ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

«Βόμβα» Ρεν και «καμπανάκι» Σόιμπλε: Το καλοκαίρι η διαπραγμάτευση για το ελληνικό χρέος

EU press conference on EU economic governance
Η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα ολοκληρωθεί «τους προσεχείς λίγους μήνες», δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.
Ο επίτροπος ελπίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα της εφημερίδας, ότι η τρόικα θα συνεχίσει την αποστολή της για την αξιολόγηση του προγράμματος πριν το τέλος Ιανουαρίου και τα υψηλόβαθμα στελέχη της θα επιστρέψουν λίγο αργότερα. «Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τη δουλειά της», δήλωσε ο κ. Ρεν, αναφέροντας καθυστερήσεις στην προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ως την αιτία της καθυστέρησης στην πρόοδο της αξιολόγησης.
Ο επίτροπος δήλωσε ότι βραχυπρόθεσμα οι στόχοι αφορούν την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας για το δεύτερο εξάμηνο του 2014 και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της. Η συζήτηση για τον δημοσιονομικό σχεδιασμό της Ελλάδας τη διετία 2015/16 και τις ενδεχόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες που θα υπάρξουν, καθώς και για τον τρόπο μείωσης του δημόσιου χρέους της χώρας, θα αρχίσει «το καλοκαίρι», σημείωσε ο επίτροπος.
Ο κ. Ρεν τόνισε ότι η Ευρωζώνη δεν αντιμετωπίζει πλέον τον κίνδυνο διάσπασης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για να επιβραδυνθούν οι μεταρρυθμίσεις, ούτε στις μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως στη Γαλλία και την Ιταλία, ούτε στις χώρες που είναι σε πρόγραμμα. Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τη στηρίξει, εάν η χώρα επιλέξει να διασφαλίσει μία προληπτική πιστωτική γραμμή μετά το τέλος του δικού της προγράμματος διάσωσης στα μέσα του 2014.
Ο κ. Ρεν κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να επιδιώξει τον στόχο της για πληθωρισμό κοντά στο 2%, προειδοποιώντας ότι ο πολύ χαμηλός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη δεν στηρίζει την πρόσφατη οικονομική ανάκαμψή της. Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη ήταν 0,8% τον Δεκέμβριο του 2013 από 2,2% πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία. «Είναι σημαντικό ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει τη στήριξη με τη νομισματική πολιτική της και θα επιδιώξει τον στόχο της για τον πληθωρισμό», δήλωσε ο κ. Ρεν.
Την ίδια ώρα «σημαντική πρόοδο» στον μακρύ της δρόμο προς την ανάκαμψη έχει επιτύχει η Ελλάδα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, επισημαίνοντας ότι «αυτό δεν θα το θεωρούσε κανείς δυνατό πριν από δύο χρόνια», αλλά και ότι «η Ελλάδα παραμένει με διαφορά η πιο δύσκολη χώρα».
Ο κ. Σόιμπλε τόνισε ακόμη ότι «η εσωπολιτική στήριξη στην Ελλάδα είναι εύθραυστη» και αναφέρθηκε στην περαιτέρω επιβάρυνση της Ελλάδας από τον μεγάλο αριθμό μεταναστών, που έχει ως αποτέλεσμα την καλλιέργεια ξενοφοβίας από κόμματα της δεξιάς.
«Η Ελλάδα αναγκάστηκε να εφαρμόσει πολλές μεταρρυθμίσεις, ως μέρος της διαδικασίας αποκατάστασης και οι κοινωνικές επιπτώσεις σίγουρα δεν ήταν ασήμαντες. Δεν θα ήθελα να έπρεπε να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία. Αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Έλληνες είναι απίστευτο. Τα πράγματα κινούνται, αλλά ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος», δήλωσε ο κ. Σόιμπλε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός και εξέφρασε τον τεράστιο σεβασμό του προς τους Έλληνες που υποφέρουν λόγω των «απαραίτητων μέτρων λιτότητας».
