ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2013

Οι άστεγοι που κοιμούνται στην πλατείας Ομονοίας. Ακριβώς εκεί που υπάρχουν τα φρεάτια εξαερισμού του μετρό. Καθημερινά καταγράφονται θλιβερές σκηνές, από τους "άθλιους" της σύγχρονης εποχής.


Μαγειρεύουν, άραγε, τις δημοσκοπήσεις οι εταιρίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις με το δημόσιο και έχουν λάβει κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ;


Πού πήγαν όλες εκείνες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που μεσουρανούσαν στο μιντιακό σκηνικό;

Οι στατιστικές, τα μικρά ψέματα και τα μεγάλα ψέματα…

Οι δημοσκοπήσεις είναι σημαντικό εργαλείο – τόσο για την καταγραφή του κλίματος που διαπνέει την κοινή γνώμη όσο και για τη χειραγώγησή της. Φανταστείτε, ας πούμε, να δημοσιεύονταν δημοσκοπήσεις που θα εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ με επτά ποσοστιαίες μονάδες μπροστά ή την κυβέρνηση να καταρρέει, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση και η ψυχολογία του κόσμου. Φημολογείται έντονα ότι τέτοιες δημοσκοπήσεις υπάρχουν αλλά δεν δημοσιεύονται. Να υποθέσουμε ότι δεν τις αφήνει να βγουν στο φως η κυβέρνηση για να μη διαλυθεί; Ή ότι δεν τις «κυνηγά» ούτε η αντιπολίτευση για να μην σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και πέσει η κυβέρνηση πριν το σωστό τάιμιγκ; Το ψέμα είναι βολικό από πολλές πλευρές…
Πού πήγαν όλες εκείνες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που μεσουρανούσαν στο...
μιντιακό σκηνικό;
_ Λάμδα Research, παρακαλώ;
_ Γεια σας, από το Mega καλούμε, θέλουμε να παραγγείλουμε μια δημοσκόπηση.
_ Βεβαίως, πώς τη θέλετε μαγειρεμένη;
Σιγή ασυρμάτου έχει πέσει τελευταία… Πού πήγαν όλες εκείνες οι εταιρίες δημοσκοπήσεων που μεσουρανούσαν στο μιντιακό σκηνικό; Γιατί τα κανάλια δεν μας παίρνουν πλέον τα αυτιά κάθε βδομάδα με το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, ποια είναι η πρόθεση της ψήφου μας και ποιο κόμμα προηγείται;
Όχι ότι μας έλειψαν βέβαια… Για να πούμε και την αλήθεια, οι περισσότεροι από μας είναι σίγουροι ότι οι κατά παραγγελία δημοσκοπήσεις «μαγειρεύονται». Καταγράφεται μεν μια τάση από τη σχετική έρευνα που διεξάγεται, αλλά τα στατιστικά στοιχεία ερμηνεύονται κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, η διαχείριση των «αναποφάσιστων»: πλέον καταγράφονται σε τόσο υψηλά ποσοστά που καθιστούν τα όποια συμπεράσματα αναξιόπιστα. Όπως και η διαχείριση των ερωτήσεων ή των προσφερόμενων απαντήσεων.
Δεν τα λέμε εμείς, η έκθεση της Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών Κοινής Γνώμης τα λέει, αναφερόμενη στην έρευνα της εταιρείας Κάπα-research για τους -υποτίθεται- «δημοφιλέστερους» περιφερειάρχες και δημάρχους της χώρας εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014. Η έρευνα χτύπησε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής στις 15 Σεπτεμβρίου, ενώ -σύμφωνα με την ταυτότητά της- διεξήχθη διαδικτυακά μεταξύ 3 και 18 Ιουλίου 2013, σε δείγμα 30.249 ατόμων. Η έκθεση ελέγχου παραθέτει μια σειρά παραλήψεων και λαθών κατά τη διεξαγωγή της έρευνας για να συμπεράνει τελικά ότι η εν λόγω δημοσκόπηση «δεν πληροί τις προϋποθέσεις μιας αντιπροσωπευτικής έρευνας». Είδατε εσείς καμιά επανόρθωση;
Έτσι και αλλιώς κανείς δεν ζητά ευθύνες από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων ή τα ΜΜΕ για πιθανά… «λάθη» ή παραλείψεις. Πριν από τις εκλογές του Μάη 2012, οι δημοσκοπήσεις που έβλεπαν το φως της δημοσιότητας έδιναν υψηλά ποσοστά σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (πολύ παραπάνω από αυτά που τελικά πήραν), ενώ στον ΣΥΡΙΖΑ έδιναν ποσοστό αισθητά πιο χαμηλό από αυτό που κατέγραψε. Την ίδια εποχή είχα στα χέρια μου μια αντίστοιχη έρευνα από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, οι προβλέψεις της οποίας επιβεβαιώθηκαν πλήρως στις εκλογές. Να επισημάνουμε, βέβαια, ότι η έρευνα του Παντείου έγινε χωρίς τη χρηματοδότηση κάποιου από τα μεγάλα κόμματα ή των μίντια που τα στηρίζουν.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι οι δημοσκοπήσεις είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο. Τόσο σημαντικό, ώστε οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήταν ένας από τους δύο βασικούς λόγους που οδήγησαν την κυβέρνηση στην απόφαση να «τελειώσει» με τη Χρυσή Αυγή. Ο ένας ήταν η επίδειξη δύναμης των ακροδεξιών ταγμάτων ασφαλείας στους συγγενείς των θυμάτων στο Μελιγαλά και ο δεύτερος η δυναμική της Χρυσής Αυγής όπως αυτή καταγραφόταν, πριν τη δολοφονία του Κερατσινίου, στις κρυφές δημοσκοπήσεις που έχουν τα κόμματα και την έφερνε να ανταγωνίζεται σε ποσοστά ακόμη και τη ΝΔ.
Ασφαλώς όμως οι δημοσκοπήσεις αποτελούν και ένα –με επιστημονική τεκμηρίωση ενδεδυμένο– χαλινάρι που χρησιμοποιούν τα καθεστωτικά μέσα και οι κυβερνώντες για να κρατούν σε λήθαργο τους πολίτες. Φανταστείτε, ας πούμε, να δημοσιεύονταν δημοσκοπήσεις που θα εμφάνιζαν τον ΣΥΡΙΖΑ με επτά ποσοστιαίες μονάδες μπροστά ή την κυβέρνηση να καταρρέει, πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση και η ψυχολογία του κόσμου.
Φημολογείται έντονα ότι τέτοιες δημοσκοπήσεις υπάρχουν, αλλά δεν δημοσιεύονται. Να υποθέσουμε ότι δεν τις αφήνει να βγουν στο φως η κυβέρνηση για να μη διαλυθεί; Ή ότι δεν τις «κυνηγά» ούτε η αντιπολίτευση για να μην σπάσει ο διάολος το ποδάρι του και πέσει η κυβέρνηση πριν το σωστό τάιμιγκ; Το ψέμα είναι βολικό από πολλές πλευρές…
Πάντως, στην «ελεύθερη αγορά» κανείς δεν χάνεται. Κι αν δεν ακούτε τόσο συχνά τις δημοσκοπήσεις τους, δεν σημαίνει ότι οι οκτώ πιο διάσημες στο κοινό εταιρείες ερευνών κοινής γνώμης (ALCO, GPO, Κάπα-Research, MARC, Metron Analysis και MRB) δεν κάνουν χρυσές δουλειές, πληρωμένες από το ελληνικό δημόσιο βεβαίως.
Μαγειρεύουν, άραγε, τις δημοσκοπήσεις οι εταιρίες που έχουν υπογράψει συμβάσεις με το δημόσιο και έχουν λάβει κονδύλια πολλών εκατομμυρίων ευρώ; Μια έρευνα που θα μέτραγε τι πιστεύουν οι πολίτες για τις ίδιες τις δημοσκοπήσεις και την αξιοπιστία τους θα είχε, νομίζω, εξαιρετικό ενδιαφέρον…
"unfollow"

Για να μη αργήσω υπέγραψα μια αύξηση στα διόδια χωρίς να τη διαβάσω. Πόσο αυξήθηκαν τελικά;


ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ Ο ΑΔΙΑΒΑΣΤΟΣ
"Για να μη αργήσω υπέγραψα μια αύξηση στα διόδια χωρίς να τη διαβάσω. Πόσο αυξήθηκαν τελικά;"

180 πλειστηριασμοί έχουν αναβληθεί στο Ρέθυμνο -!- προωθήστε το -!- Δυνατότητα ανακοπής στις διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες!



