ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Χρόνια Πολλά από την ομάδα του blog Εδώ Πιερία Christmas Songs 2013







Χρόνια Πολλά από την 
ομάδα του blog Εδώ Πιερία 

Η πιο σέξι εκδοχή του Άγιου Βασίλη – Η Άσλεϊ Σκάι σου εύχεται χρόνια πολλά [εικόνα]



hleysky
37882 likes
699 comments

Άγια Νύχτα, σε προσμένουν – Η ιστορία πίσω από το πιο γνωστό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι

Άγια Νύχτα, σε προσμένουν - Η ιστορία πίσω από το πιο γνωστό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι
Η «Άγια Νύχτα» είναι ένα από τα πιο γνωστά Χριστουγεννιάτικα άσματα διεθνώς. Τραγουδήθηκε για πρώτη φορά τα Χριστούγεννα του 1818 στην εκκλησία του μικρού χωριού Όμπερντορφ στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας. Οι στίχοι είχαν γραφεί δύο χρόνια νωρίτερα, το 1816, από τον νεαρό εφημέριο του χωριού Γιόζεφ Μορ, όπως έγινε γνωστό από ένα χειρόγραφο που ανακαλύφθηκε το 1995 και φέρει την υπογραφή του εφημέριου. Το χειρόγραφο χρονολογείται από τους μελετητές το 1820. Στην αριστερή πλευρά αναγράφεται η ημερομηνία συγγραφής των στίχων και στην άνω δεξιά γωνία η ένδειξη «Melodie von Fr. Xav. Gruber». Σήμερα φυλάσσεται στο Carolino Augusteum Museum του Σάλτσμπουργκ.
Μετά την πρώτη εκτέλεση το τραγούδι ξεχάστηκε, καθώς μάλιστα οι δρόμοι των δύο συνθετών χώρισαν, αφού καθένας τους μετακινήθηκε σε διαφορετικό τόπο. Το 1825 ο τότε εφημέριος της εκκλησίας του Όμπερντορφ κάλεσε έναν τεχνίτη ονόματι Καρλ Μαουράχερ για να επισκευάσει το εκκλησιαστικό όργανο του ναού. Αυτός ανακάλυψε στο πίσω μέρος του οργάνου πεταμένο ένα αντίγραφο του τραγουδιού. Έδωσε το τραγούδι στην οικογένεια Στράσερ που ζούσε στο Τυρόλο και συνήθιζε να ταξιδεύει σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας και να τραγουδάει σε γιορτές. Έτσι η «Άγια Νύχτα» άρχισε να διαδίδεται στις γερμανικές χώρες και σύντομα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής. Το 1839 μια άλλη οικογένεια τραγουδιστών από το Τυρόλο παρουσίασε το τραγούδι στην Νέα Υόρκη, ξεκινώντας τη διάδοση της «Άγιας Νύχτας» στον αγγλόφωνο κόσμο. Στην αγγλική μεταφράστηκε το 1863 από τον Τζον Φρίμαν τον Νεότερο με μελωδία ελαφρώς διαφορετικής του αυστριακού πρωτοτύπου. Το 1840 εκδόθηκε πρώτη φορά με την ένδειξη «αγνώστου συνθέτη». Υπήρξε το αγαπημένο τραγούδι του βασιλιά Φρειδερίκου-Γουλιέλμου Δ΄ της Πρωσίας, ο οποίος διέταξε την διεξαγωγή έρευνας για τον εντοπισμό των δημιουργών του. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 1854 και τελικά κατέληξαν τόσο στη γνωστοποίηση των Μορ και Γκρούμπερ, όσο και του θρύλου γύρω από τις συνθήκες που γράφηκε το τραγούδι και που μέχρι πρόσφατα θεωρείτο αληθινή ιστορία.
