ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

UEFA: We Care About Football

UEFA: We Care About Football


O ΚΩ∆ΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ U.E.F.A.
U.E.F.A. - ΚΩ∆ΙΚΑΣ ΗΘΙΚΗΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗ
WE CARE ABOUT FOOTBALL- ΝΟΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟ∆ΟΣΦΑΙΡΟ
Για όλους όσοι ξεχνούν πως το ποδόσφαιρο είναι πέρα από ένα άθλημα, καλό είναι να ξαναδιαβάσουν τους κανόνες ηθικής που επιβάλει η UEFA, σχετικά με τις υποχρεώσεις των προπονητών τόσο προς το ίδιο το παιχνίδι, όσο και απέναντι στους αντιπάλους αλλά και τους παίκτες που καθοδηγούν.

1. Υποχρεώσεις προς το παιχνίδι

Ο προπονητής θα πρέπει:
1. Να προάγει τις πραγµατικές αξίες του αθλήµατος του ποδοσφαίρου για να κερδίσει την υποστήριξη και τον ενθουσιασµό των νέων που θα είναι οι αυριανοί ήρωες, φίλαθλοι και παράγοντες.
2. Να αναπτύσσει τις επαγγελµατικές του γνώσεις και να τις βελτιώνει µελετώντας τα αποτελέσµατα της επιστηµονικής έρευνας.
3. Να µοιράζεται την επαγγελµατική του γνώση µε τους συναδέλφους του, ειδικά µε τη νεότερη γενιά και ειδικότερα όταν καλείται να το πράξει (π.χ. επαγγελµατικές διασκέψεις, συγγραφή άρθρων, κ.λπ.).
4. Να αναπτύσσει την ικανότητα και απόδοση της οµάδας του µε τη διδασκαλία της τεχνικής και της τακτικής οι οποίες – επιπρόσθετα µε την επιτυχία – θα κάνουν το ποδόσφαιρο ελκυστικό για τους θεατές.
5. Να προστατεύει το ποδόσφαιρο από όλες τις αρνητικές επιδράσεις.

2. Υποχρεώσεις του προπονητή προς την οµάδα και τους παίκτες

Ο προπονητής θα πρέπει:
Σε γενικούς όρους:
1. Να δίνει προτεραιότητα για την ευηµερία των παικτών του και του προσωπικού.
2. Να καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να αναπτυχθεί το αθλητικό, τεχνικό, το επίπεδο τακτικής, κ.λπ., και να επιτύχει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσµατα της οµάδας του µέσω όλων των επιτρεπόμενων µέσων.
3. Να επιµένει ώστε οι παίκτες να κατανοήσουν και να υπακούουν προς τις αρχές της καλής συµπεριφοράς και του «ευ αγωνίζεσθαι»
4. Να αποφεύγει µεθόδους και πρακτικές που θα µπορούσαν να διακινδυνεύσουν µακροχρόνια την υγεία και τη φυσική ανάπτυξη των παικτών του.

Ειδικότερα, όταν δουλεύει µε νέους παίκτες:

1. Να παρέχει µια αθλητική εµπειρία στα παιδιά που θα τα ενθαρρύνει στη δέσµευση να ασχοληθούν µε τη φυσική δραστηριότητα που έχει σχέση µε την υγεία τους για όλη τους τη ζωή.
2. Να αποφεύγει να θέτει προσδοκίες σε ένα παιδί τις οποίες δεν έχει τις δυνατότητες να εκπληρώσει .
3. Να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον στους λιγότερο ή περισσότερο ταλαντούχους, να δίνει έµφαση και να επιβραβεύει τα προσωπικά επίπεδα ανάπτυξης και απόκτησης γνώσεων, επιπρόσθετα µε την αγωνιστική επιτυχία.
4. Να παρέχει στο νέο και στην οικογένεια του όσο πιο πολλές πληροφορίες µπορεί, ώστε να είναι ενήµερος για τους πιθανούς κινδύνους και πιθανότητες να φτάσει σε ένα επίπεδο υψηλής απόδοσης.
3. Σεβασµός προς τους νόµους του παιχνιδιού και τους αγωνιστικούς κανόνες.
Το πνεύµα του παιχνιδιού είναι ευθύνη κυρίως των προπονητών και των παικτών, ως εκ τούτου:

