ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2013

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟΙ ΚΑΙΡΟΙ... ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΙΛΑΡΙΩΝΑ ΑΡΓΚΑΤΟΥ

Έρχονται δύσκολοι καιροί επειδή λιγόστεψε ή πίστη. Εξ' αιτίας της φτώχειας, οι άνθρωποι θα πουλήσουν την ψυχή τους για τροφή και ρούχα. Ό κόσμος θα γίνει κακός, θα εξαφανιστεί ή αγάπη και το έλεος μεταξύ των ανθρώπων. Ιερείς και λαϊκοί θα γίνουν ένα και δεν θα υπάρχει κάποιος να καθοδηγήσει τούς πιστούς. Οι πιστοί δεν θα μπορούν να βρουν τον ποιμένα, ούτε και τον σωστό δρόμο. Θα κυβερνάει το χρήμα και ή επιθυμία να κάνουν περιουσίες.

Κανείς δεν θα φροντίζει για τις ψυχές των ανθρώπων. Όλα θα περιοριστούν σε μία απλή συναλλαγή. Όλοι θα αδιαφορούν για την σωτηρία τους, για την πίστη, δεν θα έχουν φόβο Θεού, το καθήκον, ή υποχρέωση, ή ευθύνη θα είναι άγνωστες έννοιες. Όλα θα περιστρέφονται γύρω από το χρήμα.
Ό ένας θα πουλάει τον άλλον, ή κακία στον κόσμο θα είναι ανυπόφορη. Θα ζήσουμε τούς έσχατους καιρούς. Δεν μπορούμε να φανταστούμε πόσο δύσκολα θα είναι. Δεν μπορούμε να φανταστούμε τί περιμένει εμάς και τα παιδιά μας.
Τα παιδιά μας σε αυτούς τούς δύσκολους καιρούς θα είναι ανέτοιμα να αντιμετωπίσουν τις καταστάσεις, επειδή οι γονείς σήμερα δεν διδάσκουν στα παιδιά τον φόβο τού Θεού και την ντροπή προς τούς ανθρώπους. Γι' αυτόν τον λόγο θα πέσουν θύματα πολλών κακών.

 Μητέρες μην αφήσετε τα παιδιά σας να τα παρασύρει το κύμα αυτού του διεφθαρμένου αιώνα. Θα κλαίτε αιώνια πού δεν σώσατε τα παιδιά σας και θα τα κάνετε υιούς της γέενας του πυρός. Εάν σταματούσε ή αμαρτία στον κόσμο και οι άνθρωποι μετανοούσαν δεν θα ζούσαμε εμείς τούς έσχατους καιρούς...

Γέροντας Ιλαρίωνας Άργκάτου(+2006)

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ORTHODOX HERITAGE VOL 11 ISSSUE 07-08

ΑΠΑΝΤΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ


ΕΝΩ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ «ΠΑΛΕΥΟΥΝ» ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ «Πετάμε» ένα δισεκατομμύριο τόνους φαγητού το χρόνο

petame-ena-disekatommyrio-tonoys-faghtoy-to-xronoΗ σπατάλη τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου τόνων τροφίμων κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο στοιχίζει σχεδόν 750 δισεκατομμύρια δολάρια, κατήγγειλε σήμερα από τη Ρώμη ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ.
Η μαζική σπατάλη τροφίμων είναι τεράστιας σημασίας για τη διατροφική ασφάλεια και την ασφάλεια γενικότερα. Εάν μειώσουμε τις απώλειες και τις σπατάλες, θα περιορίσουμε τις πιέσεις στην παραγωγή τροφίμων", ανέφερε ο γενικός γραμματέας του FAO Ζοζέ Γκραζιάνου ντα Σίλβα παρουσιάζοντας την έκθεση του Οργανισμού για το θέμα αυτό.
Αυτή η "τρομακτική" σπατάλη προκαλεί επίσης "σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον", σημείωσε ο FAO. Για παράδειγμα, κάθε χρόνο, σπαταλιέται όγκος νερού ίσος με τα ύδατα του ποταμού Βόλγα για να παραχθούν τρόφιμα τα οποία δεν πρόκειται να καταναλωθούν και εκπέμπονται στην ατμόσφαιρα 3,3 γιγατόνοι αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Συνολικά, 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφίμων σπαταλώνται κάθε χρόνο και το 30% των καλλιεργήσιμων γαιών παράγει τρόφιμα που δεν θα καταναλωθούν. Μόνο στην "εκβιομηχανισμένη Ασία", την περιοχή που περιλαμβάνει την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα, κατά μέσο όρο σπαταλώνται κάθε χρόνο περίπου 200 κιλά λαχανικών και δημητριακών ανά κάτοικο. Από τα 80 κιλά δημητριακών που σπαταλώνται ανά κάτοικο σε ετήσια βάση, το μεγαλύτερο μέρος είναι ρύζι, μια καλλιέργεια που έχει "σοβαρές επιπτώσεις" στο περιβάλλον καθώς ευθύνεται για ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα (CO2).
"Το άμεσο οικονομικό κόστος από τη σπατάλη γεωργικών προϊόντων —αν εξαιρέσουμε τα ψάρια και τα θαλασσινά— ανέρχεται στα 750 δισ. δολάρια ετησίως", τονίζεται στην έκθεση του FAO.
Ο Άχιμ Στάινερ, διευθυντής του Προγράμματος του ΟΗΕ για το Περιβάλλον (PNUE), χαρακτήρισε "εντυπωσιακό φαινόμενο" τη σπατάλη τροφίμων, το κόστος της οποίας για το περιβάλλον θα επωμιστούν "τα παιδιά και τα εγγόνια μας".
Άλλοι τομείς που ζημιώνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον είναι η βιομηχανία παραγωγής κρέατος της Βόρειας και της Λατινικής Αμερικής, όπως και η σπατάλη φρούτων στην Ασία, την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Δικαστική «τορπίλη» για τη διαθεσιμότητα και την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

dikastikh-torpilh-gia-th-diathesimothta-kai-thn-aksiologhsh-twn-ekpaideytikwn
Δύο δικαστικές αποφάσεις είναι πολύ πιθανό να «τινάξουν στον αέρα» τις διαδικασίες της διαθεσιμότητας και της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην εξυγίανση του Δημοσίου, που απαιτεί η τρόικα.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το capital.gr, το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών έκανε σήμερα δεκτή την αίτηση αναστολής της διαπιστωτικής πράξης του νόμου 4127/13 «Έγκριση της επικαιροποίησης του Μεσοπροθέσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016» που κατέθεσαν εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση αναστέλλεται για εύλογο χρονικό διάστημα η εφαρμογή του μέτρου της διαθεσιμότητας, καθώς οι δικαστές αναγνώρισαν ότι το μέτρο εφαρμόστηκε χωρίς να αξιολογηθούν τα διοικητικά και τεχνικά προσόντα των δημοσίων υπαλλήλων.
«Με την απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών διαφαίνεται το ημίμετρο του μέτρου της διαθεσιμότητας, το οποίο θα έπρεπε να εφαρμοστεί βάσει αξιολόγησης και όχι με οριζόντια κριτήρια» δήλωσε στο capital.gr η πληρεξούσια δικηγόρος των εργαζομένων Κωνσταντίνα Φουντέα.
Σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η συγκεκριμένη απόφαση αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα στο μέτρο της διαθεσιμότητας, πάνω στο οποίο βασίζεται η εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

ΣτΕ: Μη νόμιμο το ΠΔ για την αξιολόγηση δασκάλων και καθηγητών

Το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), από την πλευρά του, επέστρεψε στο υπουργείο Παιδείας ως μη νόμιμο το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για την «αξιολόγηση των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης».