Η «Άγια Νύχτα» έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 300 γλώσσες και διαλέκτους σε όλον τον κόσμο. Είναι εξαιρετικά δημοφιλής τόσο μεταξύ των Καθολικών, όσο και των Προτεσταντών. Μάλιστα κατά τον Ά Παγκόσμιο Πόλεμο τραγουδήθηκε ταυτόχρονα στην αγγλική και γερμανική γλώσσα από τα αντιμαχόμενα στρατεύματα στο μέτωπο κατά τη χριστουγεννιάτικη ανακωχή του 1914, καθώς ήταν από τα λίγα κοινώς γνωστά χριστουγεννιάτικα τραγούδια και των δύο πλευρών.
Η «Άγια Νύχτα» έχει γνωρίσει πολλές διασκευές και επανεκτελέσεις από διαφόρους καλλιτέχνες μέχρι σήμερα, κάποιες μάλιστα με σκωπτικό ή ειρωνικό στόχο (Simon and Garfunkel, Manowar). Επίσης έχει εμπνεύσει παραγωγές του κινηματογράφου και της μικρής οθόνης.
Άγια Νύχτα, σε προσμένουν - Η ιστορία πίσω από το πιο γνωστό Χριστουγεννιάτικο τραγούδι
Όπως συμβαίνει συνήθως για πολλά δημοφιλή πρόσωπα ή αντικείμενα (τραγούδια, κτίρια, τοποθεσίες, προσωπικά αντικείμενα φημισμένων προσωπικοτήτων), έτσι και γύρω από τη σύνθεση του χριστουγεννιάτικου αυτού τραγουδιού έχουν πλεχθεί διάφορες ιστορίες και θρύλοι, που πλαισιώνουν την πραγματική ιστορία.
Σύμφωνα με τον πιο γνωστό θρύλο, την προπαραμονή των Χριστουγέννων του 1818, στο μικρό χωριό του Όμπερντορφ στην περιοχή του Σάλτσμπουργκ, κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ξαφνικά χάλασε το μοναδικό εκκλησιαστικό όργανο της εκκλησίας. Ένοχοι ήταν τα ποντίκια που είχαν ροκανίσει τα διάφορα μέρη του παλιού οργάνου. Μετά τη Λειτουργία ο εφημέριος Γιόζεφ Μορ κάλεσε το δάσκαλο του χωριού και οργανίστα της εκκλησίας Φράντς Γκρούμπερ για να βρουν κάποια λύση, αφού δεν μπορούσαν να αποδώσουν τον χριστουγεννιάτικο ύμνο χωρίς εκκλησιαστικό όργανο. Αποφάσισαν τελικά να γράψουν ένα χριστουγεννιάτικο τραγούδι για κιθάρα και ο δάσκαλος αποσύρθηκε στο δωμάτιό του πάνω από το σχολείο, περιμένοντας τους στοίχους του τραγουδιού που θα έγραφε ο εφημέριος. Το γαλήνιο χιονισμένο τοπίο ενέπνευσε τον πατέρα Μορ, που φαντάστηκε ότι σε μια τόσο γαλήνια και ήρεμη νύχτα θα ήρθε στον κόσμο το Θείον Βρέφος. Οι σκέψεις αυτές έγιναν οι πρώτοι στίχοι του καινούριου τραγουδιού. Αργά τη νύχτα, όταν νεαρός εφημέριος τελείωσε τη συγγραφή, έτρεξε στο δωμάτιο του δασκάλου. Τα όμορφα λόγια του τραγουδιού συγκίνησαν τον Γκρούμπερ που έβαλε τα δυνατά του για να συνθέσει μία εξίσου ωραία μελωδία. Μέχρι τα ξημερώματα το τραγούδι ήταν έτοιμο και τη νύχτα της παραμονής, στη Λειτουργία των Χριστουγέννων στη θέση του χριστουγεννιάτικου ύμνου οι δύο συνθέτες άρχισαν να ψάλλουν την «Άγια Νύχτα».
Όταν τελείωσαν, μια απέραντη σιωπή επικρατούσε στην εκκλησία, φέρνοντας τον πατέρα Μορ και τον Γκρούμπερ σε αμηχανία. Τότε όμως μια γλυκιά γυναικεία φωνή άρχισε να τραγουδάει κατανυκτικά τους στίχους του νέου ύμνου. Σιγά-σιγά όλο το εκκλησίασμα άρχισε να συμμετέχει, ψάλλοντας ξανά και ξανά το όμορφο αυτό τραγούδι με τους τόσο γλυκείς στίχους.
Κατά καιρούς και με τη διάδοση της «Άγιας Νύχτας» σε όλο τον κόσμο, ο δημοφιλής αυτός θρύλος παραλλάχθηκε σε πολλές διαφορετικές εκδοχές, με τον εμπλουτισμό της αρχικής ιστορίας με στοιχεία των κατά τόπους παραδόσεων.

