ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Χάος με τα ακίνητα- Μπλοκάρονται και οι γονικές παροχές για τους οφειλέτες του Δημοσίου

Χάος με τα ακίνητα - Μπλοκάρονται και οι γονικές παροχές για τους οφειλέτες του Δημοσίου
Αλαλούμ επικρατεί με τα ακίνητα μετά τους νέους δυσβάσταχτους όρους που θέτει η Εφορία σε όσους φορολογουμένους επιθυμούν να μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους με γονικές παροχές.
Το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να δυσκολέψει τη ζωή των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν χρέη στο κράτος με το σκεπτικό ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από τη μεταβίβαση η αποφυγή αποπληρωμής του χρέους.
Συνεπώς βάζει φρένο σε μεταβιβάσεις ακινήτων με γονικές παροχές ή δωρεές όταν πρόκειται για φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμες οφειλές. Μάλιστα, σύμφωνα με όσα δημοσιεύει το vima.gr, ένας γονιός που χρωστά για να μεταβιβάσει το ακίνητό του στο παιδί του θα πρέπει να βάλει υποθήκη είτε το συγκεκριμένο ακίνητο είτε άλλο περιουσιακό στοιχείο.
Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων, για να λάβει κάποιος οφειλέτης φορολογική ενημερότητα ώστε να μεταβιβάσει με γονική παροχή ή δωρεά κάποιο ακίνητο, θα πρέπει πρώτα να το υποθηκεύσει υπέρ του Δημοσίου.
Με αυτό τον τρόπο, με τη νέα διάταξη προβλέπεται ότι δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας σε φορολογούμενο που θέλει να μεταβιβάσει ακίνητο με γονική παροχή ή δωρεά, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης, είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του.
Αναλυτικά το άρθρο 3 της απόφασης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη:
Σε περίπτωση γονικής παροχής ή δωρεάς ακινήτου, δεν θα χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας στον φορολογούμενο που θέλει να προχωρήσει στη μεταβίβαση, εφόσον αυτός οφείλει στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμο χρέος και δεν έχει προβεί στη διασφάλιση της οφειλής με εγγραφή υποθήκης είτε επί του μεταβιβαζόμενου ακινήτου είτε επί οποιουδήποτε άλλου ακινήτου περιουσιακού στοιχείου του.
Μεταβίβαση ακινήτου με γονική παροχή ή δωρεά, καθώς και οποιαδήποτε άλλη μεταβίβαση (πώληση κ.λπ.) ακινήτου δεν είναι δυνατή αν προηγουμένως ο φορολογούμενος που επιθυμεί να την πραγματοποιήσει δεν έχει υποβάλει όλες τις φορολογικές δηλώσεις για τις οποίες ήταν υπόχρεος την τελευταία πενταετία. Η Εφορία, εφόσον διαπιστώνει τη μη υποβολή μίας ή περισσοτέρων φορολογικών δηλώσεων (εισοδήματος, ακινήτων, ΦΠΑ κ.λπ.), δεν θα εκδίδει το αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας, το οποίο είναι απαραίτητο για να προχωρήσει η διαδικασία της μεταβίβασης.