ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2014

Συγκλονιστική ιστορία: Οι γονείς της την έβλεπαν μέσω κάμερας να πεθαίνει στο νοσοκομείο

oi-goneis-ths-parakolouthousan-tis-teleutaies-wres-ths-mesw-kameras-570
Η οικογένεια μιας 27χρονης κοπέλας που ήταν κλινικά νεκρή παρακολουθούσε τις τελευταίες ώρες της μέσω ίντερνετ ενώ βρίσκονταν 10.000 χιλιόμετρα μακριά. Ζήτησε από τη νοσοκόμα να φιλήσει το προσκεφάλι της και η κοπέλα λίγο μετά πέθανε. Η Σανάζ Νεζάμι ήταν μία φιλόδοξη 27χρονη που μιλούσε τρεις γλώσσες και ήθελε να πάρει το πτυχίο της στην μηχανολογία από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Λίγες εβδομάδες πριν αποφοιτήσει ο εγκέφαλος της είχε καταστραφεί ολοσχερώς από τα χτυπήματα που δέχτηκε από τον σύζυγο της, σύμφωνα με την αστυνομία.
Η τεχνολογία επέτρεψε στην οικογένεια της που βρισκόταν στο Ιράν να παρακολουθήσει τις τελευταίες ώρες της στο νοσοκομείο. Όταν η Νεζάμι πέθανε, η οικογένεια δώρισε την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα όργανα της που έδωσαν ζωή σε επτά ανθρώπους από τις ΗΠΑ.
«Θέλαμε ο Θεός να κάνει ένα θαύμα και να αναστήσει την Σανάζ» είπε η αδερφή της Σάρα Νεζάμι κατά τη διάρκεια συνέντευξης που έδωσε στην εφημερίδα Herald Sun και συνέχισε: «αλλά αυτό ήταν μόνο ένα θαύμα. Η Σανάζ πρόσφερε τη ζωή της για να δώσει ζωή».
Η νοσοκόμα που φρόντιζε την Σανάζ είπε ότι το προσωπικό του νοσοκομείου βίωσε μία συγκλονιστική εμπειρία: «Η οικογένεια της μας εμπιστεύτηκε ενώ ήξερε ότι δεν θα γυρίσει πίσω» δήλωσε η Κιμ Γκράτ.
Τον Αύγουστο η Νεζάμι παντρεύτηκε τον Νίμα Νασίρι στην Τουρκία και το νιόπαντρο ζευγάρι μετακόμισε προσωρινά στο Λος Άντζελες όπου είχε γεννηθεί και μεγαλώσει ο Νίμα. Η αδερφή της Σανάζ ανέφερε ότι οι δυο τους είχαν γνωριστεί μέσω διαδικτύου.
Η Νεζάμι καταγόταν από την Τεχεράνη και είχε πτυχίο Μπάτσελορ στην μηχανολογία και Μαστερ στη μετάφραση της γαλλικής γλώσσας. Ήθελε να κάνει μεταπτυχιακό στην Ενεργειακή Μηχανολογία.
Οι νιόπαντροι μετακόμισαν από το Λος Άντζελες στο Μίσιγκαν τον Νοέμβριο όπου βρίσκονταν το πανεπιστήμιο της άτυχης κοπέλας. Η Νεζάμι κράτησε επαφή με την οικογένεια της μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και διαδικτυακών συνομιλιών μέσω κάμερας.
Στις 7 Δεκεμβρίου, η αδερφή της ζήτησε από την Σανάζ να μεταφράσει κάτι έγραφα από τα αγγλικά στα πέρσικα. «Σοκαρίστικα» είπε η Σάρα: «η Σανάζ ήταν πολύ ακριβής πάντα σε αυτό που έκανε και διαπίστωσα ότι δεν είχε μεταφράσει κάποιες γραμμές. Τότε την ρώτησα “είσαι καλά;” και μου απάντησε ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα».
Την επόμενη μέρα η Σανάζ μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι και οι αστυνομικοί πιστεύουν ότι ευθύνεται ο σύζυγος της που κατηγορείται για φόνο. Ο δικηγόρος του, Ντέιβιντ Γκέμιγκνανι αρνήθηκε να κάνει κάποια δήλωση για το περιστατικό.