Η μη νομιμότητα του επίμαχου σχεδίου διατάγματος έγκειται στο ότι έπρεπε να είχε εκδοθεί έως τη 10η Μαρτίου 2013, όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Η μη κατάθεσή του στο ΣτΕ και η μη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως έως την επίμαχη ημερομηνία έχει ως συνέπεια η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών να γίνει, πλέον, με τους κανόνες που ισχύουν για όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των άλλων φορέων που προβλέπονται στο άρθρο 4 Ν. 4024/2011.

Στην αξιολόγηση του νόμου 4024/2011 υπάγονται οι μόνιμοι και δόκιμοι πολιτικοί υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου του Δημοσίου, των ΟΤΑ (πρώτου και δεύτερου βαθμού), των ΝΠΔΔ και ΟΓΑ, οι υπάλληλοι της γραμματείας των δικαστηρίων και εισαγγελιών, των έμμισθων υποθηκοφυλακείων και κτηματολογικών γραφείων της χώρας, οι ιατροί υπηρεσίας υπαίθρου και οι μόνιμοι αγροτικοί ιατροί, οι υπάλληλοι της Βουλής, οι διοικητικοί υπάλληλοι των ανεξάρτητων αρχών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Επιτροπής Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, οι υπάλληλοι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), κ.ά.

Ειδικότερα, με τον νόμο 4072/2012 προβλέφθηκε ότι με Προεδρικό Διάταγμα καθορίζονται τα όργανα, η διαδικασία και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό το ΠΔ έπρεπε να εκδοθεί μέσα σε τέσσερεις μήνες από τη δημοσίευση του νόμου 4072/2012 στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Μετά την άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής εφαρμόζονται -όπως αναφέρεται στον νόμο- και για τους εκπαιδευτικούς της δημόσιας πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι διατάξεις του Ν. 4024/2011 που ισχύουν για τους λοιπούς δημοσίους υπαλλήλους. Στη συνέχεια, με το άρθρο 32 του Ν. 4115/2013 παρατάθηκε για επτά μήνες η προθεσμία αυτή, προκειμένου να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα που θα καθόριζε τα όργανα, τη διαδικασία, καθώς και τα κριτήρια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών και ορίστηκε ότι η παράταση αρχίζει από την 11η Αυγούστου 2012 και λήγει στις 10 Μαρτίου 2013.

Το επίμαχο σχέδιο ΠΔ κατατέθηκε αρχικά στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στις 29.3.2013, αλλά τον περασμένο Ιούνιο, λόγω της παραίτησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντ. Μανιτάκη, ο οποίος το συνυπέγραφε, διαβιβάστηκε στις 16.7.2013 στο ΣτΕ έγγραφο του υπουργείου Παιδείας που διαβεβαίωνε ότι το περιεχόμενο του εν λόγω διατάγματος έγινε αποδεκτό (υπεγράφη) από τον νέο υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκη.

Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας, στην υπ' αριθμ. 253/2013 γνωμοδότησή τους, υπογραμμίζουν ότι, ήδη, κατά τον χρόνο της αρχικής αποστολής (29.3.2013) του υπό επεξεργασία σχεδίου στο ΣτΕ είχε παρέλθει η αποκλειστική προθεσμία που ορίστηκε με τους νόμους 4072/2012 και 4115/2013 (δαλαδή η 10η Μαρτίου 2013), «μετά την πάροδο της οποίας» ισχύουν για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών οι κανόνες «του άρθρου 7 του Ν. 4024/2011 που αφορούν όλους τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου και των λοιπών φορέων του άρθρου 4 του Ν. 4024/2011, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται ρητώς και οι εκπαιδευτικοί».

Κατόπιν αυτών, καταλήγουν οι δικαστές, «δεν υφίσταται πλέον η εξουσιοδότηση για την έκδοση του διατάγματος που προβλέπει το άρθρο 329 του Ν. 4024/2012 ειδικώς για τους εκπαιδευτικούς και, για το λόγο αυτό, το σχέδιο δεν προτείνεται νομίμως». Έτσι, οι σύμβουλοι Επικρατείας δεν προχώρησαν στην αξιολόγηση του περιεχομένου του επίμαχου διατάγματος, καθώς το έκριναν στο σύνολό του μη νόμιμο.

Υπενθυμίζεται, ότι σκοπός της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών είναι, σύμφωνα με το σχέδιο διατάγματος, η βελτίωση της ποιότητας του εκπαιδευτικού έργου τους, προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας, ενώ η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών συμβάλλει: α) στη διαπίστωση της ποιότητας, των λειτουργιών και των αποτελεσμάτων του εκπαιδευτικού τους έργου, β) στη διάχυση των καλών πρακτικών στα σχολεία όλης της χώρας, ως βασικού συντελεστή υποστήριξης των εκπαιδευτικών στις διαδικασίες της επιμόρφωσης και της ανατροφοδότησης του έργου τους και γ) στην παροχή κινήτρων για τη διαρκή επιστημονική και επαγγελματική ανάπτυξη και εξέλιξη των στελεχών και των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο και της διά βίου μάθησης. Η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών θα διενεργείται επί συγκεκριμένων κριτηρίων, που σχετίζονται με τη φύση του εκπαιδευτικού έργου και την υπαλληλική ιδιότητα.
Σημειώνεται πάντως ότι με το εκπαιδευτικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή, δόθηκε παράταση για την εκ νέου κατάθεση του Προεδρικού Διαταγματος για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας είχε ασχοληθεί μόνο με την τυπική λήξη της προθεσμίας.

Έλενα Παπαβασιλείου: Σέξι ακόμη και όταν αγκαλιάζει τα βράχια! (φωτό)

Tις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού είπε να χαρεί η Έλενα Παπαβασιλείου, που απαρνήθηκε τα sexy της μαγιό, φόρεσε το maxi γκρι φόρεμα της, και πήγε προς θάλασσα μεριά, αρχίζοντας να ποζάρει με φόντο το φυσικό τοπίο.
Και τι δεν έκανε το κορίτσι. «Κρεμάστηκε» από τα βράχια, υποδυόμενη τη «Jane» του «Tarzan», ενώ τάισε κι έναν κύκνο που βρέθηκε μπροστά της.
Όλ΄ αυτά, τα πόσταρε στο Twitter της, έτσι για να χαρούν μαζί μ΄εκείνη και οι followers της.


Άρχισαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του Πιερικού Αρχελάου

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ





Από το ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος ανακοινώνεται ότι άρχισαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Μπάσκετ του συλλόγου.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ:

6974 479937 και  6982 013082 WU - Μίλτος Μηλιάτης
6975 853046 WU - Zουγκουρίδου Δώρα
23510 32153 – Γραφεία


Εκδρομή στην Ξάνθη - Θάσο


 « Ε.Σ.Ε.Π. »
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

ΕΜΠΟΡΩΝ Ν.ΠΙΕΡΙΑΣ

16ης Οκτωβρίου 2, Κατερίνη 60100
Τηλ.: 2351027713, φαξ : 2351077713



Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συνταξιούχων Εμπόρων Πιερίας, διοργανώνει διήμερη εκδρομή για τα μέλη και τους φίλους της Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου 2013 για την Ξάνθη και τη Θάσο.
Πληροφορίες για κρατήσεις και δηλώσεις συμμετοχής μέχρι την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013.
Τιμή συμμετοχής κατ’ άτομο : 33,00 Ευρώ.
Συμπεριλαμβάνει : μεταφορά, εισιτήρια φέρυ-μπωτ και διαμονή με ημιδιατροφή (πρωινό και βραδυνό).
Θα τηρηθεί αυστηρή σειρά προτεραιότητας.