180 πλειστηριασμοί έχουν αναβληθεί στο Ρέθυμνο - Δυνατότητα ανακοπής στις διαταγές πληρωμής από τις τράπεζες!Συνεχίζεται στο Ρέθυμνο ο αγώνας των πολιτών που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες σε περιουσίες ανθρώπων που δεν μπορούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας να πληρώσουν τα δάνειά τους.
Ήδη είναι υπό διαμόρφωση ο Σύλλογος δανειοληπτών, τα μέλη του οποίου εδώ και μήνες κάθε Τετάρτη συγκεντρώνονται έξω από τα δικαστήρια και έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα την αναστολή 180 πλειστηριασμών, ενώ πλέον προσφέρεται η δυνατότητα στους δανειολήπτες να καταθέσουν ανακοπή στη διαταγή πληρωμής και να σώσουν την περιουσία τους – τουλάχιστον από τις τράπεζες.
Όπως εξήγησε μιλώντας στον Team Fm ο οικονομολόγος Πάνος Θεοδωρίδης, μέλος της Κίνησης «Αντίσταση Τώρα», υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έχουν πάρει από το κράτος τα λεφτά του δανείου των πολιτών, δεν δικαιούνται να τα ζητάνε δεύτερη φορά, και ακυρώνοντας τη διαταγή πληρωμής, η τράπεζα δεν έχει καμία δυνατότητα να ακουμπήσει τα περιουσιακά τους στοιχεία.
«Ουσιαστικά ακυρώνουμε το δάνειο, χρωστάμε όμως στο κράτος, εκεί όμως μπορούμε τελείως διαφορετικά να διαπραγματευτούμε τι θα γίνει», υπογραμμίζει ο κ. Θεοδωρίδης.
Πού στηρίζει όμως ο ίδιος και η πανελλαδική Κίνηση «Αντίσταση Τώρα» ότι δεν έχουν οι πολίτες χρέος προς τις τράπεζες;
Ο ίδιος κάνει μια ιστορική αναδρομή για να το εξηγήσει, τονίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις κοροϊδεύουν τους πολίτες:
«Μετά από έρευνα που κάναμε το 2010, αποδείχθηκε ότι τα έσοδα του κράτους ήταν 55 δισ και ο δαπάνες 46 χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τους τόκους και τα χρεωλύσια. Τα προηγούμενα χρόνια είδαμε επίσης ότι όλοι οι προϋπολογισμοί, χωρίς καμία εξαίρεση, ήταν θετικοί. Συνεχίσαμε την έρευνα. Η πραγματική εικόνα φαίνεται στο Εθνικό Τυπογραφείο. Κάθε κίνηση του κράτους περνά μέσα από τα ΦΕΚ. Από το διάβασμα αυτών απεδείχθη πως δημιουργούν το χρέος για να υπάρχει η αιτιολογία για να παίρνουν τα μέτρα με τα οποία ζούμε τα τελευταία 4 χρόνια.
Ο Καραμανλής είχε πει το 2008 ότι επειδή η αγορά είχε πρόβλημα ρευστότητας θα μπει το ελληνικό κράτος εγγυητής για να πάρουν οι ελληνικές τράπεζες δάνειο από την ευρωπαϊκή κεντρική τράπεζα. Αυτά τα 23 δισ που πήραν τότε θα πήγαιναν μόνο σε στεγαστικά δάνεια, κεφάλαια κινήσεως σε μικρές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις ζωτικής σημασίας.
Όμως το κράτος δεν υπέγραψε εγγυητής στη δανειακή σύμβαση. Έβγαλε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου τριετούς διάρκειας, τα έδωσε στις τράπεζες οι τράπεζες τα έδωσαν στην ΕΚΤ και πήραν μετρητά τα οποία δεν έριξαν όμως στην αγορά.
Ο νόμος έλεγε ότι στην τριετία οι τράπεζες έπρεπε να ξοφλήσουν το δάνειό τους, να πάρουν τα ομόλογα και να τα φέρουν για ακύρωση.
Αυτά τα λεφτά, τα 23 δισ, τα πήραν αρχές του 2009, αρχές του 2012 έληγαν τα ομόλογα, είχαμε εκλογές δεν ειπώθηκε τίποτα και μόλις τελείωσαν οι εκλογές, στις 30 Ιουνίου το κράτος έβγαλε το δελτίο δημοσίου χρέους νούμερο 66 και είδαμε να αυξάνεται το χρέος κατά 23 δισ. Ο υπουργός οικονομικών τότε έδωσε στη Βουλή μια κατάσταση με τα ομόλογα όπου φαίνεται ότι τα ομόλογα που είχαν πάρει οι τράπεζες επειδή δεν τα πλήρωσαν, το κράτος έβγαλε καινούρια, τα έδωσε στην ΕΚΤ, πήρε πίσω τα παλιά και τα ακύρωσε και αυτά τα καινούρια πλέον μπήκαν στο δημόσιο χρέος.
Το ’χαν στήσει από την αρχή για να μπουν αυτά τα χρήματα στο δημόσιο χρέος.
Ήταν μια απάτη στημένη σε βάρος μας από την αρχή.
Μέσα σε τρία χρόνια από τις κυβερνήσεις οι τράπεζες έχουν πάρει 233 δισ».
Ο ίδιος υποστηρίζει πως σκοπός αυτής της πολιτικής είναι να κατακτηθεί η χώρα. «Τα αποτελέσματα δείχνουν το σκοπό. Κλείνουν επιχειρήσεις, οι νέοι μεταναστεύουν, άρα φεύγει ο πληθυσμός σε νεαρή ηλικία. Βλέπουμε ότι κόβουν τις παροχές στην υγεία που σημαίνει ότι οι μεγάλης ηλικίας συμπολίτες δεν θα μπορούν να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που θα παρουσιαστούν στην υγεία τους και θα πεθάνουν.
Μεταβιβάζουν τα πάντα επίσης σε ιδιώτες σε τιμές κατώτερες από τις πραγματικές. Γυρνάμε στην παλιά φεουδαρχία και θα δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί.
Αυτοί που μας κυβερνούν δεν είναι έλληνες, είναι υπάλληλοι των ξένων αφεντικών τους».
ΑΝΑΚΟΠΗ ΣΤΙΣ ΔΙΑΤΑΓΕΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ
Ο κ. Θεοδωρίδης τόνισε ότι υπάρχει η δυνατότητα να κινηθούν δικαστικά οι δανειολήπτες και να ζητήσουν για την απάτη συλλογική αποζημίωση, ενώ η Κίνηση έχει ετοιμάσει τα σχετικά δικόγραφα για την ανακοπή των διαταγών πληρωμής που εκδίδουν οι τράπεζες πριν προχωρήσουν σε κατασχέσεις και  στη συνέχεια σε πλειστηριασμούς.
Η διαδικασία έχει ως εξής σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρίδη: «Όταν κάποιος δεν πληρώνει το δάνειό του, μέχρι τις τρεις πρώτες απλήρωτες δόσεις η τράπεζα δεν έχει κανένα δικαίωμα να προχωρήσει σε δικαστική ενέργεια. Μεταξύ τρίτης και τέταρτης δόσης συνήθως στέλνει ένα εξώδικο και αφού δεν γίνει τίποτα γιατί ο δανειολήπτης δεν μπορεί να πληρώσει, βγάζει τη διαταγή πληρωμής. Η διαταγή πληρωμής είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η τράπεζα σε κατάσχεση και μετά σε πλειστηριασμό. Εμείς έχουμε ετοιμάσει δικόγραφα τα οποία δίνουμε στα μέλη μας δωρεάν για να καταθέσουν ανακοπή στη διαταγή πληρωμής με τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τράπεζες έχουν πάρει από το κράτος τα λεφτά του δανείου μας, δεν δικαιούνται να τα ζητάνε δεύτερη φορά από εμάς και ακυρώνοντας τη διαταγή πληρωμής, η τράπεζα δεν έχει καμία δυνατότητα να ακουμπήσει τα περιουσιακά μας στοιχεία».
Όπως τόνισαν στην ίδια εκπομπή οι κ.κ. Δημήτρης Δήμας και Σήφης Σουχλάκης από την Κίνηση δανειοληπτών στο Ρέθυμνο, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να προσέρχεται κάθε Τετάρτη στα δικαστήρια όπου γίνεται η διαμαρτυρία των δανειοληπτών για να μάθει λεπτομέρειες για τις νομικές διαδικασίες και να του παρασχεθεί βοήθεια σε ό,τι χρειάζεται. Επίσης πληροφορίες μπορούν να πάρουν οι ενδιαφερόμενοι και στα καταστήματα του κ. Δήμα στο Κολωνάκι και του κ. Σουχλάκη στην οδό Σταμαθιουδάκη 18.


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2mDlu3nRF

Καλύτερα λαϊκιστές, παρά νεκροί!



