ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014

Εκλογές και ανασχηματισμό μελετούν στο Μαξίμου – Ποια είναι τα σενάρια

ÁÈÇÍÁ - Ï ÐÑÙÈÕÐÏÕÑÃÏÓ ÁÍÔ. ÓÁÌÁÑÁÓ ÁÐÏ×ÙÑÅÉ ÁÐÏ ÔÏ ÌÅÃÁÑÏ ÌÁÎÉÌÏÕ (EUROKINISSI/ÃÅÙÑÃÉÁ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÕ)
Ενώπιον διπλού διλήμματος σχετικά με την διενέργεια ανασχηματισμού ή ακόμα και εθνικών εκλογών βρίσκεται ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος βλέπει τις πολιτικές πιέσεις να αυξάνονται και την κυβερνητική πλειοψηφία να παραμένει εύθραυστη.
Οι σκέψεις που επικρατούν στο Μέγαρο Μαξίμου τοποθετούνται για τον Απρίλιο, με σπουδαιότερη κίνηση τη μετακίνηση του Γιάννη Στουρνάρα στη θέση του Κεντρικού Τραπεζίτη. Ωστόσο, δεν αποκλείεται οι αλλαγές στην κυβέρνηση να γίνουν μετά τις ευρωεκλογές, για να απορροφηθούν κραδασμοί από ενδεχόμενο αρνητικό αποτέλεσμα.
Αν και ο κύριος Σαμαράς έχει τοποθετηθεί ουκ ολίγες φορές υπέρ της εξάντλησης της τετραετίας, γνωρίζει καλά πως η κυβερνητική πλειοψηφία των μόλις 153 βουλευτών δεν θα τον αφήσει να προβεί ανενόχλητος στο νομοθετικό έργο, πολλώ δε μάλλον εν όψει κρίσιμων νομοσχεδίων περί τον Απρίλιο. Άλλωστε οι διπλές εκλογές του Μαΐου αποτελούν το μεγάλο στοίχημα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς θα αποτελέσουν μια ξεκάθαρη εικόνα των εκλογικών προτιμήσεων των πολιτών, κάτι που θα αποτελέσει «εκλογικό μπούσουλα» για την κυβέρνηση. Οι πιέσεις άλλωστε είναι ήδη αυξημένες μετά την στάση του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα εκλογής του προέδρου της Δημοκρατίας.
Οι επικείμενες διπλές εκλογές, λοιπόν, θα ξεκαθαρίσουν την κυβερνητική εικόνα με την κυβέρνηση να μελετά 3 σενάρια: Είτε την διεξαγωγή ανασχηματισμού πριν τις ευρωεκλογές προκειμένου να περάσει μήνυμα σταθερότητας σε δανειστές και ψηφοφόρους, είτε ένας τελικός ανασχηματισμός τον Οκτώβριο του 2014, είτε την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών εντός των δύο πρώτων μηνών του 2015, πριν προλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ να καρπωθεί πολιτικά την μη-εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Φωτογραφία: Εurokinissi