Πληροφορίες και κρατήσεις :
* Γραφεία Εμπορικού Συλλόγου Κατερίνης
Δ/νση : 16ης Οκτωβρίου 2  και ώρες : 11.00 – 14.00
Τηλέφωνα : 2351027713, 2351077713
* Γραφείο γενικού τουρισμού Βελώνη, τηλέφωνο : 2351021888
* Τηλέφωνο εκπροσώπου Ένωσης κ. Παναγιωτίδη : 6944880447
* καθώς και από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο
       Ο Πρόεδρος                                                              Ο Γεν. Γραμματέας

Κοτζαμανίδης Γεώργιος                                                 Γιαννίκης Νικόλαος

Το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 το βράδυ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ» ΤΗΣ ΔΙΟΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ με τον Γιάννη Τσιμπονίδη Θέμα: «Με αφορμή την Γιορτή του Αγρότη»





Η  εκπομπή «ΚΟΝΤΑ ΣΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ», με τον Γιάννη Τσιμπονίδη, που μεταδίδεται το Σάββατο 14  Σεπτεμβρίου  2013, στις 19.30, στην ΔΙΟΝ Τηλεόραση(diontv.gr)Κεντρικής Μακεδονίας,  θέμα της έχει : «Με αφορμή την Γιορτή του Αγρότη»


Ονόματα  προσκεκλημένων:

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΚΑΣ
Επιστημονικός Σύμβουλος Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΩΤΟΥΛΗΣ
Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου
Δίου Ολύμπου

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΙΜΗΤΡΗΣ
Περιφερειακός Σύμβουλος Πιερίας





ΜΗΝΥΜΑ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΙΕΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

                   



Ακόμη μια σχολική χρονιά αρχίζει, γεμάτη με όνειρα, ελπίδες και προσδοκίες. Μέσα από την καρδιά μου απευθύνω τις πιο θερμές ευχές στους μαθητές, στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς, για μια δημιουργική και αποδοτική σχολική χρονιά με υγεία, χαρά, δημιουργική διάθεση,  πρόοδο και επιτυχίες.


Αγαπητοί μαθητές,  εφοδιαστείτε με δύναμη, υπομονή, επιμονή, κουράγιο προκειμένου  να αντεπεξέλθετε στις σχολικές σας υποχρεώσεις. Να θυμάστε ότι η  γνώση είναι  δύναμη, είναι επένδυση και εχέγγυο  για το  μέλλον και τα εφόδια που θα αποκτήσετε αποτελούν ισχυρό εισιτήριο για την είσοδό σας σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον. Άλλωστε, εκτός από τις γνώσεις, οι αξίες και οι αρχές που θα αποκομίσετε  θα συμβάλουν στη διαμόρφωση της προσωπικότητάς σας,  για να πορευθείτε δυνατοί στη μετέπειτα ζωή σας καθώς  και για να ανταποκριθείτε στις αυξημένες απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής.


Στους εκπαιδευτικούς,   εύχομαι να έχουν υγεία και καλή δύναμη στο σημαντικό τους έργο. Στους γονείς,  εύχομαι να βρίσκονται στο πλευρό των παιδιών τους και να τα στηρίζουν στον αγώνα που καλούνται να δώσουν για άλλη μια χρονιά. Καλή αρχή και γρήγορη προσαρμογή  εύχομαι στις μαθήτριες και τους μαθητές της πρώτης τάξης του δημοτικού,  ενώ δύναμη, αισιοδοξία, ελπίδα και πίστη στο στόχο που έχουν θέσει,  εύχομαι ολόψυχα στα   παιδιά της Γ΄Λυκείου.


Οφείλουμε στα παιδιά και θα  αγωνιστούμε για τα διασφάλιση ενός αναβαθμισμένου, σύγχρονου και ποιοτικού εκπαιδευτικού συστήματος προκειμένου η εκπαιδευτική κοινότητα με τις σωστές προϋποθέσεις να επιτελέσει με αγάπη, έμπνευση, θετική διάθεση και αφοσίωση το σπουδαίο της λειτούργημα.

Ως Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού της ΠΚΜ διαβεβαιώνω ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκεται στο πλευρό όλων σας, αφουγκράζεται τα προβλήματα και προσπαθεί να δώσει άμεσα λύσεις,  καθώς τα παιδιά αποτελούν την  ελπίδα του τόπου μας,  για ένα καλύτερο αύριο.


Καλή και εποικοδομητική  σχολική χρονιά.

Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας

Σοφία Μαυρίδου

Αναζητώντας στα Πιέρια την ξυλεία για των αρχαίων τριήρεων

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο)
Φεστιβάλ Ολύμπου                                                               
Γραφείου Τύπου – Δημ. Σφήκας
Σανταρόζα 1 - 601 00 Κατερίνη
Τηλ: 6978 495134