Ένα φάντασμα πλανιέται πάνω από την Ευρώπη: το φάντασμα του λαϊκισμού. Για να το καταπολεμήσουν συμμάχησαν τα σοσιαλιστικά και τα συντηρητικά κόμματα, οι πολυεθνικές και οι τράπεζες, οι δημοκρατικοί Ιταλοί και οι χριστιανοδημοκρατικοί Γερμανοί… 

Η παράφραση των πρώτων γραμμών του μανιφέστο του Μαρξ και Ένγκελς, μπορεί και πρέπει να σταματήσει εδώ, ακριβώς επειδή μιλάμε για πράγματα πολύ διαφορετικά μεταξύ τους. Το εκκολαπτόμενο εργατικό κίνημα του 19ου αιώνα είχε άλλη διάσταση και νοοτροπία σε σχέση με αυτό που περνάει σήμερα η κοινωνία. Αλλά η σταυροφορία κατά των λαϊκιστών που οι κυβερνήσεις της ευρωπαϊκής Τρόικας διεξάγουν, αξίζει κάποιο προβληματισμό που μας αφορά ιδιαίτερα…

Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, τα γερμανικά κινήματα ειρήνης, δήλωναν δυναμικά: «Καλύτερα κόκκινοι παρά νεκροί». Η προφανής αναφορά αφορούσε το γεγονός ότι ανάμεσα στην επιλογή για πυρηνικό πόλεμο και για πραγματικό σοσιαλισμό πέρα από το τείχος ίσως ήταν καλύτερη η δεύτερη επιλογή από το ατομικό ολοκαύτωμα στο οποίο υπολόγιζαν οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Η ιστορία, ευτυχώς για όλους, δε μένει ποτέ στάσιμη. Στον 21ο αιώνα οι επιλογές στον τομέα είναι λιγότερο άκαμπτες μα είναι άλλο τόσο αλήθεια ότι ο παγκόσμιος ανταγωνισμός προωθεί όλες τις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις – συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών, δομημένες γύρω από την Ευρωπαϊκή Ένωση-. Οι νομισματικοί πόλεμοι είναι μία νύξη καθόλου άσχετη. Η εμπλοκή στην κατασκοπεία και η πύλη πληροφοριών (datagate) αποκαλύπτει πλέον έναν ανταγωνισμό στις προηγμένες τεχνολογίες και την τεχνολογία πληροφοριών . Οι πόλεμοι που πραγματοποιήθηκαν στη Μέση Ανατολή ή στα Βαλκάνια ή εκείνοι υπό απειλή –με τις επακόλουθες συμμαχίες ή ρήξεις σχέσεων αναλόγως με τις περιπτώσεις- έχουν δει σταδιακά να παραλείπονται παλιά γραφεία συμψηφισμού μεταξύ διαφορετικών συμφερόντων όπως το ΝΑΤΟ.

Δεν είναι μόνο αυτό. Ο παγκόσμιος ανταγωνισμός και η κυριαρχία του εμποροκρατικού καπιταλισμού (εξαγωγή ως δόγμα, κατάκτηση αγορών και πόρων, δραστική μείωση της μισθοδοσίας των εργαζομένων, περιβαλλοντικές καταστροφές) θέτουν στην πραγματικότητα σε κίνδυνο όχι μόνο τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά και την επιβίωση εκείνης της πλευράς της ανθρωπότητας που ο καπιταλισμός θεωρεί περίσσεια σε σχέση με τις ανάγκες του.
Όταν κατά τους τελευταίους μήνες συχνά αυτή τη διαδικασία συνοψίζεται στο σύνθημα: «Πρέπει να πεθάνετε πρώτα», η σύμπτωση μεταξύ μιας αντικειμενικής πραγματικότητας και της πραγματικότητας των εγγράφων που έχουν συνταχθεί από το ΔΝΤ και την ΕΚΤ μας προκάλεσε ένα ρίγος στη σπονδυλική στήλη. Όλη η πολυπλοκότητα της κοινωνικής ζωής μέσω της επεξεργασίας των κυρίαρχων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, μετατράπηκε σε πίνακες, έξοδα και προβολές με συμπεράσματα εμπνευσμένα από τον κυνισμό. Το προσδόκιμο ζωής είναι πολύ υψηλό για να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης, τα εκπαιδευτικά συστήματα είναι πολύ ακριβά και τροφοδοτείται μια υπερβολική προσδοκία για τα οφέλη των τίτλων σπουδών, οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι βιώνουν μία αφόρητη ακαμψία, τα έξοδα της υγειονομικής περίθαλψης είναι πολύ ακριβά κ.λπ..
Η περίληψη είναι ότι «εμείς», αλλά μόνο εμείς που είμαστε «από κάτω», πρέπει να πεθάνουμε πρώτα, για να μπορούν «αυτοί» να ζήσουν περισσότερο και να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τη κοινωνική τους θέση. Αυτό που είδαμε στην περίπτωση της GiuliaLigrestiείναι η χειροπιαστή απόδειξη:Μία γυναίκα που έχει συνηθίσει να ζει μια άνετη ζωή δεν μπορεί να καταλήξει στη φυλακή όπως μία γυναίκα της αστικής τάξης…επειδή υποφέρει περισσότερο σε συνθήκες κράτησης.
Σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνήσεις της Ευρώπης και τα θεσμικά όργανα της Τρόικας (Ευρωπαϊκή Επιτροπή , Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), έχουν ξεκινήσει μία εκστρατεία εναντίων των λαϊκιστών. Είναι πιθανό ότι αυτή η σταυροφορία αποβλέπει στο να μην υπάρξουν εκπλήξεις για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τόσο ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε όσο και ο διοικητής της ΕΚΤ Ντράγκι αλλά και ο Μόντι ως πρώην πρωθυπουργός, και τώρα ο σημερινός πρωθυπουργός Λέττα, έχουν μια αντίληψη των λαϊκιστικών κινημάτων πολύ ακριβής και έχουν συνείδηση ​​του εχθρού τους πολύ πιο έντονη από ό, τι έχουν οι κατώτερες τάξεις (βλ. Τα προφητικά λόγια του Sanguineti για το μίσος της τάξης).
Οι ευρωπαϊκές ολιγαρχίες προσπαθούν να ξεκάνουν τους “λαϊκιστές” βάζοντας εκ προθέσεως στο ίδιο επίπεδο τα κινήματα της δεξιάς της μεσογειακής Ευρώπης, τους ευρωσκεπτικιστές Αγγλοσάξονες και τους Σκανδιναβούς, τους ηθοποιούς όπως ο Γκρίλο, τα κοινωνικά κινήματα, τα πολιτικά και συνδικάτα της αριστεράς που αμφισβητούν την ταξική φύση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην πραγματικότητα, έχει να κάνει με επιλογές και ταξικά συμφέροντα τόσο διαφορετικά αλλά και από πολλές απόψεις ανταγωνιστικά μεταξύ τους.
Αν πάρουμε την περίπτωση της Ιταλίας, εδώ βλέπουμε πως η δυσφορία κατά της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αρκετά διαφοροποιημένη τόσο από την άποψη της τοποθέτησης αυτής της τάξης όσο και των πολιτικών επιλογών.
Για παράδειγμα, ένα μεγάλο μέρος του κοινωνικού σώματος του Μπερλουσκόνι είναι αναμφισβήτητα αντι-ευρωπαϊκό, διότι η μονοπωλιακή αναδιοργάνωση που εφαρμόστηκε από τον Μάαστριχτ και έπειτα, σταδιακά το περιθωριοποίησε. «Το μικρό είναι όμορφο» ή η διαχείριση των δημοσίων συμβάσεων, βγήκαν πληγωμένοι από αυτόν τον νέο καταμερισμό της εργασίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που επιβάλλεται από τις πολυεθνικές. Η εύκολη χρηματιστικοποίηση από τους «δανειολήπτες» που αποδυνάμωσε και κατέστρεψε τις παραγωγικές επενδύσεις, σήμερα δεν είναι πλέον εφικτή με τις τράπεζες να συμμορφώνονται στις στενές παραμέτρους που η ΕΚΤ τους ορίζει. 

Αιτία για την οποία παραμένουν άδεια τα εργοστάσια και απούλητα τα κτίρια.
Έπειτα, υπάρχουν και τα αντι-Ευρωπαικά αστεία όπως ο Beppe Grillo, όπου κάθε τόσο χαϊδεύει και προσαρμόζεται σε κοινοτοπίες ενάντια στο ευρώ χωρίς ποτέ να έχει μια λεπτομερή πρόταση.
Υπάρχουν οι αντι-ευρωπαϊκοί αντιδραστικοί και της δεξιάς που παραληρούν σ την επιστροφή της λιρέτας, την εθνική κυριαρχία, αλλά ελπίζουν σε μία Ευρώπη ως πολιτική και στρατιωτική εξουσία όπου αντιτάσσεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, την Κίνα, κ.λπ. .. Αλλά εν τω μεταξύ, δεδομένου ότι «δεν μπορούν να χτυπήσουν τους μεγάλους», η μπάλα παίρνει τους μικρούς που τους έχουν εύκολους στο χέρι: τους μετανάστες. Και δεν είναι μόνο αυτό. Προσπαθούν με κάθε τρόπο να «αναμειχθούν» με τις δυνάμεις της αριστεράς για να καταλάβουν τον πολιτικό χώρο.
Αυτές οι τρεις επιλογές σίγουρα μιλούν στη «βαθιά κοιλιά» μίας ανήσυχης κοινωνίας, θυμωμένης, εξαθλιωμένης από τα μέτρα που έχουν επιβληθεί από την τρόικα. Μειώνονται τα προβλήματα με λαϊκιστική διάθεση αλλά προωθούνται οπισθοδρομικές λύσεις, εθνικιστικές και αντιδραστικές.
Τέλος, υπάρχουν οι δυνάμεις της αριστεράς (;) όπου επιτέλους προχωρούν σε μια πολωτική ανάλυση και σε πρωτοβουλίες που πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Υπάρχει ακόμα η σκονισμένη αριστερά όπου ακόμα εμπαίζεται από τις ευρωπαϊκές ομιλίες και τις μεταρρυθμίσεις της Ε.Ε., αλλά υπάρχει και ένα κομμάτι της αριστεράς που δεν φοβάται τις λέξεις και σχεδιάζει προτάσεις και προϋποθέσεις πολύ διαφορετικές: « Η Ευρωπαϊκή Ένωση νικά και δεν αλλάζει» θα μπορούσαμε να συνοψίσουμε χρησιμοποιώντας ένα παλιό σύνθημα.
Προέρχεται από αυτή τη συνείδηση της μη αναστρεψιμότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την επίγνωση ότι μέσα σε αυτήν δεν υπάρχει ούτε κοινωνική ούτε δημοκρατική επιβίωση, η πρόταση της διακοπής (σύμφωνα με μερικούς) ή εξόδου (σύμφωνα με άλλους), με την Ευρωπαϊκή Ένωση ως πρώτο βήμα για μία αξιόπιστη κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Η επιλογή αυτή έχει τη δυνατότητα να παρακολουθήσει και να οργανώσει «τη βαθιά κοιλιά της κοινωνίας» καλύτερα από αυτό που μπορεί να κάνει η δεξιά ή οι αντι-Ευρωπαίοι της αντίδρασης. Η πρόκληση της ηγεμονίας στις διαδικασίες της ρήξης θα πρέπει να υπάρχει στο DNA των ανταγωνιστικών δυνάμεων της αριστεράς. Μόνο η έλλειψη πολιτικού θάρρους ή ο «φόβος του λαού» μπορεί να την καθιερώσει σε μία λειτουργία απλής μαρτυρίας. Υπό αυτή την έννοια πρέπει να ανακτήσει –και γρήγορα- την ικανότητα μετατροπής του λαϊκισμού σε οργάνωση ταξικών συμφερόντων. Κάτι που η δεξιά δε μπορεί να κάνει, αλλά και που η ανταγωνιστική αριστερά μπορεί να ξεκινήσει πάλι να το κάνει αποτελεσματικά.
Θα μιλήσουμε για αυτό, για παράδειγμα, στη Ρώμη στο επόμενο Ευρωμεσογειακό φόρουμ στις 30 Νοεμβρίου υπό την αιγίδα της RDC γύρω από την πρόταση εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση (και της Ευρωζώνης) και την δημιουργία ενός εναλλακτικού οικονομικού τομέα.
Μία καλή αρχή.

Πηγή: contropiano.org
Μετάφραση: Σωτήρης Ροδάνας


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2mDlAArQy

Κολοσσιαίο σκανδαλο με ευθύνη Προβόπουλου και ενδεχόμενη εμπλοκή Στουρνάρα! Αφορά τα εμβάσματα που έβγαλαν στο εξωτερικο το 2009 “αυτοί που ήξεραν”…

20131130-235236.jpg

…τι θα κανει ο Παπανδρέου και ο Προβόπουλος!
Ευθεία εμπλοκή της Εμπορικής. Τι ξερει ο Στουρνάρας;
Έβγαζαν έξω εκατομμύρια με ΑΦΜ μεροκαματιάρηδων, αλλά ο Προβόπουλος “δεν πήρε είδηση”!Το παρατραπεζικό «ξέπλυμα» με τη λίστα των 52.000 καταθετών του εξωτερικού
Πόσο τυχαίο μπορεί να είναι το γεγονός ότι ένας ιδιοκτήτης ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο, μια στρατιωτικός από τη Θεσσαλονίκη, ένας 60χρονος από την Κρύα Βρύση και ένας κάτοικος των Αθηνών εμφανίστηκαν να εμβάζουν δεκάδες εκατομμύρια στο εξωτερικό χωρίς οι ίδιοι να έχουν καμιά ανάμιξη με την υπόθεση; Είναι απλά λάθη αφηρημένων τραπεζικών υπαλλήλων ή μήπως
από πίσω κρύβεται ένα τεράστιο σκάνδαλο;
Η εκπομπή Ρεπορτάζ στο Αction24 αποκάλυψε όλα τα συγκλονιστικά στοιχεία για μια υπό διερεύνηση υπόθεση του ΣΔΟΕ, η οποία φαίνεται ότι ακουμπά παρατραπεζικό κύκλωμα το οποίο χρησιμοποιώντας φορολογικά στοιχεία ανυποψίαστων πολιτών φρόντισε να κρύψει τους πραγματικούς αποστολείς εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό την περίοδο 2009-2011.
Η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε με αφορμή την διαβόητη λίστα των 52.000 προσώπων που ένβασαν χρήματα σε χώρες του εξωτερικού κατά την έναρξη της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας. Η συγκεκριμένη λίστα στάλθηκε στις περιφερειακές Διευθύνσεις του ΣΔΟΕ κατόπιν εντολής του πρώην ειδικού γραμματέα του ΣΔΟΕ, κ. Ιωάννη Διώτη.
Από τον έλεγχο όμως των προσώπων που φαίνονται στις επίσημες λίστες να ένβασαν περισσότερα από πέντε εκατομμύρια ευρώ προέκυψαν σημεία και τέρατα.
Από τους 38 συνολικά πολίτες ελέγχθηκαν περίπου 10. Για τέσσερις από αυτούς προέκυψε ότι δεν είχαν καμία σχέση με την υπόθεση καθώς οι τράπεζες χρησιμοποίησαν τα ΑΦΜ τους. Αντίθετα, σε μια περίπτωση αποδείχτηκε ότι τα χρήματα τα ενέβασαν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε μια άλλη εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Στη δε τρίτη περίπτωση από τους ελέγχους του ΣΔΟΕ προέκυψε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις τρεις από τις τέσσερις περιπτώσεις τα «λάθη» έγιναν από την Εμπορική Τράπεζα η οποία απορροφήθηκε από την Alpha Bank. Η εκπομπή επικοινώνησε με τους επικεφαλής του Ιδρύματος οι οποίοι δεν θέλησαν να προχωρήσουν σε κάποιο σχόλιο. Το ίδιο συνέβη και με τα Ναυπηγεία Ελευσίνας καθώς οι «αρμόδιοι» ξέχασαν να απαντήσουν.
Τα ερωτηματικά τα οποία προκύπτουν είναι τεράστια και αφορούν πλέον και την Τράπεζα της Ελλάδος ο εποπτικός ρόλος της οποίας ελέγχεται στην συγκεκριμένη υπόθεση. Το γεγονός ότι από τα 10 πρόσωπα που ελέγχθηκαν αποδείχθηκε πως τα 4 δεν ήταν καν εκατομμυριούχοι αλλά ανυποψίαστοι πολίτες τα ΑΦΜ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν λέει από μόνο του πολλά και αφήνει να εννοηθεί το τι ενδέχεται να έχει συμβεί.
Ο γεωργός και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Τον Νοέμβριο του 2011 ο 58χρονος τότε Δημήτρης Κουπαντσής, γεωργός από την Κρύα Βρύση Γιαννιτσών, επιστρέφοντας στο σπίτι του ειδοποιήθηκε από τον γαμπρό του ότι καλείται από το ΣΔΟΕ προκειμένου να δικαιολογήσει ποσά ύψους 9 εκατομμυρίων€ ευρώ που φέρεται να είχε εμβάσει σε Ολλανδία και Ισπανία.
Η μοναδική συναλλαγή που είχε μέχρι εκείνη τη στιγμή με την Εμπορική Τράπεζα ήταν ένα στεγαστικό δάνειο 20.000 ευρώ. Από τα στοιχεία που προσκόμισε αλλά και τον έλεγχο του ΣΔΟΕ αποδείχτηκε ότι το ΑΦΜ του είχε χρησιμοποιηθεί και ότι πραγματικός αποστολέας των 9 εκατ. ήταν τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, με τα οποία η δημοσιογραφική ομάδα της εκπομπής επικοινώνησε αλλά απάντησε δεν έλαβε.
Ο ιδιοκτήτης διαμερισμάτων και ο εφοπλιστής
Η δεύτερη υπόθεση «ανύπαρκτου εκατομμυριούχου» αφορά τον κ. Σταύρο Φραγκούλα, ιδιοκτήτη ενοικιαζόμενων δωματίων από τη Σκιάθο. Στις 21 Οκτωβρίου 2011 ο κ. Φραγκούλας ειδοποιήθηκε από δημοσιογράφους ότι οι λίστες του υπουργείου τον εμφανίζουν να ένβασε στο μακρινό Χονγκ Κονγκ 8.5 εκατομμύρια δολάρια!
Στις 14 Δεκεμβρίου του 2012 κλήθηκε από το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να δικαιολογήσει τα εκατομμύρια δολάρια που φέρονται ότι κατέληξαν από κατάστημα της Εμπορικής στον Πειραιά στην Τράπεζα ΗSBC του HONGKONG με αποδέκτη του εμβάσματος τον κ. Ηolman Fenwick Willan.
Μετά από εισαγγελική παραγγελία και αφού από τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε κατάφερε να πάρει στα χέρια του το πόρισμα του ΣΔΟΕ από το οποίο προέκυψε ότι το ποσό των 8.500.000 δολαρίων μεταφέρθηκε από την εταιρία «KARINA PROP-SAILING SHIPMANAGEMENT INC» στην Κηφισιά, προς τον κ. Ηolman Fenwick Willan σε λογαριασμό που διατηρούσε ο ανωτέρω στην Τράπεζα HONGKONG SHANGHAI BANKING CORPO.
Ωστόσο από περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι τα στοιχεία της εταιρίας «KARINA» αλλά και το ΑΦΜ ήταν εικονικά. Πίσω δε από το έμβασμα φέρεται να βρίσκεται εφοπλιστής ο οποίος υπήρξε και συνιδιοκτήτης μεγάλης αλυσίδας Σούπερ Μάρκετ!
Η στρατολόγος και ο άνεργος
Δυο ακόμη περιπτώσεις αφορούν μια στρατολόγο από τη Θεσσαλονίκη και έναν άνεργο από την Αθήνα.

Η στρατολόγος παρουσιάστηκε να εμβάζει 44.9 εκατομμύρια ευρώ γεγονός που ουδέποτε συνέβη. Από την άλλη πλευρά ο άνεργος από την Αθήνα φιλοξενήθηκε και εκείνος στις λίστες του υπουργείου. Στη δική του υπόθεση η έρευνα του ΣΔΟΕ έδειξε ότι τα χρήματα τα ενέβασε η ίδια η τράπεζα!


olympia


Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2mDkyLfVH

6.000 απολύσεις - Στο «στόχαστρο» 29 Δημοτικές Eπιχειρήσεις


6.000 απολύσεις - Στο στόχαστρο 29 Δημοτικές Eπιχειρήσεις
Τουλάχιστον 6.000 Δημοτικοί Υπάλληλοι εντάσσονται στο δεύτερο «κύμα» διαθεσιμότητας, σύμφωνα με την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», που συνεχίζει:
«Οι σχετικές αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί σε υψηλό κυβερνητικό επίπεδο, ενώ το συνολικό σχέδιο για την αναμόρφωση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα βάλει στην... πρέσα 80.000 δημοτικούς υπαλλήλους έχει 4 άξονες:
1. Αξιολόγηση 387 Φορέων (Δήμοι, Ν.Π.Ι.Δ. και Δημοτικές Επιχειρήσεις), με στόχο να ενταχθούν σε "διαθεσιμότητα" ή να απολυθούν 11.000 εργαζόμενοι.
2. Περίπου 6.000 - 8.000 δημοτικοί υπάλληλοι θα μετακινηθούν, μέσω της διαδημοτικής / ενδοδημοτικής κινητικότητας.
3. Περίπου 6.000 δημοτικοί υπάλληλοι, που προέρχονται από Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι οποίες καταργήθηκαν λόγω του «Καλλικράτη» και έχουν μεταταχθεί στις Κεντρικές Υπηρεσίες των Δήμων, θα μπουν σε "διαθεσιμότητα", ιδιαίτερα αν έχουν προσληφθεί εκτός ΑΣΕΠ.
4. Περίπου 2.000 υπάλληλοι, που εργάζονται σε 29 Δημοτικές Επιχειρήσεις (ΝΠΙΔ), οι οποίες θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν». 
Στο «στόχαστρο» 29 Δημοτικές επιχειρήσεις
Από τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) έχουν μπει στο «στόχαστρο» 29 Δημοτικές Επιχειρήσεις, που απασχολούν συνολικά 2.000 υπαλλήλους.
Συγκεκριμένα,
-  Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.): Ρόδου (Δ.Ε.Υ.Α.Ρ.), Ιωαννίνων (Δ.Ε.Υ.Α.Ι.), Ηρακλείου, Κομοτηνής, Δράμας, Ζακύνθου, Αγρινίου (Δ.Ε.Υ.Α.Α.), Αιγίου, Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Ορεστιάδας (Δ.Ε.Υ.Α.Ο.) και Εορδαίας (Δ.Ε.Υ.Α.Ε.).
-  Δημοτική Εταιρεία Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ)
-  Δήμος Αθηναίων, Επιχείρηση Ραδιοφωνίας – Αθήνα 9,84
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης
-  Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΠΚΑ – ΔΙΕΚ)
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης - Συκεών
-  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Αθλητισμού Θέρμης
-  Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών «Ρόδα»
-  Δημοτική Επιχείρηση Τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμαριάς
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Περιβάλλοντος Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Ιωαννιτών
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Καλαμάτας «ΦΑΡΙΣ»
-  Περιβαλλοντική Αναπτυξιακή Δυτικής Θεσσαλίας Α.Ε.
-  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Έδεσσας
-  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κορδελιού - Ευόσμου
-  Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Κασσάνδρας
-  Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας Ηρακλείου Αττικής - Επικοινωνία FM
-  Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Θερμαϊκού
-  Δήμος Αθηναίων, Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρεία Μηχανογράφησης και Επιχειρησιακών Μονάδων ΟΤΑ.





Κάποιοι θα σαπίσουν στη φυλακή..., λένε με νόημα στην Κουμουνδούρου


Μετά και την γνωμάτευση του Γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο, οι Έλληνες υπουργοί που υπέγραψαν μειώσεις μισθών φλερτάρουν επικίνδυνα με την Δικαιοσύνη και καλά θα είναι να σκεφθούν σοβαρά το ενδεχόμενο να περάσουν μεγάλο μέρος του βίου τους στη φυλακή.
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να προσφύγει στο Ευρωπαικό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενώ το ίδιο θα κάνουν και άλλα κόμματα του Νότου από χώρες των οποίων οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις μισθών!
Η αίσθηση ότι άνοιξε το Κουτί της Πανδώρας και πλησιάζει η ώρα ΜΗΔΕΝ είναι διάχυτη μέσα στην υπόκωφη σιωπή των Ελλήνων πολιτών.
Κανείς Παυλόπουλος άλλωστε δεν μπορούσε να προβλέψει τι θα ακολουθούσε την δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
Αυτή τη φορά το ξέσπασμα της βίας για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός λαού μπορεί να μην έχει ταίρι στη νεώτερη ιστορία της Ευρώπης.
Η Τρόικα, ο Στουρνάρας και ο Σαμαράς παίζουν με την φωτιά.

Η ΓΝΩΜΑΤΕΥΣΗ-ΦΩΤΙΑ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ
Πολλές από τις δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την Τρόικα συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αναφέρεται σε νομική έκθεση κατ` εντολή των Αυστριακών και Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Σε νομική γνωμοδότηση του γερμανού πανεπιστημιακού καθηγητή Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο κατ` εντολή του αυστριακού Επιμελητηρίου Εργαζομένων, της Ομοσπονδίας Αυστριακών Συνδικάτων και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, υποστηρίζεται ότι κάποιες από τις υποχρεώσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, δηλαδή την ΕΚΤ και την Κομισιόν, που συμμετέχουν στην Τρόικα, συνιστούν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση του ευρωπαϊκού δικαίου, με δεδομένο ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της ΕΕ. Οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης Ιδιαίτερα επικριτική είναι η έκθεση Γερμανού νομικού έναντι της Τρόικας και των μέτρων λιτότητας που αυτή υπαγορεύει.

Σύμφωνα με τη γνωμοδότηση, η Τρόικα πραγματοποίησε υπερβολικές (δυσανάλογες) παρεμβάσεις στο εργασιακό δίκαιο και το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης της Ελλάδας. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι μειώσεις μισθών παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ άλλες δεσμεύσεις που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα παραβιάζουν το ανθρώπινο δικαίωμα στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλεια και την ιδιοκτησία.

Παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο αναφέρεται στην έκθεση, ενώ σε όλα αυτά δεν υπήρχε επαρκής συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Θα μπορούσε να είχε επιτυχία ενδεχόμενη προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
 ΟΓερμανός καθηγητής εκτιμά ότι θα μπορούσε να έχει επιτυχή έκβαση μια προσφυγή ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων.

Μάλιστα η προσφυγή θα μπορούσε να έχει επιτυχία ιδίως αν την ασκούσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα μπορούσε να γίνει προσφυγή εναντίον των «ενεργειών των κρατών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας».

Ακόμη και το Διεθνές Δικαστήριο θα μπορούσε να ασχοληθεί με το ζήτημα κατά πόσο είναι συμβατές αυτές οι υποχρεώσεις με τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ILO) και στα Ηνωμένα Έθνη μπορεί να γίνει προσφυγή εναντίον μεμονωμένων κρατών, παρατηρεί ο γερμανός πανεπιστημιακός.

Σταμάτης Ασημένιος, apa Υπεύθ. Σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου
capital.gr


ΕΠΟΧΗ ΡΙΖΙΚΩΝ ΑΝΑΤΡΟΠΩΝ


Του Γ.ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Τίποτα δεν θα μείνει όρθιο τους μήνες και τα χρόνια που θ’ ακολουθήσουν στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης! Ζούμε σε μια εποχή ραγδαίων ανακατατάξεων και ανατροπών. Ο σύγχρονος καπιταλισμός έχει γίνει πιο αρπακτικός και πιο ληστρικός παρά ποτέ, αδιαφορώντας πλέον για την ενσωμάτωση στο σύστημα του κοινωνικών τάξεων, στρωμάτων και ομάδων. Οι ζάμπλουτοι είναι πιο πλούσιοι παρά ποτέ την ίδια ώρα που η ζωή εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες υποβαθμίζεται.   Εκατομμύρια λαού έχουν ξεχυθεί με ορμή στους δρόμους.
Προς τα πού θα πάει η κατάσταση είναι αδύνατο να το προβλέψει κανείς αυτή τη στιγμή. Το βέβαιο είναι ότι το παλιό – δηλαδή η σημερινή κατάσταση – θα καταρρεύσει οπωσδήποτε. Με τι θα αντικατασταθεί είναι άγνωστο. Για την ώρα, το πάνω χέρι το έχουν οι αστικές δυνάμεις. Αυτό είναι φυσικά αρνητικό, αλλά σε τέτοιες εποχές γενικευμένης καπιταλιστικής κρίσης μπορεί να αλλάξει αστραπιαία. Το 1941, για παράδειγμα, το ΚΚΕ ήταν ανύπαρκτο, με την Κεντρική Επιτροπή του χαφιεδωμένη από τους ασφαλίτες του Μανιαδάκη. Τρία χρόνια αργότερα, το 1944, το ΚΚΕ μέσω του ΕΑΜ ήταν παντοδύναμο, είχε μαζί του ολόκληρο τον ελληνικό λαό, άσχετα από την πολιτική ανικανότητα της ηγεσίας του να μετουσιώσει σε πράξη λαϊκής εξουσίας και σοσιαλιστικής ανατροπής την ισχύ που του είχε δώσει ο λαός. Σε συνθήκες σαν αυτές που ζούμε, οι αλλαγές μπορεί να λάβουν χώρα με κατακλυσμιαίο τρόπο, αν έχουν πρωταγωνιστές τους εργαζόμενους και τις πλατιές λαϊκές μάζες. Μόνο που οι μάζες πρέπει να έχουν πολιτικό όραμα και πολιτική ηγεσία με θέληση και δυνατότητες να μπορεί να μετουσιώσει σε πραγματικότητα το όραμα το οποίο η ίδια επαγγέλλεται και ο λαός προσδοκά. Χωρίς αυτό οι εξεγέρσεις μετατρέπονται σε κοινωνικές εκρήξεις, οι οποίες ποτέ δεν οδηγούν σε ανατροπή του συστήματος που προκάλεσε την εξέγερση.
Η απλή άρνηση της υφιστάμενης κατάστασης οδηγεί σε ανατροπές του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού αλλά όχι σε ανατροπή του υφιστάμενου καθεστώτος. Δημιουργεί δυνατότητες πολλαπλών επιλογών μέσω νέων κομμάτων που ενδεχομένως μπορεί να βελτιώσουν κάποιες πτυχές της ασκούμενης πολιτικής, σε καμιά περίπτωση όμως δεν ανατρέπουν, δεν θίγουν την ουσία της πολιτικής αυτής. Αυτό ακριβώς έγινε στην Ελλάδα με το μηνμόνιο, το οποίο έχει ήδη ανατρέψει εκ βάθρων το πολιτικό σκηνικό. Διέλυσε το ΠΑΣΟΚ, κατεβάζοντας το από το 44% στο 32%. Συρρίκνωσε τη ΝΔ σε ποσοστό οριακά κάτω από το 30%, καθώς από το 33,47% του 2009 την πήγε στο 29,66% του περσινού Ιουνίου. Κατακρήμνισε έτσι το άθροισμα των δυο κομμάτων πυλώνων του συστήματος από το 77,4% του 2009 στο… 41,9%, σχεδόν στο μισό! Παράλληλα εκτόξευσε τα «αντιμνημονιακά» κόμματα – όπως τα εκλαμβάνουν όσοι τα ψηφίζουν, όχι όπως τα κρίνουμε εμείς – από το 4,6% του ΣΥΡΙΖΑ και το 0,29% της Χρυσής Αυγής του 2009 στο 34,36% πέρυσι τον Μάιο (ΣΥΡΙΖΑ 16,8%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 10,6% και Χρυσή Αυγή 7%) και ακόμη περισσότερο, στο 41,3% τον Ιούνιο, ένα μόλις μήνα αργότερα (ΣΥΡΙΖΑ 26,9%, Ανεξάρτητοι Έλληνες 7,5% και Χρυσή Αυγή 6,9%). Η αύξηση από το 4,6% στο 41,3% συνιστά τεκτονικό σεισμό από πλευράς πολιτικού σκηνικού, αλλά όπως είδαμε τίποτα ουσιαστικό δεν άλλαξε από πλευράς ασκούμενης πολιτικής. Το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας δεν οδήγησε την αστική τάξη και τους ευρωπαίους επικυρίαρχους σε καμιά παραχώρηση βελτίωσης της κατάστασης των εργαζομένων.
Ο λόγος είναι απλός: οι αστοί, οι Γερμανοί και η ΕΕ γνωρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά απειλή για τα συμφέροντα τους! Όταν ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει από το Τέξας ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει και δεν θα το κάνει, δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την Ευρωζώνη» και ο Γιάννης Δραγασάκης επιβεβαιώνει ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για ρήξη, αλλά εντός της ευρωζώνης πάντα», το παιχνίδι έχει τελειώσει οριστικά και αμετάκλητα. Τελεία και παύλα. Έπειτα από αυτό, όσο πιο δεξιά μετατοπίζονται οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ τόσο πιο κοντά έρχεται προς την εξουσία και τόσο περισσότερο απομακρύνονται οι ελπίδες να υπάρχουν έστω και ψήγματα αριστερής πολιτικής σε κάποια μέτρα που θα πάρει όταν θα βρεθεί στην κυβέρνηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα ωθηθεί στη θέση του πρώτου κόμματος όταν γίνουν βουλευτικές εκλογές από τα απελπισμένα κοινωνικά στρώματα που βλέπουν το βιοτικό τους επίπεδο διαρκώς να υποβαθμίζεται. Αυτά τα στρώματα όμως σε καμιά περίπτωση δεν θέλουν αριστερή πολιτική. Αυτό που ονειρεύονται είναι μια επιστροφή όσο το δυνατόν πιο κοντά στο επίπεδο ζωής που είχαν το 2009! Αυτό φυσικά είναι τελείως ανέφικτο, αλλά είναι πανίσχυρο κίνητρο για να δοκιμάσουν μήπως το πετύχουν ψηφίζοντας ΣΥΡΙΖΑ. Αυτών τα συμφέροντα και τις ελπίδες εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός βέβαια το οποίο καμιά σχέση δεν έχει με αριστερή κυβέρνηση (που έτσι κι αλλιώς αποκλείεται να είναι μια κυβέρνηση με πυρήνα τον ΣΥΡΙΖΑ) και με αριστερή πολιτική. Ταχύτατα οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ θα απογοητευθούν από την πολιτική που θα ασκήσει, όταν έρθει στην εξουσία. Το πολιτικό πρόβλημα όμως θα παραμείνει και θα είναι εκρηκτικό. Το ζητούμενο είναι να μπορέσει στην συνθήκες αυτές να πάρει το πάνω χέρι και να βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις η αντικαπιταλιστική Αριστερά. Τιτάνιο καθήκον, αλλά πολύ πιο εφικτό από όσο φαντάζονται πολλοί!


ΠΑΕ.ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ACADEMY OF FOOTBALL



Β΄ΕΠΣ Πιερίας: Αγώνες-Διαιτητές-Παρατηρητές 14ης αγωνιστικής


14Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ  Β’ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ
 ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ: ΚΥΡΙΑΚΗ  01-12-2013  15:00

Α΄ ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ: ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2013-14Π.Α.Ε. ΠΟΝΤΙΩΝ 2012  ∆ΙΟΣΚΟΥΡΟΙ ∆ΗΜ.
Ν. ΖΩΗΣ
ΝΤΟΥΡΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΡΑΙΣΑΡΙ∆ΗΣ ΦΙΡΙΝΙ∆ΗΣ
ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ ΝΤΟΥΡΑΚΟΓΛΟΥ

ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ 2006 ΤΑΥΡΟΣ ΕΛΑΦΟΥ
ΓΑΝΟΧΩΡΑΣ  
ΑΣΛΑΝΙ∆ΗΣ ΠΑΝΤΕΡΜΑΝΛΗΣ ΑΜΠΑΤΖΙ∆ΟΥ

ΠΑΥΛΙ∆ΗΣ
∆ΙΑΣ ∆ΙΟΥ ∆ΙΑΣ ΑΓΙΟΥ ∆ΗΜΗΤΡΙΟΥ
∆ΙΟΥ  
ΓΚΑΡΑΓΚΑΝΗΣ ΜΠΛΕΤΣΙΟΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
 ΣΤΑΥΡΙ∆ΗΣ


ΑΤΡΟΜΗΤΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Γ.ΟΛΥΜΠΙΟΣ ΛΟΦΟΥ
 ΜΥΛΑΥΛΑΚΟΥ  
ΣΚΑΜΠΑΡ∆ΩΝΗΣ ΓΑΤΣΙΟΣ ΧΑΤΖΗΣ
ΜΑΒΙΝΗΣ ΣΚΕΝ∆ΡΑΣ

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΒΟΡΩΝΟΥ ΜΑΚΕ∆ΟΝΙΚΟΣ
Ν.ΕΦΕΣΣΟΥ ΣΒΟΡΩΝΟΥ
ΜΕΓΑΣ ΠΕΤΡΟΥ ΜΙΛΛΟ ΝΤΑΜΠΩΣΗΣ
ΠΑΝΤΕΛΙ∆ΗΣ

ΟΛΥΜΠΟΣ ΒΡΟΝΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΣ ΑΓ. ΣΠΥΡΙ∆ΩΝΑ
ΒΡΟΝΤΟΥΣ
ΝΤΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑ∆ΗΣ ΓΚΙΚΑ
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ∆ΗΣ ΒΑΚΟΥΦΤΣΗΣ

ΠΥ∆ΝΑ ΚΙΤΡΟΥΣ ∆ΙΑΓΟΡΑΣ ΣΕΒΑΣΤΗΣ
ΚΙΤΡΟΥΣ
ΕΥΘΥΜΙΑ∆ΗΣ ΚΥΦΟΣ ΝΙΚΟΛΙΤΣ

 ΣΜΥΡΛΗΣ 

Α΄ΕΠΣ Πιερίας: Αποτελέσματα 15ης-Βαθμολογία-Επόμενη 16η αγωνιστική


ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Γ΄ 1 ΕΠΣ ΠΙΕΡΙΑΣ Αποτελέσματα-Βαθμολογία-Επόμενη αγωνιστικήΑΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ -Α.Ε. ∆ΡΥΑΝΙΣΤΑ  2-1

ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝ∆ΡΟΥ  3-0

ΠΙΝ∆ΟΣ Α. ΑΓΙΑΝΝΗ -ΟΛΥΜΠΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ  0-7

ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΦΕΝ∆ΑΜΗΣ -Α.Μ.Σ. 25η ΜΑΡΤΙΟΥ  2-0

ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΧΑ- ΕΛΠΙΣ ΑΝ∆ΡΟΜΑΧΗΣ  2-0


ΑΚΑ∆ΗΜΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ- Α.Ε. ΠΕΡΙΣΤΑΣΗΣ  0-2

ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ -ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΚΟΡΙΝΟΥ  0-1

Γ.Α.Σ. ΣΒΟΡΩΝΟΥ – Α.Ε. ΚΑΡΙΤΣΑΣ  1-1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1.ΑΕ Καρίτσας 40
2.ΑΕ Περίστασης 36
3.Θερμαϊκός Κορινού 35
4.Αναγέννηση Σφενδάμης 33
5.  ΓΑΣ Σβορώνου 26
6.Απόλλων Λιτοχώρου 26
7.Αναγέννηση Κολινδρού 25
8.Όλυμπος Λεπτοκαρυάς 22
9.Εθνικός Κατερίνης 21
10. 25η Μαρτίου 15
11.ΑΕ Δρυάνιστα 15
12.Άρης Κοκ/τών 15
13. Αριστοτέλης Καταχά 13
14.Ακαδημία Πλαταμώνα 7
15.Ελπίς Ανδρομάχης 7
16.Πίνδος Α. Αγιάννη 2
 *Ο ΓΑΣ Σβορώνου και Αριστοτέλης Καταχά έχουν από 1 παιχνίδι λιγότερο

ΕΠΟΜΕΝΗ 16Η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
 Α.Ε. ΚΑΡΙΤΣΑΣ -ΑΠΟΛΛΩΝ ΛΙΤΟΧΩΡΟΥ
 Α.Μ.Σ. 25η ΜΑΡΤΙΟΥ -ΠΙΝΔΟΣ Α. ΑΓΙΑΝΝΗ
Α.Ε. ΔΡΥΑΝΙΣΤΑ- Γ.Α.Σ. ΣΒΟΡΩΝΟΥ
 ΕΛΠΙΣ ΑΝΔΡΟΜΑΧΗΣ- ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΣΦΕΝΔΑΜΗΣ
 Α.Ε. ΠΕΡΙΣΤΑΣΗΣ -ΑΡΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΠΛΙΤΩΝ
 ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
 ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΚΟΛΙΝΔΡΟΥ -ΟΛΥΜΠΟΣ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ

 ΘΕΡΜΑΙΚΟΣ ΚΟΡΙΝΟΥ -ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΚΑΤΑΧΑ

Ε.Π.Σ. Πιερίας

Κατερίνη 1-12-2013

Η Τεχνική Επιτροπή της Ε.Π.Σ. Πιερίας ανακοινώνει ότι λόγο των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν και για την ασφάλεια των μικρών ποδοσφαιριστών, ΑΝΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ όλοι οι προγραμματισμένοι αγώνες της Κυριακής 1-12-2013 για τα ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ της Ε.Π.Σ. Πιερίας.

Για την Τεχνική Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Γεώργιος Γκοτζαμανίδης

Έρευνα-σοκ της ΕΛ.ΣΤΑΤ – Στα όρια της φτώχειας το 23% των Ελλήνων

ELSTAT-ftoxeia-570
Σοκ προκαλεί η έρευνα που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας από την ελληνική Στατιστική Αρχή. Σύμφωνα με την έρευνα το 23,1% του πληθυσμού της χώρας, ή 914.873 νοικοκυριά με 2.535.700 άτομα, ως μέλη, ήταν το 2012 (εισοδήματα 2011) σε κίνδυνο φτώχειας, ποσοστό που ήταν το υψηλότερο στην Ευρώπη.
Ενώ, εάν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού ήταν 3.795.100 άτομα (επιπλέον 391.800 άτομα σε σχέση με το 2011) ή το 34,6% του συνόλου του πληθυσμού, που αποτελεί το 3ο υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη μετά τη Βουλγαρία και τη Λετονία.
Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν, από την έρευνα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ), για το Εισόδημα και τις Συνθήκες Διαβίωσης των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι, δεν περιλαμβάνονται στην έρευνα οι πληθυσμιακές ομάδες που κατά τεκμήριο είναι φτωχές, όπως άστεγοι, άτομα σε ιδρύματα, παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Ρομά, κ.λπ.
Σύμφωνα με την έρευνα, το κατώφλι της φτώχειας ανέρχεται στο ποσό των 5.708 ευρώ ετησίως ανά άτομο και σε 11.986 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών. Όταν, το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 10.676 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών σε 17.977 ευρώ.
Μάλιστα, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας πριν από όλες τις κοινωνικές μεταβιβάσεις (δηλαδή, μη συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών επιδομάτων και των συντάξεων στο συνολικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών) αυξάνεται από το 23,1% σε 49,8%, ενώ, όταν περιλαμβάνονται μόνον οι συντάξεις και όχι τα κοινωνικά επιδόματα, μειώνεται στο 26,8%.
Σημειώνεται ότι, οι κοινωνικές μεταβιβάσεις-συμπεριλαμβανομένων των συντάξεων- αποτελούν το 40,5% του συνολικού ισοδύναμου διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών της χώρας, εκ του οποίου οι συντάξεις αναλογούν στο 36,1%, ενώ τα κοινωνικά επιδόματα στο 4,4%.
Το ποσοστό του πληθυσμού που απειλείται περισσότερο από τη φτώχεια, ως προς το σύνολο του πληθυσμού, είναι:
  • Μονογονεϊκά νοικοκυριά με, τουλάχιστον, ένα εξαρτώμενο παιδί (66%)
  • Άνδρες άνεργοι (52,1%)
  • Λοιποί μη οικονομικά ενεργοί (εκτός συνταξιούχων (33,3%)
  • Παιδιά ηλικίας 0-17 ετών (26,9%)
  • Μονοπρόσωπα νοικοκυριά με μέλος θήλυ (24,1%)
  • Νοικοκυριά με έναν ενήλικα ηλικίας 65 ετών και άνω (23,5%)
Επίσης, το ποσοστό κινδύνου φτώχειας είναι υψηλότερο στις γυναίκες σε σχέση με τους άνδρες (23,6% έναντι 22,5%).
Όσον αφορά στον πληθυσμό που βρίσκεται σε σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό (πληθυσμός σε κίνδυνο φτώχειας ή με υλικές στερήσεις, δηλαδή πληθυσμός που στερείται τουλάχιστον 4 από ένα κατάλογο 9 αγαθών και υπηρεσιών, ή που διαβιεί σε νοικοκυριά με χαμηλή ένταση εργασίας), από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτουν τα εξής:
  •  Ο πληθυσμός που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, ανέρχεται στο 34,6% του πληθυσμού της χώρας. Ο κίνδυνος φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού είναι υψηλότερος για άτομα ηλικίας 18- 64 ετών (37,7%)
  •  Ο πληθυσμός ηλικίας 18- 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται για τους Έλληνες σε 36% και για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα σε 62,7%
  •  Ο πληθυσμός ηλικίας 18- 64 ετών που βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό, εκτιμάται για τους αλλοδαπούς που διαμένουν στην Ελλάδα, αλλά γεννήθηκαν σε χώρα εκτός Ελλάδας σε 56,4%
Μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο ποσοστό φτώχειας (23,1%) και στην Ισλανδία το χαμηλότερο (7,9%). Σε σχέση με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα υψηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Βουλγαρία (49,3%), η Λετονία (36,6%) και η Ελλάδα (34,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά εμφανίζουν η Ισλανδία (12,7%), η Νορβηγία (13,8%) και η Ολλανδία (15%).