Ο κ. Σόιμπλε σημείωσε ακόμη ότι ήταν ξεκάθαρο, παρά τις διαφωνίες πολλών, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να τα καταφέρει μόνο με ένα τεράστιο «κούρεμα» του χρέους της, της τάξης του 53%, το οποίο, όπως είπε, αποτέλεσε τη βάση για το πρόγραμμα διάσωσης. «Το ελληνικό ποτήρι πριν από δύο χρόνια δεν ήταν μισογεμάτο ή μισοάδειο, αλλά σχεδόν άδειο. Τώρα είναι μισογεμάτο», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός και τόνισε ότι πρέπει πολλά να γίνουν, ενώ σημείωσε ότι «η εσωπολιτική στήριξη είναι εύθραυστη», αναφέροντας ότι αυτό το επισημαίνει ξανά και ξανά και ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρέπει να το λάβει κανείς υπόψη του.
Απαντώντας πάντως σε ερώτηση σχετικώς με το τι θα συμβεί εάν στην Ελλάδα αναλάβουν την διακυβέρνηση πιο ακραίες δυνάμεις και εάν θα χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη επενδυθεί, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί αύριο να συμβεί κάτι. Και η κρίση στη Lehman Brothers έφερε για τη Γερμανία το 2009 κάτι που δεν θεωρούσαμε ότι μπορούσε να συμβεί, μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1%. Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το θέμα να μην φθάσει εκεί» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να εξηγείται στους Έλληνες ξανά και ξανά ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, προς την σωστή κατεύθυνση». Επισήμανε μάλιστα ότι σε κάθε περίπτωση στην Ελλάδα η Βουλή αποφάσισε υπέρ της συνέχειας, έστω και με ισχνή πλειοψηφία.
«Η Ελλάδα, όμως, υποφέρει και από τη μετανάστευση από την Αφρική», τόνισε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και σημείωσε ότι χρειάζεται η στήριξη και η αλληλεγγύη της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την απορρόφηση των μεταναστών. «Αυτή είναι και μια αιτία της πολιτικής αστάθειας που εκμεταλλεύονται πάντα τα δεξιά κόμματα και καλλιεργούν την ξενοφοβία. Η Ευρώπη πρέπει να έχει πολιτική ένταξης για πρόσφυγες και μετανάστες. Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν συνίσταται μόνο στο να ξοδεύει κανείς χρήματα που δεν έχει. Έτσι δημιουργούνται τα χρέη. Πρέπει, όμως και να εξηγείς γιατί κάποιες πολιτικές έχουν λόγο ύπαρξης», είπε.
Αναφερόμενος γενικά στην κρίση του ευρώ, ο κ. Σόιμπλε υποστήριξε ότι, παρά τα προβλήματά της, η Ευρωζώνη έχει πάψει να αποτελεί τον πρώτο κίνδυνο για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα και σημείωσε ότι η Ευρώπη επέστρεψε από την κρίση χάρη στη γερμανική συνταγή των μεταρρυθμίσεων. «Παρ' όλα τα σενάρια για το τέλος του κόσμου, οδηγήσαμε το ευρώ έξω από την κρίση. Η Ευρώπη δεν είναι πλέον το επίκεντρο της ανησυχίας για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και αναφέρθηκε στη μείωση των επιτοκίων δανεισμού για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για την έξοδο της Ιρλανδίας από το πρόγραμμα διάσωσης.
Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτηση σχετική με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία και στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά υπεραμύνθηκε της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά την τρίτη θητεία της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.
«Η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει μια προτεραιότητα», δήλωσε και επανέλαβε ότι το Βερολίνο θα μείνει προσηλωμένο στον στόχο για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2015 και για μηδενικό νέο δανεισμό. Υποστήριξε μάλιστα ότι η δημοσιονομική εξυγίανση βοήθησε τη Γερμανία να βγει ισχυρότερη από την παγκόσμια οικονομική κρίση και προέτρεψε τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη να συνεχίσουν στον δρόμο της περικοπής των δαπανών.
Ερωτηθείς σχετικώς με το γερμανικό εξαγωγικό πλεόνασμα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές από και προς την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι πολλά άλλα κράτη- μέλη θα ήταν σε ακόμη χειρότερη μοίρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, χωρίς τις γερμανικές εισαγωγές. «Χωρίς τη Γερμανία, η ύφεση στην Ευρωζώνη θα ήταν πολύ χειρότερη», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η γερμανική ανταγωνιστικότητα είναι ένας από τους λόγους που κάποιες χώρες ανακάμπτουν. Υποσχέθηκε, πάντως, ότι η κυβέρνησή του θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ενισχύσει περαιτέρω την εσωτερική ζήτηση.