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ







Μια παράλληλη εκδήλωση του Φεστιβάλ Ολύμπου

Τα Πιέρια όρη είναι γνωστά για την μοναδική και πλούσια ποικιλία στη βλάστηση, για τους μύθους και την ιστορία τους, τις σύγχρονες υποδομές αναψυχής και αγροτουρισμού και γι αυτό δέχονται καθημερινά πολλούς επισκέπτες. 
Την Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου τα Πιέρια, επισκέφτηκε μια ομάδα επιστημόνων και ερευνητών με ένα πολύ συγκεκριμένο σκοπό και πολύ σημαντικό για τον τόπο και την ιστορία του, αν τελικά ευδοκιμήσει αυτή η προσπάθεια. 
 Έχοντας ως δεδομένο ότι η αρχαία πόλη - λιμάνι της Μεθώνης ήταν κέντρο εμπορίας ξυλείας για την ναυπήγηση πλοίων (τριήρεων και άλλων αρχαίων εμπορικών και πολεμικών πλοίων) αλλά και κουπιών από τα δάση της Πιερίας, η ομάδα αναζήτησε στο δάσος της Ρητίνης στα Πιέρια τα είδη ξύλου που χρησιμοποιούσαν εκείνη την εποχή, πριν 2500 περίπου χρόνια.
Ποια ήταν η Ομάδα 
Επικεφαλής της ομάδας των επιστημόνων και των ερευνητών ήταν ο καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας και Επιγραφικής, πρόεδρος του Τμ. Φιλολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ. Ιωάννης Τζιφόπουλος. Την ομάδα αποτελούσαν:  
Ο κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος, καθηγητής κλασσικής αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Άντζελες, η κ. Sarah P. Morris, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Άντζελες, η  κ. Rebeeca Bannon, διδάκτωρ αρχαιολογίας, Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια Λος Άντζελες , η κ. Μαρία Ντίνου, ανθρακολόγος, διδάκτωρ αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, η  κ. Νίκη Οικονομάκη, διδάκτωρ κλασικών σπουδών Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, ο κ. Δημήτρης Θεοχάρης, υπ. διδάκτωρ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Άγγελος Μπούφαλης, υπ. διδάκτωρ Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, η κ. Φανή Σκυβαλίδα, Μεταπτυχιακό Δίπλωμα βυζαντινή αρχαιολογία, σχεδιάστρια, η κ. Ciaran Lavelle, συντηρητής, ο  κ. Ian Coyle, φωτογράφος, κ. Katie Tardio, αρχαιολόγος με ειδίκευση στα οστά ζώων και η κ. Annie Hooton, αρχαιολόγος, σχεδιάστρια.
Την επίσκεψη οργάνωσε ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων και επικοινωνίας του Φεστιβάλ Ολύμπου, πρώην Διευθυντής Δασών Πιερίας,  κ. Νίκος Πασχαλούδης. Την πληροφόρηση για τα είδη δασικής ξυλείας που σήμερα υπάρχουν στα Πιέρια ανέλαβε ο δασολόγος της Διεύθυνσης Δασών Πιερίας και υπεύθυνος του δασικού συμπλέγματος της περιοχής κ. Θεοδόσιος Αμπατζής, ενώ στοιχεία γύρω από την ιστορία και λαογραφία της περιοχής έδωσε ο δημοσιογράφος Γιώργος Κουκουλιάτας. 
Ο σκοπός της επίσκεψης – αυτοψίας - έρευνας 
Όλα ξεκίνησαν όταν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Ολύμπου «Οι Αρχαιολόγοι μιλούν για την Πιερία», στις δύο ημερίδες το καλοκαίρι του 2011 και του 2012 παρουσιάστηκε το ανασκαφικό έργο των αρχαιολόγων και άλλων επιστημόνων - ερευνητών στη Βόρεια Πιερία. Το καλοκαίρι του 2012 ο κ. Τζιφόπουλος στο πλαίσιο της ομιλίας του «Ελληνικά του 700 π.Χ. στη Μεθώνη Πιερίας της Μακεδονίας» παρουσίασε συνοπτικά την ιστορία της σημαντικής πόλης – λιμανιού της Μεθώνης Πιερίας η οποία ήταν αποικία των Ερετριέων και μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Οι Ερετριείς που ήταν ένα είδος εμπόρων και εφοπλιστών της εποχής εκείνης με εξειδίκευση στη ναυπηγική και τη  ναυσιπλοΐα γνώριζαν τους φυσικούς πόρους της ευρύτερης  περιοχής και κυρίως την απαραίτητη και κατάλληλη ξυλεία για την ναυπηγική. Αυτή τη ξυλεία την έπαιρναν από τα δάση του Ολύμπου και των Πιερίων και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Τζιφόπουλος στην ομιλία του, «Σύμφωνα με τον μαθητή του Αριστοτέλη Θεόφραστο, για την επίπονη διαδικασία της κατασκευής κουπιών το μακεδονικό έλατο και το πεύκο του Ολύμπου και των Πιερίων ήταν το καλύτερο ξύλο, σε αντίθεση με τα σχεδόν άχρηστα, από άποψη εκμετάλλευσης, έλατα και πεύκα του Παρνασσού και της Εύβοιας, γιατί τα τελευταία ήταν τραχιά, είχαν όζους και «ανάποδα νερά» όπως λένε οι μαραγκοί και σάπιζαν γρήγορα μέσα στη θάλασσα». 
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της επιστημονικής και ερευνητικής ομάδας ήταν η δασική πεύκη («λιάχα» κατά την τοπική ονομασία), η οποία βρίσκεται μόνο στο δημόσιο δασικό σύμπλεγμα της Ρητίνης στα Πιέρια και έχει χαρακτηριστικά που μπορεί να ταιριάζουν με την περιγραφή της ξυλείας που χρησιμοποιούσαν στην αρχαία Μεθώνη για την κατασκευή κουπιών και ως ξυλεία για την κατασκευή των πλοίων. 
Φυσικά εξετάστηκαν κι άλλα είδη δασικών δέντρων. Η κ. Ντίνου συγκέντρωσε δείγματα και υλικό το οποίο θα αναλυθεί θα συγκριθεί με ευρήματα ξύλων της αρχαίας περιόδου για να διαπιστωθεί ποια ήταν τα ξύλα και από ποια περιοχή της Πιερίας εφοδιάζονταν. 
Η επιστημονική – ερευνητική ομάδα αφού περιηγήθηκε στο δάσος των Πιερίων, ενημερώθηκε δια τα διάφορα είδη δασικής ξυλείας, αλλά θαύμασε και το μοναδικό τοπίο των Πιερίων έφτασε κοντά στις κορυφές «Λαπούσι», και «Αρβανίτης». Ο κ. Τζιφόπουλος από τη θέση «Κούρασμα» (1900 περίπου μέτρα) είχε την ευκαιρία να «ξεναγήσει» οπτικά τα μέλη της ομάδας στην περιοχή της Κοζάνης - Σερβίων (απ όπου κατάγεται). 
Στο ορειβατικό καταφύγιο του ΣΕΟ Κατερίνης στη «Σαρακατσάνα» την ομάδα υποδέχτηκε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Πέτρος Μήλιος. Η αναγκαία ξεκούραση μετά την κουραστική περιήγηση συνοδεύτηκε από την προσφορά εύγευστων εδεσμάτων που ετοίμασε η ομάδα διαχείρισης και λειτουργίας  του καταφυγίου. 
Ήταν πραγματικά μια διαφορετική περιήγηση στα Πιέρια η οποία σίγουρα θα έχει συνέχεια αφού από του χρόνου ξεκινά ανασκαφικό έργο στην αρχαία Μεθώνη (περιοχή Μεθώνης – Μακρυγιάλου) και όπως μαρτυρούν τα μέχρι τώρα ευρήματα του ανασκαφικού έργου με επικεφαλής τον κ. Μάνθο Μπέσιο μπορεί να υπάρχουν ευρήματα που πραγματικά θα αλλάξουν τα δεδομένα για την περίοδο της αρχαίας Μεθώνης και Μακεδονίας, αλλά θα προσθέσουν στο πολιτισμικό κεφάλαιο της Πιερίας ώστε να αποτελέσει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ανάπτυξη της. 

ΦΩΤΟ:

Από την επίσκεψη στη Σαρακατσάνα Πιερίων

Ν. 4177/2013 λειτουργία καταστημάτων τις Κυριακές

                 




ΘΕΜΑ: «Ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τις Κυριακές της Π.Ε. Πιερίας».


