ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Ο Έλληνας Αεροπόρος της «Μεγάλης Απόδρασης»


Το ρητό "όποια πέτρα σηκώσεις θα βρεις κι έναν Έλληνα" ισχύει πολύ περισσότερο από όσο ενδεχομένως οι πιο πολλοί φαντάζονται. Κι όμως, υπήρχε ένας Έλληνας ακόμα και στη διάσημη "Μεγάλη Απόδραση" του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ένας Έλληνας ήρωας του πολέμου που δυστυχώς παρέμεινε και παραμένει άγνωστος.
 
Η πασίγνωστη «Μεγάλη Απόδραση» ήταν ένα ευφυές, πολύπλοκο και καλά οργανωμένο σχέδιο απόδρασης από τη φυλακή Σταλάγκ Λουφτ ΙΙΙ (Σάγκαν, Πολωνία) το Μάρτιο του 1944. Η ιστορία έγινε ευρέως γνωστή στη μεταπολεμική λαϊκή κουλτούρα λόγω της ομώνυμης κινηματογραφικής παραγωγής του Χόλυγουντ το 1963.
 
Ανάμεσα όμως στις πολλές λεπτομέρειες της πραγματικότητας που είτε αλλοιώνει, είτε παραλείπει εντελώς, η ταινία αυτή, είναι και η παρουσία Ελλήνων αιχμαλώτων πολέμου στο στρατόπεδο αυτό.
 
Μάλιστα ένας από αυτούς, ο Έλληνας ανθυποσμηναγός Σωτήριος Σκάντζικας της 336 Μ.Β., συμμετείχε και στην τελική απόπειρα της "Μεγάλης Απόδρασης" αλλά δυστυχώς ήταν ανάμεσα στους 50 που συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν.
 
Οι αιχμάλωτοι έσκαψαν τρία διαφορετικά τούνελ σε περίπτωση που κάποιο γινόταν αντιληπτό και διέφυγαν με ψεύτικες ταυτότητες και στολές γερμανών στρατιωτικών.
 
Από τους 76 που απέδρασαν, μόλις τρεις πιλότοι της RAF κατάφεραν να επιστρέψουν στη Βρετανία μέσω Σκανδιναβίας.
 
Οι υπόλοιποι συνελήφθησαν και 50 από αυτούς εκτελέστηκαν μετά από διαταγές του ίδιου του Χίτλερ.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr