ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Ο μισός παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται στο 1% του πληθυσμού – Διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες

koinwnikes-anisothtes-570
Ο μισός παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού της γης σύμφωνα με έκθεση της ΜΚΟ Oxfam ενώ τονίζεται ότι στις χώρες που χτύπησε η οικονομική κρίση αυξήθηκαν οι κοινωνικές ανισότητες.Η έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam δημοσιεύτηκε λίγο πριν την έναρξη του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός και αναφέρει ότι σχεδόν ο μισός παγκόσμιος πλούτος βρίσκεται στα χέρια του 1% του πληθυσμού της γης. Παράλληλα, οι 85 πλουσιότεροι άνθρωποι στο κόσμο κατέχουν τόσο πλούτο όσο το φτωχότερο μισό του συνολικού πληθυσμού.
Η έκθεση επίσης, διευκρινίζει ότι στις χώρες που υπάρχει οικονομική κρίση, αυξήθηκε το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών με αποτέλεσμα να διευρυνθούν οι κοινωνικές ανισότητες.
Πιο συγκεκριμένα, τα στοιχεία της έκθεσης της Oxfam αναφέρουν ότι το 1% των πλουσιότερων ανθρώπων αύξησε τα εισοδήματα του σε 24 από τις 16 χώρες για τις οποίες κρατούνται στοιχεία από το 1980 έως το 2012. Παράλληλα, επτά στους δέκα από αυτούς ζούνε σε χώρες όπου η οικονομική ανισότητα αυξήθηκε τα τελευταία τριάντα χρόνια.
«Ανέκτησαν τα κέρδη τους οι πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο» που προσωρινά τα είχαν δει να μειώνονται λόγω της οικονομικής κρίσης, σημειώνει η Oxfam. Η έρευνα καταλήγει με συγκεκριμένα στοιχεία: Το πλουσιότερο 1% στην Κίνα, την Πορτογαλία και τις ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιάσει το μερίδιό του στο εθνικό εισόδημα από το 1980.
Επίσης στις χώρες όπου φημίζονται για την ισότητα που παρέχουν στους κατοίκους, όπως για παράδειγμα η Σουηδία και η Νορβηγία, η έρευνα της ΜΚΟ έβγαλε τοπ συμπέρασμα ότι το μερίδιο των εισοδημάτων που πηγαίνει στο πλουσιότερο 1% αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50%.
Η Oxfam σπεύδει να διευκρινίσει και τους λόγους για τους οποίους υπάρχουν οι κοινωνικές ανισότητες, αναφέροντας ότι η χρηματοπιστωτική απορρύθμιση, τα στρεβλά φορολογικά συστήματα και οι κανονισμοί που διευκολύνουν τη φοροδιαφυγή φταίνε γι αυτή την κατάσταση. Επίσης τα μέτρα λιτότητας, οι δυσμενείς για τις γυναίκες πολιτικές και η ιδιωτικοποίηση των εσόδων που προέρχονται από το πετρέλαιο και την εξόρυξη ορυκτών ενισχύουν τις κοινωνικές ανισότητες.