«Ο εγκέφαλος της κοπέλας ήταν τόσο κατεστραμμένος και χτυπημένος που δεν έρεε το αίμα» εξήγησε η προϊσταμένη των νοσοκόμων που είχε δει την Σανάζ.
Κανένας από εμάς δεν ήξερε ποια είναι η μυστηριώδης κοπέλα που δεν μπορούσε να μιλήσει και έτσι αποφασίσαμε να βάλουμε το όνομα της στη μηχανή αναζήτησης Google. Ξαφνικά εμφανίστηκαν οι πληροφορίες και η Νεζάμι ήταν αυθεντία στα γαλλικά, τα αγγλικά και τα πέρσικα. Μαγείρευε εθελοντικά για τους άπορους και σαν έφηβη έγραφε σε περιοδικά και εφημερίδες. Επίσης είχε κερδίσει το πρώτο βραβείο σε διαγωνισμό το 2011 για μία εργασία της με τίτλο «Οι φιλίες και οι διαφορές μεταξύ μας». Μετά από 24 ώρες το προσωπικό του νοσοκομείου επικοινώνησε με την οικογένεια της κοπέλας στο Ιράν.
Οι συγγενείς της Σανάζ δεν μπορούσαν να πάνε στις ΗΠΑ λόγω Βίζας και τελικά χρησιμοποίησαν το λάπτοπ προκειμένου να βλέπουν την κοπέλα και να επικοινωνούν με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό.
«Είναι κάτι το οποίο δεν έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Μιλούσαμε καθημερινά με την οικογένεια της κοπέλας» είπε ο διευθυντής του νοσοκομείου Ντέιβ Έντουαρντς.
Η οικογένεια της κοπέλας ζήτησε από την νοσοκόμα Κιμ Γκράτ να χαϊδέψει το κεφάλι της Νεζάμι και να δώσει ένα φιλί το μέτωπο της.
«Θέλανε από εμάς να κάνουμε στην Σανάζ αυτά που δεν μπορούσαν να κάνουν αυτοί» είπε η Κιμ. «Μου είπαν “Πέστε της ότι την αγαπάμε. Ότι είμαστε εδώ” Ένιωσα πολύ άνετα» ανέφερε η νοσοκόμα.
Τελικά η Σανάζ πέθανε στις 9 Δεκεμβρίου και τα όργανα της – καρδιά, πνεύμονες, συκώτι, νεφρά, πάγκρεας και ιστός – δόθηκαν σε άλλους. Με την συγκατάθεση της οικογένειας αφαιρέθηκαν και μεταμοσχεύτηκαν σε επτά ανθρώπους.
«Η οικογένεια ήταν ξεκάθαρη. Ήθελαν οι Αμερικάνοι να γνωρίζουν ότι η Σανάζ αγαπάει την Αμερική» είπε η Γουέντι Μάρντακ, υπεύθυνη ενός γραφείου για τη δωρεά οργάνων.
Η Νεζάμι θάφτηκε στις 18 Δεκεμβρίου στο τοπικό νεκροταφείο. Στην κηδεία της παραβρέθηκε το προσωπικό του νοσοκομείου και κάποιοι Μουσουλμάνοι για να προσευχηθούν. Συνολικά ήταν γύρω στα 20 άτομα.
Ο Ρεβ Τζάρβις, ένα ιερέας είπε στον πατέρα της Νεζάμι: «Όσο υπάρχει πνοή και ζωή σε αυτή την πόλη, η κόρη σου δεν θα είναι ποτέ μόνη της».
«Δεν έχω δει ποτέ μου κάποιον άνθρωπο να αγαπιέται από τόσο πολύ κόσμο σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε ο Τζάρβις και συνέχισε: «Για εποχή που ζούμε, το δώρο της Σανάζ ήταν απίστευτο και ανταποδόθηκε το δώρο σε αυτήν μέσω της αγάπης της κοινότητας. Είναι ωραίο το να συνειδητοποιούμε την καλοσύνη της ανθρωπότητας και το τι πραγματικά μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι σε στιγμές κρίσης».