ΣΤΙΧΟΙ
Άγια Νύχτα, σε προσμένουν
Με χαρά οι χριστιανοί
Και με πίστη ανυμνούμε
Το Θεό δοξολογούνε
Μ’ ένα στόμα, μια φωνή
Ναι με μια φωνή
Η ψυχή μας φτερουγίζει
Πέρα στ’ άγια τα βουνά
Όπου ψάλλουν οι αγγέλοι
Απ’ τα ουράνια θεία μέλη
Στον Σωτήρα «Ωσαννά»
Ψάλλουν «Ωσαννά»
Στης Βηθλεέμ ελάτε όλοι
Στα βουνά τα ιερά
Και μ’ ευλάβεια μεγάλη
'Κει που τ’ άγιο φως προβάλει
Προσκυνήστε με χαρά
Ναι με μια χαρά

Τελικός Τουρνουά Ν. Κεραμιδίου: Εθνικός Ν. Κεραμιδίου-ΠΑΕ Ποντίων Κατερίνης 0-1 (Φωτορεπορτάζ)

Αναρτήθηκε από 



































Ευχές του Οργανισμού Φεστιβάλ Ολύμπου

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ (ΟΡ.ΦΕ.Ο)
Φεστιβάλ Ολύμπου                                                               
Σανταρόζα 1 - 601 00 Κατερίνη
Τηλ: 23510 76041, 6944 532493


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



 Ο Οργανισμός Φεστιβάλ Ολύμπου εκφράζει τις πιο θερμές ευχές στους πολυάριθμους φίλους του, στις διπλωματικές αρχές με τις οποίες συνεργάστηκε και συνεργάζεται, στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς και στους καλλιτέχνες, καθώς και στις δημόσιες αρχές και σε όλο το φιλοθεάμον κοινό.

Τις στέλνει με αυτή την κάρτα που δημιούργησε ο Κατερινιώτης γραφίστας Σπύρος Τσιλιγγιρίδης.

Το θέμα της είναι το πρόσωπο της Παναγίας με μάτια γεμάτα συμπόνια και αγάπη, από τοιχογραφία της βυζαντινής εκκλησίας της Παναγίας στην Κονταριώτισσα και οι ευχές είναι γραμμένες σε 7 γλώσσες, ισάριθμες με τις χώρες που τιμήθηκαν και πρόκειται να τιμηθούν στο Φεστιβάλ Ολύμπου.


Συλλυπητήρια του Πιερικού Αρχελάου για την Βασιλική Παπαζιώγα - Γκιμπή

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Καλαθοσφαίρισης «Πιερικός Αρχέλαος» για το θάνατο της Βασιλικής Παπαζιώγα, σύζυγο του συνεργάτη μας φωτορεπόρτερ Νίκου Γκιμπή, εκφράζει στην οικογένειά της και στους οικείους της, τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά του.

Εύχεται να είναι ελαφρύ το χώμα που θα την σκεπάσει και «Καλό Παράδεισο». 
Συλλυπητήρια του Πιερικού Αρχελάου
για το Γιάννη Νίκα  

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Φίλων Καλαθοσφαίρισης «Πιερικός Αρχέλαος» για το θάνατο του Γιάννη Νίκα, φύλακα στο κλειστό γυμναστήριο Λιτοχώρου, εκφράζει στην οικογένειά του τα θερμά και ειλικρινή συλλυπητήριά του.

Ο Γιάννης ήταν ένας πραγματικός φύλακας - άγγελος και θα τον θυμόμαστε πάντα για την ευγενική του ψυχή, την καλοσύνη του και την άριστη συνεργασία μας όταν ο σύλλογός μας φιλοξενούνταν στο Λιτόχωρο.



«Καλό Παράδεισο» αξέχαστε φίλε μας Γιάννη …

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ



Οι κάτοικοι της Παραλίας και όλος ο επαγγελματικός κλάδος ευχαριστούν τους τοπικούς συλλόγους και τον Ναυτικό Όμιλο για τον στολισμό και την γιορτινή όψη της Παραλίας που μέσα σε αυτές τις δύσκολες μέρες της κρίσης μας δίνουν δύναμη και αισιοδοξία και κάνουν τις ψυχές μας να λάμπουν όπως τα φώτα του στολισμού.
Καλές γιορτές σε όλους και ευτυχισμένο το νέο έτος!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΕ ΤOΥΣ ΜΑΧΗΤΕΣ ΔΟΞΑΣ ΠΕΥΚΩΝ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



Στέλιος Χατζηιωάννου:
«Ευχαριστούμε τον κόσμο για την στήριξη του, μας δίνει ώθηση ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά αγωνιστικά»

Λευτέρης Χατζηκυριακίδης:
«Νικητής αναδείχτηκε αυτός που έδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο τέλος του παιχνιδιού»

Μετά τον αγώνα του Πιερικού Αρχελάου με τους Μαχητές Δόξας Πεύκων που έγινε στην Κατερίνη για την 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος μπάσκετ της Β΄ εθνικής κατηγορίας, ο προπονητής του Πιερικού Αρχελάου Στέλιος Χατζηιωάννου και ο προπονητής της φιλοξενούμενης ομάδας Λευτέρης Χατζηκυριακίδης, στην ιστοσελίδα του συλλόγου  www.pierikosbc.gr έκαναν τις παρακάτω δηλώσεις:

Στέλιος Χατζηιωάννου - προπονητής Πιερικού Αρχελάου: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τη νίκη και από την εμφάνιση του δευτέρου ημιχρόνου. Είναι αλήθεια ότι στο δεύτερο δεκάλεπτο παίξαμε άσχημα, αλλά είχαμε την ικανότητα να αντιδράσουμε και να καλύψουμε την εις βάρος μας διαφορά. Είναι πολύ σημαντικό που διατηρήσαμε το αήττητο της έδρας, απέναντι μάλιστα σε μια πραγματική ομάδα. Ευχαριστούμε τον κόσμο για την στήριξη του, μας δίνει ώθηση ακόμη και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά αγωνιστικά».


Λευτέρης Χατζηκυριακίδης - προπονητής Δόξας Πεύκων: «Ήταν ένα κλασικό παιχνίδι Β' εθνικής όπου νικητής αναδείχτηκε αυτός που έδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα στο τέλος του παιχνιδιού. Συγχαρητήρια στην ομάδα του Πιερικού Αρχελάου και εύχομαι καλή συνέχεια. Επίσης εύχομαι σε όλους καλά Χριστούγεννα και καλή χρόνια με υγεία». 

Πρωταθλήματα ΕΚΑΣΚΕΜ

ΠΙΕΡΙΚΟΣ ΑΡΧΕΛΑΟΣ
Σύλλογος Φίλων Καλαθοσφαίρισης - www.pierikos-archelaos.gr
Γραφείου Τύπου
E-mail: information@pierikosbc.gr
Κλειστό Γυμναστήριο, Σιδηροδρομικός Σταθμός, τηλfax: 23510 32153, τηλ. 6978 495134                                               
601 00 Κατερίνη

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΑΓΕΠ - ΣΦΚ Πιερικός Αρχέλαος 38 - 67
 Για τo  πρωτάθλημα κορασίδων

Μια μεγάλη νίκη πέτυχαν οι κορασίδες του Πιερικού Αρχελάου στην πρώτη αγωνιστική του πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΚΕΜ. Κέρδισαν εκτός έδρας την ΑΓΕΠ, δείχνοντας έτσι την αγωνιστική ανωτερότητά τους που είναι αποτέλεσμα της συστηματικής προετοιμασίας και γι αυτό το πρωτάθλημα. 

