστόλι στον κρόταφο, για να ‘χει ο νέος μέλλον, για να κοπεί το χέρι όσων ετοιμάζονται να στείλουν σε νέους πολέμους τους λαούς για να αυγαταίνουν τα κέρδη τους. Πρέπει να ‘ρθουν τα πάνω-κάτω. Τα μπαλώματα δεν καλύπτουν τη βρώμα και τη δυσωδία του καπιταλιστικού συστήματος, της εξουσίας των μονοπωλίων που έχει σαπίσει, που όσο θα υπάρχει, πριν σαρωθεί από την εργατική τάξη και το λαό, θα γεννάει κρίσεις, φτώχεια, καταστολή, σκοταδισμό και φασίστες, ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και μακελειά για τους λαούς.
Αυτός ο κόσμος, όχι μόνο πρέπει να αλλάξει, αλλά και μπορεί να αλλάξει. Με την εργατική τάξη και το λαό, με τη νεολαία των εργατικών-λαϊκών οικογενειών, μπροστάρηδες και πρωταγωνιστές στον αγώνα για τα σύγχρονα δικαιώματα και τις ανάγκες τους, για τη δική τους εξουσία και οικονομία. Έτσι βρίσκει πάντα το δρόμο της η ανάγκη των λαών για καλύτερη ζωή, για απαλλαγή από τους εκμεταλλευτές. Έτσι γινόταν πάντα «η ανάγκη Ιστορία». Αυτός ο αγώνας των λαών που βγαίνουν στο προσκήνιο και συντρίβουν την αντίσταση των εκμεταλλευτών τους, ήταν, είναι και θα είναι η ακατανίκητη δύναμη που γυρίζει τον τροχό της ιστορίας.
Κυρίως όμως διαλέξαμε αυτό το σύνθημα γιατί οι κομμουνιστές ξέρουμε και πώς αλλάζει ο κόσμος αυτός. Αυτό το δρόμο, που με μεγαλύτερη ακρίβεια και επάρκεια ανέδειξε το Κόμμα μας και με το νέο Πρόγραμμά του που ψήφισε στο 19ο Συνέδριο τον περασμένο Απρίλη, θέλουμε να φωτίσουμε και μέσα από τα Φεστιβάλ μας. Αυτόν το δρόμο με τις μεγάλες απαιτήσεις του, βάδισε το Κόμμα μας από την ίδρυση του πριν 95 χρόνια αλλά και η ΚΝΕ που φέτος συμπληρώνει τα 45 χρόνια ζωής και δράσης στο πλευρό του ΚΚΕ. Γι’ αυτό και σήμερα είμαστε πιο ώριμοι, πιο ικανοί να φωτίσουμε τη διέξοδο για την εργατική τάξη και τα παιδιά της, το δρόμο της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων, της οικοδόμησης της νέας κοινωνίας, του σοσιαλισμού. Αυτά συζητάμε και στο φετινό μας Φεστιβάλ, με τους χιλιάδες επισκέπτες που θα περάσουν από τις εκδηλώσεις του σε όλη την Πιερία, σε όλες τις γωνιές της Ελλάδας.
           

Αναλυτικά το πρόγραμμα των φεστιβαλικών δραστηριοτήτων της ΚΝΕ που θα πραγματοποιηθούν στο νομό Πιερίας:
Þ   Πολύκεντρο Αιγινίου, Σάββατο 20/7 και ώρα 8:00μμ
Þ   Πάρκο Λιτοχώρου, Σάββατο 27/7 και ώρα 8:00μμ
Αμφιθέατρο Πάρκου Κατερίνης, Παρασκευή  9 και Σάββατο 10 Αυγούστου, 

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΩΝΙΑ ΠΙΕΡΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΒΑΦΕΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ




Αγαπητέ κε Τσιμπονίδη.

Εδώ και ένα χρόνο που υπάρχει ο Συνεταιρισμός, δηλ. τους τελευταίους δυο χειμώνες, η πρόσβαση στο κεντρικό κτήμα όπου γίνονται σχεδόν όλες οι συναντήσεις, ημερίδες, ενημερώσεις, νέες γνωριμίες αγροτών με το συγκεκριμένο προϊόν και ανταλλαγές απόψεων, σεμινάρια φυτοπροστατευτικών μεθόδων, είναι κυριολεκτικά αδύνατη λόγο του [ανύπαρκτου]δρόμου. Κάθε φορά που θα έχουμε μια βροχόπτωση, μικρή η μεγάλη δεν έχει σημασία, δεν περνάει τίποτε αυτοκινούμενο εκτός από… τρακτέρ. Παρακαλέσαμε επανειλημμένως τις Δημοτικές αρχές για να ρίξουν λίγη άσφαλτο ΜΟΝΟ για 150 μέτρα, αλλά στου κουφού την πόρτα!!!!!Είναι δε παράλογο όταν σε απόσταση του ενός χιλιομέτρου εργάζονται τα συνεργεία του Δήμου στην Νέα Παραλία στην περιοχή της Καλλιθέας, να μην φέρουν μερικά φορτηγά με χαλίκι και λίγη άσφαλτο. Νομίζω ότι πλέον φτάσαμε στα όρια της εμπάθειας. Δεν ξέρω τι άλλο να υποθέσω. Σας ευχαριστώ πολύ για την φιλοξενία.

Βαφείδης Κωστας Πρόεδρος του Συν/μου Α.Σ.Π.Α. Αρωνια Πιερίας.

8 παράγοντες για τους οποίους σε προτιμούν τα κουνούπια

Ποιοι είναι εκείνοι οι παράγοντες που σας κάνουν ελκυστικούς για τα κουνούπια. Η λίστα που ακολουθεί θα σας βοηθήσει να τα αποφύγετε.
Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί σας λατρεύουν τα κουνούπια; Γιατί επιλέγουν εσάς και όχι κάποιον άλλο για να ”επιτεθούν”; Υπάρχουν συγκεκριμένοι παράγοντες που σας κάνουν ελκυστικότερη επιλογή και πόλο έλξης των ενοχλητικών εντόμων.