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο – «Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών ο Τάκης Συνετόπουλος

Θλίψη στο ελληνικό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» σε ηλικία 65 ετών ο Τάκης Συνετόπουλος
Σοκ και Θλίψη προκαλεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο η είδηση του θανάτου του Τάκη Συνετόπουλου.
Ο παλαίμαχος διεθνής ποδοσφαιριστής, που έκανε καριέρα σε Ολυμπιακό και Ολυμπιακό Βόλου, έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 65 ετών.
Η ανακοίνωση της ομάδας του Ολυμπιακού Βόλου:
«H ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου εκφράζει την οδύνη της για θάνατο του Τάκη Συνετόπουλου ο οποίος έφυγε από τη ζωή σήμερα Σάββατο 30 Νοεμβρίου 2013. Η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του, αποφάσισε στον αγώνα με τον Φωστήρα, να τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, οι παίκτες της ομάδας να φορέσουν μαύρα περιβραχιόνια και οι σημαίες στο ΕΑΚ να κυματίζουν μεσίστιες».

Οι γυμνές φωτογραφίες της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση στο Σκορπιό και η κρυφή ιστορία πίσω από αυτές!

Οι γυμνές φωτογραφίες της Τζάκι Κένεντι-Ωνάση στο Σκορπιό και η κρυφή ιστορία πίσω από αυτές!
Η Τζάκι Κένεντι και ο Αριστοτέλης Ωνάσης βρίσκονται στην Ελλάδα, απολαμβάνοντας τις διακοπές τους στο Σκορπιό, όταν το δαιμόνιο φωτογραφικό φιλμ του διάσημου τότε παραράτσι της Ελλάδας, Δημήτριου Κουλούρη, διψά για μια και μόνο λήψη που θα προκαλέσει «σεισμό» στην εγχώρια και διεθνή showbiz.
Η σκιά του μεγιστάνα Ωνάση που πάντα έψαχνε για ένα... διαφορετικό ρεπορτάζ που θα συζητηθεί, μαθαίνει ότι στο Νυδρί βρίσκεται η πρώην πρώτη κυρία της Αμερικής και νυν κυρία Ωνάση και δεν χάνει την ευκαιρία να μεταβεί στο νησί, όπου τον περιμένει μια ευχάριστη έκπληξη!
Εκεί συνήθιζε η Τζάκι να περνά ατελείωτες ώρες χαλάρωσης και ηλιοθεραπείας κάτω από τον καυτό ήλιο του Σκορπιού και μάλιστα κάνοντας γυμνισμό, αφού δεν είχε να φοβηθεί κανένα από τα ανυποψίαστα βλέμματα περαστικών, μιας και τον νησί ήταν απομονωμένο.
Λογάριαζε όμως χωρίς τον… φωτορεπόρτερ Δημήτριο Κουλούρη, που με το που πληροφορήθηκε την άφιξη της Τζάκι αποφάσισε να πετύχει τα πολύτιμα ξεχωριστά φωτογραφικά καρέ.
Ο Κουλούρης καταφτάνει νύχτα στο νησί, σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο για 3 ολόκληρες ημέρες, μόνο με νερό και ξηρά τροφή. Και την τρίτη μέρα γίνεται... το θαύμα. Βλέπει την Τζάκι να κάνει την γυμναστική της και να μπαίνει στην θάλασσα γυμνή.
Αυτό ήταν τρία με τέσσερα κλικ και το αποτέλεσμα θα έγραφε ιστορία και θα χάριζε στον φωτογράφο μεγάλη δόξα και χρήμα…
tzaki-onasi-570
Όταν οι φωτογραφίες φτάνουν στο εξωτερικό κανείς δεν παίρνει την απόφαση να τις δημοσιεύσει, γιατί δεν ήθελαν να εναντιωθούν με τον Έλληνα κροίσο. Ευτυχώς για τον Κουλούρη την απόφαση παίρνει η διεύθυνση του Playmen. Το περιοδικό ξεπουλάει και ο φωτορεπόρτερ βγάζει 30.000.000 δραχμές. Σημαντικό ποσό αν σκεφτεί κανείς ότι ένα διαμέρισμα έκανε τότε 400.000 δραχμές.
Η Τζάκι νευριάζει και φεύγει από την Ελλάδα, κατηγορώντας τον Ωνάση ότι δεν την προστάτευσε όπως της είχε υποσχεθεί.

Τα αυγά στα καλύτερα τους – Λαχταριστή ομελέτα με πεπερόνι και τριμμένο τυρί

sudagh-omeleta-me-peperoni-570
Αν δεν έχετε χρόνο και υπομονή, το απλό και νόστιμο φαγητό είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε. Εμείς σας σκεφτόμαστε και γι αυτό θα σας παρουσιάσουμε μία λαχταριστή και αφράτη ομελέτα με πεπερόνι που θα γλύφεται τα δάχτυλα σας!Τα αυγά είναι ένα προϊόν που όλοι έχουν στο ψυγείο τους και όλοι έχουνε φάει – εκτός από τους ελάχιστους που δεν τους αρέσουν. Όσοι δουλεύετε ή έχετε να πάτε στο ραντεβουδάκι και γενικά όσοι θέλετε να φάτε κάτι στα γρήγορα το οποίο ταυτόχρονα θα είναι και λαχταριστό, μπορείτε να μαγειρέψετε την παρακάτω συνταγή.
ΥΛΙΚΑ: 
3 αυγά μεσαίου μεγέθους
1 πατάτα μέτριου μεγέθους
1 κρεμμύδι μέτριου μεγέθους
1 ντομάτα μέτριου μεγέθους, κομμένη σε κύβους
50 γραμμάρια πεπερόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
50 γραμμάρια τριμμένο τυρί της αρεσκείας σας
Μισό κουταλάκι του γλυκού ταμπάσκο
Λίγο μαύρο πιπέρι
ΕΚΤEΛΕΣΗ: 
1)Χτυπάμε τα αυγά μαζί με το ταμπάσκο
2) Τρίβουμε το κρεμμύδι και την πατάτα ενώ στη συνέχεια τα τοποθετούμε στο ίδιο μπολ με τα αυγά
3)Προσθέτουμε στο ίδιο μπολ την ντομάτα και ανακατεύουμε
4) Ανάβουμε το μάτι της κουζίνας σε μέτρια θερμοκρασία, βάζουμε λίγο λάδι σε ένα τηγάνι και μόλις ζεσταθεί τοποθετούμε το μείγμα μας. Αμέσως, τοποθετούμε από πάνω και το πεπερόνι και το τριμμένο τυρί ενώ στη συνέχεια βάζουμε και το πιπέρι.
5)Μαγειρεύουμε για περίπου 15-20 λεπτά μέχρι να γίνουν τα αυγά και να λιώσει καλά το τυρί.