Στα δεκάλεπτα: 8-14, 16-37, 25-51, 38-67.

Διαιτητής ήταν οι κ. Νίκος Μίχος. 

Οι συνθέσεις: 

ΑΓΕΠ (Τσουκ - Αργυριάδης): Μήλιου 2, Τσενεκίδου 1, Μπαλούκα 4, Κατσαμάγκα 2, Ξενίδου 7(1), Βαρμάζη, Μπίλλα, Γιαλίδου 16, Τζιάφα, Ηλιάδου, Τζιάστα 6.

ΣΦΚ ΠΙΕΡΙΚΟΣ  ΑΡΧΕΛΑΟΣ (Ζουγκουρίδου):  Γκοτζαμάνη 4, Πουρσανίδου, Γελαστοπούλου 2, Συροπούλου 4, Ψωμιάδου 4, Ηρακλείδου 4, Παπανικολάου 22(4), Καραϊσαρίδου, Πάππα 22, Καραμέλλιου 4, Βαΐδου, Ζιώγα 1.
ΓΑΣ Σάρισα Βατανιακός – ΣΦΚ Κατερίνη 2008  66 - 57
 Για τo παιδικό πρωτάθλημα

Για τον πρώτη αγωνιστική του δεύτερου γύρου παιδική ομάδα του ΣΦΚ Κατερίνη έχασε από  τη γηπεδούχο ομάδα του ΓΑΣ Βατανιακός Σάρισα με 66-57.

Στα δεκάλεπτα: 15-15, 34-24, 56-40, 66-57.

Διαιτητής ήταν ο κ. Θ. Τσολογιάννης.

Οι συνθέσεις:

ΓΑΣ Σάρισα Βατανιακός (Χοτοκουρίδης): Μαχαιρίδης 33(2), Μαρμαρίδης, Κατσάρας 7, Μέλιος Χρ., Μέλιος Β. 16, Αραπαντσής 10, Χατζής , Μπέζας, Καρυπίδης, Τσαβδαρίδης. 


ΣΦΚ Κατερίνη 2008  (Τσερνισώφ):  Μουταφίδης 5(1), Μπλέτσας 2, Κωσταντής 8, Ψαρρός 5(1), Στεργιόπουλος, Δαφνάκης, Παπανικολάου 23(1), Σουγλέρης 14.

Αρθρό του δημοσιογράφου Αλέξανδρου Σωματαρίδη από το e-pieria : Παραδοσιακές ποικιλίες: αυτάρκεια και διατήρηση της βιοποικιλότητας



Επιτυχής ως προς την ενημέρωση αλλά και την ψυχαγωγία των παρευρισκόμενων ήταν οι εκδήλωση για τις Παραδοσιακές Ποικιλίες που συνδιοργάνωσαν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σ. Σταθμού Κατερίνης και η οικολογική ομάδα «Μητέρα Γη».

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για την διατροφική, πολιτιστική και πολιτισμική αξία της καλλιέργειας των παραδοσιακών ποικιλιών .

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η Κωνσταντίνα Σαμαρά, παραδοσιακή καλλιεργήτρια και μέλος της ομάδας  «Κιβωτός Σπόρων Πιερίας», αναλύοντας το θέμα «Παραδοσιακές ποικιλίες». Ξεκινώντας, σημείωσε ότι πρόκειται για κάτι που είναι κομμάτι της συλλογικής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, «πρέπει να παραδίνεται από γενιά σε γενιά. Είναι ένα κοινό αγαθό, όπως το νερό».

Οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι ένα μέρος της βιοποικιλότητας του πλανήτη. «Όσο πιο μεγάλη είναι αυτή τόσο πιο σταθερό είναι το οικοσύστημα». Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η προστασία τους αποκτά ιδιαίτερη σημασία καθώς εδώ υπάρχουν 6.000 είδη φυτών, από τις 12.000 που απαντώνται στην Ευρώπη.