Η ομάδα αίματος

Πρώτα από όλα ο τύπος αίματος είναι ο βασικός παράγοντας που κάνει τα κουνούπια να δείξουν την προτίμησή τους. Μία μελέτη, σε ελεγχόμενο περιβάλλον, έδειξε πως τα κουνούπια ”επισκέφθηκαν” περισσότερο άτομα με ομάδα αίματος 0. Ακολουθεί η ομάδα αίματος Α και η ομάδα Β.

Επιπλέον, με βάση άλλα γονίδια, περίπου το 85% των ανθρώπων που εκκρίνουν ένα χημικό σήμα μέσω του δέρματός τους που δείχνει τον τύπο του αίματος είναι επίσης περισσότερο ελκυστικοί σε σχέση με το 15% που δεν το κάνει.

Το διοξείδιο του άνθρακα

Η μυρωδιά του διοξειδίου του άνθρακα, που προέρχεται από την αναπνοή, ”τραβά” τα κουνούπια σα μαγνήτης. Έτσι, όσοι εκπνέουν μεγαλύτερη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα, συνήθως άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, προτιμώνται.

Άσκηση και Μεταβολισμός

Τα κουνούπια εντοπίζουν θύματα, μυρίζοντας το γαλακτικό οξύ, το ουρικό οξύ, την αμμωνία και άλλες ουσίες που αποβάλλονται μέσω του ιδρώτα. Κατά τη διάρκεια άσκησης η συγκέντρωση αυτών των ουσιών είναι μεγαλύτερη με αποτέλεσμα τα κουνούπια να δείχνουν την προτίμησή τους.

Η θερμοκρασία του σώματός μας αποτελεί πόλο έλξης για τα κουνούπια. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι προτιμούν τις πιο θερμές περιοχές του σώματος όπως το κεφάλι, το λαιμό, τα πόδια και τους αστραγάλους.

Τα βακτήρια του δέρματος

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι συγκεκριμένα είδη και ο όγκος των βακτηρίων, που φυσιολογικά ζουν στο ανθρώπινο δέρμα, επηρεάζουν την ελκυστικότητα μας. Σε μια μελέτη του 2011 επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κάποιοι τύποι βακτηρίων είναι οι αγαπημένοι των κουνουπιών.

Η κατανάλωση μπύρας

Ήπιατε μπύρα; Τότε προετοιμαστείτε για επιδρομή κουνουπιών, καθώς το συγκεκριμένο ποτό αυξάνει την ποσότητα της αιθανόλης που εκκρίνεται μέσω του ιδρώτα και αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος.

Η εγκυμοσύνη

Διάφορες μελέτες έχουν δείξει πως οι έγκυες έχουν την ατυχία να προσελκύουν τα διπλάσια τσιμπήματα από τους υπόλοιπους λόγω δύο παραγόντων. Εκπνέουν 21% περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα και η θερμοκρασία του σώματός τους είναι πιο υψηλή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Το χρώμα των ρούχων

Ακούγεται παράλογο, όμως τα κουνούπια ξέρουν κι από χρωματικούς συνδυασμούς. Έτσι επιλέγουν τις σκούρες αποχρώσεις, με προτίμηση στο μαύρο, το σκούρο μπλε ή το κόκκινο.

Φυσικά απωθητικά

Μερικοί ερευνητές έχουν αρχίσει να εξετάζουν τους λόγους για τους οποίους μια μειοψηφία φαίνεται να προσελκύει σπάνια τα κουνούπια με την ελπίδα αυτό να βοηθήσει τη δημιουργία της επόμενης γενιάς εντομοαπωθητικών.
otherside.gr

Σοκάρει η καταγγελία 22χρονης αναγνώστριας - "Έπεσα θύμα βιασμού από το νέο σιρόπι" σε club της Χαλκιδικής


Παίρνω το θάρρος να "εξομολογηθώ" την περιπέτεια που έζησα το περασμένο Σάββατο, εγώ και μια φίλη μου, σε νυχτερινό club στην στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, για πρώτη φορά, και ...μετά από πολύ σκέψη, για να προσπαθήσω μέσα από τη σελίδα σας, να αφυπνίσω με τον καλύτερα δυνατό τρόπο, νέες κοπέλες που βγαίνουν στα νυχτερινά μαγαζιά και μπορούν να πάθουν ότι εμείς, δυο κοπέλες 22 και 19 ετών. 

Το μαρτύριο μας ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο σε νυχτερινό κλαμπ στην Καλλιθέα Χαλκιδικής, όταν βρεθήκαμε σε ένα μαγαζί για να διασκεδάσουμε. Κατά τις 2 τη νύχτα από διπλανή παρέα, μας προσέγγισαν 3 άντρες περίπου 30 ετών, όπου μας συστήθηκαν και άρχισαν να μας φλερτάρουν.


Η παρέα τους ήταν φιλική, και δεν έδειξαν δείγματα "κανιβαλισμού" ή κακών προθέσεων.
Κατά τις 3.30 και εγώ αλλά και η φίλη μου, αρχίσαμε να έχουμε συμπτώματα συμπτώματα ζάλης, ενώ ζητήσαμε τον λογαριασμό για να επιστρέψουμε στα σπίτια μας.
Όμως λόγω της αδυναμίας μας, ο ένας από τη παρέα των 3 αντρών, μας είπε πως καλό θα είναι να μην οδηγήσω και να μας πάνε οι ίδιοι στο σπίτι. Δεν ξέρω πως είπαμε το "ναι" και από εκεί και πέρα δεν θυμάμαι ούτε εγώ, αλλά ούτε και η φίλη μου τι ακριβώς συνέβηκε. Στις 8 το πρωί, βρεθήκαμε σε μια παραλία, κοντά στο μαγαζί που ήμασταν, μόνες, χωρίς τα εσώρουχά μας και με σημάδια κακοποιήσης. Μάλιστα, η φίλη μου, διαπίστωσε πως είχε ξεραμένο σπέρμα στο πρόσωπο, τη κοιλιά της αλλά και στα γεννητικά της όργανα. Δεν είχαμε, αμυχές, σημάδια βιασμού με βάναυσο τρόπο ή κάτι που να προδίδει πως είχαμε αντισταθεί. Μάλιστα η φίλη μου, με τον φόβο της ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης αγόρασε το χάπι της επόμενης μέρας, το οποίο ήπια και εγώ.
Δεν καταγγείλαμε το γεγονός, αφού πραγματικά το κενό είναι τεράστιο αφού νιώσαμε την αδυναμία έως τη στιγμή που ξυπνήσαμε από τον έντονο ήλιο στις ξαπλώστρες παραλίας.
Κάναμε και οι δυο αιματολογικές εξετάσεις για όλα, οι πρώτες εξετάσεις έδειξαν οτι δεν έχουμε τίποτα (ηπατίτιδα, κα) ενώ περιμένουμε και για τον ιό του HIV.

