ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

ΕΔΩ ΠΙΕΡΙΑ

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Π.Ε.ΠΙΕΡΙΑΣ: Αγροτικά Προϊόντα Ταυτότητας της Πιερίας παρουσιάστηκαν στην «25η AGROTICA»

Αγροτικά Προϊόντα Ταυτότητας της Πιερίας παρουσιάστηκαν στην  «25η AGROTICA»





Σ.Μαυρίδου: Η στήριξη του πρωτογενούς τομέα οδηγεί στην ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας και στην έξοδο από την κρίση

Δ.Ρουκάς: Στην Πιερία παρατηρείται  στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα

Σε ένα καλαίσθητο χώρο 16 τ.μ., μέσα στο ενιαίο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ανέδειξε  άριστα  τα  ποιοτικά  αγροτικά  της προϊόντα καθώς και τις τοπικές επιχειρήσεις,  που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα, από την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου έως την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014,  στο πλαίσιο της 25ης Διεθνούς  Εκθέσεως  Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων «AGROTICA» που πραγματοποιήθηκε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της HELEXPO στη Θεσσαλονίκη.

Στο χώρο της Περιφερειακής  Ενότητας  Πιερίας κυριαρχούσαν αφίσες  που παρουσίαζαν το Ακτινίδιο, τον Καπνό και το Τσάι Ολύμπου- προϊόντα που χαρακτηρίζουν την περιοχή- αλλά και το  Μυθικό βουνό,  τον  Όλυμπο, που  προβλήθηκε δυναμικά από σχετική αφίσα.

Περίπου 30 εκθέτες, επιχειρήσεις και παραγωγοί που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή και δευτερογενή αγροτικό τομέα της μεταποίησης και τυποποίησης, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Π.Ε.Πιερίας για να αναδείξουν  τα προϊόντα τους για 4 ημέρες μέσα από το  ενιαίο  περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, όπου άλλωστε  παρουσιάστηκαν τα πιστοποιημένα ως Π.Γ.Ε. κρασιά της Πιερίας -που παράγονται από μικρούς οινοπαραγωγούς- το εξαιρετικό μέλι Πιερίας και μελισσοκομικά προϊόντα, παραδοσιακά Πιστοποιημένα Βιολογικά Αγροτικά Προϊόντα της περιοχής, μαρμελάδες, σάλτσες ζυμαρικά και γλυκά, από Γυναικείους Συνεταιρισμούς,  τυροκομικά προϊόντα (Π.Ο.Π.) και προϊόντα κρέατος,  βότανα από καλλιεργούμενα αρωματικά φυτά, όπως το Τσάι Ολύμπου, το θαυμάσιας ποιότητας 24 ωρών ελαιόλαδο που παράγεται από Πιεριείς παραγωγούς, συσκευασμένα τρόφιμα και νωπά φρούτα καθώς και άλλα αγροτικά προϊόντα, που εντυπωσίασαν τους επισκέπτες για την ποιότητα αλλά και την άριστη τυποποίησή τους.

Το μαγευτικό Ελατοχώρι,  παρουσίασαν μέσα από το περίπτερο  της Π.Ε. Πιερίας,  ο Σύλλογος Επαγγελματιών Ελατοχωρίου, που  διάνειμε  ενημερωτικό τουριστικό υλικό για την ανάδειξη της περιοχής.


Η Αντιπεριφερειάρχης  Πιερίας, κ. Σοφία Μαυρίδου,  τόνισε τη σπουδαιότητας της στήριξης του πρωτογενούς τομέα για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας η οποία –όπως υπογράμμισε-μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση αναφέροντας ότι «μέσα από τις κλαδικές εκθέσεις που συμμετέχει Π. Ε. Πιερίας δίνει την ευκαιρία στις τοπικές επιχειρήσεις να προβάλλουν χωρίς κόστος τα προϊόντα τους στο ευρύτερο κοινό».


Άλλωστε, συνεχάρη την Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Ευδοκία Γεωργίου-Κίτσιου, τους γεωπόνους και κτηνιάτρους της Δ.Α.Ο.Κ. της Π.Ε. Πιερίας για την άψογη λειτουργία του περιπτέρου που είχε ως αποτέλεσμα να αποτελέσει ένα  δυνατό εργαλείο  για την καλύτερη προβολή, προώθηση και διαφήμιση  των προϊόντων της Πιερικής Γης. Παράλληλα, η κ. Μαυρίδου ευχαρίστησε τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς της Πιερίας  που συμμετείχαν στην «25η AGROTICA» πλαισιώνοντας το περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με τον καλύτερο τρόπο και αναδεικνύοντας τα αγροτικό «καλάθι» της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας.

Το περίπτερο επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης  Κεντρικής Μακεδονίας κ. Απόστολος Τζιτζικώστας , ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης,  κ. Χρήστος Γκουντενούδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας,  κ. Κώστας Καραπαναγιωτίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας,  κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, κ.  Σπύρος Μάμαλης, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων,  Δρ. Κώστας Χαρτζουλάκης και πολλοί άλλοι.


Το κοινό της έκθεσης και ιδικά οι εμπορικοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα Πιερικά προϊόντα και να έρθουν σε επικοινωνία με τους παραγωγούς αλλά και τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων των προϊόντων.

Στους επισκέπτες του χώρου της Π.Ε. Πιερίας προσφέρθηκαν  τοπικός οίνος και αφέψημα από Τσάι Ολύμπου καθώς και τοπικά εδέσματα. Οι γεωπόνοι και κτηνίατροι της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, οι οποίοι στελέχωναν το περίπτερο της Π.Ε Πιερίας παρείχαν χρήσιμες πληροφορίες σε κάθε ενδιαφερόμενο επισκέπτη σχετικά με  τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα.

«Στο πλαίσιο της «25ης AGROTICΑ» δόθηκε η δυνατότητα σε παραγωγούς και τοπικές επιχειρήσεις να προβάλουν τα προϊόντα τους στο ευρύ κοινό ενώ και οι αγρότες να ενημερωθούν για εξελίξεις , επαγγελματικές προοπτικές και  νέες προοπτικές του γεωργικού κλάδου, προκειμένου ο αγρότης να προχωρήσει στο δρόμο της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και  της εξωστρέφειας»,  επεσήμανε ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, κ. Δημήτρης Τσιμήτρης.

Στην πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα του περιπτέρου της Π.Ε. Πιερίας αναφέρθηκε ο Επιστημονικός Συνεργάτης της Π.Ε. Πιερίας,  κ Δημήτρης Ρουκάς . «Ήταν μεγάλη η προσέλευση και το ενδιαφέρον των επισκεπτών για την  Πιερία  και τα προϊόντα της . Τελευταία  στην Πιερία παρατηρείτε μια στροφή των νέων στον πρωτογενή τομέα, γεγονός που  οφείλουμε να υποστηρίξουμε προκειμένου  να προωθήσουμε την κερδοφόρα αγροτική επιχειρηματικότητα», δήλωσε ο κ. Ρουκάς.