            Αγαπητή κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
            Με την ψήφιση του Νόμου 4177/2013 «Κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών και άλλες διατάξεις», καλείστε να λάβετε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς της περιοχής μας σχετικά με το άνοιγμα ή μη των καταστημάτων πλέον των 7 Κυριακών που ο ίδιος Νόμος ορίζει.
            Σας ζητούμε πριν την έκδοση της αποφάσεώς σας να λάβετε υπ’ όψιν σας το γεγονός ότι σύσσωμοι οι Εμπορικοί Σύλλογοι όλης χώρας  και μέσω της Εθνικής μας Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου διαφωνούμε στην προοπτική ανοίγματος των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας, λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι η πλειοψηφία των καταστημάτων είναι αυτοαπασχολούμενοι επιχειρηματίες που δουλεύουν τις επιχειρήσεις τους οικογενειακά προκειμένου να μπορέσουν με κάθε τρόπο να επιβιώσουν. Διαφωνούμε ακόμη και για τη λειτουργία των καταστημάτων 7 Κυριακές το χρόνο ( 4 στις περιόδους των εκπτώσεων, 2 πριν τα Χριστούγεννα και 1 των Βαΐων ) για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως τετραγωνικών μέτρων λειτουργίας τους καθώς θεωρούμε ότι η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών δε έχει καμία απολύτως σχέση με τη λειτουργία ή μη των καταστημάτων τις Κυριακές, ότι οι επιπλέον ώρες λειτουργίας δεν θα προσθέσουν οικονομικά οφέλη στις επιχειρήσεις αλλά αντίθετα θα επιφέρουν επιπλέον λειτουργικά έξοδα. Ειδικά δε με τον ορισμό του ορίου των 250 τ.μ. στην ψήφιση του νέου Νόμου η Κυβέρνηση δείχνει να έχει αντιληφθεί το γεγονός ότι τα μεγάλα πολυκαταστήματα, δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό, δουλεύουν πάντα εις βάρος των μικρών καταστημάτων.
            Συνεπώς, με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου αλλά και με τη σύμφωνη γνώμη όλων των Εμπορικών Συλλόγων της Ελλάδος και της Εθνικής μας Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, σας δηλώνουμε ότι δεν επιθυμούμε την περαιτέρω λειτουργία των καταστημάτων στην περιοχή μας και πέραν όσων ο Νόμος 4177/2013 ορίζει, με μόνη διαφοροποίηση τη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων και έως 250 τ.μ. της Κυριακής ανάμεσα στην εορτή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης επισκεψιμότητας στα εμπορικά καταστήματα και του γενικότερου εορταστικού χαρακτήρα των ημερών.
            Ακόμη, ειδικά για το Δήμο Κατερίνης και την παραλιακή ζώνη της περιοχής, σας δηλώνουμε τη σύμφωνη γνώμη μας ως προς τη λειτουργία των μικρών εμπορικών επιχειρήσεων στην Παραλία και την Ολυμπιακή Ακτή Κατερίνης όλες τις ημέρες (Κυριακές και αργίες) έως τις 12 το βράδυ και για το διάστημα από 1 Μαΐου έως 30 Σεπτεμβρίου όμως μόνο όσων τα καταστήματα δεν υπερβαίνουν τα 250 τετραγωνικά μέτρα. Θεωρούμε ότι η λειτουργία των μεγάλων αλυσίδων πολυκαταστημάτων πρέπει να περιοριστεί σε όσα ο Νόμος ορίζει, δηλαδή καθημερινές έως τις 9 και το Σάββατο έως τις 8, χωρίς καμία απολύτως συζήτηση για τις Κυριακές και τις ημέρες αργίας.
Αγαπητή κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
Οι πρόσφατες μεταβολές επηρεάζουν βαθιά την λειτουργία της αγοράς, άμεσα ή έμμεσα προκαλούν και συνεπάγονται τον αυξημένο ρόλο σας στην ομαλή λειτουργία της τοπικής αγοράς, αναδεικνύοντας παράλληλα τη δράση σας σε παράγοντα σταθερότητας. Εσείς, ως Αντιπεριφερειάρχης, προΐστασθε του μοναδικού εργαλείου που έχει απομείνει σε τοπικό επίπεδο για την απαλλαγή της αγοράς από τις στρεβλώσεις του ανταγωνισμού και την εύρυθμη λειτουργία όλων των επιχειρήσεων του Νομού μας.
Γνωρίζοντας την ιδιαίτερη ευαισθησία σας στη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών του Νομού μας και τους ισχυρούς θρησκευτικούς και οικογενειακούς δεσμούς που διατηρούμε ως Έλληνες πολίτες, σας ζητούμε να υιοθετήσετε την πρότασή μας προς όφελος τόσο της τοπικής αγοράς και οικονομίας όσο και της διατήρησης άθικτου του κοινωνικού ιστού της περιοχής μας.
Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι θα παραμείνουμε σε μόνιμη βάση στην διάθεσή σας, για οποιαδήποτε περαιτέρω συνεννόηση, διευκρίνιση ή διάλογο. 
Εν αναμονή των ενεργειών σας.
Με εκτίμηση,
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
     Ο Πρόεδρος                                                                  Ο Γενικός Γραμματέας



Ρέχας Κωνσταντίνος                                                         Παπαγεωργίου Δημήτριος
16ης Οκτωβρίου 2,   Κατερίνη  601 00    Τηλέφωνο : 23510 – 27713   Fax : 23510 – 77713
e-mail :  eskat@otenet.gr
 
 



Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας σε σχολεία της Κατερίνης για τους καθιερωμένους αγιασμούς

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΠΙΕΡΙΑΣ


28ης  Οκτωβρίου 40, Κατερίνη      e-mail: press@pieria.pkm.gov.gr
                                                               ιστοσελίδα: www.pkm.gov.gr

Τηλ.: 2351 –351208
Fax:  2351 – 351207                           Κατερίνη, 11  Σεπτεμβρίου 2013


                                                 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



         





Στους καθιερωμένους αγιασμούς σχολείων της Κατερίνης  για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, παρέστη η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας, Σοφία Μαυρίδου, την Τετάρτη   11 Σεπτεμβρίου 2013.



Η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας συνοδευόμενη από τον Ειδικό Συνεργάτη  της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας- εκπαιδευτικό, Αθανάσιο Μπαρμπαγεωργόπουλο, επισκέφθηκε και παραβρέθηκε στην τελετή  αγιασμού του  1ου  Δημοτικού  Σχολείο Κατερίνης,  του 4ου  Γυμνασίου  και του 4ου  Λυκείου  Κατερίνης, του  Μουσικό Σχολείου  και του  1ου  ΕΠΑΛ Κατερίνης, όπου  ευχήθηκε σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς καλό  και αποδοτικό  διδακτικό έτος με υγεία, δύναμη, πρόοδο και επιτυχίες.


Η Σοφία Μαυρίδου καλωσόρισε τους μαθητές των πρώτων τάξεων και απηύθυνε ευχές για καλή και γρήγορη προσαρμογή στο νέο περιβάλλον. Στους μαθητές των  τελευταίων τάξεων η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας  συμβούλεψε να οπλιστούν με υπομονή, επιμονή και θέληση για να επιτύχουν το στόχο τους. Άλλωστε, αναφέρθηκε στη σημασία της εκπαίδευσης, προέτρεψε  τα παιδιά να έχουν όνειρα και να προσπαθούν να τα εκπληρώσουν, τονίζοντας ότι η κάθε επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς, αφοσίωσης, προγραμματισμού, θετικής σκέψης και αυτοπεποίθησης.



Θερμές ευχές για δημιουργική χρονιά απηύθυνε η κ. Μαυρίδου  στους εκπαιδευτικούς, επισημαίνοντας το δύσκολο και σπουδαίο-όπως το χαρακτήρισε-έργο που έχουν να επιτελέσουν,  διατηρώντας υψηλό το αίσθημα  ευθύνης για το λειτούργημά τους. Άλλωστε, ευχήθηκε καλή χρονιά  και  στους γονείς στους οποίους συνέστησε να σταθούν στο πλευρό των παιδιών τους και να τα περιβάλλουν με αγάπη και πίστη στις ικανότητές τους.