Ευελπιστούμε μέσα από αυτή την επιστολή μας, να διαδοθεί η περιπέτειά μας, και όσες κοπέλες υποψιαστούν οτιδήποτε περίεργο από άντρες που φλερτάρουν, να καλέσουν αμέσως την αστυνομία, για να τους ελέγξουν. Σας εκλιπαρούμε να μην δώσετε σε καμία περίπτωση τα στοιχεία μας και να μας προφυλάξετε αφού πραγματικά ζούμε από το πουθενά κάτι αδιανόητο και πολύ βαρύ ως γυναίκες. Δεν είχαμε δώσει ποτέ δικαίωμα και δεν θέλουμε να διασυρθούμε και άλλο μετά από αυτή τη περιπέτειά μας. Σας παρακαλούμε όπως το αναρτήσετε αυτούσιο, και να προσπαθήσετε να το διαδώσετε μέσα από τις σελίδες σας στα κοινωνικά δίκτυα, για να προφυλαχθούν όσο περισσότερο νέες κοπέλες σαν εμάς.

Αναγνώστρια

ΔΕΙΤΕ ΠΙΟ ΚΑΤΩ ΤΙ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟ ΝΕΟ ΣΙΡΟΠΙ ΒΙΑΣΜΟΥ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ

Προβληματισμό έχει προκαλέσει στις Αρχές το περιστατικό εντοπισμού στη Θεσσαλονίκη ατόμου που είχε μαζί του το λεγόμενο σιρόπι του βιασμού, δηλαδή υγρό που περιέχει την ουσία GBL, η οποία χρησιμοποιείται σε άλλες χώρες από επίδοξους βιαστές.

Πρόκειται για ένα άχρωμο και άοσμο υγρό, το οποίο δεν γίνεται αντιληπτό ούτε σε ένα ποτήρι με καθαρό νερό, προκαλεί ζάλη, αναστολή των αντιστάσεων και προσωρινή απώλεια μνήμης. Και το χειρότερο, κυκλοφορεί νόμιμα στην αγορά, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της Αστυνομίας, χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό εξαρτημάτων αυτοκινήτων και δεν περιλαμβάνεται στον πίνακα απαγορευμένων ουσιών η κατοχή των οποίων διώκεται ποινικά. «Οταν μπαίνει στον ανθρώπινο οργανισμό, μεταβολίζεται σε άλλη ουσία, που είναι απαγορευμένη. Ωστόσο η κατοχή του υλικού είναι δύσκολο να διωχθεί ποινικά», υποστηρίζει στέλεχος της Δίωξης Ναρκωτικών. «Ο συλληφθείς, πλην της GBL, είχε επάνω του και άλλα ναρκωτικά, οπότε παραπέμφθηκε στη Δικαιοσύνη. Ωστόσο, από τη στιγμή που μπήκε στην αγορά, ακόμη άγνωστο σε πιο βαθμό, θα πρέπει να κινήσουμε τη διαδικασία για την ένταξή της στον κατάλογο απαγορευμένων ουσιών. Εχουν υπάρξει καταγγελίες από γυναίκες ότι έχουν βιαστεί αφότου κάποιος τους έριξε κάτι στο ποτό. Μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι οι βιαστές χρησιμοποιούσαν κυρίως χάπια έκσταση», αναφέρει αστυνομικός.

Συνέπειες

Το περιστατικό ωστόσο προκαλεί προβληματισμούς και σε άλλο επίπεδο, καθώς αντικατοπτρίζει μια αυξανόμενη τάση στην αγορά των ναρκωτικών, η οποία σχετίζεται με την οικονομική κρίση. Αυτή είναι η αναζήτηση νέων φθηνών συνθετικών υλικών, η κατανάλωση των οποίων προκαλεί παρόμοια αποτελέσματα με τη χρήση γνωστών ναρκωτικών. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως η υψηλή τιμή των συμβατικών ναρκωτικών, αυξάνουν αυτή την τάση. Πέραν της χαμηλής τους τιμής και της δυσκολίας εντοπισμού, οι ουσίες αυτές προκαλούν παράπλευρες ζημιές στον οργανισμό του χρήστη, πολλές από τις οποίες είναι ακόμα άγνωστες. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το χημικό ναρκωτικό σίσα, το οποίο φτιάχνεται από μπαταρίες αυτοκινήτων και άλλα χημικά υλικά. Εχει κατακλύσει τις πιάτσες της Αθήνας λόγω της ιδιαίτερα χαμηλής του τιμής. Οι συνέπειες που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό είναι καταστροφικές και οδηγεί πολύ γρήγορα στον θάνατο.

Οπως λένε αστυνομικοί, ο πόλεμος κατά των ναρκωτικών περιπλέκεται. «Αυτές οι ουσίες δεν ακολουθούν τους γνωστούς δρόμους των ναρκωτικών. Μπορούν να κατασκευαστούν οπουδήποτε, στην κουζίνα ενός σπιτιού, εάν το άτομο που το φτιάχνει έχει βασικές γνώσεις χημείας», αναφέρει παλαιό στέλεχος της Δίωξης. Σειρά νέων παραλλαγών ναρκωτικών, με λίγο διαφορετική μοριακή δομή αλλά παρόμοιες επιπτώσεις στον οργανισμό, προστίθεται κάθε χρόνο στα ναρκωτικά που κυκλοφορούν στην αγορά.