Σήμερα, το 80% των λαχανικών και φρούτων που καλλιεργούμε είναι υβρίδια και το 90% των ντόπιων ποικιλιών έχουν εκλείψει τα τελευταία εκατό χρόνια. Πρόκειται για φυτά που έχουν προκύψει από διασταύρωση ποικιλιών του ίδιου είδους και παρουσιάζουν βελτιωμένα χαρακτηριστικά. Γρήγορα έγιναν κτήμα μεγάλων εταιρειών και μέσω του νομικού πλαισίου εκτόπισαν παραδοσιακές ποικιλίες.

Το επιχείρημα υπέρ τους είναι η αύξηση της παραγωγικότητας, η ομογενοποίηση των προϊόντων και η επικράτηση της λογικής «ποσότητα έναντι ποιότητας». Έτσι, λοιπόν, οι καρποί τους δεν έχουν τις γεύσεις και τα αρώματα των παραδοσιακών ποικιλιών, που οι μικρότεροι ίσως να μην τα έχουν γευτεί ποτέ.

Οι προηγούμενες γενιές που καλλιεργούσαν τη γη, το έκαναν με αγάπη και σεβασμό απέναντι στη φύση και τους κύκλους των φυτών και της παραγωγής. Σε κάθε πέρασμα του κύκλου γίνονταν γιορτές για να υμνήσουν και να ευχαριστήσουν τη φύση, με τραγούδια της γης, της σποράς, του θερισμού, του αλωνισμού και του τρύγου. Γιορτές στις οποίες συμμετείχε όλη η τοπική κοινωνία.

«Τότε, πολλές εργασίες γίνονταν συλλογικά και συμπληρωματικά. Ο κόσμος μάζευε χόρτα, σαλιγκάρια, κ.α. Μέσα από αυτές τις εργασίες επικοινωνούσαν, δημιουργούσαν και εισέπρατταν την ισχύ της κοινότητας». Σήμερα, οι μονοκαλλιέργειες δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη και άλλων χρήσιμων φυτών και έχουν ανατρέψει την σχέση που είχαμε με τη φύση και τα θετικά της.

Εξίσου σημαντική είναι η αυτονομία που προσφέρουν στον γεωργό οι παραδοσιακές ποικιλίες, καθώς «μπορεί να κρατήσει σπόρους για την επόμενη χρονιά και να μην είναι εξαρτημένος από τις εταιρείες που επιβάλλονται στο σύνολο της παγκόσμιας αγοράς». Η κατάσταση που διαμορφώνεται φέρνει σε όλο και μεγαλύτερη εξάρτηση τις ανθρώπινες κοινωνίες μέσω της τροφής.

Επιπλέον, οι παραδοσιακές ποικιλίες προσαρμόζονται και αντέχουν περισσότερο στις κλιματολογικές και εδαφολογικές τοπικές συνθήκες πιο εύκολα από τα υβρίδια. Αυτά, αντίθετα, έχουν μεγάλες απαιτήσεις σε νερό και λιπάσματα, και οι δυο παράγοντες επιβαρυντικοί για το περιβάλλον. Βεβαίως, απαιτούν και μεγάλες ποσότητες φυτοφαρμάκων καθώς πρόκειται για ευαίσθητες ποικιλίες, με την ίδια εταιρεία που πωλεί το υβρίδιο να πωλεί και το ζιζανιοκτόνο.

Στη συνέχεια, η κα Σαμαρά προέτρεψε το κοινό να είναι προσεκτικό στην επιλογή των καρπών που καταναλώνει, με κριτήριο την ποιότητα, το άρωμα και την φυσικότητα του σχήματος τους. Ακόμα, θα πρέπει να είναι της εποχής τους, κάτι που τα καθιστά και πιο οικονομικά άλλωστε. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει να δώσουμε στην Πιερία μια τουριστική ταυτότητα άμεσα συνδεδεμένη με τα παραδοσιακά παραγόμενα προϊόντα της, την παραδοσιακή κουζίνα και την τοπική γαστρονομία.