«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας  και η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας διαχειρίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία και προσοχή τα θέματα που αφορούν την παιδεία, καθώς η γνώση είναι η καλύτερη κληρονομιά για έναν άνθρωπο. Οφείλουμε στο μέλλον του τόπου-που είναι τα παιδιά μας- να προσφέρουμε ένα αναβαθμισμένο εκπαιδευτικό σύστημα και να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες τους, εφευρίσκοντας τις καλύτερες δυνατές λύσεις που επιτρέπουν βέβαια οι δυνατότητές μας  σε συνεργασία πάντα με το Δήμο και την εκπαιδευτική κοινότητα» σημείωσε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας.


ΚΩΠΗΛΑΣΙΑ ....ΔΥΟ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ


Με τη συγκομιδή δυο ακόμη μεταλλίων αυτή τη φορά στους Βαλκανικούς Αγώνες Κωπηλασίας έκλεισε το Σαββατοκύριακο 7-8 Σεπτεμβρίου η φετινή διεθνής αγωνιστική σεζόν για τους αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης.
Πιο συγκεκριμένα οι κωπηλάτες του Ν.Ο.ΚΑΤ. Κακούρης Νίκος και Καραμήτρος Θωμάς κατέκτησαν την Κυριακή 8/9 το χάλκινο μετάλλιο ως μέλη του πληρώματος της οκτακώπου εφήβων στους Βαλκανικούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι, με τη συμμετοχή πάνω από 300 αθλητών σε 100 πληρώματα από 7 Βαλκανικές χώρες.

            Νωρίτερα το Σάββατο 7/9 οι δύο Κατερινιώτες πρωταθλητές είχαν τερματίσει τέταρτοι στο αγώνισμα της δικώπου εφήβων σε μια διοργάνωση που φέτος διακρίνονταν για το πολύ υψηλό επίπεδο των συμμετοχών.

Η ΦΛΟΓΑ ΑΓΑΠΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Μ.Ε. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ)

       



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Την Αιμοδοτική Φλόγα υποδέχθηκε σήμερα η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο της 11ης Πανελλήνιας Λαμπαδηδρομίας, που διοργανώνει κάθε χρόνο η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού στο θέμα της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Τη Φλόγα της Αγάπης και τους λαμπαδηδρόμους υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής, ο οποίος συνεχάρη τους εθελοντές αιμοδότες για την κοινωνική τους προσφορά, ενώ υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες προσφοράς και αλληλεγγύης στο κοινωνικό σύνολο, κάνοντας αναφορά και στην Τράπεζα Αίματος του Συλλόγου Εργαζομένων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
«Με αίσθημα κοινωνικής ευθύνης και ευαισθησίας στηρίζουμε κάθε προσπάθεια που επικεντρώνεται στο κοινό καλό. Η εθελοντική αιμοδοσία είναι μια ανιδιοτελής πράξη αγάπης, ένα δώρο ζωής για τους συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη», τόνισε ο κ. Τσαμασλής.  
            Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων και Σωματείων Ν. Σερρών και υπεύθυνος της λαμπαδηδρομίας Ιωάννης Νούλης ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη θερμή υποδοχή και την αγαστή συνεργασία.




Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ - ΙΣΤΙΟΠΛΟΙΑ

ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑ
ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΝΙΩΤΗ ΤΟΥ Ν.Ο.ΚΑΤ. ΣΕ ΔΙΕΘΝΗ ΡΕΓΓΑΤΑ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΑΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
 ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ



Ένα εξαήμερο γεμάτο ιστιοπλοΐα έζησαν οι αθλητές του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης την προηγούμενη εβδομάδα στη Θεσσαλονίκη όπου από 2 ως και 4 /9 πραγματοποιήθηκε με τη φροντίδα του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Θεσσαλονίκης προπονητικό καμπ Optimist υπό του Ομοσπονδιακού προπονητή κου Πινιάρη όπου οι αθλητές του Ν.Ο.ΚΑΤ. αποκόμισαν πολύτιμες εμπειρίες, ενώ ακολούθησαν 6-8/9 οι Διεθνείς Ιστιοπλοϊκοί Αγώνες για τις κατηγορίες Optimist και Laser 4,7 «International Regatta  2013» που διοργάνωσε ο Όμιλος Φίλων Θαλάσσης όπου συμμετείχαν 135 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και την Τουρκία.
Στη σημαντική αυτή διοργάνωση από τον Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης συμμετείχαν 7 αθλητές και αθλήτριες που πραγματοποίησαν πολύ καλές εμφανίσεις.
Πιο συγκεκριμένα στη κατηγορία Laser 4,7 που συγκέντρωσε 35 σκάφη συμμετείχαν η χρυσή πανελληνιονίκης του 2013 Ζωή Μανιώτη που κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στα κορίτσια (3η στη Γενική ) καθώς και η Δήμητρα Μητσοκάπα που κατατάχθηκε 5η στα κορίτσια (9η στη γενική)
Στην κατηγορία Optimist που συγκέντρωσε 98 σκάφη από Ελλάδα και Τουρκία συμμετείχαν 2 αθλήτριες και 3 αθλητές του Ν.Ο.ΚΑΤ.  Στα αγόρια ο  Κυριακίδης Σπύρος κατατάχθηκε 5ος (6ος στη γενική) με μόνο ένα βαθμό να τον χωρίζει από το μετάλλιο, ο  Βαρμπένης Ευάγγελος κατατάχθηκε 16ος (20ος στη γενική) και ο Ψωμιάδης Γιάννης 23ος (29ος στη γενική) ενώ στα κορίτσια η Κοπρένσκα Σοφία που μια ποινή στον τερματισμό της 2ης ιστιοδρομίας της στέρησε μια καλύτερη κατάταξη, βγήκε τελικά 14η(51η στη γενική) και στη κατηγορία κορασίδων η Σιδηροπούλου Σοφία στην πρώτη της εμφάνιση σε διεθνείς αγώνες πήγε πολύ καλά αφού κατατάχθηκε 7η στην κατηγορία της (57η στη γενική).
Πολύ ευχαριστημένος από την συνολική εμφάνιση των αθλητών του παρά τον ασταθή καιρό που έφερε πολλούς καλούς αθλητές πίσω στη κατάταξη, δήλωσε ο προπονητής Ιστιοπλοΐας του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης Νίκος Σταυρίδης.




Προβάδισμα με υποχώρηση όμως του ΣυΡιζΑ σε δημοσκόπηση της Pulse για «Το Ποντίκι»



http://images.newsnow.gr/46/461182/VPRC-oriako-provadisma-05-ston-syriza-ektos-i-dimar-1-315x236.jpg
Προβάδισμα 1,5% του ΣΥΡΙΖΑ (με πτώση όμως) έναντι της Νέας Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου δείχνει δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρία Pulse, την οποία δημοσιεύει αύριο, Πέμπτη...
12 Σεπτεμβρίου, η εφημερίδα «Το Ποντίκι».

Στο ερώτημα «αν γίνονταν σήμερα εκλογές τι θα ψηφίζατε;», το 20,5% των ερωτηθέντων απαντάει ΣΥΡΙΖΑ (σε σχέση με 21% τον Ιούλιο) και το 19% ΝΔ (19% τον Ιούλιο).