Εκτός από τις πιάτσες ναρκωτικών σε υποβαθμισμένες περιοχές του κέντρου της Αθήνας και σε στέκια των αστικών περιοχών, αυτή την περίοδο αγορές έχουν ανοίξει, όπως κάθε χρόνο, στα τουριστικά θέρετρα όπου κάθε καλοκαίρι παρατηρείται εισαγωγή ναρκωτικών. «Εκεί δεν υπάρχουν πολλοί πειραματισμοί, οι δράστες προσπαθούν να βγάλουν πολλά χρήματα σε μικρό χρονικό διάστημα, πουλώντας σε άτομα κατ’ εξοχήν άγνωστα. Οι ουσίες που συνήθως διακινούνται είναι το χασίς και η κοκαΐνη, αλλά και εκείνες που κυκλοφορούν σε κέντρα διασκέδασης, όπως το έκσταση και η κρυσταλλική μεθαμφεταμίνη», αναφέρει αστυνομικός. Οι επιπρόσθετες αστυνομικές δυνάμεις που διατίθενται στις τουριστικές περιοχές κάθε καλοκαίρι αλλά και το Λιμενικό έχουν επιφορτιστεί και με την καταπολέμηση διακίνησης ναρκωτικών. Παράλληλα, στοχευμένοι έλεγχοι πραγματοποιούνται στα αεροδρόμιο αλλά και στα δέματα που διακινούνται.

Είμαστε ανοιχτά...


Από skitsoblog

Η ανταγωνιστικότητα άργησε τρία χρόνια…και θα αργήσει κι άλλο


Σε λίγες ώρες θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή άλλο ένα πολυνομοσχέδιο με το πιστόλι στο κρόταφο, όπως συνηθίζουν να μας απειλούν κάθε λίγο τα γνωστά ΜΜΕ. Το ούτως ειπείν φορολογικό νομοσχέδιο, γι άλλη μια φορά μόνο φορολογικό δεν είναι, αφού ακολουθεί την ίδια υφεσιακή συνταγή των φόρων και των απολύσεων.
Καμία μεταρρύθμιση, κανένα κίνητρο ανάπτυξης, καμία προοπτική ανάκαμψης της πραγματικής οικονομίας και της μείωσης της ανεργίας! Έστω και με το οξύμωρο της απόλυσης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Ενώ μένουν και ευχολόγια, όπως οι “Επενδυτές από τα Ξένα”. Ακόμη και οι 12.000 θέσεις εργασίας του Αζέρικου Αγωγού ΤΑP έμειναν στα πρωτοσέλιδα, καθώς τελικά θα είναι δύο ως τρεις χιλιάδες, που τελικά θα είναι 300 μόνιμες!

Γιατί όμως να είναι μόνον οι “ξένες” επενδύσεις, η λύση; Δεν έχουν οι Ελληνες επιχειρηματίες καμία ελπίδα να συμμετέχουν και να βοηθήσουν στην ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα της πραγματικής Οικονομίας;

Κατ΄αρχάς έχει να κάνει με το Πολιτικό Σύστημα περισσότερο, παρά με τον Επιχειρηματικό κόσμο. Στην Ελλάδα ανθεί η Κρατικοδίαιτη Διαπλεκόμενη Επιχειρηματικότητα, αυτή που εδώ και 30 χρόνια έχει φροντίσει να εξαλείψει κάθε ανταγωνισμό.

Ολοι ξέρουμε πόσες βιομηχανίες έκλεισαν από το 1980 και μετά ή πόσες δεν πρόλαβαν καν να ανοίξουν. Ο λόγος ήταν διπλός. Από την μια οι Κομματικοί Εργολάβοι που φρόντιζαν να παίρνουν όλους τους φωτογραφικούς διαγωνισμούς και κάπως έτσι βρέθηκαν εκδότες που δεν είχαν δει ποτέ τους φτυάρι με κατασκευαστικούς κολοσσούς και κανάλια…

Κατά δεύτερον ήταν η ευρωπαϊκή “αλληλεγγύη”, εις βάρος μας, βεβαίως, αφού οι βαλίτσες, όπως της Siemens, έκλειναν εργοστάσια και τον όποιο ελληνικό ανταγωνισμό (πχ του Σκαραμαγκά που θυσιάστηκε για την ευημερία των δεξαμενών του Κίελου).
Ετσι η μόνη επιχειρηματικότητα στον πραγματικό ιδιωτικό τομέα που μπορούσε να ανθήσει ήταν των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη της Κομισιόν (Βρυξέλλες, 16 Ιανουαρίου 2012): “το 85% των καθαρών νέων θέσεων εργασίας στην ΕΕ μεταξύ του 2002 και του 2010 δημιουργήθηκαν από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ).

Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο από το 67% που είναι το μερίδιο των ΜΜΕ στη συνολική απασχόληση”!

Τα ποσοστά είναι ακόμη μεγαλύτερα στην Ελλάδα που δεν έχει βαριά βιομηχανία. Αντί όμως να δώσουμε ώθηση σε αυτό το συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής οικονομίας, οι μικρομεσαία και μικρή επιχειρηματικότητα τελικά έπεσαν θύματα των μνημονιακών κυβερνήσεων και της Τρόικας για να σωθεί η κρατικοδίαιτη διαπλοκή και οι πολυεθνικές που εκπροσωπούνται από την τελευταία.

Από τα πιο επίσημα χείλη, αυτά του υπουργού Ανάπτυξης ο οποίος μίλησε στη Βουλή για μεγάλα έργα και τον πρωθυπουργό που επίσης υπόσχεται διαρκώς την επανεκκίνηση των μεγάλων έργων δεν υπάρχει κανένα σχέδιο για νέα επιχειρηματικότητα και νέες θέσεις εργασίας. Τα διόδια, μάλιστα, διπλασιάστηκαν σε όλη την Επικράτεια πριν ακόμη πέσει αισθητά η κίνηση, ώστε –υποτίθεται- να χρηματοδοτηθούν οι νέες οδοί, που ναι μεν πληρώνουμε, αλλά δεν βλέπουμε και τελικά θα χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ για να μην βάλουν το χέρι στην τσέπη εργολάβοι και τραπεζίτες!

Οι πολυεθνικές που εκπροσωπούνται από την Τρόικα με χαρά βλέπουν μεγάλες κερδοφόρες βιομηχανίες της χώρας όπως η ΕΑΒ, η ΕΑΣ, τα τσιμέντα Χαλκίδας, σύντομα και τη ΔΕΗ να θυσιάζονται για το κέρδος των Γερμανών, Γάλλων και Άγγλων ανταγωνιστών τους.