Η προσπάθεια της Μητέρας Γης με την Κιβωτό Σπόρων άρχισε πριν από δυο χρόνια με την πρώτη γιορτή που διοργανώθηκε. «Στόχος είναι να γνωρίζουμε όσο περισσότερα χαρακτηριστικά γίνεται για την κάθε ποικιλία (ανάγκες φυτού, παραγωγή, ασθένειες, ιδιαιτερότητες) και έτσι να φτάσουμε να υπάρχουν ποικιλίες οι οποίες αφού έχουν καλλιεργηθεί τουλάχιστον τρία χρόνια στον τόπο μας να γνωρίζουμε την συμπεριφορά και την εξέλιξή τους. Ανάγκη και επιθυμία μας είναι να χτίσουμε μια σχέση υλικής αυτάρκειας στον τόπο μας γιατί υλική αυτάρκεια σημαίνει ελευθερία».

Έτσι, η Κιβωτός Σπόρων λειτουργεί κάθε Τετάρτη 18:00-20:00 στην οδό Μαραθώνος και Λαχανά γωνία, παράλληλα με το Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης. Εκεί, όποιος θέλει μπορεί να πάρει σπόρους με μόνη «ηθική υποχρέωση» να επιστρέψει τους διπλάσιους και να καταγραφεί η καλλιεργητική εμπειρία του.

Η παρουσία του κόσμου στην ομιλία ήταν σημαντική, γεμίζοντας την αίθουσα του πολιτιστικού συλλόγου. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η εκδήλωση πλαισιώθηκε με δημώδη άσματα του Πόντου από το τμήμα χορευτικού και εκμάθησης Λύρας και ένα μπουφέ με παραδοσιακά εδέσματα, που έστησαν το σκηνικό για το «Παρακάθ΄» που ακολούθησε με την ευγενική συμμετοχή των:  Κυριάκο Τριανταφυλλίδη και Δημήτρη Παπαδόπουλο.

Κάλαντα στην Κονταριώτισα

Δελτίο τύπου
Αρ. Πρωτ: 73
Λιτόχωρο: 17.12.2013
ΔΤ-15





  Το Σάββατο 21.12.2013,  το παραδοσιακό τμήμα της Δημοτική χορωδίας  Λιτόχωρου Ι. Σακελλαρίδης  του Δήμου Δίου-Ολύμπου,  παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία  κάλαντα από πολλές περιοχές της Ελλάδος στην Κονταριώτισα Πιερίας,  μαζί με τον Πολιτιστικό Όμιλο Νέας Εφέσου << Ο Ηράκλειτος>> και τον πολιτιστικό Σύλλογο Κονταρίωτισας << Πιέρες>>. Με μεγάλη επιτυχία
Μαέστρος και των τριών    Χορωδιών η Μουσικός – Ηθοποιός : Μαρίκα Φωτοπούλου.


Με εκτίμηση,
για το Διοικητικό Συμβούλιο


Η πρόεδρος                                                           O γενικός γραμματέας



Ζώη – Παναγούλια Νίκη                                       Τσαρδούνης Γεώργιος

Χριστός Γεννάται

 Δελτίο τύπου






Mε μεγάλη επιτυχία   συμμετείχε η τετράφωνη χορωδία της Δημοτικής Χορωδίας Ι. Σακελλαρίδης,  μαζί με με το φωνητικό σύνολο της Εστίας Πιερίδων Μουσών Κατερίνης, de profundis, στην παρουσίαση της χριστουγεννιάτικης σουίτας «Χριστός Γεννάται» στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης, (Λεωφ Στρατού) την Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013.
 Το έργο αυτό, για αφηγητή, χορωδία και μικρή ορχήστρα, είναι η εξιστόρηση της ιστορίας της Γέννησης, όπως αυτή αναγράφεται στα ιερά ευαγγέλια, πλαισιωμένη από τα ανάλογα κάλαντα.
Τις χορωδίες θα διεύθυνε ο μαέστρος, κ. Ευθύμιος Μαυρίδης.