Ακολουθούν η Χρυσή Αυγή με 13,5% (13%), το ΠΑΣΟΚ με 7% (6.5%), το ΚΚΕ με 5% (5,5%), οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4% (4%), και η ΔΗΜΑΡ με 3% (3%). Άλλο Κόμμα επέλεξε το 6% (7%), Λευκό/Αποχή 12% (11,5%) και Αναποφάσιστοι/ΔΑ (Δεν απαντώ) 10% (9,5%).


Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων (χωρίς άκυρο/λευκό και με αδιευκρίνιστη αποχή) ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 23% (σε σχέση με 23,5% τον Ιούλιο) και η ΝΔ 21,5% (21,5% τον Ιούλιο). Ακολουθούν Χρυσή Αυγή με 15% (14,5%), ΠΑΣΟΚ με 8% (7,5%), ΚΚΕ με 6% (6,5%), Ανεξάρτητοι Έλληνες με 4,5% (4,5%) και ΔΗΜΑΡ με 3,5% (3,5%). Το Άλλο Κόμμα συγκεντρώνει 7% (7,5%) και Αναποφάσιστοι/ΔΑ 11,5% (11%).

Απεργιακό κύμα στα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα - αύριο αποφασίζουν οι δάσκαλοι

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι δάσκαλοι και οι καθηγητές από την ερχόμενη Δευτέρα

Για «απεργιακό τσουνάμι» προειδοποίησαν σε κοινή... συνέντευξη Τύπου οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εκπαιδευτικών με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους και εν όψει των κινητοποιήσεών τους από την προσεχή Δευτέρα.

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΛΜΕ έχει κηρύξει πενθήμερες επαναλαμβανόμενες απεργίες, αρχής γενομένης από τις 16 Σεπτεμβρίου, ενώ οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί (ΟΙΕΛΕ) έχουν εξαγγείλει 48ωρη απεργία για τις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.

Στον χορό των κινητοποιήσεων αναμένεται να μπουν και οι δάσκαλοι (ΔΟΕ), οι οποίοι θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Θέμης Κοτσιφάκης κάλεσε όλους τους φορείς, και ειδκά τους φορείς της Υγείας, να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, ενώ στήριξη ζήτησε και από τους γονείς και τους μαθητές.

«Δεν είμαστε εμείς που κλείνουμε τα σχολεία, αλλά η κυβέρνηση» τόνισε ο ίδιος. «Προχωράμε δυναμικά σε κοινό μέτωπο με γονείς και μαθητές. Καλούμε όλα τα συνδικάτα σε ένα κοινό μέτωπο ανατροπής και σε έναν αγώνα διαρκείας» πρόσθεσε.

Επανέλαβε ότι η φετινή χρονιά βρίσκει τα σχολεία με 16.000 λιγότερους εκπαιδευτικούς σε σχέση με πέρυσι, ενώ σημείωσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια έχουν κλείσει 1.200 σχολικές μονάδες και θα κλείσουν άλλες 120 με τον νόμο για το νέο λύκειο.

Σχολιάζοντας τον νέο νόμο, ο Θ. Κοτσιφάκης σημείωσε ότι δημιουργεί έναν εξεταστικό μαραθώνιο για τους μαθητές με πανελλαδικού τύπου εξετάσεις από την Α' Λυκείου, γεγονός που, όπως είπε, «θα αυξήσει την φροντιστηριακή ανάγκη».

Εκ μέρους της ομοσπονδίας των δασκάλων, ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Χαράλαμπος Κόκκινος δεσμεύθηκε για κοινό βηματισμό της εκπαιδευτικής κοινότητας. «Φέτος δεν έγινε ούτε ένας μόνιμος διορισμός, 8.500 αναπληρωτές είναι άνεργοι. Το υπουργείο υποθηκεύει το μέλλον του ολοήμερου σχολείου και οι μετατάξεις γεννούν μια σειρά από αδικίες» σημείωσε.

Σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται η ΔΟΕ, τα κενά στα δημοτικά σχολεία φτάνουν τα 5.246, ενώ σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες κατηγορεί το υπουργείο για «αλχημείες» στο θέμα της κάλυψης των κενών.

Ο υπουργός Παιδείας, πάντως, απέσυρε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα την τροπολογία από το νομοσχέδιο για το νέο λύκειο που προέβλεπε ότι σε «εξαιρετικές περιπτώσεις» ο αριθμός των μαθητών ανά τμήμα μπορεί να αυξηθεί κατά 10%.

Υπενθυμίζεται, ότι η αναλογία σήμερα είναι ένας δάσκαλος ανά 25 μαθητές.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΙΕΛΕ, Μιχάλης Κουρουτός κατήγγειλε ότι ο νέος νόμος για το λύκειο ανοίγει τον δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της παιδείας και κάλεσε τον υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να αντιπαραβάλουν δημοσίως τα επιχειρήματά τους.

Ντυμένοι στα μαύρα οι καθηγητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Σάμου διαμαρτυρήθηκαν για τις «μαύρες ημέρες στην παιδεία» κατά τη διάρκεια του αγιασμού, για την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Με πανό και συνθήματα, οι καθηγητές συγκεντρώθηκαν στο πίσω μέρος του προαύλιου χώρου, όταν η σχολική σύμβουλος ετοιμάστηκε να αναγνώσει την εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Τουλάχιστον δέκα καθηγητές από τα δύο σχολεία έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και αναμένεται να υπάρξουν και στη Σάμο προβλήματα στην τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση. Αγιασμός πραγματοποιήθηκε και στα υπόλοιπα σχολεία του νομού χωρίς προβλήματα.ΝΕΑ

Σε κινητοποιήσεις και η ΠΟΕ ΟΤΑ

Η συμμετοχή στην 48ωρη πανελλαδική απεργία της ΑΔΕΔΥ την επόμενη Τετάρτη και Πέμπτη θα είναι η αρχή των κινητοποιήσεων της ΠΟΕ-ΟΤΑ. Στην σχετική ανακοίνωση, προαναγγέλλεται κλιμάκωση. Ακολουθεί το πλήρες κείμενο:
«Μπαίνοντας στην τελική ευθεία για τη 48ΩΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., την ΤΕΤΑΡΤΗ 18 και την ΠΕΜΠΤΗ 19 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2013 και προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις κλιμάκωσης, οι Σύλλογοι-Μέλη της Ομοσπονδίας θα πρέπει να προετοιμάσουν τη μαζική και δυναμική συμμετοχή των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Επίσης, να προτείνουν την παραπέρα πορεία-κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Γι’ αυτό θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να προχωρήσουν στα πιο κάτω:
1.Στην πραγματοποίηση ενημερωτικών συγκεντρώσεων αλλά και συσκέψεων όχι μόνο με τους εργαζόμενους του κλάδου αλλά και άλλων κοινωνικών ομάδων.
2.Στην πραγματοποίηση μαζικών Γενικών Συνελεύσεων των εργαζομένων για την ενημέρωσή τους αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους στην 48ωρη Πανελλαδική Απεργία αλλά και σε κάθε αγωνιστική δράση του Συλλόγου. Τη διανομή του απεργιακού υλικού που θα σταλεί.
3.Στη διοργάνωση τοπικών δράσεων διαμαρτυρίας (Συγκεντρώσεις, Συλλαλητήρια, κ.λπ.) ενάντια στη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Παιδείας, της Υγείας και στην απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας.
4.Στην ανάδειξη των επιπτώσεων από τη μεθόδευση εκχώρησης στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Προβολή του ντοκιμαντέρ της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. και διεξαγωγή συζητήσεων με τους κοινωνικούς φορείς κάθε περιοχής.
5.Στην ανάπτυξη τοπικών συμμαχιών με άλλες κοινωνικές ομάδες αλλά και πρωτοβάθμια σωματεία για τη συμμετοχή ΟΛΩΝ στη ανατροπή αυτών των πολιτικών.
Η απεργιακή κινητοποίηση θα έχει επιτυχία και προοπτική μόνο αν υπάρξει συνολική κινητοποίηση των συνδικαλιστικών στελεχών της Ομοσπονδίας, καθώς η κυβέρνηση προετοιμάζει «νέο» μνημόνιο και το 3ο κύμα διαθεσιμότητας που θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην απόλυση και την ανεργία, αλλά και στη διάλυση της Παιδείας, της Υγείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με την ενωτική και δυναμική παρουσία μας σε κάθε αγωνιστική δράση και κινητοποίηση ΛΕΜΕ ΟΧΙ:
Στις χιλιάδες παράνομες και αντισυνταγματικές απολύσεις.
Στη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Δημόσιας Παιδείας, της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στην κατάργηση-συγχώνευση των υπηρεσιών και την εκχώρησή τους σε ιδιώτες.
Στο ξεπούλημα της Δημόσιας και της Δημοτικής Περιουσίας.
Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων και της κοινωνίας στο συλλαλητήριο της Δ.Ε.Θ. ας είναι η αφετηρία νέων μαζικών, ενωτικών και δυναμικών αγώνων για την ανατροπή αυτών των πολιτικών και να απαλλαγούμε οριστικά και από αυτούς που τις υπηρετούν.
Έχουμε χρέος, έχουμε ευθύνη, γιατί ΜΟΝΟ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ μπορούμε να ανατρέψουμε τις πολιτικές των μνημονίων, της φτώχειας, της εξαθλίωσης και των απολύσεων.
Να τους διώξουμε εμείς…….. πριν μας απολύσουν αυτοί!!!
«

Διαθεσιμότητα: Λείπουν 1.500 ονόματα από τη λίστα του Σεπτεμβρίου

Η άρνηση των πρυτανικών αρχών να στείλουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τα ονόματα 1.500 διοικητικών υπαλλήλων των ΑΕΙ και ΤΕΙ που πρόκειται να ενταχθούν στο πρώτο κύμα «κινητικότητας» μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση ενόψει της διαπραγμάτευση με την Τρόικα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου και στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε ικανοποίηση ότι η συγκεκριμένη μνημονιακή δέσμευση έχει υλοποιηθεί και αυτό ήταν το ισχυρότερο διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των πιστωτών. Ωστόσο, η αναταραχή που ξέσπασε στο χώρο της παιδείας, και μάλιστα σε όλες τις βαθμίδες, άλλαξε την εικόνα και τώρα υπάρχει αγωνία για το πώς θα καλυφθεί η «τρύπα» των 1.500 υπαλλήλων, αφού υπάρχει ο αριθμός χωρίς τα ονοματεπώνυμα.
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, το υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει ότι «θα είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του για τους 1.500 υπαλλήλους που θα ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας». Ως εκ τούτου το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν έχει ενεργοποιήσει το plan B με το «μαξιλαράκι ασφαλείας» των περίπου 2.000 υπαλλήλων των υπουργείων που είχε προβλέψει η κυβέρνηση σε περίπτωση που υπήρχε πρόβλημα με τους «διαθέσιμους» του Σεπτεμβρίου.

Συμβουλές σε γονείς για μαθητές Α' δημοτικού

του Λεωνίδα Παυλίδη, εκπαιδευτικού πρωτοβάθμιας
Η Α΄ δημοτικού είναι ένα κομβικό σημείο στη ζωή του παιδιού γιατί σηματοδοτεί την εισαγωγή του στην ενεργή σχολική πραγματικότητα.

Από το παιχνίδι του νηπιαγωγείου, στο άγχος του νέου "μεγάλου σχολείου", με νέους συμμαθητές, βιβλία και καινούργιο δάσκαλο/α.

Τα παιδιά συνήθως μέσα στις δυο πρώτες εβδομάδες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα, εφόσον έχει προηγηθεί η φοίτησή τους στον παιδικό σταθμό και στο νηπιαγωγείο.

Υπάρχουν όμως και παιδιά-μαθητές , που δυσκολεύονται να ενταχθούν και παρουσιάζουν άρνηση ακόμα και φοβία για το σχολείο. Αυτό πρέπει, εφόσον παρατηρηθεί , να αντιμετωπιστεί αμέσως.

Αν το παιδί αντιδρά έντονα, δεν πρέπει να μείνει στο σπίτι. Η απομάκρυνσή του από το σχολείο θα δημιουργήσει μαθησιακά κενά και μεγαλύτερη απόσταση από το σχολικό περιβάλλον.

Ο ρόλος του γονιού είναι να προσπαθεί να ενθαρρύνει το παιδί και να μην του μεταφέρει το άγχος που προφανώς και ο ίδιος θα έχει. Να το προτρέπει και να το επαινεί π.χ. αν γράψει ακόμη κι ένα γραμματάκι.

Οι γενικές συμβουλές για το διάβασμα στο σπίτι είναι αυτό να πραγματοποιείται πάντα σε συγκεκριμένο μέρος, σε ένα γραφείο, να υπάρχουν δίπλα στο παιδί όλα τα απαραίτητα δηλαδή, μολύβια, σβήστρες κτλ. και χωρίς περισπάσεις όπως π.χ. δυνατή μουσική, υπολογιστής ή ανοιχτή τηλεόραση.

Το διάβασμα πρέπει να γίνεται πάντοτε συγκεκριμένη ώρα και ποτέ μετά τις 6-7 μ.μ., διότι το παιδί είναι κουρασμένο.

Μην αμελείται ότι ο ύπνος είναι βασική προϋπόθεση προκειμένου το παιδί, ξεκούραστο, να μπορεί να προσαρμοστεί στο πρόγραμμα και στους ρυθμούς των μαθημάτων.

Η στάση του δασκάλου είναι ιδιαίτερα σημαντική. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Οφείλει να είναι γλυκός στη συμπεριφορά του, να εντάξει τα παιδιά στην ομάδα της τάξης και να τα βοηθήσει να καταλάβουν ότι καθημερινά θα έχουν κάποιες εργασίες. Τονίζουμε όμως ότι όλη αυτή η διαδικασία πραγματοποιείται μέσα από εκπαιδευτικές μεθόδους με βάση το παιχνίδι.

Ωστόσο η συνεργασία γονιού-δασκάλου είναι το πιο σημαντικό κομμάτι. Ο γονιός καλό είναι να συζητά με τον εκπαιδευτικό, να τον συμβουλεύεται σε θέματα μεθοδολογίας και πρακτικής. Η συμμαχία δασκάλου-γονέα , θα φέρει λαμπρά αποτελέσματα.

Τέλος να μην ξεχνάμε πως ο μαθητής της πρώτης τάξης δημοτικού είναι παιδί και εκτός των μαθημάτων, πρέπει να έχει χώρο και χρόνο για παιχνίδι και δημιουργική απασχόληση.

Καλή σχολική χρονιά!!!