Ενας άλλος τίτλος που θα μπορούσε να μπει σε αυτή την επιφυλλίδα θα ήταν «περιμένοντας τις Επενδύσεις». Από την μία μεριά μας δανείζουν για να “σώσουν” και από την άλλη θέλουν να κρατούν αυτοί την “σωτηρία” στο χέρι τους με ΕΣΠΑ, ΕΤΕΑΝ, ΤΑΝΕΟ.

Τελικά με τόση ύφεση, καταρράκωση της παραγωγής και πάγωμα ολόκληρης της αγοράς μόνο ανταγωνιστικότητα δεν βλέπουμε στον Ορίζοντα.

Το μεγαλύτερο λοιπόν θύμα των ανίκανων Κυβερνήσεων είναι οι μικρομεσαίοι, οι οποίοι θα ήταν και οι μόνοι που θα μπορούσαν να στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής Οικονομίας. Και αναφερόμαστε σ’ αυτές τις επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν μέχρι 9 άτομα και ωφελήθηκαν από καθόλου ως λίγο από τη μείωση μισθών, αφού ανέβηκαν όλες οι άλλες δαπάνες, όπως καύσιμα, ενέργεια, φόροι, εισφορές.. Ωσαν μόνο οι μισθοί επηρεάζουν την ανταγωνιστικότητα ενός προϊόντος κι όχι για παράδειγμα η ποιότητα, όπως ενός γερμανικού αυτοκινήτου σε σχέση με ένα κατά πολύ φθηνότερο Κορεάτικο ή Ινδικό.

Δεν αποτυγχάνει, λοιπόν, το Μνημόνιο. Αντιθέτως, επιτυγχάνει όλους του στόχους για τους όποιους δημιουργήθηκε. Τη λεηλασία της χώρας και την αδρανοποίηση κάθε δυνατότητας ανάκαμψής της, τώρα ή στο μέλλον.

Ο Βενέδικτος ντε Σπινόζα (1632 – 1677) πριν από αιώνες διατύπωσε το πρόβλημα της κοινωνικά διαμορφωμένης ανεπάρκειας. Αν κάποιος άνθρωπος δηλαδή είναι πλεονέκτης και φιλάργυρος δεν θεωρείται τρελός αλλά ενοχλητικός και γενικά νοιώθουμε περιφρόνηση γι αυτούς. Ουσιαστικά, όμως, η πλεονεξία και η φιλαργυρία είναι μορφές παρανοϊκές. Ομως επειδή έχουν υιοθετηθεί από την πλειονότητα των ανθρώπων, έχουν γίνει κουλτούρα, θεωρούνται φυσιολογικές. Ομως κάτι παθολογικό που συμβαίνει σε μια πλειοψηφία δεν το κάνει αυτομάτως υγιές, αλλά μάλλον την κοινωνία αυτή παρανοϊκή!

Η επικρατούσα αντίληψη των τελευταίων δεκαετιών, μετά κυρίως την πτώση του υπαρκτού σοσιαλισμού, ότι η ακόρεστη δίψα των αγορών είναι κάτι το φυσιολογικό και η διαρκής ανταγωνιστικότητα είναι το Ιερό Τοτέμ που θα λύσει όλα τα προβλήματα, στην πραγματικότητα μας έχει οδηγήσει στην πλήρη απορρύθμιση της πραγματικής οικονομίας και της παραγωγικότητας. Επιστρέφουμε δηλαδή στην εκμεταλλευτική αποθησαυριστική και επιθετική οικονομία του 18ου και 19ου αιώνα των αποικιών και Ιμπεριαλιστικών Αυτοκρατοριών, μόνο που αντί Αυτοκρατορίες έχουμε σήμερα τα Hedge Funds ή καλύτερα τα Volture Funds.

Η ανταγωνιστικότητα, όμως, που προτείνουν, όπως πολλές φορές έχει αναλύσει και Το ΧΩΝΙ, δεν υπακούει σε κανένα από τους κανόνες που οι ίδιοι οι θεωρητικοί του φιλελευθερισμού και των ανοιχτών κοινωνιών, έχουν διατυπώσει κατά καιρούς, όπως της αυτορρύθμισης ή του Ελεύθερου Ανταγωνισμού. Το αντίθετο, μάλιστα, χρησιμοποιούν κάθε μέσω ώστε να αποφύγουν τον ανταγωνισμό και την γραφειοκρατία ώστε να υποσκελίσουν τους αντιπάλους τους.

Στην Ελλάδα αυτό το ζούμε εδώ και 30 και πλέον χρόνια. Ο εκμαυλισμός κομμάτων και πολιτικών, οι φωτογραφικοί διαγωνισμοί και τα καρτέλ δεν είναι εξαιρέσεις, είναι ο κανόνας, ο κανόνας της διαπλοκής κι αυτός θα κερδίσει κι αύριο στη Βουλή.

«Κάτσε καλά, αλλιώς θα σου γράψω το σπίτι»...


Του Γιώργου Κράλογλου 

Ο τίτλος του σημερινού σημειώματος κυκλοφορεί ως ανέκδοτο. Στο γέλιο του όμως κρύβεται μια τραγική αλήθεια που θα μας αγγίξει ίσως και το προσεχές φθινόπωρο. Εάν τα νούμερα δεν βγουν από την σημερινή φορολογία και από το συμμάζεμα του κράτους η πλήρης απαξίωσης των ακινήτων θα είναι το πρώτο ορατό κομμάτι κατάρρευσης της οικονομίας. 

Μοναδική (μη ορατή όμως) διέξοδος είναι να τροχοδρομηθεί η οικονομία σε διάδρομο απογείωσης μέχρι τον Οκτώβριο που θα αρχίσει ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τις επόμενες δόσεις του δανείου. 

Διαφορετικά, η επιστροφή σε συνταγή νέας φορολόγησης θα γίνει με περισσότερο «υλικό» από τον χώρο της ακίνητης περιουσίας που θα χαρακτηριστεί (για την περίσταση) μέχρι και «στοιχείο πολυτελούς διαβίωσης» ανεξάρτητα αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή κληρονομιά της κακιάς ώρας αφού η αγορά δεν αντέχει την πώλησή της. 