Με εκτίμηση,
για το Διοικητικό Συμβούλιο




Η πρόεδρος                                                           O γενικός γραμματέας



Ζώη – Παναγούλια Νίκη                                       Τσαρδούνης Γεώργιος

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΓΕΩΡΓΙΟ ΤΣΑΜΑΣΛΗ


ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΑΙΘΑΛΟΜΙΧΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί καλούνται να είναι οι Θεσσαλονικείς όσον αφορά στη χρήση τζακιών, μετά την εμφάνιση αιθαλομίχλης τις προηγούμενες μέρες στον ουρανό της πόλης.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μετρήσεις της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος οι μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων, όπως καταγράφηκαν από το Σταθμό Λαγκαδά, παρουσιάστηκαν υψηλά επίπεδα ρύπανσης στις 19 και 20 Δεκεμβρίου 2013, τα οποία ξεπερνούσαν τα επιτρεπόμενα όρια κατά 39% και 75%, αντίστοιχα.
«Τα όρια της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια αυξήθηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στη Θεσσαλονίκη, χωρίς, ωστόσο, να μπορούμε να κάνουμε λόγο για υψηλό βαθμό επικινδυνότητας. Συνεχίζουμε τις μετρήσεις και τις επόμενες μέρες και σε περίπτωση που διαπιστωθεί αυξημένο ποσοστό ρύπανσης και από άλλο σταθμό, τότε θα προβούμε στη λήψη των απαραίτητων μέτρων. Παράλληλα, περιμένουμε τη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση, που περιλαμβάνει το βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό δράσης για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια»,  υπογράμμισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Γεώργιος Τσαμασλής.
Στο πλαίσιο αυτό, από την Αντιπεριφέρεια Θεσσαλονίκης συστήνεται:
-          Η χρήση των τζακιών μόνο όταν αυτό αποτελεί μοναδική εστία θέρμανσης
-          Η αποφυγή καύσης μη εγκεκριμένων υλικών
-          Η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων κυρίως από άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, κλπ), ιδιαίτερα κατά τις απογευματινές και βραδινές ώρες που είναι πιο έντονο το φαινόμενο
-          Ο περιορισμός της χρήσης ΙΧ οχημάτων και η χρήση των αστικών συγκοινωνιών


Ευχαριστούμε για τη συνεργασία
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Μ.Ε. Θεσσαλονίκης

Έκλεισαν οι πόρτες της “ Αυλής του Αη Βασίλη”στο Αιγίνιο 22-12-2013

Έκλεισαν  οι πόρτες της “Η αυλή του Αη Βασίλη” στο Αιγίνιο με τις καλύτερες εντυπώσεις και τη μεγάλη συμμετοχή του κόσμου, ιδιαίτερα των παιδιών. Πιο συγκεκριμένα ο Αη Βασίλης βγήκε από το σπιτάκι του και με την συνοδεία των βοηθών του οδήγησε τον κόσμο σε πομπή, κάτω από τους χριστουγεννιάτικους ρυθμούς της Φιλαρμονικής, στην κεντρική πλατεία του Αιγινίου. Εκεί  τα παιδιά αφού στολίσαν το δικό τους δέντρο “ το δέντρο των παιδιών” με στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά, παρέα με τις αγιοβασιλίτσες και τους ξυλοπόδαρους, είπαν δυνατά τις  ευχές τους για τα Χριστούγεννα απολαμβάνοντας τις μελωδίες της χορωδίας ενηλίκων Fons musicalis δημοτικής ενότητας Αιγινίου και της Φιλαρμονικής Αιγινίου. Η βραδιά τελείωσε με το συμβολικό άναμμα των κεριών για κάθε ευχή που ακουγόταν και την ελπίδα για χαρούμενες γιορτές στα παιδιά όλου του κόσμου.
Η οργανωτική επιτροπή της “Αυλής του Αη Βασίλη” εύχονται σε όλους οι ημέρες των Χριστουγέννων να είναι γεμάτες με αγάπη και ευτυχισμένες στιγμές.


Photo Hasapetis