ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ανοιχτή επιστολή του τ. προέδρου της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου, Δημήτρη Ανδριά.


  
Αγαπητοί φίλοι,
Σε λίγο καιρό έχουμε αυτοδιοικητικές εκλογές. Εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον του δήμου μας για τα επόμενα πέντε χρόνια.
Εδώ και τρία χρόνια βιώσαμε τον νέο θεσμό ενός μεγάλου Καλλικρατικού δήμου. Παράλληλα γνωρίσαμε και τον νεοσύστατο θεσμό των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων και ειδικά για τον θεσμό του προέδρου της δημοτικής κοινότητας. Έχοντας την εμπειρία ως προέδρου των δύο πρώτων ετών στη δημοτική κοινότητα Λιτοχώρου, θα ήθελα να δημοσιοποιήσω ορισμένες σκέψεις για τον θεσμό των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων.
Οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες δημιουργήθηκαν με τον νόμο του Καλλικράτη. Σκοπός τους είναι να βοηθήσουν τη διοίκηση του δήμου σε θέματα καθημερινότητας. Η φυσική παρουσία του προέδρου σε κάθε τομέα της κοινωνικής ζωής ενός τόπου είναι απαραίτητη. Σε χαρές, λύπες, εκδηλώσεις ο πρόεδρος πρέπει να είναι παρών. Μπορούμε κάλλιστα να παρομοιάσουμε τους προέδρους σαν το αλεξικέραυνο που δέχεται τη γκρίνια και τα παράπονα των δημοτών.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι: Πέτυχε ο θεσμός; Σ’ αυτό το ερώτημα θα πρέπει να δώσουν απάντηση οι πολίτες, οι δημότες. Εκείνο που μπορώ να καταθέσω είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των προέδρων προσπάθησε για το καλύτερο.
Ωστόσο, πρέπει να πούμε ότι ο πολυδαίδαλος Καλλικρατικός νόμος προκάλεσε και διάφορες επικαλύψεις. Επίσης, μια μειοψηφία αιρετών δεν κατάλαβε ή δεν θέλησε να κατανοήσει τη σημασία των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Κάποιοι αιρετοί ίσως και να μη διάβασαν τον σχετικό νόμο (Εφημερίδα Κυβερνήσεως, κεφάλαιο Δ’ «Λειτουργία Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων», άρθρα 79 – 91). Παρατηρήθηκε έτσι το φαινόμενο απαξίωσης του θεσμού από ορισμένους αιρετούς. Σχετικό έγγραφο εμείς οι πρόεδροι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων είχαμε αποστείλει σε όλους τους αρμόδιους την άνοιξη του 2011.
Σήμερα οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες είναι μια πραγματικότητα. Είμαι σίγουρος ότι οι νέοι αιρετοί που θα προέλθουν από τις εκλογές θα κατανοήσουν καλύτερα τη σπουδαιότητα της αποστολής που έχουν οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες στη ζωή και τη λειτουργία ενός δήμου, ειδικά στα μικρά και απομακρυσμένα χωριά. Είμαι σίγουρος ότι οι νέοι αιρετοί θα στηρίξουν με περισσότερη δύναμη τα τοπικά συμβούλια.
Μόνο σε μια τέτοια περίπτωση θα έχουμε κέρδος όλοι, διοίκηση, συμβούλια, δημότες.

Δημήτρης Ανδριάς
τ. πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Λιτοχώρου

Συνταξιούχος δάσκαλος