Άρα «Μακάριοι... όσοι αποκληρώνονται από ακίνητη περιουσία...» καθώς χαράτσια άλλων μορφών είναι δύσκολο να περάσουν είτε πολιτικά είτε κοινωνικά από μια περιορισμένης σταθερότητας δικομματική κυβέρνηση. 

Το επιβεβαιώνουν άλλωστε και οι (τελευταίας στιγμής) ανατροπές στις εισηγήσεις του νέου φορολογικού κώδικα για χαράτσια σε μικρομεσαίους και άλλους επιχειρηματίες (με αυξήσεις στην προκαταβολή φόρου και μειώσεις στην φοροαπαλλαγή των τόκων των δανείων) που δείχνουν ότι ο «φορολογικός στραγγαλισμός» των επιχειρήσεων αναβάλλεται μέχρι να αποδώσουν άλλοι φόροι... 

Άλλωστε για την φορολόγηση των ακινήτων η «πολιτική συναίνεση» από τα δεξιά έως και τα άκρα αριστερά θα είναι σιωπηρά αποδεκτή... 

Οφείλω βέβαια, πριν προχωρήσω, να εξηγήσω ότι με το σημείωμά μου σήμερα δεν μεταφέρω ούτε πληροφορίες ούτε τυχόν ανεπίσημα σενάρια. 

Αποτυπώνω προβλέψεις που προκύπτουν όμως από τις νέες υποσχέσεις και τις αναλύσεις προοπτικών συγκέντρωσης πόρων που έδωσε στους δανειστές η κυβέρνηση για να εξασφαλίσει τα δανεικά μέχρι και τον Οκτώβριο. 

Αλλά αυτά που περιγράφω ως προοπτικές στηρίζονται σε συγκεκριμένα δεδομένα το πρώτο από τα οποία είναι ότι για να αποφευχθούν νέες φορολογικές συνταγές θα πρέπει τα νούμερα του δημοσιονομικού νοικοκυριού να αποδώσουν μέσα στο καλοκαίρι καθώς τον Οκτώβριο (ίσως και τον Σεπτέμβριο) ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με την Τρόικα να ξεκινήσει με ισχυρά προαπαιτούμενα. 

Τι μπορεί όμως να συμβεί μέσα στο καλοκαίρι για να ανταποκριθούμε στα προαπαιτούμενα και να αλλάξει το «συνταγολόγιο» των φόρων που και είναι αμέσους αποδόσεως; 

Να δούμε, ίσως, χορό επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών που να υπόσχονται φορολογητέο τζίρο και θέσεις εργασίας. 

Αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει αιφνιδίως η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ να αποκτήσουν φιλελεύθερο προφίλ και η αντιπολίτευση να δείξει συναινετικό χαρακτήρα; 

Πόσο πιθανό είναι αυτό για τους επόμενους μήνες; 

Άρα οδηγούμεθα στο αρνητικό σενάριο σύμφωνα με το οποίο η οικονομία θα περάσει τον Οκτώβριο νέο τεστ αντοχής σε πιθανή κατάρρευση και εάν τα νούμερα δε βγουν θα βρεθούμε τετ - α -τετ με τον κίνδυνο της κατάρρευσης. 

Στην περίπτωση δε αυτή όλα δείχνουν ότι η ακίνητη περιουσία θα είναι το πρόβατο επί σφαγή αφού από τώρα επικρατεί η (απολύτως λανθασμένη κατά την άποψή μου) πολιτική εκτίμηση της κυβέρνησης και των κομμάτων που την στηρίζουν ότι μέχρι σήμερα η μείωση της αξίας της ακίνητης περιουσίας σε ποσοστά από 40% έως και 60% έχει μάλλον «αφομοιωθεί» από την κοινωνία χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις και κραδασμούς... επειδή τα ερεθίσματα για επάνοδο στην ανάπτυξη γεννούν και ελπίδες ανάκτησης της απολεσθείσας αξίας των ακινήτων... 

Πρόκειται για εκτίμηση –καραγκιοζιλίκι και πολιτικής αναξιοπιστίας που όμως (σας βεβαιώνω) έχει λεχθεί και έχει αναπτυχθεί και σε υπηρεσιακό και σε πολιτικό επίπεδο. 

Και αυτό είναι το δεύτερο δεδομένο στο οποίο στηρίζεται η παραπάνω πρόβλεψη. Το χαρακτηρίζω δε ως δεδομένο λόγω των συζητήσεων που έχουν ήδη γίνει στα επίπεδα που προανέφερα. 

Τρίτο δεδομένο είναι η άποψη συμβούλων και τεχνοκρατών των οικονομικών υπουργείων ότι οι μεταβιβάσεις και οι κληρονομιές που γίνονται σε μεγάλο βαθμό την περίοδο αυτή έχουν «λίπος» που επιτρέπουν παραπέρα φορολόγηση. 

Παράλληλες εκτιμήσεις των ιδίων παραγόντων αγγίζουν ακόμη και τα περιουσιακά στοιχεία επιχειρηματιών που διαθέτουν μεγάλες εγκαταστάσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής αλλά και σε άλλα διακριμένα περιφερειακά Κέντρα της χώρας. 

Βασικό επιχείρημα για την συγκεκριμένη προσέγγιση είναι το ενδιαφέρον που εκδηλώνουν ξένοι κεφαλαιούχοι για την εξαγορά χρεών προβληματικών επιχειρήσεων με επίκεντρο ενδιαφέροντος την απόκτηση παγίων περιουσιακών στοιχείων και κυρίως εργοστασιακών οικοπέδων εντός της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Βόλου, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης. Με άλλα λόγια, λοιπόν, ας εισπράξουμε υπεραξίες των παγίων εργοστασιακών εγκαταστάσεων πριν τα βουτήξουν οι ξένοι... 