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να υπακούει τους Νόµους, κανονισµούς και το πνεύµα του παιχνιδιού και να διδάσκει και τους παίκτες του ανάλογα.
2. Να αποφεύγει προσπάθειες παραποίησης των κανονισµών προς όφελος της οµάδας του.
3. Να µην ανέχεται τη χρήση φαρµακευτικών ουσιών από τους παίκτες του.
4. Σεβασµός προς τους αντιπάλους

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να είναι πρότυπο συµπεριφοράς προς τους παίκτες του επιδεικνύοντας ευγένεια προς τους αντίπαλους – παίκτες και αρµόδιους.
2. Να διδάσκει στους παίκτες του το πνεύµα «ένας αντίπαλος – όχι ένας εχθρός».
3. Να απέχει από τακτική που θα βασίζεται στο σκληρό παιχνίδι και στον εκφοβισµό των αντιπάλων του.
4. Να αποφεύγει τη χυδαιότητα κατά τη διάρκεια ενός αγώνα µε το να κάνει
προσβλητικά σχόλια για τους αντιπάλους του.
5. Σεβασµός προς τους παράγοντες του αγώνα (∆ιαιτητή, βοηθών διαιτητών, αναπληρωτών, παραγόντων) 

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να δείχνει ευγένεια προς τους παράγοντες του αγώνα.
2. Να εκτιµά τις δυσκολίες και φάσεις της διαιτησίας και να αποδέχεται τις αποφάσεις των αρµοδίων µε ευγένεια.
3. Να εκτιµά το γεγονός ότι το παιχνίδι είναι ένας αγώνας µεταξύ δύο οµάδων που διέπεται από ένα συµφωνηµένο σύνολο κανονισµών και ότι ο διαιτητής, σαν ένας µεσάζων, είναι ένα απαραίτητο στοιχείο του αγώνα.
6. Υποχρεώσεις προς τους θεατές και τα µέσα µαζικής ενηµέρωσης

Ο προπονητής θα πρέπει:

1. Να δίνει τις απαραίτητες πληροφορίες προς τους αντιπροσώπους των ΜΜΕ όταν του ζητηθούν, µέσα στα όρια της προσωπικής του εµπιστευτικότητας.
2. Να συµπεριφέρεται µε ένα ακέραιο τρόπο προς τους θεατές και τα ΜΜΕ, ανεξάρτητα από το αποτέλεσµα του αγώνα ή την προκλητικότητα των θεατών ή των ΜΜΕ.
3. Να επιµένει στην αυστηρή αλήθεια και πραγµατικότητα όταν δίνει πληροφόρηση.

Τίµιο Παιχνίδι: Παντού και Πάντοτε!

Οι προπονητές κατέχουν "θέσεις κλειδιά" στην αναγνώριση των κανόνων ηθικής στο ποδόσφαιρο. Η άποψη και η προσέγγιση τους προς την ηθική επηρεάζουν άµεσα τη συµπεριφορά των παικτών που βρίσκονται κάτω από την επιτήρησή τους. Αναµένεται, ως εκ τούτου, να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στην ηθική πλευρά της συµπεριφοράς τους.
Οι προπονητές πρέπει να γνωρίζουν ότι όλες τους οι καθηµερινές αποφάσεις και τρόποι δράσης, καθώς επίσης και οι στρατηγικοί τους στόχοι, έχουν ηθικές προεκτάσεις.
Πρέπει να υπάρξει µια ισορροπία µεταξύ των πνευµατικών και των συναισθηµατικών κινήτρων που θα συνδυάζονται µε τη βαθιά κατανόηση.
Είναι φυσικό η νίκη να αποτελεί το κύριο µέληµα των προπονητών. Οι κανονισµοί δε συγκρούονται για την αναζήτηση της νίκης. Όµως, απαιτούν από τους προπονητές να αποδεσµεύσουν τους εαυτούς τους από την τάση «να νικήσουν µε κάθε µέσο».
Απαιτείται από τους προπονητές µεγάλη ευθύνη όσον αφορά στην προπόνηση των νέων. Η υγεία, ασφάλεια, ευηµερία και ηθική µόρφωση των νέων αποτελούν την προτεραιότητα, πριν από την εκπλήρωση του στόχου τους ή τη φήµη του συλλόγου, σχολείου, προπονητή ή γονιού.
27/01/2014
acadimies.gr
Επιμέλεια: Δώρα Ιωακειμίδου