ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2014

Δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι του 2012 περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι


Περίπου ένα εκατομμύριο φορολογούμενοι δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι ακινήτων του 2012 για 1,6 εκατομμύρια ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που είναι στο όνομά τους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Αυτοί οι ιδιοκτήτες θα κληθούν να πληρώσουν στην εφορία αναδρομικά περίπου 400 εκατομμύρια ευρώ μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2014.

Όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση της εφορίας για εξόφληση του χαρατσιού του 2012 θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα, τόκους αλλά και κατασχέσεις καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων.

Σε σύνολο 7.500.000 ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων έμεινε απλήρωτο το χαράτσι σε 1,6 εκατομμύρια ακίνητα, ενώ περίπου 200.000 ιδιοκτήτες αυτοκινήτων δεν κατέβαλαν τέλη κυκλοφορίας για το 2014 και άλλοι περίπου 95.000 τα τέλη κυκλοφορίας προηγούμενου έτους.

Ο εντοπισμός των ιδιοκτητών ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει το χαράτσι του 2012 έγινε με το νέο σύστημα διασταυρώσεων που εφαρμόζει το υπουργείο Οικονομικών μέσω των αριθμών παροχής ηλεκτρικού ρεύματος που αναγράφονται σε καταλόγους πελατών της ΔΕΗ και τους αριθμούς παροχής ρεύματος που αναγράφονται στα έντυπα Ε1 και Ε2 των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, στις δηλώσεις στοιχείων ακινήτων Ε9 και στις αιτήσεις είσπραξης επιδομάτων θέρμανσης.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει καταβληθεί στο σύνολο ή εν μέρει το χαράτσι 1.645.000 ακινήτων με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έστειλε ηλεκτρονική πρόσκληση σε κάθε έναν από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν έχουν πληρώσει το ΕΕΤΗΔΕ να το πράξουν άμεσα. Οι ειδοποιήσεις έχουν αναρτηθεί στους λογαριασμούς που έχουν οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι στο διαδικτυακό σύστημα ΤΑΧΙSnet. Οι ιδιοκτήτες έχουν προθεσμία μέχρι 31 Ιανουαρίου να καταβάλουν ό,τι χρωστούν είτε εφάπαξ είτε να μπουν σε ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

eklogika.gr