Γκρέμισμα λοιπόν των ακινήτων και της αξίας τους, για να αποφύγουμε να γκρεμίσουμε το σημερινό κράτος που χτίσαμε για να στηρίξει, ως οικοδόμημα, τον πελατειακό μας μηχανισμό και τις παλαιοκομματικές πολιτικές ικανότητες που διαθέτουμε και ως βουλευτές και ως κόμματα. 
Πηγή: Κεφάλαιο 

Στην Ελλάδα των μνημονίων, του σκοταδισμού και της παραπληροφόρησης, δεν μας είπε κανείς ότι όλα αυτά τα περίεργα που συμβαίνουν γύρω μας γίνονται βάσει διεθνούς σχεδίου και έχουν ένα όνομα που λέγεται "Ατζέντα 21" του ΟΗΕ. Ούτε, φυσικά, μας πληροφόρησε κανείς για το γεγονός ότι, πριν από δύο μήνες, δύο πολιτείες των ΗΠΑ, μετά από δημοψήφισμα, καταψήφισαν την υιοθέτηση της "Ατζέντας 21" και την επιβολή δυσβάσταχτων φόρων που αυτή συνεπάγεται.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΑΛΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ


Γενική απεργία και πάλι σήμερα. Για απελπιστικά πολλοστή φορά οκόσμος της εργασίας των εκατομμυρίων Ελλήνων χρησιμοποιεί ταέσχατα μέσα δημοκρατικής διαμαρτυρίας και άμυνας. Προσπαθεί απεγνωσμένα και ανεπιτυχώς να αποτρέψει την περαιτέρω καταβαράθρωση του βιοτικού του επιπέδου που οι πρόσφατες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ έχουν ήδη ρίξει στον κοινωνικό Καιάδα. Συλλαλητήριο το πρωί της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ, των συνδικάτων. Συλλαλητήριο και χθες βράδυ στο Σύνταγμα. Προθέσεις ολονύκτιας περικύκλωσης της Βουλής απόψε. Θυμάμαι τα χρόνια της χούντας. Τότε που το κλειστό, σιωπηλό κτίριο τουΚοινοβουλίου ορθωνόταν στην καρδιά της Αθήνας ως σύμβολο ελπίδας του υπόδουλου λαού και επιβλητική απειλή για τους δικτάτορες, αφού η επαναλειτουργία της Βουλήςπροϋπέθετε να έχει προηγηθεί η ανατροπή του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Τότε που η βουβή ύπαρξη της Βουλής έκανε ακόμη και τα παιδιά να ονειρεύονται την ελευθερία, παρά το κατάπτυστο κυριολεκτικά -εντελώς πρόσφατο, τότε- παρελθόν της με τη χυδαία εξαγορά δεκάδων βουλευτών του Κέντρου από τηCIA και την κόπρο της Αυλής του παλατιού του μονάρχη Κωνσταντίνου.
Αλλαξαν οι εποχές. Τώρα η Βουλή και οι βουλευτές και τα κόμματα εξουσίας συγκεντρώνουν εναντίον τους το λαϊκό μίσος, όχι απλά την οργή. Η Βουλή έγινε σύμβολο της ξένης επικυριαρχίας στην πατρίδα μας. Μυριόστομη πλέον κάθε φορά η κραυγή «Να καεί! Να καεί!». Ούτε στα χρόνια της απόλυτης κατάπτωσης και του εξευτελισμού του Κοινοβουλίου, στα χρόνια δηλαδή των αποστατών Μητσοτάκη, Τσιριμώκου, Νόβα, Στεφανόπουλου και υπολοίπων, δεν είχε τόσο ευρύτατη λαϊκή απήχηση το σύνθημα αυτό. Η βιτρίνα του συστήματος έχει γίνει πια κομμάτια. Αν εδραιωθεί στη συνείδηση του λαού ότι οι βουλευτές είναι άχρηστοι απατεώνες και λαμόγια, άποψη που ήδη επικρατεί σε πλατιά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας, τότε οι βουλευτές θα γίνουν άχρηστοι και για το σύστημα και δεν αποκλείεται καθόλου κάποια στιγμή να καταργηθούν και τυπικά αν αδυνατούν πλέον να παίξουν τον ρόλο τους ως παράγοντες ενσωμάτωσης στο σύστημα των λαϊκών μαζών.
Για την ώρα πάντως θα συνεχίσουν να ψηφίσουν τα υπαγορευμένα από τους Γερμανούς, την ΕΕ και το ΔΝΤ μέτρα εξαθλίωσης του ελληνικού πληθυσμού. Κάποιοι θα συνεχίσουν να παίζουν θέατρο,υποκρινόμενοι ότι δήθεν διαφωνούν με τα μέτρα προκειμένου να εξασφαλίσουν δημοσιότηταπου ενδεχομένως να διασφαλίσει την επανεκλογή τους, αλλά την ώρα της ψηφοφορίας θα κάνουν μια πολιτική κωλοτούμπα και φυσικά θα υπερψηφίζουν τα εξοντωτικά μέτρα με «βαριά καρδιά». Σαν τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, τον υπουργό Απολύσεων Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι δεν μπορεί να κοιμηθεί κάθε φορά που αποφασίζει απολύσεις. Δυστυχώς όμως για μας, αντί να μετράει πρόβατα όπως όλος ο κόσμος για να τον πάρει ο ύπνος, ο Κυριάκος μετράει κομμένα κεφάλια απολυμένων από το Δημόσιο!
Οι εργαζόμενοι, απελπισμένοι, διαδηλώνουν πάλι και πάλι. Διαδηλώσεις θα γίνουν και αύριο που η Βουλή θα υπερψηφίσει πανηγυρικά τις ανθρωποθυσίες. Διαδηλώσεις θα γίνουν και μεθαύριο που θα επισκεφθεί την Αθήνα ο «γκαουλάιτερ» Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Θέλει να απολαύσει ιδίοις όμμασι τα αποτελέσματα της ολέθριας για την Ελλάδα πολιτικής του. Ολοι οι εγκληματίες έλκονται από τον τόπο του εγκλήματος, άλλωστε, όπως τουλάχιστον γράφουν στα μυθιστορήματα. Η πολιτική ουσία πάντως όλης αυτής της κατάστασης είναι πολύ πιο επικίνδυνη από όσο έχουν ίσως αντιληφθεί οι κυβερνώντες και όσοι τους στηρίζουν. Η κυβέρνηση θεωρεί κύριο εχθρό τους Ελληνες εργαζομένους και συνταξιούχους και έχει βαλθεί να τους εξαθλιώσει.
Ο λαός θεωρεί την κυβέρνηση και τους υπουργούς «Κουίσλινγκ», «Τσολάκογλου», τυφλά όργανα των ξένων κατοχικών δυνάμεων. Μισεί και περιφρονεί το Κοινοβούλιο. Πολιτικοί των κομμάτων εξουσίας και εργαζόμενοι ανήκουν πλέον σε δύο βαθιά αλληλομισούμενες ομάδες, σε δύο αλληλομισούμενους κόσμους. Αυτό δεν μπορεί να κρατήσει πολύ. Από τη στιγμή που με πρωτοβουλία των πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ οι σχέσεις κυβέρνησης και λαού έγιναν βαθύτατα εχθρικές, η εκ νέου ομαλοποίηση της κατάστασης προϋποθέτει ένα από τα δύο: ή οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι θα εξανδραποδιστούν πλήρως και θα αποδεχθούν ότι πρέπει να ζήσουν όπως επιτάσσουν το Μνημόνιο και οι Γερμανοί επικυρίαρχοι ή ο λαός θα κατασπαράξει αυτό το πολιτικό σκηνικό και θα το αντικαταστήσει με κάτι άλλο – αδιάφορο αν αυτό θα είναι καλύτερο ή χειρότερο από το σημερινό.
Θα είναι άλλο, πάντως. Το βέβαιο είναι ότι μια χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνάται επί πολύ με ελάχιστη κοινωνική συναίνεση στην ασκούμενη πολιτική. Είμαστε πλέον βέβαιοι ότι θα ζήσουμε μεγάλες αναστατώσεις, μεγάλα γεγονότα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη.
*Δημοσιεύθηκε στο «Έθνος» την Τρίτη 16 Ιουλίου 2013.

Financial Times: “O γιος του ανθρώπου που έκανε χιλιάδες διορισμούς, “τελειώνει” τα ρουσφέτια…”

4e73393c2eff6cb8430b92276847f700_XL

Για τις επικείμενες απολύσεις στους κλάδους των εκπαιδευτικών, των δημοτικών αστυνομικών και των σχολικών φυλάκων, αναφέρονται σε εκτενές δημοσίευμά τους οι Financial Times, οι οποίοι επισημαίνουν πως για πρώτη φορά «μετά από έξι δεκαετίες θα γίνουν απολύσεις στο υπερπλήρες ελληνικό δημόσιο» ενώ κάνουν και μαθήματα ελληνικών ξεκινώντας με τη λέξη… rousfeti.

Με τίτλο «Το ελληνικό δημόσιο κόβει τους δεσμούς του με το παρελθόν», οι Financial Times αναφέρουν πως 
«μετά το πέρας της προθεσμίας της 30ής Ιουνίου, ο κυβερνητικός συνασπισμός πρέπει να προχωρήσει αυτήν την εβδομάδα σε μεταρρυθμίσεις», διαφορετικά θέτει σε κίνδυνο τη βοήθεια των 6,8 δισ. ευρώ που πήρε από τους δανειστές της.

Ωστόσο σύμφωνα με το δημοσίευμα «οι αντιστάσεις στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα χτυπήσουν το πελατειακό κράτος, παραμένουν δυνατές. Τη Δευτέρα περισσότεροι από 200 δήμαρχοι σε ολόκληρη την χώρα έκλεισαν τις δημοτικές υπηρεσίες μαζί και τα απορριμματοφόρα, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν κατά των απολύσεων», ενώ αναφέρεται και στη σημερινή πανελλαδική απεργία και πορεία που έχουν προγραμματίσει οι συνδικαλιστές του δημοσίου.

Όπως επισημαίνεται, τα νέα μέτρα «έχουν εξοργίσει βουλευτές τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από το ΠΑΣΟΚ, δηλαδή τους δύο κυβερνητικούς εταίρους, πολλοί από τους οποίους εξαρτώνται από τα ‘ρουσφέτια’(rousfetia στο κείμενο) -τις πολιτικές χάρες- προκειμένου να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους».

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι καταλαβαίνουν πως «το παιχνίδι τελείωσε», με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του 24χρονου Πάρη, ενός δημοτικού αστυνομικού ο οποίος μιλώντας στους Financial Times δηλώνει πως περιμένει να απολυθεί. Ο Πάρις που όπως δήλωσε ο ίδιος παράτησε το Λύκειο, μπήκε στη δημοτική Αστυνομία χάρη σε μια οικογενειακή «διασύνδεση» με έναν πρώην δήμαρχο. «Ανθρωποι σαν και εμένα που μπήκαν από την ”πίσω πόρτα” δεν έχουν κάποια σπουδαία ευκαιρία να κερδίσουν μια μετάταξη στην κινητικότητα, ακόμη και εάν ξέρω πως οι γονείς μου θα χρησιμοποιήσουν όλη τους την επιρροή για να ”σώσουν το τομάρι μου”», δηλώνει.

Αν και οι φετινές απολύσεις συνιστούν λιγότερο από το 1% του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων, αποτελούν ένα μήνυμα ότι το μακροχρόνιο ταμπού των απολύσεων στον δημόσιο τομέα έχει σπάσει. Αποστολέας του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης και, σύμφωνα με την εφημερίδα, «γιος ενός πρώην πρωθυπουργού γνωστού για τις χιλιάδες ρουσφετολογικές προσλήψεις του κατά τη διάρκεια της πολιτικής του καριέρας. Ο. κ. Μητσοτάκης λέει ότι θέλει να κάνει τη ρήξη με το παρελθόν».

Μιλώντας στους FT, o νέος υπουργός λέει: «Η κρίση σηματοδότησε το τέλος του παλιού συστήματος και δημιούργησε την ευκαιρία να λειτουργήσει αυτό σε νέες βάσεις και με διαφορετικά κριτήρια. Σύμφωνα με αυτά, εκείνοι που θα υστερούν σημαντικά σε απόδοση θα επιπλήττονται και εκείνη που θα εργάζονται σωστά θα επιβραβεύονται». «Αλλά αυτό πρέπει να γίνει με λογικά και δίκαια κριτήρια», συμπληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.








Πηγή